2020-05-21 59 瀏覽
今晚同朋友去食火鍋,近近地去大角咀個間火鍋店,樓高兩層,環境大,乾淨又衞生。門口仲擺放一部消毒噴霧機,只要按一按,企7秒就搞點,易用又衞生🤩19:30前入座 / 21:30後入座,仲有68折優惠,好抵呀🤩呢到點配料係用wechat 去scan QR code點既,仲提供埋Wifi,方便容易使用自選湯底選擇多今次自選鴛鴦(兩款湯底):成都原味中辣 (如果怕太辣,可以選擇少辣後慢慢加辣) + 豬骨湯 (濃郁湯底好飲)火鍋配料:#龍蝦沙律丸 半份4粒,爽口彈牙; #玉子豆腐 一條 ; #富貴福袋 半份4件; #雞子 一碟; #冬菇 10件; #蒙古羊肉片 一碟; #澳洲雪花肥牛 一碟 ; #菠菜墨魚滑 滿滿的,煮熟菠菜綠,仲脹卜卜好大粒,好彈牙; #滋補花膠筒 滋潤花膠,食落黏黏地又爽滑食火鍋當然唔少得叫番支支裝哈爾濱啤酒及支裝百威,咁先有食火鍋既感覺🍻📍成都老碼頭火鍋大角咀塘尾道61號

自選湯底選擇多
今次自選鴛鴦(兩款湯底):

火鍋配料:

📍成都老碼頭火鍋
大角咀塘尾道61號
2020-05-20
5 分鐘 (堂食)
$365.5 (晚餐)
  • 澳洲雪花肥牛
2020-05-20 46 瀏覽
最近疫情有點緩和,加上太掛念麻辣火鍋的味道了,所以還趁著現在人少少,經朋友介紹來了這間成都老碼頭火鍋,一入門職員就幫我們噴消毒酒精及量體溫,非常貼心。位與位之間都分隔很遠,本來下層也有位,但都安排我們坐樓上,相當安心的距離,值得一讚。很快我們就點了湯底,今次我們選了鴛鴦鍋,一半是四川麻辣湯,另一邊是蕃茄湯。一上來就已經聞到很香!麻辣湯的紅油視覺上相當吸引,蕃茄湯看起來都非常濃郁。試了一口蕃茄湯,的確真材實料,非常濃厚的蕃茄味。將2款湯加入碗內mix ,酸酸辣辣是非常夾的!因為我和朋友都不吃牛,所以點了兩份豬,上面那個是A級五花肉,脂肪成份比較多,滾熟了後油脂令肉非常軟滑。下面那個是西班牙黑毛豬肉,吸了湯底的味也有豬味,薄薄的吃下去的質感也很好。牛舌和黃喉非常爽口點了我們最愛的鴨血,因為太喜歡吃,所以點了全份,厚度剛好,完全不腥,有點點咬口,不會一咬就散。沾了湯底的味,非常好吃,不會過份濃味,也不會淡。鴨血絕對要沾這個辣粉吃,令整個味道升級!因為湯底很棒,所以點蘿蔔是一定不會錯,全吸了湯底的味。之後我們又試了紫薯寬粉,上來的時候是實紫色的,煮了之後就是半透明的紫色。吃下去跟一般薯粉沒什麼
牛舌和黃喉非常爽口
鴨血絕對要沾這個辣粉吃,令整個味道升級!
因為湯底很棒,所以點蘿蔔是一定不會錯,全吸了湯底的味。
之後我們又試了紫薯寬粉,上來的時候是實紫色的,煮了之後就是半透明的紫色。吃下去跟一般薯粉沒什麼大不同,很喜歡它煙韌的質感。
吃到差不多飽,之前見到醬油區有水果提供,我們都拿了一些哈蜜瓜及楊桃,吃完麻辣火鍋之後再吃點清爽的水果。今餐真的非常滿足。
2020-05-12
2020-05-20 38 瀏覽
成都老碼頭火鍋@旺角有冇人好似小編一樣 無辣不歡呢?🔥講起食辣 重慶麻辣既又麻又辣就係小編抗拒唔到既辣😋今次離到成都老碼頭🌶️一入門就會比佢既裝橫吸引住由外觀到內部裝修既每一個細節都努力還原成都既感覺👍🏻店內員工既服務態度亦值得一讚又有圍裙提供 好貼心呢今次Order佐鴛鴦火鍋 試佐店鋪既新出口味麻辣🌶️ X 豬骨湯🐷🍲火鍋配料就以草原鮮毛肚 新鮮彈牙爽脆牛黃喉 食落都係爽彈爽彈滑溜溜鴨血 配麻辣湯係必需的🐮老碼頭筷子牛肉 配乾碟 好鮮味菠菜墨魚滑 新鮮好味 但略嫌同菠菜好似無乜關係🤣手工韭菜皎 皮薄又滑嘟嘟 好鮮味 大推👍🏻其他火鍋配料都好新鮮小食老麻辣手撕雞🐣都好有驚喜整體餐廳舒服度 員工體貼度 食物質素等等 都不錯喜歡四川美食既朋友 不妨一試❤️😋味道:7/10💰消費:$300
成都老碼頭火鍋@旺角

