2023-06-19 521 瀏覽
觀塘清新小店  -  慢煮聽朋友講觀塘多野食但係我就唔識窿路今次朋友推介位於駱駝漆大廈嘅慢煮屋環境走小清新路線乾淨舒適三五知己坐低傾下計非常好坐Menu 比較簡單星期六都有午餐set價錢算係同類型餐廳/cafe中比較平三文魚牛油果溫泉蛋丼望落都覺得清新冇負擔啱晒咁熱嘅天氣食冇諗過加埋火龍果味道都完全唔奇怪慢煮牛肉丼配溫泉蛋慢煮牛肉十分嫩滑但略嫌醬汁調味不夠追加小食日式餃子、多春魚有!驚!喜!餃子同多春魚都又香又脆👍🏼
觀塘清新小店  -  慢煮

冇諗過加埋火龍果味道都完全唔奇怪

慢煮牛肉丼配溫泉蛋
慢煮牛肉十分嫩滑
但略嫌醬汁調味不夠

追加小食日式餃子、多春魚
有!驚!喜!
餃子同多春魚都又香又脆👍🏼

2023-06-17
2023-05-06 880 瀏覽
【觀塘區】【慢煮屋】今日去觀塘搵嘢食,主要原因係去嗰邊交收,順便食個飯呢家嘢就合情合理啦。呢排執房工作進行得如火如荼,搵到啲北海道新幹線開幕嘅宣傳海報,自己 keep 起一份,其他送畀朋友,之前應該係唔記得咗,咁就擺咗四年喇。講到執嘢,我都真係執咗好多嘢出嚟,充滿回憶,而家再將佢哋以時間嘅順序收納喺一個整齊嘅環境入面真係幾治癒。當中有一堆新加坡明信片同郵票,本身係自己珍藏,趁大家都冇得飛就拎晒出嚟寫,寫好就寄畀新加坡朋友再寄返香港。寫呢篇嘢嘅時候應該係啱啱香港呢邊收到明信片嘅嗰日嚟,所以我先諗起就不如寫埋落呢度,記低呢件事。呢招其實我唔係第一次出,上年雖然有歐洲之旅,不過我都發行咗我「出國 15 週年明信片」,寄去日本再搵朋友寄返香港,當時反應都唔錯。就係喺咁嘅狀態之下,我將自己有多,但其他人可能會珍而重之嘅嘢無償咁送出去,仲盡就對方地點。一直覺得個社會嘅循環應該係「我對你好,你對佢好,佢對返我好」咁樣去運作嘅,縱使而家個社會係反方向咁行緊,不過做好自己周圍先。朋友未到,唔緊要,佢未有咁快之下,我一條友去搵吓嘢食,刷吓觀塘區數據都好,咁就貢咗去駱駝漆大廈喇。見到三期長期咁多人等電梯,入

朋友未到,唔緊要,佢未有咁快之下,我一條友去搵吓嘢食,刷吓觀塘區數據都好,咁就貢咗去駱駝漆大廈喇。見到三期長期咁多人等電梯,入去八吓先,幾乎個個都 11 樓出,然後去排某間烏冬店,嘩,係咪咁堅,搵日唔使排隊就拜會吓。

我自己就去咗同一層嘅另一邊食另一間叫慢煮屋嘅餐廳,店如其名,都係食啲慢煮嘢。其實我一向對慢煮嘢感覺麻麻,叫個「慢煮火炙牛腹扒丼」睇吓咩料。我覺得啲牛本身質素平庸,不過慢煮係幫到佢令到嫩滑咗,醬汁又一般,屬正常之作。

加咗 $20 配「真。鵝肝」,做到外脆內軟又夠香,幾 okay 呀。佢哋個「鮮菠蘿乳酸特飲」賣晒就得返「乳酸特飲」,見店員話佢係自家製作就支持吓,飲落淡過原味可爾必思,不過清清哋唔算過份。碗「麵豉湯」係跟飯配上,都係正正常常。

