2017-08-07 81 瀏覽
今日同家姐嚟觀塘度睇小朋友嘢, 真係好鍾意行呢啲工廠大廈, 無論係買嘅或者食嘅都會有唔同嘅驚喜,最緊要價錢係平民化我今日嘅選擇就係一樓嘅新蒸武門一入到餐廳畀我嘅感覺最特別就係個茶杯, 用嘅唔係普通一個杯,而係中國嘅傳統茶杯。 茶杯入面有杞子,紅棗,山楂,鐵觀音,菊花,桂圓,甘草,烏龍。 呢啲都係有補血,明目嘅養生茶。我哋叫咗個二人餐,老闆娘好好人呀, 知道我唔食豆腐, 就比我加錢轉咗個花雕雞。 冷盤嘅花雕雞,酒味重夠入味,雞肉嫩滑。冰鎮鮑魚配涼拌三絲: 鮑魚冰凍爽口彈牙; 三絲用左芽菜,紅羅白絲同埋合掌瓜絲, 稍微醃過,不錯另外個餐有燉湯: 姬松茸節瓜螺片燉豬展。 個湯拎到出嚟好熱呀,發現佢嘅湯用料十足, 剩係螺片都有成四塊,味道清甜乾燒明蝦: 蝦身大隻,肉質結質,配上茄汁,口感一流荷葉籠仔蒸龍躉腩: 魚肉滑身,墊底既粉絲同埋勝瓜,吸盡魚汁,正香菇杞子北芪銀山焗雞, 雞肉蒸出嚟唔會乾爭爭, 而且好香嘅杞子味, 用嚟配飯食一流濃湯杞子浸菜, 之前食到咁油,黎個娃娃菜,浸到好林,配上濃湯,再加埋紅棗,好味鮑絲蝦仁炒飯, 食得出飯粒喺粒粒分明,好食到停唔到口呢間餐廳嘅嘢食真係超水準而且不含味
我今日嘅選擇就係一樓嘅新蒸武門

乾燒明蝦: 蝦身大隻,肉質結質,配上茄汁,口感一流

鮑絲蝦仁炒飯, 食得出飯粒喺粒粒分明,好食到停唔到口

呢間餐廳嘅嘢食真係超水準而且不含味精, 下次再同家姐嚟食過
2017-08-03
  • 荷葉籠仔蒸龍躉腩
2017-07-30 109 瀏覽
叔叔一家從大陸來港生活都有十多年了,初到港時,家人都會拜年及過時過節都會坐埋一齊食飯,大家問候一番。時隔多年,我地這班小朋友都長大了,大家都出來做事,甚少會跟父母出去同親友食飯。沒見多年,係街上撞到堂細佬,大家都長大長高了,相見不如相約食返餐飯。八寶茶、對於我少回家食飯,湯水都少喝,呢杯茶,可以平衡到我的需要,有雛菊、紅棗、杞子、烏龍茶,夠滋潤及下火。前菜有雲耳、皮蛋豆腐,健康開胃,雲耳小辣又爽脆。瘦肉、冬瓜燉蟲草花,湯清滋潤,不油膩,夏天最合適用冬瓜做湯水。豉油皇蝦,有手掌咁大的海蝦,煎炸得夠香味、蝦肉啖啖肉,新鮮彈牙爽甜,蝦殻煎得卜卜脆,入味。香菇杞子北芪銀山焗雞,雞肉嫩滑,冬菇又稔滑夠香味,北芪出味,金菇粉絲吸收了雞汁的味道,配菜都一樣出色,清淡中帶點美味。