😋味道:7/10
💰消費:$300
2020-04-14
2020-05-19 44 瀏覽
疫情稍為有點緩和!👍🏼所以今日都同朋友去左打邊爐!🥘淨係睇個裝修!⛩應該所有人和我一樣遠處看到的話眼光都會只是看着這店舖!⛩裝修古色古香!🏮較有古代宮廷裝修感覺!🏮門面已經加晒分!⛩👍🏼先來一個鮮淆豬骨湯底!🐖🦴🍲配A4牛頸脊!🐂豬骨湯底夠濃裂!🐖🦴🍲👍🏼牛夠薄!🐂入口即溶!🐂再來個牛胸爽!😍亦即是牛胸油!😍我的最愛!😍🤤香港打邊爐的地方很少有的!🥺除非是真係吃牛的地方就會有!🐂慶幸呢度都有我可以吃到!🐂😍🥰🤤再來一個台灣墨汁腸!👍🏼蛋餃!🥟平時食台灣腸只會燒來吃已經很甜很好吃!👍🏼😋估唔到呢度用作打邊爐用!👍🏼😋打邊爐原來都很好吃!👍🏼😋必點!😋👍🏼蛋餃亦是必點的!🥟因為蛋餃是古色古香的一道小吃!🥟亦是我鄉下的一道小吃!🥟中國地方較為多!😃相對香港亦較為少!🥺難得呢度有得食當然一定要叫!🥟絕對不比餃子遜色!🥟👍🏼🥰😋珊瑚蚌貴妃蚌份量及切出來的體積比平時打邊爐大件!👍🏼😃足料亦夠新鮮!👍🏼😃老碼頭筷子牛肉!🐂有點微辣的!🌶口感有點遜色!🙈食落有點像便利店包裝辣味魚肉腸似的!🙊手打貢菜豬肉丸!😃如果愛吃貢菜的你不妨可以試一試!😃台灣水蓮菜!😍亦是一道較特別的菜!😍👍🏼唔係周圍都有
疫情稍為有點緩和!👍🏼所以今日都同朋友去左打邊爐!🥘

手打貢菜豬肉丸!😃如果愛吃貢菜的你不妨可以試一試!😃

台灣水蓮菜!😍亦是一道較特別的菜!😍👍🏼唔係周圍都有!😍見呢度有一定必點!😍👍🏼吃落夠爽口!😋

最後叫了小吃涼拌魚皮!🐟愛吃酸和辣的你亦都可以叫來吃!🌶🐟酸酸辣辣的!🐟🌶

全個邊爐飲品配了杞子龍眼菊花蜜!🌼甜甜又養生!🌼

• 台灣墨魚腸
  • 台灣水連菜
  • 珊瑚蚌
2020-05-19 19 瀏覽
見到佢門口就已經好有古色古香。入到去從MENU 裝潢都好有客棧嘅感覺,幾特別。火鍋配料選擇都與眾不同,有特色。湯底我地當然要揀麻辣火鍋,任何嘢配上麻辣火鍋都有惹味鮮美嘅味道!偶爾都要放縱下自己,折磨下個腸胃。舌尖上的牛舌:食落爽彈。西班牙黑毛豬腩肉:豬腩肉好適合麻辣湯底,肥肉部分滲入麻辣湯底,擺入口中爆出鮮辣味道!好正。耗兒魚:第一次食,味道都幾好,鮮嫩香滑。蛋餃:無試過擺蛋餃落去打邊爐。之後發現幾乎所有食材都係可以打邊爐嘅。
見到佢門口就已經好有古色古香。

