2019-04-18 439 瀏覽
今日去文輝買外賣返公司食,食佢嘅招牌菜——紫菜墨三鮮河($46)。俾完錢一分鐘左右就拎得,好快,但因為等埋去第二度買嘢食嘅同事所以遲咗返去,搞到啲河粉索晒水漲咗,賣相變得無咁吸引。唔好睇相就以為淨係得粉、紫菜同丸,其實禾稈冚珍珠,好物沉歸底。啲粉下面係滿滿嘅墨魚仔同墨魚鬚!! 妹妹: 啲墨魚丸好紮實,真材實料有墨魚粒喺入面。墨魚仔有好多好多隻,食嘅時候仲可以兜住啲湯,好鮮甜。墨魚鬚勁粗,好彈牙,好食! 妹妹: 雖然價錢唔算平,但有咁多墨魚仔同墨魚鬚咁足料,我覺得都可以話幾抵食。
[6:18 PM, 4/17/2019] 妹妹: 啲墨魚丸好紮實,真材實料有墨魚粒喺入面。墨魚仔有好多好多隻,食嘅時候仲可以兜住啲湯,好鮮甜。墨魚鬚勁粗,好彈牙,好食!
[6:19 PM, 4/17/2019] 妹妹: 雖然價錢唔算平,但有咁多墨魚仔同墨魚鬚咁足料,我覺得都可以話幾抵食。
2019-04-17
2019-04-17 275 瀏覽
食左好多年。正確啲講,應該係好多年前食過,但依家得番呢間舖。印象中當年有間係糖街街口。墨魚丸同河粉應該係招牌。好老實,河粉都可以,墨魚丸都彈牙,不過唔係好夠墨魚味。比起以前係爭左啲。

2019-04-15 271 瀏覽
星期日去扒龍舟,因為係晏晝時間集合預咗好難搵車位泊車,所以預早兩個鐘頭出門口去赤柱。先去到銅鑼灣,見仲有時間多諗住醫定個肚先,喺小巴站對面食碗粉麵,我相信好多去開銅鑼灣嘅人都有聽過文輝墨魚丸大王,其實我都唔係第一次食,之前食過幾次都覺得墨魚丸好彈牙爽口,超好味,所以今次叫咗個紫菜墨丸加墨鬚河。份量同之前食開無咩分別,但今次墨魚丸感覺好似無以前咁彈牙,而且紫菜好似少咗,加上河粉烚過龍,唔好食...有些少失望。

2019-04-14
2019-04-06 288 瀏覽
文輝 墨魚丸 ,假如在銅鑼灣附近工作, 我在香港區生活的朋友, 很多已經嚟幫襯過, 話說佢應該係香港三十幾年, 陪伴著我成長, 記得以前 在銅鑼灣工作 ,經常來吃, 反而這十年八年, 經過門口看見很多人都沒有意欲, 因為太多人等位唔好意思坐咁耐。 今日下午經過看見裏面不是太多人, 便找個位置坐下夥記都係熟口熟面, 應該佢哋同是潮州人點咗一個紫菜三鮮河, 一上嚟河粉白雪雪, 還有墨魚丸和 墨魚頭, 墨丸大大粒咬落結實彈牙, 看到墨魚肉在裏面, 墨魚仔也很新鮮, 飲了兩啖 上湯,甜鮮估不到開業幾十年仍然保持他的水準, 值得一讚
夥記都係熟口熟面, 應該佢哋同是潮州人
估不到開業幾十年仍然保持他的水準, 值得一讚
紫墨三鮮河
2019-03-29
紫墨三鮮河
  • 紫菜墨三鮮河
2019-03-24 184 瀏覽
夜晚係銅鑼灣行完街肚餓,就睇下附近有咩好野食,見到哩間自稱墨魚丸大王,入面又ok多人食,咁就入去試下...入到去叫左碗紫菜四寶河,碗野唔洗一分鐘就黎到,有啲懷疑係晨早整定哂既。而哩碗野真係我成世人食過最難食既河粉。首先,成碗野都淡而無味,啲魚片呀墨丸呀魚蛋呀魚皮餃呀,全部都好似浸左好耐水咁,一啲味都冇,你蒙住我隻眼俾我食既話,我真係唔知自己食緊啲咩。第二,啲河粉又厚又鞋,好粉感好難食,真心唔明點解河粉都可以咁難食。哩碗野仲要收46$...真心覺得好伏!
2019-02-08 367 瀏覽
年初二晚兩夫妻出外度新歲,打算到銅鑼灣看煙花,但整個銅鑼灣滿街係人,想搵個地方食飯都極困難,最後行到渣甸街見到文輝,晚飯時間入面只有三個客人,本覺得奇怪但無選擇下唯有入內一試,點知......新年流流換來一肚氣先講食物,我地兩人叫左一墨丸河及一碟沙爹牛腩撈麵再加一碟腐乳通菜,碗墨丸河一點味道都無,墨丸係大粒,但除左大又係無味,成碗粉都係淡如水;沙爹牛腩撈麵我只係食左三四啖便放棄,油麵底及沙爹汁係尚可的,但牛腩韌得不能咬開,食三四啖放棄(有心理影響,原因在下面);唯一可取一點係碟通菜.....再講服務,新年流流,入到去個個員工都好似黑面神咁,算!食物唔好食,可以話口味問題,算!反正都係諗住求其食碗野頂下肚,但啲員工嘅態度簡直離哂大譜,我叫沙爹牛腩撈麵唔記得走青走芫茜,係自己問題,碟麵黎到我只係細細聲同老婆講話:「唔記得走青添」,點知個阿叔大大聲串我:「挑!係你自己唔一早講啫。」聽完當堂著哂火,心諗都無叫你換講咁多做乜;果時已經都食唔落,但求求其等老婆食完就走。跟住後來我坐個位冷氣滴水,我同另一個阿叔講聲話上面滴水,佢竟然話:「係咁架啦,唔鍾意去第二度囉。」埋單個收銀仲睥左我幾眼,好似話我