食完飯見到海報宣傳佢哋個秋冬限定甜品「蜜糖布甸燒」,就用 $18 叫個嚟試吓。當然同「呦呦鹿鳴布丁燒」嗰啲有距離,只係蛋糕面布甸底嘅一舊甜品,不過睇返價錢就算啦,佢性價比又 okay 吖咁。成餐飯 $146,我又唔覺得過份。。。

(地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #1ambackup #1am0517 #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am觀塘區 #觀塘 #官塘 #慢煮屋 #駱駝漆大廈 #駱駝漆大廈三期 #駱駝漆三期 #慢煮 #慢煮火炙牛腹扒丼 #鵝肝 #乳酸特飲
2023-05-04 498 瀏覽
*****************************晚市時間好多食材都冇了小店賣點係飯/醬任添但係想請佢添醬嘅時候店員話冇醬添了🥹其實本身點餐都圈左多醬但係醬份量超級少有啲失望🥢照燒慢煮雞肉芝士爆丼 $68🥢秘製醬汁燒豚肉丼 $68兩碗丼一齊講啦😗每款丼都有一粒蛋suppose係流心蛋黃for撈飯但係出到黎係一隻溏心蛋雖然都好食但係不是期望中的東西🥹雞肉軟淋味道不錯燒豚肉就一般 冇乜燒嘅感覺
*****************************

但係不是期望中的東西🥹
雞肉軟淋味道不錯
燒豚肉就一般 冇乜燒嘅感覺
2023-04-23 678 瀏覽
相信大家對呢間都唔陌生今次duckduck要介意位於觀塘既慢煮屋店舖入面既食物都係慢煮的🥰價錢都貼地 🐥 慢煮屋 🐥 <慢煮三文魚配牛油果丼>除左有慢煮三文魚,都有火龍果、牛油果、青瓜,好清新🍀 三文魚外熟內生,所以食落好香燒三文魚既味道,但食落又有少少刺身嘅感覺☺️幾特別 幾好食👍🏻佢既丼飯有隻大大既日本生雞蛋☺️配埋一齊食一流🤤 <慢煮牛腹扒蕎麥麵>慢煮牛肉冇得輸☺️牛肉份量夠多 肉都好粉紅同冧身 牛味亦幾重🥩強烈建議大家要溫泉蛋同牛肉撈埋一齊食 口感味道都再昇華✨🆙蕎麥麵麵質普通 份量亦偏小 <布丁燒>布丁其實幾好食 又滑又香。但蛋糕部分偏乾,一齊食感覺兩者有啲互不相關。 .__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__. 總結: 我會為左個牛牛番黎☺️呢個價錢食到慢煮都好抵👍🏻 環境:🐥🐥🐥🐥/5服務態度:🐥🐥🐥🐥🐥/5食物質素:🐥🐥🐥🐥🐣/5 性價比:🐥🐥🐥🐥🐣/5 回頭率:🐥🐥🐥🐥🐣/5
相信大家對呢間都唔陌生

性價比:🐥🐥🐥🐥🐣/5
回頭率:🐥🐥🐥🐥🐣/5
  • 慢煮牛腹扒蕎麥冷麵
2023-04-20 425 瀏覽
三文魚塊經過慢煮後,口感柔軟且入味,每一口都能感受到魚肉的鮮美。牛油果的柔軟口感與三文魚的風味相得益彰,令人意猶未盡。米飯蓬鬆可口,吸收了魚肉和醬汁的精華,讓整碗飯更加美味。醬汁的味道清爽不膩,為整碗飯增添了一份清新感。而且飯加上溫泉蛋。口感更加豐富
2023-04-19
2023-03-04 1158 瀏覽
呢間慢煮屋真係好正呀!😍 我就試咗佢哋嘅照燒慢煮烏肉芝士爆丼,味道真係好好味,肉質好滑嫩,煮得剛剛好,唔會太腍或者太硬。加埋上面嘅芝士,真係好香濃,令味道更加豐富。👍另外佢哋嘅配菜都好新鮮,啲蔬菜好爽脆,煮得剛剛好,唔會太熟或者太爛。整個爆丼都好飽肚,份量都好足夠,我一個人都食唔晒。😋環境亦都好舒適,氣氛都好好,啲員工都好友善,服務都好好。價錢方面都算合理,性價比高。💰總括而言,呢間慢煮屋係一間好正嘅餐廳,我一定會再去食。如果你鍾意煮得剛剛好嘅肉,加埋芝士同新鮮嘅蔬菜,咁就要嚟試下佢哋嘅照燒慢煮烏肉芝士爆丼啦!😉

