2016-03-04 2992 瀏覽
老細請食飯,一嘗著名的乳豬!乖不起咁出名啦!名不虛傳!實至名歸!外面卜卜脆,每塊都薄薄的,肉質鮮嫩夠味!仲有碟燒鵝,剩係個鵝頭已經係好吸引啦!好味過深川燒鵝!肉質浸入d 皮,肉同皮中間沒有肥羔,簡直係用來送酒,美味美味可口,最佳配搭!難乖咁多人幫襯啦
老細請食飯,一嘗著名的乳豬
!乖不起咁出名啦
!名不虛傳!實至名歸!
外面卜卜脆,每塊都薄薄的,肉質鮮嫩夠味!
仲有碟燒鵝,剩係個鵝頭已經係好吸引啦
美味美味可口,最佳配搭!難乖咁多人幫襯啦
2016-01-09 3418 瀏覽
今晚同男朋友仲有佢爹哋媽咪一齊食晚飯, 佢哋啱啱去完日本返嚟, 就約佢哋食中餐啦! 我都好耐都無幫襯過新斗記, 記得佢嘅燒鵝好好食, 令人回味三尺餐廳地方寬敞, 坐得舒服. 男朋友塞車要遲到, 咁我地就先行叫咗D我哋鍾意食嘅嘢啦, 包括燒鵝例牌, 我同AUNTIE最鍾意食嘅生炒糯米飯, 仲有上湯浸豆苗.佢嘅燒鵝皮薄, 而且味道調得好惹味, 熟度啱啱好, 鵝肉鮮味, keep到水準!另外生炒糯米飯亦都做得非常出色, 佢用咗臘腸潤腸同埋有少少蝦米落去炒, 每一粒飯粒都爽口無痴牙, 佢加左飯落入去炒, 所以食落有口感, 加埋臘味一齊炒味道甘香.上湯浸豆苗, 呢度菜最緊要係D菜要夠新鮮, 水準做到, 不過如果少啲油會更加好.男友因為要ON DIET嘅關係, 所以我哋要叫左個滑蛋蝦仁同埋帶子蒸豆腐, 滑蛋蝦仁炒得好香好滑, D蝦雖然係冰鮮但係亦都非常大隻爽口, 要俾個like啊! 帶子蒸豆腐, 賣相唔錯, 有水準, 帶子鮮味, 不過呢啲豆腐就比較普通一啲.最後埋單每人二百幾, 我地叫得唔算多野, 覺得有D貴

最後埋單每人二百幾, 我地叫得唔算多野, 覺得有D貴

2016-01-06
2015-12-08 2921 瀏覽
走在海防道上,赫然看見新斗記的燈牌高掛,便穿過大廈走進亞士厘道,就是要吃暖的~(原本是想隨便地去元氣就算 )火山石燒乳豬這道向來是他們的招牌菜,上次在大圍分店吃過也是滿驚艷的,所以這次點個1/4隻(當天三人入座)皮脆有火烤香氣,骨肉肥瘦皆適中,有別於坊間粵菜館那些咬得一口肥滋滋,硬要說個缺點的話就是稍為偏鹹(大概不會拿來配白飯吧 )但連肉帶皮拌白砂糖吃倒是風味十足鹵水豬腳仔比起乳豬我更推這個~其實這是下單的姐姐極力推薦,結果一吃就愛上了豬腳仔完全擺脫了豬手豬腳固有的形象,皮薄且肉質軟稔入味,幾近入口即溶。骨頭是小塊小塊的,所以吃起來是「啖啖肉」龍躉二味之薑蔥炆頭腩別以為又薑又蔥一定是有腥味,因為這道菜原本是可以選擇清蒸的。那薑蔥味會蓋過魚味嗎?其實不會,薑蔥在這裡只有提香味,魚鮮而肥美呈現的非常出色,功夫還滿到家Der龍躉二味之清炒斑球比起上一道菜,這顯得有點普通。除了斑球爽脆以外,大概想不到讚美之辭,但不能否認其水準仍是一般之上清湯浸豆苗味道清淡,不過不失總體來講,菜餚水平不錯,雖然價位不親民,但也滿推薦給大家庭聚餐,或是欲品嚐粵菜的外來旅客

