2020-01-25 67 瀏覽
之前試過另一間分店覺得好正 所以試埋呢間分店😚首先講左總結先: 食物好食, 呢間分店地點唔算方便公平D,一定要講左缺點先:位置由於呢間我愛慢煮係上環,但上環既路真係唔太好行,行左唔少斜路同樓梯而鋪面外都見唔到有明顯既鋪名,好容易MISS左所以先貼一張鋪面俾大家,以免搵唔到食物方面,真係要讚既價錢唔算亦好貴,而質素就絕對好食法式油封鴨脾+燒露筍苗同平時鴨肉唔同,肉質真係好嫩雖然相望落好似冇乜色會淡淡地味,但其實已經好入味而咁岩露筍苗鋪左係底,吸埋D肉油真係一流,唔係講笑,呢碟要大讚芝士忌廉菠菜苗菠菜苗真係好香好嫩,撈加埋忌廉成個口感都淡淡地好滑,加埋芝士既香口好夾唔同其他既菠菜煮出黎係一撻撻,反而呢碟係菠菜苗平鋪左係面,望落想食好多法式豬鞍架(想食羊膝但賣晒 )豬鞍其實煮得好好,調味夠,肉質嫩,絕對JUICY而食落豬味好重,呢點鍾唔鍾意就見仁見智最後送上2杯好好飲既飲品
之前試過另一間分店覺得好正 所以試埋呢間分店😚
首先講左總結先: 食物好食, 呢間分店地點唔算方便

公平D,一定要講左缺點先:位置
而鋪面外都見唔到有明顯既鋪名,好容易MISS左
所以先貼一張鋪面俾大家,以免搵唔到

食物方面,真係要讚既
價錢唔算亦好貴,而質素就絕對好食

法式油封鴨脾+燒露筍苗

同平時鴨肉唔同,肉質真係好嫩
雖然相望落好似冇乜色會淡淡地味,但其實已經好入味

芝士忌廉菠菜苗

法式豬鞍架(想食羊膝但賣晒
豬鞍其實煮得好好,調味夠,肉質嫩,絕對JUICY
而食落豬味好重,呢點鍾唔鍾意就見仁見智

最後送上2杯好好飲既飲品
  • 法式油封鴨腿
  • 荔枝接骨木花特飲
2020-01-25 383 瀏覽
年近歲晚,相約歡聚,談天說地,講東講西。說說近況,傾傾時事,嘗嘗美食。相聚此刻,傾聽往事。相約好友一齊嘗嘗据把美食。因為朋友住在中環,特意選了上環這間標榜慢煮,細嘗美食。一來可以細說近況,一來可慢慢品嘗牛把。餐廳是特小店,樓上是坐位樓下是廚房。與友人都係對扒食有興趣,又係慢煮,所以特意來試。一行二人叫了三個主食加兩個小食。一次過品嘗豬牛鴨肉。慢煮相當有質素。可以與朋友暢談一番,邊說邊吃。最出色係豬鞍嫩肉多汁兼香口,油鴨髀野味可口,西冷肉質不錯。朋友較欣賞炸蕃薯條🍟,外脆內軟香甜美,送酒一流。好少嘗到咁脆同咁香甜的蕃薯條。我比較推介蕃薯條同鴨脾豬鞍。佢特別有手工啤,不如朋友同我都不太愛好。與友人傾傾說說去到鋪頭關門時間才知大家相談歡取時間已過兩個小時。
一行二人叫了三個主食加兩個小食。
最出色係豬鞍嫩肉多汁兼香口,油鴨髀野味可口,西冷肉質不錯。
我比較推介蕃薯條同鴨脾豬鞍。

2020-01-23 82 瀏覽
慢煮整出嚟嘅嘢食其實真係好滑同埋真係保存到佢嘅鮮味。所以去咗我愛慢煮度試吓。叫咗鴨髀同埋雞鎚,大啡菇,露荀,仲有番薯條,當然試埋佢嘅黑啤!溫泉蛋大啡菇,好Juicy!返薯條都好好味,必食,出邊通常食薯條,好少係番薯條!雞鎚整得好出色,夠滑,多切落去嘅時候啲汁就流晒出嚟,熟度剛剛好👍🏻👍🏻鴨髀係出邊好少食到,都幾好味!簡約嘅主意嘅西式餐廳,令我覺得好舒服,在飲埋啤酒,平時忙碌嘅心情都即刻變得輕鬆晒,幾鍾意留係呢間餐廳!

