2019-01-01
前排12月中有個星期幾凍嘅時候 就戚起條癮好想打邊爐🌝仲要係越辣越好嗰隻😂所以就去咗旺角試呢間火鍋店 整體質素好唔錯 值得推介去試吓! 雖然好多樣火鍋料都係叫半份 但係份量都幾大下🤪我叫咗鴛鴦湯底 一邊係成都原味小辣🌶另一邊係豬骨湯🐷個成都原味小辣湯底要試下!!辣得黎帶麻 係會越食越過癮 而且好香好惹味🤤以下落嚟就同大家介紹幾樣我覺得最值得推介嘅❤️🔹✏️極品鵝腸 ($88/半份)本身叫呢個其實係覺得好特別😂佢係一條條鵝腸晾喺個架度上菜 一浸落啲湯就發開變咗好闊😂食落超爽口㗎!好食🤤🔹✏️舌尖上的牛舌 ($68/半份)呢度嘅牛舌同出面見開嘅有啲唔同 係薄切長形一片片嘅 上面冧咗一層辣油🌶 雖然係薄身但係都保留到佢嘅口感 而且夾埋佢本身嘅辣油同埋麻煩湯底幾惹味🔹✏️滑溜溜鴨血 ($36/半份)鴨血每一片都係好大片 口感同豬紅好似 而且點埋個餐廳特別調製及推介嘅乾碟食超級夾🤩乾碟其實即係係用三種或以上嘅乾辣椒打碎而成 可以提升整體嘅辣度同埋香氣😌🔹✏️老碼頭筷子牛肉 ($82)呢碟牛肉我覺得係咁多樣餸最惹味嘅🤪因為佢原本已經係有用辣椒調味 質感同滑牛比較相似 幾嫩嘅肉質 好食!!🔹✏️珊瑚蚌 ($58
🔹
✏️極品鵝腸 ($88/半份)
🔹
✏️舌尖上的牛舌 ($68/半份)
🔹
✏️滑溜溜鴨血 ($36/半份)
🔹
✏️老碼頭筷子牛肉 ($82)
🔹
✏️珊瑚蚌 ($58/半份)
珊瑚蚌非常爽口 不過佢就算係比較冇咁吸湯嘅一樣配料黎 但係口感好正
🔹
✏️特級龍利柳 ($58/半份)
懶人最啱食呢個魚🐟因為係啖啖肉一啲骨都冇!我覺得食呢個就咁淥完唔使點任何醬汁已經可以食 咁就唔會蓋過魚嘅鮮味😛
其他我都有叫到嘅配料 大家可作參考😛:
✏️草原鮮毛肚 ($88/半份)
✏️澳洲雪花肥牛 ($82/半份)
✏️蘿蔔 ($28)
✏️娃娃菜 ($36)
✏️爽滑豬膶 ($48/半份)