悅滿軒

House of Joy
2019-12-30 110 瀏覽
今日同朋友一齊去美孚食高級餐廳,慶祝朋友有新既發展。依間餐廳其實如果有用Google map搵,由美孚站行過去都係10零分鐘左右。我哋叫左個鵪鶉清湯,法國泥蟹湯,美國頂級牛腹肉12安士同埋美國肉眼扒16安士。佢一開始有送4塊麵包。個麵包外脆內軟,加埋佢配既醬,幾好食。個鵪鶉清湯一D都唔清。個waitress一開頭攞住一個碟埋嚟,入邊只有一隻細細既鵪鶉脾,咩湯都無,O哂嘴,點知轉頭攞住個水壺沖D湯入個碟度。依個先係最終既真身。個湯有好濃既禽鳥味,隻鵪鶉脾既味似係界乎煲同臘之間,好野味。個法國泥蟹湯好足料,食第一啖已經成個口都充滿住泥蟹既鮮味。點知係泥蟹?你會食到泥蟹既蟹味比一般既蟹要濃厚同沉重,食過就好易分得出。而且湯入邊仲有少少蟹肉增加個湯既口感,好正。美國頂級牛腹肉我哋叫左七成熟,出到嚟真係保持到外面熟透但內部保持到嫩滑同鮮甜。牛腹肉比較韌,但牛味就比牛扒濃厚好多,鍾意牛味既朋友極鍾意依道菜。美國肉眼扒我哋都係叫七成熟,塊扒煮得好好,真係約七成熟,肉質好淋,用刀一下就切開,唔使補刀。塊扒唔多肥膏,所以食落口唔會好肥膩。成個餐都好好食,而且因為餐廳比較隱蔽,所以私隱度好高,可以同朋友慢
今日同朋友一齊去美孚食高級餐廳,慶祝朋友有新既發展。

成個餐都好好食,而且因為餐廳比較隱蔽,所以私隱度好高,可以同朋友慢慢食,慢慢傾計。餐廳佈置幾用心,好有氣氛。

2019-12-30
2019-12-29 107 瀏覽
饒宗頤文化館是一個充滿文化氣息嘅地方,裏面卻有一間別具情調嘅西餐廳,有點中西合璧嘅驚喜。門前有一個鋼琴供人彈奏,餐廳樓底高,富有氣派,而且充滿著聖誕佈置,有種外國氣息。我們先來蟹湯,平時較少飲到,蟹湯充滿蟹嘅鮮甜,而且入口creamy,配麵包食非常暖胃。前菜嘅香煎帶子牛油果沙律,非常美味。本身是牛油果控,見到有咁多新鮮嘅牛油果,已經好開心,仲要個sauce係熱情果汁, 非常特別。香蕉鵝肝配鵝肝批亦是精緻,鵝肝煎得外脆內嫩 , 啖啖回甘。主菜嘅烤乳豬同樣出色, 外皮脆得像薯片。熱野雞非常juicy,酸酸辣辣。海鮮意大利飯有好多款海鮮,有青口,蝦,帶子,大蜆,意大利飯索曬海鮮嘅精華,食到舐舐脷。最後是甜品火焰雪山,上桌後點火,大家都哇哇聲好難忘,而且味道中非常好,焗蛋白裏包住雪糕同蛋糕😋😋😋😋

香蕉鵝肝配鵝肝批亦是精緻,鵝肝煎得外脆內嫩 , 啖啖回甘。

2019-12-28 126 瀏覽
餐廳位於饒宗頤文化館內,充滿文化氣息,而且環境清幽,絕對是拍拖或者慶祝節日的好地方!如果自駕到餐廳,晚市只需$50就可以泊至最遲11點離開,相當優惠!餐包外層香脆,內裏柔軟,配上少許提子乾和塗上少許松露牛油,好開胃!美國頂級牛腹肉12安士 $328U.S. prime hanger 12oz.我們選擇了五成熟,牛腹肉呈粉嫩色,充滿肉汁!牛腹肉的油脂含量相對較低,肉味香濃,而且很軟淋,十分推介!伴碟的車厘茄和焗原粒蒜頭都不可錯過的!焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯 $268Baked Alaska halibut fish with khumbu soup阿拉斯加比目魚的魚皮被煎至金黃色,非常香脆!比目魚內充滿魚油香,肉質保持很嫩滑!再加上鮮甜的昆布湯,真的非常美味,令人回味無窮!伴碟的紐西蘭蜆很巨型,同樣不能錯過的!Frozen Margarita $72杯邊沾了粗鹽粒,做法頗正宗。冰涼清爽中帶一點酸,又fresh又開胃!如果7點前order,有買一送一的優惠,好抵!炒什菌 $55Fried mix mushroom用上香草牛油和蒜茸炒的什菌,很惹味!朱古力心太軟外層焗至香脆,內部朱古力保

餐包

美國頂級牛腹肉12安士 $328
U.S. prime hanger 12oz.

