2020-05-01 102 瀏覽
收工同班同事食慢慢傾,慢慢食👍 餐廳空間比較細,所以坐位方面就坐得唔太舒服。另外,餐廳都幾多人等位,最好就book定枱!芝士雞扒溫泉蛋飯配麵豉湯整體來講好好食!👍不過,個飯無咩汁,感覺好似淨食白飯,最後頂唔順要要求額外加汁先得😅

芝士雞扒溫泉蛋飯配麵豉湯
2020-04-30 100 瀏覽
#支持良心餐廳慢煮三文魚配牛油果丼$82個慢煮三文魚高質嘅 真係處於半生熟狀態但餸嘅份量就真係唔多 牛油果係得2-3細粒 加左火龍果同蕃茄蟹籽青瓜絲嗰啲 唧埋檸檬食係清新嘅 不過因為餸唔多所以最後我變左撈蛋汁+醬汁(食得出有醋 但調味都比較淡)+青瓜絲送飯😂 所以多啲餸我會開心啲🤔 對比peek a poke嗰啲大概呢個價錢都比較多料 所以如果慷慨啲 我會開心啲😂
#支持良心餐廳

慢煮三文魚配牛油果丼$82

個慢煮三文魚高質嘅 真係處於半生熟狀態

第一次幫襯慢煮屋,喺疫情下依然要攞飛等位,可見佢嘅食物質素有一定嘅保證~ 試蕎麥麵定丼飯好呢?最後我哋揀咗... 慢煮火炙牛腹扒蕎麥湯麵 $88慢煮將肉汁鎖住,炙燒後仲有股焦香味,加埋惹味嘅燒肉汁,塊塊牛腹扒都又juicy又有肉味,正~蕎麥麵揀咗清湯底,食落清新啲唔會搶走牛味~配料有油豆腐絲、冬菇,同埋好好味嘅糖心蛋,超滿足❤️ 北海道牛油海鮮蕎麥湯麵 $98海鮮包括有蝦、魷魚、帆立貝、魚,全部都有炙燒過,非常香口!最特別係件魚塊,滑得嚟竟然有西京燒嘅味道,好好味~湯底揀咗咖喱味,加埋牛油勁香濃~🤤

試蕎麥麵定丼飯好呢?最後我哋揀咗...

慢煮火炙牛腹扒蕎麥湯麵 $88

北海道牛油海鮮蕎麥湯麵 $98

10 分鐘 (堂食)
2020-04-27 229 瀏覽
每次出街食都盡力支持香港人小店,今日星期日去到觀塘工業區中,這地方方便,雖然不是很大,但勝在乾淨又明亮,每張枱都有彩色牌分格著!估唔到都幾多客人來幫襯!我們2人點了慢煮火炙牛腹扒湯烏冬及秘製醬汁豚肉丼。慢煮火炙牛腹扒湯烏冬分開上的牛及烏冬,確保了牛肉的口感;薄身又有牛味又軟腍的口感,微微紅血色,這個醬汁好夾好正;軟腍點的幼身烏冬配有冬菇、腐皮條、紅蘿蔔片,喜歡不是太咸的口味,健康美味秘製醬汁豚肉丼醬汁惹味的薄薄肥美豚肉薄又香口,在大大碗的日本香軟米上好入味,所有丼飯配有唔會太咸的麵豉湯,湯中有紅蘿蔔片及豆腐

估唔到都幾多客人來幫襯!

我們2人點了慢煮火炙牛腹扒湯烏冬及秘製醬汁豚肉丼。

慢煮火炙牛腹扒湯烏冬

2020-04-26
2020-04-26 128 瀏覽
工廠大廈入面既慢煮天堂💛白飯任添餵飽手足🤟🏻好少去工廠大廈食野,都好有風味😂佢地主打慢煮丼飯😝仲要白飯任添,最正係佢仲放咗好多汁添🤟🏻唔洗咁難入口,真係超細心🤟🏻-🐮 #慢煮火炙牛腹扒丼 🐮($88)慢煮牛腹又淋又有牛味😝仲有一隻慢煮蛋🥚超流心🤟🏻送飯真係一流,完全冇得輸😂我覺得呢個價錢係超價😀.🥑 #慢煮三文魚配牛油果丼 🥑($82)三文魚入口即融,但味比較淡😀之後又有唔會輸嘅蛋,送飯😍牛油果好creamy 同飯原來都幾夾🧐如果再多d三文魚就完美😂總結來說 go go go-🎈 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室平均傷害:$85好味值:7.25/10...
工廠大廈入面既慢煮天堂💛白飯任添餵飽手足🤟🏻
好少去工廠大廈食野,都好有風味😂

