2020-02-12 25 瀏覽
餐廳用不同顏色的膠紙和便利紙貼上笑臉和豬,讓人感到溫暖!餐具和調味料可自行取用,還有基本醬料,粉紅岩鹽,可作調味!我地叫咗兩個主菜,兩個配菜,同兩杯飲品!安格斯頂級西冷牛扒(小)$138西冷牛扒表面微微煎香!經過慢煮後嘅牛扒,果然肉汁特別豐富,非常juicy!而且肉質保持軟腍,牛味特別香濃!超讚!安格斯頂級平鐵扒 $118切開肉質呈粉嫩,賣相吸引!同樣充滿肉汁,口感嫩滑!比起西冷牛扒多咗啲筋,但肉味都係好濃!芝士溫泉蛋大啡菇 $36呢個組合真係一流,好夾,好味道!雜菜沙律 $20頗清新的!荔枝接骨木花特飲$38有荔枝肉,特飲甜甜的,而且帶少少氣,好岩女仔飲!比利時白啤 $48餐廳有好多手功啤酒可以選擇,當然要試一試!帶小麥清甜,同少少橙皮甘味!
餐廳用不同顏色的膠紙和便利紙貼上笑臉和豬,讓人感到溫暖!
餐具和調味料可自行取用,還有基本醬料,粉紅岩鹽,可作調味!

我地叫咗兩個主菜,兩個配菜,同兩杯飲品!
安格斯頂級西冷牛扒(小)$138
安格斯頂級平鐵扒 $118

芝士溫泉蛋大啡菇 $36

呢個組合真係一流,好夾,好味道!

雜菜沙律 $20

頗清新的!

荔枝接骨木花特飲$38

有荔枝肉,特飲甜甜的,而且帶少少氣,好岩女仔飲!

比利時白啤 $48

2020-02-11 21 瀏覽
西營盤一向都好多美食,今日就同埋我既閨蜜一齊黎搵好西食,發現普慶坊有間好有現代氣息嘅餐廳,二話不說就入呢間試吓先!「燒露筍苗」$28露筍燒得剛剛好,爽口入味,灑上一點黑胡椒粉味道更惹味!「炸番薯條」$28又多又抵食,番薯條金金黃黃超香口,配埋黑松露忌廉醬簡直係絕配!「安格斯頂級平鐵扒」只係$118就可以食到CP值咁高既安格斯牛扒,佢多汁嫩滑。而且大大塊又夠厚,牛肉又淋又有口感!黎到一定要試試呀!「蜜糖香草烤雞鎚四隻」$118雞鎚大大隻,肉質超級超級嫩口,香濃香草味香口又唔熱氣,份量剛剛好夠哂飽肚!

「燒露筍苗」$28
露筍燒得剛剛好,爽口入味,灑上一點黑胡椒粉味道更惹味!

「炸番薯條」$28

「安格斯頂級平鐵扒」

「蜜糖香草烤雞鎚四隻」$118
2020-02-10 31 瀏覽
我愛慢煮近年很行這種慢煮的飲食方式,所以今天特意跟老公朋友開車去上環食這間慢煮店。它位於清靜的斜道上,附近有很多拍照的景點,都是很有特色的舊街。店面有些像快餐店,但又不失工業風的佈置,適合一大班朋友在這裏邊吃邊聊。牛扒豬仔骨肉質軟稔入味是我早預料到的,但沒想到還有些特色的小吃和飲品。啡菇是混合了烤菇和斑尼迪蛋的做法,啡菇上有斑尼迪蛋,而且加了芝士十分入味,真是用心製作。荔枝接骨木花特飲飲品也是很有特色而且便宜,值得推介給大家。很少接觸接骨木花,在餐牌上見到這名字,便好奇的點了這飲品。第一口的感覺:淡淡荔枝的甜味,加上微微葉的清香(第一次接觸接骨木花的感覺),不太甜,又帶少少少的檸檬味,清新的感覺,叫我不禁多飲了幾口,值得一試!熱情芒果特飲很喜歡熱情果的味道,所以想試試熱情果與芒果的組合。雖然未能給我驚喜,但不太甜或酸,中規中矩,不失為一個解渴嘅凍飲!
我愛慢煮

