2015-11-15 114 瀏覽
放工同男朋友去佐敦搵食行過見到呢間拉麵達人裝修幾特別就一於試試去到full不過好彩只等左一張枱5分鐘唔使就有位去到睇睇menu好多選擇,仲有兩款新拉麵火藥玉豚骨拉麵及赤海老豚骨拉麵一見到都知係辣野一粒粒生蒜自己壓碎,想食幾多加幾多我的火藥玉豚骨拉麵有一個肉碎波係面湯又唔似辣因為D辣就係靠個肉碎波出的要幾辣就整散幾多豚骨湯完全飲到豬骨精華而麵身原來可以選擇硬度這次先試普通麵質男朋友點的黑蒜達人牛肉小食帶點日本feel喔因為豬骨精華太濃厚,食食下會越來越"杰"身所以要加湯好味好濃最後兩位承為$219抵食推介下次一定會再來
放工同男朋友去佐敦搵食

行過見到呢間拉麵達人裝修幾特別就一於試試

去到full不過好彩只等左一張枱

5分鐘唔使就有位

去到睇睇menu好多選擇,仲有兩款新拉麵

火藥玉豚骨拉麵及赤海老豚骨拉麵

一見到都知係辣野
一粒粒生蒜自己壓碎,想食幾多加幾多
火藥玉豚骨拉麵

這次先試普通麵質
男朋友點的黑蒜達人
牛肉小食
牛肉小食帶點日本feel喔
因為豬骨精華太濃厚,食食下會越來越"杰"身

所以要加湯

2015-11-10
火藥玉豚骨拉麵
牛肉小食
2015-11-09 185 瀏覽
在油尖旺區揾食不能只靠彌敦道, 揾食要入內街,在佐敦港鐵站走上,轉入吳松街,遙見拉麵達人招牌,想起今年兩次去北海道,甫下機就直駒車到拉麵店,飽頓正宗日式拉麵,在小樽的拉麵很不錯,此刻也想吃日式拉麵,既然是拉麵達人,咁即是佢認咗第二,都冇拉麵店敢認第一啦!點選櫻花蝦拉麵再瀏覽吓拉麵店的擺設嘩!雖然明天是萬聖節,都咪咁嚇我啦! $88櫻花蝦拉麵黎啦!濃蝦醬油同豚骨做成既湯底濃郁和稠身,碗麵中心呢隻是有名堂~~築X大蝦,是日本進口呢!築X大蝦沒有黑腸且爽口有鮮味,單點一只$38。麵條裏夾雜細細粒的香口櫻花蝦仔,仲有扇貝、蟹柳、海帶、脆口紫菜、粟米粒和半邊軟心雞蛋!濃郁和稠身的麵湯,吸引我喝個清光,因為感覺沒有濃濃的味精咪道。 自斟自飲的檸檬水,相比在冰天雪地北海道吃拉麵, 自斟自飲的冰塊凍水,舒服得多了!

在油尖旺區揾食不能只靠彌敦道,

揾食要入內街,在佐敦港鐵站走上,

轉入吳松街,遙見拉麵達人招牌,

想起今年兩次去北海道,

甫下機就直駒車到拉麵店,

飽頓正宗日式拉麵,

在小樽的拉麵很不錯,

此刻也想吃日式拉麵,

既然是拉麵達人,

咁即是佢認咗第二,

都冇拉麵店敢認第一啦!
點選櫻花蝦拉麵
再瀏覽吓拉麵店的擺設
嘩!雖然明天是萬聖節,都咪咁嚇我啦!

$88櫻花蝦拉麵黎啦!

