2017-09-11 116 瀏覽
媽媽級嘅朋友,應該好熟悉駱駝漆大廈。因為呢都有好多BB野賣,同一時間亦有很多食肆。今日慶祝爸爸生日,佢鍾意食中菜,選擇新蒸武門,係因為上次來買尿片嘅時候,見到呢度嘅私房菜非常健康,冇味精無添加,同屋企人黎食,最合適不過。一出電梯就會見到新蒸武門嘅招牌,入面裝修帶點中國式,好鍾意佢哋每人一張嘅八寶茶。既然係冇味精嘅健康菜,原本以為佢哋主打蒸煮,原來煎、炒、煮、炸、燉都有,好多嘢食!先來是日燉湯 HK 38有冬菇、豬肉、螺片,非常清潤。五香牛展68五香牛展做得好原汁原味,無添加嘅原味,食嘅時候沾沾附上嘅黑醋,作為開胃菜,非常合適。宮廷香辣雞半隻118店員介紹呢度嘅香辣雞係佢哋嘅人氣之選,帶點香辣,送飯單食都一流。我哋都叫咗半隻試吓。咬左一啖,即時有驚喜。呢個香辣雞真係非常出色 ,用花雕、豉油、辣椒醃製過,再炸,雞肉非常入味。食得健康,唔一定只食淡口野,呢個香辣雞雖然係油炸,但一啲都唔油膩。咬第一啖已經忍唔住讚佢非常香口,雞肉亦做得好柔嫩。下次要encore !!土魷蒸肉餅68既然要新蒸武門,蒸野一定好拿手。叫咗呢個土魷蒸肉餅試下。抵讚嘅地方係豬肉好柔嫩,好滑,到底係咪夾雜左肥肉所以甘香口?

先來是日燉湯 HK 38
有冬菇、豬肉、螺片,非常清潤。

五香牛展68

宮廷香辣雞半隻118

土魷蒸肉餅68

既然要新蒸武門,蒸野一定好拿手。叫咗呢個土魷蒸肉餅試下。

但係又吃唔到肥膩感,味道好平衡。土魷鹹鹹地,冇搶咗豬肉嘅肉香。呢碟菜,咩都唔使添加,已經非常好食。

籠仔蒸班頭腩加炒飯158

蒸得甘出色,再黎蒸班頭腩先!

