1K
2019-09-24 611 瀏覽
文匯街個頭不嬲都多野食, 雞煲小菜糖水都有, 原來仲有煲仔飯! 以前食煲仔飯一定係廟街出名, 但係個人就覺得麻麻地, 會寧願選擇去小菜館食, 上次搵下搵下見到憶食尚臘味煲仔飯, 用得煲仔飯做店名出品應該都有番咁上下質素掛今晚涼左少少就特登走過黎食! 招牌幾sharp醒, 見到即刻想食臘味煲仔飯!店內環境比我想像中好好多, 原本以為係一般茶記feel, 點知入到去完全係另一種感覺, 仲有少少西餐廳feel添, 店員又唔係我想像中既茶記呀叔, 而係好有禮貌而且上菜時仲會介紹一下添! 哩點係有d驚喜。Menu除左主餐牌之外都有set既, 選擇都幾多。我地第一次黎想食多d自己最想食既野所以散叫左幾樣野。檸檬薏米水自家製既檸檬薏米水非常清甜帶微酸, 夏天飲真係好舒服, 而且仲有去水腫功效, 健康又好味。川味腸炒蛋第1次食臘腸炒蛋, 仲要係好特別既麻辣味臘腸, 蛋炒至7至8成熟仍有滑滑既感覺, 夾埋一齊食出奇地夾, 唔覺得臘腸好咸反而麻辣味越咬越香一見鐘情(海鯧魚)海鯧魚為咸鮮做法, 海上捕獲後古法醃製15分鐘, 完全有別於一般咸魚, 食落無咁咸之餘仲帶住魚既鮮味, 而且肉質嫩滑。芥菜排骨煲細細個

川味腸炒蛋

一見鐘情(海鯧魚)

芥菜排骨煲
細細個成日去間潮州菜館食, 今日食番依個味道感覺無咁咸, 而且湯頭有陣肉香味, 店員話依個排骨係野生黑毛豬肉, 味道確係香d又無豬蘇味~

特色臘味煲仔飯
可以揀細(2-3人份)or中size(4-5人份), 店員放低後淋上頭抽, 經過煲邊時滋滋聲勁吸引
飯粒夠乾身而且質感食落比平時多左種煙韌既感覺, 臘味香氣滲哂入每粒米粒, 食到我lamlam脷! 臘腸食落亦唔覺肥膩, 仲有茅台酒既香氣, 最後店員幫手剷起飯焦, 一塊塊脆卜卜又咸香, 依個煲仔飯真係好出色好值得食, 起碼以後一想食煲仔飯我都會諗起佢先!

御髮膳粥
最後叫既紫米甜品, 估唔到佢咁足料, 真係一窩粥咁, 多到我地差d食唔哂! 落花奶食更加香添~

今餐食多左攪到捧住個肚走, 全部野都好好味, 臘味煲仔飯無令我失望仲係我期望之上!! 下次再黎食下其他款既煲仔飯先得

2019-09-16
2019-09-24 38 瀏覽
憶食尚煲仔飯今次點食了2人午市套餐,198元就有1個雙拼臘味煲仔飯(臘腸,臘鴨肶),一碟油菜😍等左大約15到20分鐘,一個熱辣辣的煲仔飯先送上黎,服務員會起你等待期間,同你講解一下佢地d臘腸係用黑毛豬整,再加入紹興酒,故入口芳香及豬味濃旭🤪服務員還會幫加入豉油落煲仔飯度,細心提點食到幾多分鐘左右先好食飯蕉😍當飯蕉可以食得時,服務員還會過黎主動幫我起飯蕉👍真正平民嘅價錢,5星級的享受☺☺☺油菜亦很好,擺得靚靚先上枱,條條翠綠甘甜,絕不馬虎💪
憶食尚煲仔飯