埋單個收銀仲睥左我幾眼,好似話我想攪事咁。

過年喺銅鑼灣嘅食店得小貓三四隻,果然不無道理....遇著間咁嘅店,只能算自己唔好彩,不過呢間野,永無下次!!!
2019-02-06
2019-01-29 277 瀏覽
黎到銅鑼灣 ,試埋大名鼎鼎既墨丸大王 文輝 , 叫碗 淨墨丸。 銅鑼灣鬧市食到碗43蚊既粉麵 都算係咁 。 當中有六粒丸 , 蔥及冬菜 。 好唔好食 , 見仁見志。 我食唔到有墨魚味 , 又食唔到粉丸味喎 。丸野都好彈 。 好爽口既 , 但係唔係粒好食墨丸 , 我真係唔識野 ⋯ 我屋企既港島居民表示 : 好好食 , 文輝最正宗 最好食 🤷‍♀️

2019-01-22 228 瀏覽
今晚入去快食碗紫菜墨三鮮粉,啲墨魚頭好癡牙好老,食完諗住獠完牙就走,個呀叔夥計居然在後邊阿吱阿咗話我食完坐喺度獠牙阻住佢地個位,佢一直唔停口在後邊比說話我聽,我已經無理佢費事同佢計較,出到門口比錢嘅時候,點知仲比個收錢男人婆話我,「食完坐喺度獠牙阻住佢哋個位無人性」🔥🔥🔥,真係食到一肚氣,其實我由入去到食完走人都係十分鐘唔夠,間鋪當時仲未爆,佢哋咁做生意!我真係未去過服務態度咁差的食市,難怪佢地開一間執一間,間間做唔長,下次一定唔會再去幫襯
2019-01-18 197 瀏覽
在銅鑼灣看完電影同朋友分手!好肚餓週圍搵食,見到文輝!記得小學時放學經常光顧!見到價錢都幾價...但想想下都有一段時間無來食野!咁就入去食門口豎立了一塊板,寫著:「自製魚蛋。墨魚丸」。就是「自製」這兩個字。我毫不猶豫的,便點了墨魚丸河!自家製墨魚丸賣相就和平時食的一樣有墨魚粒在內。不但鮮味,而且爽口彈牙! 河粉都煮得幾滑,不過份量就少了一些!男人老狗可能要食多一碗了環境衛生係無乜架啦。純粹都係想去食番童年回憶!一個男人食完叫可以頂一頂個肚!唉……百物騰貴,單單食一碗粉麵都要$32元了,已經最平果種粉麵。算了吧,什麼都貴飽就唔飽架啦....只是食個感覺同回憶!
在銅鑼灣看完電影同朋友分手!
好肚餓週圍搵食,見到文輝!
記得小學時放學經常光顧!
見到價錢都幾價...
但想想下都有一段時間無來食野!
咁就入去食
門口豎立了一塊板,寫著:
「自製魚蛋。墨魚丸」。
就是「自製」這兩個字。
我毫不猶豫的,便點了墨魚丸河!
自家製墨魚丸賣相就和平時食的一樣
有墨魚粒在內。

