2017-06-25 103 瀏覽
今晚唔知食咩好,唯有試下工廈小店~希望有驚喜~但可惜事與願違特別想講下個 花雕鴨舌~味道真心無咩味~食落有陣陣怪味滲出黎~食左幾舊都係忍唔住同店員講~叫佢幫手搞搞~最後加多左酒同比左啲醋~話咁可能會好食啲~係好食左,但原因係用啲強味既野蓋番個奇怪味~都唔係好ok lo其他野都好普通~間野其實價錢唔平(以質數計係貴)係環境算幾寧靜~幾relax工廈少有伏既一餐

其他野都好普通~

間野其實價錢唔平(以質數計係貴)

係環境算幾寧靜~幾relax

工廈少有伏既一餐

2017-06-23
2017-06-22 660 瀏覽
每次想食餐無味精既住家飯菜, 除左返老家外就係黎呢度坐底後侍應就會倒熱水落去個焗盎內, 一盎飲落順喉既八寶茶就展開呢餐既序幕啦留意到佢既餐牌係新造, 食物種類都係大同少異, 有肉類, 海鮮類, 冷盤, 時菜類, 飯/麵類, 菜式名字好唔花巧, 無名貴食材, 無味精, 只想比你有返屋企食飯既感覺!每次黎到都必點既係燉湯, 是日燉湯係蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬展 ($38/盎), 熱辣辣原盎上枱, 材料豐富, 啖湯夠清甜, 一D都唔肥膩, 冬瓜作為呢個天時既食材就見到廚師既心思!呢款小食第一次點, 秘製梅子醋車厘茄 ($30), 原粒車厘茄去皮, 浸係梅子醋中就更易入味, 食完又無渣, 味道酸中帶甜, 入口清涼醒胃, 作為悶熱餐前小食都幾好!想清清地唔要炒槊, 呢客紅棗濃湯杞子浸菜芯 ($78)就岩心水啦, 雖然叫濃湯, 但味道就頗清淡, 見唔到有油, 而靠紅棗及杞子比既天然甜味, 菜芯食落唔老身但口感偏硬, 煮腍身少少會好D!以錫紙包住黎焗既呢客香菇杞子北芪銀山焗鷄 ($88), 嫩滑鷄件上舖滿香菇杞子北芪及銀山, 杞子既甜美滲入去鷄肉中, 食起黎更加甜味, 而底下以金茹及粉絲墊住, 鷄汁完
每次想食餐無味精既住家飯菜, 除左返老家外就係黎呢度

紅棗濃湯杞子浸菜芯

以錫紙包住黎焗既呢客香菇杞子北芪銀山焗鷄 ($88), 嫩滑鷄件上舖滿香菇杞子北芪及銀山, 杞子既甜美滲入去鷄肉中, 食起黎更加甜味, 而底下以金茹及粉絲墊住, 鷄汁完全被佢地索晒, 所以千祈唔好漏食呀!

香菇杞子北芪銀山焗鷄

呢客瑤柱蛋白炒飯 ($98), 份量足夠4-5人食, 飯粒炒到粒粒分明, 材料唔複雜, 瑤柱絲配蛋白一齊炒加添香味, 少少既爽脆有汁既翠玉瓜粒就更加豐富左口感!
香菇杞子北芪銀山焗鷄
女朋友病了,所以我們就去找比較健康的餐廳。「蒸」正合我們心意,起碼不會熱氣。我們都有選擇困難症,所以就選了二人餐。是日燉肉是蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬腱。真材實料,完全沒有味精的感覺。涼拌皮蛋豆腐,皮蛋和豆腐配上淡淡的麻油和豉油,清清地。冰鎮鮑魚配涼拌三絲,調味不多,能吃出鮑魚的鮮味。荷葉籠仔蒸龍躉腩,平日我很少在街上吃蒸魚,因為怕腥。但這龍躉腩沒有腥味,而且墊底的勝瓜吸收了蒸龍躉的精華。豉油皇蝦,我們都很愛吃蝦,這亦合我們胃口。濃湯杞子浸菜荷葉香菇蒸雞鮑絲蝦仁炒飯,炒飯有驚喜。通過在酒樓吃到炒飯,都已經飽了,可能吃幾口就打包。但這鮑絲蝦仁炒飯炒得幾香,飯粒分明,味道不太鹹,值得推薦。這二人餐份量絕對足夠,重要的是菜式健康得來但又不失滋味。下次吃膩酒樓,可以帶長輩來這裏。
女朋友病了,所以我們就去找比較健康的餐廳。
「蒸」正合我們心意,起碼不會熱氣。