油菜亦很好,擺得靚靚先上枱,條條翠綠甘甜,絕不馬虎💪

2019-09-24 23 瀏覽
高級中菜廳既環境 食煲仔飯 黃金手工麵 外脆內軟既幼幼麵 本身個麵質已經好煙銀 口感一流 再配埋酸酸甜甜嘅醬 點少少就好開胃 菜心翠綠清甜 用上湯浸住 有炒香過嘅蒜片一齊食 整體本店嘅食物質素睇得出本店對食品嘅細心 執着
高級中菜廳既環境 食煲仔飯
點少少就好開胃
菜心翠綠清甜 用上湯浸住 有炒香過嘅蒜片一齊食
整體本店嘅食物質素睇得出本店對食品嘅細心 執着
  • 手工黃金麵
2019-09-19 249 瀏覽
朋友話呢到煲仔飯好出名 今日去開element就慢慢行過黎呢邊食飯 其實都幾遠 要行成十五分鐘左右既原來除左煲仔飯之外 呢到仲有唔少小菜今日好肚餓 煲仔飯要整二十分鐘以上晤想等😂首先叫左呢個川味麻辣雞 侍應話係用走地雞 我地呢碟係雞脾 雞味濃郁 麻辣汁調得好正 送飯一流 下面仲有幾條菜食😂😂板鴨蘿蔔煲 小妹晤係蘿蔔粉絲 湯係做得鮮甜 我都飲左幾碗雙味臘腸貝殼包 呢個臘腸好特別 其中一條係川味 麻麻辣辣甘 配埋包中和番咸味👍👍🖕手工黃金麵 呢到啲麵係手工麵 配甜酸汁食 幾特別無係出面食過 但要快啲食 因為凍左會硬左同埋會標油 無甘好食最想試係呢個XO醬鮑魚拌麵 呢個我好期待呢個手工麵比炸左既更好食 佢地既XO醬係自製只係加左少量 都好夠味 我好鐘意食👍👍🥰御髮膳粥 我覺得似係八寶粥同紫米露混合version 😆 加左椰奶食更加滑口 我地食晒🥰最後仲有檸檬薏米水 好足料呀 解暑一流🥰朋友埋單晤知幾錢 朋友話價錢合理 食到我地飽一飽👍

原來除左煲仔飯之外 呢到仲有唔少小菜

最後仲有檸檬薏米水 好足料呀 解暑一流🥰

朋友埋單晤知幾錢 朋友話價錢合理 食到我地飽一飽👍
  • 雙味臘腸貝殼包
2019-09-18 35 瀏覽
朋友介紹佐敦新開左間煲仔飯, 店裹環境舒適,乾淨,很好👍🏻!放工7:00 唔使等位! 服務員態度新切👍🏻先黎杯檸檬薏米水,味道清淡! 唔會太甜,剛好! 呢到除左煲仔飯仲有其他野食,先黎個手工黃金麵,香脆可口,配上酸甜汁,有點似炸雲吞。再黎碗酸辣湯空心麵,味道似重慶酸辣粉,配上臘腸,味道偏濃! 再黎叫左個蒸土豬肉,肉質不會太肥,配上香葱豉油!正👍🏻,之後有碟清蒸臘味拼盤,臘腸唔會好油,臘鴨偏鹹。不過配埋上湯浸菜心就啱!最後甜品御髮膳粥,即係紫糯米糖水,多豆唔會太甜!👍🏻

最後甜品御髮膳粥,即係紫糯米糖水,多豆唔會太甜!👍🏻
2019-09-12 29 瀏覽
柯士甸平時真係好少去,今日係附近拎野~見到成條街都係野食!!忍唔住係度食埋先翻去啦~清蒸土豬首先個秘制醬汁十分吸引!!味道極濃~而豬肉方面肥瘦比例岩岩好啊~點埋個醬配搭得岩岩好!我地四個人食真係唔夠分啊哈哈芥蘭排骨煲芥蘭超級清熱~ 加埋d排骨一齊煲令到湯底超級鮮甜~最正係排骨煲過湯之後仲依然好好味架連埋湯一齊飲清清地咁好正好正啊一見鐘情條魚一上枱我地大家都以為係蒸魚,點知一咬落去鹹鹹地完全係送飯一流最吸引係條魚好少骨~岩曬我而D懶人食啦!!大讚大讚 ~ 果然無改錯名手剁肉肉餅煲仔飯黎到煲仔飯舖頭必吃就係煲仔飯架啦!!職員首先幫我地畢起一半飯俾我地食左先加埋肉餅正啊~剩底既就會繼續焗一陣~ 等個底焦焦地脆卜卜好似食緊薯片咁十分香口!     冬瓜薏米水 而到最正係薏米水入面有冬瓜啊~~而個天氣飲簡直係去濕消暑一流啊~
柯士甸平時真係好少去,今日係附近拎野~
見到成條街都係野食!!
忍唔住係度食埋先翻去啦~