2023-02-25 878 瀏覽
觀塘駱駝漆一向係我既飯堂之一的好選擇,但星期六夜晚觀塘除左apm真係無乜揀既情況下就去左駱駝漆,呢間餐廳真係唔錯😋 慢煮三文魚配牛油果丼🥑慢煮三文魚外面燒得有少少焦脆,入面仲係刺身,入口即溶沒腥味。真係好有驚喜! 另外,配上牛油果都夠軟滑,有火龍果,車厘茄,檸檬,都幾開胃,個丼飯仲加上一隻溫泉蛋,啲蛋汁撈落珍珠米飯度冇得彈,呢個丼飯給我超級驚喜!😍 照燒慢煮鳥肉芝士爆丼🐥丼飯名字已經十分吸引🐤鳥肉用左慢煮既方法,雞肉係特別特別滑嫩,相當入味再配上芝士及温泉蛋,簡直係芝士控必點既丼飯。 呢一餐真係冇得輸,再加上是日例湯係磨菇湯🍄,係攪碎既磨菇煮成,不是罐頭湯,連甜點都不用吃,非常滿足,十分誠意。💯。。。慢煮屋觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室Tel: 5488 8867。。。。。#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #慢煮屋#觀塘#日式西餐#慢煮

慢煮三文魚配牛油果丼🥑

照燒慢煮鳥肉芝士爆丼🐥

慢煮屋
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室
Tel: 5488 8867

#慢煮屋#觀塘#日式西餐#慢煮
  • 照燒慢煮鳥肉芝士爆丼
2023-02-18 740 瀏覽
上次想食但揀左隔離食漢堡睇相覺得好似好好食 於是今日不二之選就食佢餐牌既好日式咁 張張相都影到好好食 好日式咁 直頭睇見都流口水點知…我俾啲相呃左…呃得好透下慢煮火灸牛腹扒丼既牛好難咬 明明係慢煮點解會咬唔開…舊舊都咬唔開咬唔爛…慢煮點會係咁…到底係咪真係慢煮!照燒慢煮鳥肉芝士丼啲雞肉完全無味 啲醬汁就咁響面根本無入到雞肉入面佢既慢煮應該係慢慢白烚啲雞肉好彩有個湯 我直頭撈埋落兜飯度煙薰雞翼無煙薰味得個咸字環境音樂太大聲 之後搞到成間店既食客同員工都講聲好大聲特別係員工 位姐姐講粗口大大聲 講野大聲到閙交咁 好嘈好嘈 想點恭喜晒 無下次
上次想食但揀左隔離食漢堡

