前排12月中有個星期幾凍嘅時候 就戚起條癮好想打邊爐🌝仲要係越辣越好嗰隻😂所以就去咗旺角試呢間火鍋店 整體質素好唔錯 值得推介去試吓! 雖然好多樣火鍋料都係叫半份 但係份量都幾大下🤪我叫咗鴛鴦湯底 一邊係成都原味小辣🌶另一邊係豬骨湯🐷個成都原味小辣湯底要試下!!辣得黎帶麻 係會越食越過癮 而且好香好惹味🤤以下落嚟就同大家介紹幾樣我覺得最值得推介嘅❤️🔹✏️極品鵝腸 ($88/半份)本身叫呢個其實係覺得好特別😂佢係一條條鵝腸晾喺個架度上菜 一浸落啲湯就發開變咗好闊😂食落超爽口㗎!好食🤤🔹✏️舌尖上的牛舌 ($68/半份)呢度嘅牛舌同出面見開嘅有啲唔同 係薄切長形一片片嘅 上面冧咗一層辣油🌶 雖然係薄身但係都保留到佢嘅口感 而且夾埋佢本身嘅辣油同埋麻煩湯底幾惹味🔹✏️滑溜溜鴨血 ($36/半份)鴨血每一片都係好大片 口感同豬紅好似 而且點埋個餐廳特別調製及推介嘅乾碟食超級夾🤩乾碟其實即係係用三種或以上嘅乾辣椒打碎而成 可以提升整體嘅辣度同埋香氣😌🔹✏️老碼頭筷子牛肉 ($82)呢碟牛肉我覺得係咁多樣餸最惹味嘅🤪因為佢原本已經係有用辣椒調味 質感同滑牛比較相似 幾嫩嘅肉質 好食!!🔹✏️珊瑚蚌 ($58
前排12月中有個星期幾凍嘅時候 就戚起條癮好想打邊爐🌝

🔹
✏️極品鵝腸 ($88/半份)

🔹
✏️舌尖上的牛舌 ($68/半份)

🔹
✏️滑溜溜鴨血 ($36/半份)

🔹
✏️老碼頭筷子牛肉 ($82)

🔹
✏️珊瑚蚌 ($58/半份)

珊瑚蚌非常爽口 不過佢就算係比較冇咁吸湯嘅一樣配料黎 但係口感好正
🔹
✏️特級龍利柳 ($58/半份)

懶人最啱食呢個魚🐟因為係啖啖肉一啲骨都冇!我覺得食呢個就咁淥完唔使點任何醬汁已經可以食 咁就唔會蓋過魚嘅鮮味😛

其他我都有叫到嘅配料 大家可作參考😛:
✏️草原鮮毛肚 ($88/半份)

✏️澳洲雪花肥牛 ($82/半份)

✏️蘿蔔 ($28)
✏️娃娃菜 ($36)

✏️爽滑豬膶 ($48/半份)
2018-12-12
  • 極品鵝腸
  • 珊瑚蚌
  • 鴨血
  • 老碼頭筷子牛肉
老碼頭唔算近地鐵站 要行5分鐘左右 不過好易搵 遠遠已經見到間富有中國風既餐廳😂老碼頭地方好大 座位非常寬敞 坐定定後我地揀左鴛鴦湯底 花膠雞拼紅油(成都小辣)小辣都好辣丫我覺得😣 花膠雞湯就幾好味 有幾件花膠同埋半隻雞😋 由於咩都想試下 所以我地係叫左勁多野食架😂 先講下好食既 功夫萵筍片 記得係叫萵筍片 擺盤靚過萵筍條好多 又入味d😎蛋餃 用蛋皮包住豬肉餡 好特別又好味🥚珊瑚蚌 花甲 食得好出新鮮好好味解辣玫瑰冰粉 有西瓜粒同提子乾 幾清新😌另外就到無咁好食唔多推介架啦耗兒魚 見到係推介所以叫左泥試 不過真係覺得太腥 唔好食🙅🏻🙅🏻‍♂️即炸響鈴 打邊爐本來一定要叫 不過太油太膩 一人食一條都差d食唔到☹️其他野食就不過不失啦 不過真係幾欣賞職員既服務態度 一坐底👦🏻問我凍唔凍 職員聽到即刻拎左係披肩比我 又會推介下食物比我地 仲幫我地擺靚d食物影相😂

