2018-10-30 20 瀏覽
呢排天氣開始轉涼,食熱野暖胃是常識吧!搵左呢間好新淨又好多野食既新記,雖然間鋪細細間,都坐到唔少人喎。第一時間揀個粥先,叫左個招牌貴妃雞粥,同埋蠔仔粥。再睇住放枱面果張紙,叫埋紅燒脆皮乳鴿、蜆介鯪魚球、炸大腸、炸魷魚鬚啊,我仲叫左一杯泰式青檸冰。落左單好快就有得食啦!果然旺區都係追求效率首先係青檸冰,記得攪勻先飲,因為啲青檸汁係晒底。飲落酸甜味剛好,係清新既!海哲拌生腸好大碟!一食落口好香麻油味,有少少辣,非常香口,同時好爽口。炸魷魚鬚又好大碟!一上枱我地即刻爭住食,新鮮炸起熱辣辣好正呀!到乳鴿啦講起落單姐姐好好人啊,我地四個人,唔知叫一隻定兩隻乳鴿好,佢話一隻可以一開四,唔夠再嗌啦。哈哈,好誠實,而好彩我地聽佢講,因為原來佢好大隻!皮夠脆,肉又厚身,粥店都有呢個質素真係好意外貴妃雞粥一路食,啲餸陸陸續續上晒枱喇!終於到粥啦!呢個雞粥啲雞多到誇張,啲雞肉好滑好嫩啊!而粥底唔需要多講,又綿又滑最正係好重雞味,呢個粥好推薦大家一定要試!(溫馨提示:食到最尾小心有啲啲碎既雞骨啊)蠔仔粥換換口味,呢個蠔仔粥比起雞粥就較為清淡喇。食落去係鮮甜既,蠔仔唔算大粒,但同樣都有好多粒,「好粥料」!(個人

啊,我仲叫左一杯泰式青檸冰。

落左單好快就有得食啦!果然旺區都係追求效率

海哲拌生腸

炸魷魚鬚
又好大碟!一上枱我地即刻爭住食,新鮮炸起熱辣辣好正呀!
到乳鴿啦

蠔仔粥
換換口味,呢個蠔仔粥比起雞粥就較為清淡喇。食落去係鮮甜既,蠔仔唔算大粒,但同樣都有好多粒,「好粥料」!(個人認為加少少鹽仲好食,即刻吊起晒成個味!)

呢個真係值得講一講
佢!好!大!粒!呀!仲要有六粒咁多,平時唔多食魚既我都忍唔住食左兩大粒,一啲都唔腥,好彈牙,點埋蜆介汁非常惹味!
食左咁多野,個價錢仲係好親民
下次出開黎旺角都要再encore!
  • 貴妃雞粥
2018-10-30 164 瀏覽
係旺角行行下見到呢間新記雞粥,原來係元朗老字號嘅分店呀!九龍區都食到新記,仲要係方便就腳嘅旺角!真係諗都唔駛諗就入去霸位喇!一行4人,一入到去已經人頭湧湧,店員安排左我地坐好舒服的卡位!坐位上的餐紙已印了餐廳的招牌菜,有選擇困難的朋友仔就唔駛擔心喇粥係店的主打,所以生滾粥的種類有很多,還可以自由配搭呢!睇得出餐廳為滿足客人的細心!生滾貴妃雞粥只看粥的顏色已感覺到好濃的雞味果真不是只有賣相雞入口嫩滑粥底有濃濃的雞味而且很綿招牌雞粥真的非吃不可!炸兩油炸鬼十分脆口要襯熱吃炸鯪魚球一看賣相已嚇呆了鯪魚球像乒乓球大粒實在太足料吧鯪魚球外脆內軟配蜆介汁來吃十分惹味酥炸魷魚鬚魷魚鬚大大條炸粉份量恰好,不會太多鹹度適中很易吃上癮脆皮乳鴿比平常一般吃的乳鴿大隻不會炸得太乾皮脆,肉仍有肉汁Juicy!!XO醬叉燒炒蛋飯XO醬好多,足夠撈整碟飯滑蛋配大大舊叉燒抵食!腐乳炒通菜大大碟夠鑊氣腐乳不會辣小朋友都岩吃餐牌種類實在太多,下次要再試埋其他生滾粥同試下小炒先得

生滾貴妃雞粥
只看粥的顏色已感覺到好濃的雞味
果真不是只有賣相

雞入口嫩滑
粥底有濃濃的雞味而且很綿
招牌雞粥真的非吃不可!