火山石燒乳豬
)但連肉帶皮拌白砂糖吃倒是風味十足
火山石燒乳豬(1/4隻)
鹵水豬腳仔

• 鹵水豬腳仔
  • 薑蔥炆頭腩
  • 火山石燒乳豬
2015-10-30 3185 瀏覽
星期日晚,本來在《藝遊西九》看露天電影,途中下雨,雖然大會有給我們派發便利雨衣,但Hubby怕我淋雨會病,就提早離場去吃晚飯。因為不想在Elements吃,便跑回尖沙咀去。去到尖沙咀,本來打算吃北京餃子,途中經過見到新斗記,Hubby說想吃,就不多走,選了這間。我們來到的時候只不過是大約晚上9時多點,可能是星期日吧,大部份食客都已結帳離去。前菜四豆季,對我和Hubby來說只是微辣,不錯的開胃小食乳豬(例牌)來到新斗記,怎能不吃她的招片乳豬,兩個人就點個例牌吧!8片乳豬皮,下藏了些乳豬肉,配上白砂糖和乳豬醬。平時出街食乳豬,很多時都是皮連肉的斬,這裡是分開的,可以專心品嚐香脆的皮和甜美的肉。雖然我們只點了例牌,但質素依然好,依然脆口,端上來時還熱辣辣的。琵琶豆腐有肉要有菜才算平衡飲食,點了個琵琶豆腐。靚菜配靚豆腐,茨汁不是一般的豆粉漿,是有瑤柱的。白飯要提這個白飯,因為用米有質素,每粒都清楚完整,有飯香有咬口。對白飯也有要求的食肆,對菜餚的質素一定會有些堅持。某程度上,看一間店的白飯,看得到其他食品的質素。

前菜
四豆季,對我和Hubby來說只是微辣,不錯的開胃小食
前菜 - 四季豆
乳豬(例牌)
招牌乳豬 - 例牌
2015-10-11
前菜 - 四季豆
招牌乳豬 - 例牌
2015-10-21 2777 瀏覽
全場坐滿,枱與枱之間連小朋友都過唔到,椅背撞椅背,而且人多嘅關係,傾計要勁大聲。侍應分工分明,全場只有3/4個似經理嘅可落單,其他侍應得閒到喺場中吹水都唔可以落單。有部份枱對正個風口位,坐正直頭同雪櫃冇分別,我哋就正安排坐雪櫃位,成晚都要侍應換熱水。近門口位有個玻璃可望到廚房燒豬嘅情況,兩位小朋友好專心咁望咗好耐。

