2019-08-23 53 瀏覽
貌似新開既西餐廳🍴跟大角咀附近既地道風味物自成一格,格外有意思;行多幾步近一點再睇... 原來呢間唔係食西餐,係主打煲仔飯先真... (真係要俾十個趣趣趣趣趣趣趣趣趣........ 黎到當然要試下d 特色野啦⋯⋯酸辣湯空心麵。$78係呢度食酸辣,你就唔好預佢係十小辣//大大大辣,要食埋個配搭,口感,完整性。而呢個菜式係平衡到個酸辣味,麵質有彈性又唔痴牙。加上唔會煮太淋,發揮唔到麵既最佳口感,的確係做得唔錯!香煎土豬肉。$78呢個豬排場都唔少野架,六片豬肉包圍半隻碟;中間擺放調味醬油;份外矜貴。一口一片;肉質鮮嫩,又有豬肉汁,肥瘦分佈得均勻,我確實唔想甘快食完呢碟;真係值得encore 再encore

黎到當然要試下d 特色野啦⋯⋯
酸辣湯空心麵。$78

香煎土豬肉。$78
2019-08-13 22 瀏覽
今日同媽媽去佐敦行街去左佐敦的美食街,在文英街一帶。今次去食臘味!一入餐廳感覺好乾淨餐廳本身在大陸都有分店!我們兩個人點了冬瓜意米水涼涼的甜甜的!好好味👍🏻😘荷葉滑雞飯土雞好滑好有雞味,加上海葉和飯一齊蒸雞有有荷葉的清香加上飯的香好好正呀!🤤🤤,飯吸收了雞汁和荷香。雞肶菇炒四季豆辣辣香香好開胃!香煎海鯧魚煎得香香脆脆的!😘🥰👍🏻清蒸臘腸臘腸好瘦一點都不肥!不會食到一口油。旁邊的花生都好好食,有濃郁香脆的花生。椰奶紫米糖水椰奶好香,紫米煮得好夠淋!
今日同媽媽去佐敦行街
去左佐敦的美食街,在文英街一帶。
今次去食臘味!
一入餐廳感覺好乾淨
餐廳本身在大陸都有分店!
我們兩個人點了
冬瓜意米水
涼涼的甜甜的!好好味👍🏻😘

荷葉滑雞飯
土雞好滑好有雞味,加上海葉和飯一齊蒸

雞肶菇炒四季豆
辣辣香香好開胃!

香煎海鯧魚
煎得香香脆脆的!😘🥰👍🏻

清蒸臘腸
臘腸好瘦一點都不肥!不會食到一口油。
旁邊的花生都好好食,有濃郁香脆的花生。

椰奶紫米糖水
椰奶好香,紫米煮得好夠淋!
2019-08-01 87 瀏覽
天氣炎熱,一樣可以吃煲仔飯。今日來到這間餐廳吃煲仔飯,一就座侍應問要喝什麼茶,然後上一小碟三色酸菜,三色酸菜酸酸甜甜,很開胃。點了一個煲仔飯,清蒸鮮醃海鯧魚,川味臘腸炒蛋,芥菜排骨煲和檸檬薏米水。檸檬薏米水清甜。煲仔飯上桌,侍應會幫忙加蔥粒和醬油攪勻。臘腸用了花雕酒醃製而成,品嚐到微微酒香;飯用了黑龍江五常米煮成,米飯軟硬適中,有陣陣飯香。吃煲仔飯一定要吃飯焦,飯焦脆卜卜,好像吃薯片一樣。海鯧魚用鹽醃了十多分鐘後蒸煮,魚不會太鹹,魚肉鮮嫩。