老碼頭地方好大 座位非常寬敞

蛋餃
解辣玫瑰冰粉
日本A4和牛牛頸禽脊
2018-12-27 135 瀏覽
幾次去完奧海城行返出旺角 都見到大大間既老碼頭⛵️成日爆場 見到佢上下層都係坐滿人 今日又成功搵到人陪我食啦 一早就訂定位 我1800左右去到人唔多 不過冷氣好勁 大家記得要帶外套黎!湯底選擇唔多 主力食辣 點左個鴛鴦火鍋 一邊係豬骨湯 另一邊係成都小辣由於成都小辣全是辣油 好快就滾起 嘩!真係嗅到都知辣呀 有幾下嗅到勁得仔都咳左幾下 🔥🔥先先點左個極品鵝腸($88半份) 配辣真係辣得好過癮 本身都食得辣既 佢辣得黎唔會話麻到好辛苦 真係辣得黎係香既 再試埋個清湯 個豬骨底就咁飲都好甜 我飲左好多碗(回家都冇口乾)鵝腸配豬骨湯就係更加食到佢個鮮味 不過食鵝腸要小心慢慢咬 因為佢既鵝腸超長 長到我差d 卡住左係喉嚨😂😂蒙古羊肉🐑這款羊肉(so)味唔強 對於我黎講唔夠濃 不過怕(so)又想食羊既就岩曬啦 😆不過羊食麻辣個邊正呀!手工芝士墨魚丸好欣賞樣樣野都有得嗌半份 半份丸4粒 每人兩粒岩岩好 外表一樣白雪雪 但食落中間就有芝士 墨魚丸夠彈牙既 芝士再多d重正😜耗兒魚 第一次食 唔知係咩東東 見係魚又唔貴就點黎試下 點知有驚喜 唔會好多細骨 但超鮮甜!用豬骨湯 冇點醬料一樣咁好食 一客$46
蒙古羊肉🐑
手工芝士墨魚丸
耗兒魚 第一次食 唔知係咩東東 見係魚又唔貴就點黎試下 點知有驚喜 唔會好多細骨 但超鮮甜!用豬骨湯 冇點醬料一樣咁好食 一客$46有成5條 碌完魚個豬骨湯更加好甜 又唔會油 👍🏻
珊瑚蚌
友人就話好腥 因為我第一塊就用麻辣 所以唔太覺 試下豬骨湯碌 係有腥味既但係我好鐘意😂怕腥既可能要點下醬料啦
紫薯闊粉
最後係紫薯闊粉 第一次見 外表先先係好吸引人既香芋紫💜碌完重要變到半透明 好靚 唔止好睇 重要好食 真係有紫蕃薯味 好勁 同埋係闊粉所以口感十分好 同埋我本身對紅薯粉麻麻因爲我覺得好難咬斷 但這個不會 必試呀!💜💜💜
7秒除味機 幾好玩😂😂
同埋有圍裙仔著 打卡一流
最後又有水果可以任食😛😛以這個價錢有大陸風味食 一點都不貴 而且半份其實份量都多 抵食!👍🏻
紫薯闊粉
📍旺角📍成都❗️過江龍🐲麻辣火鍋🔥湯底用特級花椒、指天椒熬成🌶辣得好過癮😍必食日本A4和牛🐮------------------------------之前打邊爐多數都係食重慶麻辣比較多🌶今次就挑戰下成都麻辣究竟係點😈😈最大嘅分別就係重慶麻辣,會辣得嚟可能有啲嗆喉😎但成都麻辣就辣而不嗆,比較容易入口👄 重慶麻辣,霸氣如男人👦🏻成都麻辣,婉約如女人👩🏻------------------------------我哋就叫咗個鴛鴦鍋,成都麻辣(小辣)同花膠雞🐔個花膠雞湯底都好足料❗️真係有半隻雞係入面😝✨✨而且佢哋有個♦️獨有♦️嘅無渣火鍋🍲麻辣湯底會用特級花椒、指天椒同大量香料、藥材去熬製,再隔渣,令個湯底更加入味😍😍所以即刻淥咗幾片♦️日本A4和牛頸脊🐮♦️真係超級正🤤好重牛味😭😭又切得夠薄,淥5,6秒就食得😏😏脂肪分佈得好均勻同細緻❗️❗️一定滿足到牛魔王 😈------------------------------仲有重點推薦嘅就係♦️筷子牛肉♦️🥢好少可以係火鍋店食到🙈🙈真係第一次食🤩原來係切到筷子咁嘅粗幼,個口感係好爽口😚😚好有驚喜😋😋真係要叫嚟試下,夠曬特別❤️仲有鮮毛肚同牛黃喉都好爽脆🤓🤓---