油炸鬼十分脆口

鯪魚球外脆內軟
配蜆介汁來吃
十分惹味

魷魚鬚大大條
炸粉份量恰好,不會太多
鹹度適中
很易吃上癮

比平常一般吃的乳鴿大隻
不會炸得太乾
皮脆,肉仍有肉汁

Juicy!!

XO醬叉燒炒蛋飯
XO醬好多,足夠撈整碟飯
滑蛋配大大舊叉燒
抵食!

大大碟夠鑊氣
腐乳不會辣
小朋友都岩吃

餐牌種類實在太多,下次要再試埋其他生滾粥同試下小炒先得

2018-10-29
鯪魚球
2018-10-29 98 瀏覽
係附近做完野, 諗住快快手食完飯返歸休息, 所以揀左食最方便快捷既茶餐龐。見到間茶餐龐門面幾四正, 就入去啦!6點入座, 時間尚早, 唔算多人。店舖地方都唔細, 環境新淨整潔.... 呢道有好多種類既野食呀!!突然間有選擇困難, 皆因好多野都想食丫!!小食, 小炒, 粥粉麵飯樣樣有...d粥睇相好吸引, 而且超大碗...七喜龍眼冰...龍眼冰配七喜, 堅特別喎!!味道都唔錯丫..豉汁蒸倉魚 好大條喔!! 即叫即蒸熱辣辣好新鮮!!$51 超抵食!!!豉椒黃鱔好耐冇食黃鱔喇, 唔係周圍有得食, 好開心呢道有呢!!黃鱔炒得夠惹味, 仲好新鮮丫, 爽口彈牙份量都幾多下, 正!!香脆炸大腸$42大大碟, 好多舊....外皮非常脆, 仲冇乜油潻, 讚茶餐廳黎講呢間算非常好喔!!講得上大件夾抵食! 最重要係質素都掂丫!!
見到間茶餐龐門面幾四正, 就入去啦!
6點入座, 時間尚早, 唔算多人。
店舖地方都唔細, 環境新淨整潔....
呢道有好多種類既野食呀!!
突然間有選擇困難, 皆因好多野都想食丫!!
小食, 小炒, 粥粉麵飯樣樣有...

d粥睇相好吸引, 而且超大碗...

七喜龍眼冰...
龍眼冰配七喜, 堅特別喎!!
味道都唔錯丫..
豉汁蒸倉魚
好大條喔!! 即叫即蒸熱辣辣好新鮮!!
$51 超抵食!!!
豉椒黃鱔
好耐冇食黃鱔喇, 唔係周圍有得食, 好開心呢道有呢!!
黃鱔炒得夠惹味, 仲好新鮮丫, 爽口彈牙

份量都幾多下, 正!!
香脆炸大腸
$42大大碟, 好多舊....
外皮非常脆, 仲冇乜油潻, 讚

茶餐廳黎講呢間算非常好喔!!
講得上大件夾抵食! 最重要係質素都掂丫!!
  • 豉椒黃鱔
  • 豉汁蒸倉魚
2018-10-26 96 瀏覽
呢間餐廳真係值得一讚 全部食物大件夾抵食 價錢一啲都唔貴 食到飽一飽都唔使一百蚊誠意推介超級巨型蜆蚧鯪魚球 金牌貴妃雞 仲有呢度嘅粥品蜆蚧鯪魚球$42 / 6粒超級巨型嘅炸鯪魚球 用料非常新鮮 魚味非常重 但係一啲都唔腥 體積大過個乒乓波 將個口擘到最大 都冇可能原粒放入口旁邊有個鮮蜆蚧汁 醃製後味道濃烈 獨特嘅鹹鮮風味和魚肉是絕配油鹽水泥鯭$75份量都幾多食完一條又一條 食極都好似食唔完咁泥鯭魚唔係細細條嗰種 魚身兩邊啖啖肉 中間一條大骨 唔識食魚嘅都可以一試奶白色嘅湯底 啖湯勁鮮甜 除咗有啖啖鮮魚味之外 湯底仲加入咗薑蔥,大頭菜,蘿蔔絲……等配料海蜇手撕雞$42這是一道清新開胃嘅前菜 帶點微凍 用醬汁把海蜇及雞絲混和一起 味道清新又消滯 海蜇脆卜卜爽口非常 好喜歡呀金牌貴妃雞 例牌$59呢個係餐廳嘅皇牌一定要試下 雞肉中帶有點點藥材香 肉質非常嫩滑 生熟程度啱啱好 最緊要係隻雞一啲多餘嘅脂肪都冇 肉厚皮薄魚腩豬潤粥$35鯇魚腩位置肉質特別滑 魚脂味豐富豬潤厚薄度適中 剛剛熟透 口感爽脆 完全冇過火 一啲都唔嚡口 就是喜歡這種質感蒜泥汁脆豆腐$29即叫即炸嘅豆腐 外層炸到脆卜卜 中
誠意推介超級巨型蜆蚧鯪魚球 金牌貴妃雞 仲有呢度嘅粥品