濃蝦醬油同豚骨做成既湯底濃郁和稠身,

碗麵中心呢隻是有名堂~~築X大蝦,

是日本進口呢!築X大蝦沒有黑腸

且爽口有鮮味,單點一只$38。

麵條裏夾雜細細粒的香口櫻花蝦仔,

仲有扇貝、蟹柳、海帶、脆口紫菜、

粟米粒和半邊軟心雞蛋!
濃郁和稠身的麵湯,吸引我喝個清光,

因為感覺沒有濃濃的味精咪道。

自斟自飲的檸檬水,

相比在冰天雪地北海道吃拉麵,

自斟自飲的冰塊凍水,舒服得多了!
2015-10-29
2015-11-07 361 瀏覽
油尖旺一向食肆都五花八門, 要出位都要有一些特色或Gimmick. 由於愛好拉麵, 上網找了找就有了這間, 就試試吧。我剛才提到的Gimmick,相信這間就以木板建築來吸引你視覺, 是日星期天中午, 剛開門不久, 人流不算多。一入店內已看到老闆的心思, 整個環境以日式屋台為藍本, 店內雖小,只得不夠20個座位, 但長的一幅牆就用了玻璃, 不但引入天然光, 更有一排Bar枱位, 令坐的客人可觀賞出面環境外,亦不用面壁, 感覺非常舒服。 只是剛巧沒有二人座, 唯有坐四人枱吧。拉麵的配搭有多種, 但主要都以豚骨泡製, 再加入一些另類的元素如鰹魚、黑蒜等, 令湯底有多些層次。我和蝦餅點了 “W”達人拉麵、黑蒜達人及一個小食—紫芋年糕。紫芋年糕($25) – 一碟兩件一開二, 其他店多賣芝士年糕, 這店用上了紫芋—即紫心蕃薯(日本稱蕃薯為芋)作餡, 年糕面因炸過, 香脆可口, 加上少許黑芝麻令年糕除了QQ 及甜感, 更多了油香。內餡的紫芋除原有蕃薯清香, 更加了糖制作, 所以偏甜, 但熱食會有一股流質感, 雖未到流心質地, 但口感不錯。職員會配了沙律醬配食, 但由於年糕偏甜, 與沙律醬的口味不太
小食
拉麵的配搭有多種, 但主要都以豚骨泡製, 再加入一些另類的元素如鰹魚、黑蒜等, 令湯底有多些層次。我和蝦餅點了 “W”達人拉麵黑蒜達人及一個小食—紫芋年糕
紫芋年糕
($25) – 一碟兩件一開二, 其他店多賣芝士年糕, 這店用上了紫芋—即紫心蕃薯(日本稱蕃薯為芋)作餡, 年糕面因炸過, 香脆可口, 加上少許黑芝麻令年糕除了QQ 及甜感, 更多了油香。內餡的紫芋除原有蕃薯清香, 更加了糖制作, 所以偏甜, 但熱食會有一股流質感, 雖未到流心質地, 但口感不錯。職員會配了沙律醬配食, 但由於年糕偏甜, 與沙律醬的口味不太夾, 建議不點醬食會更好。
兩碗麵一齊到
W 達人拉麵
“W”達人拉麵
($82) – W 的字源自 “Double”, 這款湯底混合了豚骨及鰹魚兩種湯, 起源自東京, 再配上炙燒厚切叉燒。先飲一口湯, 你會自然聯想到自己在食木魚片(因木魚片由鰹魚肉煙燻再切薄片而成), 濃濃的鰹魚味清香撲鼻, 收緩和了濃郁骨湯帶來的油膩感。
幼麵
叉燒就用火炙厚切叉燒
, 燒得有少少燶, 口味層次都提升, 肉質軟滑多汁, 肉和脂肪比例均勻, 正!!! 麵上會添加少量粉, 淨食都有少少魚味, 懷疑用鰹魚磨成的調味粉, 配溫泉蛋, 蔥及木耳, 好夾。
特別想試試此店不同的麵, 這碗就點了幼麵, 麵麵掛湯, 濃郁的湯味被麵完全吸收, 只可惜比較幼, 欠缺口感, 麵亦較淋身。
黑蒜達人拉麵-粗麵
黑蒜達人($82)--配料會所不同, 雖有蔥及木耳, 但多了芽菜和粟米, 口感爽脆多了, 更有少少乾蒜, 豐富蒜的味道。這碗麵的黑蒜以大蒜高溫提煉出的黑蒜油, 比較起來, 這個反而食到濃濃的豚骨湯味, 不太食得到黑蒜油味道, 黏黏的湯底令我不停想是否食了不少骨膠原, 哈哈。
這個就點了粗麵
, 完全是我飛佛, 爽滑彈牙, 雖然未做到掛湯, 但用湯匙與湯同入口, 效果一樣好~一讚。
叉燒
叉燒食了一部份才想起想拍照, 叉燒薄切, 肉質同樣嫩滑多汁, 但口感一定比不出厚切的吧!
重口味朋友多選擇
重口味的朋友, 可選擇原粒蒜磨蓉或昆布醋, 少有拉麵店提供, 非常細心。
滿足對客人的要求
老闆的細心, 就由此再看出, 寫明可對拉麵麵底, 軟硬度及湯底有要求, 就算叫了濃湯後不滿意, 更可提供清湯沖稀, 食到你滿意~
一碗入魂
對於我座位上方的牌扁, 恭喜老闆
, 你已成功令我欣賞到你對拉麵的熱誠及對客人的心思, 下次我會再黎
W 達人拉麵
黑蒜達人拉麵-粗麵