鴨髀係出邊好少食到,都幾好味!

2020-01-21 77 瀏覽
♨️慢煮生活♨️又來慢煮,小編的目標是把菜單上的菜品全都吃個遍😂慢煮吸引我的地方,不僅僅是食物高質素,而且環境舒適。中西合壁的裝修風格,以及店裡面的燈光設計配上輕快潮流音樂,特別時候放工之後,過來吃一頓。犒勞自己的同時,身心都得到放鬆❤️懂得生活的人,才能夠更好地發揮自己的才幹。在這裡小編祝願大家新的一年,事業蒸蒸日上!.平鐵牛扒🥩$118牛扒肉厚汁水多,端起來拍照📷的時候,鮮嫩多汁的肉肉,格外誘人😍咬下去,彈牙有嚼勁,配上燒露筍的清爽口感,這一天的營養都得到了滿足。小編還加配了一個爽滑溫泉蛋🥚幸福的心情,溢於言表!.炸番薯條🍠$28必點項目!每次來都會點,蕃薯條炸過之後,味道格外香甜可口,最經典的是加配的黑松露醬,講口感提升到另外一個層次,有井上添花之用!.燒露筍苗$28溫泉♨️蛋🥚$8西柚汽水🥤$18...我愛慢煮 (上環)上環普慶坊18號地下G2號舖
♨️慢煮生活♨️
平鐵牛扒🥩$118

炸番薯條🍠$28

燒露筍苗$28
溫泉♨️蛋🥚$8
西柚汽水🥤$18

我愛慢煮 (上環)
上環普慶坊18號地下G2號舖
2020-01-20 81 瀏覽
呢間確實係隱世小店haha因為我哋真係搵咗好耐都未搵到Slow cook Flat iron咁安格斯頂級平鐵扒呢係煑到半熟,所以很tender都好啱我哋口味 肉質好香個溫泉蛋呢其實個蛋黃係唔熟嘅不過加咗啲海鹽之後都幾好味嘅Lamb shack最初食嗰個羊膝係OK嘅,有少少so,咁先至係羊嘛,佢肉質都好鬆軟嘅Shrimp skewers 啲蝦都幾彈口雖然細隻dd個紅酒呢原來都需要air嘅透完氣之後呢好飲咗好多And not pricy just $50!
呢間確實係隱世小店haha

啲蝦都幾彈口
雖然細隻dd

個紅酒呢原來都需要air嘅
透完氣之後呢好飲咗好多
And not pricy just $50!
2020-01-20 70 瀏覽
西餐控嘅我今晚隨意揀咗門口有中西文化感嘅呢間試下,一入門口抬頭就見到佢個大名 《我愛慢煮 》啦,整體感覺舒服,枱與枱之間唔會好迫,帶位員安排坐位後就開始睇下有咩好食。餐牌分別有慢煮主菜,自選配菜,甜品同飲品,可以因應自己嘅食量自由組合,啱哂細細食嘅我呀😁安格斯頂級西冷牛扒(small ) 配 芝士溫泉蛋大啡菇 落單時不用指定生熟程度,因為慢煮嘅重點係肉汁鎖得住,外面又唔會太熟,牛扒好滿意,一切開肉汁直接流出嚟,而且口感嫩嫰的又有牛肉味,真係好好食呀😋😋😋😋😋配菜芝士溫泉蛋大啡菇都好juicy,菇面加咗茄汁、溫泉蛋同埋芝士,口感好有層次,好食😋😋😋😋荔枝接骨木花特飲荔枝好多粒呀😍清香唔會太甜,荔枝味夠重,我鐘意👍🏻法式豬鞍架配 燒蘆荀苗豬鞍架淋淋的,肉厚又夠肉汁,唔會覺得又乾又硬,老公加左少少黑椒調味,大贊好味👍🏻👍🏻👍🏻配菜燒蘆筍苗嫰口冇渣,爽爽的同豬鞍架好夾呀!澳洲檸檬青檸特飲檸檬青檸夠酸甜清新,配豬鞍架可以清除油膩感,效果同配白酒接近。慢煮紅酒梨配意大利雪糕第一啖食落去個汁好有聖誕節hot wine 嘅味道,好清楚咁食到肉桂八角紅酒嘅香味,酸酸甜甜清味雷一流。