金牌貴妃雞 例牌$59

魚腩豬潤粥$35

鯇魚腩位置肉質特別滑 魚脂味豐富

蒜泥汁脆豆腐$29
即叫即炸嘅豆腐 外層炸到脆卜卜 中間又滑又軟熟 點埋醬汁一齊食 酸酸may May辣辣地勁開胃
2018-10-24 38 瀏覽
元朗老字號進駐旺角晚飯時間入座率超高 爆曬棚 都唔使等太耐就有位 客人都是快來快去的牛肉皮蛋砂鍋粥$30厚切嘅鮮滑牛非常有咬口 肉味香牛味濃 而且非常嫩滑 肉味完全滲透在最底之中皮蛋切到細細粒每食一啖都有皮蛋嘅香味個粥底超級正 軟綿綿好似食糊仔咁樣 煲得稠身又不乏米香蝦腸$23晶瑩通透滑溜溜嘅腸粉皮 彈牙又帶點煙靭 最緊要唔會食到成口粉 皮薄餡靚每條腸粉入面都包住兩粒鮮蝦仁 蝦仁爽脆鮮甜 夠曬大隻脆皮乳鴿$51即叫即炸既乳鴿 熱辣辣脆卜卜炸乳鴿皮酥肉嫩 外皮脆到好似食薯片咁 一啲脂肪都冇 一啲都唔肥膩 肉質依然保持水分白灼海中蝦$119簡單嘅一味白灼蝦 唔需要技巧只需要材料夠新鮮 已經好好味 但係醬汁可以令簡單而平凡嘅餸菜變得更鮮味炸蒜辣椒豉油配白灼蝦簡直係無械可擊 餐牌嘅價錢非常平民有大眾 幾十蚊有找 而且份量仲多得驚人 難怪有咁多食客來光顧菜式包羅萬有結合了茶餐廳及小炒店食物 生滾粥最有名氣 款式多又可以自由配搭配料脆皮乳鴿亦都相當有名氣 一定要試下 有驚喜

元朗老字號進駐旺角

白灼海中蝦$119

炸蒜辣椒豉油配白灼蝦簡直係無械可擊

脆皮乳鴿亦都相當有名氣 一定要試下 有驚喜

2018-10-17 659 瀏覽
中秋過後,重陽將至,天氣逐漸變得清涼,一早一晚已有一點秋風,一點涼意,又到了可以喝碗熱粥做早餐的時候。這一天清早,在附近散步獵影之後,閒蕩到這附近,見到這間在元朗以雞粥知名的粥店,見不曾試過,就入內吃個早餐。 這兒的晨早粥餐雖然有數款選擇,但最貴的一款「生滾貴妃雞粥」配其他食品要賣 $49一個,以粥店早餐來說,並不便宜,其他選擇裡面,「生滾及第粥/豬膶粥」($39)、「生滾碎牛粥/魚片粥」($36)與「生粥艇仔粥/豬心肉粥」($32)比較便宜,但最抵食的,始終是「生滾皮蛋瘦肉粥/肉丸粥」($29),只需三十元不到便可吃到,而且還可在「香煎蘿蔔糕」、「馬拉糕」和「油條」中任選一款伴粥吃。如果想另加飲品的話,一般的奶茶咖啡檸茶檸水等,熱飲只需 $2,凍飲亦只需 $3,價錢都算合理。而精打細算的我就揀了「生滾皮蛋瘦肉粥配油條」做早餐。 這兒的粥與油條的水準怎麼樣?吃過之後我是滿意的。「生滾皮蛋瘦肉粥」大大碗的,皮蛋多,粥底又夠綿滑,瘦肉不是一絲絲的,而是切成較厚身的長條形,味道恰可,也比常見的一絲絲的瘦肉較有嚼頭。吃上一碗,其實已經夠飽。可還有「油條」呢!兩大條早已切成兩半,炸得金黃誘人的「