前菜有雲耳、皮蛋豆腐,健康開胃,雲耳小辣又爽脆。

2017-07-29 107 瀏覽
之前公司同事叫外賣,見到呢度有晚市套餐價錢實惠,決定同老婆來試吓,等她休息下唔使煮飯。地點雖然係工業大廈樓上,餐廳非常整潔,我哋點左二人晚餐,但其實分量足夠三個人食。有冷盤、湯、主菜、飯等共8樣野,有點擔心食五晒。每日嘅湯都唔同,而且用燉樽上,呢晚是燉湯松茸節瓜螺片燉雞,湯好清甜,材料非常豐富。涼伴皮蛋豆腐我最鍾意,皮蛋香、豆腐幼滑。仲有原隻冰鎮鮑魚配拌三絲 ,有紅蘿白、合掌瓜、大豆芽,鮑魚口感煙韌。大大隻的乾燒明蝦非常入味,蝦肉彈牙。荷葉香菇蒸雞,雞肉吸收了當中的精華,非常鮮嫩,下面仲有我最鍾意嘅粉絲。另外仲有魚肉幼滑的籠仔斑頭腩濃湯杞子浸菜以及蝦仁鮑絲炒飯,真係可以一家三口食,感受到店主同廚師嘅用心製作。
有冷盤、湯、主菜、飯等共8樣野,有點擔心食五晒。

涼伴皮蛋豆腐我最鍾意,皮蛋香、豆腐幼滑。

大大隻的乾燒明蝦非常入味,蝦肉彈牙。

另外仲有魚肉幼滑的籠仔斑頭腩

2017-06-13
  • 荷葉香菇蒸雞
  • 松茸節瓜螺片燉雞湯
2017-07-27 111 瀏覽
上完大陸工幹返回觀塘寫字樓,在廠廈的大堂咁啱撞到好久沒見的朋友,他帶同大仔到廠廈的樓上鋪買運動用品,難得聚頭,約都無咁啱,順便食個晚飯,聚一聚聊天。寫字樓附近有間小菜館,是以食私房菜,清淡為主,好適合附近的白領的健康飲食。除左清淡小菜外,中午時分都有套餐選擇。前菜,係醒胃的小食,雲耳小辣加爽脆、豆腐皮蛋香滑可口。冬瓜瘦肉燉蟲草花,湯底清甜,一點都唔油膩,是夏天消暑滋潤的湯水。冰鎮鮑魚配涼拌三絲,鮑魚夠厚身,一口咬落,冰涼彈牙爽滑,鮮甜入味,配食青瓜、芽菜、紅蘿蔔絲,好爽口又開胃。荷葉籠仔蒸龍躉腩,荷葉的香味四溢,魚腩肉一梳梳,魚肉質鮮味嫩滑,粉絲、勝瓜放底蒸,吸收了魚腩及荷葉的美味精華,一樣可口。濃湯杞子浸菜,一餐飯,又點可以少左綠色食物,濃湯底配青菜的鮮甜味,杞子明目,鮮菇香口,夠清淡。

除左清淡小菜外,中午時分都有套餐選擇。

前菜,係醒胃的小食,雲耳小辣加爽脆、豆腐皮蛋香滑可口。

• 龍躉兩食
陪朋友到觀塘嬰兒用品開倉店選購嬰兒用品,買完也差不多吃飯時間,兩個女人對觀塘也不太熟悉,要找吃飯地點真的無從入手,剛好路過看見這個易拉架,反正最近真的食得有點太油,一於就食一個無味精的中餐晚餐吧一上去,看到整間店已經爆滿,慶好我們只有兩個人,很快就安排到位置給我們一坐下來侍應先把菜送上來,很復古的茶具,茶有杞子紅茦菊花山楂茶葉等等,甘香之餘有一點酸,開胃銷濟餐牌上選擇很多,什至有二人套餐。但因為兩個女生實在吃不了太多,所以我們還是選擇散叫好了土魷蓮藕煎肉餅($85)肉餅表面煎得超脆口,本來以為會好乾,但咬下去竟然有滿滿的肉汁,超juicy。而且蓮藕也下得很夠,爽爽脆脆的反而有點像吃藕餅的口感北茋杞子花菇焗雞($88)一打開超香北芪杞子的藥材香味,雞肉嫩滑,很香的花雕酒味,粉絲墊底,吸收了所有雞的精華十分惹味蟹肉扒西蘭花西蘭花新鮮爽脆,上面鋪了一個蟹肉蛋白汁,超級鮮甜在這裡吃飯有一種在家食飯的感覺,作為天天上班生活忙碌的都市人,特別是我這種無飯煮婦,應該算是一個下班後食飯放鬆的一個地方吧

