2020-04-05 67 瀏覽
位於工廈的餐廳沒有華麗或花俏的裝修,只有簡約和僕實的廳面。環境亦有點擠擁,不算舒適。慢煮火炙牛腹扒丼首先,將牛腹慢煮以保存牛腹扒肉的肉質嫩滑,再加上,再用火炙一炙牛腹扒的表面增加口感的豐富程度。配搭上慢煮的溫泉蛋,把蛋汁和日式燒汁混合,送飯一流。而且有麵豉湯減去肥膩感。秘製醬汁燒豚肉蕎麥湯麵大多數食蕎麥麵都是凍食,但這個湯麵是一個熱食,加上湯汁不是普通的湯,而是味道有點獨特。但是味道太過淡味。蕎麥麵煮得太軟體失去了彈牙口感。燒豚肉也有火炙過表面,但是薄切減少了口感豐富度,所以入口有點單調。可能冷麵會比較好。湯麵不算推介。你

秘製醬汁燒豚肉蕎麥湯麵

2020-04-04 80 瀏覽
🥳慶祝最後一個4.4兒童節(🙆🏻‍♀️覺得未結婚都仲係兒童啊)試衫前去左駱駝漆大廈覓食~工廈真係野食嘅勝地🥰每層樓都幾乎有野食.📍慢煮屋.🍝鹽麴慢煮雞胸蕎麥冷麵($68)-🙆🏻‍♀️為咗瘦決定點左呢個麵(主要因為有雞胸肉)🤣一上枱俾粒半熟蛋吸引左!個主菜雞胸肉一望好似魚~本身諗住都幾dry...點知好有驚喜!好juicy好好食完全唔乾喎🤤係我食過最好食嘅雞胸肉啊~蕎麥麵放入加左芥末同薑容嘅湯汁度食😋好fresh嘅感覺🍛秘製醬汁燒豚肉丼($88)-🙆🏻‍♂️點嘅飯~又係有隻溫泉蛋😍😍督爛左之後撈飯又幾得喎!!豚肉用左腩位部份但肥瘦均勻~醬汁都好好味😋飯同醬汁都係可以無限追加嫁!
🥳慶祝最後一個4.4兒童節
(🙆🏻‍♀️覺得未結婚都仲係兒童啊)
📍慢煮屋

2020-04-01 137 瀏覽
慢煮屋 (觀塘)Home kitchen + 日本菜+ 日本西式+ 工廠大廈+四款肉丼慢煮三文魚配牛油果丼 $98好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️👍🏻那威三文魚配上橘子果醬,酸酸甜甜,非常開胃!👍🏻牛油果軟滑新鮮, 是一道輕盈健康的丼飯。慢煮火炙牛腹扒 $108好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻慢煮屋嘅招牌菜,選用新西蘭的牛腹扒,然後係62-5 ℃之間慢煮6分鐘。👍🏻牛肉口感中韌,分量又多,建議將飯撈埋流心蛋一齊食。慢煮屋 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
慢煮屋 (觀塘)
Home kitchen

好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
👍🏻那威三文魚配上橘子果醬,酸酸甜甜,非常開胃!
👍🏻牛油果軟滑新鮮, 是一道輕盈健康的丼飯。

慢煮火炙牛腹扒 $108
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
👍🏻牛肉口感中韌,分量又多,建議將飯撈埋流心蛋一齊食。

慢煮屋 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

慢煮火炙牛腹扒
慢煮火炙牛腹扒
2020-03-30 71 瀏覽
慢煮屋出名慢煮牛 係半熟形式既味道唔錯 唔會好un價錢都合理 一個dinner 加野飲 每個around 100內友人食半熟三文魚都okay 位置都唔算多 八點開始就多人排隊 整體都唔錯
慢煮屋出名慢煮牛 係半熟形式既
味道唔錯 唔會好un