招牌乳豬
2015-10-20
招牌乳豬
清炒豆苗
2015-10-16 2758 瀏覽
唔使講太多開場白總之『娃會再去』新斗記我是第一次去跟朋友一共九位,叫了個餐再加了個餸豐盛乳豬宴金牌即燒乳豬 皮脆到不得了"超正"蒜蓉粉絲蒸元貝 鮮豉油皇煎海中蝦名廚精選靚湯翡翠炒龍躉金蒜蒸頭腩鮮豬潤浸時蔬黃沙潤好好食斗記明爐燒鵝超油瑤柱蛋白炒飯OK自己加的粟米斑塊好好食又唔粉。整體來說是好的。埋單HK$4000.00 (九個人)『娃會再去』
題外話/補充資料: 餐具好靚
2015-10-10
金牌即燒乳豬
鮮豬潤浸時蔬
粟米斑塊
2015-09-24 2464 瀏覽
朋友慶生, 當然又係我負責搵食啦; 之前一路都想試下新斗記, 又想比壽星嚟個乳豬旺一旺佢, 就決定選址大家都方便的尖沙咀店試試。因為有位例遲朋友, 坐低首先來兩個小食"滷水豬腳仔"及"滷水掌翼"加兩支大啤食住等, 滷水好香又不會太咸, 正!  話明小食一人得一件, 又太肚餓, 大家拍執輸忘記咗映相 吹咗成大半粒鐘, 終於齊人可以上菜 (一早睇咗 openrice 要食咩, 時間關係已經點定晒餸): 雙主角"招牌乳豬"半隻+"招牌燒鵝"半隻, 乳豬皮脆無肥膏, 一定無得輸, 已不用多介紹。  好邪惡的肥美"鵝腸", 又係啤酒的好朋友;香脆"粟米魚塊", 個粟米汁好正, 魚塊淪為配角, 大家都忍唔住叫咗幾個靚仔;朋友們到一致覺得這裡的"咕嚕肉"比得龍好吃, 得龍的太嗆喉, 這裡調的味道比較無咁酸;太多肉叫咗兩個菜, "啫啫生菜煲"好惹味, 轉個圈返來已經食晒 , 最意想不到個"南乳dry煲"調味非常出色, 又隊多半碗;大家都感到好飽啦, 開始了牙的時候; 另一個高潮又出現 "泥鯭粥"+"豉油王炒面", 粥好香好棉, 炒面乾身牙(美中不足沒有加芝麻粒), 大顆兒又再度餓鬼上身咁;LAST 的
因為有位例遲朋友, 坐低首先來兩個小食
"滷水豬腳仔"及
"滷水掌翼"加兩支大啤食住等, 滷水好香又不會太咸, 正!
 話明小食一人得一件, 又太肚餓, 大家拍執輸忘記咗映相

雙主角
"招牌乳豬"半隻+

好邪惡的肥美
"鵝腸", 又係啤酒的好朋友
香脆
朋友們到一致覺得這裡的
太多肉叫咗兩個菜,
"啫啫生菜煲"好惹味, 轉個圈返來已經食晒
, 最意想不到個
"南乳dry煲"調味非常出色, 又隊多半碗
;
大家都感到好飽啦, 開始了牙的時候; 另一個高潮又出現
"泥鯭粥"
"豉油王炒面"
;

LAST 的西瓜及壽桃包只負責出下鏡, 無人再食得落, 難逃被打包的命運....
整體食物質素高, 朋友們, 尤其壽星仔都好满意這餐
2015-09-02
2015-09-18 2033 瀏覽
朋友相約到這裡吃飯gathering, 其他分店就去過,但這家分店大家就未來過。來這裡當然不少得它的招牌菜......乳豬。我們點了4分1隻,乳豬皮好脆,肉質又嫩,好味,不愧係招牌菜。茄汁蝦好大隻,蝦肉好爽,唔錯,真係好想再來一碟哩。炸雞既皮好薄,沒有太多肥,好適合怕肥又貪食既我唷,而伴碟既蝦片都是my favorite。豬仔手好冧,好易入口,而且沒有小骨,整件放入口簡直係滿足啦。鮑魚雞煲都好味,雞好入味,而且仲好有肉,鮑魚煮得冧,唔靱。

茄汁蝦好大隻,蝦肉好爽,唔錯,真係好想再來一碟哩。

鮑魚雞煲都好味,雞好入味,而且仲好有肉,鮑魚煮得冧,唔靱。
2015-09-08
2015-04-25 4495 瀏覽
金牌乳豬:皮好脆好薄,重點係冇肥膏!咕嚕肉:甜酸汁調得啱好,個肉炸得好好,唔會好乾豉油皇鵝腸:鵝腸非常爽口,好爽口,而且個豉油汁好香口,帶少少甜而不咸!皮蛋酸薑:糖心皮蛋!酸薑夠嫩又唔太酸。豬腳仔:好淋好滑,又好香滷水味!正!

