2018-07-15 10618 瀏覽
正同朋友煩惱緊食乜之際,朋友突然建議食泰菜,其實泰菜我都好耐冇食過,一時真系諗吾到去邊間食。不停咁搵泰菜,然後終於搵到間岩心水的,系吾少人推介過既新泰東南亞餐廳,呢間餐廳系灣仔同埋尖沙咀都有分店,但由於灣仔冇咩行,諗住食完後可以行下街,所以就揀左尖沙咀戈間。尖沙咀分店亦有兩間,一間系加拿分道,開左無耐,另一間就系北京道附近既一座商廈入面。我戈日大概夜晚6:30去到餐廳,當然職員第一時間問我地有冇訂位,戈日我地就冇訂位既,咁佢就先安排有訂位既人入座,呢個都系理所當然既事。其實間餐廳都好full,系咁岩有張吉枱都幾好彩,等左一陣就有位。個人認為泰國菜其實真心行行企企食飯幾味,種類大致都系分為燒烤、小食、海鮮、咖哩同埋粉麵飯。個人系泰國菜黎講中意食串燒、金邊粉同埋其他小食,最尾都冇叫主菜😅食小食都食飽了。蒜蓉越南牛油雞翼 $68由於戈陣太肚餓,先叫左一份小食充飢,系呢度都算多人叫既蒜蓉牛油雞翼。冇記錯就好似系有6隻左右,以呢個價錢黎講份量都算多,同埋每一隻都好大隻就咁睇張相都知蒜蓉十分多,然後食落口牛油味已充斥我整個口,滿足感爆燈同埋佢整得幾乾身,d油吾會浮曬面,比較乾身。拼盤 $198所謂

蒜蓉越南牛油雞翼 $68

同埋佢整得幾乾身,d油吾會浮曬面,比較乾身。

拼盤 $198

所謂既拼盤就當然系小食拼盤,有蝦餅、魚餅、春卷、肉碎生菜包,佢冇寫明系幾人份量,但我真心覺得當系4人份量都冇問題,因為佢除左肉碎生菜包,每款小食都有4件。蝦餅好脆身令口感十分好,魚餅就比較煙韌,比較值得一提既系春卷,因為好大件同埋入面既料好足,有菜、粉絲、豬肉。另外肉碎生菜包既肉碎就有點辣同埋酸,同我平時食既肉碎有d吾一樣,但可能咁樣先系正宗?

串燒 (雞、牛、豬) 5串 $88

串燒5大串,都系典型既雞、牛、豬,首先講下雞肉同豬肉先,一串有3-4件,雞肉就冇乜特別,豬肉既口感都系比較煙韌所以一食就知系豬肉,但豬肉略嫌有d油膩。至於牛肉我就覺得一般,擺左小小時間已經覺得偏硬。

最後想講番佢既環境,知道好多餐廳都系比較暗,可能佢本身個style系咁,或者系為左營造浪漫氣氛,系呢度咁暗我覺得系前者。另外我真系未試過食泰國菜系同隔離枱既距離近到咁😪我都冇諗住會系十分好既環境,但我覺得食泰國菜個環境,應該系同隔離枱遠少少會好d。
5 分鐘 (堂食)
2018-06-30 301 瀏覽
夏日炎炎,當然想食酸酸甜甜辣辣既泰國餐!難得有朋友生日,我就舉手話要去食泰國餐!當日我地book 左枱,不過都要等20分鐘先有位。食泰國野梗係要食生蝦啦!生蝦好新鮮,點埋個汁少少辣真係勁開胃!至於串燒方面,我地嗌左豬同牛,一定要點佢個醬,好”野”味!至於朋友仲叫左碟炸野,因為個日唔係好想食炸野所以無食到,根據朋友食評,碟野都ok!至於主食方面,我哋叫咗個菠蘿炒飯同埋叫咗個海鮮炒粉絲。兩碟野都好大份,我哋六個人食都食唔晒,但係我覺得菠蘿炒飯就失色咗啲,比較淡味,炒粉絲就幾好味,我哋個個都有讚。因為朋友生日,所以我哋叫咗個甜品拼盤,餐廳仲好好,插左支蠟燭俾佢許願,好有心思呀。個拼盤有大菜糕、芒果糯米飯、千層糕等等。每一種甜品都好食,唔會太死甜,如果有朋友生日,我都建議你哋叫呢個拼盤!

