2018-07-15
正同朋友煩惱緊食乜之際,朋友突然建議食泰菜,其實泰菜我都好耐冇食過,一時真系諗吾到去邊間食。不停咁搵泰菜,然後終於搵到間岩心水的,系吾少人推介過既新泰東南亞餐廳,呢間餐廳系灣仔同埋尖沙咀都有分店,但由於灣仔冇咩行,諗住食完後可以行下街,所以就揀左尖沙咀戈間。尖沙咀分店亦有兩間,一間系加拿分道,開左無耐,另一間就系北京道附近既一座商廈入面。我戈日大概夜晚6:30去到餐廳,當然職員第一時間問我地有冇訂位,戈日我地就冇訂位既,咁佢就先安排有訂位既人入座,呢個都系理所當然既事。其實間餐廳都好full,系咁岩有張吉枱都幾好彩,等左一陣就有位。個人認為泰國菜其實真心行行企企食飯幾味,種類大致都系分為燒烤、小食、海鮮、咖哩同埋粉麵飯。個人系泰國菜黎講中意食串燒、金邊粉同埋其他小食,最尾都冇叫主菜😅食小食都食飽了。蒜蓉越南牛油雞翼 $68由於戈陣太肚餓,先叫左一份小食充飢,系呢度都算多人叫既蒜蓉牛油雞翼。冇記錯就好似系有6隻左右,以呢個價錢黎講份量都算多,同埋每一隻都好大隻就咁睇張相都知蒜蓉十分多,然後食落口牛油味已充斥我整個口,滿足感爆燈同埋佢整得幾乾身,d油吾會浮曬面,比較乾身。拼盤 $198所謂
蒜蓉越南牛油雞翼 $68
拼盤 $198
所謂既拼盤就當然系小食拼盤,有蝦餅、魚餅、春卷、肉碎生菜包,佢冇寫明系幾人份量,但我真心覺得當系4人份量都冇問題,因為佢除左肉碎生菜包,每款小食都有4件。蝦餅好脆身令口感十分好,魚餅就比較煙韌,比較值得一提既系春卷,因為好大件同埋入面既料好足,有菜、粉絲、豬肉。另外肉碎生菜包既肉碎就有點辣同埋酸,同我平時食既肉碎有d吾一樣,但可能咁樣先系正宗?
串燒 (雞、牛、豬) 5串 $88
串燒5大串,都系典型既雞、牛、豬,首先講下雞肉同豬肉先,一串有3-4件,雞肉就冇乜特別,豬肉既口感都系比較煙韌所以一食就知系豬肉,但豬肉略嫌有d油膩。至於牛肉我就覺得一般,擺左小小時間已經覺得偏硬。
最後想講番佢既環境,知道好多餐廳都系比較暗,可能佢本身個style系咁,或者系為左營造浪漫氣氛,系呢度咁暗我覺得系前者。另外我真系未試過食泰國菜系同隔離枱既距離近到咁😪我都冇諗住會系十分好既環境,但我覺得食泰國菜個環境,應該系同隔離枱遠少少會好d。