呢個籠仔蒸班頭腩有炒飯打底,籠仔蒸魚嘅過程,新鮮魚汁直接滲透入炒飯裏面,諗起都食指大動。

食第一舊班腩嘅時候,已經好中意佢嘅原汁原味同清甜魚香。

再食一啖炒飯,嗰種驚喜係非筆墨所能形容。

應該叫佢做魚湯炒飯?定魚湯蒸飯?總之,一定唔好錯過呢道美食。

食咗呢度幾款推介名菜,爸爸都非常滿意,冇味精唔代表無香無味,反而呢度所做嘅每一道菜都非常入味。

而且服務員的態度非常友善,又細心地經常幫我地加水,清潔枱面。

切蛋糕費50元,但店員不厭其煩地幫我地影相同安排,所有野都值回票價!
2017-09-09 96 瀏覽

8寶茶

招牌宮廷香辣雞

紅棗濃湯杞子娃娃菜

籠仔蒸斑頭腩炒飯

延續上星期期觀塘工廠區美食大搜尋,今晚想搵中菜食所以在openrice 搜尋一下,新蒸武門係我們今次的目標,位於工廠大廈駱駝漆三期1樓,如果不是 openrice 帶路﹐真的不知這裡有甘好美食餐館﹐食店內裝修很簡單以中國紅為主,食客也不少,服務員安排了坐位便給我們來了2杯8寶茶,她說這茶可以生津止渴,消食化痰、降火明目等功效﹐閒談知道原來服務員就是老闆娘﹐老公懶得去想食甚麼,便請老闆娘代勞選幾款小菜合2人份量﹐她為我們安排了招牌宮廷香辣雞、紅棗濃湯杞子娃娃菜 及籠仔蒸斑頭腩炒飯 。先上枱是宮廷香辣雞﹐將雞件炸脆外皮而雞肉不失水份保持嫩滑雞肉再配一些配料﹐如:干蔥、指天椒、花生等﹐增加餸菜香味﹐而味道有些微辣增加不少食慾﹐真係色香味俱全。跟著上枱是紅棗濃湯杞子娃娃菜﹐並不是一般以金銀蛋做上湯﹐而是選用紅棗杞子雞汁做湯底,既清淡又健康,所以我 一點都沒有浪費﹐將底湯喝乾了﹐最後是籠仔蒸斑頭腩炒飯﹐上枱已散發一陣陣蒜蓉荷葉香味﹐先將飯加蛋炒飯再用荷葉墊底及蒜蓉龍躉班塊一起蒸,大大的班塊蓋滿飯面上﹐看見已經食指大動了﹐原本已經飽飽,但實在忍受不到眼前的誘惑﹐最後都是全部食清了。這餐真的很滿足。這老闆先娘真本事年紀輕輕又漂亮已創業2年還做很不錯,服務又好。
題外話/補充資料: 這食館真的是無味精、少鹽、少糖、少油﹐好有住家餸的風味
2017-08-06
8寶茶
招牌宮廷香辣雞
紅棗濃湯杞子娃娃菜
籠仔蒸斑頭腩炒飯
2017-09-04 125 瀏覽
是日肥🐻終於放到假有時間陪我😍非常非常之感動😭於是今日白撞撞左上去觀塘工廈唔好睇小我地兩個人叫咗三個餸一湯一炒飯五樣嘢😌份量都幾大💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻🤞🏼花雕醉雞浸都唔係好夠時間雞皮上到花雕味但係雞肉冇乜味加多少少香曹露會更好🙆🏽🤞🏼魷魚蓮藕煎肉餅整得好好食😍好香口仲有鹹香味添😳🤞🏼籠仔蒸龍躉腩超重骨膠原我超鍾意呀🤣落多啲蒜蓉更加好啦撈粉絲一流呀🤝🤞🏼砂鍋雲吞雞完全唔記得咗叫咗兩樣雞🙆🏽飲第一啖湯就已經食到好濃烈嘅金華火腿味好鬼死正😌鹹咗少少不過我接受到雲吞係鮮蝦雲吞黎架 一啖一粒🤞🏼大肚婆炒飯即係姜蓉肉鬆炒飯💁🏻大肚婆要食多啲薑驅風個飯炒得好靚 好乾身😃辣辣地幾好食架 呢個飯秒速俾我清左☺️
是日肥🐻終於放到假有時間陪我😍

辣辣地幾好食架 呢個飯秒速俾我清左☺️
2017-09-03
  • 大肚婆炒飯
2017-09-04 1888 瀏覽
近來經常喜歡到駱駝漆大廈留連,原因在那裡既有不少價亷物美的食材店及餐廳,亦有不少好的零售貨舖。我們這一家每星期總會有一天過來尋寶,並常滿載而歸.....樓上食肆為數不少,要數我們最常光顧的,便是這一間了....說實在,經常到此光顧並非因她的出品特別出色,而是因這兒的食物的而且確是msg free,口味十二分的清就像在家吃一般。對近來奉行健康飲食的我們來講,絕對是有極大的吸引力.....好幾次來,都有點這個籠仔蒸龍躉腩。肉厚皮爽味鮮。單單只加蔥蒜去蒸純吃原味,是最佳之食法....小友不知何解很喜歡吃這個雜錦冷盤,他特別對啖啖肉的燻蹄情有獨鍾,而我則較鍾情於有骨啃而肉彈牙的鴨舌.....煎蓮藕餅也很不俗 ---- 甚乾身之外亦足料,入口既嗒得出蓮藕之爽脆亦有肉鮮香....鎮江骨反而就一般,關鍵乃在排骨不夠入味,吃起來有點像在吃無味的煲湯骨般,醋汁只在骨肉表面上游走,味道膚淺欠層次....龍躉腩處理得不錯,那原條炆魚又如何 ? 來一尾支竹炆䱽魚,肉滑細嫩,火喉控制尚佳;只是若支竹不那麼硬及再入味一點的話,那就會更佳....菜蔬方面,味道真的非常家常,奉行少油少鹽的原則,純吃菜的天然味。單看菜