🐮 #慢煮火炙牛腹扒丼 🐮($88)
慢煮牛腹又淋又有牛味😝
仲有一隻慢煮蛋🥚超流心🤟🏻
送飯真係一流,完全冇得輸😂
我覺得呢個價錢係超價😀

🥑 #慢煮三文魚配牛油果丼 🥑($82)
三文魚入口即融,但味比較淡😀
之後又有唔會輸嘅蛋,送飯😍
牛油果好creamy 同飯原來都幾夾🧐
如果再多d三文魚就完美😂

總結來說 go go go
🎈 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室
平均傷害:$85
好味值:7.25/10
真空低溫烹調法近年成為港人飲食一大熱潮,當中最普遍嘅當然有慢煮牛扒演變而成嘅菜式。今次嚟到觀塘工廠區中覓食,發現工廈中都有一間相對平民價嘅慢煮餐廳。環境不錯而且空間亦相對比街舖要大同埋乾淨。慢煮火炙牛腹扒丼對於一眾牛魔王嚟講,呢個丼喺餐牌嘅賣相係非常吸引。而上碟嘅賣相都有七八成相似。可惜牛腹肉可能因為慢煮時間過長嘅關係,肉質明顯比較熟,雖然唔影響肉味,但對鍾情半生熟牛嘅朋友可能會有點失望。整體火炙味都足夠,而醬汁調味亦都洽好。加上溫泉蛋送飯的確不錯。照燒慢煮雞肉咖喱丼對比起慢煮火炙牛腹肉,咖喱雞肉丼明顯比較失色。慢煮而成嘅雞肉比起一般照燒雞扒亦無特別,而且略嫌有少少乾身。咖喱味道亦欠缺日式咖喱嘅甜味,整體上會有少少略帶酸味。餐飲檸檬薏米水亦中規中矩,亦無太驚艷嘅地方。*可以一提嘅係餐廳強調如果客人唔夠飯或者醬汁的話,係可以免費隨時追加,當然有興趣嘅朋友亦要惜食,切忌浪費

照燒慢煮雞肉咖喱丼

餐飲檸檬薏米水亦中規中矩,亦無太驚艷嘅地方。

2020-04-25
2020-04-22 229 瀏覽
今日去搵朋友食飯,佢係觀塘返工所以去左佢公司附近食,上左呢個出名好野食嘅工廈。呢間日式慢煮感覺幾特別、裝修感覺舒服就入左去。慢煮火炙牛腹扒丼($88)朋友食呢個牛丼,面頭鋪滿晒慢煮牛肉,份量非常之大份,仲包一碗足料嘅豆腐逛菌湯。慢煮三文魚配牛油果丼($82)呢個慢煮三文魚感覺好特別好fusion咁,所以就叫左佢,果然好味道,半生熟嘅三文魚同牛油果係超級夾,非常推介!是日甜品–朱古力蛋糕($42)食完之後我地仲一齊叫左個是日甜品食,姨姨話今日得返朱古力蛋糕,黎到就聞到好香啦!食落好超級香濃嘅香古力味,唔講以為係甜品鋪食緊呀!估唔到一間丼飯鋪頭可以有咁高質嘅甜品,大家都要試下!
今日去搵朋友食飯,佢係觀塘返工所以去左佢公司附近食,
上左呢個出名好野食嘅工廈。

呢間日式慢煮感覺幾特別、裝修感覺舒服就入左去。
慢煮火炙牛腹扒丼

份量非常之大份,仲包一碗足料嘅豆腐逛菌湯。
慢煮三文魚配牛油果丼

果然好味道,半生熟嘅三文魚同牛油果係超級夾,非常推介!