我們都有選擇困難症,所以就選了二人餐。
蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬腱
涼拌皮蛋豆腐
涼拌皮蛋豆腐,皮蛋和豆腐配上淡淡的麻油和豉油,清清地。
冰鎮鮑魚配涼拌三絲
冰鎮鮑魚配涼拌三絲,調味不多,能吃出鮑魚的鮮味。
荷葉籠仔蒸龍躉腩
豉油皇蝦
豉油皇蝦,我們都很愛吃蝦,這亦合我們胃口。
鮑絲蝦仁炒飯

這二人餐份量絕對足夠,重要的是菜式健康得來但又不失滋味。
下次吃膩酒樓,可以帶長輩來這裏。
題外話/補充資料: 茶芥$10位 加一服務費
2017-06-13
$279.5 (晚餐)
蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬腱
2017-06-14 84 瀏覽
今日放工後,約了我親愛的嫲嫲吃晚飯!跟嫲嫲外出吃飯,食物選擇上有了規限:辣的、炸的、硬的也不能吃!於是經我明查暗訪之後,決定帶嫲嫲來到觀塘駱駝漆大廈3座1樓Q室食—新蒸武門!新蒸武門顧名思義,食物的烹調方式以蒸為主,打著健康的旗號,帶嫲嫲來實在最好不過!餐廳裝潢以中式為主調,紅通通的。天花上的吊燈亦為餐廳添了一份雅緻。坐下後,店員為客人先呈上了兩杯八寶茶$20,茶裏有菊花、桂圓、紅棗、枸杞⋯總之就是八種材料!甘甜滋潤!定一定神後,於餐牌細選了以下菜式:是日燉湯$38,熱呼呼的燉湯湯面絕無沒點油份,清香帶回甘,配上幾顆冬瓜粒,非常適合夏天時飲用!接着,再來濃湯雜菌浸魚滑$78!所謂的魚滑原來是鯪魚肉,跟雲耳、雜菌作搭配,清清的,沒有太大驚喜,但味道是可以!再來瑤柱蛋白炒飯$98。炒飯炒至乾身,粒粒金黃,米飯的濕度拿捏得恰到好處!瑤柱大大粒,足料呀!之後就是籠仔蒸籠躉班$138。師傅把粉絲、絲瓜墊底,收集了所有籠躉班的精華,非常惹味!蒜蓉籠躉班雖說有少許骨,但由於不是碎骨,所以依然適合老人家食!突然,店員拿了一碟用錫箔紙包裹著的「東東」前來!原來是⋯香菇杞子北芪銀山焗雞$88!店員小心翼翼
今日放工後,約了我親愛的嫲嫲吃晚飯
甘甜滋潤!
定一定神後,於餐牌細選了以下菜式:
燉湯

濃湯雜菌浸魚滑
瑤柱蛋白炒飯
瑤柱大大粒,足料呀!
籠仔蒸班頭腩
香菇杞子北芪銀山焗雞
突然,店員拿了一碟用錫箔紙包裹著的「東東」前來!
香菇杞子北芪銀山焗雞
原來是⋯香菇杞子北芪銀山焗雞$88!店員小心翼翼把錫紙打開後,香氣撲鼻!
雞件嫩滑多汁,混合香菇、藥材,非常清香,很快便被我們吃光光了

2017-06-13
燉湯
籠仔蒸班頭腩
2017-06-12 136 瀏覽
話說某人早排驗身,驗到自己有三高,即刻好驚青咁話要食小油小糖少鹽嘅食物我就專程搵左間有營養食店俾佢。標榜冇味精,健康蒸飯專門店。對於一向食開重口味嘅我,當了一個健康新選擇一坐低先飲一杯中國式嘅花茶,夠清新。我選擇散叫冇食到套餐,個燉湯就夠晒真材實料。是日燉湯 $38 係南北杏大白菜膽花膠燉雞,潤喉又滋潤。飲完湯先食一個冷盤,三色拼盤(五香牛展、佛山薰蹄、花雕鴨舌)$118。花雕鴨舌真係好友台灣嘅味道牛展就有濃郁嘅牛肉味。香菇杞子北芪銀山焗雞$88,聽到個名都夠晒健康,識落有少少藥膳嘅味道,朋友食到有甘味。籠仔蒸班頭腩加炒飯$168,呢個係今晚嘅重頭戲,蒸飯已經夠健康,班腩帶有少少魚油嘅脂肪,啲飯入口除咗有荷葉嘅香味之外,仲好香嘅魚油味。斑腩入口啖啖肉冇骨,呢個就係最讚啦!蒜蓉炒菜心 $68,菜心好甜。鎮江骨$78 味道好有特色,炆得夠晒腍,酸酸甜甜好開胃。成餐飯食完都唔覺得口乾,咁即係冇乜味精啊!
我就專程搵左間有營養食店俾佢。

一坐低先飲一杯中國式嘅花茶,夠清新。

牛展就有濃郁嘅牛肉味。

蒜蓉炒菜心 $68,菜心好甜。

鎮江骨$78 味道好有特色,炆得夠晒腍,酸酸甜甜好開胃。

成餐飯食完都唔覺得口乾,咁即係冇乜味精啊!

