2017-10-18 1565 瀏覽
移民多年既親戚回港探我地,當然帶佢地食好野啦,我第一時間就諗起全港有成6間分店既新斗記啦。為左方便大家,我揀左尖沙咀分店。雖然位於九龍中心3樓,佈置以紫色為主,餐具仲用左舊日大排檔既公雞碗,相當有懷舊風味,帶俾人一種傳統中式餐廳既感覺。呢度其中一樣招牌菜係乳豬,咁出名,我地又點可以唔試下呢?火山石燒乳豬 (例)乳豬皮顏色呈深紅,沙眼均勻幼細,塊皮燒得超脆,帶微溫,唔單止薄而鬆化,而且仲無咩肥膏,入口每咬一下都聽到卜卜聲,加埋嫩滑既豬肉,好有口感,配埋海鮮醬食,味道簡直一流。秘製生炒上肉排色彩繽紛既咕嚕肉,只係賣相已經非常吸引,外層酥脆既半肥瘦肉排,食落唔會太硬,有口感之餘亦唔會太油膩,加埋酸酸甜甜既醬汁相當開胃。而伴碟既紅椒同青椒亦為菜色帶來一種刺激口味。椒鹽鮮魷鮮魷雖然份量唔多,但係炸粉唔厚,外層炸得鬆化,食落爽口彈牙,椒鹽令鮮魷食落更香口,唔駛點汁都已經好好味,如果份量可以多返少少就更加好啦。干煸四季豆干煸四季豆煸得恰到好處,味道濃度剛好,入口有輕微辣味,四季豆夠乾身之餘仲帶有清脆既口感,配埋肉碎,送飯食簡直一流呀。芒果布丁一個晚餐又點可以無甜品呢?大大碗既芒果布丁,芒果味相當香濃

為左方便大家,我揀左尖沙咀分店。

呢度其中一樣招牌菜係乳豬,咁出名,我地又點可以唔試下呢?
火山石燒乳豬

火山石燒乳豬 (例)
秘製生炒上肉排

秘製生炒上肉排
椒鹽鮮魷

椒鹽鮮魷
干煸四季豆

干煸四季豆
芒果布丁

芒果布丁
一個晚餐又點可以無甜品呢?大大碗既芒果布丁,芒果味相當香濃,加埋花奶食,入口香滑,布丁口感唔會太硬,如果可以再加多D芒果肉,又或者加粒車厘茄係布丁上,賣相會更加吸引。

總括黎講,今次用餐體驗非常唔錯。高質既食材再加上貼心的服務,誠意推介俾想搵一個適合家庭聚會既地方既朋友。
  • 火山石燒乳豬
2017-10-17 238 瀏覽
好番之後,飯局一浪接一浪。今天來到尖沙咀的新斗記。年前來吃過,今天重遊舊地。 紅底金字的招牌真的很吸睛。 火山石燒乳豬 $148/例 來到新斗記,怎樣不吃招牌乳豬? 外皮燒得非常香脆,肉也嫩滑、不黐牙。乳豬把中間肥膏切去,脆皮與肉分開了。好處是減低油膩,但吃得没那麼豪邁。 黑毛豬叉燒皇 $168 再來燒味,今次點了黑毛豬叉燒。 叉燒肉質鬆化,脂肉分佈平均。加上濃厚十足的麥芽味,焦香、軟腍,用來撈飯一流。 香辣龍蝦煲 $238 晚市優惠,原隻波士頓龍蝦煲只需$238。熱騰騰的龍蝦煲上枱時,辣味已經夠嗆。未吃,已聞到有多惹味。 波士頓龍蝦肉質爽彈,配大蔥、蓮藕、西芹、辣椒爆炒,味道更濃。最喜歡是有粉絲墊底,吸收了龍蝦煲的精華,滋味加分。 看其他評論說服務很差,但這晚我又覺得不錯。店員雖然不至於超好客,但落單的態度没什麼問題,換碟、加茶等也很主動。

紅底金字的招牌真的很吸睛。

火山石燒乳豬
火山石燒乳豬 $148/例

來到新斗記,怎樣不吃招牌乳豬?