荔枝接骨木花特飲

飲品也是很有特色而且便宜,值得推介給大家。

熱情芒果特飲
  • 大啡菇
2020-02-10 18 瀏覽
我朋友曾经推荐过这家餐厅,因近来比较空闲,所以约了几个朋友来试一试。我和几个朋友都喜欢吃牛,所以点了两款牛扒,分别是安格斯顶级西冷牛扒(小份量)和安格斯顶级平铁扒。两种口感果然不一样,我较喜欢西冷牛扒,可能是慢煮的原因,两种牛扒都好好保持着肉汁和味道。当然再点了另一款肉,美式烟烤猪仔骨,同样十分美味,而且肉和骨很容易地拆开,能吃得更尽兴。小食方面,芝士温泉蛋大啡菇也是十分美味,融了的芝士包着温泉蛋和大啡菇,一刀切下令蛋黄流出,也令口感更滑更美味。另外,甜品慢煮白酒菠萝意大利雪糕的菠萝味道经过处理后菠萝甜味和香味更突出和清新,配上意大利雪糕,十分可口。这餐吃得很满足。
  • 芝士溫泉蛋大啡菇
  • 安格斯頂級西冷牛扒(小)
2020-02-10 13 瀏覽
係上環遊走了一天,呢間我愛慢煮 要再一次去幫襯地段可能比較難搵,回想起第一次去既時候, 轉了好耐先到達 今次有經驗,就比較易搵到,只要認住門面外兩旁有龍及虎 就係啦!另外一點,環境靜靜地,傾計又無人嘈,又無人催你走, 唔錯唔錯既~。。。炸蕃薯條甜蕃薯炸成既薯條 香脆軟熟 調味完全唔會遮住 蕃薯既甜味 再配上黑松露味既沙律醬。絕配唔知可唔可以添醬呢?。。。法式油封鴨脾 $118有兩隻鴨脾,大大隻 好抵食法式油封鴨脾, 肉質好嫩 唔太乾,味亦唔太濃 而鴨皮因油封既關係 食落唔肥膩 逼晒D油出黎, 加上香草 食落鴨肉煙靭 帶有些微咸香 。。。燒露筍苗露筍好新鮮 爽口 加少少鹽 已經夠。。。蜜糖香草烤雞鎚4隻4隻勁大SIZE雞鎚, 雞肉嫩滑濃郁既蜜糖汁及香草蜜糖汁係雞鎚表面,賣相相當惹味。。。芝士忌廉菠菜苗第2次叫既菜式係芝士忌廉菠菜, 主要想唔食芝士,忌廉既朋友都可以試試芝士和忌廉配搭菠菜很好再撈一下. 忌,口感淡淡地好滑,加埋芝士既香口好夾味道淡而不失,唔會搶走菠菜苗的鮮,芝士和忌廉配搭菠菜很好。。飲品方面:。比利時紅桑子啤 紅桑子果香入口感覺非常輕盈好岩新手而且啤酒既苦澀亦較淡。荔枝接骨
係上環遊走了一天,呢間我愛慢煮 要再一次去幫襯
地段可能比較難搵,回想起第一次去既時候, 轉了好耐先到達

。炸蕃薯條

甜蕃薯炸成既薯條 香脆軟熟 調味完全唔會遮住 蕃薯既甜味
再配上黑松露味既沙律醬。絕配
唔知可唔可以添醬呢?