可還有「油條」呢!兩大條早已切成兩半,炸得金黃誘人的「油條」,即使不算非常熱燙香脆,並非剛剛新鮮炸起,可也吃得出不是翻炸,無論手拿著吃,還是放進粥中浸軟吃,同樣適宜。

吃罷這個晨早抵食美味粥餐,差點連午飯也要押後吃呢!
$29 (早餐)
2018-09-13 147 瀏覽
因為中華電力公司送積分給用戶,我用了部份積分換一份免費雞粥,今天中午在花園街的新記雞粥享用。中型份量的雞粥有雞塊五至六件 之多,醃鹹的雞肉不靱,味道和肉質不錯,但粥水太稀薄米少水多,似雞湯多過似雞粥,想不到以雞粥打招牌,粥底咁不濟。睇見蜆介鯪魚球就很想吃了,於是 落單叫了一碟,金黃又熱騰騰的鯪魚球十分吸引。一碟六粒的炸鯪魚球,魚肉質鮮爽又有肉汁,蜆介則鹹到苦,今餐消費 42元,鯪魚球平均$7一粒,價錢合理。

雞粥

2018-09-12
2018-08-30 117 瀏覽
到新記雞粥食下午茶,但今次唔係食佢哋嘅粥,而係試佢哋嘅雲吞麵和牛腩麵。本身雲吞麵和牛腩麵嘅麵質地都做得唔錯,煙韌彈牙! 雲吞入面嘅餡料都好新鮮,牛腩炆得夠入味 ,但係至於個湯底就有啲問題,我見到好多一粒粒黑色應該係燶咗嘅嘢向碗湯度浮面,差唔多成碗都有, 我要避開嗰啲燶咗嘅黑色一粒粒先至食到, 當然湯底絕對唔夠膽飲, 因為三十幾蚊下午茶嘅關係,我亦冇專登叫店員幫我再換了, 希望下次店舖注意這個問題, 如果發現一碗麵有咁多一粒粒嘅黑色照道理都唔好送上給客人食用吧!

2018-08-14
2018-08-27 138 瀏覽
元朗的老字號"新記雞粥",在當地只是一間非常小的小舖,但她的名氣倒是甚響的。記起年多兩年前和老友在此食過一次,雖環境"屈質"但勝在東西價廉物美,貫徹一向大西北地區食肆的特色....但真料想不到,這雞粥老字號近月竟衝出元朗,一口氣在市區旺地開了好幾間分舖。以後食好雞粥,就不用老遠跑到大西北了....來此,簡簡單單吃碗雞粥,再加碟久違了的炸兩,算是一份清清哋的午餐....粥用小砂煲上,粥底甚綿,底味亦足,吃至煲底後仍不會呈現水汪汪的狀態;雞肉帶結實口感,鹹味豐足。比起一般味淡泊,肉質鬆散的冰鮮貨,確是嬴了半個馬鼻....說這炸兩是久違了也著實不差,原因是我真的好久沒點此味了。看不見這裡的油條是否自家炸製,但吃下去倒是仍存微微脆口。如果它是交來的話這倒是難得的好吃;腸粉皮厚薄適中不黏不黐,同樣做得好....和舊舖相比,食物水平相若而且環境好得多。以後若想在旺角吃碗好粥的話,這兒會是一個新選擇....