2019-07-17 91 瀏覽
食煲仔飯係咪一定係大排檔先有,發掘左個正地方,環境舒服又乾淨~你知食煲仔飯好易食到大汗疊細😅😭😭,lee度冇lee個問題入邊環境乾淨棋理坐得舒服•香菇滑雞煲仔飯-即叫即整,風味十足佢仲會幫我地加埋豉油撈埋xo醬鮑魚伴麵-xo醬撈麵,超級好味加埋鮑魚仔冇得頂麻辣臘腸-麻辣臘腸配埋蒜片,值得一試第一次咁樣食臘腸完全冇油膩嘅感覺芥菜排骨煲-新鮮芥菜加埋排骨👍🏻御膳髮粥 (椰汁紫米露)-加埋飯後甜品perfect 起初以為會唔夠飽帶食埋糖水完全係Perfect•

入邊環境乾淨棋理坐得舒服

香菇滑雞煲仔飯
-即叫即整,風味十足

佢仲會幫我地加埋豉油撈埋

xo醬鮑魚伴麵
-xo醬撈麵,超級好味加埋鮑魚仔冇得頂

麻辣臘腸
-麻辣臘腸配埋蒜片,值得一試

第一次咁樣食臘腸完全冇油膩嘅感覺

-新鮮芥菜加埋排骨👍🏻

御膳髮粥 (椰汁紫米露)
-加埋飯後甜品perfect

起初以為會唔夠飽帶食埋糖水完全係Perfect

2019-06-14
2019-07-12 59 瀏覽
在大家眼中的煲仔飯店都是在廟街中, 完全走很地道港式的那一種但其實現在都有不少升級到裝潢不錯的再不用在熱辣辣的天氣在沒有冷氣的地方香菇滑土雞煲仔飯(細)雞件既數目都好多而且有店員幫手撈 的確服務一流煲仔飯仍然保持住佢應有既水準,好香,同埋d雞肉真係好滑。有飯焦既煲仔飯先叫真正既煲仔飯!!!X.O醬鮑魚伴麵超香既xo醬味道, 加埋d麵撈黎食真係一流!!麵上面係滿滿既xo醬仲有一隻鮑魚係上面吊味份量都幾多下, 可以分到2, 3碗蒜泥白肉睇到幾豪華既擺法白肉並唔係細細塊的, 而係大大塊的而且厚厚的, 食落口感一流
但其實現在都有不少升級到裝潢不錯的
再不用在熱辣辣的天氣在沒有冷氣的地方

香菇滑土雞煲仔飯(細)
雞件既數目都好多
而且有店員幫手撈 的確服務一流
煲仔飯仍然保持住佢應有既水準,好香,同埋d雞肉真係好滑。
有飯焦既煲仔飯先叫真正既煲仔飯!!!

X.O醬鮑魚伴麵
超香既xo醬味道, 加埋d麵撈黎食真係一流!!
麵上面係滿滿既xo醬
仲有一隻鮑魚係上面吊味
份量都幾多下, 可以分到2, 3碗

睇到幾豪華既擺法
白肉並唔係細細塊的, 而係大大塊的
而且厚厚的, 食落口感一流
2019-07-12 54 瀏覽
今次叫左既煲仔飯係廣式臘腸排骨煲仔飯(細)等了大約15分鐘, 主角終於出現了一上枱打開個刻是香噴噴熱辣辣的主角排骨大大舊而且很香口,肉嫩而且充滿醬汁既香味臘腸 雖然佢平平無奇 但係非常之香 油甘 好少食到咁好味嘅臘腸等待的時間是絕對值得的香煎海娼魚呢個比較特別D既菜式魚已經係切好一份份而且係擺得好有特色味道黎講都幾特別, 魚肉質實實的味道不錯蔥油霸王雞面層鋪滿辣椒絲、薑絲、蔥絲、炸蒜等配料,非常惹味雞肉都好味,味道亦都較濃,但都好嫩滑入味。