如果唔食牛嘅,仲有西班牙黑毛豬腩肉同A級五花肉🤤都好值得推介❗️因為佢哋比起牛肉就相對多脂肪,淥完之後入口即溶😋😋
再嚟一個耗兒魚🐟又係好少火鍋店有得食😏佢嘅特色就係淥幾耐都唔會老😎啲肉仲好嫩🤩

同埋我最愛嘅珊❗️瑚❗️蚌❗️都好新鮮😍食咗好多🤣🤣佢哋嘅墨魚滑都夠曬彈牙鮮甜😏😏而且啲丸、韭菜餃、蛋餃都係人手包嘅😎😎唔係現成貨🤩值得一讚嘅係個萵筍片同土豆片,都切薄到透曬光🙈🙈真係好好刀工🤣🤣鐘意食索味嘅可以落埋冰豆腐同即炸響鈴💕小食嘅話比較推薦酥炸雞皮同涼拌魚皮🐠

如果要解辣仲可以飲杞子龍眼菊花蜜🌼夠曬清熱降火🤣🤣仲係成大jar,可以邊食邊飲💕或者飲水蜜桃🍑同奇異果🥝沙冰都夠曬fresh 😝
  • 珊瑚蚌
  • 杞子龍眼菊花蜜
  • 筷子牛肉
  • 日本A4和牛頸脊
2018-12-21 191 瀏覽
聞說,大角咀有間🥘成都老碼頭火鍋🥘有傳統嘅四川麻辣火鍋,於是就衝去食啦😋鴛鴦湯底($158)全紅去過四川嘅都知道,麻辣火鍋香辣而不刺激,係一種會辣到上癮嘅美食,就算平時唔係太食辣,都會忍唔住食多幾啖❤️呢間嘅湯底,就有呢個效果~加埋指天椒、大紅袍花椒,愈煲愈辣,好過癮😋🥘花膠雞煲唔食辣嘅都唔緊要,因為佢有一個花膠雞煲,用原隻鮮雞、花膠熬制而成,飲落清甜而不膩,仲好滋補,飲完湯仲可以用鮮炸響鈴吸埋精華❤️ 。即炸響鈴($48)真心推,同來貨嘅完全冇得比~酥炸雞皮($38)香脆可口,食落唔油膩😋筷子牛肉($88)辣得黎又好有牛肉味,值得一試!蛋餃($62)餃皮用蛋造成,食落好重蛋味,同肉餡嘅味道互相輝影😋耗兒魚($86)老闆特別推介,肉質好滑,煲耐左都唔會乾淨淨,而且唔易散,唔怕煲到消失左🤣功夫䈑筍片($42)爽口,大陸就成日見,香港好似唔係太多地方有涼拌魚皮($38)鍾意食魚嘅一定唔可以錯過,滑滑嘅魚皮,加埋酸辣嘅醬汁,超級開胃手工丸子拼盤($138)貴!不過真手工打,同一般嘅冇得比功夫土豆片($38)薯仔切到咁薄,原來用嚟打邊爐係咁好食, 高CP之選滑溜溜鴨血($68)幾彈牙,幾香,不過未

鴛鴦鍋底

鴛鴦湯底($158)全紅

🥘花膠雞煲

即炸響鈴

即炸響鈴($48)
真心推,同來貨嘅完全冇得比~

炸雞皮($38)
香脆可口,食落唔油膩😋

筷子牛肉($88)
辣得黎又好有牛肉味,值得一試!

蛋餃($62)
餃皮用蛋造成,食落好重蛋味,同肉餡嘅味道互相輝影😋

耗兒魚($86)

功夫䈑筍片($42)
爽口,大陸就成日見,香港好似唔係太多地方有

涼拌魚皮($38)

手工丸子拼盤($138)
貴!不過真手工打,同一般嘅冇得比

功夫土豆絲

功夫土豆片($38)
薯仔切到咁薄,原來用嚟打邊爐係咁好食, 高CP之選

鴨血

滑溜溜鴨血($68)
幾彈牙,幾香,不過未必人人鍾意

紫薯寬粉($38)
用紫薯造成,好重紫薯味,好紫薯嘅一定要試!