  • W達人拉麵
2015-11-07 388 瀏覽
I went to this ramen shop randomly with my firend as we planned to go Jordan for dessert, but we walked pass this restaurant and decided to have a try! i felt so lucky that we did not miss out this ramen place!The interior design of the restaurant is mainly made up of wood, which always make us feel comfort.There are also some small electric fans there! so if the weather is too hot and if you feel too hot after enjoying the ramen, you can just get one to cool down! this is such a warm act for th
There are also some small electric fans there! so if the weather is too hot and if you feel too hot after enjoying the ramen, you can just get one to cool down! this is such a warm act for the customers!
i LOVE THE DECORATION THERE TO MAKE THE ATMOSPHERE MORE IN JAPANESE STYLE!
We seated at the bar positiion to enjoy!
Picking what to eat from the menu is always the most difficult task!
so we just simply pick the first two ramen, as they are always the signiature ramen of the restaurant and that means it is the most special and most delicious!
we also pick another cheese shrimp ball! soory as i am always a fans of cheese!
That is the pick of my friend! the shrimp and the seafood ramen!
I didnt eat his bowl but you can see the ingredients is very generous in portion! and i tried the soup actually! the taste of seafood is very fresh and sweet!
That's the W ramen i pick!
The soup is made up of bone and also fish, so it is not as fatty as what we used to have, but the intensity of the soup is still very stong!
Damn! i love the egg a lot! and the pork is very thick and huge, instead of a thin slice! IT IS A THICK PORTION! so u have to bite them and chew!