2020-03-24 96 瀏覽
慢煮房今次冇事到佢最出名嘅慢煮牛肉和三文魚,試食嘅係慢煮雞肉:分別是鹽麴慢煮雞胸肉蕎麥麵,同埋芝士燒雞肉飯。兩個餐都有流心溫泉蛋撈飯和麵。溫泉係好好食😋 一戳開就流心~ 其實拎嚟撈飯係一流。不過,純粹個人意見,因為蛋漿好容易掩蓋左雞肉嘅味,所以咬落去,其實唔係好食到肉嘅鮮味。再加上芝士又好、鹽麴又好,自己覺得味道太濃烈,掩蓋左雞肉嘅味。如果食過其他慢煮嘅餐廳,慢煮屋就相對未必突出到慢煮肉類嘅味。餐廳好貼心,一入到黎,白紙都比埋你,可以包口罩,仲要俾埋信封。黃色小店,值得支持。朋友話見到甲甴,我無親眼見到。
慢煮房

朋友話見到甲甴,我無親眼見到。
芝士慢煮雞肉飯
鹽麴慢煮雞胸肉蕎麥面
2020-03-14 163 瀏覽
慢煮火炙牛腹扒丼$88Cp值高嘅丼飯,慢煮完再燒過牛肉面層令佢有焦香味亦都保持到平均嘅柔軟度,外層唔會硬,賣相都出色,醬汁咸甜度適中加上溫泉蛋,整體統一,唯一係麵豉湯咸左少少,個人唔太鍾意北海道牛油海鮮蕎麥麵(清湯)$98海鮮用料足嘅有帶子,魷魚,鱈魚,蝦等等,蕎麥麵爽口唔癡牙,最值得一提係果湯底,睇落係醬油湯底又唔係濃味,多左份香味另佢有種清爽嘅感覺燒多春魚4條$32呢個就唔值啦,係比一般嘅大條d, 冇咩特別😀煙燻雞翼$32雞翼係今餐最冇水準之作,睇落味道應該好豐富,面頭加左疑似七味粉,芝士醬但食落只係得個咸字,食唔到其他味,唔洗再試😝今餐整體水平幾好,主食水準唔錯😋,小食就唔得啦,抵食到拉返勻就一般啦,有機會會再返黎再試其他😄
慢煮火炙牛腹扒丼$88

北海道牛油海鮮蕎麥麵(清湯)$98

燒多春魚4條$32
呢個就唔值啦,係比一般嘅大條d, 冇咩特別😀

煙燻雞翼$32

2020-03-13 121 瀏覽
琴晚去左慢煮屋食野,一入到去店員就俾左白紙我地放口罩,好貼心。叫左慢煮牛,一個配飯一個配烏冬,烏冬好彈牙,飯都好食,上菜算快,我要求汁另上都ok,減緊肥唔可以食咁多汁但個汁好好食,同個牛肉好夾,岩岩好。牛肉好嫩,雖然係睇落好似好生,但食落係唔覺既。牛肉完全唔肥,食落都容易咬開,唔會好鞋口,feel到有用心煮,食完亦都唔會覺得好油膩。慢煮雞胸好好味,有d花雕酒味,個汁好特別好清新,同埋一d都唔會鞋,下次會再黎。

但個汁好好食,同個牛肉好夾,岩岩好。

2020-03-12
慶祝紀念
生日
2020-03-11 149 瀏覽
💛觀塘工廈慢煮記👩🏻‍🍳-最近apm好多餐廳都早收左,而且好多都食過😂咁呢排落堂食咩好?一於等我試曬駱駝漆嘅黃店先!1st stop:慢煮屋~慢煮三文魚配牛油果丼$82🥑唧左檸檬之後,成個飯fresh曬🥳三文魚煮到岩岩好外面個層熟,入面肉欣又滑又嫩又唔油,雖然三文魚味唔太濃,但有鮮味。牛油果熟成程度恰到好處,唔會熟到成pat嘢咁,同三文魚嫩滑嘅口感好夾🥰照燒慢煮鳥肉芝士爆丼$68🧀芝士量超多極濃,岩曬芝味控。雞肉都幾厚切,肉質嫩口,仲有濃濃嘅照爆汁味添追加火炙牛腹扒$72🥩呢個係餐廳嘅招牌來架!都幾有牛味,但口感比想像中韌,外層食到火炙嘅感覺👍🏻個黑椒汁真係一絕,夠曬黑椒味,而且濃味得來唔會太鹹煙燻雞翼$50/5隻🍗小金必食之選!煙燻過嘅雞翼更入味,肉質仲好嫩滑添🥳上面仲淋左啲濃濃嘅芝士,好邪惡呀😈凍蜂蜜薏米水(跟飯/麵價:$12)🍯食完濃味嘅嘢係時候清清佢,好健康嘅味道,蜂蜜同薏米味都幾夾,幾潤喉
💛觀塘工廈慢煮記👩🏻‍🍳