識食嘅,一定會識得配埋油碟,由師傅自家調製,除咗可以避免辣親口,仲可以帶出食物嘅香味,係傳統四川火鍋嘅一個特色
功夫土豆絲
鴨血
  • 響鈴
  • 萵筍條
  • 涼拌魚皮
  • 酥炸雞皮
  • 蛋餃
2018-12-20 98 瀏覽
講左咁多次今次終於嚟到喇我哋叫咗鴛鴦湯底係豬骨湯同香港小辣小辣都已經好入味 食到出晒汗豬骨湯底都好足料 可以飲幾啖先打邊爐.極品鵝腸半份($88)煮10秒就可以食配合麻辣湯底食十分過癮好感好爽脆 正👍🏻.老碼頭筷子牛肉($88)醃得好入味咬落去仲有少少肉汁入口幾嫩滑 有驚喜.蛋餃半份($32)特別之處係由蛋皮製成唔係度度火鍋酒家都有架食落去好有口感.舌尖上的牛舌半份($68)牛舌切到又薄又長煮15秒就可以食好爽口仲好有牛味試得過😆.另外值得一提嘅係佢哋提供嘅秘製香油可以配合蒜 蔥同蠔油等配料混合成醬汁好正宗的感覺.整體來講食物質素算高多火鍋配料選擇 而且可以叫半分相對來講可以試多啲唔同嘅食物鍾意火鍋嘅朋友又有多一個地方選擇👍
講左咁多次今次終於嚟到喇
我哋叫咗鴛鴦湯底
係豬骨湯同香港小辣

小辣都已經好入味 食到出晒汗
豬骨湯底都好足料 可以飲幾啖先打邊爐

極品鵝腸半份($88)
煮10秒就可以食
配合麻辣湯底食十分過癮
好感好爽脆 正👍🏻
老碼頭筷子牛肉($88)

醃得好入味
咬落去仲有少少肉汁
入口幾嫩滑 有驚喜
蛋餃半份($32)
特別之處係由蛋皮製成
唔係度度火鍋酒家都有架
食落去好有口感
舌尖上的牛舌半份($68)
牛舌切到又薄又長
整體來講食物質素算高
火鍋配料選擇 而且可以叫半分
相對來講可以試多啲唔同嘅食物
鍾意火鍋嘅朋友又有多一個地方選擇👍
最近天氣凍左,最岩就係打邊爐🍲依間火鍋餐廳嘅配料選擇有好多,肉類🥩,丸類🍢🍡,蔬菜🥬🥦,海鮮🦐,餃類🥟等等..-鴛鴦鍋 🍲($158)蕃茄湯底🍅+成都原味(小辣)蕃茄湯底愈食愈甜🍅,而成都原味(小辣)就辣得好吸引,平時少食辣都可以試下😍-極品鵝腸😍(半份)($88)極品鵝腸係必食!十分美味,煮10s後就可以食,口感十分爽口!正👍🏻👍🏻-舌尖上的牛舌😆(半份)( $68)牛舌切到好薄又大塊!只需要煮15s就得,肉質嫩滑,配成都小辣湯底就岩曬😚-老碼頭筷子🥢牛肉🤤($88)依個係必食👍🏻👍🏻筷子牛肉其實係餐廳用醃料醃製而成,牛肉切到一條條,食落好有少少辣,但辣得好吸引😚,口感嫩滑,幾爽口✌🏻真係食唔停口!記得要食食個老碼頭筷子牛肉😎-蛋餃🥟(半份) $32原來蛋餃係用蛋皮整成的,第一次見蛋餃就試下啦!口感不錯,餡料都好足料😀,而且包得好靚,幾好味😎-老碼頭手打牛筋丸🍢($48)肉味濃郁😎,十分彈牙,咬落好juicy🤤-皇帝雞件🐥($48)雞肉真係好嫩滑,份量都OK,配埋醬料食就岩曬😃-草原鮮毛肚🤗($88)毛肚嘅口感幾爽脆,好新鮮,不過要煮耐少少,而且毛肚都好大塊😀-龍眼杞子菊花蜜 🍹($