• 籠仔蒸班頭腩加炒飯
  • 香菇杞子北芪銀山焗雞
  • 三色拼盤
2017-06-11 421 瀏覽
出街食飯,好多時都會遇上冇咁健康嘅煮法,吃得多自然會對身體唔好!今次見到佢主打無味精,住家菜,反正都係食,今餐就試吓吃得健康!餐廳係交通方便嘅觀塘區,同朋友去同層嘅店舖看東西時見到,私房菜!絕無味精!反正都係要食飯,又入去試試,餐廳位置係升降機旁,唔係有個牌可能行過了都唔知!而餐廳內光猛,較中式裝修,而平時座下通常會問飲什麼茶或到杯水,這裡是用個茶盅放了杞子,紅棗,菊花等泡茶!感覺健康!望望餐牌有套餐有散點,今次就散點,有湯,有菜,加多個飯,就好似食住家飯嘅感覺!是日燉湯$38 南北杏大白菜膽花膠燉雞味道鮮味而且夠清,一啲都唔會有肥膩嘅感覺!重有係用料十足,唔係就咁只有湯,而是有花膠、有雞肉、有瘦肉、大大條軟滑嘅大白菜!加多個餐前小吃麻辣皮蛋豆腐$42,食得辣絕對係好選擇!皮蛋切粒,加埋麻辣醬入口軟滑香辣,而豆腐亦好軟熟入味!無肉吃就有點唔舒服,所以點了土魷馬蹄煎肉餅$85,一塊塊小肉餅煎,外脆內軟,啖啖肉,入口肉餅嘅馬蹄爽口而土魷粒就煙韌彈牙,充滿口感,十分好味!跟住就係個飯,籠仔蒸班頭腩加炒飯$168,雖然製作需時,但值得等待,飯身蒸得軟熟,而且將班頭腩嘅鮮味吸收,所以入口時好軟熟

而餐廳內光猛,較中式裝修,

是日燉湯$38 南北杏大白菜膽花膠燉雞
味道鮮味而且夠清,一啲都唔會有肥膩嘅感覺!

跟住就係個飯,籠仔蒸班頭腩加炒飯$168,雖然製作需時,但值得等待,飯身蒸得軟熟,而且將班頭腩嘅鮮味吸收,所以入口時好軟熟之餘重好香,當然班頭腩亦唔係只有骨,有好多彈牙爽口嘅班頭腩肉啦!反而只有兩三件較多少少骨嘅班頭腩!

有豬有魚,尚欠牛,就追加個孜然牛柳$98,牛肉切成粒狀,上面充滿肉汁外重加了孜然粉,入口軟熟充滿肉汁嘅感覺真係十分滿足!

老實味道真係比係出面吃過嘅味道淡,但自己覺得適合,就係吃得太多濃味重口味,一吃淡味道嘅就覺得唔夠味,其實好吃唔一定味濃,反而係食得健康,加埋食材配合得宜先至係大家想吃到嘅美食!
觀塘廣場購物,之後搵地方晚餐,附近大商場食厭而且又太多人,友人建議去駱駝漆大廈,由於電梯排長龍,我地決定行樓梯好過,當然先行去一樓先,行到中間位,見到有間叫新蒸武門,很有特色,就試試餐廳裝修簡約,我們被安排坐在二人檯,店員隨即遞上餐牌及替我們沖茶古典茶杯入邊盛載著是八寶茶,有濃濃菊花味,很醒神第一味送上是佛山燻蹄,燻蹄片得很薄,沾上醋食,很醒胃是日燉湯是蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬展,店員告知是全無味精,但湯味道仍然很香濃,湯料味道很出,而且蟲草花螺片全部煲至很腍,火候十足。乾燒明蝦,共四隻,蝦是新鮮,肉質彈牙,燒汁味道很惹味,鑊氣十足翠肉瓜雲耳炒百合,百合有甜味,無味精炒,味道很清新土魷馬蹄煎肉餅,表皮炸得香脆,內裡肉質鬆化,土魷和馬蹄切碎釀在肉餅當中,惹味非常,這個特色菜值得推介。四餸一湯連加一,共四百零蚊,二人可吃得飽飽,兼且全無味精,吃完無口喝感覺。