至於串燒方面,我地嗌左豬同牛,一定要點佢個醬,好”野”味!

2018-06-26 288 瀏覽
今晩同Kitty去咗尖咀食泰菜,我地都好期待,特別係冬蔭公! 入到去都好泰Feel,餐廳夠晒大,好闊落,D椅子係籐椅,幾特別。冬蔭公來了,好香好香,D湯酸酸辣辣,辣度十足,也有濃鮮味,湯入面D南羗,香茅同青檸味好出,D蝦好大隻,又加埋D魷魚和什菌,好鮮味,細湯份量好足。我地又叫左碟飛天通菜,其實馬拉盞通菜就食得多,但係飛天通菜,我地未食過,問店員係咩炒,佢話係加辣椒,豆醬,魚露,蒜蓉炒,原來食落都好惹味,都不算太辣,D菜又唔老好綠,正呀! 重有炸蝦餅,表面炸到好脆口,咬落彈牙又鮮味,㸃雞醬另捨開胃,我叫左個椰青,椰青好新鮮,解渴又潤喉,有清香椰味,那晚泰菜須然叫得唔多,但菜式好有水準,我唸有泰國廚師座陣吧。
2018-06-21 370 瀏覽
朋友生日想食泰國菜,揀左黎呢度慶祝,一入門口見到d裝飾好有東南亞風格,心情即刻upup睇完個餐牌樣樣都好吸引呀!所以最後雖然我地只有兩個人都叫左好多菜椰子沙冰 - 非常之有椰子味,沙冰同泰國菜真係好夾,而且仲可以食到一粒粒既椰肉,正啊泰式酸辣鳳爪 - 風爪都既爽口,味道都好,不過好多我唔食既配菜,哈哈冬蔭功湯 - 好多料!不過我本身麻麻地冬陰功,鍾意食冬陰功既朋友話好夠味好飲泰式蠔仔煎蛋 - 好多材料,都幾好食但係唔驚喜終於講到今日主角 海鮮燒烤拼盤啦!上菜果刻我地哇左聲,因為真係估唔到會咁大碟!而且每樣海鮮都好大好厚肉好新鮮!有元貝,生蠔,白鱔,海蝦,菠蘿,每樣都有兩件。其中元貝同白鱔真係令我好驚喜,勁鮮甜彈牙!!好想再食多件,三百幾蚊黎講都唔算貴!

泰式蠔仔煎蛋 - 好多材料,都幾好食但係唔驚喜

終於講到今日主角 海鮮燒烤拼盤啦!
2018-06-16 245 瀏覽
今日同媽咪慶祝生日,所以黎試吓呢間泰國菜。試左個新菜式叫魚肉生菜包,是一條炸魚上有魚肉配有松子、香矛、洋蔥、菠蘿粒炒的。味道是不錯的,只是和一般生菜包的味道很不同,有點驚喜。印度酥餅即叫即整,很好味。蒜蓉炒貴妃了的份量很多,很香嫩。燒豬頸肉的味道就一般。泰式生蝦很大隻,新鮮好味。青咖喱配豬肉,也是一個非常好味嘅餸菜。椰青很清甜,泰式凍咖啡都是不錯的選擇。這間餐廳的食物,整體都很不錯,環境舒適,值得再來。

今日同媽咪慶祝生日,所以黎試吓呢間泰國菜。
生日
  • 印度薄餅
  • 蒜蓉炒貴妃苗
  • 泰式生蝦
2018-06-15 227 瀏覽
尖沙咀午餐一份約七十幾八十蚊有咁既環境都算係咁。lunch time 人都唔多又唔洗等位。巴東牛腩配白飯,好多牛,牛夠稔飯少左d 🤣星州蝦喇沙米線,味道平凡,米線偏少反而加錢個炒菜幾好味喎!
巴東牛腩配白飯,好多牛,牛夠稔
飯少左d 🤣
星州蝦喇沙米線,味道平凡,米線偏少
反而加錢個炒菜幾好味喎!