最近天氣凍左,最岩就係打邊爐🍲
鴛鴦鍋 🍲($158)
蕃茄湯底🍅+成都原味(小辣)
極品鵝腸😍(半份)($88)
極品鵝腸

舌尖上的牛舌😆(半份)( $68)
舌尖上的牛舌

老碼頭筷子🥢牛肉🤤($88)
老碼頭筷子牛肉

蛋餃🥟(半份) $32
老碼頭手打牛筋丸🍢($48)
肉味濃郁😎,十分彈牙,咬落好juicy🤤
蛋餃,老碼頭手打牛筋丸

皇帝雞件🐥($48)
雞肉真係好嫩滑,份量都OK,配埋醬料食就岩曬😃
皇帝雞件

草原鮮毛肚🤗($88)
草原鮮毛肚

龍眼杞子菊花蜜 🍹($68)
依款飲品可以解渴,味道都唔錯😀
龍眼杞子菊花蜜

醬料和水果 ($25/位)
有西瓜🍉 密瓜可以選擇,食落都算甜☺️
Name🏠: 成都老碼頭(Cheng Du Old Pier Hot Pot)
Location📌: 旺角塘尾道61號地舖(港鐵旺角站 A2 出口, 步行約5分鐘)
價錢💰:鴛鴦鍋 ($158),極品鵝腸(半份)($88),舌尖上的牛舌(半份)( $68),蛋餃(半份) ($32), 老碼頭筷子牛肉($88),皇帝雞件($48),老碼頭手打牛筋丸($48),草原鮮毛肚($88),龍眼杞子菊花蜜 ($68),醬料和水果 ($25/位)

極品鵝腸
舌尖上的牛舌
老碼頭筷子牛肉
蛋餃,老碼頭手打牛筋丸
皇帝雞件
龍眼杞子菊花蜜
  • 蛋餃
2018-12-13 177 瀏覽
天氣凍喇!一定要做的事?當然係打邊爐喇!!呢間四川開到過黎香港既火鍋店,平日晚上都full house,一早已經知道佢既大名,今日終於可以好好享受🤤.火鍋湯底揀左麻辣同豬骨,唔食得辣既兩條廢J只係揀左一隻辣椒仔🌶️😂,好辣,辣得好爽出曬汗。但真係勁入味辣油好多。.🔺舌尖上的牛舌 $68一早有朋友介紹必點之一,果然無介紹錯。輕輕碌10幾秒,又嫩又入味,本身已經有調味,帶到本身既牛味👍🏻推薦.🔺功夫千層肚 $68又係好好食。碌10秒就夠,好爽口,加埋自家製四川麻辣鍋必點麻汁,連埋麻汁一齊食,好食到早早清光。.🔺老碼頭筷子牛肉 $88本身已經有辣既調味,本身既調味令平平無奇既牛肉做得一樣出色。肉質比較實,厚身。.🔺老友鬼鬼 $58其實係油炸鬼加墨魚滑。墨魚滑好爽口新鮮,無死魚味。加埋油炸鬼一齊食真係味試過,都夾既,不過油炸鬼會變得煮太耐,整體都係滿意可推。.🔺即炸響鈴 $48非常強調係即炸,足足六條。放落麻辣火鍋碌2秒馬上拎出黎,吸曬辣汁,媽呀!好辣呀!.食完個胃暖粒粒😻😻😻😻