萬萬沒想到,第一篇食評竟然不是「推薦貼」,而是「排雷貼」⋯⋯作為一個非本地居港人士,OpenRice是我出門覓萬萬沒想到,第一篇食評竟然不是「推薦貼」,而是「排雷貼」⋯⋯作為一個非本地居港人士,OpenRice是我出門覓食的「利器」。幾乎每次去探訪一家未去過的食肆前,都會參考OpenRice上的食評,以防「中伏」。不過儘管再謹慎小心,今天還是「中伏」了⋯⋯ 因此,我不得不將這次「難忘」的用餐體驗分享給大家,希望不會有更多人像我一樣開心進店,失望而歸。當然,如果店老闆能看到這個帖子,並及時對存在的問題進行改良,也是極好的一件事。踏足這家店的起因是女友幾天前說想喝粥,然後上OpenRice搜到家附近新開了家「新記雞粥」,據說是「元朗老字號」看下面評論也普遍不錯(其實跟店舖新開,評論條數有限也有關係),於是決定趁今天週日前來「打卡」。一進門,嶄新裝潢的環境給人的感覺很好,菜單上琳瑯滿目的菜色也是令人眼前一亮,於是和女友兩人心中都充滿了期待。來到一家老字號粥店,當然要喝粥啦!我們除了要了一碗「貴妃雞豬膶粥」,還想要幾個小菜。「炸鯪魚球」是這裡熱賣的小菜之一,牆上還貼有這個菜品放大的圖案。女友從

來到一家老字號粥店,當然要喝粥啦!我們除了要了一碗「貴妃雞豬膶粥」,還想要幾個小菜。「炸鯪魚球」是這裡熱賣的小菜之一,牆上還貼有這個菜品放大的圖案。女友從菜單上一眼就相中了它,可是卻被點單的姐姐告知這個小菜沒有(囧)。沒辦法,選了另外兩個賣相不錯的小菜:「炸大腸」和「手撕雞拌海蜇絲」。看到菜單上有燒味飯,恰巧我想吃燒肉,就另加一份「叉燒拼燒肉飯」,可是又被告知「冇燒肉」,一家有賣燒味的餐廳竟然沒有燒肉,連隔壁桌的大哥聽到也忍不住笑了⋯⋯算了,那就換一份「南乳豬手麵」吧,四十多塊還送一份油菜感覺很划得來。

最先上桌的是「手撕雞拌海蜇絲」,手撕雞少得可憐也就罷了,味道也是乏善可陳,女友覺得有點後悔點這道四十幾塊的小菜了⋯⋯ 另一道小菜「炸大腸」還算不錯,口感脆脆的,對於愛吃各種大腸的我來說算是一點慰藉。

我一邊吃著小菜一邊環顧四周,看到店裡的服務員阿姐們忙得不可開交,明顯人手不夠,服務質量也就不言而喻了。對於追求食物本身味道的我們,服務方面本就沒有很看重。畢竟這是平民化的餐廳,也沒有收10%的服務費,只要夠衛生、夠好吃,我們當然還是願意給like的!但是有幾件事還是讓我覺得很不爽,不吐不快:

1. 服務員搞不清楚狀況:因為座位離出餐位比較近,我們能夠看到出餐的食物。看到從出餐口遞出的其中一個外賣餐盒裡裝有我們剛剛想點卻又被告知已經沒有的「炸鯪魚球」,我們陷入了一陣迷惑⋯⋯ 所以所謂的「炸鯪魚球沒有了」,其實是不是只是因為剛才那個點餐的大姐沒搞清廚房的狀況而已呢??另外點了兩個小菜的我們沒有去追問她。

2. 衛生條件令人堪憂:出餐口地下不遠處擺著幾個裝有乾淨餐具的大容器,而它們離廁所門的距離,不過一米左右⋯⋯

3. 上菜速度慢,堂食的粥还弄成了外賣:等了好一會兒,看到旁邊桌比我們後到的顧客都喝上粥了,我們的粥卻還遲遲不來。好不容易粥上來了,卻是裝載,一個外賣餐盒裡,服務員過來問“你們是不是點了一份粥帶走”,我一邊說不是,一邊把單子遞給她讓她確認的確是她們自己的操作錯誤。然後另一個服務員過來也發現了這個錯誤,把餐盒拿回出餐口處。我本以為她是要讓廚房重新製作一碗粥,沒想到她只是拿去把蓋子揭開就原封不動地把那碗粥放回了我們的桌上,而整個過程中沒有任何徵詢我們的同意⋯⋯我和女友心想,罷了罷了,只要粥好喝就行了,裝在怎樣的碗裡其實無所謂。而事實證明:粥並不是那麼好喝。「貴妃雞豬膶粥」,雞肉寥寥幾塊,一隻手數得過來,size也是很迷你。而豬膶,咬下去硬邦邦的,明顯是煮過頭了,完全讓我們大失所望⋯⋯ 我喝了幾口就沒有再繼續,轉向去吃那碗「抵食」的「南乳豬手麵」。實話實說,麵還ok,豬手有夠多塊,也蠻入味,夾了一塊給女友,她看到皮沒有處理得很乾淨,又夾了回來給我⋯⋯ 從店裡出來後她告訴我,這頓飯她滿意的除了那碟水煮油菜真的沒有別的了⋯⋯