土魷蓮藕煎肉餅($85)

北茋杞子花菇焗雞($88)

蟹肉扒西蘭花
西蘭花新鮮爽脆,上面鋪了一個蟹肉蛋白汁,超級鮮甜

2017-07-27
5 分鐘 (堂食)
  • 蓮藕土魷煎肉餅
2017-07-23 156 瀏覽
現今都巿越來越多人講究健康,所以越來越多餐廳都提供食物以少鹽、少糖、少油、無味精為賣點。說到用上少鹽、少糖、少油、無味精的食物,在觀塘工廈之內,又有一間以健康蒸飯及湯品食物的新蒸武門,無論味道和品質都做得不錯。****************************走進工廈之內,來到新蒸武門之外,便看著大大個店名字,新蒸武門。餐廳會掛著當天的一些食物推介,最重要是日燉湯,這天的燉湯是蟲草花配杞子冬瓜螺片燉豬展。新蒸武門以健康蒸飯及湯品為名,確實不能不試。每一位客人坐下之後,便會送上一盅養生八寶茶,茶芥收費為 HKD10。八寶是包括了菊花、雛菊、杞子、圓肉、甘草、紅棗、山渣及烏龍。從材料之中便知道不溫不寒,又能消脂消濟。八寶茶的味道清潤帶甜,山渣的酸又帶點烏龍回甘,別具一番誠意。蟲草花配杞子冬瓜螺片燉豬展 HKD38,燉湯是一人一盅,份量剛好一個人飲用,放入材料燉成,單看這盅燉湯一點油都沒有。這盅燉湯確實真材實料,除了有蟲草花之外,還有螺片、冬瓜。燉湯清甜無比,喝上一盅也感覺滋潤無比。北菇魚肚扣鮑魚 HKD78,一人份量,但是北菇和西蘭花都有2件,鮑魚之下就是魚肚,全部都是滋陰美食。鮑魚

****************************

鮑魚扣得入味,而且都幾腍,好食。

魚肚扣得不錯,蠔油也不算很重,所以不會很咸。

北菇都幾厚身,口感不錯,還有西蘭花都很新鮮。

籠仔蒸班頭腩 (例) HKD138,例牌的籠仔蒸班頭腩也不算少,,服務員也詢問會否加炒飯底,但我們沒有加上炒飯,以時價計算的籠仔蒸班頭腩價錢也合理。

班頭腩都幾厚肉,肉質也滑溜,口感不錯之外,味道很清香,帶著少許蒜蓉的香氣。

班頭腩之下放著粉絲和勝瓜,和蒜蓉的香味完全很配合,一點都不油膩,也一點都不覺得咸,確實做的好出色。

土魷馬蹄煎肉餅 HKD85,一份煎肉餅共有8件,每件都幾厚身,還煎得色澤不錯,香氣撲鼻。

肉餅口感豐滿,還有馬蹄的爽口,和土魷的香味,肉餅又很有彈牙感,確實是功夫很好的煎肉餅。

• 蟲草花配杞子冬瓜螺片燉豬展
  • 北菇魚肚扣鮑魚
  • 籠仔蒸班頭腩
  • 土魷馬蹄煎肉餅
2017-07-22 104 瀏覽
有時會响附近的零食店買特色零食,今次都買咗唔少,所以响同層的呢一間食店醫吓個肚。雖然响工廈入面,其實係好乾淨,加上四周係紅噹噹的牆身,很有中式餐館的感覺。職員奉上茶給我們,原來係養生茶,清清地帶點甘味,飲下讓心情放鬆。梅菜蒸菜芯先來一個 梅菜蒸菜芯,新鮮菜和醃菜一齊烹調,係兩種截然不同的口感,菜芯爽口而梅菜腍腍的,真係好夾。蜜椒炒牛柳牛柳粒煮得很腍身,另外煮汁煮得夠杰身,鎖住响牛柳粒的表面,食的時候軟軟的帶點微微的黑椒的香辣味。姜蔥霸皇雞半隻 & 蝦仁鮑絲炒飯其實我係唔食白切雞,因為好怕血水味,但呢個 姜蔥霸皇雞 一上枱已經帶著陣陣的香蔥味,點埋個汁一齊食真係好惹味好開胃,伴著呢個 蝦仁鮑絲炒飯 真係可以食多兩碗。