安格斯頂級西冷牛扒(small )
配 芝士溫泉蛋大啡菇

荔枝接骨木花特飲
荔枝好多粒呀😍清香唔會太甜,荔枝味夠重,我鐘意👍🏻

法式豬鞍架配 燒蘆荀苗

配菜燒蘆筍苗嫰口冇渣,爽爽的同豬鞍架好夾呀!

澳洲檸檬青檸特飲

慢煮紅酒梨配意大利雪糕
2020-01-20 64 瀏覽
相約了中上環上班的友人吃晚飯她推介了位於西營盤有名主打慢煮餐廳主打肉類、小食同手工啤酒岩哂與朋友食飯同傾計餐廳環境幾有feel還有連豬法式豬鞍架有slow cook 方法果然唔同D豬鞍入口超juicy 肉質好嫩滑其他餐廳比較少能做到呢個質素推薦大家可以一試美式烤豬仔骨口味方面 醬汁非常惹味令人食唔停口可惜一份得3條豬仔骨如果多少少會更開心叧加點了燒露荀苗露荀苗夠新鮮另可中和肉類腻感炸蕃薯條配黑松露醬比一般炸薯條帶點甜味炸得酥脆唔油膩士多啤梨特飲士多啤梨溝上7up清新解渴
相約了中上環上班的友人吃晚飯
她推介了位於西營盤有名主打慢煮餐廳
主打肉類、小食同手工啤酒
岩哂與朋友食飯同傾計

士多啤梨溝上7up
清新解渴
  • 加拿大法式豬鞍架
2020-01-19 48 瀏覽
今日去開東華醫院係走嘅時間作為一個鍾意食野嘅人 聞味而致黎到一間餐廳一黎到咩野食都未叫就先叫左支啤酒解解渴先而呢到竟然有修道院啤酒飲過都知呢隻啤酒不單止麥味香濃而且氣泡充足係喜歡濃味啤酒都唔會錯過嘅黎到主菜我就經過店員推薦叫左個羊膝未上到黎都聞到香噴噴一到黎見到仲岀緊煙 加上店家好細心有舊熱石放下面不斷保持住羊膝嘅温度一切開真係不得了你可以見到肉質嫩滑多汁仲係處係粉粉地岩岩熟嘅狀態而一向最難處理皮嘅部份都一樣一咬即溶配上唔同嘅香料 一件肉有兩個口味 真係好好食而且肉骨分離一切即開 食到最尾都仲係岀哂煙~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~雖然地點係比較遠 但我覺得真係好值得喜歡食肉嘅朋友黎 我知道佢地係上環仲有分店 下次叫埋朋友一齊黎食
今日去開東華醫院