The cheesy shrimp ball is very hot so  make sure u did not get your lips and tongue burn! ANd yes for the cheese! it is in the melted condition and taste fabulous!
2015-11-05 428 瀏覽
今日又響佐敦見客到收工時間, 一人晚餐食D簡單野啦! 行過見呢間達人拉麵幾吸引, 一於試下先.內部裝修好日系, 啱晒我思鄉病食日本野.有自助水服務, 非常好.見D小食好吸引, 所以要左一份<炭燒雞肉串>$36, 放上枱真係有炭燒味, 雞肉夠大舊, 肉質嫩滑, 外層仲沾滿濃濃既醬汁, 好入味.拉麵就要左<黑蒜達人>$82, 即係黑蒜豚骨湯拉麵, 少少黑蒜味唔會搶左濃濃豬骨湯味, 拉麵幾彈牙爽口, 可以索索聲咁食入口. 义燒肥瘦平均, 無起渣. 溏心蛋夠流心.  而且最鍾意個面加左D炸蒜粒, 加添成碗麵既香味.
內部裝修好日系, 啱晒我思鄉病食日本野.
有自助水服務, 非常好.
3K
2015-11-04 173 瀏覽
好耐無食拉麵啦,最近秋涼,又開始想食碗暖笠笠嘅湯麵。今日出黎中藝買野,順便係附近揾食,路過見呢間拉麵店,格局唔錯一於食佢啦。枱上有檸檬水,清涼解渴。仲有七味粉,芝麻,辣椒鹹菜,同酸橋頭。個人覺得個辣鹹菜好正,辣辣地好啱送拉麵食。枱上小擺設,我家都有一只綠色的 等食期間周圍望,有隻晴天娃娃呀~友人點了小食,燒雞肉串雞肉肥美嫩滑,燒得香口唔油膩,大量芝麻同沙律醬再加上少許檸檬汁,好好食呀!自己點左達人拉麵,梗係要試呢度呢招牌拉麵啦,大大碗熱辣辣,正。麵條煮得軟硬適中,吸湯亦一流。溏心蛋滿滿蛋香,蛋黃流心,好正。叉燒有三片,半肥瘦,十分軟腍,入口即溶,好味。最正係個豬骨湯底,味濃而不膩,濃濃嘅豬骨味但一啲都唔鹹,好味到飲哂啲湯!!配料仲有蔥,紫菜,木耳等,一碗其實好飽肚。友人叫嘅叉燒拉麵,配料基本上一樣,有四片叉燒同有荀,湯底揀左北海道味噌,呢款湯比較清,都幾濃味噌味,都好好味,但個人鍾意豬骨湯底多啲。一人都係一百蚊鬆啲,食飽飽~
枱上有檸檬水,清涼解渴。
枱上小擺設,我家都有一只綠色的
等食期間周圍望,有隻晴天娃娃呀~
友人點了小食,燒雞肉串
麵條煮得軟硬適中,吸湯亦一流。
溏心蛋滿滿蛋香,蛋黃流心,好正。
叉燒有三片,半肥瘦,十分軟腍,入口即溶,好味。
一人都係一百蚊鬆啲,食飽飽~
2015-10-31
2015-10-28 254 瀏覽
約朋友佐敦交收手信大家都想速食拉麵於是就揀咗好日本feel嘅拉麵達人我揀咗店員推介嘅櫻花蝦達人柚子蜜 freeFacebook 打卡就有得送唔太甜啱我口味櫻花蝦達人是濃蝦醬油口味我把整碗湯喝完湯底味道濃郁有一隻大蝦炸過連殼都脆卜卜好惹味仲要個size好似手掌咁大蝦肉超大彈牙又好爽口凡立貝都幾大粒拉麵硬身有口感溏心蛋做到流心的感覺日式煎餃子每次食拉麵差唔多必定會叫煎餃子餃子的皮剪得非常脆一口咬下肉汁滿溢
2015-10-12
  • 櫻花蝦達人
  • 日式煎餃子
2015-10-26 353 瀏覽
每次去既拉麵店 地方都好細 味道卻有意想不到既效果今次同朋友去左間位於佐敦既拉麵店 餐廳裡面大概可以坐到16-18個客人左右我3點到 都坐足9成 好不容易地有兩個位未有人坐之後睇緊menu個時 後面d 客走左 個staff仲好好 問我地洗唔洗坐後面 無咁迫 會舒服d 雖然地方唔太大 但係餐廳有好大既玻璃窗 透到d陽光入黎 都幾舒服!我同朋友簡左 招牌既達人拉麵同"w"達人拉麵 同埋叫左「一口紫芋丸」做小食其實佢仲有個小食套餐 不過我地驚太飽  所以靜係叫左一個小食大約15分鐘到 所有野食都黎齊啦!首先講 "w"達人拉麵一開始睇menu個時 覺得好好奇 點解碗拉麵會叫"w"原本"w"係解 double soup! 而兩隻soup分別係豚骨同鰹魚 兩隻soup混合而成就係"w"啦!味道方面 個湯比較"結"身 聞到都覺得個湯好濃好香一夾起d拉麵個時 見到d湯依附住拉麵 吸收晒d湯味 仲有上面有塊厚切叉燒 個叉燒真係好正!唔肥唔瘦 比較"林"身 而且好入味另外達人拉麵係餐廳既招牌菜佢係用左好多既豬骨黎熬製 飲落去一d都唔油膩 仲有 個湯同"w"一樣 都比較"結"身我諗係因為有豐富既骨膠原係裡面
每次去既拉麵店 地方都好細 味道卻有意想不到既效果