。法式油封鴨脾

$118有兩隻鴨脾,大大隻 好抵食
法式油封鴨脾, 肉質好嫩 唔太乾,味亦唔太濃
而鴨皮因油封既關係 食落唔肥膩 逼晒D油出黎, 加上香草
食落鴨肉煙靭 帶有些微咸香

。燒露筍苗

露筍好新鮮 爽口 加少少鹽 已經夠

。蜜糖香草烤雞鎚4隻

4隻勁大SIZE雞鎚, 雞肉嫩滑
濃郁既蜜糖汁及香草蜜糖汁係雞鎚表面,賣相相當惹味

。芝士忌廉菠菜苗

第2次叫既菜式係芝士忌廉菠菜,
主要想唔食芝士,忌廉既朋友都可以試試
芝士和忌廉配搭菠菜很好
再撈一下. 忌,口感淡淡地好滑,加埋芝士既香口好夾
味道淡而不失,唔會搶走菠菜苗的鮮,
芝士和忌廉配搭菠菜很好

飲品方面:
。比利時紅桑子啤

紅桑子果香入口感覺非常輕盈
好岩新手
而且啤酒既苦澀亦較淡

。荔枝接骨木花特飲

荔枝接骨木花有淡淡荔枝清香
底係梳打,所以多氣 入口爽快

2020-02-09 37 瀏覽
餐廳地點靜中帶旺,如非熟悉附近neighbourhood,否則不會經常路過~ 不過星期日都座無虛席,期望立即推高了不少!可惜期望越大失望越大,可能我對慢煮的食物一向有要求,覺得這次選擇的主菜不過不失。Flat Iron Steak欠缺牛肉味,而lamb shank又太重調味雖然大啡菇整體不錯,但是敗筆在於太過多鹽,破壞了味道不過有時候真的意想不到,最為深刻的竟然是sweet potato fries,再來應該是為了它吧Baby asaparagua作為side dish算便宜,不過又想頭偏硬,應該沒有事先處理,有些少失望註:所有side dish都要另外加點哦!而且他暫時不收SCB Asia Miles信用卡,大家要留意~

雖然大啡菇整體不錯,但是敗筆在於太過多鹽,破壞了味道

Flat  Iron  Steak

Lamb  shank  with  portobello  mushroom

Sweet  potato  fries

Baby  asparagus

註:所有side dish都要另外加點哦!
Flat  Iron  Steak
Sweet  potato  fries
Baby  asparagus
2020-02-08 446 瀏覽
大大隻連登豬, 貼在街外很快會被人破壞, 唯有在店內才會長存, 感謝店家的支持! 以小塊的紙拼湊而成, 很有藝術感, 很可愛。餐廳地理位置不算太方便, 但跟著地圖找也很容易找到。荔枝接骨木花特飲$38: 荔枝味的特飲, 清甜清新, 甜味適中, 接骨木花味道較弱, 但總體味道很討好, 用紙飲管支持環保, 還有些荔枝肉可吃。燒露筍苗$28: 說是苗果然也蠻嫩的, 沒有渣, 很有燒烤的香氣。蝦仁串$36: 兩各串各三隻的蝦仁, 已經剝殼吃得啖啖肉, 也蠻有鮮味。48小時羊後膝$138: 叫我愛慢煮的餐廳, 48小時慢煮出來的羊後膝, 有部分位置比較乾, 不夠嫩滑, 羊羶味不算太重, 肉也夠多, 這價錢是抵食的, 有誠意的是它還有薄荷醬提供, 很襯羊膝。芝士溫泉蛋大啡菇$36: 很少見的配搭, 令我想起egg benedict, 用上啡菇及芝士, 看來比較健康, 這組合也很美味, 一切開蛋流心出來, 完美。芝士香草車厘茄$32: 上菜時盤非常熱, 車厘茄切了一半, 配上半溶的芝士, 酸酸甜甜又多汁, 簡單的美味, 如果在家有小焗爐, 也想這樣做。墨西哥粟米花$28: 一整條粟米, 由賢淑的友人
餐廳地理位置不算太方便, 但跟著地圖找也很容易找到。