樓上食肆為數不少,要數我們最常光顧的,便是這一間了....

菜蔬方面,味道真的非常家常,奉行少油少鹽的原則,純吃菜的天然味。單看菜及瓜的色水就可略知一二了....

炒飯對我來講已算是偏走味濃之作了,原因是下了濃烈的欖菜而已....

由於實在很"清"的緣故,所以若想出外吃一頓但又不太吃得有負擔的話,這兒著實是一個不俗之選....
2017-09-01 1275 瀏覽
又去咗觀塘搵好食, 今次同個孕婦去 ,唔使諗一定要食啲健康嘢,最緊要冇味精無添加, 咗搵又搵, 最後畀我哋搵到一間私房菜, 門口大大個易拉架寫住冇味精, 淨係呢三個字已經吸引到我哋。我哋就叫咗幾個餸 一個飯 。 最鍾意佢個八寶茶 入面夠多料。先黎香菇杞子北芪銀山焗雞, 其實個雞都真係好健康,食嘅嘢入面有夠正氣, 最重要佢冇味精純天然 ,隻雞食落完全唔鞋口又夠滑, 張錫紙包住咁上,睇落佢都已經覺得好乾淨。再黎咸蛋蒸肉餅, 好出色食落又夠彈牙雖然佢係豉油底, 但係個豉油唔會得一陣死鹹味, 配合埋個肉餅, 真係冇得輸。到濃湯紅棗杞子浸娃娃菜, 淨係見到個名已經知穩陣同安全,當然食落都係一樣。瑤柱蛋白炒飯, 望落去其實個炒飯有啲令身, 以為會好油, 點知食落完全唔油不但止, 仲發現佢有啲菜粒好似更加健康。南北杏菜膽燉湯, 其實呢個湯比較涼本身孕婦唔適合食, 但係我真係好想試下飲,所以都叫咗一盅畀自己。 飲落都幾健康,夠清淡,上面冇油, 健康之選。下次一定再嚟,不過可能會再叫多啲人,因為得兩個人食嘅款式唔夠多。

• 八寶茶
2017-08-31 73 瀏覽
上星期日同老公和朋友在淺水灣游完水後,老公車我朋友回鑽石山,那時都差不多食晚飯了,因鑽石山不知有什麼東西好吃便選擇去觀塘, 即時用openrice search有什麼好吃,search後見到呢間“新蒸武門“,賣點是100%無味精,當然要試吓即致電訂位,可能都差不多八點所以都不是太多人,我們坐下便即刻放了兩杯八寶茶,真的好特別呀!跟住我們點了香菇杞子北芪銀山焗雞和土魷蓮藕煎肉餅,點完菜侍應問我們會否要燉湯呢?因只有最後兩盅南北杏菜膽花膠燉雞湯,那我們見咁特別便一試。首先來了兩盅湯,估不到真的好多花膠真材實料噃! 蓮藕餅都好好味,至於焗雞是用錫紙包住上枱,所以可保持熱力, 味道不錯,果然沒有味精,有回到家的感覺啊!