清蒸土豬
首先個秘制醬汁十分吸引!!味道極濃~
而豬肉方面肥瘦比例岩岩好啊~
點埋個醬配搭得岩岩好!我地四個人食真係唔夠分啊
哈哈

芥蘭排骨煲
芥蘭超級清熱~ 加埋d排骨一齊煲令到湯底超級鮮甜~
最正係排骨煲過湯之後仲依然好好味架
連埋湯一齊飲清清地咁
好正好正啊

一見鐘情
條魚一上枱我地大家都以為係蒸魚,點知一咬落去鹹鹹地

完全係送飯一流

手剁肉肉餅煲仔飯
黎到煲仔飯舖頭必吃就係煲仔飯架啦!!
職員首先幫我地畢起一半飯俾我地食左先加埋肉餅正啊~
剩底既就會繼續焗一陣~ 等個底焦焦地脆卜卜
好似食緊薯片咁十分香口!

2019-09-11 95 瀏覽
聽講佐敦有一間食煲仔飯好好味的 今日就去咗食佐敦呢間憶食尚臘味煲仔飯 環境優美好快就有服務員帶我哋入座 坐低睇下個環境好舒適好放鬆 適合拍拖週年紀念日的好地方👍🏻👍🏻 首先我哋叫咗呢個上湯田園蔬菜 鮮甜蔬菜爽脆口感好新鮮 仲有呢個番茄麵好好味好濃郁酸酸甜甜 而且份量好多加埋個蛋好正啊!聽講佢d好出名臘味就試下臘味拼盤 有臘味臘鴨做得好出色鹹得來帶啲甜味 攞嚟配飯一流 鍾意食臘味嘅一定要試吓 最後食咗呢個手工黃金面(糖醋汁) 係炸過的麵再加糖醋汁好正! 食到停唔到口仲有必食的御髮膳粥! 材料豐富有合桃蓮子花生等七種食材 呢個粥有有養生長髮之功效 食用約至半年 身體竟漸勝以往 發烏光澤 活血固腎 養發益身 我覺得總體來講都非常好味 有興趣嘅真係可以過嚟試吓啊 推介推介👍🏻👍🏻👍🏻
聽講佐敦有一間食煲仔飯好好味的
今日就去咗食佐敦呢間憶食尚臘味煲仔飯
首先我哋叫咗呢個上湯田園蔬菜 鮮甜蔬菜爽脆口感好新鮮

仲有呢個番茄麵好好味好濃郁酸酸甜甜
而且份量好多
加埋個蛋好正啊!

食用約至半年 身體竟漸勝以往 發烏光澤 活血固腎 養發益身
我覺得總體來講都非常好味 有興趣嘅真係可以過嚟試吓啊
推介推介👍🏻👍🏻👍🏻
2019-09-09 149 瀏覽
朋友揸車話遊車河,但大型商場泊車又貴,於是朋友提議黎渡船角呢邊,睇下有咩食。見到轉角位有呢間裝修幾靚既餐廳,原來係食中菜既,食煲仔飯。鹹鮮蒸海鯧魚用左清蒸既方法,蒸呢條海魚,鮮味過一般海水魚,肉質都實在既。檸檬薏米水同一般檸檬薏米水唔同,呢杯係有冬瓜架!清甜解渴。四季豆乾煸雞髀菇微微辣的乾煸做法,令蔬菜惹味不少。籠仔荷葉蒸土雞飯呢個荷葉蒸飯份量唔小,應該係3人份既飯啦!雞肉爽口有雞味。清蒸川味臘腸侍應話係用臘腸就夾住蒜片食,再食粒花生去反個蒜味。御髮膳粥呢個其實係甜品黎,有黑芝麻、蓮子、紅棗、花生、蕨麻、黑米等等,幾得意。
見到轉角位有呢間裝修幾靚既餐廳,原來係食中菜既,食煲仔飯。