• 慢煮火炙牛腹扒丼
  • 照燒慢煮鳥肉芝士爆丼
  • 煙燻雞翼
2020-02-27 204 瀏覽
慢煮三文魚配牛油果丼🥑($82)其實呢個價錢我覺得偏貴左些少, 不過份量實在唔惹少🙈 而且所有丼飯都跟一碗麵鼓湯所以都可以接受既🤔 三文魚同牛油果都係減肥恩物, 對於我呢啲正在減肥既人黎講係唔錯既組合😚 飯係用左珍珠米, 夾埋所有配料一齊食感覺健康冇負擔,調味方面偏淡慢煮火炙牛腹扒丼🐄($88)呢個丼飯加$20多一舊鵝肝, 呢個價錢絕對抵加啦🤩 牛肉煮得夠軟身配埋鵝肝口感一流, 重點係牛肉既份量都頗多, 絕對唔馬虎🤗 再用埋個燒汁調味, 簡直係冇得輸總括黎講我覺得叫牛肉丼係十分抵食, 而且完全係食得飽
慢煮三文魚配牛油果丼🥑($82)

慢煮火炙牛腹扒丼🐄($88)

總括黎講我覺得叫牛肉丼係十分抵食, 而且完全係食得飽
2020-02-21 347 瀏覽
駱駝漆真係好多餐廳,要全部試過晒真係需要一啲時間~呢間慢煮屋🤰🏻食得嘅就只有燒豚肉丼呢個option,其他款交俾同事們試😝🐷秘製醬汁燒豚肉丼 $88呢個丼飯本來係跟一隻溫泉玉子,但我唔食得,好彩佢又真係可以幫我換做熟蛋🥚豚肉係用腩位,肥膏同肉嘅比例幾平均,唔會燒到好硬,keep到軟熟程度~個醬汁好好味,仲可以免費追加飯同醬汁☺️👍🏻🥑慢煮三文魚配牛油果丼 $98呢個丼飯最吸引我,如果唔係大緊肚我一定揀咗佢😣同事們評價煮唔錯,好食程度同豚肉丼差不多~🙌🏻🐮慢煮火炙牛腹扒丼 $108呢個牛丼係同事們最失望嘅一款,因為睇相最靚最正係佢,但可惜牛肉好韌~同埋都幾生所以我都唔敢試嚕⋯😶
駱駝漆真係好多餐廳,要全部試過晒真係需要一啲時間~