入到去從MENU 裝潢都好有客棧嘅感覺,幾特別。

火鍋配料選擇都與眾不同,有特色。

舌尖上的牛舌:食落爽彈。

耗兒魚:第一次食,味道都幾好,鮮嫩香滑。

2020-05-18
2020-05-19 40 瀏覽
之前見有人推薦,一於嚟試吓啦,地點都幾方便,我喺奧海城行過嚟用左大約10分鐘。我地book咗位所以唔洗等🥰。門口有專人探熱.防疫措施做足👍🏻門牌好有風格,有老碼頭嘅感覺。喺我哋研究餐牌嘅時候,侍應都細心留意到我哋有疑問,即時過嚟幫我哋,呢點值得欣賞。鍋底同其他配料都好快上齊,鍋底我哋揀咗鴛鴦鍋,一邊係成都原味(無渣紅油麻辣鍋)微辣。一邊係豬骨湯(又要威又要帶頭盔!想食辣又驚食唔到🤣)。自助醬料同生果吧$25 ,醬料選擇都幾多,仲教埋你整成都人食火鍋必需嘅油碟乾碟,唔錯!生果方面有楊桃同火龍果,係任食嘅。😋配料方面我哋二人總共叫咗11款,因為實在太多我哋未食過嘅火鍋配料🤣。好彩大部分可以叫半份👍🏻我哋點咗11個火鍋配料包括A4和牛頸脊,扇貝,珊瑚蚌,鮮蝦脆肉腸,耗兒魚,毛肚,黃喉,即炸嚮聆,功夫土豆片同牛鞭。A4和牛頸脊:食落鬆軟有牛味,夠肥我鐘意,而且半份都幾多👍🏻。耗兒魚:第一次試就愛上咗,口感係實肉嘅九肚魚,滑嘟嘟好過癮😆。黃喉:鮮嫩爽脆,佢同麻辣火鍋係最friend👍🏻牛鞭:都係第一次食,食落係爽嫩嘅牛筋,唔錯。其實每一樣都鍾意🤣,呢幾樣最有驚喜。最後 湯底揀微辣其實接受到👍🏻

門牌好有風格,有老碼頭嘅感覺。

黃喉:鮮嫩爽脆,佢同麻辣火鍋係最friend👍🏻

牛鞭:都係第一次食,食落係爽嫩嘅牛筋,唔錯。

其實每一樣都鍾意🤣,呢幾樣最有驚喜。

最後 湯底揀微辣其實接受到👍🏻
  • 日本A4牛頸脊
2020-05-15 26 瀏覽
環境方面:7/10 分餐廳乾淨,整潔。入坐前會有客人等候區,等候區座位較少,但座位舒適。建議提早訂位,有留位可以不用等候,直接進入餐廳。入咗座後會有一個放置個人物件的竹籃🧺,很不錯,不會整污糟手袋👜。環境舒適,枱與枱之間距離適當,由於6:30入座人流較少,7:30開始人流較多,如果喜歡安靜的朋友,可以提早吃晚飯,會有一個較舒服的環境。服務態度方面:8/10分入座後,職員主動詢問需要什麼湯底,並且熱情地介紹每種湯底的不同及收費。同時,亦都有侍應主動幫忙加水,加湯,感覺很不錯👍佢哋仲會提你出邊有好多生果可以免費食(當時見到水果區有蜜瓜+荔枝。種類唔多但係都新鮮。)食物質素方面:7/10分今次揀咗成都火鍋湯底($168)及椰子湯底(另需加$38),成都火鍋湯底勁辣,唔食得辣嘅朋友小心揀。 打完邊路之後個口比較乾,有瘋狂想飲水的感覺。食物種類豐富,澳洲雪花肥牛比較少,如叫半份蔬菜類非常新鮮,可以叫萵筍、金菇。超級推介:滑溜溜鴨血、新鮮即炸響鈴❤️❤️❤️❤️ 100分
環境方面:7/10 分

