餐廳:成都老碼頭火鍋 (旺角)地址:旺角塘尾道61號地舖因為疫症關係少左好多人去打邊爐🍲,今次一於伴隨介紹成都老碼頭火鍋呢間火鍋店同時分享下點樣打邊爐可以安心啲❤️,戴返頭盔先⛑,所有意見都係純個人分享😂,有咩唔岩/意見歡迎留言提出呢個時勢揀一間火鍋最基本要睇下餐廳嘅防疫措施做成點🧼,成都老碼頭火鍋提供免費消毒噴霧機,使用台灣行政院衛生署推介嘅消毒產品,入去要量體溫同埋有消毒劑比食客消毒雙手🙌🏻,仲有密室袋提供用黎裝口罩入到去空間夠大,座位夠疏,最起碼唔好成班人一齊去食火鍋咁就可以減低風險✌🏼,而餐廳亦都提供特長公筷🥢,減少共用筷子同交叉感染嘅機會講完衛生方面緊係要講下食物啦,黎到食成都火鍋點可以唔叫麻辣湯底呢🌶,知道香港人無內地人咁食得辣,仲推出左迎合香港人嘅麻辣程度🇭🇰,當然如果你真係好食得辣可以叫返辣啲食物方面就叫咗個鴨血🩸、鵝腸、台灣鴨舌、瘋狂辣牛肉🐮、耗兒魚(剝皮魚)、蛋餃🥟、即炸響鈴同爽脆牛黃喉(牛血管)。值得介紹一下呢到嘅辣牛肉同響鈴,牛肉用上大量辣椒去醃製,原本以為一浸落湯底就會無哂面頭嘅辣辣,點知食果陣仲保持到「瘋狂」嘅辣感覺😍,當然對平時譚仔食開中大辣嘅我黎講緊係可以
餐廳:成都老碼頭火鍋 (旺角)
地址:旺角塘尾道61號地舖

牛肉用上大量辣椒去醃製,原本以為一浸落湯底就會無哂面頭嘅辣辣,點知食果陣仲保持到「瘋狂」嘅辣感覺😍,當然對平時譚仔食開中大辣嘅我黎講緊係可以再辣啲😎;
響鈴香脆大舊,浸2-3秒落湯底再拎起,唔單止可以試到紅油湯底嘅辣,仲可以保持住響鈴嘅脆

點菜紙上面仲寫住左每一樣食物要淥幾耐,等你可以試到食物最佳嘅生熟程度同味道。
最後緊係食返個甜品中和下啲辣味啦😋,見到呢個紅糖糍粑係咪好想食呢
2020-03-18
10 分鐘 (堂食)