古典茶杯入邊盛載著是八寶茶,有濃濃菊花味,很醒神

第一味送上是佛山燻蹄,燻蹄片得很薄,沾上醋食,很醒胃

翠肉瓜雲耳炒百合,百合有甜味,無味精炒,味道很清新

2017-06-09 44 瀏覽
今次朋友話試另一間工厦私房菜呢間標榜少味精 少油少鹽 啱晒健康的我系apm行幾分鐘就到啦 喺駱駝漆大廈 個名好得意入到去唔算多人 裝潢新淨一開頭有八寶茶 個杯幾特別喎好似古代品茶咁Menu都多選擇 花多眼亂 最終選二人套餐乜都有啲唔使用腦諗 啱晒我家常燉湯好正 蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬展淨係個名都知有乜料 原汁原味 值得推介冰鎮鮑魚配三絲 呢個普通冇乜驚喜另一個好好味嘅係荷業蒸龍躉脯鮮味十足 唔好睇佢細細籠 入面魚肉好多片 每片都厚切嫁 最正係個底有粉絲 滲晒啲汁 超好味濃湯杞子浸菜 香菇蒸雞 個底都係有粉絲 索左雞汁好惹味雞件細細舊 又滑身原來樓上私房菜有質素較接到細細件但食落勁飽蝦仁炒飯都食唔晒要打包走 好飽好滿足嘅一晚

今次朋友話試另一間工厦私房菜

蝦仁炒飯都食唔晒要打包走
好飽好滿足嘅一晚
荷葉籠仔蒸龍躉脯
2017-06-04 193 瀏覽
觀塘工廈出名多野食, 仲要越開越多, 真係不得不黎觀塘多多搵食呀, 今期比我發現左一間標榜不加味精小菜餐廳, 就不妨去拜訪下先~~ 餐廳走簡約風, 以紅黑及棕色為主色調, 坐位闊落, 地方乾淨~~ 坐下先黎一杯八寶茶, 罕見有八寶茶飲, 感覺好清新同甘甘地甜甜地, 有助清滯又夠養生, 好啱女仔飲呀~~ 姬松茸節瓜螺片燉豬展                    HK$38呢個湯又足料又夠火喉, 仲不油不膩, 趁熱品嚐一啖, 真係超級清甜同滋潤, 飲落又的確無味精味~~冰鎮鮑魚       HK$116估不到呢度竟然有鮑魚食, 雖然唔算大隻, 不過食落都幾彈牙呀~~ 三色併盤 (五香牛展, 佛山薰蹄, 花雕鴨舌)     HK$118呢個冷盤都不錯, 其實幾啱送酒飲, 可惜我地唔太好酒!! 個人最喜歡花雕鴨舌, 花雕味不太重卻帶出少少酒香, 作為小吃不錯不錯~~鼓油皇蝦4隻            HK$98蝦都算大隻, 係隻數少左DD!! 食落都好爽口同惹味~~籠仔蒸斑頭腩                    HK$138呢個招牌菜又點可以唔試呢? 以蒸籠上, 一籠都有成十幾件, 份量

姬松茸節瓜螺片燉豬展

冰鎮鮑魚

冰鎮鮑魚       HK$116

三色併盤 (五香牛展, 佛山薰蹄, 花雕鴨舌)

鼓油皇蝦4隻            HK$98
蝦都算大隻, 係隻數少左DD!! 食落都好爽口同惹味~~

籠仔蒸斑頭腩
呢個招牌菜又點可以唔試呢? 以蒸籠上, 一籠都有成十幾件, 份量十足, 斑頭腩肉超級滑同鮮, 令人想瘋狂追食下去~~

沙窩雲吞雞半隻           HK$138
雞件同雲吞份量十足, 雞件又夠大件, 肉質嫩滑, 係有少部分雞胸肉較為鞋身, 個湯都好鮮甜, 我都飲了幾啖, 整體都不錯~~

紅棗濃湯杞子浸菜 (娃娃菜)