今次叫左既煲仔飯係
廣式臘腸排骨煲仔飯(細)
等了大約15分鐘, 主角終於出現了

一上枱打開個刻是香噴噴熱辣辣的
主角排骨大大舊而且很香口,肉嫩而且充滿醬汁既香味
等待的時間是絕對值得的

香煎海娼魚
呢個比較特別D既菜式
魚已經係切好一份份

而且係擺得好有特色
味道黎講都幾特別, 魚肉質實實的
味道不錯

蔥油霸王雞
面層鋪滿辣椒絲、薑絲、蔥絲、炸蒜等配料,非常惹味

雞肉都好味,味道亦都較濃,但都好嫩滑入味。
2019-06-26
2019-07-03 51 瀏覽
.廣式臘腸排骨煲仔飯 個煲仔飯D飯粒...粒粒乾爽!!飯香滿滿,仲一D都唔痴立立!!廣式臘腸味道就幾特別,有少少酒味架!!呢間煲仔飯一D都唔似煲仔飯店,點解咁講係因為第一次食煲仔飯會有店員幫你撈埋豉油,我想食飯蕉但整唔到,店員就好專業咁幫我起哂D飯煎。真係五星級享受呀~.香煎鮮醃海鯧魚 條魚可以揀蒸同香煎,但員工話香煎係好食好多,所以就聽話揀左香煎啦!果然無令我失望!外皮係咸咸脆脆的,但D魚肉就是咸咸軟軟的,好好食呀!!佢除左可以堂食,仲有得買去自己返屋企整的,好想買呀...但我自己煮一定無咁正啦!.時令蔬菜 揀左上湯娃娃菜,貪佢夠哂清,可以中和返個飯同條海鯧魚。.霸王蔥油雞 個雞就普普通通啦,無咩特別感覺。但D雞肉是嫩口的,不是柴皮雞。.御髮膳粥 又是員工推介,我初時以為是咩藥膳粥,點知原來是甜品來的,幾特別。不會太甜,另外可以依自己喜好揀落唔落椰奶架。

廣式臘腸排骨煲仔飯

香煎鮮醃海鯧魚

時令蔬菜
揀左上湯娃娃菜,貪佢夠哂清,可以中和返個飯同條海鯧魚。

霸王蔥油雞

御髮膳粥
2019-06-29 51 瀏覽
小時候經常吃煲仔飯,那個味道絕不能忘記。可是,長大以後好像再也沒有吃過好味的煲仔飯。這間餐廳完全能夠勾起我兒時的回憶。臘味煲仔飯是必點的菜式!細份是$120,3個人是非常夠吃。飯上面有臘鴨,臘腸和臘肉。臘鴨肉質比較紮實,不會太硬,味道香濃。臘腸浸過茅台酒,陣陣酒香,吃下的感覺很多汁。臘肉只是看那的樣子就知道那味道不能用文字形容!晶瑩剔透,非常軟熟,每一口也充滿着油香。煲仔飯的飯也是這菜式的靈魂之一,選用東北米,飯粒分明,飯焦香脆可口!另外點了蔥油雞,清蒸鎗魚和上湯娃娃菜。蔥油雞選用走地雞,肉質嫩滑,雞皮彈牙。鎗魚鮮味十足,很少魚骨。整體而言,這頓飯性價比十分高!最後不得不提的是店員服務態度超棒,他們會主動講解菜式,還會主動換碟。