金牌乳豬:皮好脆好薄,重點係冇肥膏!
咕嚕肉:甜酸汁調得啱好,個肉炸得好好,唔會好乾
皮蛋酸薑:糖心皮蛋!酸薑夠嫩又唔太酸。
豬腳仔:好淋好滑,又好香滷水味!正!
2015-03-07 4591 瀏覽
展覽期間同客人食飯就一定要,今次個客生日,就帶佢地食新斗記。響佐敦食過一次已經愛上,尖沙咀店仲要開正我屋企樓下,堅係開心😂👏不過其實話難搵又唔會太難,但都唔易,試過幾次d人都問我點去,佢開正響商業大廈3樓,之前煌府都做唔住,希望新斗記撐得住啦。乾扁四季豆- 次次黎都有叫,炒得岩岩好,唔會太乾太濕👍魚香茄子- 本人最愛,呢間都炒得好正,茄子好飽滿,唔會太油,5分鐘比人清晒半隻乳豬-我覺得黎到唔叫不如唔好黎,皮脆用嫩睇廣告睇得多,不過食一啖之後你就知我講乜,好脆,脆到薯皮咁,偏食小朋友都食唔停口,肉方面都好好食啖啖肉得黎唔會覺得肥同過油,真係大大力推薦👍飲啤酒既話會比個雪凍左既碗你,都幾細心服務方面都ok,但可以再多d笑容既👍

乾扁四季豆- 次次黎都有叫,炒得岩岩好,唔會太乾太濕👍

令我成日心掛掛既豬仔

飲啤酒既話會比個雪凍左既碗你,都幾細心

服務方面都ok,但可以再多d笑容既👍
豉油王炒麵
蠔餅
2015-03-05
10 分鐘 (堂食)
  • 乳豬
2015-03-04 4886 瀏覽
過完年的第一餐的開年飯,本來在同事的家進餐,但最後因為某些原因變成了在外進餐,而選擇就是我都有幾年沒有去過的「新斗記」。「新斗記」的歷史很多人都知道,是在油麻地以前的「新兜記」做宵夜小菜出名,但因為老闆的離逝,而店的後人又將「新兜記」這個名字註冊了,幾個熟客就請了被遺散的員工,改了近音字「新斗記」在佐敦開了第一間食店。今次去的「新斗記」是在尖沙咀分店,是在九龍中心三樓,地點上是在亞士厘道近海防道這一邊,在海利行一行上來就可以看到,第一次去的我還以為在商場中,原來是在一個商業大廈的一層,要用一部商業大廈的電梯到達。雖然同事說這一間的新斗記人數不太多,但始終都驚在新年期間有很多人去開年,所以都有訂位,最後就知道這個決定無錯。訂位是七時,我們十五分鐘前到達,看見店內不是有很多的人,裝潢上不是有什麼的特別,說真都是一般集團式的港式酒樓,被安排的是在店內最內的一張枱,差不多可以望清整個店的情況,要枱貼枱的情況在香港也十分之普遍,不過也未至於有太逼的感覺,而當我們坐了一陣之後已經整店也坐滿了人,所以心中慶幸我們是有訂位的。其實來到這店差不多不用去看餐牌,因為每一次都差不多都叫這一些的食物,不過望一

前菜的鹹菜
前菜的乾煸四季豆
其實來到這店差不多不用去看餐牌,因為每一次都差不多都叫這一些的食物,不過望一望餐牌想知道食物的價錢,當然和幾年前有很大的分別。當夜就叫了半隻乳豬、粟米魚塊、豉椒炒鵝腸、豉椒炒蟶子、椒鹽白飯魚、薑蔥美國桶蠔、啫啫唐生菜煲、手抓羊排、豉油皇炒麵楊洲炒飯
金牌即燒乳豬(半隻)
金牌即燒乳豬
金牌即燒乳豬(半隻)($358)