梅菜蒸菜芯

蜜椒炒牛柳
軟軟的帶點微微的黑椒的香辣味。

姜蔥霸皇雞半隻 & 蝦仁鮑絲炒飯

2017-06-26
2017-07-16 1985 瀏覽
去開觀塘辦點事, 上工廠大廈搵食是常識吧, 食店種類真系多到你唔信;日式、中式、鐵板燒、私房齋、甜品.....真係各式其式, 今次我同朋友揀咗新蒸武門, 佢地賣點系唔落味精, 啱曬我脾胃。裝修簡約舒服, 環境光猛闊落。價錢大眾化坐下即奉上八寶茶, 古色古香的中國傳統焗茶杯, 很吸晴。打開茶杯, 內有烏龍、桂圓、 杞子、 菊花、 紅棗、 甘草及山渣, 清熱、養血及寧神的養生茶。蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬展 ($38)非常喜歡這個燉湯, 誇張點說湯頭真係一滴油都見唔, 湯水清澈, 但味道濃郁, 冬瓜清甜, 海螺鮮味, 豬展肉香全部燉到出曬味, 正!$38 自己買材料燉都唔得, 我同朋友講如果喺觀塘工作做多幸福, 隨時都可以上嚟嘆番盅補補身。三色拼盤 ($118)花雕鴨舌 ~ 帶清淡的花雕酒香, 個人略嫌酒味太輕, 我喜歡吃酒味濃些得醉物。五香牛展 ~ 彈牙有咬口, 輕輕的滷水香, 點鎮江醋吃, 很醒胃。佛山薰蹄 ~ 偏瘦型, 沒有太多肥層, 比較健康, 口感尚算爽脆, 點蒜醋汁比較相配。籠仔蒸斑頭腩 ($138)斑頭腩用大量蒜蓉、少許鹽及蔥花蒸, 底下放了粉絲吸魚汁, 滑溜又唔鹹, 仲好飽肚,

裝修簡約舒服, 環境光猛闊落。

價錢大眾化

坐下即奉上八寶茶, 古色古香的中國傳統焗茶杯, 很吸晴。
八寶茶

蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬展 ($38)
蟲草花杞子冬瓜螺片燉豬展 ($38)

三色拼盤 ($118)
三色拼盤 ($118)

籠仔蒸斑頭腩 ($138)
斑頭腩用大量蒜蓉、少許鹽及蔥花蒸, 底下放了粉絲吸魚汁, 滑溜又唔鹹, 仲好飽肚, 可以當飯食。
籠仔蒸斑頭腩 ($138)

斑腩很肥美, 魚皮厚度夠, 骨膠原豐富, 彈牙爽口, 魚肉夾雜一層魚油, 甘香嫩滑, 一籠有好多件, 賣$138都幾抵食。

冰鎮鮑魚 ($58)
後加的, 瞄到隔離枱....好鬼靚, 突然好想食, 又叫來試試, 凍鮑魚用滷水浸過才冰鎮, 爽口冰涼, 我還是比較欣賞配菜....佛手瓜絲, 微酸但勁爽脆, 咬落索索聲, 好好食。
冰鎮鮑魚 ($58)
  • 籠仔蒸斑頭腩
2017-07-10 1454 瀏覽
媽媽成日話出街食多味精又無益。其實我心明這個道理但無理由媽媽生日飯都要她下廚房。唯有搵一間標榜無味精,餸菜主力以蒸的健康方法為買點。我們全家都贊成到樓上工廈飯店一聚。一入到去每人一杯養生茶,有杞子紅棗、甘草鐵觀音菊花。有健脾清熱功效。我們一行四人食左個四人餐,餸菜非常健康,我們非常期待。涼拌皮蛋豆腐-滑滑豆腐再加芝麻蔥花皮蛋,是一道美好涼伴。麻辣木耳-辣辣酸酸木耳非常開胃,真的不錯。姬松茸節瓜螺片燉豬展-佢出到來好熱,店主話燉湯要原盅燉三小時,保留姑香湯水甜。每盅入面有足料湯渣,非常美味😊我們最後選擇乾燒明蝦,蒜香茄汁味道再加上結實蝦隻,每人一隻非常滿足。冰鎮鮑魚配涼伴三絲,鮑魚爽囗又易咬,冰鎖加強本身的鮑魚味道,涼伴三絲有大豆芽、紅蘿蔔、百合掌瓜,增加碟餸效果。講到最出色一定要數到荷葉籠仔蒸龍躉腩,荷葉令魚油脂保留,再加上蒜蓉同蔥花非常美味,荷葉底仲有粉絲吸收魚美味,食落指甲留香。香菇杞子北芪銀山焗雞,佢焗出來又不會一碟水。配合有益食食材中藥,越食越健康。濃湯杞子浸菜,清清地係整頓晚餐完美句號。最後仲有個鮑絲蝦仁炒飯,我們已行飽決定打包,我男友試過一口話飯底炒到一粒粒,好正呀!我們四
我們全家都贊成到樓上工廈飯店一聚。