2019-06-26 25 瀏覽
夠曬特別既一間煲仔飯,睇下個餐牌,唔只有煲仔飯,仲有其他都幾特別既菜,所以今日決定食呢間.即叫即食,起碼都等左半個鐘先有,咁先可以食到最熱好岩岩好既煲仔飯,我叫左香茹滑土雞煲仔飯,因為媽咪唔食豉油,所以店員都要等媽咪先幫我地整,佢地好細心咁幫我地加豉油,之後在"no"起,但又唔可以搞到冇飯焦,食落就可以非常均勻地食到雞,姜絲,蔥花等等既配搭.蒜泥白肉比平時個D厚,醬料分開放,等你自己選擇點幾多,比較健康,唔洗一定食到勁多油,蒜泥好香,白肉岩岩好上半肥下半瘦,好正.芥菜排骨煲,其實我都幾怕芥菜,因為有小小苦,但佢煮得非常好,都係有小小苦,但清甜味濃好多,明明個湯都有芥菜既苦味,但我都忍唔住飲曬D湯,喜出望外.XO醬鮑魚拌麵,鮑魚只有一隻,但份量十足,麵質似蛋麵,比較爽口彈牙,最後送左隻鮑魚俾爸爸,補足返爸爸上個星期既父親節.完美既一天.
所以今日決定食呢間.
食落就可以非常均勻地食到雞,姜絲,蔥花等等既配搭.
蒜泥白肉比平時個D厚,醬料分開放,等你自己選擇點幾多,
芥菜排骨煲,其實我都幾怕芥菜,因為有小小苦,
但佢煮得非常好,都係有小小苦,但清甜味濃好多,
明明個湯都有芥菜既苦味,但我都忍唔住飲曬D湯,喜出望外.
XO醬鮑魚拌麵,鮑魚只有一隻,但份量十足,
麵質似蛋麵,比較爽口彈牙,最後送左隻鮑魚俾爸爸,
補足返爸爸上個星期既父親節.完美既一天.
2019-06-25
2019-06-26 42 瀏覽
平時去到佐敦呢個位,都會周圍見到好多間唔同既餐廳,次次都會心大心細食咩好,今日好想食飯,咁岩就見到呢間,外表已經好特別既煲仔飯餐廳,裝修風格比較西式,但原來係食煲仔飯。入到去就二話不說即刻叫左幾味野食,全部都係即叫即整,需要小小時間,第一款黎到既係上湯娃娃菜,娃娃菜超級甜,仲有個上湯好似用左好多材料去煲,又清甜又冇味精,岩岩好非常夾。跟住在黎就係最出名既廣東臘味排骨煲仔飯,熱騰騰上黎,店員會好好服務,幫我地加上豉油,在撈幾撈,岩岩好份量,排骨既香撈曬入D飯裡面,仲有廣東臘腸一齊配搭,好正,廣東臘腸肥瘦均勻,有小小酒味帶D肉香。最後仲有個蔥油霸王雞,肉質非常非常嫩滑,蔥油既份量岩岩好,一半熱一半凍,食落口感好特別。
平時去到佐敦呢個位,都會周圍見到好多間唔同既餐廳,
次次都會心大心細食咩好,今日好想食飯,咁岩就見到呢間,
入到去就二話不說即刻叫左幾味野食,全部都係即叫即整,
需要小小時間,第一款黎到既係上湯娃娃菜,
娃娃菜超級甜,仲有個上湯好似用左好多材料去煲,
又清甜又冇味精,岩岩好非常夾。
跟住在黎就係最出名既廣東臘味排骨煲仔飯,熱騰騰上黎,
店員會好好服務,幫我地加上豉油,在撈幾撈,岩岩好份量,
排骨既香撈曬入D飯裡面,仲有廣東臘腸一齊配搭,好正,
廣東臘腸肥瘦均勻,有小小酒味帶D肉香。
最後仲有個蔥油霸王雞,肉質非常非常嫩滑,
蔥油既份量岩岩好,一半熱一半凍,食落口感好特別。
2019-06-25
2019-06-23 36 瀏覽
🍲香菇滑雞煲仔飯香菇味道好鮮味呀,雞肉多汁又滑溜~D飯蕉底香脆而又不太燶,熱辣辣又香噴噴,絕對係高級煲仔飯。XO醬空心伴麵伴麵上面有原粒迷你鮑魚,加上分量十足自家製XO醬(瑤柱、蝦米、金華火腿等)十分足料,味道惹味。員工仲特別介紹比我地知,陝北手工空心麵係得佢地先有,是全人手做架。芥菜排骨煲芥菜好新鮮,排骨又滑又腍....不會"鞋"口,芥菜湯味道苦中帶甘,湯底胡椒味份量剛剛好,十分好飲。川味臘腸臘腸肥瘦都岩岩好,特別之處是用花椒特製,少辣而帶點麻,臘腸配以生蒜片食,兩者配合一齊食落口,味道竟然非常之夾。特別推介比愛吃辣既朋友,不過我覺得$78呢個份量就少左DD...如果可以比多點份量就抵食點了!御髮膳粥軟綿綿口感,有紫米、合桃、蓮子等,但味道覺得偏淡左DD,因自己就中意超濃味。椰奶可因應個人喜好加多加少,十分貼心。👍🏻特別一讚,店員服務態度很好,細心介紹各種菜色。