紅棗濃湯杞子浸菜 (娃娃菜)                HK$78
呢個菜有杞子,紅棗, 香菇同娃娃菜去整, 感覺比一般整法較為養生, 食落又清甜~~

呢度既菜式絕對有住家菜既感覺, 我都相信真的無有加味精的, 可以放心食用~~
姬松茸節瓜螺片燉豬展
冰鎮鮑魚
三色併盤 (五香牛展, 佛山薰蹄, 花雕鴨舌)
沙窩雲吞雞半隻
紅棗濃湯杞子浸菜 (娃娃菜)
  • 三色併盤 (五香牛展
  • 佛山薰蹄
  • 花雕鴨舌)
2017-06-02 56 瀏覽
尋晚去開觀塘駱駝漆行OUTLET, 晚飯想食得健康D,就去左3期工業大廈食呢間個名好搞笑的「新蒸武門」食家常菜。呢間是主打無味精的健康餐,就是要如給你一種家的感覺,非常適合我呢D無飯煮婦。一坐低店員就奉上兩杯好古式的8寶茶,好窩心。見到個是日菜單話有燉湯, 即刻點左兩個, 我地最鍾意飲湯架喇~~~MENU都是羅列很多大家平時住家食開的家常小菜,好容易就可以揀到想食嘅野,叫兩個餱, 一兩個菜, 同埋兩碗飯同湯就VREY GOOD喇!個湯是姬松茸螺片杞子燉豬展湯,超足料,好夠味, 多料到相信連鹽多唔洗點落.相信真係燉左好幾個鐘先有咁嘅火喉~健康飲食是不可缺少蔬菜的,點了蒜蓉炒菜心同秘制梅子醋車厘茄,本身我地只係叫一個菜, 咁啱見個車厘茄有幾枱都點, 就叫黎試下.個菜好新鮮好靚, 蒜蓉炒是冇得輸的,但我覺得個獻汁略為油左D至於個涼拌車厘茄就真係抵讚的,全都去了皮,好花功夫,用了因個酸度較低的自家制梅子醋來做,同個車厘茄的味道非常夾,吃起來一點都不酸, 反而帶出其香甜爽口的感覺! 是一個非開開胃的前菜!之後來了土魷蒸肉餅,厚道適中,是半肥瘦的,如果用煎的方便應該會教少油膩, 其實我見大部份人都

一坐低店員就奉上兩杯好古式的8寶茶,好窩心。

之後來了土魷蒸肉餅,厚道適中,是半肥瘦的,如果用煎的方便應該會教少油膩, 其實我見大部份人都叫煎肉餅的,但我呢排有D喉嚨痛, 都係食清D~個人覺得幾好味, 是有點肥

最後一度菜是香菇杞子北芪銀山焗雞,呢道菜好有驚喜呀,一打開個錫紙香到爆,面層已見到D中藥材, 好像藥膳蒸雞咁, 好似好滋補。個底仲有D粉絲同金菇,索哂D汁,超入味,叫左呢個真係唔洗叫白飯都得呀!

2017-05-31
  • 香菇杞子北芪銀山焗雞
  • 涼拌梅子醋車厘茄
2017-05-30 27 瀏覽
放工之後相約朋友到觀塘工廈覓食😆好鍾意觀塘工廈,因為超就腳呀😆平時食得美國日本野多,今次2個人就試試新野,中菜!新蒸武門,有個蒸字感覺好似好健康,但原來又唔係全部都係蒸的野食🙈一坐低,侍應會倒熱水到茶杯裏面有紅棗杞子菊花等等材料黃色的杯感覺好像皇室御用般🙈然後我們叫了原盅燉湯你面有黃瓜、肉等等材料老火湯沒有味精的感覺非常良好。冷盤叫了一個花雕醉雞,我和朋友都很期待天氣有點熱,吃冷盤精神為之一振雞內充滿一陣陣淡淡的花雕酒味分量大概有半隻雞見到雞皮和雞肉中間有一層薄薄的油都變成啫喱狀,雖然有點邪惡,但也很想吃!除了雞外當然要叫魚!籠仔蒸班頭腩,原來班頭腩的意思是龍躉蒸籠內除了龍躉腩,還有翠玉瓜。龍躉腩非常鮮滑,而且有豐富的骨膠原😍一定要趁熱食!乾燒明蝦,酸酸甜甜的,非常野味😍一碟四隻,分量剛剛好!最後叫了濃湯紅棗杞子浸娃娃菜才可選擇菜心或娃娃菜,但侍應建議用娃娃菜因為可以更加吸收裏面的湯汁😊感覺這餐都很健康😊😊
放工之後相約朋友到觀塘工廈覓食😆
好鍾意觀塘工廈,因為超就腳呀😆
平時食得美國日本野多,
今次2個人就試試新野,中菜!

新蒸武門,有個蒸字感覺好似好健康,
但原來又唔係全部都係蒸的野食🙈

一坐低,侍應會倒熱水到茶杯
裏面有紅棗杞子菊花等等材料
黃色的杯感覺好像皇室御用般🙈
然後我們叫了原盅燉湯
你面有黃瓜、肉等等材料老火湯
沒有味精的感覺非常良好。
冷盤叫了一個花雕醉雞,我和朋友都很期待
天氣有點熱,吃冷盤精神為之一振
雞內充滿一陣陣淡淡的花雕酒味
分量大概有半隻雞

除了雞外當然要叫魚!
籠仔蒸班頭腩,原來班頭腩的意思是龍躉
蒸籠內除了龍躉腩,還有翠玉瓜。

龍躉腩非常鮮滑,而且有豐富的骨膠原😍
一定要趁熱食!

乾燒明蝦,酸酸甜甜的,非常野味😍
一碟四隻,分量剛剛好!