來到新斗記好像一定要叫這一個食物,和外面的店的最大分別就是這店的乳豬是「即燒」的,因為它們真是在店內即燒,不是在市面上很多店是預先燒好,等有客人叫時再翻熱的,。這店用的是越南的四斤豬,這些豬肥瘦適中,表皮光滑,用一些的五香粉和鹽調好味,要風乾到完成無水份才去燒,而這店用的爐是火山石烤爐,用均勻的熱力烤乳豬一小時至八成熟,等客人下菜時再放入爐中烤至成熟,上菜前更加將豬皮下的皮下脂肪去除,減少這個食物的油膩感,所以這些乳豬食落外皮十分酥脆和有口感,而這些酥脆有一種起沙的感覺,這種豬的的豬酥味不太重,很多人可以接受,而去除肥肉這一部令人食多一些也覺得不大問題,這店的乳豬仍能保持水準,水準之上。
粟米魚塊
粟米魚塊($148)

因為商品說明條例,不是用石班魚柳做的食物就不能說是「班塊」,所以當晚食的就不是石班魚柳,雖然這樣說,但出來時的魚塊十分之熱身,外面的粉漿皮不是太厚,能輕易食到中間魚肉的鮮味,雖然魚味不是太濃,但質感上都十分之滑身。而汁醬都是分開了的粟米濃湯,似是一碗打了個濃芡的粟米湯,打了蛋花的粟米湯很有在家中製作的感覺。味道和以前一樣的濃,加在魚塊上食減少了炸物的熱氣感而加上了粟米湯的鮮味,仍是水準之作。
豉椒炒鵝腸

這店其中一種出名的炒物。鵝腸十分之肥美,醃好的鵝腸再用來炒所以風味十分,食落口十分之爽脆甘香。因為叫的是例牌所以數量不多,每個人都只能分得兩條左右,不過都有少食多滋味的感覺。鵝腸下面放了一些的銀芽,功能當然是用銀芽的清新來減低鵝腸的肥膩感,不過記得以前還會放一些韭黃,不過今次就沒有放,所以就少了兩者配合的化學作用。
豉椒炒蟶子
豉椒炒蟶子

又是這店另一種出名的炒物,四隻蟶子的肉都幾厚身,用了豆豉、青紅椒來炒之後食落十分之鮮味,而肉質也有一些的爽脆感,吸收了蟶子鮮味的配料食落也十分之惹味。所以也配得上其中一種招牌食物。
椒鹽白飯魚

令人有驚喜的食物,因為這店的白飯魚數量都幾多,望落外皮不是炸到金黃的顏色,是一種比較偏白,外表也非常薄身,可以食到內面魚的鮮味,所有的白飯魚炸得十分之乾身,而且內裡的鹹度偏向少,適合喜歡淡口的我,就算喜歡重一些口味的人也可以加一些調味鹽來食也十分之可口,就算食多一些也絕無油膩感。水準之上之作。
薑蔥美國桶蠔
薑蔥美國桶蠔
薑蔥美國桶蠔($198)

幾年前食過感覺良好的食物,今次食到的感覺就大相逕庭,以前食到惹味鮮感十足的蠔,今次食到的感覺只是有外表的樣子,被薑蔥炒過的外表仍然有一些的惹味,但入面的蠔肉就鮮味欠奉,可以說是味道十分之淡身,全餐這個食物是在水準之下。
啫啫唐生菜煲
啫啫唐生菜煲($63)

通常這些啫啫菜煲都是用一些惹味的配料或是調味料爆入面的蔬菜,這個就是加了蝦醬入去爆香唐生菜,用這個方法當然令唐生菜十分之惹味和香口,蝦醬增加了鹹度,帶出了鮮味但也加重了口味,不喜歡重口味的我都是輕嚐一些就收手了。
手抓羊排

又是一餐中敗筆的食物,辣口惹味的感覺仍然可以,但熱度不足這一點令這一個食物真是失了不少的分數,就算羊肉的膻味不大,乾辣椒帶來的麻辣感也不能盡嚐,算了吧。
豉油皇炒麵
豉油皇炒麵($72)