檸檬薏米水
同一般檸檬薏米水唔同,呢杯係有冬瓜架!清甜解渴。

四季豆乾煸雞髀菇

四季豆乾煸雞髀菇
微微辣的乾煸做法,令蔬菜惹味不少。

籠仔荷葉蒸土雞飯
呢個荷葉蒸飯份量唔小,應該係3人份既飯啦!雞肉爽口有雞味。

清蒸川味臘腸
侍應話係用臘腸就夾住蒜片食,再食粒花生去反個蒜味。

2019-09-09 24 瀏覽
今日由佐敦行行下行到去柯士甸行到太累了 覓食呢個重任就交比男友決定男友掃兩掃openrice 就話帶我食煲仔飯咁快決定到實在太好喇 好想食啲有得坐低休息下原本以為係大排檔風味去到有驚喜原來係一間環境舒適既中菜館睇睇餐牌都好多選擇 價錢屬於正常價點菜後先送上前菜 甜酸紅白蘿蔔青瓜甜甜酸酸好醒胃鋪排得都好靚呢間餐廳特別之處係可以選菊花茶係酒樓久違可選既菊花茶呀!聞落清香 飲落淡香~由於行得實在太熱 即點兩杯檸檬冬瓜薏米水清下暑 甜度適中 有微小酸味 非常解渴清蒸川味臘腸 擺款已經好靚臘腸唔會大油膩 本身有少少辣味 夾埋生蒜一齊食特別香 花生炸得香脆!另外選左清蒸海鯧魚油水蒸 一點腥味都沒有 而且已切去整條大骨魚肉食得出係用鹽調過味新鮮美味!飯方面想試下籠仔荷葉土雞飯淡淡荷葉香 土雞肉嫩 飯很入味 每粒飯都有色有味份量多好飽肚聽講小炒頗出名 點左青豆炒雞脾菇果然好有鑊氣有少少辣令小菜更野味單單係疏菜都可以煮得好好食!甜品方面想試下 御膳發粥有紫米 芝麻 合桃等等材料配埋椰汁更香更滑正!必點!不得不提 店員服務態度友善主動收碟換碟 菜色味道賣相各方面唔錯!一定會encore!!!
今日由佐敦行行下行到去柯士甸

先送上前菜 甜酸紅白蘿蔔青瓜
甜甜酸酸好醒胃
鋪排得都好靚

呢間餐廳特別之處係可以選菊花茶
酒樓久違可選既菊花茶呀!聞落清香 飲落淡香~

非常解渴

土雞肉嫩 飯很入味 每粒飯都有色有味

份量多好飽肚

聽講小炒頗出名 點左青豆炒雞脾菇果然好有鑊氣
有少少辣令小菜更野味
單單係疏菜都可以煮得好好食!
甜品方面想試下 御膳發粥
有紫米 芝麻 合桃等等材料
配埋椰汁更香更滑
正!
必點!

不得不提 店員服務態度友善
主動收碟換碟
菜色味道賣相各方面唔錯!
一定會encore!!!
2019-09-09 22 瀏覽
朋友臨時約我於尖沙咀飯聚,選了這間憶食尚臘味煲仔飯,因為這天不想吃飯,以為是要吃煲仔飯所以想去其他地方,她卻說這裡不只有煲仔飯,好,那便去看看煲仔飯店不吃煲仔飯可以吃什麼吧。霸王蔥油雞很香薑蔥味,豉油汁亦調得很美味,雞不算太老,算是入味。雙味臘腸貝殼包真的很久沒吃臘腸,這款一邊是鮮肉臘腸,一邊是川味臘腸,兩款都不會太肥,鮮肉臘腸肉味十足帶鹹香,口感油膩,川味臘腸偏重口味,鹹中帶麻辣,十分刺激。臘腸是重口味食物,但配搭口感鬆軟的貝殼包,便來得剛剛好。手工黃金麵真的很喜歡吃麵,麵條炸到外面香脆,內裡保持煙韌口感,若油份再少一點便更好。板鴨蘿蔔煲板鴨入口帶鹹香,蘿蔔切了絲,都吸收了鴨肉香。XO醬鮑魚拌麵雖然只是小小一粒的鮑魚,但味道不錯,口感也有彈性好咬。麵條煮得軟硬剛好,口感順滑有彈性加上帶海鮮鹹香鮮味的XO,拌好後惹味好吃。