2018-06-13 215 瀏覽
利申個人很愛很愛吃泰菜,炸蝦餅、雞翼、通菜例牌野都可以,是標準之上,都好好味!!😋😋😋粉絲還可以,但它的蟹肉不太行~至於咖哩不是我愛泰式味道,薄餅又有點硬身,椰青先最失望,我最愛的椰青啊😭😭😭😭😭好硬d肉好難掘出黎,但我最愛吃椰青肉肉啊~But 喝的味道可以。🤔.另外一提繁忙時間有限時1個半鐘。總括來說還可以不過不失,但這價位應該是吃風景,窗口位太美了!整間裝修裝潢都很精緻很美!☺️🌸

利申個人很愛很愛吃泰菜,

炸蝦餅、雞翼、通菜例牌野都可以,
是標準之上,
都好好味!!😋😋😋

粉絲還可以,
但它的蟹肉不太行~
至於咖哩不是我愛泰式味道,
薄餅又有點硬身,
椰青先最失望,
我最愛的椰青啊😭😭😭😭😭
好硬d肉好難掘出黎,
但我最愛吃椰青肉肉啊~
But 喝的味道可以。🤔

另外一提繁忙時間有限時1個半鐘。
總括來說還可以不過不失,
但這價位應該是吃風景,
窗口位太美了!
整間裝修裝潢都很精緻很美!☺️🌸
  • 蒜蓉越南牛油雞翼
2018-06-03 252 瀏覽
經朋友推薦到「新泰東南亞餐廳」,位於尖沙咀的餐廳設計都會很高級及有氣派。大眾而言尖沙咀的餐廳都會很高消費,食後覺得價錢都算合理而且食物質素高,真是誠意之作,值得一讚我的朋友冇介紹錯。店內裝修充滿泰皇宮廷式的氣派。泰式鹽燒海鱸$108,雖然是鹽燒,但都不會太鹹而又保持到肉質紮實。蝦醬炒飯$85,廚師好有心思,將粒粒入味甘香的炒飯再鋪上一層蛋絲在飯上,賣相好靚。蒜蓉炒貴妃苗$82,菜苖好幼嫩仲好夠鑊氣。餐牌提供多款特色泰菜,可令客人在這餐廳一次過食到全泰國的美食。