服務態度方面:8/10分

食物質素方面:7/10分

食物種類豐富,澳洲雪花肥牛比較少,如叫半份
蔬菜類非常新鮮,可以叫萵筍、金菇。
2020-05-13
2020-05-14 35 瀏覽
又來老碼頭,下午就已經開心很久了!期待已久的火鍋,我終於來了👍醬料和🍉水果$25吃火鍋🍲醬料跟水果是必不可少的!今晚的水果是荔枝跟哈密瓜🍈簡直開心到飛起來!.自選鴛鴦$168鍋底的首選!其實還是麻辣紅油比較入味,煮什麼都很好吃,蕃茄🍅湯底只是配角,讓自己不是那麼罪惡!.老碼頭筷子🥢牛肉$88今晚最愛,跟普通的肥牛不一樣,是正宗特有的小黃牛肉,肉質鮮嫩!.蒙古羊肉片$68羊肉新鮮,特別是在紅油裡面涮過之後,鮮美多汁。.手打芝士墨魚🦑丸$62丸子🍡彈牙,內心的芝士,要開來,入口就化開來,超級幸福的感覺。.脆炸午餐肉$52最好吃的午餐肉,廚師特意用油煎過,所以,味道比一般的肉,更加香。.冰🧊豆腐$25最愛,豆腐冰過之後,會有很多蜂眼,特別吸湯汁,讓口感更加濃郁。.淮山$32功夫土豆片$38紫薯🍠寬粉$38送 鮮榨西瓜🍉...

醬料和🍉水果$25
自選鴛鴦$168
老碼頭筷子🥢牛肉$88
蒙古羊肉片$68
羊肉新鮮,特別是在紅油裡面涮過之後,鮮美多汁。
手打芝士墨魚🦑丸$62
脆炸午餐肉$52
冰🧊豆腐$25
淮山$32

功夫土豆片$38

紫薯🍠寬粉$38

送 鮮榨西瓜🍉
2020-05-13 28 瀏覽
My colleagues organized a welcome dinner for one of our team members and they decided to go for hotpot, Sichuan Hotpot in particular. I can’t really take the heat so I asked them to prepare another soup base for me and they were kind enough to order the tomato soup base as the other half the soup base combination.We had some ready-to-eat appetizers before starting the hotpot feast. We ordered plenty of dishes for the hotpot. We had a few different kinds of meats and I enjoyed the beef quite a lo

We had some ready-to-eat appetizers before starting the hotpot feast. We ordered plenty of dishes for the hotpot. We had a few different kinds of meats and I enjoyed the beef quite a lot. They were so tender which even amount of fat. I don’t eat lamb so I didn’t try that but my colleagues said it was good also.

I would say the medium level chili soup base was a bit over for me, but I think the entry level of the chili soup might be ok for me. We will go back again to give that a try. The experience was good and all the food was fresh and service was great.
2020-05-12 32 瀏覽
疫情稍為好轉下,即刻想去打邊爐😆😆,咁岩見到呢間火鍋店環境幾闊落,門口仲有部消毒噴霧機,感覺幾安全,咪去試下囉…本身對間野無乜期望,係見好耐無“烚下烚下“,咪搵間食下囉…點知有驚喜喎~入到去坐底左,當然係揀湯底先啦…我鍾意食蕃茄,而我老友就鍾意食辣…咁梗係揀個蕃茄拼紅油麻辣湯底啦!p.s.麻辣真係好辣…唔太食得辣但又想試既就最好叫小辣…自助吧就有好多汁醬俾你選擇~咁我地就揀左d豬腩片,雞件,雲吞,韭菜餃…d野幾好…唔錯,炸魚片好脆口,但有樣野一定要食,就係龍蝦肉蝦丸,真係堅好食,堅彈牙😋😋😋,另外呢度既食物有樣好處,係可以叫半份,兩個人食就可以叫多幾樣野!🥰🥰最後我地坐左兩個鐘…慢慢食都無人會趕你走!到埋單啦…我地先發現原來呢段期間係有8折優惠架!早知再叫多d野食啦,不過唔緊要,因為遲下我會再黎食,下次先再叫多啲🤭🤭🤭