朱古力蛋糕

是日甜品–朱古力蛋糕($42)

黎到就聞到好香啦!

食落好超級香濃嘅香古力味,唔講以為係甜品鋪食緊呀!
估唔到一間丼飯鋪頭可以有咁高質嘅甜品,大家都要試下!
2019-12-30
朱古力蛋糕
2020-04-21 116 瀏覽
又一間正正的黃店!!💛💛💛觀塘工廈不嬲都係正food尋寶地㊙️今次試到依間小店🥳食物又幾值得推介🥳🐽 慢煮火炙牛腹扒丼🐮 ($88) +$ 20 配真。鵝肝🐧慢煮牛肉好嫩滑! 同埋幾juicy😻火炙生熟程度岩岩好🤞🏻而且份量都幾多嫁加埋隻流心蛋🥚 棒啊!🥰鵝肝都煎得岩岩好外脆 內入口即溶😼😼🐽 鹽麴慢煮雞胸咖喱烏冬🐓 ($81)麵類好多都可以自己揀要清湯定咖喱🍛今次就試左咖喱😗咖喱味幾香🤤🤤個雞胸肉調味好夠味 好食😻但烏冬就煮得太腍😿🤭

又一間正正的黃店!!💛💛💛
觀塘工廈不嬲都係正food尋寶地㊙️
今次試到依間小店🥳
食物又幾值得推介🥳

🐽 慢煮火炙牛腹扒丼🐮 ($88)
+$ 20 配真。鵝肝🐧
慢煮牛肉好嫩滑! 同埋幾juicy😻
火炙生熟程度岩岩好🤞🏻
而且份量都幾多嫁
加埋隻流心蛋🥚 棒啊!🥰
鵝肝都煎得岩岩好
外脆 內入口即溶😼😼

🐽 鹽麴慢煮雞胸咖喱烏冬🐓 ($81)
麵類好多都可以自己揀要清湯定咖喱🍛
今次就試左咖喱😗
咖喱味幾香🤤🤤
個雞胸肉調味好夠味 好食😻
但烏冬就煮得太腍😿🤭

📍慢煮屋(觀塘)(黃店)🔍 #happytreats_kwuntong #happytreats_yellow⭐️食物:7/10⭐️CP值:7.5/10-🐮慢煮牛腹肉配蕎麥冷麵 $88慢煮牛肉份量多,又煮得軟綿綿❣️仲可以沾埋溫泉蛋一齊食🍳但係牛肉嘅質素比較普通,入口牛味比較淡☹️反而蕎麥麵質煙韌彈牙,冷麵汁再配上少少薑蓉同埋芥辣,口感味道都唔錯!呢度仲可以免費任添白飯🍚🍚🍚啱晒嗰個成日陪你食Cafe都話唔夠飽嘅男朋友啦😝-✅Overall:性價比唔錯,但店舖比較細,環境少少逼😗但疫情底下都做足探體溫、用紙板隔離食客嘅措施😬都要預少少時間排隊ahh☺️

📍慢煮屋(觀塘)(黃店)
⭐️食物:7/10
⭐️CP值:7.5/10
🐮慢煮牛腹肉配蕎麥冷麵 $88
慢煮牛腹肉配蕎麥冷麵
2020-04-11 138 瀏覽
疫症底下,都想食下好野!呢間鋪頭包車手送餐 餐牌又幾吸引 就試食下!小編點既係三文魚牛油果🥑飯貪有得食牛油果黎到賣相幾好 食慾大增三文魚 外脆內軟 幾得意!咬落似係炸豆腐咁 入面成口三文魚蓉既感覺!味道亦十分不錯!三文魚份量就幾足夠 另外,有牛油果食倍感健康係個份量就略嫌過小,可以再多返啲牛油果感覺不夠食呢個餐個飯,配咗特製醬汁,同三文魚一齊食 頗惹味!而溫泉蛋一樣配有醬汁 撈埋落飯到一齊食好好味總括而言 呢個餐不錯試!
疫症底下,都想食下好野!
呢間鋪頭包車手送餐 餐牌又幾吸引 就試食下!
小編點既係三文魚牛油果🥑飯