而且肉骨分離一切即開 食到最尾都仲係岀哂煙

2020-01-19
  • 48小時羊後膝
2020-01-19 43 瀏覽
朋友帶我去上環,話有一間隠敞的餐廳,帶我去試下,間餐廳叫「我愛慢煮」,門口得英文名,入到去就大大個招牌掛左係中間。我叫左一杯青檸薄荷飲品,有好多薄荷葉,好清新,不過太細杯,好快就飲哂啦叫左一客芝士温泉蛋大啡菇,果然係好大隻,仲有天塊芝士係面~切開就見到少少流心的温泉蛋,微温~仲叫左一客香草丹麥烤雞膇,一各有4隻,4隻都大大隻,有成枝叉咁長。雞脾啖啖肉,肉質仲好鮮嫩,香草仲好惹味,,配上醬汁,微辣。
朋友帶我去上環,話有一間隠敞的餐廳,帶我去試下,

叫左一客芝士温泉蛋大啡菇,果然係好大隻,仲有天塊芝士係面~

切開就見到少少流心的温泉蛋,微温~

雞脾啖啖肉,肉質仲好鮮嫩,香草仲好惹味,,配上醬汁,微辣。
2020-01-16
2020-01-19 46 瀏覽
之前去過太子嘅慢煮店食過,就想試下更好嘅~近近地去左上環呢間坐無虛席嘅慢煮餐廳。先黎一杯血橙Gin Tonic,隻色有少少粉紅色,飲落都有少少橙味,不過Gin 就少左啲啲。然後就黎左慢煮鴨髀同蕃薯條,蕃薯條新鮮炸起熱辣辣,配埋黑松露醬更加香口~鴨髀同樣都係熱辣辣做起,鴨香濃郁同埋都幾大份👍🏻👍🏻,惟調味重左少少有啲咸🤔食完鴨髀就岩岩好慢煮牛上枱啦!🤤扒有分大中小,呢份係最細份,但都夠兩個人食~牛扒食落軟腍,牛味都足,不過都係覺得偏咸左少少😮最大驚喜反而係甜品!只係三十幾蚊就有一份窩夫,窩夫係比利時果種,比較鬆化,牛油味好香好濃,配埋雪糕簡直不得之了!去到就得叫甜品試下!😍

2020-01-07
2020-01-17 52 瀏覽
好少過上環,聽朋友講有間以慢煮為主既西餐廳就去試下。除左慢煮菜單,仲有多款配菜及甜品。先黎個芝士溫泉蛋大啡菇,即叫即焗,巨大的菇上有一大片芝士,中間包著流心蛋,一切開蛋漿隨即流出,入口除左感受到滑溜的溫泉蛋,仲有味道濃郁的芝士,每一口都好滿足。 配菜又點少得炸蕃薯條,蕃薯條炸得好香好脆,甜甜的蕃薯條配埋黑松露沙律醬,味道更加豐富,令人食唔停口。主菜選左安格斯頂級西冷牛扒,牛扒好厚身,好重牛味,每一啖都充滿了肉汁,同埋會切好,好貼心。焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕,有好香濃嘅朱古力味, 搭上焦糖醬好好味。最後配埋荔枝接骨木花特飲,好清新,好滿足。

最後配埋荔枝接骨木花特飲,好清新,好滿足。
2020-01-16
2020-01-16 47 瀏覽
我愛慢煮是主打慢煮的主菜,還有其他是小食,輕食,甜品等。選擇了兩杯特飲,澳洲檸檬青檸特飲和熱情芒果特飲。兩杯特飲都不少量果香味,酸酸甜甜,令人開胃,食慾大增。小食order 了芝士忌廉菠菜苗,菠菜苗本來沒什麼味道,但有較為濃味的芝士忌廉中和返,味道不錯!US安格斯西冷牛扒,因為這裡是主打慢煮的主菜,所以沒有分幾成熟。西冷牛扒十分軟熟,容易切開。慢煮保持了牛肉的原汁原味,鎖死了肉汁,亦不會令到牛肉變得堅韌,肉質依然嫩滑。美式煙烤豬仔骨,份量適合兩個人。豬仔骨每條都好鬆軟,軟硬程度適中,容易入口。另外加配了燒露荀苗,露荀苗不老亦沒有菜渣,入口爽脆,很新鮮。
我愛慢煮是主打慢煮的主菜,還有其他是小食,輕食,甜品等。