🍲香菇滑雞煲仔飯

XO醬空心伴麵

川味臘腸

御髮膳粥

👍🏻特別一讚,店員服務態度很好,細心介紹各種菜色。

2019-06-19 103 瀏覽
自從上次嚟依到食過之後,就覺得然後夏天都可以有煲仔飯食睇環境以為係高級中菜廳,真係估唔到食煲仔飯都可以咁舒服依到除左煲仔飯外,其他小食都好好食多啲人食就可以嗌好多嘢share蒜泥白肉依個真係必點!!!!每片都切到好薄,肥瘦均勻食落口唔會話成口油咁,蘸埋個汁真係可以自己啪一碟黃金手工麵依個都係食過返尋味個精髓係個醬酸酸甜甜咁,配埋香脆既黃金麵,無得輸XO醬鮑魚拌麵個麵係佢地自家制又真係幾好食喎蠔油菜心好翠綠同清甜香蒸海鯧魚我覺得有少少鹹,用嚟撈飯食就一流😂😂芥菜排骨煲個湯好好飲香菇滑土雞煲仔飯終於都有得食煲仔飯第一次試依個,雞件都好滑,不過相對就淡味左少少我就鐘意濃味啲既臘味飯廣式臘味煲仔飯係我期待已久既煲仔飯依到既煲仔飯都有專人幫你撈好三種配料入面,臘腸就係我最愛依到既臘腸仲加左茅台,食落有好陣酒香,令個臘腸更加正最後就係甜品然後想食煲仔飯都會過嚟食除左坐得舒服同冷氣夠大外,仲有啲小食都令人想一食再食
自從上次嚟依到食過之後,就覺得然後夏天都可以有煲仔飯食
睇環境以為係高級中菜廳,真係估唔到食煲仔飯都可以咁舒服
依到除左煲仔飯外,其他小食都好好食
多啲人食就可以嗌好多嘢share