店內裝修充滿泰皇宮廷式的氣派。

蒜蓉炒貴妃苗$82,菜苖好幼嫩仲好夠鑊氣。

2018-05-29
2018-05-31 216 瀏覽
我那晚同豬精來呢間泰菜食野,看看價錢牌,價錢唔算貴,都好合理。我地兩個女仔好細食,叫碟炒飯同兩個菜式都OK。地方真唔錯,裝修好靚,最啱慢慢食傾下計。泰式爆田雞先到,好香,食落幾辣,D田雞脾啖啖肉,好結實,又鮮味,食落有好香金不換的香味,D汁又唔會太多,稍稍鋪上,好惹味。齊齊叫芒果沙冰,大熱天時食辣野㸃少得,冰涼又好濃芒果味,暑氣全消。炸蝦餅香口至極,唔會食落成渣粉,入面有蝦味又彈牙,必㸃泰式酸甜辣醬,好食到飛天。蝦醬炒飯好咸香,泰國蝦醬味道更濃,咸香更重,入面有D蝦米,豆角粒,上面加上蛋絲,重有臘腸伴碟,炒飯炒到好乾身,蝦醬粒粒沾到,鍋氣十足,好香好惹味的炒飯。
2018-05-23 454 瀏覽
好久沒有吃泰國菜,這晚相約朋友一起試試這間位於尖沙咀的泰國餐廳。用餐時間為1.5小時,為爭取時間我們便馬上點餐。泰式柚子蝦沙律雖然我對柚子不太感興趣,但沙律味道酸酸的挺開胃,蝦肉亦夠新鮮。馬拉盞通菜可能我比較重口味,這道菜炒得雖香卻略嫌味道不夠,適合口味較淡的人。冬蔭功湯(大)冬蔭功湯料豐富,有大蝦、魷魚及雜菌等。味道香濃而不辣,喝後亦能暖胃,不錯。肉碎生菜包(豬)豬肉碎炒得既香且辣,份量也不少。泰式生蝦生蝦味道鮮甜,而其惹味醬汁更值一讚。醬汁帶點酸味且辣勁十足,讓人忍不住一沾再沾。泰式炸蝦餅份量比想像中多,共有八件(四整件一分為二)。蝦餅炸的十分香口,肉質彈牙,配以泰式甜酸醬很好吃。鐵板蠔仔炒蛋由於我不好蠔,因此並沒吃到,但朋友反應不錯。麵包焗咖哩軟殼蟹軟殼蟹炸得香脆,沾著甜甜的咖哩汁吃,味道不錯。這道菜相當飽肚,吃畢軟殼蟹後還可以麵包沾咖哩汁吃。然而,當我們還未吃完麵包時侍應便把碟收走,我們表示還在食用時他馬上放在桌邊,怎料另一緊隨在後的侍應還是收走了,還把其他碟放在上面......在此建議收掉明顯還未吃完的菜前先問一聲會較好。泰式甜品大拼盤份量非常的多,我們一行五人完全不能把它解

泰式柚子蝦沙律
泰式柚子蝦沙律

馬拉盞通菜
馬拉盞通菜

冬蔭功湯(大)
冬蔭功湯(大)

肉碎生菜包(豬)
豬肉碎炒得既香且辣,份量也不少。
肉碎生菜包(肉)

泰式生蝦
泰式生蝦

鐵板蠔仔炒蛋
由於我不好蠔,因此並沒吃到,但朋友反應不錯。
鐵板蠔仔炒蛋

麵包焗咖哩軟殼蟹
麵包焗咖哩軟殼蟹

泰式甜品大拼盤
泰式甜品大拼盤
份量非常的多,我們一行五人完全不能把它解決。味道還好,但這道菜中間也發生了小插曲,令我們對餐廳的印象分大打折扣。

我們這頓飯是為了慶祝朋友生日,因此訂枱時也確認了餐廳可以為我們在甜品上插上蠟燭。前一晚我再跟餐廳確認,會在吃完主菜後點甜品,到時會連蠟燭一併送上。用餐當晚我亦早點到餐廳跟其中一名侍應再三確認會在吃完主菜再點甜品。結果當我跟該侍應拿了餐牌並想選一些份量較少的甜品時(開始時大家太興奮地點了八道菜跟飲品,已經相當飽了),該侍應堅持要我們點大拼盤,聲稱其他甜品份量都太少不夠五個人吃。我們當時再三拒絕了,怎料在我們還在思量並未下單的情況下,另一侍應突然便拿著這個大拼盤衝到我們桌前,實在令人無語!只是顧慮到朋友生日,便順勢把這個連我也感到愕然的「驚喜」送給他了。

其實這頓飯本來感覺頗良好,餐廳環境正常、食物質素挺高、份量及價錢亦合理、侍應態度一直也不錯,即使提醒我們必須1.5小時交枱時也很有禮貌。但甜品小插曲實在令人有霸王硬上弓的感覺...
生日
【#supermama開心Share】MAMA晚餐泰識食 好難得同朋友出去食飯 今次食左一間尖沙咀的泰菜 有我地中意食既炸野 對於熱氣,一於好少理 泰式炸蝦餅 好彈牙,好脆口,味道是好厚實的蝦肉 口感唔錯,可以食多幾次 泰式蝦炒金邊粉 金邊粉食落係香脆甜甜地既 因為有花生碎又有足料既蛋香 一層層包住炒粉 蝦肉都幾大隻,係味道幾好的主菜 椒鹽軟殼蟹 軟殼蟹炸得好香好脆 食落仲勁有蟹味 泰國人整既炸野,功夫確係一流 要食泰菜,呢間店又係唔錯既選擇! 【#supermama開心Share】