原盅南北杏花膠燉雞湯
2017-08-20
原盅南北杏花膠燉雞湯
  • 原盅南北杏菜膽花膠燉雞湯
2017-08-30 1046 瀏覽
今日約埋幾個朋友去大食一餐, 去左呢間位於觀塘既工廠大廈食中餐, 一坐低就見到枱面已有好特色既茶柸係到, 好似皇帝個時用既茶柸咁, 哈哈, 一打開原來係八寶茶黎架, WAO, 正呀, 養顏又健康. 之後再緊係睇下有咩好野食先啦, 牆上仲貼左一D主打既菜色TIM.首先我地每人叫左一盅燉湯 – 姬松茸節瓜螺片燉豬展, 呢個湯非常足料, 仲無油TIM, 讚!! 必叫!!冷盤方面我地叫左涼伴皮蛋豆腐$42, 清清地, 有好香既麻油味, 好開胃.肉類方面我地叫左孜然牛柳$98,  一聞到孜然既味道我就會諗起台灣, 不過係香港用孜然黎炒餸我就得一次, 味道非常夾, 牛柳肉質夠淋身, 仲有青紅椒&翠肉瓜做配料TIM.仲有呢款姜蔥霸皇雞$98/半隻, 雖然係半隻, 但都OK大架, 肉質夠滑, 啖啖肉, 再加埋姜蔥一齊食一流呀.海鮮方面, 叫左個招牌鼓油皇蝦(4隻)$98, 蝦夠鮮夠彈牙, 而且都OK大隻.菜疏我地叫左個明目既濃湯紅棗杞子浸菜心$78. 夠哂鮮甜.呢餐非常滿足, 下次再食其他餸先^^

菜疏我地叫左個明目既濃湯紅棗杞子浸菜心$78. 夠哂鮮甜.

呢餐非常滿足, 下次再食其他餸先^^
2017-08-15
2017-08-23 78 瀏覽
今晚去搵個friend食飯佢喺觀塘區返工,所以佢揸主意去食乜嘢。基本上太油膩同煎炸嘢都唔係好啱佢,佢都係清淡為主。今次佢帶咗我去一間係工廠大廈嘅食肆。去到門口就見到佢標榜健康蒸飯。哈哈,我果然冇估錯個friend真係揀啲清淡嘢。一坐低,個waitress就冲左兩盅八寶茶。 裏面有菊花,杞子,紅棗同桂圓。飲落去好清香,飲到喉嚨好舒服,同埋應該對健康好好。我哋點咗個套餐,連埋前菜,湯同埋炒飯有八個餸。餸嘅份量都啱啱好唔會太多, 有涼拌皮蛋豆腐, 冰鎮鮑魚, 荷葉香菇蒸雞, 乾燒明蝦, 籠仔班頭腩,濃湯杞子浸菜, 蝦仁鮑絲炒飯同埋 一個海鮮羹。每樣餸都做得好精緻, 好食得黎又清淡唔油腻。最重要係食得出係冇落味精。 好有屋企飯嘅味道但係水準當然係再高層次。所以我哋去食嗰晚都坐到滿曬,而且我哋食完飯都九點幾仲有好多人入嚟幫襯。如果你哋想食有水準冇味精既屋企飯一定要嚟呢度試試。