不但鮮味,而且爽口彈牙!
河粉都煮得幾滑,不過份量就少了一些!
男人老狗可能要食多一碗了
環境衛生係無乜架啦。
純粹都係想去食番童年回憶!
一個男人食完叫可以頂一頂個肚!
算了吧,什麼都貴
飽就唔飽架啦....只是食個感覺同回憶!
2019-01-13 251 瀏覽
依間舖頭應該有返咁上下歷史我都幫襯咗四年 店鋪裝修簡單,唔係新淨,但又未至於殘舊既對於快來快去,食碗麵就埋單嘅運作模式,一切從簡就係最好夜晚九點鐘喺銅鑼灣行完街先發覺自己未食晚飯…咁就不如整番碗文輝醫下肚~叫咗碗紫菜墨三鮮河粉$46顧名思義~有紫菜,而墨三鮮呢就係墨魚仔,墨魚腳同埋墨魚丸根據我個人經驗,食文輝都好講運氣我試過一碗麵裏面有十幾二十隻墨魚仔,個次係食極都仲有但係呢,又試過成碗得六粒墨魚仔咁大把如果想試下自己運氣,可以黎文輝 成碗食晒,好飽已經無空間再食咁既價錢黎講,係銅鑼灣都算係咁難怪好多local同遊客都咁支持
依間舖頭應該有返咁上下歷史
我都幫襯咗四年
店鋪裝修簡單,
唔係新淨,但又未至於殘舊既
對於快來快去,
食碗麵就埋單嘅運作模式,
一切從簡就係最好

夜晚九點鐘喺銅鑼灣行完街
先發覺自己未食晚飯…
咁就不如整番碗文輝醫下肚~

叫咗碗紫菜墨三鮮河粉$46
顧名思義~
有紫菜,而墨三鮮呢就係墨魚仔,墨魚腳同埋墨魚丸

根據我個人經驗,
食文輝都好講運氣

我試過一碗麵裏面有十幾二十隻墨魚仔,
個次係食極都仲有

但係呢,
又試過成碗得六粒墨魚仔咁大把
如果想試下自己運氣,
可以黎文輝

成碗食晒,好飽
已經無空間再食
咁既價錢黎講,
係銅鑼灣都算係咁
難怪好多local同遊客都咁支持

2019-01-02 142 瀏覽
相信大家對文輝並唔陌生,細個時成日去食,而家就得返銅鑼灣分店,所以周不時行開銅鑼灣都會去食下魚蛋河,只可惜而家堂食嘅好多都係遊客,無左以前細個街坊嘅感覺,而且無食一排仲加左不過食物水準依然維持到我最鐘意食魚蛋河(雖然名叫做墨魚丸大王xd)但我鐘意手打魚蛋夠彈牙,河粉清得來又唔會好寡無味,份量都唔少,(食粉最怕就係份量少到食左陣風咁)男朋友叫左四寶粉,紫菜好惹味,墨丸更加係招牌好彈牙同埋有魚味xd 份量亦都夠,雖然加左價,但埋單$90有找,食得飽仲要銅鑼灣,都算係咁haha

2018-12-30
2018-12-01 300 瀏覽
時代變遷,文輝墨丸大王只剩返一間咁啱行過,餵食的我見自己一個先走入去食嘩!原來依家紫菜墨丸河成$44一碗。其他嘢都$40走晤甩,不過香港咁貴租一定係咁,所以唯有只食唔飲。好多紫菜,撈埋落湯熱又好味!$44得五粒墨魚丸,不過份量部夠,ok啦,食租掛~墨丸都係爽又彈牙,但好似欠一點點,欠的似是墨魚鮮味及甜味~
時代變遷,文輝墨丸大王只剩返一間
咁啱行過,餵食的我見自己一個先走入去食
嘩!原來依家紫菜墨丸河成$44一碗。