黑毛豬叉燒皇
黑毛豬叉燒皇 $168

再來燒味,今次點了黑毛豬叉燒。

香辣龍蝦煲
香辣龍蝦煲 $238

黑毛豬叉燒皇
香辣龍蝦煲
2017-10-16 1217 瀏覽
例牌一坐低就叫咗乳豬先,想未食其他嘢之前有靚靚脆豬仔做前菜一上嚟果然不失所望!例牌份量幾足,足足有六大片乳豬皮,切得好完整,下底墊咗唔少連骨嘅乳豬肉皮燒得勁脆,係食過芸芸乳豬當中皮最薄嘅,而且皮下脂肪更係唔多成塊乳豬皮好薄好脆,一啲都唔邪惡,食落更加有啲似食緊台式豬肉紙嚟呢度必定要叫嚟試下有啲想食龍蝦,但又唔想食太辣,所以冇揀到香辣龍蝦煲,而係揀咗上湯龍蝦辣酒煮東風螺都有做特價$138,好似好抵咁用鐵鑊上嘅辣酒螺有風味之餘,滿滿嘅酒覆蓋哂全部螺,溫度好好保留而且佢嘅辣汁真係唔係人咁品,辣得非常,足見佢係用咗好多辣椒落去煮螺都好厚肉,隻隻都有返咁上下大小,食落唔會韌,幾抵食仲有啲暖胃嘅感覺,冬天嚟食嘅話一流莧菜浸豬潤用料好豐富,奶白色嘅湯入面有莧菜,芹菜,草菇,杞子,薑,完全辟走哂豬潤嘅騷味豬潤粉得嚟幾彈牙,處理方面一定落咗唔少功夫,莧菜又夠新鮮,好菜好肉咕嚕肉雖然唔係冰鎮,但係外皮嘅糖衣好脆,酸甜醬完全覆蓋住每塊肉同埋青紅甜椒,好入味而且骨頭唔多,多數都係排骨肉,真材實料最後就係啱啱講嘅上湯龍蝦,龍蝦唔算厚肉,但係勝在煮得入味,醬汁又濃又稠密先用油爆香過嘅龍蝦,加埋上湯,帶出龍蝦肉原來
例牌一坐低就叫咗乳豬先,想未食其他嘢之前有靚靚脆豬仔做前菜

嚟呢度必定要叫嚟試下

辣酒煮東風螺都有做特價$138,好似好抵咁

螺都好厚肉,隻隻都有返咁上下大小,食落唔會韌,幾抵食
仲有啲暖胃嘅感覺,冬天嚟食嘅話一流

而且骨頭唔多,多數都係排骨肉,真材實料

先用油爆香過嘅龍蝦,加埋上湯,帶出龍蝦肉原來嘅鮮甜,亦都有少少蝦膏嘅甘香

食完今餐,完全體會到係廚房默默耕耘嘅師傅嘅功力,希望下次再嚟都可以食到呢度正宗嘅中式菜
2017-10-04 692 瀏覽
好姊妹,每年點忙都好,都會一早BOOK 定我既生日飯 見好耐無食中餐,就提議下啦 ~今日去左尖沙咀既新斗記~ 中式設計加上紫色佈置 傳統而不落俗套 雖然位於3樓 但依然有唔少人幫襯,朋友話之前黎過幾次都要等位 好彩今日早到唔使排~ 其實呢度地方都唔細架,真係擺十幾圍都綽綽有餘~ 枱上的公雞碗筷,好有特色~ 朋友先到,已經食左頭啖湯~ 剩番個DD俾我 T.T 前菜的木耳,只加入左麻油和芝麻調味,但麻香清爽~ 菜式的話,由貴價鮑蔘翅肚,游水海鮮,燒味到家常小炒,一應俱全 仲有今日特價~ 今日我地平民D,食傳統野 先黎一個招牌火山石燒乳豬 例牌 HKD 148 唔知幾時開始,為左令大家覺得大舊夾抵食, 街外食既乳豬係成舊連皮帶肉,就黎北京填鴨都係一樣成舊鴨片咁 其實,真正的燒乳豬,只係食層皮的,好嗎。 真係好耐無食過咁靚既乳豬 皮薄而鬆化,無肥膏,無咸肉 就係個種咬落去卜卜脆的脆皮口感~ 黎呢度,必點呀,食過先知咩叫真正既乳豬~ 傳統菜二 豉油皇鮮鵝腸 HKD 168 有冇發現有時食既炒鵝腸好細條,又卷埋一舊仔 其實個D 未必是鵝腸,有可能係雞腸黎架咋~ 呢度既鵝腸,條條都
好姊妹,每年點忙都好,都會一早BOOK 定我既生日飯
見好耐無食中餐,就提議下啦
~今日去左尖沙咀既新斗記~
中式設計加上紫色佈置
傳統而不落俗套