煙薰雞翼無煙薰味得個咸字

環境音樂太大聲 之後搞到成間店既食客同員工都講聲好大聲

恭喜晒 無下次
2023-02-09 688 瀏覽
觀塘駱駝漆好多嘢食,但係呢一間成日聽到佢個名,好多人介紹,聽講環境幾好同埋喺一間抵食嘅慢煮餐廳,所以今次就去試吓啦👅慢煮三文魚配牛油果丼🥑美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)慢煮三文魚燒得好鬆脆,唔會太熟但係又唔會太生,完全啱啱好,再加上香華嘅牛油果,配上酸酸甜甜嘅檸檬非常開胃。三文魚牛油果在家溫泉蛋嘅蛋汁係珍珠米上面,口感非常豐富,而且好有層次,極力推介🫶🏻慢煮火炙牛腹扒丼🐮美味指數:👅👅👅👅(4/5)好多塊牛腹扒係珍珠米上面,而且因為慢煮嘅關係肉汁冇流失而且令到牛肉嘅味道更加濃。飯過好多間慢煮牛,好多都會變得好韌同埋會唔好食,但係呢間嘅慢煮牛腹扒唔會好韌,反而係淋得來有少少咬口。

慢煮三文魚配牛油果丼🥑
美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)

慢煮火炙牛腹扒丼🐮
美味指數:👅👅👅👅(4/5)

2022-12-30 1091 瀏覽
兩三年前住附近都食過幾次覺得幾好味今日嚟開觀塘又再嚟試下個湯係我本身唔鍾意嘅南瓜湯 好有南瓜同蔬菜味加錢加咗舊鵝肝 煎到好好 個面焦香入面夠滑牛肉好juicy 加埋流心蛋同飯食一流不過碗飯好多 我諗有兩碗細飯碗 下次會叫少飯小羊柳係冬季限定 又係好juicy好有羊味我覺得好嘅嘢係佢唔係配孜然粉 因為好多地方食羊肉都係落孜然粉呢個食到羊本肉嘅甜味 怕騷味就應該唔啱食溏心蛋都整得好好 隻蛋好入味 蛋黃好濃厚煙燻雞翼都幾好味但唔係好feel到煙燻 似普通煎雞翼多啲不過都煎得幾好 入面啱啱好熟透呢餐唯一麻麻就係呢個布甸燒蛋糕體唔夠濕同埋太厚 搶咗布甸啲味布甸唔夠奶味同唔夠滑 好似燉蛋咁優點係唔會太甜 $18嚟講都算ok埋單兩個人$344不過我真係唔鐘意嚟觀塘 駱駝漆仲要等lift等到傻 如果唔係開喺呢到 我會成日嚟食😂
兩三年前住附近都食過幾次覺得幾好味

優點係唔會太甜 $18嚟講都算ok

埋單兩個人$344
2022-12-29
2022-12-08 630 瀏覽
今日嚟到觀塘食慢煮屋🍱慢煮三文魚配牛油果丼($92)慢煮牛腹扒烏冬($91)今日去食竟然唔使排隊😍一下子就入左去啦。我叫左一份慢煮三文魚配牛油果丼🥑,見到個陣都幾驚喜。因為完全估唔到會放左火龍果同番茄仔🍅入去做配料,但一齊食落又會覺得個味道都好夾而且亦都好開胃。三文魚並唔係全熟,只係面頭個煮熟,而入面都仲係半生熟嘅感覺,非常之好食!🤩🤩再加上飯嘅分量都好多,亦都有嗰日式醬油增加味道,不過我就嫌唔夠醬汁另外再叫左一兜🤣🤣牛油果只係得一舊,如果俾多一兩舊就更加好啦🙊我另外再叫左一份慢煮牛腹扒烏冬🍲,牛腹扒嘅分量好多,就咁睇都起碼有10舊🤓,牛扒嘅熟度都啱啱好,食落口都係軟淋淋同埋好香!😋要讚嘅係另外俾左一隻溫泉蛋,我就用左嚟撈烏冬(唔知係咪咁食🫢)不過其實都幾好,令到烏冬都多左蛋黃嘅香味🤤評分:9/10❤️地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室
今日嚟到觀塘食慢煮屋🍱

慢煮三文魚配牛油果丼($92)
慢煮牛腹扒烏冬($91)