• 安格斯頂級西冷牛扒(小)
2020-01-11 183 瀏覽
之前和朋友食過孖沙街的分店就好想再食一次,今次帶左男朋友黎呢間主店食。.地理環境都算偏僻,但閒日夜晚都keep住有人黎。店舖不大,裝橫中西合璧,一樣要自己出去點餐,餐具自助形式。.炸番薯條 $28番薯🍠條必點,配上黑松露醬性價比極高,比一般薯條更健康。.芝士忌廉波菜苗 $32忌廉汁好多,味道好出,不會被芝士遮蓋,波菜亦不似外國般軟爛,仍有口感。.法式油封鴨脾 $118今次試了鴨髀,都係好有驚喜,味道剛剛好,不會太咸,肉質嫩滑,十分香口。.安格斯頂級西冷牛扒(小)$138個人覺得小比大的略嫌不夠鮮嫩,可能是扒薄身了,建議要點都是點中-大size。.比利時白啤,小麥清甜,橙皮味 $48特別是更有手工啤點,男友點的手工啤🍺幾好味,麥味不太重,易入口,女仔都岩飲,推薦。

炸番薯條 $28
番薯🍠條必點,配上黑松露醬性價比極高,比一般薯條更健康。

芝士忌廉波菜苗 $32

法式油封鴨脾 $118

安格斯頂級西冷牛扒(小)$138

比利時白啤,小麥清甜,橙皮味 $48
2020-01-08 170 瀏覽
65蚊食到慢煮鴨脾加蛋加沙律加薯條加野飲真係好抵!所以抵佢lunch係full晒既! 鴨脾充滿油香,但係覺得慢煮同唔慢煮分別唔大,食唔出特別係慢煮。見到人地個ribs好似都唔錯。下次可以試下。美中不足係 點解野飲要用即棄杯 堂食拎一拎過尼都要用蓋同飲管... 如果可以環保d我諗我一定會再尼食架!老闆聽唔聽到呀?用reusable既杯啦麻煩晒!!! 既然你錫香港 不如錫埋個地球啦!
慢煮鴨脾
慢煮鴨脾
2020-01-08 133 瀏覽
上網見到呢間好多好評,梗係拉埋我個fd過嚟一齊食好嘢啦,嚟咗上環依家叫我愛慢煮嘅餐廳,一定要你試吓依度嘅慢煮鐵扒同豬仔骨,慢煮嘅嘢食果然好味好多,好高質,性價比又高,兩個人食到勁飽勁滿足,推介各位朋友要來食🤩🤟🏻我哋總共叫咗四樣食物同一支啤酒,食到舔舔脷😛安格斯頂級平鐵扒$118。安格斯牛扒好高質,好香牛味,肉質鮮嫩多汁,咬落口勁多汁,簡直係最高級嘅享受,必點推介😙美式煙烤豬仔骨$118。豬仔骨好遠,而且上邊表層炸過,好香煙熏味🤩牛油卡真蝦仁串$36。蝦大大隻,而且好鮮甜,好香蝦味❤️芝士忌廉菠菜苗$32。食完扒同豬仔骨,叫番啲忌廉菠菜離食,有肉又有菜好健康,勁Fresh!比利時琥珀啤(花香.蜜甜.焦糖香味)$42配住啤酒離飲一流,而且仲有花香同蜜糖味~
我哋總共叫咗四樣食物同一支啤酒,食到舔舔脷😛

安格斯頂級平鐵扒$118。
美式煙烤豬仔骨$118。
豬仔骨好遠,而且上邊表層炸過,好香煙熏味🤩
牛油卡真蝦仁串$36。
蝦大大隻,而且好鮮甜,好香蝦味❤️
芝士忌廉菠菜苗$32。
比利時琥珀啤(花香.蜜甜.焦糖香味)$42
配住啤酒離飲一流,而且仲有花香同蜜糖味~