2019-05-28
朋友之前黎過,話依到係高級煲仔飯,既然講到咁,加上依幾日涼番少少,趁仲未熱得曬,我地就決定去一試依個高級煲仔飯啦位置係柯士甸站,圓方隔離,都幾方便入面啲裝修真係幾靚,點睇都唔似食中式野,更加唔似係食煲仔飯既地方除左食野之外,原來依到仲有做埋零售,賣佢地自家製既臘腸呀手打麵都會有食物款式方面,又真係唔止煲仔飯,仲有好多唔同既中式野食因為想試多啲野既關係,我地一行四人就打算散嗌,煲仔飯呀麵呀菜呀咩都嗌啲咁蒜泥白肉肉既脂肪岩岩好,有入口即溶既感覺芥菜排骨煲個湯先係精髓,啖啖都吸曬啲芥菜同排骨味蠔油菜心黃金煎手工麵個汁酸酸甜甜既,有少少辣,加埋入去依個炸左既手工麵好夾,好開胃清蒸海鯧魚好易食,骨唔會太多,唔腥得黎好鮮,食完直程想嗌多碟XO醬鮑魚伴麵依隻麵同黃金煎手工麵係同一隻麵黎,都係佢地自家製既手工麵,店員比過啲麵未煮之前個樣我地睇,係有一個個lone係啲麵到,令到啲醬汁更加入左落啲麵入面,淨係依樣野已經好有心機同埋麵既質地好特別,彈牙得黎之餘有種好滿足既感覺廣式臘味煲仔飯分別有臘鴨臘肉同臘腸,不得不承認依到既煲仔飯真係好出色,佢地既臘味都係自家製既重點係個臘腸真係好正,店員有講過話佢地整既
位置係柯士甸站,圓方隔離,都幾方便
食物款式方面,又真係唔止煲仔飯,仲有好多唔同既中式野食
蒜泥白肉
肉既脂肪岩岩好,有入口即溶既感覺
芥菜排骨煲
個湯先係精髓,啖啖都吸曬啲芥菜同排骨味
蠔油菜心
黃金煎手工麵
清蒸海鯧魚
好易食,骨唔會太多,唔腥得黎好鮮,食完直程想嗌多碟
XO醬鮑魚伴麵
廣式臘味煲仔飯
分別有臘鴨臘肉同臘腸,不得不承認依到既煲仔飯真係好出色,佢地既臘味都係自家製既重點係個臘腸真係好正,店員有講過話佢地整既時候係有加到茅台落去,所以食個陣都會有陣酒味慢慢飄出黎
落完豉油焗完之後,店員會過黎幫我地撈個煲仔飯,同埋最緊要係緊係刮飯焦
香菇滑土雞煲仔飯
依個飯焗完之後,啲雞油滲曬落個飯到,啲飯每啖都食到個陣香味。同埋啲雞都好鮮好滑,成個加埋一齊勁match
御膳髮粥
甜品係黑糯米,唔會太甜得黎啲黑糯米又夠林,唔錯
依到完全顛覆左我對煲仔飯既印象,估唔到食煲仔飯都唔一定要坐係街邊食之餘,仲可以試埋其他野食,仲有啲野食有番咁上下水準,真係唔錯