貪有得食牛油果

黎到賣相幾好 食慾大增

三文魚 外脆內軟 幾得意!
咬落似係炸豆腐咁 入面成口三文魚蓉既感覺!味道亦十分不錯!
三文魚份量就幾足夠
另外,有牛油果食倍感健康
係個份量就略嫌過小,可以再多返啲
牛油果感覺不夠食

呢個餐個飯,配咗特製醬汁,同三文魚一齊食 頗惹味!
而溫泉蛋一樣配有醬汁 撈埋落飯到一齊食
好好味

總括而言 呢個餐不錯試!
2020-04-09
2020-04-08 153 瀏覽
同朋友喺觀塘搵野食, 上到駱駝漆大廈, 發現成層都係黃店好幸福嘅煩惱由於想食日本野, 所以最後決定食 慢煮屋朋友叫左個慢煮火炙牛腹扒丼, 我就叫左個秘製醬汁燒豚肉丼($68)由於武漢肺炎疫情嚴重, 我地決定外賣我叫嘅秘製醬汁燒豚肉丼, 一打開盒, 香味四溢, 令人流哂口水醬汁惹味, 燒豚肉邊燒到微焦, 意外地香脆好食配埋鹹度恰到好處嘅麵鼓湯, 呢個外賣午餐正!!!
同朋友喺觀塘搵野食, 上到駱駝漆大廈, 發現成層都係黃店
好幸福嘅煩惱
由於想食日本野, 所以最後決定食 慢煮屋

由於武漢肺炎疫情嚴重, 我地決定外賣

醬汁惹味, 燒豚肉邊燒到微焦, 意外地香脆好食

配埋鹹度恰到好處嘅麵鼓湯, 呢個外賣午餐正!!!
秘製醬汁燒豚肉丼
2020-04-08
10 分鐘 (外賣自取)
秘製醬汁燒豚肉丼
2020-04-08 231 瀏覽
喺觀塘買完野,就想搵間餐廳食晚餐,記得駱駝漆大廈有好多餐廳所以上左去睇下。行過見到呢間慢煮屋,裏面啲食物都好吸引所以就入咗去。由於呢間食肆屬於小店所以鋪面非常之細,枱同枱之間嘅間距好窄所以坐得好迫。連隔離枱講啲咩都聽得一清二楚。主食嘅款色唔算好多,我同女朋友叫咗一個慢煮三文魚配牛油果當同一個慢煮火炙牛腹扒丼。-慢煮三文魚配牛油果丼首先個賣相非常之吸引,非常之適合鍾意健康嘅女仔食。呢個半熟程度嘅三文魚肉質鮮嫩仲有好香嘅魚油味。然後三文魚再配埋其他蔬果一齊食,完全會覺得好膩。呢個配搭做得非常之好,真心推介俾大家試下😋-慢煮火炙牛腹扒丼由於用咗慢煮嘅技巧所以啲牛好嫩滑同有肉汁,而且牛肉嘅份量都啱啱好唔會好似其他店禁得幾片。所以呢碗飯嘅CP值都好高。整體嚟講,環境屬於一般但食物方面就高質,所以大家如果嚟到觀塘可以考慮試下嚟間👍🏻

-慢煮三文魚配牛油果丼

-慢煮火炙牛腹扒丼

慢煮火炙牛腹扒丼
其實觀塘呢頭附近真係好多好嘢食!不過好多都係假期都唔開,所以成日都冇機會嚟搵食😛今次特登揀咗星期五嘅夜晚同朋友嚟 @homekitchenkt 食飯~夜晚7:30等咗大概20分鐘左右就有得坐低,再等多十分鐘就有野食喇~~整體來講,呢度食物嘅性價比都幾高。不過呢度環境有少少逼,同隔離枱會坐得比較近。有一種速食嘅感覺,唔太適合一大班朋友嚟~.kwun tong really has a ton of hidden gems 💎 in terms of food 😆 came to @homekitchenkt on Friday night, had to wait for around 20 minutes 😮 overall the food is pretty good esp if you consider the price 👍 but there isnt too much space and isnt too suitable for a big group of people! definitely gunna come back for more 😊.《慢煮火炙牛腹扒蕎麥