雖然位於3樓
但依然有唔少人幫襯,朋友話之前黎過幾次都要等位
好彩今日早到唔使排~

其實呢度地方都唔細架,真係擺十幾圍都綽綽有餘~

枱上的公雞碗筷,好有特色~
朋友先到,已經食左頭啖湯~ 剩番個DD俾我 T.T
前菜的木耳,只加入左麻油和芝麻調味,但麻香清爽~

仲有今日特價~

今日我地平民D,食傳統野

先黎一個招牌火山石燒乳豬
例牌 HKD 148

唔知幾時開始,為左令大家覺得大舊夾抵食,
街外食既乳豬係成舊連皮帶肉,就黎北京填鴨都係一樣成舊鴨片咁

其實,真正的燒乳豬,只係食層皮的,好嗎。

真係好耐無食過咁靚既乳豬
皮薄而鬆化,無肥膏,無咸肉
就係個種咬落去卜卜脆的脆皮口感~
黎呢度,必點呀,食過先知咩叫真正既乳豬~
傳統菜二
豉油皇鮮鵝腸
HKD 168

有冇發現有時食既炒鵝腸好細條,又卷埋一舊仔
其實個D 未必是鵝腸,有可能係雞腸黎架咋~

呢度既鵝腸,條條都又大條又爽口,又無肥膏一舊舊,而且份量仲唔少
洗鵝腸其實都真係好煩,呢味都可以叫做心機手工菜黎架~

而碟底既芽菜更出色,炒得剛熟,唔會淋PAT PAT, 仲有芽菜的爽甜
混合豉油汁黎食,差D搶埋主角鏡呀~

網上見好多人推介呢度既粟米大魚塊好得,就試試佢
HKD 158

魚塊真係堅大塊~

魚質好實,亦算滑,雖然炸過,入口一D都唔油膩~

而呢個粟米羹更係靈魂既所在
加左蛋花望落已經好靚,粟米亦好甜~
最重要係無成PAT 鼻涕咁既獻,介乎羹同汁之間

傳統菜三
胡椒咸菜豬肚花甲湯
HKD 188

咸菜食落仲有D咸甜味, 豬肚好脆,唔係霉淋淋個D,最重要無羶味,
湯有濃濃的胡椒味,飲落肚有一股暖流直入肚~暖胃就係咁解~
就連湯入面既花甲,隻隻都肥美飽滿新鮮架

最後一個傳統菜
啫啫唐生菜
HKD 98

呢個菜味道都幾濃,的確幾野味, 而且菜仲好碧綠青翠

不過味道稍為濃左少少,要跟碗白飯好D~

我本身好鐘意食呢D傳統中菜
但煮得好既懷舊中菜餐廳的確唔多
今日有幸食到呢度既乳豬,真係依家都超級回味
當然,仲要多謝我既一班好姊妹啦~
題外話/補充資料: 網上D人話呢D態度差,但當日我地切蛋糕,叔敊都好主動問我地使唔使幫手分,仲好有耐性幫我地影相 坐到最後差唔多個個走哂,都無趕我地走 或都係個度D叔叔既COOL 樣嚇親人,其實佢地都幾好人架~
2017-09-29
  • 乳豬
  • 胡椒咸菜豬肚花甲湯
  • 豉油皇鮮鵝腸
2017-09-23 719 瀏覽
首先,叫左個乳豬,吾係暖嘅,冬冰冰,個皮又吾脆,好多肉,似吃豬肉。再叫栗米班塊,一般,吾係超好吃。加個白飯,等左二十分鐘,吹左兩次先到。又冇人加水,啲水係吾熱的!吃甜品,又吾比新碟人。非常失望?

1K
數年前的weekend經常於前大圍新斗記飲茶,其特色便是等位等一個小時,食物價錢也按季上升,然後份量逐漸減少。大圍分店就此變成不用怎等位,最終結業。自此對其印象不好,從來不會考慮到新斗記飲茶。但今日是team lunch,便跟大隊來到亞士厘道的分店,此處沒甚麼人,週六日還全日特價,這turnover應該快要結業吧?食物質素中規中矩,在此萬般劣食的社會中,如降低少少要求,新斗記已是Acceptable。 叉燒腸皮算薄,有晶瑩剔透感覺,不太黏糊,亦加入芫茜及蔥調味。小籠包特價便點了兩籠,不是其專業便不加要求,皮厚不滑,已無興趣。蒜香蛋白焗蟹飯: 蒜香,蛋白及鹽味作主調,飯算香口,但沒甚麼肉感,像我一樣不食吃蟹便無肉食。