基本上太油膩同煎炸嘢都唔係好啱佢,佢都係清淡為主。

如果你哋想食有水準冇味精既屋企飯一定要嚟呢度試試。
10 分鐘 (堂食)
2017-08-23 89 瀏覽
今日黎到新蒸武門嘆返柸八寶茶先, 之前網上見到人介紹好似好正咁, 於是同朋友黎食下先.我地首先叫左個冷盤 – 花雕鴨舌$78, 份量一D都唔少, 鴨舌肉質爽口, 大大條, 再加埋花雕既酒香味, 正!!跟住又係睇到介紹呢到D燉湯好鬼正, 我地每人叫左一盅, 今日燉湯係 – 姬松茸節瓜螺片湯$38, 嘩….唔怪得D人話必叫啦, 堅正, 又足料, 又無油, 又夠熱, 讚!!之後叫左個鼓油皇蝦$98, 肉質夠爽口.再叫左條豉汁豆卜蒸倉魚$118, 嘩…..堅正呢個又係, 超新鮮, 肉質嫩滑, 豆卜索哂豉汁外, 仲索哂魚既精華, 好鮮甜, 大大條, 啖啖肉呀, 後來得知原來每日師父都會親自去簡選呢D咁靚既魚, 正!!呢味係招牌菜 – 姜蔥霸皇雞$98, 又係啖啖肉, 肉質嫩滑, 就算係雞胸部份都唔會鞋.有魚, 有雞, 仲有蝦, 點可以唔叫返碟菜食下呀, 叫左個濃湯紅棗杞子浸菜$78, 清清地又有益.呢餐其實唔算貴, 下次可以再來幫襯!!

之後叫左個鼓油皇蝦$98, 肉質夠爽口.

呢餐其實唔算貴, 下次可以再來幫襯!!
2017-08-07
2017-08-23 52 瀏覽
^_^今日雖然打風掛3號風球,但係都無損我同我阿爸出去食飯嘅興致,揀咗喺觀塘食呢間私房菜。聽講煮嘅菜式都係冇加味精嘅。揀咗個二人套餐$488 ,有頭盆,湯,同埋五道菜。首先來左個涼拌皮蛋豆腐。一望上去就知啲皮蛋唔係平時食開嗰啲,整個餸都保持清涼,個汁應該係用醬油加麻油同蒜頭組成,一啲都唔喊,唔會太重口味剛剛好,食完感覺好清新,今日天氣咁熱最啱食呢個。都個冰鎮鮑魚配涼拌三絲,鮑魚夠凍,煮得好入味又唔會過鹹,三絲酸酸甜甜好開胃呀,乾燥未剛剛好,我承諾唔會覺得果酸。由於個燉湯賣晒所以轉左個海皇羹俾我哋。睇相就知道個海皇羹好足料,一啲都食唔到有味精嘅感覺,但係未到就非常之濃郁,係由材料本身嘅味煮出嚟嘅,非常之好飲香濃,材料亦都好新鮮。到個荷葉蒸龍躉腩,條魚非常之新鮮,又係食唔到有任何味精嘅味道,雖然調味料唔重手,但係就可以食到本身個與嘅鮮味,佢只係用咗少少調味同埋蒜蓉去調味,食多幾舊之後個味就剛剛好了。跟住到呢個包是蝦仁炒飯,個飯炒得好乾身,調味亦都唔係太重手,有少少鹹鹹地同埋本身鮑魚絲嘅味,不過本人就非常之喜歡,清清淡淡咁唔錯。最好係呢個濃湯杞子浸菜,呢個菜好似冇加任何嘅調味咁,只有本身湯水