紫菜墨魚丸河

好多紫菜,撈埋落湯熱又好味!
$44得五粒墨魚丸,不過份量部夠,ok啦,食租掛~
墨丸都係爽又彈牙,但好似欠一點點,欠的似是墨魚鮮味及甜味~

2018-11-22
紫菜墨魚丸河
2018-11-27 212 瀏覽
今天想吃點輕盈的中午餐,所以便走到這家粉麵店吃lunch了。基於這家店最著名的是墨丸,我又特別想吃紫菜,便點了紫菜四寶米。紫菜為整個米粉帶來多一個層次的香味,四寶有魚蛋,魚片,魚皮餃,豬肉丸和墨丸。魚片是出奇的厚切🤣魚蛋是沒炸過的白色彈牙版,但最好吃的仍然是墨丸,彈牙之餘亦有咬口,非常出色。可惜只有一粒,下次應該要點淨墨丸。豬肉丸對我而言是不過不失,但旁邊的女士卻說以前好吃多了😝米粉和湯的份量都很足夠,難怪這麼多男士幫襯。

米粉和湯的份量都很足夠,難怪這麼多男士幫襯。
2018-11-22
2018-11-27 181 瀏覽
今早同班fd去揾食,肚餓得濟隨便入左呢間。坐低見每碗都過40,心諗有冇咁貴,不過坐低左都算。4條友,有3個包括我都叫左河粉,結果一食落去就出事,我地3個食落都覺得d粉味勁怪,感覺上好似有種霉味咁,唔係變左就係隔夜嘅唯一冇中伏嗰位,仲話望住我地個樣勁似食毒藥咁,無奈肚餓,當頂住個胃先,落左勁多醋先食得落我叫嘅係紫菜四寶河,紫菜普通水準,但丸類真係淋到一個點,完全唔彈。不過認真講,就算佢丸整得幾好,都拉唔番呢碗縮左嘅河粉嘅分
2018-10-29 269 瀏覽
唔係第一次去食, 啲墨魚依然好爽口, 但店員啲態度就.... 都知地方local, 唔會要求啲乜嘢服務, 但我諗合乎事實同有禮係每間食市應有啩... 知道呢度食嘢要快, 入去時已開始望牆上餐牌, 見到XXX銀粉, 我就好surprise, 諗緊係咪銀針粉呢, 因為我好鍾意食, 咁就一坐低就問亞姐"銀粉係咪即係銀針粉呀?".  亞姐話"係".  咁就好開心啦, 再諗下要乜餸, 因為亞姐同第二個人落緊單, 咁就叫隔離個亞叔落單, 我問"有無墨魚三鮮銀粉呀?", 亞叔話有, 咁就落左單. 碗粉嚟到時, 見到係粉絲, 我就同埋亞叔講我係要銀針粉, 亞叔就回我"你叫銀粉就係粉絲, 如果你叫銀針粉就應該叫銀針絲", 咁我講番我係問左亞姐, 係佢話銀絲=銀針絲, 我先咁叫, 我點知原來個亞姐玩嘢. 仲要比個亞叔繼續話係我自己叫錯!  大佬, 嗰個亞姐唔係咁答我, 我咪唔會咁叫囉, 仲要話番我轉頭!  跟住見到嗰個亞姐, 我同佢講番"你又話銀粉=銀針粉", 個亞姐仲要好無賴咁話"咁你想要乜嘢呀? 呢樣係咪你想要0既嘢呀?" 嘩, 好明顯唔係我想要0既嘢啦, 仲問我想要乜, 成個過程佢地一絲唔好意思都無

碗粉嚟到時, 見到係粉絲, 我就同埋亞叔講我係要銀針粉, 亞叔就回我"你叫銀粉就係粉絲, 如果你叫銀針粉就應該叫銀針絲", 咁我講番我係問左亞姐, 係佢話銀絲=銀針絲, 我先咁叫, 我點知原來個亞姐玩嘢. 仲要比個亞叔繼續話係我自己叫錯!  大佬, 嗰個亞姐唔係咁答我, 我咪唔會咁叫囉, 仲要話番我轉頭!  跟住見到嗰個亞姐, 我同佢講番"你又話銀粉=銀針粉", 個亞姐仲要好無賴咁話"咁你想要乜嘢呀? 呢樣係咪你想要0既嘢呀?" 嘩, 好明顯唔係我想要0既嘢啦, 仲問我想要乜, 成個過程佢地一絲唔好意思都無!  另一方面, 我話要墨魚三鮮銀粉, 無話要紫菜, 但佢就加紫菜比我...

成件事我覺得... 係就係, 唔係就唔係, 比我0既資訊錯誤仲要一句唔好意思都無, 啲人係以為自己喺嗰度做左咁耐, 咁老字號, 以為個個入去食0既人都應知佢地0既慣例, 同埋點都好, 禮貎都係基本!