我同朋友簡左 招牌既達人拉麵同"w"達人拉麵
同埋叫左「一口紫芋丸」做小食
其實佢仲有個小食套餐
不過我地驚太飽  所以靜係叫左一個小食

大約15分鐘到 所有野食都黎齊啦!

首先講 "w"達人拉麵
一開始睇menu個時 覺得好好奇 點解碗拉麵會叫"w"
原本"w"係解 double soup!
而兩隻soup分別係豚骨同鰹魚
兩隻soup混合而成就係"w"啦!

味道方面
個湯比較"結"身 聞到都覺得個湯好濃好香
一夾起d拉麵個時 見到d湯依附住拉麵 吸收晒d湯味
仲有上面有塊厚切叉燒 個叉燒真係好正!
唔肥唔瘦 比較"林"身 而且好入味
飲落去一d都唔油膩
仲有 個湯同"w"一樣 都比較"結"身
我諗係因為有豐富既骨膠原係裡面
達人拉麵
最後我地仲叫左個小食 - 「一口紫芋丸」
一咬落去熱哄哄的 不過我覺得如果裡面紫芋多D就更加好味!
整體都幾推介呢間拉麵店
價錢比起平時既拉麵店偏低 但味道卻有著名拉麵店既水準!
2015-10-24
''w''達人拉麵
2015-10-19 484 瀏覽
行到佐敦, 肚餓了, 見到一間和風味的拉麵館 “達人拉麵”.便不用考慮. 自從在日本食過拉麵後, 便愛上.店雖然位不多, 但尚算舒服, 整齊. 有一排手提風扇提供如客人食到熱時, 隨便取用, 好體貼.有多款小食, 我要了吉列芝心蝦球. 出來時, 熱騰騰,彈牙的蝦球加入緩緩流出芝士, 魔鬼的誘惑.有多款粗幼不同麵條選擇. 我叫黑蒜達人, 幼麵. 麵條有嚼勁, 用豚骨及鰹魚熬製出的湯, 非常淒厚的豚骨湯底既濃及鮮甜, 加入了自家製有麻辣的梅菜,更開胃. 食後店員問我意見, 一向食得偏淡的我覺得湯比較稠身漿口, 他指指貼在牆上的字條, 可以加入清湯, 好照顧不同口味的食客.
2015-10-15
2015-10-16 325 瀏覽
餐廳細細,地方雖小,但環境坐得並不擠迫,而且裝湟滲透著和風感,播著激昂的日文歌吃拉面就更有氣氛了。青檸蟹肉拌面98面食包括半隻溏心旦,蟹棒,蟹肉,青蔥,青檸跟拉面。拉面暖上冷吃,更適合在夏天食用,只是非湯面就嚐不到香濃的湯頭了。拌面感覺清新,旦呈流心狀,蟹肉連醬做得杰身,攪拌後食用的撈面蟹味不少,但吃完全部有點膩,材料整體選得都不錯,不會沉悶清寡。 鰹魚豚骨湯82食材選用了大量鰹魚加上豬骨熬制而成,是配上魚塊,荀絲,海帶,紫菜,蔥花和溏心旦的大合奏。魚肉味道清甜,豚肉湯底相對就較濃郁。湯拉面的質地彈牙,鰹魚口感猶如日式叉燒,肉質十分軟糯,湯底香濃,配料味道亦對板,價錢收費相當合理。炭燒雞肉串36本想點燒豬軟骨的,無奈又售罄。店員推介的雞件連皮燒但完全不膩,口感嫩滑,醬汁帶咸香,配上沙津醬跟檸汁和芝麻,實在不錯,想一吃再吃餐廳地方不難找,位於地鐵附近,蠻喜歡它的裝修,定價也挺經濟。

青檸蟹肉拌面98

鰹魚豚骨湯82

炭燒雞肉串36

2015-10-16
15 分鐘 (堂食)
  • 雞肉串
2015-10-11 422 瀏覽
和同事利完街就搵地方醫肚,見到呢間極富日本風味既拉麵店,由裝修到食物都十分和風。食物方面都跟足日本做法。黑蒜達人($82)採用左黑蒜豚骨煮成既湯底,新鮮熬製既湯底十分濃郁,黑蒜發揮左好大既作用,令到湯底香味提昇到更高既層次。黑蒜味不同杯麵既味道,呢到既黑蒜味好濃同有一陣炭香味。日本叉燒好淋同軟,唔同香港既叉燒肉仲係有D結實。整體黑蒜發揮左佢獨有既味道令呢個拉麵比其他既更吸引。W達人拉麵($82)以鰹魚配豚骨熬製而成既湯底,兩種材料溶合得十分好。令到湯底層次感更加多。加上一塊厚切火炙既燒。一邊火炙另一邊沒有,火炙的一邊有焦香,另一邊即食到叉燒豐富既肉汁,十分新潁。此外餐廳十分體貼每位顧客不同口味,可以幫你選出不同麵類,如覺得湯太稠亦可以取清湯加入麵中。如果喜歡重口味既朋友,亦可以有蒜頭無限供應加入麵中加重味道。