《慢煮火炙牛腹扒蕎麥湯麵》$88 😋😋
慢煮火炙牛腹扒蕎麥冷麵
慢煮火炙牛腹扒蕎麥冷麵
《慢煮火炙牛腹扒蕎麥冷麵》$88 😋😋
同朋友都一樣叫咗慢煮火炙牛腹扒,一個叫湯麵,一個叫冷麵。個人覺得兩個味道都比較淡,相比之下鐘意冷麵味道多啲,湯麵可能要叫咖喱湯底先夠我呢啲鐘意食濃味嘅人🤪
牛腹扒份量都幾多下,又厚又大磈,我諗有成8-10磈,以呢個價錢來講真係好抵食,夠曬飽肚!而肉質都幾嫩滑,夠淋嘅。配埋特製醬汁,好惹味😋!不過我哋兩份牛嘅生熟度都唔太一樣,朋友嘅明顯紅啲生啲,但食落口感有啲唔同~另外配埋嘅溫泉蛋都係慢煮,但其實食落同平時嘅差唔多~流到心就正啦🤪
慢煮屋 @homekitchenkt
📍#BELLYwongs_kwuntong
#BELLYwongs_noodles #BELLYwongs_japanese
2020-04-05 116 瀏覽
疫情之後好耐冇出街食啦,今次去到觀塘出名駱駝漆工廈搵食👏🏻/呢間「慢煮屋」網上見到好評唔少,丼飯選擇有五款,分別有牛肉、豚肉、雞肉及三文魚丼飯,其他有小食或者蕎麥冷熱湯麵提供。/最受歡迎應該係慢煮火炙牛腹扒丼,牛腹扒肉質幾滑,面層輕輕燒過內裡係粉紅鮮嫩牛肉,超誘人🤤!飯係採用珍珠米,加上流心蛋撈飯夠曬豐富😋,加多$20配埋真鵝肝!邪惡到爆🤩!/另一款燒豚肉丼,豚肉肥瘦肉分佈平均,食落有燒焦味幾香口,醬汁唔夠可以任加!飯唔夠都可以任加!飯桶真係可以爬多幾碗飯😏,而且每碗丼飯都會配埋麵豉湯㗎!

疫情之後好耐冇出街食啦,今次去到觀塘出名駱駝漆工廈搵食👏🏻

加多$20配埋真鵝肝!邪惡到爆🤩!

2020-04-05 65 瀏覽
一間好岩觀塘上班一族嘅高質小店位於觀塘工廠大廈 位置方便易搵🙆🏻‍♀️餐廳嘅位置唔算好多 但可以電話book位.🔸慢煮火炙牛腹扒丼 $108🔸🔸慢煮牛腹扒蕎麥麵 $98🔸成個碗面都鋪滿左慢煮牛 肉質好juicy又香又淋 食落去一啲都唔會太un❤️由於本身鍾意食鵝肝 於是係午餐時段奢侈地點左一份($56)鵝油真係勁香 煎到岩岩好 外面嘅皮脆入面入口即溶 正!🤤🤤見到menu仲有雞胸同三文魚嘅慢煮丼 下次可以再戰🤘🏻
一間好岩觀塘上班一族嘅高質小店
位於觀塘工廠大廈 位置方便易搵🙆🏻‍♀️
餐廳嘅位置唔算好多 但可以電話book位
🔸慢煮火炙牛腹扒丼 $108🔸
🔸慢煮牛腹扒蕎麥麵 $98🔸
由於本身鍾意食鵝肝 於是係午餐時段奢侈地點左一份($56)
鵝油真係勁香 煎到岩岩好 外面嘅皮脆入面入口即溶 正!🤤🤤
見到menu仲有雞胸同三文魚嘅慢煮丼 下次可以再戰🤘🏻