霸王蔥油雞
很香薑蔥味,豉油汁亦調得很美味,雞不算太老,算是入味。

雙味臘腸貝殼包
臘腸是重口味食物,但配搭口感鬆軟的貝殼包,便來得剛剛好。

板鴨蘿蔔煲
板鴨入口帶鹹香,蘿蔔切了絲,都吸收了鴨肉香。

XO醬鮑魚拌麵
雖然只是小小一粒的鮑魚,但味道不錯,口感也有彈性好咬。
2019-08-21
30 分鐘 (堂食)
2019-09-04 42 瀏覽
尖沙咀亞士厘道搵食多選擇,一向偏好食中餐的我,一般中式裝修都有D沉悶,見到呢間西式佈置嘅煲仔飯餐廳,就入去試下😋天時暑熱就點左D醒胃菜式,煲仔飯就留待下次再試籠仔荷葉蒸肉餅飯($98)夏天用荷葉做嘅菜式,特別有夏日氣色,荷葉肉餅不過不失清蒸川味臘腸($68)臘腸係自設農埸養殖豬隻到製成品,最正係加咗麻辣係臘腸裡面做調味,外面少有嘅口味,同坊間嘅臘腸好唔同,如果喜歡可以買走番屋企回味香煎鮮腌海鯧魚($88)鯧魚用左一夜干做法,食落有甘香可口嘅口感,似食緊咸鮮魚嘅感覺四季豆干煸雞肶菇($88)平平凡凡嘅蔬菜咁啦,用麻辣調味就成件事吾同左,都算醒胃清涼薏米水

籠仔荷葉蒸肉餅飯($98)

夏天用荷葉做嘅菜式,特別有夏日氣色,荷葉肉餅不過不失

清蒸川味臘腸($68)

香煎鮮腌海鯧魚($88)

四季豆干煸雞肶菇($88)

平平凡凡嘅蔬菜咁啦,用麻辣調味就成件事吾同左,都算醒胃

清涼薏米水
2019-09-02 356 瀏覽
講起食煲仔飯,好多人都會話去廟街,不過我朋友反而介紹我去憶食尚臘味煲仔飯。朋友話除左煲仔飯,佢地仲有其他臘味小菜好好食。所以就約埋同事一齊去品嚐一下喇😋😋憶食尚臘味煲仔飯有兩間分店,分別係尖沙咀好利時大廈同佐敦文匯道。我朋友就叫我去佐敦文匯道果間,佢話雖然交通無尖沙咀店咁方便,但人流量無咁多,而且有兩層,食得舒服啲。店面係西餐裝潢,但食嘅係中式食物,好特別🧐🧐我地四個人叫到成枱都係,煲仔飯同手工黃金麵黎到麵無位上枱添😅雙味臘腸貝殼包,個包其實係配角,主角係雙味臘腸:鮮肉臘腸同川味臘腸。鮮肉臘腸好鮮甜美味,川味臘腸就有一點辣味。兩款口味各有唔同,兩款我都好中意😍😍霸王蔥油雞,雞好滑好香蔥油味,依個一定要點👍🏻👍🏻川味臘腸炒蛋,雞蛋炒到剛剛好,勁滑。川味臘腸同蛋混埋後,臘腸竟然變得無咁辣。唔食得喇嘅朋友可以叫依餸試下😉😉手工黃金麵,炸到好脆口,加上甜酸醬,食落有啲似潮洲飯店嘅糖醋兩面黃😂😂不過麵質帶有少少彈牙嘅口感👍🏻一見鐘情,原來係清蒸鮮腌海鯧魚,條切開一舊舊,再加拼返埋一齊,感覺好有趣。魚肉一啲都無腥味,細骨都無,得近頭果兩三件有幾條大主骨。魚肉有少少咸味,好食😗😗板鴨蘿蔔煲,蘿蔔好甜