墨西哥粟米花$28: 一整條粟米, 由賢淑的友人把粟米粒切出來, 那就吃得比較方便, 烤過的粟米好像特別爽脆甜, 又有少許墨西哥辣的醬料, 很惹味。

我很喜歡我愛慢煮的小食, 都很用心, 大部分也是素食, 也很適合我, 而主菜則有待加強了。
  • 墨西哥粟米花
  • 芝士香草車厘茄
  • 荔枝接骨木花特飲
  • 燒露筍苗
2020-02-02 559 瀏覽
這間餐廳主打的是慢煮。肉類食品需要長時間準備,先可以達到肉嫩同不會材。建議可以先預訂,晚餐時間人特別多,店招牌很快賣完。西冷牛扒牛扒本身因為經過長時間煮,肉本身嫰。咬下去還有少少肉汁。調味本身就偏淡,建議各位吃客可以自己磨地鹽同黑胡椒在盤旁邊。美式熏烤豬仔骨豬排骨調味是重口過牛排,但是都不會死咸。整體上是屬於甜味多地。份量上是屬於一個人。起司溫泉蛋大啡菇,蛋黃有甜味,菇本身味道明顯,但是同蛋一起吃味道就好搭。炸番薯條番薯條有少少甜,點他們給的醬。甜酸甜酸,非常開胃,推薦各位吃客加點這道菜。西柚青檸特調味道不會太甜,可以解膩。因為吃完肉之後就會有少少膩。

西冷牛扒

美式熏烤豬仔骨

西柚青檸特調
味道不會太甜,可以解膩。因為吃完肉之後就會有少少膩。
2020-01-31 440 瀏覽
今日好想去食西餐,就決定去食我愛慢煮!佢有兩間分店,今日就揀呢一間試吓先。我哋叫咗一個安格斯頂級西冷牛扒,同埋美式煙烤豬仔骨,仲有一啲小食,番薯條,燒露荀苗,溫泉蛋大啡菇,仲叫咗兩杯特飲。先講安格斯頂級西冷牛扒,熟度剛剛好,入口好淋,啲汁出晒嚟,極力推介!好老實本人本來不是太喜歡吃豬,但是我覺得原來用慢煮煮的豬扒係好爽,同埋佢整到外脆內嫩,啲汁出到嚟好好味,必食推介!我諗我遲啲會試埋佢個羊同其他野食,呢間價錢都算合理同埋都食得飽。

2020-01-31 363 瀏覽
為了食好西,我同朋友不惜嚟到上環呢間文青据扒。叫左個安格斯頂級西冷牛扒、48小時羊後膝、芝士溫泉蛋大啡菇、芝士忌廉菠菜苗、燒露筍苗同草莓醬比利時窩夫配意大利雪糕安格斯頂級西冷牛扒份量有啲小,切開得5舊,但牛肉油脂豐腴,外香内腍,加上黑椒和香草調味,令人回味無窮48小時羊後膝好少食慢煮羊膝,真係好好好好正呀!羊羶肉質軟熟,外皮唔會乾身,味道味會太濃,咬落啖啖肉汁。芝士溫泉蛋大啡菇芝士同大啡菇都係我既至愛,一刀切落去就溢出金黃色的蛋黃漿,夾埋鮮甜既大啡菇,非常好食燒露筍苗露筍苗勁鮮嫩, 牛油味香, 令人相當開胃芝士忌廉菠菜苗菠菜苗索滿芝士忌廉汁,不過唔會好膩,食到停唔到口!草莓醬比利時窩夫配意大利雪糕個窩夫暖笠笠,配埋草莓醬,既飽肚又滋味,加埋雪糕,簡直係女生必叫既甜品啦
為了食好西,我同朋友不惜嚟到上環呢間文青据扒。

安格斯頂級西冷牛扒

48小時羊後膝
好少食慢煮羊膝,真係好好好好正呀!
羊羶肉質軟熟,外皮唔會乾身,味道味會太濃,咬落啖啖肉汁。

燒露筍苗
露筍苗勁鮮嫩, 牛油味香, 令人相當開胃

芝士忌廉菠菜苗
菠菜苗索滿芝士忌廉汁,不過唔會好膩,食到停唔到口!