🐷秘製醬汁燒豚肉丼 $88

🥑慢煮三文魚配牛油果丼 $98

🐮慢煮火炙牛腹扒丼 $108
2020-02-19 2274 瀏覽
繼續發掘觀塘工廈美食🙆🏻‍♀️依家小店有少少似日式飯堂,好有家的感覺sell warm😚同朋友一入到去除低口罩,員工就即刻拎住卷保鮮袋一人一個俾我哋黎裝口罩超貼心👍🏻聽聞小店之前門口仲有口罩擺放免費拎。依間小店將慢煮技術用係日式丼飯,有牛豚雞三文魚4款,仲有幾款蛋糕可以加😍💛黃店認證:10.1、10.5、11.11、11.13、11.15響應罷工, 門口有連儂牆。👓慢煮火炙牛腹扒丼(配真 鵝肝+$20)$88牛腹扒肉質較滑,慢煮6分鐘然後火炙面層再厚切,用咗日本珍珠米淋上日式照燒汁,再配上慢煮溫泉蛋。牛真係有好多片,大塊又厚一定夠飽!有牛脂香,內裏肉質粉嫩,淋身但唔係梅或者散身。但同時牛嘅份量多,所以食食吓有少少漏同厭左陣牛味🤣溫泉蛋係慢煮但識落同普通溫泉蛋好似唔太大分別🤣但蛋香十足就咁食定撈飯都正!完全食唔出係本地雞蛋🤣加咗鵝肝,匈牙利鵝肝30g,望落好細舊但配埋啲牛肉同飯食已經少漏!鵝肝油香四射外脆內軟,冇騷味,一啖牛肉一啖鵝肝一啖蛋再一啖飯😍丼飯包埋麵豉湯,有舊豆腐仔同金菇,味道正常發揮啦🤣評分:7.5/10👓慢煮三文魚配牛油果丼 $82慢煮挪威三文魚切粒,中間肉質粉嫩真係啱啱好熟

慢煮火炙牛腹扒丼配真 鵝肝
👓慢煮火炙牛腹扒丼(配真 鵝肝+$20)$88
丼飯包埋麵豉湯,有舊豆腐仔同金菇,味道正常發揮啦🤣
評分:7.5/10
👓慢煮三文魚配牛油果丼 $82
慢煮挪威三文魚切粒,中間肉質粉嫩真係啱啱好熟,慢煮可鎖實肉汁令肉質好滑嫩!丼仲有牛油果、酸酸甜甜嘅蕃茄蟹籽、青瓜紫菜絲、好甜嘅火龍果粒、溫泉蛋。整體來講感覺比較清新健康,仲有舊檸檬而我有揸埋,因為個飯冇乜醬油比較淡所以檸檬可以吊味更fresh。
整體個飯係好食嘅不過依個價錢有少貴,似比較值60幾蚊🤔
評分:7/10
鹽麴慢煮雞胸蕎麥湯麵
👓鹽麴慢煮雞胸蕎麥湯麵 $78
湯底好重昆布味,雞胸慢煮得好嫩滑唔韌,唔係就咁白灼雞胸而係有經過調味唔寡(應該係鹽麴味)蕎麥麵正常發揮唔會煮得太淋。
雞胸份量多有好多舊,有冬菇、金菇、半隻溏心蛋,都係主打健康。整體碗麵係好食不過都係一樣似比較值60幾蚊🤔
評分:7/10
慢煮火炙牛腹扒丼配真 鵝肝
2020-02-15 210 瀏覽
今日情人節,冇特別book餐廳,係OpenRice搵到呢間黃店就去左試下。今日情人節佢有個套餐,可以$280(慢煮牛)/$250(魚)/$230(唔記得咗係咩)食一個set。呢個set包4樣配菜,我仲心諗都幾抵呀有咁多野食,點知一送到黎就中伏我地叫左一牛一魚,2個set一齊送黎,我發現d配菜都係每樣一碟,就以為未送齊。點知個waiter話除左主菜其他野都係share,但飯可以任加。嘩200幾蚊一條友原來配菜係share,仲要樣樣野都係勁細碟呢個慢煮牛配四川牛肉汁,除左個汁係紅色我諗唔到同四川有咩關係,辣都唔辣下。仲要個牛都少un,唔知煮過龍定點呢個麵豉湯碗size既龍蝦湯都係share,仲要好似十碗煮成一碗湯咁,濃味到不得了,仲要唔知係味濃得滯變左苦味,搞唔掂,兩個人都飲唔落口仲有個唔知係咪鵝肝醬整成既冷盤(唔記得咗影,後面啡啡地色,上面有粒黑色野個舊磚)。一d鵝肝醬味都冇,上面加左粒莓完全唔夾。仲要呢舊野有d唔知咩汁/醬,係苦既,真係食左一啖就食唔落口。唯一覺得ok就係呢個三文魚沙律同個甜品蛋糕,下面配左西柚,都幾fresh。蛋糕ok冇咩特別認真我覺得俾左$500幾蚊都唔係話多,但呢