黑蒜達人
黑蒜達人($82)

W達人拉麵
W達人拉麵($82)

2015-10-08
2015-10-11 337 瀏覽
適逢今日在佐敦上雞尾酒調製班,放學後便相約朋友,順道去了就近的日式拉麵店 -"拉麵達人”。步行至吳松街, 遠遠便能看到 “拉麵達人"。 雖然店舖小小, 但店外面用木材裝修, 還掛了一個黃燈籠, 十分亮眼。  因為時間尚早(晚上6點)關係, 放置於門外,為排隊客人準備的木櫈還沒用得上。店內裝飾亦以木材為主, 地方不算寬敞, 座位只有十幾個, 不過坐下尚算整齊舒適。每臺臺面上都擺放了幾樽調味料, 包括自家制蒜頭和炒過的芝麻。很快, 店員送上炭燒雞肉串。沾滿了照燒汁的雞肉串傳出陣陣香味, 雞肉面蘸上沙拉醬,香草及芝麻,賣相豐富; 雞肉入口嫩滑多汁, 滴上青檸汁, 味道甜酸,濃膩又清新。很細心的配合。朋友點了黑蒜達人拉麵, 他覺得黑蒜豚骨湯底濃郁, 唔太咸; 拉麵幼身,不太彈牙,還可以, 但义燒就較硬。 不能不提雞蛋, 糖心效果啱啱好。跟隨送上的是青檸蟹肉拌麵, 我將拉麵, 蔥絲, 蟹肉和蟹醬一起拌勻來吃, 感覺麵身彈牙, 蟹油味好重, 好香, 用青檸汁提鮮後, 不知不覺中將整碗麵都吃完了! 之後店員告知材料用了黃油蟹, 更覺抵食, 充實飽肚。埋單兩人消費$216。拉麵達人雖走日式簡單,快食風
很快, 店員送上炭燒雞肉串
炭燒雞肉串
黑蒜達人拉麵

青檸蟹肉拌麵,
埋單兩人消費$216。
拉麵達人雖走日式簡單,快食風格路線, 但簡單中見細緻的配搭, 快食中有豐富的材料, 加上殷勤的服務態度, 不難感受到店主之貼心誠意。
題外話/補充資料: 青檸蟹肉拌麵是時令菜, 只售至十月底。
2015-10-08
炭燒雞肉串
青檸蟹肉拌麵,
  • 青檸蟹肉拌麵
2015-10-08 378 瀏覽
午飯的時間偶爾來到了佐敦, 忽然很想吃拉麵, 找到了地鐵站附近的小店便來試一下這天下著毛毛雨, 跟走日本風的店面不知怎的特別的配XD店內座位不多,內裡裝修也是日本風的以木為主, 一進去便可看見廚房了桌上放了多件日本裝飾和多支日本酒, 很有味道而旁邊有一列座位向著內街, 更有風味!每桌均貼心的提供了紙巾和牙籤, 當然不少得蒜頭和七味粉等等的調味料!小食選擇多, 我選了我最愛的一口紫芋丸, 當然作為芝士控的我不會放過吉列芝心蝦球!拉麵方麵我選了較特別的W達人拉麵, 然後友人選了另外一張新餐牌的赤海老豚骨拉麵先說吉列芝心蝦球。吉列層不會過厚, 炸得香脆而不油膩, 芝心的芝士味道雖不太濃郁卻有牽絲效果, 加上蝦球爽口, 不錯!另外是一口香芋球, 就是一般在放題店很常見的那種, 可我就是很喜歡點這個!甜甜的很是討喜先來的是[赤」海老豚骨拉麵 78$問過店家辣度問題, 他說只是小辣, 不過對我來說還是辣了一點XD不過對於辣迷來說這次可謂有口福, 店家用左上日本辣椒醬不是一股死勁的辣, 既辛且香, 加上日本櫻花蝦乾提亮了湯底的鮮, 與辣味可謂是極致的配合! 另外小店的溏心蛋做得很好, 真的又軟又流心
這天下著毛毛雨, 跟走日本風的店面不知怎的特別的配XD
桌上放了多件日本裝飾和多支日本酒, 很有味道