每次來到都必叫的食物,今次也能保持到水準,每一條麵也炒都十分之乾身,油感不重,而且麵也充滿了豉油的甜香再加上了銀芽、韮黃和蔥段的清香感覺,食多了也絕無油膩的感覺,所以最後也叫多了一碟來食,而每一次上菜時也見到其他枱也都同時叫這個食物,一出廚房時就見到五至六碟的炒麵出來,常必是來這店必選的食物。
楊洲炒飯
楊洲炒飯

最後都要叫一碟飯來飽肚,沒有一些的飯氣下肚很多時都會覺得若有所失的,這個炒飯都是一般的水準,雖然沒有太多的驚喜,但為這一餐畫上一個句號。

有一段時間無來這店,大部分的招牌食物都能保持水準,只有一兩種有一些的偏差,希望只是在農曆年
才出現這些的問題。
服務水平仍然能保持,有禮的伙計和明快的出菜時間都能保持
,第一輪的食物在十分鐘內一同上枱,真是有一些的震撼,可能都是叫一些招牌的食物才出現這種情況,好像是預先訂了食物才出現這些情況,有機會一定會再來光顧。
很多招牌食物仍保持水準,乳豬超水準的「新斗記」。
2015-02-26
金牌即燒乳豬(半隻)
  • 金牌即燒乳豬
  • 豉椒炒鵝腸
  • 豉椒炒蟶子
  • 豉油皇炒麵
2015-03-04 3123 瀏覽
話說二十多年前八十年代,四大天皇剛起之時、夜宵最貴氣莫過新斗記、水車屋等明人飯堂,當年數仟元落樓、豪起日子,現今已每每皆時由從前老店不經不覺間,已開到有分店的新斗記都抱著這個紅檔檔金漆招牌,叫的盡是老派香港菜招牌菜當然離不開乳豬及燒鵝啦..雞公碗筷其實已是新製版,太靚有時已減退了古早味道記憶始終最美好,‧‧『時光一逝永不回 往事只能回味』一個即燒乳豬1/4售價是$188.港元,份量之珍貴你要細心品嚐乳豬皮薄如蟬衣,入口如同卡xB薯片般脆口非常、肉質嬌嫩味美可惜分量只屬2人享用,大食? 就請叫半隻不可 講得馳名當然有它歷史及揚名啦,燒鵝半隻$268.又係值與不值見人見智既時間,肉質嫩滑但脂肪比例也亳不輸蝕那股濃濃既鵝香特有味道,是燒鴨不能媲美上 一個簡單之鼓汁帶子蒸豆腐$128.,矜貴當然在於那『起雙飛』之帶子身上切將之帶子開邊後放上靈魂鼓汁,吃下沒有多餘之飽肚感、更少了一份吃肉後的膩滯感清清的來一碟,不錯另一個南乳粗齋$88.用上豆腐、雲耳、粉絲及幾款大路菜心、生菜等混成南乳上色度僅屬一般,但入口味道亦可其入味、而且算是云云菜式中最『抵』甜品方面只得三類..芒果布甸$32.,渣
明人飯堂,當年數仟元落樓、豪起日子,現今已每每皆時