我們一行四人食左個四人餐,餸菜非常健康,我們非常期待。

涼拌皮蛋豆腐-滑滑豆腐再加芝麻蔥花皮蛋,是一道美好涼伴。
麻辣木耳-辣辣酸酸木耳非常開胃,真的不錯。

濃湯杞子浸菜,清清地係整頓晚餐完美句號。

我們四人帶著食飽肚子回家。
  • 養生八寶茶
  • 荷葉籠仔蒸龍躉腩
  • 冰鎮鮑魚配涼拌三絲
早二天是媽咪的生日, 說來也羞愧, 我真的因為太忙而忘記了!!! 可幸爸爸提醒, 我才能趕去APM 買份小禮物給她, 再立即致電平時去開的飯堂 - 新蒸武門看看看能否訂枱食飯, 好彩那裡的服務員全都很友善又Nice, 幫我預訂了枱子才不致於令媽咪失望~ 新蒸武門於於觀塘工廈, 其實這裡美食云集, 隠世餐廳很多, 有心找的不難找到絕世美食~ 就好像這間餐廳,佈置給人很中國風的感覺, 用上紅和黑的設計, 耳目一新, ,再加上地方闊落, 晚上客人亦不多, 可以安心在這裡與朋友談談天吃吃美食~ 餐廳主打小菜, 但亦有好味新鮮的海鮮如鮑魚、大蝦提供~ 由於爸媽塞巴士中, 所以我只好叫定幾款小菜, 邊吃邊等吧~ 先來是蜆介鯪魚球, 鯪魚球新鮮脆炸就上好桌了, 份量十足, 一客約有10粒, 咬下去有鯪魚味道, 而且一點都不腥亦沒有骨絲, 整個都好好吃喔! 再沾上味道濃郁的蜆介醬, 滋味十足! 值得一讚的還有這裡的茶!!! 平時上小菜館的菜大概都是香片龍井之類, 但這裡是會以"八寶茶"來招呼你的, 真的很驚喜!! 其實八寶茶是種回族傳統飲品,以茶葉和各種乾果、花草共八種材料沖泡而成 食用時加

餐廳主打小菜, 但亦有好味新鮮的海鮮如鮑魚、大蝦提供~
由於爸媽塞巴士中, 所以我只好叫定幾款小菜, 邊吃邊等吧~

再沾上味道濃郁的蜆介醬, 滋味十足!