蛋糕ok冇咩特別

認真我覺得俾左$500幾蚊都唔係話多,但呢個價錢完全唔值,性價比我俾負分
仲要係咁難食,希望餐廳係試過味先好俾客人食
2020-02-12 167 瀏覽
今日咁岩約左喺觀塘返工既朋友食飯,見到工廠大廈區有間好似唔錯相對經濟抵食既黃店,就一於去試吓啦~今天我同朋友分別叫左照燒慢煮鳥肉芝士爆丼同埋慢煮三文魚配牛油果丼。飯餐係會包埋面豉湯既我地都一致認同雞肉係比較好食既又冇收加一~值得推薦!

照燒慢煮鳥肉芝士爆丼
我地都一致認同雞肉係比較好食既
又冇收加一~值得推薦!
2020-02-12
照燒慢煮鳥肉芝士爆丼
  • 照燒慢煮鳥肉芝士丼
2020-02-11 252 瀏覽
慢一點...慢一點 追求慢活嘅生活方式,已經唔係新鮮事可以更加細味品嘗細節,依家除咗生活節奏慢一點,煮食都有一個慢煮嘅方法!重點推介:🤩🤩🤩慢煮火炙牛腹扒,廚師細膩嘅刀工,每塊牛肉厚薄均勻,盡量令每一牛肉受熱均勻,廚師話牛肉慢煮2分鐘6-70度恆溫,然後用火槍燒一燒鎖住肉汁務求外層香口 呢度重系免費添飯架。,鋪頭系用日本來既珍珠米,好好食配搭埋麵豉湯,味道好清甜!加了小食煙燻雞翼,可以拉芝,外皮微脆,味道獨特。 服務員比較親切,知道近日比較注重衞生,會提供獨立膠袋比客人暫時存放口罩,非常貼心🥰
慢煮火炙牛腹扒丼

慢一點...慢一點 追求慢活嘅生活方式,已經唔係新鮮事

重點推介:
呢度重系免費添飯架。,鋪頭系用日本來既珍珠米,好好食

慢煮火炙牛腹扒配咖喱烏冬

芝士煙燻雞翼
慢煮火炙牛腹扒配咖喱烏冬
芝士煙燻雞翼
2020-02-11 3441 瀏覽
🍙等待時間:大概12.3左右到達,一行四個人,唔駛等冇咩人,直接入得。🍔室內環境:室內嘅裝修比較簡單牆上掛着幾幅大嘅相片圖,主要都係店主自己影嘅一啲食物相。而佢提供嘅座位呢就冇得靠嘅,但位同位之間嘅距離都尚算寬躺。🍰服務質素:店主會出嚟親自招呼我地入去,而且係我哋除口罩嘅時候,仲好細心咁拿出保鮮袋問我地需唔需要,係肺炎病菌肆虐期間,呢樣野真係真心抵讚。🔺用餐簡評:我自己就試咗招牌嘅温泉蛋牛扒飯再加左$20嘅鵝肝,朋友就試咗其他嘢食,佢哋普遍都表示欣賞同幾鍾意食物,其實睇圖都見到係真實出嚟嘅食物同影相係一模一樣嘅,牛扒因為係慢煮嘅關係所以中間嗰個熟都係啱啱好,呈現鮮粉紅嘅狀態,咬落亦都非常juicy鎖住左肉汁,整體嘅味道都尚算高質嘅。我唯一要彈嘅地方可能就係佢嘅鹽耍得唔夠均勻,變相我有啲地方呢食得比較淡味。另外就係佢嘅嗰粒蛋呢就可能煮熟左啲,我都篤蛋黃嘅時候,佢冇串到亦都冇流質嘅效果。另外佢嘅芝士雞翼整得好食,新鮮熱辣辣份外惹味。🔹總括來講:整體來講係一間上佳高質嘅慢煮餐廳,同老細傾完先知原來佢呢個慢煮牛扒只需要7分鐘就搞掂,其實都唔係好慢姐

• 慢煮火炙牛腹扒丼