不過,讓我最shock一件事其實是,在粥中發現了一塊雞毛都還沒有處理乾淨的雞肉(如圖):

當我準備叫服務員過來質問的時候,卻被女友攔住了,她說:「我們已經在這段飯上浪費了錢,就別再在它上面浪費時間了。」我也决定就此作罢,也免得让不明真相的人误会我们是故意找茬。所以只是默默拍下照片,並決定連同這次用餐的其他不愉快經歷一起,用第一篇在OpenRice上的食評分享給大家,防止有更多人像我們一樣「踩雷」。

當然,我們更希望看到的是,餐廳的經營者能夠看到顧客用餐過程中親身遇到的種種問題,在未来有所改進,給廣大街坊創造一間衛生、好味、抵食又溫馨的「平民餐廳」,而非今天這種花了快兩百塊吃一肚子氣的「中伏餐廳」⋯⋯

(PS: 又發現一處錯漏,我們明明是兩個人用餐,單子上寫的卻是一位,囧⋯⋯)
2018-08-26
2018-08-07 130 瀏覽
星期六放假日,要行街掃貨,首選旺角。旺角人多車多餐廳多,掃貨同時亦要掃吓街,那當然順道來個輕晚餐。今晚選中新記雞粥,價錢實惠,味道不錯。貴妃雞粥 $48馳名雞粥,果然名不虛傳,咸雞醃過有雞味,粥底軟綿綿,份量不少,二人同享亦覺滿足。豬潤炒麵 $47豬潤炒麵,豬潤不是剛熟軟身那種,所以丈夫對此有點失望;但自己就暗自歡喜,深深覺得豬潤還是熟透比較安全。炒麵夠乾身,簡單味美。手撕雞海哲 $42超香麻油味,雞絲不鞋海哲爽口!配點芝麻椒絲,美感大增。椒絲腐乳通菜 $39合時通菜翠綠,味道適中,不會過咸。即叫即炒,上枱還是熱辣辣的,有點鑊氣。三扒兩撥就清碟了,青菜真是每餐都不可缺少的 😂😂

貴妃雞粥 $48

豬潤炒麵 $47

手撕雞海哲 $42

超香麻油味,雞絲不鞋海哲爽口!配點芝麻椒絲,美感大增。

椒絲腐乳通菜 $39

2018-08-06 127 瀏覽
今次係同男朋友第二次黎食喇. 上次係唔舒服搵地方食粥而入黎食,今次係食過返尋味黎既同樣叫左雞粥,今次加$6 皮蛋!雞滑,又入味,骨都比我咬爛埋粥底咸味適中. 食完又唔會有口乾情況出現.第一次試呢個煎蝦米腸. 夠香口. 不過食幾件過下口引就得, 食得多會膩仲有杯七喜龍眼水!$21 冇任何優惠,貴左d。不過味道可以,當係街買左杯珍珠奶茶既價錢兩個人食都係$104. 飽飽. 舖入面仲有燒味飯同小菜, 有好多選擇. 下次叫多d 人黎試其他野先

同樣叫左雞粥,今次加$6 皮蛋!
雞粥+皮蛋
雞滑,又入味,骨都比我咬爛埋
粥底咸味適中. 食完又唔會有口乾情況出現.
煎蝦米腸

龍眼冰

2018-08-05
$52 (宵夜)
雞粥+皮蛋
煎蝦米腸
龍眼冰
  • 貴妃雞粥
我平時都很喜歡食粥,今日行旺角見到花園街新開了一間新記雞粥,元朗老字號,新分店哦。見到除了粥,還有小菜,非常吸引。餐廳裝修清雅明亮,座位整齊的兩排,令人感覺整潔舒適。貴妃雞粥$48貴妃雞粥不會太稀,雞肉肉質很嫩滑,雞粥十分清甜。紅燒脆皮乳鴿$51。紅燒脆皮乳鴿皮就不是很脆,不過就醃得非常入味。芽菜炒河$23芽菜炒河炒得很夠鑊氣。河粉非常香口。椒絲腐乳通菜$39。椒絲腐乳通菜炒得不會太咸,腐乳令帶爽口的通菜非常惹味。薑蔥田雞$70。田雞味道非常正,我喜歡連蔥一齊食,味道更吸引。食粥及小菜再叫個飲品。自家製五花茶$9。熱柑桔蜜$14。清清涼涼,𤔡這一餐更添美味。原來此間新記雞粥除了粥美味外,小炒也是不錯的。