天氣凍喇!一定要做的事?當然係打邊爐喇!!
🔺舌尖上的牛舌 $68
🔺功夫千層肚 $68
🔺老碼頭筷子牛肉 $88
🔺老友鬼鬼 $58
🔺即炸響鈴 $48
食完個胃暖粒粒😻😻😻😻
入座每位茶芥醬料$25,有免費水果任食,(當晚提供西瓜,火龍果),清水一壺(連熱茶都無),湯底選擇雙併~麻辣,豬骨湯,湯底就真是只得湯底,麻辣湯底無鴨血都唔緊要,豬骨湯底無豬骨,鴨血賣晒~半份手切牛肉$1xx只得12至15塊 2.5寸x1寸大小長方形既份量,但又唔係特别高級牛肉喎。服務好到不得了,收碟收杯好快,快到未飲完杯啤酒都收。是晚两人用餐88折後$7xx。用呢個價位,咁既份量及食料質素,無CP值可言。
,麻辣湯底無鴨血都唔緊要,豬骨湯底無豬骨,鴨血賣晒~
2018-12-11 138 瀏覽
天氣凍❄❄就會諗到要食火鍋🥘🥘不得不介紹這間😍😍😍 叫咗個 鴛鴦鍋 紅色係麻辣,白色係豬骨🐷🐷 今次得三個人所以點食物少左些, 雪花肥牛分佈得好均勻, 鵝腸唔會太瘦,滚10秒已經可以🤤🤤🤤 手工韭菜餃粒粒飽滿, 真正皮薄餡靚👍🏻👍🏻👍🏻, 牛舌日係啲叫之選, 切得薄之餘又夠甘香😜😜😜, 功夫要片薄薄的👍🏻👍🏻滾熟咗很脆口😆😆😆, 芝士流心丸, 食嘅時候要小心啲真係好流心😜😜 最後點咗紫薯紅薯粉, 放落麻辣湯底給曬啲麻辣湯汁 正到不得了👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
火鍋店其實都無乜野好講🤣所以講d印象深既野呢間野個裝修做得幾好,樓梯隔離有個充滿煙既魚池,上菜既擺法好整齊,員工態度非常有禮貌整體上碟既野都好新鮮,佢有碟「筷子牛肉」同「紅磁巴」係較特別,筷子牛肉個味係似大陸蒙古燒烤個d味,紅磁巴就甜甜地煙煙銀銀幾得意價錢就比平時貴些少,但係值得既,因為坐得好闊落<<好重要呀呢樣),員工夠多服務又好
火鍋店其實都無乜野好講🤣所以講d印象深既野
  • 筷子牛肉
2018-12-04 165 瀏覽
相約友人共進晚餐, 嗜辣的朋友提議蜀川麻辣火鍋, 走進旺角大角咀交界, 一陣陣麻辣牛油鍋的香氣傳出, 昂首一看就是這間老成都火鍋。 一走進大門, 彷彿置身內地一般, 氣氛味道環境都非常熟悉, 根本就是四川成都的感覺, 唯一的分別就是價錢xd鋪面非常寬敞,樓底亦高,氣派十足。點了個中辣紅油鍋, 嗜辣的我覺得辣度一般, 這種辣度和牛油麻辣鍋的香氣和正宗的紅油鍋相似。 店舖亦貼心提供罐裝麻油 供客人使用, 似足返咗四川。 值得一讚嘅 係店舖嘅秘製醬油, 真係點咩都咁好味。最後點咗土豆片,辣牛肉,羊肉片,紫薯粉 炸響鈴等等, 老實講肉類唔太特別 , 紫薯粉算係幾新鮮。 最後兩個人食到飽飽,都淨低少少嘢食,可見食物嘅份量都幾多。 對比內地價錢算係偏貴,但有鑑於佢嘅正宗程度,絕對可以再試。

鋪面非常寬敞,樓底亦高,氣派十足。

2018-11-28
  • 紫薯粉
  • 瘋狂辣牛肉
  • 響鈴
一直都很喜歡吃辣的我,在剛剛天氣轉冷的時候嘗試了成都老碼頭火鍋,餐廳外面的裝潢和裡面的環境都設計得十分古色古香,充滿懷舊的感覺。 餐廳的冷氣是超級冷,所以在鍋和餐點還沒到的時候,我打左幾個冷震,細心的職員留意到問我要不要被肩,原來這間餐廳是可以借被肩,怕冷的女生不用怕了! 這次我點了鴛鴦鍋-豬骨湯和香港小辣(香港小辣是一粒辣椒;成都的辣度是兩粒辣椒起計)因為早有聽聞一粒辣椒都很辣,所以保險計我還是點了最輕微的辣度。 湯底方面,香港小辣對我來說已經是十分辣(以後都不敢說自己能吃辣了),而且它是屬於紅油湯底,在未加湯之前,差不多整鍋都係辣油,所以我覺得是有一點負擔。 但反而豬骨湯底我感到驚喜,因為內裡有火腿、菇、杞子作湯底料,十分清甜。 我最喜歡火鍋店可以點半份,因為可以嘗試到更多的食物! 所以我點了十款的材料,5星為極度推介指數 鴨血 ***** 本身就有味道,配搭麻辣鍋不算太吸味反而絕配! 老碼頭手打牛筋丸 *** 半份四粒有點略貴 西班牙黑毛豬腩肉 *** 澳洲雪花肥牛 *** 牛柳粒 **** 相比起肥牛,牛柳粒更有牛味 金菇 **** 娃娃菜 **** 珊瑚蚌 *****