霸王蔥油雞

霸王蔥油雞,雞好滑好香蔥油味,依個一定要點👍🏻👍🏻
川味臘腸炒蛋

板鴨蘿蔔煲

板鴨蘿蔔煲,蘿蔔好甜,加上板鴨嘅鮮味,成個湯睇落雖然得兩種材料,但其實好好飲。我地一人飲左兩大碗🤤
芥菜排骨煲

芥菜排骨煲,係今日另一個有湯飲嘅菜式,芥菜一啲都唔老、好嫩,排骨都煲到好淋,成個湯好清甜美味😋😋
XO醬鮑魚拌麵

XO醬鮑魚拌麵,因為只有一隻飽魚,因爲鮑魚唔係好大隻,我地將佢分成兩份,再用最傳統嘅方法:猜包剪揼黎決定邊個有得食。我好好彩猜贏咗💪🏻 飽魚好淋好入味,好正。 佢地嘅XO醬好香,用黎拌麵真係好好食。加上麵質爽口彈牙,依味菜無得輸😘😘
廣式臘味煲仔飯

到左今日最想食嘅廣式臘味煲仔飯。煲仔飯有鮮肉臘腸,川味臘腸同板鴨,啲飯吸哂臘腸同板鴨嘅鮮味,再加上脆口嘅飯焦,我朋友果然無介紹錯🥰🥰
冬瓜薏米水

唔單止食,憶食尚嘅冬瓜薏米水都好好飲🍹🍹 薏米又多又大粒,加上糖冬瓜,清熱又解暑。

最後一人黎一碗甜水:御髮膳粥,有好多材料,店員講左一埋材料,但我只記得有黑米、黑芝麻😅依個飯後甜品無得頂👍🏻👍🏻

整體來說,上菜快,野食美味,一間值得推介俾朋友嘅煲仔飯小店。雖然餐廳有臘腸、板鴨等可以買返屋企自己煲,但我覺得都係再黎食好過喇😝😝
川味臘腸炒蛋
冬瓜薏米水
2019-09-01 468 瀏覽
今日朋友約出黎請食飯,順便公佈喜訊。起初聽到餐廳名擔心唔知好唔好食...會唔會好似大排檔嘅煲仔飯咁....點知食完呢餐,我地一行4 人都對餐廳有讚無彈,無論食物、服務定餐廳環境都無野可以挑剔👍🏻👍🏻👍🏻板鴨蘿蔔煲 板臘鴨係配蘿蔔竟然一啲都唔喊,仲帶出蘿蔔嘅鮮甜味👍🏻XO醬飽魚伴麵 XO醬唔係辣,反而帶有好香嘅花椒味,令人好想食完一啖再一啖。乾瑤柱好多仲好有口感,唔係李錦記等可以媲美。飽魚仔好腍、好入味。至於麵底一啲都唔輸蝕,口感用‘好彈牙’都唔足以形容😆只要食過嘅人就會明😏廣式臘味煲仔飯 (細) 真係正宗煲仔飯,有飯焦㗎😍😍臘鴨同臘腸配埋甜油,真係絶配。飯吸晒油香,勁惹味手工黃金麵 (4件) 麵本身好彈牙,煎過后仲好香脆,配埋酸甜醬汁,好開胃雙味臘腸貝殼包 (3件) 我覺得貝殼包夾臘腸最能夠食出臘腸嘅原味,餐廳細心位係係貝殼包中間預留左空位比大家夾臘腸用,真係好窩心🥰清蒸鮮腌海鯧魚 清蒸最能食出食物真實嘅一面!呢味鮮腌海鯧魚食得出鹽腌過嘅咸香味,但又不失鮮味,而且肉質仍然嫩滑,並唔似咸魚咁實肉的,厲害👍🏻而且廚師先切好一件件,再靚靚咁放返落碟,大家食魚時唔使夾到散晒。而且鯧魚基本上已起

板鴨蘿蔔煲
板臘鴨係配蘿蔔竟然一啲都唔喊,仲帶出蘿蔔嘅鮮甜味👍🏻

廣式臘味煲仔飯
廣式臘味煲仔飯 (細)

手工黃金麵
手工黃金麵 (4件)
麵本身好彈牙,煎過后仲好香脆,配埋酸甜醬汁,好開胃
雙味臘腸貝殼包

雙味臘腸貝殼包 (3件)