餐廳裝修清雅明亮,座位整齊的兩排,令人感覺整潔舒適。

貴妃雞粥$48
貴妃雞粥

貴妃雞粥不會太稀,雞肉肉質很嫩滑,雞粥十分清甜。

紅燒脆皮乳鴿$51。
紅燒脆皮乳鴿

紅燒脆皮乳鴿皮就不是很脆,不過就醃得非常入味。

芽菜炒河$23
芽菜炒河

芽菜炒河炒得很夠鑊氣。河粉非常香口。

椒絲腐乳通菜$39。
椒絲腐乳通菜

椒絲腐乳通菜炒得不會太咸,腐乳令帶爽口的通菜非常惹味。

薑蔥田雞$70。
薑蔥田雞

田雞味道非常正,我喜歡連蔥一齊食,味道更吸引。

食粥及小菜再叫個飲品。
自家製五花茶$9。
熱柑桔蜜$14。
右:自家製五花茶$9 左:熱柑桔蜜$14

清清涼涼,𤔡這一餐更添美味。
原來此間新記雞粥除了粥美味外,小炒也是不錯的。
紅燒脆皮乳鴿
芽菜炒河
椒絲腐乳通菜
薑蔥田雞
右:自家製五花茶$9 左:熱柑桔蜜$14
2018-07-29 149 瀏覽
平時出旺角,下午肚餓果陣多數會去登打士街近花園街果邊掃街,但係實在太多人喇,天氣又熱,想搵間平平地嘅茶記食個tea,起花園街附件試過幾間,都係麻麻地,行過依間粥店,有港式茶餐,發覺原來係依間下午茶最底Manual 有好多款茶餐,試過佢哋嘅皮蛋粥,油炸鬼都唔錯,不過我都係鍾意港式茶餐,沙嗲牛面餐:油多:上黎熱喇喇的炒蛋:水準ok牛面:沙嗲味夠,粉唔太多,幾好連埋杯熱檸水都係$29,星期日下午係旺角真係好難搵到一間又夠冷氣,又平的下午茶

油多:上黎熱喇喇的
炒蛋:水準ok
牛面:沙嗲味夠,粉唔太多,幾好

連埋杯熱檸水都係$29
,星期日下午係旺角真係好難搵到一間又夠冷氣,又平的下午茶

2018-07-29
2018-07-25 143 瀏覽
聽聞呢間元朗老字號係旺角開左分店,梗係唔執輸早d黎試下啦。之前冇食過呢間新記雞粥,出名果然唔係冇原因既😋 七點半左右入去已經好full,我地兩個人需要搭枱,可能會坐得逼d,因為有d客人食飯會佔左大部份枱😂好彩同我地一齊搭枱既客人幾好,所以我地平均分到5050🤣🐥招牌雞粥 ($48)招牌雞粥,粥底煲得好綿,食落有陣陣雞香味。雞肉嫩滑又多,48蚊黎講幾抵食👍🐟酥炸鯪魚球 ($42)鯪魚球大大粒,好實淨又足料,大推介😋一碗有4粒,兩個人share啱啱好😉🦐蔥花蝦米腸粉 ($17)腸粉熱辣辣拎出黎,腸粉皮薄唔厚,又唔會鞋🐖豬潤炒麵 ($47)食粥梗係要配炒麵啦。好多豬潤,炒麵幾香夠鹹唔會淡🐙海蜇生腸 ($42)海蜇生腸失望😐唔係我想象中厚身有咬感既海蜇,呢碟較扁,生腸亦唔夠爽

🐥招牌雞粥 ($48)

🐟酥炸鯪魚球 ($42)

🦐蔥花蝦米腸粉 ($17)
腸粉熱辣辣拎出黎,腸粉皮薄唔厚,又唔會鞋

🐖豬潤炒麵 ($47)
食粥梗係要配炒麵啦。好多豬潤,炒麵幾香夠鹹唔會淡

🐙海蜇生腸 ($42)