食用時加入冰糖。茶葉多選擇綠茶,而配料有菊花、桂圓乾、枸杞、紅棗、葡萄乾、山楂等~

這裡的八寶茶亦一如傳統, 用上蓋碗泡製而成, 品飲用料十足, 桂圓紅棗全都大大粒, 充滿菊花的香味, 喝下去茶味淡淡, 醇和潤喉, 亦有清熱解毒之功效!~

來這裡當然要試試它的燉湯吧~

今天有北耆黨森燉雞湯提供, 當然立即點了二客~

打開燉盅,香噴噴的雞湯味就不住的湧出來了~~

燉湯材料十足, 盅底有多件烏雞塊, 還有很多葯材料和雪耳呢, 滋陰補腎~

湯頭又濃又鮮香, 喝得出用上很多肉類和烏雞來熬,很好味喲~

而且這裡的燉湯是100%不添加味精, 如果不是只賣剩2盅, 真的想多叫一盅給老爸補身~

輪到必點項目- 花雕鴨舌, 元蹄和牛筋

三款味道都不錯, 元蹄和牛筋夠入味又不會過咸, 不過最喜歡鴨舌, 充滿花雕酒的香味,
而且鴨舌很有彈性, 亦含豐富骨膠源, 佐酒佐茶都不錯~

點了一客冰鎮鮑魚, 由於是4人餐都只是七百餘元, 但就有多款小菜, 涼伴再加上大蝦鮑魚等等
所以就直接點了4人餐了~

鮑魚本身已是極度爽口, 中間部份切成橫直紋, 更增加其爽脆之感~ 另外再以冰鎮方法來弄,
入口再添一抺冰爽暢快, 令人回味無穹!

豉油皇蝦 -燒得蝦又脆又香口,而且豉油汁相當惹味,蝦亦夠大隻, 咬下去又爽又彈牙~

接着是香菇杞子北茋銀山焗雞
用上錫紙來焗, 上桌時服務員會為你把錫紙撕開拿走
一股熱辣辣的香焗雞味就會撲來人~

雞件每件都很滑!!! 而且雞脾肉很多, 每啖都啖啖肉, Yummy!
而且用上少許葯材來焗, 有一股清新的紅棗北茋香味, 味道不會太清, 清清地不錯~

見到檸檬意米美白水在推, 也點了一杯來嚐~

本以為有點酸味, 但這個一點都不會(亦不會過甜)
甜度適中, 喝下去有清香的檸檬味道, 而且入面有很多薏米
每一口都很消暑解渴, 亦能增加食物的美味感~

下次要再來這裡試試它家的

新蒸武門
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓Q室
3565 6121
2017-05-10
1 分鐘 (堂食)
今日同朋友喺觀塘工廠區附近搵嘢食,喺駱駝漆附近搵到一間sell健康嘅中式菜館。 入到去每張枱都放咗個好有特色嘅茶杯,入邊已經有八寶茶嘅材料,杯八寶茶好香,味道好複雜,但加咗好多次水,味道依然好濃,好飲之選。 我哋叫咗個二人餐,我哋將兩個頭盤改咗做一個三色拼盤,另外我哋有兩個是日燉湯,豉油皇蝦,荷葉香菇蒸雞,籠仔班頭腩,濃湯杞子浸菜同蝦仁鮑絲炒飯。 三色拼盤首先送上,入面有五香牛展,佛山薰蹄同花雕鴨舌。牛展好香,鴨舌有啲酒味,而佛山薰蹄亦都好爽脆。 之後是日餐湯都送上,今日餐湯係姬松茸節瓜螺片燉豬展湯,碗湯入面啲料好足,有瓜有螺片,而且一啲都冇味精。 仲有兩隻豉油蝦,蝦肉好新鮮彈牙,而且豉油都好入味。 之後係籠仔班頭腩同荷葉香菇蒸雞,籠仔班頭腩啲肉好新鮮,同埋有啲蒜蓉香。之後係荷葉香菇蒸雞,雞肉好滑好彈牙。 仲有濃湯杞子浸菜,啲菜係娃娃菜,啲濃湯同杞子味入咗喺啲菜度,而且啲菜唔會太淋。 最後係蝦仁鮑絲炒飯,啲蝦好大隻,同鮑絲都唔少,味道不錯。