清蒸鮮腌海鯧魚
清蒸最能食出食物真實嘅一面!呢味鮮腌海鯧魚食得出鹽腌過嘅咸香味,但又不失鮮味,而且肉質仍然嫩滑,並唔似咸魚咁實肉的,厲害👍🏻而且廚師先切好一件件,再靚靚咁放返落碟,大家食魚時唔使夾到散晒。而且鯧魚基本上已起骨,尤其近魚尾部分竟然一條骨都無,真係啖啖肉😆😆
霸皇蔥油雞

霸皇蔥油雞 (例)
雞肉好嫩滑,而且食得到雞味,配埋蔥油同醬油食好惹味😋我地連底下嘅紹菜都食晒,因為吸晒雞肉同蔥油等味道,同樣好味呢😆

川味腸炒蛋
呢碟又係一碟驚喜餸😚川味臘腸本身已經惹味,配滑到不得了嘅炒蛋竟然中和左微辣嘅味道,而剩低令人回味嘅麻味同肉嘅香味🤭

芥菜排骨煲
食材一定精挑細選過,如果唔係芥菜唔會嫩,排骨係半肥瘦、口感嫩滑唔覺肥。湯好清,好好飲🙃

后記:呢一餐顛覆左我對臘味嘅印象🤭板臘鴨係我印象中都係又肥又鹹,用黎送飯,今次食完先知原來可以咁好味😲我本身好鐘意食臘腸,但餐廳嘅川味臘腸確實令我好回味。點餐時見餐牌對食材的介紹,再到用餐后,明白到餐廳對臘腸豬肉的要求、對鮮腌海鯧魚嘅腌製掌控、對麵條口感嘅追求等等有幾咁嚴格先做到咁好食嘅味道。
霸皇蔥油雞
2019-08-26 53 瀏覽
今晚帶埋老媽子去搵食,你知啦⋯⋯ 上一輩既人總係鐘意食中菜;甘我就上網搵下d新式又有賣點既餐廳,就係甘黎到大角咀呢間主打煲仔飯既餐廳🍴。一看門口,真係一點都唔失禮;有高檔既格局同時又不失傳統風俗... 黎度呢到,唔係唔試下d臘味牙maaaa?! 臘腸既肉同肥分佈得平均;色澤紅潤(唔會好死實);呢度既臘腸厲害👍🏻之處係外觀上看不出「外皮」。一咬下去,酒釀味既加持下令臘腸味道發揮到極致。平時對臘腸一般既我,食過不停,大飽口福了。靚蠟腸是這樣練成的😍😍

2019-08-24 100 瀏覽
煲仔飯食得多,但次次都係痞喺街邊食,或者去茶餐廳度食,一般都冇乜裝修,今次聽朋友介紹嚟佐敦有間食煲仔飯好出名嘅 坐低見到餐廳比較一般煲仔飯貴少少,但環境真係一流坐低之後見到隔離枱食個飯好似好飽所以同朋友改左叫小菜加麵食XO醬鮑魚伴麵($88)薑蔥味重,真係有原隻鮑魚,麵好食,十分爽口。雙味臘腸貝殼包($48)好特別既菜,有點類似上海野有個菜都係用貝殼包包著金華火腿,但包臘腸既味道仲正d, 夠肥夠juicy . 川味麻辣雞($98)100分好食既麻辣雞,雖然唔大碟,好似例牌咁,但個麻辣汁好入味,啖啖肉都好滑身,好正既雞!板鴨蘿蔔煲($88)好鬼鐘意食蘿蔔既我,見到有呢個煲仔菜就即刻叫,蘿蔔唔老身,炆得入味,板鴨都要一讚,唔鹹又醃得好味,配埋個味好perfect !
坐低見到餐廳比較一般煲仔飯貴少少,但環境真係一流

坐低之後見到隔離枱食個飯好似好飽
所以同朋友改左叫小菜加麵食

XO醬鮑魚伴麵($88)
薑蔥味重,真係有原隻鮑魚,麵好食,十分爽口。

雙味臘腸貝殼包($48)

川味麻辣雞($98)

板鴨蘿蔔煲($88)
2019-08-22
10 分鐘 (堂食)
  • 川味麻辣雞