蒜泥白肉
依個真係必點!!!!
蒜泥白肉

每片都切到好薄,肥瘦均勻
食落口唔會話成口油咁,蘸埋個汁真係可以自己啪一碟

黃金煎手工麵

黃金手工麵
依個都係食過返尋味

個精髓係個醬
酸酸甜甜咁,配埋香脆既黃金麵,無得輸

個麵係佢地自家制
又真係幾好食喎

好翠綠同清甜

清蒸海鯧魚

香蒸海鯧魚
我覺得有少少鹹,用嚟撈飯食就一流😂😂

個湯好好飲

終於都有得食煲仔飯
第一次試依個,雞件都好滑,不過相對就淡味左少少
我就鐘意濃味啲既臘味飯

係我期待已久既煲仔飯

依到既煲仔飯都有專人幫你撈好
三種配料入面,臘腸就係我最愛
依到既臘腸仲加左茅台,食落有好陣酒香,令個臘腸更加正

最後就係甜品

然後想食煲仔飯都會過嚟食
除左坐得舒服同冷氣夠大外,仲有啲小食都令人想一食再食
2019-05-21
黃金煎手工麵
清蒸海鯧魚
  • 川味臘味煲仔飯
2019-06-13 46 瀏覽
🔎 佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖*「滋味煲仔飯」憶食尚臘味煲仔飯-大角咀.第一次食煲仔飯地方咁乾淨企理。廣式臘腸、煲仔飯餐($410)廣式臘腸、排骨煲仔飯臘腸,切段上,肥瘦適中,衣簿,一咬,好有肉汁,上等臘腸,個飯底燒到岩岩好,有飯蕉係基本,但店員撈一撈話焗一焗先食,個飯蕉香口唔硬,加上臘腸油同排骨肉味落晒去,食到停唔到口。香煎海鯧魚條魚外型完美,外面煎到甘黃香脆,魚肉竟然可以保持嫩滑,切成半吋一段,size入口剛剛好。除左條大骨之外,我成條食晒,頭同邊都無淨。蔥油霸王雞(例)雞肉肥瘦剛好,有少少菜做底,吸左d雞油,個菜底係點晴之作,必吃。上湯娃娃菜食完臘腸,蕉魚,蔥油雞全雞重口味,再夾一夾個清甜煮得夠淋既娃娃菜,抵消返d咸味魚味,我覺得配搭完美。食晒2個人岩岩好飽飽。🍽8/10
🔎 佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
「滋味煲仔飯」憶食尚臘味煲仔飯-大角咀
第一次食煲仔飯地方咁乾淨企理。

廣式臘腸、煲仔飯餐($410)
廣式臘腸、排骨煲仔飯

香煎海鯧魚

蔥油霸王雞(例)

上湯娃娃菜

食晒2個人岩岩好飽飽。

🍽8/10
2019-06-05 93 瀏覽
大熱天時,我老公突然話想食煲仔飯,即刻上網找那間餐廳夏天仲有得賣煲仔飯,好在找到憶食尚餐廳裝修非常優雅,餐具尤其精緻,有蝴蝶圖案,餐牌好特別,每版都著名食材來源、如何製造、你身體益處,如服務員介紹,除了蔬菜,無論油、米、魚、臘腸、通通店內有售,都是他們自家製蔥油雞,走地雞比較爽口,加上蔥同油,好嘢味,配上甜甜大白菜,完全唔油膩煎鮮醃海鯧魚,鹹味適中,煎得非常香口,薄薄魚皮尤其香脆主角來了,廣式臘腸排骨煲仔飯,一打開蓋,連隔離枱都讚香,臘腸好特別,滿滿酒香味,提升肉味,又冇乜肥膏,👍🏻,排骨絕不是雪藏肉,好有口感,飯又特別香上湯娃娃菜,蒜子尤其香甜服務員推介糖水御髪膳粥,補腎又烏髮,既然她熱烈推介,當然試試,軟綿綿,加上椰汁,好可口,又唔太甜,非常健康好食得出餐廳師傅用心製作,如此高質素又服務一流,CP 值超高

蔥油雞

煎鮮醃海鯧魚,鹹味適中,煎得非常香口,薄薄魚皮尤其香脆
煎鮮醃海鯧魚

廣式臘腸排骨保仔飯

上湯娃娃菜,蒜子尤其香甜

御髪膳粥

蔥油雞
煎鮮醃海鯧魚
廣式臘腸排骨保仔飯
御髪膳粥
2019-05-28 60 瀏覽
今日突然之間想食煲仔飯,平時食煲仔飯就一定係去廟街,但今日又唔想係街邊熱辣辣。所以選擇了油麻地附近一間煲仔飯專門店。這是一間是連鎖式煲仔飯店,他們有自己的食物工場,有品質保證👍🏻👍🏻我點了一煲廣式臘腸排骨煲仔飯,臘腸肥瘦適中,而且入口後有一股茅台酒味,十分特別,絕對一試難忘😋😋😋香煎海倉魚也是必食推介,師傅把倉魚煎到透,骨頭可以直接食,十分香口,而且也切了細件,十分貼心👍🏻。還有蔥油霸王雞,及甜品御膳髮粥,像紅豆沙,配埋新鮮椰奶,味道的確一流👍🏻👍🏻臨走離開餐廳時,發現原來他們的臘腸,臘鴨,煲仔飯都有零售,即刻買了一盒臘腸比屋企人試吓👍🏻👍🏻👍🏻絕對抵食高質煲仔飯😋😋

絕對抵食高質煲仔飯😋😋