自助吧就有好多汁醬俾你選擇~
最後我地坐左兩個鐘…慢慢食都無人會趕你走!
  • 紫薯寬粉
2020-05-12 25 瀏覽
我們是一團六人聚餐,服務員非常有禮,入場前, 一如既往要噴消毒液,量體溫,叫了麻辣火鍋湯底和花膠雞湯底,叫了一碟牛魔王,象拔蚌刺身,豬紅,響鈴,蝦,韭菜餃,墨魚滑,淮山,等等等等,多到我也忘了,由於我們六個都非常肚餓,來不及拍照就已經整碟菜不見了😂😂 可想而知我們有多餓!!首先說一下牛魔王,真的非常可口入口即溶,即使6奈左亦不會un..和"鞋",不用五分鐘整碟牛已經不見了(包括鍋裡的)😂象拔蚌刺身非常新鮮的帶點甜,然後我不吃豬紅,吃不到蝦(搶不到😅),韭菜餃也很好吃皮薄餡多,至於墨魚滑本人覺得比起其他菜有點遜色,烏冬放入麻辣火鍋湯底真的一流,這是又要辣又要吃的感覺,非常犯賤,人類總喜歡這樣折磨自己😂
我們是一團六人聚餐,
服務員非常有禮,
入場前,
一如既往要噴消毒液,量體溫,
叫了麻辣火鍋湯底和花膠雞湯底,
多到我也忘了,
由於我們六個都非常肚餓,
來不及拍照就已經整碟菜不見了😂😂
可想而知我們有多餓!!
首先說一下牛魔王,
真的非常可口入口即溶,
即使6奈左亦不會un..和"鞋",
不用五分鐘整碟牛已經不見了(包括鍋裡的)😂
象拔蚌刺身非常新鮮的帶點甜,
然後我不吃豬紅,吃不到蝦(搶不到😅),
韭菜餃也很好吃皮薄餡多,
至於墨魚滑本人覺得比起其他菜有點遜色,
烏冬放入麻辣火鍋湯底真的一流,
這是又要辣又要吃的感覺,
非常犯賤,人類總喜歡這樣折磨自己😂

2020-05-11 41 瀏覽
好耐無打邊爐啦! 難得同朋友去食,就簡間有特色既!門口有部消毒機,全身消毒,好貼心!入到去仲有搓手液同口罩袋提供,good啲裝修好靚,好有中國特色叫左個沙嗲湯同養生花膠雞湯,超足料! 有至少兩舊花膠,極度推介。仲超多竹笙牛肉脂肪分佈好靚,一啲都唔un, 推介牛舌,好有口感,唔知點解有啲紅油呢?牛胸爽,爽脆,唔油膩好中意呢個,毛肚,薄版牛柏葉咁,好薄好脆口,必食菠菜墨魚滑,無咩菜味,如普通墨魚滑差唔多,好彈牙魚皮同台式麵筋都好大碟打邊爐好中意落冰豆腐,索哂啲湯汁,正足料,野食新鮮有水準,會再幫襯
好耐無打邊爐啦! 難得同朋友去食,就簡間有特色既!
門口有部消毒機,全身消毒,好貼心!

入到去仲有搓手液同口罩袋提供,good

啲裝修好靚,好有中國特色

仲超多竹笙

牛肉脂肪分佈好靚,一啲都唔un, 推介

牛舌,好有口感,唔知點解有啲紅油呢?