^_^

揀咗個二人套餐$488 ,有頭盆,湯,同埋五道菜。

最好係呢個濃湯杞子浸菜,呢個菜好似冇加任何嘅調味咁,只有本身湯水嘅味道,俾個菜吸收晒,清清地,搬埋啲酸酸地嘅紅棗食幾特別。

整體來講成餐飯我同我媽媽都好門兒,因為佢哋用了夠新鮮,雖然冇多太多調味,但係本身材料嘅味道已經好岀。

2017-08-20 604 瀏覽
今晚跟屋企人一行四人去了觀塘吃飯,簡簡單單,回歸平淡,叫小菜食飯。本來有四人餐,但經商量後大家都想試其他餸菜,反正價錢又不會爭大遠。八寶茶:有甘草、胎菊、紅棗、杞子等材料,味道清淡去油膩,還有甘草的回甘味。籠仔蒸斑頭腩:斑頭腩肉多骨少,蒸很剛好,非常嫩滑,加上蒜蓉一起蒸,最底層的粉絲吸收了蒜蓉及頭腩的味道,非常好吃。鎮江骨:鎮江骨已燜到骨肉分離,鎮江醋味香濃,另外紅蘿蔔燜得很入味,完全吸收了鎮江骨的味道,又軟又諗。冰鎮鮑魚四隻:鮑魚爽口彈牙,味道似素鮑,配上青瓜做成冷盤,非常適合夏天食用。三色拼盤五香牛展:切得很薄,肉質煙韌,味道較淡。佛山薰蹄:切得很薄,肉味徧淡,但很有較口。花雕鴨舌:酒味濃郁,鴨舌很爽口。蟹肉扒西蘭花:西蘭花非常翠綠,蟹肉較少味道淡,另外還有蛋白茨汁,非常清新。總結:所有餸菜味道比較淡,可能是因為健康的關係,所以很有阿媽煮餸的味道,食完不會口乾要飲水,完全零味精,價錢跟茶餐廳差不多。

三色拼盤

五香牛展:切得很薄,肉質煙韌,味道較淡。
五香牛展

佛山薰蹄:切得很薄,肉味徧淡,但很有較口。
佛山薰蹄

花雕鴨舌:酒味濃郁,鴨舌很爽口。
花雕鴨舌

2017-08-17
五香牛展
佛山薰蹄
花雕鴨舌
蟹肉扒西蘭花
🔑 燉湯蒸菜健康下啦🤗 🔑蒸出你既健康(脂肪🤣)————————————————————✏️ 蒸嘢好似係招牌 但我地除左燉湯就冇樣健康🤓🙄 (仲有個菜!) 【 招牌宮廷香辣雞 HKD118 】 唔算辣 鹹左少少 【 芝士蝦球伊麵 HKD118 】 芝士偏奶脂味濃果隻 唔算好澀果隻 蝦球係蝦仁😑 伊面搭配芝士又點會出錯呢 整體正常啦 【 是日燉湯 HKD38 】 都幾清甜 呢個價值有大大盅都OK吖~ 仲有好多湯渣呢😹服務ji h✔️👅:6/10
🔑 燉湯蒸菜健康下啦🤗 🔑
蒸出你既健康(脂肪🤣)
————————————————————
✔️👅:6/10
2017-08-19 99 瀏覽
間中放工都會來駱駝漆逛逛,有次在一樓買背包時已看到擺放著新蒸武門的二拉架和餐牌,當時已覺得新蒸武門這個名字好有架勢,但只是拿了餐牌看看,並沒有內進,今次再來逛駱駝漆,就決定在這裡解決我們的晚飯店鋪裝修簡樸帶點中國風,一坐低員工就奉上熱茶,一打開杯蓋⋯⋯原來是養生茶杯內有多種配料,有紅棗,杞子,山楂乾,菊花等等⋯⋯ 入口有淡淡的菊花香味,茶香清爽回甘,整晚喝了很多杯☺️ 餐牌上當然是主打無味精又健康的中菜,分為冷盤,肉類,海鮮類,飯類,時菜類⋯⋯ 最後我們點了三餸一菜,包括冷盤•五香牛展$68•牛展即是牛腿上的肌肉,這個部位肉質吃起來特別有嚼勁,帶筋部分硬度適中,非常彈牙,沾上醋更滋味雖製作上沒有太多技巧,但絕對是一道美味的前菜~•鮮茄炆倉魚$108•平時在家中,甚至茶餐廳都只吃豆豉蒸倉魚,鮮茄三文魚扒就試過,但鮮茄炆倉魚我真的從未試過,所以立即點來試試。魚皮煎得香脆,入口有好香的焦香味,認識我的人都會知道我是不吃魚皮,但今晚我竟然連皮一起吃魚肉非常非常嫩滑,加上鮮甜的蕃茄和鮮茄汁,好開胃~真是吃到乾乾淨淨......哈哈😂•蟹肉扒西蘭花$88•西蘭花菜色翠綠,蛋白嫰滑無比,加上蟹肉夠鮮