三色拼盤

仲有兩隻豉油蝦,蝦肉好新鮮彈牙,而且豉油都好入味。
豉油皇蝦

籠仔班頭腩

荷葉香菇蒸雞

濃湯杞子浸菜

最後係蝦仁鮑絲炒飯,啲蝦好大隻,同鮑絲都唔少,味道不錯。
蝦仁鮑絲炒飯
三色拼盤
豉油皇蝦
籠仔班頭腩
荷葉香菇蒸雞
蝦仁鮑絲炒飯
2017-07-05 139 瀏覽
今次一行四人,黎到駱駝漆大廈。呢幢大廈有各式各樣嘅商店,我哋行咗一陣,跟住開始搵野食喇,就揀左新蒸武門。坐低左,每一個位都已經有別緻嘅茶杯,加入滾水,一會兒就可以品嚐八寶茶睇咗一陣餐牌,我哋就揀左四人餐好快就嚟咗兩個涼拌前菜涼拌皮蛋豆腐-底既醬汁,以醋為主調,加上面頭既芝麻,清淡既豆腐,食落口除咗醋嘅酸味,亦都帶有淡淡既芝麻香麻辣木耳-試完豆腐之後,跟着就試呢個麻辣木耳,形成一個強烈的對比跟住嚟嘅就係每人一盅燉湯呢個燉湯做得十分出色,湯料有螺頭、姬松茸、節瓜、豬展,配搭做得好,湯亦清甜。之後我再望返餐牌,原來散叫價錢都係$38,絕對值回票價。乾燒明蝦-茄汁味濃,而蝦亦新鮮飲完個熱辣辣嘅湯,跟住上枱既菜色係一個凍食-冰鎮鮑魚配涼拌三絲,感覺煥然一新荷葉籠仔蒸龍躉腩-一上枱望到一層厚厚嘅魚皮黐住每一舊結實既魚肉,可想而知本身呢條係一條大龍躉,食落口魚肉新鮮,無腥味。另外用咗粉絲、勝瓜墊底,再配以荷葉包住,令到蒸嗰陣時粉絲同勝瓜可以吸收到揮發出嚟嘅香味。值得一讚!香菇杞子北芪銀山焗雞-雞肉好嫩滑總結:今餐食得好豐富,每一個餸都有佢本身嘅特色,讚!

睇咗一陣餐牌,我哋就揀左四人餐

好快就嚟咗兩個涼拌前菜

跟住嚟嘅就係每人一盅燉湯

之後我再望返餐牌,原來散叫價錢都係$38,絕對值回票價。

乾燒明蝦-茄汁味濃,而蝦亦新鮮

值得一讚!

香菇杞子北芪銀山焗雞-雞肉好嫩滑

總結:今餐食得好豐富,每一個餸都有佢本身嘅特色,讚!
  • 燉湯
2017-07-04 87 瀏覽
觀塘工厦,近年成為覓食新地標,大多為常見的西餐,打邊爐,日、泰菜,今晚突然想食餐清淡家庭小菜,突然發現一間標榜100%無味精的食店~ 新蒸武門。以為只提供"蒸"的菜式,原來亦提供其他無味精小菜,種類之多,尤如一間中式酒家,菜單款式分冷盤,肉類,海鮮類,時菜類,每類都有幾味拿手"蒸"的菜式,也有一些常見的菜色!點了一個家常四人套餐,有冰鎮包魚、蒸龍躉腩、乾燒明蝦。。。等8個菜,仲有一個炒飯,份量適中,而且每一味都無加味精,感覺好似屋企開飯。值得推介: 荷葉籠仔蒸龍躉腩,乾燒明蝦,照燒豬柳,原盅燉湯。

2017-05-18
2017-07-02 62 瀏覽
近期天氣又濕又熱,約朋友食飯,呢個話打邊爐,果個話韓燒,真係聽到已飽左一半,咁啱網上見到呢間主打家常蒸煮的食店,喺我意孤行下,一行四人今晚就上左去試!呢間店位於觀塘駱駝漆大厦,如果有去過,會知道呢度等𨋢係人生中最痛苦的事,尤其是放工晚飯時間,呢度比個貼士大家,此店位於一樓,大常側邊係有條樓梯的,行一層會快過你等𨋢好多多多多.........一入座,會發現有一個茶盅(唔係茶杯), 裏面已放了一啲茶葉同紅棗,係呢個炎炎的夏日,唔一定飲冰水,一杯咁嘅茶都可以非常消暑。四個人唔想諗食乜嘢,所以最後決定叫佢個四人套餐,先上嘅係兩個前菜,涼拌皮蛋豆腐同麻辣木耳。涼拌皮蛋豆腐,佢並冇落太多奇怪嘅汁醬,簡簡單單,但已係一個不錯的前菜。個木耳就味道偏重,可以做到醒胃的效果。跟住上嘅係冰鎮鮑魚配涼拌三絲,個鮑魚有淡淡的酒香,係今晚其中一款我最欣賞嘅菜!跟住上嘅係是日燉湯,應該係啲猴頭菇加瘦肉,個湯飲得出係完全冇加味精,但係我自己係飲湯嘅口味上,比較偏重,所以對我來講呢個湯偏清淡,但係有一位同行友人就非常欣賞呢個湯。乾燒明蝦,呢個應該係今晚比較濃味的一道菜,但值得讚賞嘅係,蝦的肉質非常爽口,亦都好有蝦味,食