牛胸爽,爽脆,唔油膩

好中意呢個,毛肚,薄版牛柏葉咁,好薄好脆口,必食

菠菜墨魚滑,無咩菜味,如普通墨魚滑差唔多,好彈牙

魚皮同台式麵筋都好大碟

打邊爐好中意落冰豆腐,索哂啲湯汁,正

足料,野食新鮮有水準,會再幫襯
  • 舌尖上的牛舌
  • 手切肥牛
2020-05-07 176 瀏覽
想試下呢間好耐 一路都覺得好似好貴好唔抵食,但後來見到佢地唔同時段黎會唔同折扣🥰 所以就襯而家唔算太多人出街 就黎左呢到試下啦~呢到環境幾好 夠大有兩層添。 醬料同水果係自助既!草原鮮毛肚 半份 $88毛肚非常爽口,唔會有腥味! 淥一淥就食得🥰爽脆牛黃喉 半份 $48淥耐左都仍然非常爽口彈牙。食材亦感覺好新鮮!😬澳洲雪花肥牛 2份 $158+$158 ($316)因為肥牛質量唔錯 所以叫左兩份 🙈肥瘦適中。耗兒鱼 半份 $46男朋友覺得呢個比較腥 所以大家可以考慮下叫唔叫 但魚都算大條。珊瑚蚌 半份 $58口感爽脆 唔錯!🤓萵筍條 1份 $35口感偏淋身 🧐皇帝菜 1份 $38份量幾多!😋紅薯幼粉 1份 $30同一般係出面食既酸辣粉再煙韌啲😚紫薯寬粉 1份 $38有啲失望 以為會有小小紫薯味 點知原來係一樣 不過打卡都幾靚🤣醬料及水果 2份 $50佢有個醬料吧 可以自己自由搭配自己喜歡的醬料,佢地是日水果有蜜瓜同火龍果。我個日就食左蜜瓜,好甜又多汁 值得試一試!👍🏻鮮淆豬骨湯 1份 $88湯底濃郁

草原鮮毛肚
草原鮮毛肚 半份 $88
毛肚非常爽口,唔會有腥味! 淥一淥就食得🥰

爽脆牛黃喉
爽脆牛黃喉 半份 $48
淥耐左都仍然非常爽口彈牙。食材亦感覺好新鮮!😬

澳洲雪花肥牛
澳洲雪花肥牛 2份 $158+$158 ($316)
因為肥牛質量唔錯 所以叫左兩份 🙈肥瘦適中。

耗兒鱼

珊瑚蚌
紫薯寬粉
鮮淆豬骨湯
2020-05-05 45 瀏覽
朋友係HOT POT FAN,上網睇到呢間有折同埋多優惠,就請朋友食返餐好既。我地唔同種類既野都叫左D,佢中意SPICY野,叫左個SPICY SATAY湯底,好濃稠既湯底,所有食物都變得好濃味。我地既左半碟澳洲肥牛,同個湯底好夾,牛肉味好重,食得出高質!好好味!叫左4粒手打墨魚丸,大粒得黎好有墨魚味,好中意食手打既丸呢!叫左D白羅白,煮左好耐,好SOFT先食,吸晒湯既精華!又叫左D鮮蝦雲吞,手包既,有原隻蝦,好味!我地仲叫左D魷魚同墨魚仔,都係好鮮,墨魚仔放左入去要快食,好快變到勁細粒。今次一穫熟既重頭戲係桂妃蚌,好脆好大粒,又係要快食。我地仲叫左金針茹,又係同肥牛同湯底好夾。飲品我地用WECHAT點餐,有FREE COKE同埋我地用FB LIKE左加SHARE左圖,有1 JAR柚子梳打呢!加埋醬汁吧有西瓜同DRAGON FRUIT任食,好大件夾抵食呀呢度!
2020-05-04
2020-05-03 37 瀏覽
成都老碼頭火鍋店環境舒適,裝飾古色古香,食物有水準,所以已是第二次前來。位置方便,旺角站行過嚟不算遠,容易搵。餐廳消毒工夫做到足,所以食得安心。見員工不時以消毒噴霧抹桌子,門口亦設置消毒噴霧機,供免費使用。叫咗番茄湯底,夠健康清新,裡面超多番茄,湯底超鮮甜,我們打邊爐前先喝飲兩碗。飲品就叫龍眼杞子菊花蜜,非常清潤,打邊爐飲啱曬。今次叫了日本a4牛頸脊,入口即溶,極品級嘅享受😍另外花甲亦好新鮮,還有稻庭烏冬,娃娃菜。 吃飽飽還可以出去自助攞水果,今天有西瓜同火龍果,囡囡都食咗幾舊😋

飲品就叫龍眼杞子菊花蜜,非常清潤,打邊爐飲啱曬。

今次叫了日本a4牛頸脊,入口即溶,極品級嘅享受😍

2020-05-03