最後叫了濃湯紅棗杞子浸娃娃菜
感覺這餐都很健康😊😊
2017-05-23
2017-05-26 515 瀏覽
原本約了這位同事在復活節前吃韓國菜, 跟她來一場韓國之旅預賽, 可惜她病倒了, 出發前也未能相約, 故待她回來再約, 但她已不想吃韓國菜了, 皆因旅行期間日日炸雞、韓燒等等, 吃到有些悶, 亦有些熱氣, 所以今晚要吃清啲, 帶了我去一間以蒸烹調方式為主的餐店。蒸出鮮味, 岩我口味, 當然不用考慮啦!都有一段時間沒有走入工廈覓食, 每次來到工廈都好像入到迷宮一樣, 我總是會失去方向, 要找一段時間才可, 的確是一位路痴, 哈! 終於找到了! 門面的設計如武俠片的竹林般, 跟店名好貼切。拉門而入, 張張鮮紅色的通花椅子, 很搶眼呀! 設有多張二至四人枱, 亦有兩三張大圓枱, 地方不算大, 但擺放得整齊企理, 枱與枱之間亦有一定距離, 坐得都幾舒適。每枱已放了兩份“武林秘笈”, 是菜式秘笈才對! 設計清晰, 一份是2、3、4人套餐, 而另一本就是單點菜式。雖然2人套餐經濟實惠, 足足有八道菜式, 但實在太豐富, 我們非大食之人, 為免浪費, 還是單點吧! 分別有肉類、海鮮類、時菜類、飯/麵類、冷盤類和燉湯, 選擇也不少。 **************************每枱除放了“武林秘
八寶茶
每枱除放了“武林秘笈”外, 還放了一杯以萬壽無疆茶杯盛載的八寶茶($10/位),滿有中國色彩,很有風味。未沖泡之前,先看看有邊八寶,分別有紅棗、山楂、杞子、元肉、杭菊、烏龍茶、甘草 胎菊,全是養生有益食材。沖入滾水,蓋上杯蓋焗一會,呷一口,清香甘味,有助消滯解膩,醒神!
蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬𦟌
是日燉湯($38)為蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬𦟌,以一個紫沙燉盅盛載,熱辣辣,散發着陣陣香氣。湯身清澈見底,沒有任何油光,趁熱呷一口,甘香鮮味,的確不含味精,滋潤順口,火喉十足。
湯料相當豐富,有甘甜的杞子、爽口的蟲草花、多汁的冬瓜粒、肉香的豬𦟌粒,還有鮮香腍滑的螺片,選材滋補養生,配搭一流,以此定價來說,簡直超值!
秘制梅子醋車厘茄
先來一客冷盤打開胃子, 秘制梅子醋車厘茄 ($30)粒粒鮮紅的車厘茄 已被悉心地去皮,不但吃落腍嫩無渣,而且更加入味。入口冰涼,清甜爆汁,加入秘制梅子醋,調較味道合宜,不失車厘茄的清甜,酸酸甜甜,清新開胃,是夏日最佳的冷盤之一。
蟹肉扒西蘭花
健康的一餐是不能沒有蔬菜, 在時菜類中挑選了一道蟹肉扒西蘭花 ($88)。每棵西蘭花 保持翠綠,爽口鮮嫩,啖啖均有鮮嫩的蟹肉 和香滑的蛋白 伴吃,用料十足,令人吃得滿足,加上少油少鹽,清新健康。
籠仔蒸斑頭腩
看到每枱都貼了一張晚巿推介, 力推就是籠仔蒸斑頭腩 ($138)。斑頭腩!! 我超喜歡, 當然不能錯過。以一個蒸籠盛載,很有風味。熱辣辣上枱,一籠有十多件斑腩肉,加上底部舖了粉絲 勝瓜,份量十足,令人吃得滿足。
趁熱馬上品嚐魚肉,每件都相當鮮嫩,連帶着滑嘟嘟的魚皮,加上一層富膠性的魚脂,肥美油潤,伴上爆香過的蒜蓉 和甘香的陳皮絲,更添美味。還有底部的粉絲 勝瓜,蒸至腍身入味,吸收了魚汁,加埋蒜香蔥香 陳皮香,正!
香菇杞子北芪銀山焗雞
店員極力推介香菇杞子北芪銀山焗雞 ($88),看看它的名字,銀山?是食材名嗎?想也想不到,但當店員把其端出來時,想到啦....以錫紙包裹雞件焗製,外表似一座銀山,不知是否這樣呢?一把錫紙打開,雞香和北芪香隨煙煙四散,很吸引!雞 的份量不少,還加入冬菇、粉絲、金菇、杞子、紅棗 北芪 一同炮製,用料既豐富,亦滋補,正!
雞件 連皮連骨,挺美肥,肉質相當嫩滑,烹調入味,滿有紅棗杞子北芪 的甜美,味道不錯。而舖在雞下的粉絲 金菇 就索盡了雞汁,精華所在,爽口入味,很美味!
店子註明無味精, 而我們今晚所點的菜式都少油少鹽, 吃得健康。我最喜歡當然是那道籠仔蒸斑頭腩, 蒸出鮮味, 蒸出美味, 可見店子的蒸功夫了得; 而同事就很喜歡那道香菇杞子北芪銀山焗雞, 看來店子不止蒸功夫了得, 焗都一樣得。
2017-05-25
蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬𦟌
2017-05-26 73 瀏覽
新派中菜館觀塘近年食店林立,很多不同國家的特色菜,今日既菜館主打中國菜而且以蒸煮為名,可以在菜館的名字--新蒸武門中看得出!中菜館不少得品茶,有相當具古代味的茶具,當中的茶有杞子、紅棗、菊花等材料,非常清新回甘。蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬展絕無味精添加,非常清澈清甜的湯底,蟲草花嘅精華融入湯中,螺片嘅鮮味和豬展嘅肉味完全深入整盅湯裡。涼拌皮蛋豆腐非常開胃的一道前菜,豆腐非常滑、皮蛋有口感、最重要是涼拌的醬汁是以豉油作底味並加上麻油,麻油簡直是錦上添花,令前菜非常香和增添口感。冰鎮鮑魚伴三絲三絲分別有紅蘿蔔絲、蘿蔔絲和芽菜,三絲的味道不會太酸,醋的比例剛剛好,非常開胃。冰鎮鮑魚蒸煮和冰鎮的時間剛剛好,不會太鞋和太韌,並配上特別的醬汁烹調後鮑魚非常入味。豉油皇蝦這道菜是類似以椒鹽煎炸的形式煮成的,特別一提是廚師把蝦的腳部除去,令吃起來時非常方便,蝦肉非常入味,豉油的味道和椒鹽的味道滲進蝦中,而且蝦肉非常彈牙。荷葉香菇蒸雞這道菜是以點心籠的形式呈上來的,底部有荷葉,香菇和蒸雞在上,中間夾著粉絲,蒸煮的時間剛剛好,雞非常滑非常嫩口,雞油的精華滲進粉絲中,荷葉的味道也和粉絲融合了,要說精華當然是少不
新派中菜館