草莓醬比利時窩夫配意大利雪糕
2020-01-29 757 瀏覽
🔹安格斯西冷牛扒(小) $138👰🏻:🌕🌕🌕🌘🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑切開鮮粉紅色💓,成舊肉都係啖啖肉汁💦唔算好嫩,帶點咬感,但唔會韌有少少帶油脂味既脂肪邊,上面有微微既迷迭香氣味整體感覺好良好.🔹63度溫泉蛋 $8👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑無得單點既side dish溫泉蛋做到剛好唔流既狀態入口嫩嫩綿綿好似想溶咁.🔹芝士溫泉蛋大啡菇 $36👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗大啡菇芝士味非常之重,就咁食塊芝士一定太濃, 但大啡菇多汁,中間又有溫泉蛋,所以就剛啱好.不意外地好食, 不過以side dish 黎講價錢略高.🔹法式豬胺架 $138👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑份量比我想像中mini, 可能法都係咁(?)不過勝在質素味道搭救.豬胺係慢煮後再煎香,表面煎出少少豬油脂包住微焦既表面,裡面既豬胺係熟得岩岩好,咬落肉質有D彈性得黎非常juicy.🔹焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕 $38👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗brownie好鬆較,一啲都唔硬而且好香好濃郁既朱古力味, 可可迷表示歡喜!!___________________
慢煮安格斯西冷牛扒
🔹安格斯西冷牛扒(小) $138
👰🏻:🌕🌕🌕🌘🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
切開鮮粉紅色💓,成舊肉都係啖啖肉汁💦

唔算好嫩,帶點咬感,但唔會韌
有少少帶油脂味既脂肪邊,
慢煮安格斯西冷牛扒

🔹芝士溫泉蛋大啡菇 $36
👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
芝士溫泉蛋大啡菇

不意外地好食, 不過以side dish 黎講價錢略高
🔹法式豬胺架 $138
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑

🔹焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕 $38
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
布朗尼蛋糕配焦糖醬

brownie好鬆較,一啲都唔硬
而且好香好濃郁既朱古力味, 可可迷表示歡喜!!
___________________
2020-01-09
36度溫泉蛋
布朗尼蛋糕配焦糖醬
2020-01-28 116 瀏覽
最近街上都少了很多人流,不過很耐沒有見朋友,於是這一晚約了朋友到西營盤食飯,餐廳位於轉角位,位置不容易找到🙈原來點餐是似快餐店模式,而且餐具自助我們點了一份安格斯頂級平鐵板,價錢不算貴,肉質偏韌,可能太熟我們另外還點了燒露荀苗,牛油卡真蝦仁串,它們跟鐵板一起上菜,牛油卡真蝦仁串,蝦肉很鮮嫩,用鐵串埋一起,食用都幾方便芝士溫泉蛋大啡菇,切開溫泉蛋會慢慢流出來,配搭芝士和菇肉一起,味道不錯😬甜品是草莓醬比利時窩夫配義大利雪糕飲品都值得一讚👍🏻