而旁邊有一列座位向著內街, 更有風味!
!
先來的是[赤」海老豚骨拉麵 78$
不過對於辣迷來說這次可謂有口福, 店家用左上日本辣椒醬不是一股死勁的辣, 既辛且香, 加上日本櫻花蝦乾提亮了湯底的鮮, 與辣味可謂是極致的配合! 另外小店的溏心蛋做得很好, 真的又軟又流心, 配上脂肪比例勻稱的叉燒, 讚!
W達人拉麵$82是這裡的鎮店之作
鰹魚和豬骨湯底出奇地配合, 兩種味道完美平衡, 誰也沒搶走誰的風頭, 算得上是平分秋色
配上一塊十多厘米長的巨大厚切㚒燒實在太邪惡了! 烘烤過後鎖住了裡面滿滿的肉汁, 這麼大塊女生最少用上三口才可以咬完吧XD 不過不必害怕脂肪, 因為是值得的!
2015-10-07 333 瀏覽
如果去食拉麵,大家都係去熟悉,成日去開的拉麵店,今次係佐敦就試左朋友介紹話好食既拉麵達人。因店鋪細小,座位太約只有20個,去到既時候都要等位,不過好快就有得入。店內佈置充滿日式風情,成間店舖都有日式小擺設。今次我地食左兩款麵,一個係櫻花蝦達人,另一個係赤海老豚骨拉麵。麵食好快就到,兩碗麵既賣相都唔差。濃蝦醬油同豚骨湯做成既湯底非常香濃,而且香味係遠處已經感覺到。成個麵中心就係呢隻手掌咁大既炸大蝦,呢隻櫻花蝦蝦味新鮮,食落爽口彈牙。其次仲有帶子,蟹柳,海帶同粟米,麵條煮得剛剛好,好彈牙。呢個麵係期間限定,俾我既感覺做得期間限定一定有佢獨特之處,果然不負我所望,辣味好濃,每一啖既湯都有好重好重既辣醬味,原來係用左日本辣醬。配料有自家製叉燒,味付玉子,櫻花海老,海草,粟米等等。值得抵讚既係佢地個叉燒煮得好淋,淋得來又夠彈牙,又唔肥。我相信呢個拉麵達人既叉燒係用左特別既方法去煮既。另外兩個麵都有味付玉子,玉子有小小流心,流心既程度剛剛好而且非常入味,湯味完全滲入隻玉子裡麵。味道同日本食到好相似。至於小食方面,我地叫左個吉列芝心蝦球。熱辣辣新鮮金黃色的芝心蝦球就呈現係我眼前,炸得唔會過火,炸粉亦
店內佈置充滿日式風情,成間店舖都有日式小擺設。

吉列芝心蝦球
至於小食方面,我地叫左個吉列芝心蝦球。

熱辣辣新鮮金黃色的芝心蝦球就呈現係我眼前,炸得唔會過火,炸粉亦唔會厚,而內裡芝士亦會以液體流出黎,好有醬爆丸既感覺,最重要係佢好細小,可以一啖放入口,唔會食得好狼狽。
PS: 大家可以按照自己既喜好,不論幼麵或粗麵,拉麵既軟硬度,濃湯或淡湯,加辣等等,都可以落單時一併同店員講。
2015-10-07 201 瀏覽
今日係佐敦收I重落大雨,嗱嗱聲揾地方避雨,雨勢未停過,唉……諗諗下食埋野先返屋企,望右邊見到拉麵達人,好!就入去試下先!入到去d裝修好有日本feel,我坐底,點左鰹鱼豚骨湯拉麵!而且重有其他調味料選擇,湯底本身味道比較濃,服務員話,d調味料係用黎咸小湯底d濃味道!鰹鱼豚骨湯味道,食落清香鲜甜,湯底有濃厚ga豚骨和魚湯味,將整個湯底味大大提升!正!而大大件的厚切叉燒,肉質鬆軟,入口有溶化感,叉燒味濃,好好食呢!下次會再黎食過!