2017-06-02
2017-09-11 690 瀏覽
工作至晚上八時多,朋友打電話邀約一起去尖沙咀吃晚餐/消夜,本想去吃日本菜,但門前的餐牌不吸引!行行下,抬頭看到新斗記,我想試新斗記嘅乳豬好耐,無奈,次次都約不成。今次正好經過,於是,便走了進去😻餐具有可愛的公鷄圖案。晚上九時多,仍有7、8枱客人。我們點了例牌乳豬和豉油王炒麵。乳豬又香又脆,乳豬皮下沒有肥肥的脂肪,乳豬夠瘦又好味。炒麵有鑊氣,夠乾身唔油膩,麵質夠幼身,兼爽滑彈牙!我下次一定約多些朋友一齊來大擦一餐。

餐具有可愛的公鷄圖案。

例牌乳豬

乳豬又香又脆,乳豬皮下沒有肥肥的脂肪,乳豬夠瘦又好味。

豉油王炒麵

炒麵有鑊氣,夠乾身唔油膩,麵質夠幼身,兼爽滑彈牙!

我下次一定約多些朋友一齊來大擦一餐。

例牌乳豬
豉油王炒麵
2017-04-14 2923 瀏覽
~~第一次飲茶飲到俾人熄晒燈趕走~~我哋一行5個大人,一個係孕婦,另外仲有2個BB,一位小朋友我哋3:20pm坐低,落order時已問左兩次❪分別兩個侍應❫會唔會有落場時間,佢哋都答唔會落場,只係點心師傅落場,我哋先決定係到飲茶。但到左4:10pm, 有位部長級走黎同我哋講佢哋要落場,我哋質問返佢轉頭,佢居然態度勁差地話佢唔知,佢無答過我哋,另一個部長再行埋黎話唔駛講都知架啦,仲要越講越大聲,嚇親d小朋友,仲要無通知的情況下熄晒d燈,呢d就是現今的服務態度,難怪旅遊業會越來越差。我哋檯仲有兩個BB飲緊奶,d部長都照熄晒你燈,實在太過份今次係第一次去呢到飲茶,亦都係最後一次,以後都唔會再去。
~~第一次飲茶飲到俾人熄晒燈趕走~~

我哋一行5個大人,一個係孕婦,另外仲有2個BB,一位小朋友
我哋檯仲有兩個BB飲緊奶,d部長都照熄晒你燈,實在太過份

今次係第一次去呢到飲茶,亦都係最後一次,以後都唔會再去。
2017-03-19 2517 瀏覽
之前因为他们的烧猪好味,我就有朋友来香港都会带她們去食飯,今日如是一樣,但我回家看張單,發現他們收費很奇怪,夜晚又收晚芥,又收晚茶,還有服務費,服務費我明白是要收的,但我唔知晚茶費和晚芥費是什麼意思,還有,服務員的態度又差,以後都不會去幫襯!
2017-01-22 3707 瀏覽
平時食開荃灣間新斗記,今次食尖沙咀,真係以為自己去錯左假既新斗記,服務仲衰過九流酒樓!1)1月22日食晚飯,叫左6-8人餐,竟然食到最後可以漏左一碟海中蝦無上,佢地都唔知,要個客拎著餐牌同佢講先知。最後竟然然話無海中蝦,炒番蝦球作罷!2)食乳豬,好聲好氣叫職員講轉細碟,個職員話:「你自己搞啦,我邊得閒同你整!」3)明明個餐包埋糖水,最後佢話冇晒,冇得送,仲講好似我地好似貪佢乜咁!以$3000既餐,有呢個服務水平,簡直不知所謂!

以$3000既餐,有呢個服務水平,簡直不知所謂!