原來點餐是似快餐店模式,而且餐具自助

牛油卡真蝦仁串,蝦肉很鮮嫩,用鐵串埋一起,食用都幾方便

甜品是草莓醬比利時窩夫配義大利雪糕

飲品都值得一讚👍🏻
2020-01-27 128 瀏覽
平時經過這間小店巳想光顧,今晚終於與朋友來試試-「我愛慢煮」!到達店鋪後,有一種很舒服的家的感覺,我們自行找位置坐下後,就可自行到櫃檯點食食物!蜜糖香草烤雞鎚(4隻): 雞肉嫩滑,今次雞鎚配上了味道濃郁的蜜糖汁及香草,香濃美味而不油膩!安格斯頂級西冷牛扒:西冷牛扒肉質較為鮮嫩,脂肪分佈平均,很有肉汁!慢煮紅酒梨配意大利雪糕:第一次嘗試這個甜品,不但覺得美觀精緻,而且熱食梨子配上紅酒味道,絕對沒有苦澀感,再與意大利雪糕一起食,有清新的口感!
2020-01-16
2020-01-26 135 瀏覽
同男朋友出開講到行街,預約左呢一間餐廳食晚餐,預約左7:30pm, 但係我哋7:00pm就到,雖然早到左,但係都可以提早入餐廳😆,咁就唔使喺出邊吹風等多半個鐘啊!.餐廳位於都唔算太近地鐵站,附近都係住宅為主,所以用餐環境寧靜🥰,同附近嘅鬧市形成對比。行上一條小斜路就見到餐廳,未入門口就見到餐廳門面嘅壁畫,有龍有虎好生猛🤣。.餐廳主要採用自助形式,睇完Menu之後去counter度落單,然後就可以自己拎啱用嘅調味料、餐具同斟水,唔使下下叫人攞,自己鍾意拎咩就拎咩啦!而且仲係免+1服務費!.🌟慢煮法式油封鴨髀油封鴨髀係我最喜歡的一道經典法式料理,真係超級好吃。外皮酥脆,但鴨肉相當鮮嫩多汁,切開皮後裡面的肉都係一入口就化掉了,如果可以加上一些配菜,例如沙拉跟薯條,就會超級完美!!!諗返起都覺得好食呀!🌟安格斯頂級西冷牛扒(小)雖然牛扒不太大件,但性價比高,無放太多調味料,食得出牛扒既原汁原味的,多汁肉嫩🌟芝士忌廉菠菜苗叫咗一道奶油菠菜,鹹香嘅芝士加上味道溫潤的牛奶令人不知不覺一口接一口,唔好睇佢好似好乾咁,將菠菜同牛奶撈埋,令每一條菜都可以浸到牛奶,入口奶味濃郁。😆🌟炸蕃薯條炸薯條就食得多,

🌟慢煮法式油封鴨髀

🌟安格斯頂級西冷牛扒(小)

🌟芝士忌廉菠菜苗

🌟炸蕃薯條
炸薯條就食得多,今次喺呢度食炸番薯條,味道好驚喜,首先都係炸得好脆,好香番薯味,食落口仲會有浸回甘嘅甜味,配埋黑松露沙律醬,酸酸甜甜嘅口感好驚喜!❤️❤️😍
2020-01-19
炸番薯條
  • 安格斯頂級西冷牛扒(小)
  • 法式油封鴨腿
2020-01-26 157 瀏覽
人妻美食團又出動,今次去到上環一問慢煮餐廳朝朝一下,環境唔錯,靜靜地,傾計又無人嘈,又無人催你走,唔錯唔錯。炸蕃薯條蕃薯條炸到啱啱好,外脆內軟,配埋個沙律醬,味道so match,少少酸仲帶到蕃薯嘅甜味添。一法式油封鴨髀鴨髀無騷味,肉質juice,果然慢煮可以將肉汁鎖緊,夠哂入味。推介蜜糖香草烤雞草4隻味道夠哂入味,有少少香辣味,肉質又嫩又滑,都幾惹味。芝士忌廉菠菜苗味道偏淡,但都唔錯。加少少鹽同黑椒very good。法式豬鞍架個皮煎得香脆,肉質唔錯。安格斯頂級牛扒配芝士温泉蛋啡菇牛扒夠哂肉汁,味道剛好,不過我最欣賞係芝士温泉蛋啡菇,芝士味道夠哂濃郁,切開仲有啲流心。好味!👍🏻香港人加油💪🏻

炸蕃薯條

蜜糖香草烤雞鎚4隻

蜜糖香草烤雞草4隻
味道夠哂入味,有少少香辣味,肉質又嫩又滑,都幾惹味。

芝士忌廉菠菜苗
味道偏淡,但都唔錯。加少少鹽同黑椒very good。

法式豬鞍架
個皮煎得香脆,肉質唔錯。

安格斯頂級牛扒

安格斯頂級牛扒配芝士温泉蛋啡菇