涼拌皮蛋豆腐

冰鎮鮑魚伴三絲

荷葉香菇蒸雞
,雞油的精華滲進粉絲中,荷葉的味道也和粉絲融合了,要說精華當然是少不了當中粉絲。

荷葉籠仔蒸龍躉腩
這道菜亦是以點心籠的形式蒸煮而成,龍躉腩的肉非常厚實和有質量,蒸煮的時間恰到好處,龍躉腩的肉身很滑一點也不鞋,啖啖肉
!最後當然也要提一提在龍躉腩下吸收了當中精華的粉絲!

濃湯杞子浸菜
吃了那麼多肉那麼多魚那麼多海鮮, 這道濃湯浸菜就剛剛好了,非常清澈的湯底浸著非常嫩的菜,可以解一解膩口的感覺。

鮑絲蝦仁炒飯
炒飯非常香配菜非常足料,特別一提是炒飯的飯粒粒粒分明,因為對於炒飯這點是很重要的,不會太濕也不會太乾以致太硬,這菜館的炒飯做到了我心中炒飯的要求。

總覺得中菜烹煮的技巧是比較難去拿捏、去發揮,所以這間中菜館我相信每次想吃中菜特別是蒸煮類的菜式是我一定會想起它。
2017-05-23 53 瀏覽
其實工廈入面都好多隱世美食 如果唔係咁啱行街經過 係好好難會發現 工廈內嘅餐廳 其實環境好好 地方夠大 唔會好似街邊嘅舖頭咁多灰塵 又多人又嘈 可以好好享受食物餐廳以私房形式做主題 有家的感覺 主打健康 少油少鹽少糖無味精 菜式簡單唔花巧 有媽媽的感覺養生茶 生活雖然忙碌,但也要不忘養生 簡單沖泡 味道清香 喝後有種很放鬆的感覺頭盤梅子醋車厘茄 每一粒車厘茄都去了皮 值得稱讚 太細心了吧 車厘茄新鮮 酸酸甜甜 多汁好味 好清新好夏日feel燉湯 材料豐富有蟲草花冬瓜豬展螺片 飲完之後成個喉嚨嘅感覺係好舒服 有種下火嘅感覺 燉湯味道唔會好鹹 可以飲到材料嘅鮮味肯定冇味精 孜然牛柳 牛柳粒嫩滑 唔黐牙 好惹味北菇杞子焗雞 店員一打開張錫紙 我同我朋友即刻話 好香呀! 藥材味 加雞嘅味道 簡直係吸引 真心要稱讚一下 雞肉一啲都唔嚡口 好滑好多汁 必點之選 雞嘅底下 仲加上粉絲同金菇 可以吸收藥材同雞嘅精華 餐廳真的很貼心濃湯浸時菜 加入杞子同紅棗 好養生嘅菜式健康得嚟又好味