今日去食竟然唔使排隊😍一下子就入左去啦。

評分:9/10❤️

地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓G室
2022-10-10 1244 瀏覽
觀塘工廈- 慢煮屋呢排每一日都喺度觀塘工廈附近上班,多得foodie 同事推介,又去左一間打卡小店1. 慢煮火炙牛腹扒丼呢個係推介主食!賣相精緻,見到佢個半生熟燒牛肉好吸引,烤牛肉都算juicy。鍾意食溫泉蛋嘅人士可以加埋落去,味道更有層次。2. 秘制醬汁燒豚肉丼呢個都係招牌名菜,豚肉採用烤嘅方式,用靚到五花腩,肥瘦均勻。咬落去你會食到油香。邊位燒得好脆,就好似烤豬手一樣。芝士鳥丼咬咗一啖,覺得唔算太特別。味道:7/10環境:6/10服務:6/10性價比:6/10
觀塘工廈- 慢煮屋

1. 慢煮火炙牛腹扒丼

2. 秘制醬汁燒豚肉丼

芝士鳥丼咬咗一啖,覺得唔算太特別。

味道:7/10
環境:6/10
服務:6/10
性價比:6/10
2022-10-09 657 瀏覽
觀塘真係有好多餐廳,淨係駱駝漆一層已經有好多間,行咗一圈揀呢間慢煮屋🥩慢煮火炙牛腹扒丼見到個樣已經好吸引😆初頭覺得啲牛肉好似好生咁,但係食落又唔覺喎,好淋好香牛味,又有火炙嘅燒烤味,配埋隻糖心蛋好好食,好快就食晒成碗飯🐟慢煮三文魚另加左個小食,慢煮三文魚真係好好食,唔會全熟咁鞋,外脆內軟,仲有牛油果火龍果做配料,成個菜好清新

🥩慢煮火炙牛腹扒丼

🐟慢煮三文魚

2022-09-30
2022-10-08 514 瀏覽
哩日係觀塘同朋友食飯 揀左哩間慢煮屋 見佢都幾受歡迎🥳 而且啲嘢食望落去好有食慾 好想試佢地嘅慢煮牛🥩 不過最後都係揀左慢煮雞🤣✿ 照燒慢煮鳥肉芝士爆丼 ✿ [$68]鳥肉係雞髀來 食落唔係幾方便 因為冇去到骨😜 芝士同飯嘅份量都可以揀 揀左少飯 不過來到同朋友冇揀少飯嘅份量一樣🤣 所以最後食唔曬 雞髀🍗幾嫩滑 不過食落比較淡 芝士🧀份量好多 啱曬芝士控 仲有溫泉蛋🥚 夾埋飯一齊食好正 仲有麵豉湯 而雪耳飲品就要+$15 感覺比較健康 清甜👍🏻★好食指數★:6.5/10★服務態度★:7/10★CP值★:7/10★🈚️需加一★

✿ 照燒慢煮鳥肉芝士爆丼 ✿ [$68]

★好食指數★:6.5/10
★服務態度★:7/10
★CP值★:7/10
★🈚️需加一★
2022-10-02 809 瀏覽
係TY 介紹,之前因為疫情關係,所以特登嚟到呢間「慢煮屋」只係得take away ,返到屋企打開食覺得好麻麻,所以當依家有得當食之後就想去多一次,睇下係咪因為外賣返到屋企先唔好食,今次我都係叫返「慢煮火焰牛腹扒丼」、「照燒慢煮鳥肉芝士爆丼」加左$25 加多舊鵝肝,覺得舊鵝肝煎係唔夠香,入面仲係淋淋地,「慢煮火焰牛腹扒丼」$88 d 飯汁比較小,d飯好似一舊舊咁,牛肉都還可以,但d飯就麻麻地,另外「照燒慢煮鳥肉芝士爆丼」$68 ,都算唔錯既。而加左$20 鮮菠蘿乳酸特飲 ,都唔錯既,佢係整定一枝枝。
照燒慢煮鳥肉芝士