由從前老店不經不覺間,已開到有分店的新斗記
都抱著這個紅檔檔金漆招牌,叫的盡是老派香港菜
招牌菜當然離不開乳豬及燒鵝啦..
雞公碗筷其實已是新製版,太靚有時已減退了古早味道
記憶始終最美好,‧‧『時光一逝永不回 往事只能回味』
乳豬皮薄如蟬衣,入口如同卡xB薯片般脆口非常、肉質嬌嫩味美
可惜分量只屬2人享用,大食? 就請叫半隻不可
講得馳名當然有它歷史及揚名啦,燒鵝半隻$268.
又係值與不值見人見智既時間,肉質嫩滑但脂肪比例也亳不輸蝕
那股濃濃既鵝香特有味道,是燒鴨不能媲美上
清清的來一碟,不錯
甜品方面只得三類..芒果布甸$32.,渣渣$21.及元肉杞子糕$28.
三款當中我只推介元肉杞子糕,特色之餘亦不會一味死甜
題外話/補充資料: 其實當晚亦有點上鹵水鴿$98.但論價錢就實在有『可飛』必要 唯獨當晚家人中有想食成員,所以欲罷不能,味道? 則中中平平啦。
2015-03-02
2015-01-04 3531 瀏覽
老人家一向喜歡飲茶,幾乎每日都去茶樓,靜靜地看報紙,跟老伴輕易消磨一兩個小時打發時間。今日放陪兩老去了尖沙咀飲茶,第一次來這間分店。老人家不喜歡油膩,我們點了比較清淡的食物,其中點了麻香黑木耳及手拍青瓜。手拍青瓜很爽口,有些微蒜辣和醋酸味,但不是很濃,一向慣食濃味道食物的我有點不慣。食清淡一點其實係好健康,間中食一餐可以讓腸胃輕鬆一下。
食清淡一點其實係好健康,間中食一餐可以讓腸胃輕鬆一下。
2014-12-26 2989 瀏覽
過了一個月才跟友人慶祝生日蟶子一端來時,友人以為十分划算,怎麼有八 隻那麽多,而忘了蟶子的殼是一對對的。 。。然而,各人亦分得一兩件大大件的蟶 子,肉,咬落又有鮮甜味道,帶豆豉 及炒起的鑊氣,肉質則爽口彈牙。乳豬萬萬想不到,皮這麽薄,薄得像印度roti,薄脆帶焦味。最意想不到的,是底下的嫩豬更美味,又嫩又滑,香軟,幼滑,一流!荵爆牛肉大大片牛肉,有八達通卡這麽大,沒筋, 不韌,微微過熟,但天冷吃過生又危險。 牛肉味一般,不太香濃,汁很多,但不太 吸引。魚這尾魚,蒸得不算太熟,肉質輕微韌,但 鮮甜味美,配點豉油又是不錯。友人還客 串侍應,為吾等把魚肉起骨,強。豉油皇炒麵跟街市炒麵比較,似乎只是較乾較清,其 餘都只是普通炒麵,未見過人之處。蝦子豆腐侍應稱蝦子已在表皮,究竟是嗎??鹼性水,十分別扭又奇怪,但實際沒有特 別味的水,三支,食客都不知該分享來 喝,還是喝茶。。。紅豆沙偏甜,但質感相當綿,猶如家中煲了許久 的一樣,結果友人不吃,本人繼前一天吃 兩碗綠豆沙後,這又又獨吃兩碗紅豆沙。
過了一個月才跟友人慶祝生日

蟶子

一端來時,友人以為十分划算,怎麼有八 隻那麽多

乳豬

荵爆牛肉

友人還客 串侍應,為吾等把魚肉起骨,強。

豉油皇炒麵

蝦子豆腐

侍應稱蝦子已在表皮,究竟是嗎??

紅豆沙

偏甜,但質感相當綿
  • 乳豬嫩肉
2014-12-18 2340 瀏覽
幫襯過新斗記佐敦總店多次,水準保持。銅鑼灣店試過一次,覺得沒總店的美味。尖沙咀新店開了不久,這晚就試試看。必吃燒豬跟總店水準差不多,一讚!皮超脆,不太肥,肉質非常嫩,配沙糖及乳豬醬吃,好好味!另外還點了粟米斑塊和燉湯。粟米和斑塊是分開上的,很貼心,令斑塊保持脆口。斑塊的炸粉亦很薄,很對口味。粟米汁啖啖粟米,不會只是一碗生粉水開的汁。燉湯亦很足料,沒有味精。尖沙咀店的出品跟總店的水準接近,可以再幫襯。唯尖沙咀店關門時間比總店早很多,十一點左右就會叫客人埋單,十一點半就開始熄燈,即使我們還差少少才吃完。這一方面管理層極為需要檢討!另外一讚的是一位女部長很熱心的幫我們申請會員,省卻我們要上網登記的時間!

必吃燒豬
另外還點了粟米斑塊和燉湯。
燉湯亦很足料,沒有味精。
2014-11-19