【#supermama開心Share】MAMA晚餐泰識食

好難得同朋友出去食飯
今次食左一間尖沙咀的泰菜
有我地中意食既炸野
對於熱氣,一於好少理

泰式炸蝦餅
好彈牙,好脆口,味道是好厚實的蝦肉
口感唔錯,可以食多幾次

泰式蝦炒金邊粉
金邊粉食落係香脆甜甜地既
因為有花生碎又有足料既蛋香
一層層包住炒粉
蝦肉都幾大隻,係味道幾好的主菜

椒鹽軟殼蟹
軟殼蟹炸得好香好脆
食落仲勁有蟹味
泰國人整既炸野,功夫確係一流

要食泰菜,呢間店又係唔錯既選擇!

【#supermama開心Share】
2018-05-17 201 瀏覽
香港有好多間泰國菜館,但有時搵一間好食嘅真系唔容易。今晚有朋友帶左我黎呢間新泰東南亞餐廳。佢系泰菜真系高水準。👍🏻👍🏻我地2個人叫左3樣野食,首先系個泰式拼盤,好少可有埋泰式炒肉碎。春卷炸得又脆,蝦餅都好好食。個菠蘿炒飯炸得好野味~又甜甜地~簡直無得頂😋最後系個南瓜咖哩海鮮煲,第一次系泰國菜館見到呢個菜色~南瓜配咖哩海鮮真系好出色~要比10個like ~鐘意食辣嘅朋友一定要試!野飲方面揀左杯椰青沙冰~最岩系夏天同食辣嘅時候飲~推介👍🏻餐廳服務又好坐得又舒適~下次一定會再黎。

個菠蘿炒飯炸得好野味~又甜甜地~簡直無得頂😋
野飲方面揀左杯椰青沙冰~最岩系夏天同食辣嘅時候飲~推介👍🏻

餐廳服務又好坐得又舒適~下次一定會再黎。
2018-05-15 205 瀏覽
同屋企人食晚餐!平日去不過都即日下午book定位先!周圍環境都好好!野食方面都吾差泰式芒果沙律其中一樣我最喜歡 辣辣地好中意呢碟菜不過不失啦呢個蝦餅都係我最愛之一 !必食串燒都好正生蝦都好大隻!不過d汁我本人覺得麻麻!可能各人口味吾同啦!生菜包最中意食芒果糯米飯既我!呢碟簡直係無得彈芒果勁甜!佢有黑白色既糯米飯!配埋哂食 超正!直得一試總括黎講都吾錯!同朋友食飯吹人 或者同屋企人黎都好!都係一個選擇我同屋企人4個人都食食左600幾蚊!價錢吾太貴 野食都不錯!7個餸1個甜品 除返開都係7十幾蚊 仲有三杯飲品!
同屋企人食晚餐!平日去不過都即日下午book定位先!

周圍環境都好好!野食方面都吾差

泰式芒果沙律
其中一樣我最喜歡 辣辣地好中意

呢碟菜不過不失啦

呢個蝦餅都係我最愛之一 !必食

串燒都好正

生蝦都好大隻!不過d汁我本人覺得麻麻!
可能各人口味吾同啦!

