2018-04-08
今晚媽媽不想煮飯,所以我們全家去了尖沙咀吃泰國菜,不過可能因為星期五的關係,超多人光顧,我們都等了一會兒才可入座。餐廳裝修好有泰國風情,地方闊落,座位之間沒有壓迫感,舒適悠閒,在這裡享用美食,不錯呀!媽媽鐘意呢個-參峇炒羊角豆。其實就是秋葵,呢個做法好特別,秋葵完全入味,健康又好食爸爸叫左個-椒鹽軟殼蟹。軟殼蟹係切好一嚿嚿,食落都幾脆顏色鮮豔。蟹殼軟腍又不油膩,很乾身惹味,蟹膏也被炒得甘香,食落也是乾的。平時蟹殼那麼硬,如今這樣的軟,連殼都吃掉,蜃蟹肉也不失鮮味。一睇到menu張相已經即刻決定叫...越式燒春雞香茅黃飯。嘩!!一黎到係成隻燒春雞上. 隻雞都唔算細,見到流晒口水,跟住個waitress即席幫我地切開幾份(影唔切相...)見到入面啲黃薑飯好飽滿咁塞爆成雞,試落去真係好正,3至4個人食都夠👍🏻👍🏻👍🏻我叫-泰國青芒果沙律。青芒果沙律嘅酸辣有助消膩,不過廚師似乎重手了一點,沙律over酸了點整個環境舒適,食物的味道相當不錯,服務細心周到,而重點是價錢十分相宜,以後我們又多了一個吃泰菜的好去處。