最後我們點了三餸一菜,包括冷盤

•五香牛展$68•
雖製作上沒有太多技巧,但絕對是一道美味的前菜~

牛展

•鮮茄炆倉魚$108•

魚肉非常非常嫩滑,加上鮮甜的蕃茄和鮮茄汁,好開胃~
鮮茄炆倉魚

真是吃到乾乾淨淨......哈哈😂

•蟹肉扒西蘭花$88•
西蘭花菜色翠綠,蛋白嫰滑無比,加上蟹肉夠鮮味,簡單又美味

•香菇杞子北芪銀山焗雞$88•
雞件皮軟肉嫰,少量香菇杞子北芪作配,香濃美味,底層還有金菇同粉絲!! 雖然吸收了雞油有些肥膩,但我一於少理,食左先算😆
香菇杞子北芪銀山焗雞

今晚真是吃得又健康又飽肚

2017-08-16
鮮茄炆倉魚
香菇杞子北芪銀山焗雞
2017-08-18 972 瀏覽
今晚選擇了在觀塘地鐵站B2附近的駱駝漆大廈3期內的新蒸武門吃飯,這裏標榜絕無味精,非常健康。八寶茶有杞子、甘草、菊花、紅棗、烏龍、龍眼肉、山渣,初時味道較淡,但飲到最後,開始有回甘的感覺。沙窩雲吞雞半隻雲吞雞完全無味精,雞湯清甜但雞味較淡,雞肉嫩滑;而雲吞份量頗多,有大既8隻,裏面有爽口的蝦肉,但蝦肉不多,豬肉味不腥;下面有娃娃菜墊底,非常鮮甜,不過有點碎骨。蜆介鯪魚球鯪魚球炸到金黃色,裏面鯪魚肉足料,沒有溝粉,肉質結實。冰鎮鮑魚兩隻鮑魚是罐頭鮑,肉質腍但不鮮,冷盤來說味道不錯,配上青瓜一起,感覺清新。瑤柱肉碎蒸蛋蒸蛋火喉控製準確,蛋非常嫩滑,有很多的瑤柱,味道很鮮,加上肉碎一起,又鮮又甜又滑,送飯一流。麻辣皮蛋豆腐麻辣不重,非常適合我這些只能吃少辣人,豆腐似是百福豆腐,非常軟滑,皮蛋味香濃夠,配上豆腐一起,一濃一淡,天衣無縫。總結之言,食物真係完全無味精,所有菜式都不會太油膩,奉行少油沙鹽的健康法則,適合現代健康人士;價錢方面,每個餸菜都是$60-$80不等,價錢相宜。

蜆介鯪魚球
鯪魚球炸到金黃色,裏面鯪魚肉足料,沒有溝粉,肉質結實。

2017-08-17
2017-08-17 92 瀏覽
We wanted to explore some new restaurants for dinner at some of the Kwun Tong Industrial building, instead of just repeating the same few restaurants nearby. Unfortunately, experience in this restaurant is very bad. Though they have some very nice tea which costs HK$10 per person, there is limited choice of food & dishes. I originally thought perhaps limited choices might allow them to have better quality control, but it is not the case. Our families like soup, the soup (花膠燉雞)is okay, though the favour could be stronger. We have expectation on the giant grouper steamed at the bamboo, but the grouper is over cooked, the meat is tough. The steamed chicken mixed with Chinese herbs is the best, though the very soft noodle paved below the chicken is a little bit strange as some are sticking together, feeling very hard and cooked very uneven. The poorest dish is the vinegar pork rib, the rib is of very poor quality, very tough. The carrot is not well cooked, still very hard. The poorest pork rib I have tried in my life😦 Overall, we don't enjoy the food and we prefer to go back to the restaurants we used to, similar price, but with exceptional higher quality than this restaurant.