乾燒明蝦,呢個應該係今晚比較濃味的一道菜,但值得讚賞嘅係,蝦的肉質非常爽口,亦都好有蝦味,食得出唔係下價的雪藏貨!

照燒豬柳,其實就係簡簡單單嘅用照燒汁炒豬柳,係今晚我自己覺得比較平淡的一道菜!

香菇杞子北芪淮山蒸雞,用錫紙包住啲雞同其他配料黎蒸,雞吸收晒所有配料嘅香味,雞肉亦都唔會蒸得過老,係一味非常之好嘅送飯小菜!

荷葉籠仔蒸龍躉腩,我自己本身唔係太好魚,淺嘗一兩舊,魚肉質地鮮甜,其他喜歡食魚的同行朋友,就非常欣賞呢一味菜。

最後單尾的濃湯杞子浸菜同鮑絲蝦仁炒飯,簡簡單單,為呢一餐畫上一個美滿的句號!

現在,搶佔味蕾的餐廳開到成行成市,如果想搵一間食得舒服,清清淡淡,新蒸武門係一個不錯的選擇。
2017-06-29
2017-06-28 154 瀏覽
朋友早前吃過之後一試難忘,誠意推介給我,於是我今天帶了媽媽一起嘗試。這幾天天氣轉變,一家人都接連生病了,連我也感冒了,所以只能吃清淡的。今天實在太熱了,幸好餐廳只在一樓,我們走樓梯也不用太吃力。餐廳比我想像中大,人流不算多, 座位相當闊落,坐得舒適。店員招呼我和媽媽到一張六人座位坐下,然後推介了幾款美食給我們,熱情又客氣。我們邊點菜,店員邊幫我們倒茶。我發現了茶杯非常漂亮、華麗,寫着萬壽無疆。我問店員這是什麼茶,他說是八寶茶。裏面有杞子、紅棗、白菊、山楂、桂圓、茶葉等。入口滿滿白菊香,到後來滲著山楂的微酸。今天的燉湯是姫松茸節瓜螺片燉豬𦟌,非常足料,內有松茸、節瓜、螺片、豬展。節瓜燉得軟稔,螺片鮮甜,湯沒有添加任何味精,標榜健康。魷魚馬蹄煎肉餅比蒸肉餅香口,豬肉比例較多,如果能增加馬蹄的比例則更好。肉餅邊煎得脆口,味道較重,送飯一流。食過鹹點,以一碟清淡的湯浸蔬菜清清喉嚨~雖然是湯浸蔬菜,但是一點也不馬虎。添加了冬菇、杞子、紅棗。因為媽媽嗜辣,我們也點了一道辣香雞。味道像重慶雞煲一樣,但是辣到更強,帶微麻。雞件炸過,比雞煲乾身,更為香口~整體食物質素不錯,值得再試。不過份量太多,比較適

今天實在太熱了,幸好餐廳只在一樓,我們走樓梯也不用太吃力。

餐廳比我想像中大,人流不算多, 座位相當闊落,坐得舒適。

姫松茸節瓜螺片燉豬𦟌

紅棗濃湯杞子浸娃娃菜

宮廷香辣雞

整體食物質素不錯,值得再試。不過份量太多,比較適合多人聚會。
2017-06-28
姫松茸節瓜螺片燉豬𦟌