孜然牛柳 牛柳粒嫩滑 唔黐牙 好惹味
孜然牛柳

濃湯浸時菜 加入杞子同紅棗 好養生嘅菜式健康得嚟又好味
龍湯杞子紅棗浸時菜

• 北菇杞子藥材焗雞
2017-05-21 40 瀏覽
同媽咪婆婆預祝母親節,媽咪話要試新野喎,所以帶左佢黎呢間位於駱駝漆嘅新蒸武門,始終婆婆都係鍾意食中式野呀嘛~ 涼伴皮蛋豆腐冰涼又滑溜溜嘅豆腐,加上Q彈嘅皮蛋,好啱最近熱辣辣嘅天氣食,非常之開胃! 冰鎮鮑魚配涼伴三絲以呢個套餐價錢嚟講有鮑魚食都算抵,都唔算細隻,分兩啖食剛剛好,而且仲好彈牙tim~合掌瓜,紅蘿蔔,大荳牙都十分之爽口!!  豉油皇蝦除左鮑魚大隻之外,呢度嘅蝦都好大隻喎!!唔會炒到好乾身,咬落去啖啖肉之餘仲好juicy~可惜一人得一隻,想食多d都唔得,哈哈~ 西蘭花炒鮮龍躉球連龍躉都有,呢餐真係好滿足囉,哈哈同埋呢度所有野都係走大大舊路線,一啲都冇偷工減料!龍躉都係一啖食唔哂架XD而且仲好彈牙!!最鍾意D西蘭花煮得好爽口,因為媽咪平時煮嗰啲太淋我唔鍾意囉~哈哈!! 黑椒牛柳粒呢個真係煮得剛剛好,雖然未去到入口即溶,但係容易咬開,而且牛味幾重,好適合我呢D鍾意食牛嘅人~ 蒜蓉炒菜心連菜心都大條啲架,正呀XD 瑤柱蛋白炒飯個人就略嫌個炒飯啲鹽比較唔平均,突然間會有一啖好咸囉,呢方面有待改善,不過我鍾意佢炒得夠乾身~ 我覺得呢餐都幾抵食,又鮑魚又龍躉,哈哈婆婆同媽咪都話下次要食中菜
同媽咪婆婆預祝母親節,
媽咪話要試新野喎,
所以帶左佢黎呢間位於駱駝漆嘅新蒸武門,
始終婆婆都係鍾意食中式野呀嘛~

涼伴皮蛋豆腐
冰涼又滑溜溜嘅豆腐,
加上Q彈嘅皮蛋,
好啱最近熱辣辣嘅天氣食,非常之開胃!

冰鎮鮑魚配涼伴三絲
以呢個套餐價錢嚟講有鮑魚食都算抵,
都唔算細隻,分兩啖食剛剛好,
而且仲好彈牙tim~
合掌瓜,紅蘿蔔,大荳牙都十分之爽口!!

豉油皇蝦
除左鮑魚大隻之外,呢度嘅蝦都好大隻喎!!
唔會炒到好乾身,
咬落去啖啖肉之餘仲好juicy~
可惜一人得一隻,想食多d都唔得,哈哈~

西蘭花炒鮮龍躉球
連龍躉都有,呢餐真係好滿足囉,哈哈
同埋呢度所有野都係走大大舊路線,
一啲都冇偷工減料!
龍躉都係一啖食唔哂架XD
而且仲好彈牙!!
最鍾意D西蘭花煮得好爽口,
因為媽咪平時煮嗰啲太淋我唔鍾意囉~哈哈!!

黑椒牛柳粒
呢個真係煮得剛剛好,
雖然未去到入口即溶,但係容易咬開,
而且牛味幾重,好適合我呢D鍾意食牛嘅人~

蒜蓉炒菜心
連菜心都大條啲架,正呀XD

瑤柱蛋白炒飯
個人就略嫌個炒飯啲鹽比較唔平均,
突然間會有一啖好咸囉,呢方面有待改善,
不過我鍾意佢炒得夠乾身~

我覺得呢餐都幾抵食,又鮑魚又龍躉,哈哈
婆婆同媽咪都話下次要食中菜都會再黎,
因為仲有好多其他菜色可以試嘛~