2017-01-22
慶祝紀念
團年飯
上星期日(18号)和家人晩飯到亜士厘道九龍中心分店食第二輪(8:30)。我要説的就是樓面員工的質素。當晩我們—枱11人,人均消費約4佰元。造個價應該会得到比較好的食物及服务吧!食物尚可,出名的乳豬和燒鵝也不外如是,整歺晩飯,—次也没有幫我們換骨碟。最令人印像深刻的就是部份樓面員工的服务。笫—件要説的是点菜。當我們舉手示意要求落單,良久也没人理睬,好不容易從遠方有位戴眼鏡的男經理(奇葩1号)看到我們招手,他也向我们揮手示意並向我們的枱行過來,當他快到我們所坐的枱時,突然聽到鄰卓叫的他—聲,他立刻停了脚步,90度轉身,彎低了身和鄰卓聊天去了,不理我們了。我們整枱人都被他這個突然的行為弄到哭笑不得,我们也没有什么表示,心諗很快他便会過來跟我們落单,反正他己经知道我們是要落単的。過了大概—分鐘,他從鄰卓收了—張碟,奇事發生了,他竟然拿着碟子掉头走了,並没有過來幫我們落單。我們還未反應過來,他己经行了几張枱以外,公眾場合也不想大聲呼叫他要他回來,影响其他客人,最后只能再找另外的服务員落单想。奇葩行為—:這位經理明明是我們從遠處招手叫過來的,為什么他会突然间掉下我們不顧而跟鄰卓聊天?難道他的記憶好像金魚似的只有七秒,轉個头便忘記了他是過
來落單的嗎?
第二件事投訴其中—位身形比較高大而束髪的女部長。我們点了6-8人歺,由於我們有11人便説湯要加大,幫我们落单的説要多付$2XX,我們接受便落单了。當男服务员送湯來時説幫我們分11碗才上枱。我们冇問題便由得他去分吧。當服务员把11碗湯放到我的的枱上時,我哥哥便發現其中兩碗湯小得可憐,只得小半碗,再看其它的最滿的只有半碗多D,我們立刻叫住服务员跟他説我们這個6-8人套餐的湯是俾多$2XX要了個加大的,你們是否弄錯了。當時這位服务员也很有礼貌的跟我們説先把11碗湯收回,幫我們跟跟,我三嫂還开玩笑的説把11碗湯倒到6碗也未必滿,点会是加大了,肯定是攪錯了。當我三嫂才剛説完這個玩笑,剛才收了11碗湯的服务员又把剛才的11碗湯完封不動的從新放到我們的枱上,當我正想出聲問服务员時為何又把這11碗小得可憐的湯放下,這時他身后出現了奇葩2号(女部長),她機械式的拋下了—句,'個湯加大咗㗎喇'。當我聽到這—句時,真係火都嚟,我便立刻站起來叫大家唔好飲住,把11碗湯倒到6碗中,看看這個已经加大咗嘅湯能否有倒滿6碗,當這位女部長聽到我要這樣做時,便知我我們必定投訴,她見屈客事敗便—聲不哼,—溜煙的向厨房那边走了,留下了那位有礼貌的服务员收拾爛攤。我們也不為難服务员,我跟他説11碗湯暫時放下,我們不会飲住,着他去再跟進什么情况,回头給我們—個答覆,很快奇萉—号出現了,他跟我们說是他们的傳菜攪錯了,我們加大了的湯應該有2盅,他只取了—盅出來分給我們,所以還有—盅取緊過來。由于奇葩2号那種機械式的回复,`加大咗㗎喇‘ 也不看看枱面那11碗小得可憐的湯的事实,由此可猜测這店經常發生類似情况,心想口头解释—句便能蒙混過关,蒙騙不了便不負責任的—走了之,留低下屬收爛攤。看上去奇葩2号跟奇葩1号都是穿黑色制服,在樓面工作應該都算中層管理人吧?很難想像服务行業的中層管理人員的服务素质如此,如何叫客人滿意? 如何能令下屬心服? 引用劉德華—句名言 `今時今日,這種服务態度唔得㗎喇!` 希望貴店以後有所改善!
2016-08-26 6213 瀏覽
十四個人食飯。d 餸樣樣都超鹹。叫乜又冇乜。痴線..................下次一定唔會再黎....................................
十四個人食飯。d 餸樣樣都超鹹。
叫乜又冇乜。痴線..................
下次一定唔會再黎....................
................
2016-07-01 8482 瀏覽
好友返港渡假,去飲茶食點心實走唔甩!一入內,已覺得唔妥,很熱焗!原來部分冷氣壞了,但又不預先通知,亦沒有預備冷風機比食客,有點不老實!算吧,講番食,茶杯碗碟用上雞公圖案,很講究。友人選擇此處原因,可以有點心及乳豬吃!聽聞乳豬不錯的!要了乳豬1/4隻$188,很脆囗,肥膏也不多。但友人覺得欠點味道!水晶蝦餃,濛濛的樣子系很多煙。蟹籽蒸燒賣,上面還有隻大蝦。籠古法馬拉糕,不算很甜!黃沙豬潤腸,看落粉皮有點厚,不吃內臟的我沒有試到!白灼時蔬,叫了走油,做到了!還很清甜!椒鹽白飯魚,真的很久沒有吃,炸得乾身,像吃薯條!乾煸蓮藕條,做法似乾煸四季豆,味濃而爽口!清炒四季豆茄子,因叫了多肉的食物,要多吃點蔬菜!干撈粉絲煲$168,這個系侍應姐姐介紹,真的很香口又惹味,有蝦干,芽菜,芹菜,我們四人也吃不完!最早來的流沙煎堆仔,我們留待最後才吃,內裡系奶黃饀,很好吃啊!食物系不錯,可惜真的不可坐得太耐,鄰枱的食客邊吃邊用自家風扇。
好友返港渡假,去飲茶食點心實走唔甩!