生菜包

最中意食芒果糯米飯既我!呢碟簡直係無得彈
芒果勁甜!佢有黑白色既糯米飯!配埋哂食 超正!直得一試

母親節
2018-05-11 183 瀏覽
今次同黎到位於尖沙咀太子集團中心既泰國菜🇹🇭同朋友慶祝移民食飯一上到去,餐廳地方都好大,全層都係餐廳而且環境好好,坐得都舒服菜式價錢合理,以尖沙咀地段黎講唔貴,點左幾款食物串燒(豬,牛,雞各2串)$88串燒半打只係$88真係好抵食,d肉係勁足料羅起手係重,食肉獸一定勁滿足個人好鐘意呢度餐廳既串燒醃製,好香茅,好入味,好多唔同既泰國香料醃成我就鐘意雞肉串燒,好多汁好juicy 😋😋😋爆汁,燒左都好juicy 青咖哩(雞肉)$78 青咖哩好有泰國風味,咖哩入口唔辣,之後回甘就有點辣,過隱👍薄餅配上青咖哩,絕配!加薄餅$30香葉肉碎炒飯$72好有辣道,第一口食落係香,之後個辣黎得好快!不過係勁惹味,同個辣同肉碎好夾鐘意辣既朋友一定要試試!

一上到去,餐廳地方都好大,全層都係餐廳
而且環境好好,坐得都舒服

菜式價錢合理,以尖沙咀地段黎講唔貴,點左幾款食物

串燒

串燒(豬,牛,雞各2串)$88
串燒半打只係$88真係好抵食,d肉係勁足料
羅起手係重,食肉獸一定勁滿足

青咖哩(雞肉)

青咖哩(雞肉)$78
青咖哩好有泰國風味,咖哩入口唔辣,之後回甘就有點辣,過隱👍
薄餅配上青咖哩,絕配!
薄餅

加薄餅$30
香葉肉碎炒飯

香葉肉碎炒飯$72
好有辣道,第一口食落係香,之後個辣黎得好快!
不過係勁惹味,同個辣同肉碎好夾
鐘意辣既朋友一定要試試!
串燒
青咖哩(雞肉)
薄餅
香葉肉碎炒飯
2018-05-11 156 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。新泰.滋味軟殼蟹。✰•*˚ ✿✿Dolce Vita @ 尖沙咀✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 和朋友去尖沙咀,問她想吃什麼 說是泰菜,剛好知道這裡亦開了一家「新泰」 於是,就上樓試試 裝修極具泰國風情 點了泰國大蝦金邊粉、椒鹽軟殼蟹、半隻泰式去骨海南雞再來個甜品西米糕 2個人吃也就差不多了 泰菜主角 金邊粉有香香的蛋網包裹 加入花生脆脆,味道正宗 這道菜是值得推介的 椒鹽軟殼蟹更有水準 香脆可口,椒鹽香加上蟹香 令人口水大流,咬出卜卜脆的聲音 入口又是濃濃的軟殼蟹味 必點之作 此店有一道我很推薦的名物「去骨海南雞」 今次來是為帶朋友一試,卻有點失望 上台時份量很足,入口香軟 就是少了一分嫩滑,雞肉過熟影響了口感與味道 朋友喜歡那2款醬汁,開胃提味 然而,雞嫩無需醬 吃罷只教我懷念灣仔分店的那份鮮嫩 泰式椰汁西米糕一客4件 保持一貫香甜的質素 香甜不腻,口感不錯

雜感女生 好味日記
˚*•。新泰.滋味軟殼蟹。
✿✿Dolce Vita @ 尖沙咀✿✿
餓底飯聚.食勻全世界
吾係POL - Peggy On LineProof Of Life

和朋友去尖沙咀,問她想吃什麼
說是泰菜,剛好知道這裡亦開了一家「新泰」
於是,就上樓試試

裝修極具泰國風情

2個人吃也就差不多了

泰菜主角
金邊粉有香香的蛋網包裹
加入花生脆脆,味道正宗

這道菜是值得推介的

椒鹽軟殼蟹更有水準
香脆可口,椒鹽香加上蟹香
令人口水大流,咬出卜卜脆的聲音
入口又是濃濃的軟殼蟹味

必點之作

此店有一道我很推薦的名物「去骨海南雞」
今次來是為帶朋友一試,卻有點失望
上台時份量很足,入口香軟
就是少了一分嫩滑,雞肉過熟影響了口感與味道
朋友喜歡那2款醬汁,開胃提味
然而,雞嫩無需醬