我最喜歡火鍋店可以點半份,因為可以嘗試到更多的食物!
所以我點了十款的材料,5星為極度推介指數

老碼頭手打牛筋丸 *** 半份四粒有點略貴
西班牙黑毛豬腩肉 ***
澳洲雪花肥牛 ***
牛柳粒 **** 相比起肥牛,牛柳粒更有牛味

金菇 ****
娃娃菜 ****
珊瑚蚌 ***** CP值高 價錢不貴 份量足夠 而且在外面很少有

鵝腸 ***** 爽口

即炸響鈴 ***** 真的是即炸,會燙口的那種

吃完以後,門口有一部7秒除味機,幫您消除火鍋後身上的味道,設計窩心但作用不大,因為我的頭髮已經完全吸味了!
2018-12-04 163 瀏覽
呢間裝修到成個中國皇宮咁嘅火鍋店,香港吋金呎土,真係買少見少內堂非常大,有兩層。本人唔好辣,所以叫咗豬骨湯。配料好新鮮,非常多選擇。醬料吧有四川最流行吧麻油罐,點完解辣一流。水果唔多,但好甜。呢度我推介油豆腐串同鴨血,仲有皇帝雞。自助醬料,水果吧及茶介每位$25,豬骨湯$88,滑溜溜鴨血半份$36,耗兒魚半份$46,要煮3分鐘,澳洲雪花肥牛半份$82,爽滑豬潤半份$48,皇帝菜全份$36,A級五花肉半份$50皇帝雞件全份$88蛋餃半份$32,麻香海哲全份$38,涼拌魚皮全份$38,油豆腐串全份$28。
水果唔多,但好甜。呢度我推介油豆腐串同鴨血,仲有皇帝雞。
自助醬料,水果吧及茶介每位$25,

皇帝雞件全份$88

蛋餃半份$32,
麻香海哲全份$38,
涼拌魚皮全份$38,

油豆腐串全份$28。
朋友好鍾意食辣,適逢佢生日就約佢黎呢度食返餐!上網睇過下佢咩來頭:「01年在四川開業,在內地現有近百間分店的成都老碼頭,現在香港也開了特許經營店。」者係過江龍咁話啦,價錢都唔平架,真係要試真d!對於食辣,真係又期望但又怕受傷害所以叫左個鴛鴦鍋(成都麻辣小辣+蕃茄湯底)一黎到紅油個邊馬上就滾到起晒泡泡,而蕃茄湯就好似死海咁平淡甚少食麻辣就有d大驚小怪,問下店員先知紅油傳熱特別快,無辨法叫左好多野食,當中最愛既係內臟類代表-鴨血同鵝腸!兩類都係放係蕃茄湯好普通,但一出麻辣鍋就令人一口接一口!!鵝腸爽脆,鴨血無臭味,食辣鍋好正另外都推介佢地既手工韮菜餃,十分有驚喜呀,大大隻隻。入面包既韮菜好多,令到餃子好飽滿怕辣又想食辣,呢度有提供法寶比大家就係蠔油加蒜加蔥再加大量麻油,真心有用
朋友好鍾意食辣,適逢佢生日就約佢黎呢度食返餐!

上網睇過下佢咩來頭:
者係過江龍咁話啦,價錢都唔平架,真係要試真d!

對於食辣,真係又期望但又怕受傷害

所以叫左個鴛鴦鍋(成都麻辣小辣+蕃茄湯底)
一黎到紅油個邊馬上就滾到起晒泡泡,而蕃茄湯就好似死海咁平淡

叫左好多野食,當中最愛既係內臟類代表-鴨血同鵝腸!

兩類都係放係蕃茄湯好普通,但一出麻辣鍋就令人一口接一口!!
鵝腸爽脆,鴨血無臭味,食辣鍋好正

另外都推介佢地既手工韮菜餃,十分有驚喜呀,大大隻隻。
入面包既韮菜好多,令到餃子好飽滿

怕辣又想食辣,呢度有提供法寶比大家
就係蠔油加蒜加蔥再加大量麻油,真心有用

2018-11-19
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日