算吧,講番食,茶杯碗碟用上雞公圖案,很講究。
友人選擇此處原因,可以有點心及乳豬吃!聽聞乳豬不錯的!
水晶蝦餃,濛濛的樣子系很多煙。
蟹籽蒸燒賣,上面還有隻大蝦。
籠古法馬拉糕,不算很甜!
黃沙豬潤腸,看落粉皮有點厚,不吃內臟的我沒有試到!
白灼時蔬,叫了走油,做到了!還很清甜!
椒鹽白飯魚,真的很久沒有吃,炸得乾身,像吃薯條!
乾煸蓮藕條,做法似乾煸四季豆,味濃而爽口!
清炒四季豆茄子,因叫了多肉的食物,要多吃點蔬菜!
2016-06-26
  • 干撈粉絲煲
2016-06-15 5463 瀏覽
餐廳坐落於大樓嘅裡面,所以都比較難搵嘅,不夠功夫不負有心人喇,去到見到嘅時間就會覺得霎時間廓然開朗,眼前一亮咁,價錢都幾貴下,本嚟系霖住無食嘅,不過見在侍應咁熱情嘅份上。首先開胃嘅涼拌木耳,一般,就脆脆啲,無咩好講,點咗乳豬,乳豬皮系重點,超級脆,味道好入味,除咗豬皮之外仲有乳豬肉質都好嫩,果然系乳豬味道好好,就算無加醬汁都好好味。鮑魚都比較出色,蔥薑燒鮑魚,鮑魚大只,汁液好多,細細咬一啖就好多汁會流出嚟、仲有斑魚,好新鮮嘅斑魚,斑魚嘅汁液都好多啫,裡面嘅魚肉可能味道唔系好足,一定要同醬汁一齊,味道超級正吖,我地幾個邊食邊傾,大概2粒鐘,侍應一直好主動過嚟問我地嘅需求
2016-05-24
2016-03-16 5207 瀏覽
老友聚舊,想喺尖沙嘴食中餐。朋友喺open rice search 完一輪,send 咗呢間新斗記俾我。咦?乜尖沙咀Ashley link 會有間新斗記嘅?我都食過好多次新斗記(佐敦正店,荃灣分店都去過)...枉我仲話自己係個尖嘴地膽太好了!咁啱有一段時間無去新斗記了,我又係一個乳豬迷,於是拍板食呢度喇(仲要星五晚有得book 位)招牌公雞餐具招牌乳豬:keep 住一向新斗記的水準,乳豬皮非常脆口,似似地薯片咁樣。乳豬肉半肥瘦,稍為鹹咗d d 咁多,肉質未至於嫰滑但都唔鞋口。雖然同我最愛的龍景軒乳豬還有一段距離,但都幾有水準係每次必點。 黑椒牛仔骨煲:啫啫煲放低已好香味道,牛仔骨黑椒味濃,但亦都有點油膩(食得重口味都預咗)。肉質整體上竟然幾軟熟,只是骨位帶筋有啲靱,要花啲力先咬得甩。 為免太重口味於是加清少少的帶子蒸豆腐。帶子雖然薄薄一片但都OK新鮮。豆腐有好濃豆香味,係我喜歡的那種有質感的豆腐(而不是一夾即散的滑豆腐),太好了!送飯一流So far 各間新斗記水準都幾平均。不過可能先入為主,還是覺得佐敦正店最好

招牌公雞餐具
係每次必點。