伴碟的車厘茄和焗原粒蒜頭都不可錯過的!

焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯 $268

Frozen Margarita $72

如果7點前order,有買一送一的優惠,好抵!

炒什菌 $55
Fried mix mushroom

用上香草牛油和蒜茸炒的什菌,很惹味!

朱古力心太軟

外層焗至香脆,內部朱古力保持流心!濃濃的朱古力香味,大滿足!
2019-12-27 141 瀏覽
香草麵包糠焗美國豬柳扒配蘋果蓉$118豬柳切開粉嫩,肉質嫩滑肉味濃,厚切令口感好好,生熟度掌握得好好,岩岩好熟又保留到肉汁,滿意!配菜亦花過心思,薯仔焗過,調味適中,露荀同南瓜同佢整微酸甜醬汁好夾,茄子都有驚喜,好入味。廚師係處理主菜配菜有用心,亦好欣賞佢蔬菜份量足夠,呢個質素絕對超值。法式紙包鱸魚$128煮鱸魚既時間岩岩好,魚肉唔會鞋唔會腥,吱少少檸檬汁已經好好食,墊底既薯仔同露荀沾到魚汁魚香會濕潤D,同鱸魚一齊既沙律佢Souce會甜D,同Starter食既沙律(用黑醋)又唔一樣,咁樣幾好,用既醬汁唔同,就唔會食到2次一模一樣既味道,係有心思既。我媽話呢個甜品超好食麵包烘過,微脆鬆軟,係好食既,所以覺得半塊太少了,daily soup亦都好飲,質感creamy 幾rich餐廳佈置幾有聖誕氣氛,採光度夠室內環境好靚,坐得鬆動座位舒適,食物水準高,真係無乜野好彈。
香草麵包糠焗美國豬柳扒配蘋果蓉$118

Apple  crumble
  • 蘋果金寶
  • Homemade  ice  cream
2019-12-27 73 瀏覽
餐廳位於饒宗頤文化館內,環境幽靜,充斥著文化藝術氣息,「悦滿軒」是也。當我們點好了晚餐,轉眼已送上餐包,餐包微暖,味道不錯👍🏻邊吃餐包邊等待,陸續送上餐湯、主菜⋯❤️《鵪鶉清湯$68》~ 師傅先上了湯碗,碗內有3顆紅蔥酒啫喱跟鵪鶉肶。把清湯倒進碗內,啫喱慢慢溶化,即時聞到燉湯的清香撲鼻。🧡《法國泥蟹湯$78》~用上法國泥蟹肉、白蘭地忌廉、法蔥熬製。入口有濃郁的蟹味,有驚喜。💛《火腿碟拼盤$198》~分別有辣肉腸、巴馬火腿、白豬火腿。用上提子🍇配火腿,口感清新細膩,感覺不俗。💚《法式海鮮🦞燴意大利飯$288》~有紅蝦、大蜆、帶子等⋯海鮮大大隻,食材新鮮,Creamy Risotto 🤤💙《美國安格斯肉眼扒16安士$328》~點了5成,熟度剛好。炭燒外層更能鎖住肉汁,肉質細嫩,厚切有口感。總括而言,食得出用心製作,有驚喜🙌🏻

當我們點好了晚餐,轉眼已送上餐包,餐包微暖,味道不錯👍🏻

邊吃餐包邊等待,陸續送上餐湯、主菜⋯

總括而言,食得出用心製作,有驚喜🙌🏻
2019-12-26
10 分鐘 (堂食)
2019-12-26 55 瀏覽
聖誕節梗係要食返餐聖誕大餐!朋友推薦黎呢間美孚既法國菜試吓,雖然係文化館入面但又幾有聖誕氣氛🎉今日食大餐就叫咗湯、前菜、兩個main仲有白酒🍸鵪鶉清湯送上黎既時候係用茶壺裝嘅,侍應即席倒入放置左紅蔥酒啫喱嘅湯碗,清湯非常清澈,入口有濃濃嘅鵪鶉味但又好清潤,入面嘅鵪鶉腿燒得好香,有淡淡香草味,非常值得一試。前菜日本帶子沙律非常清新😍每種菜都好新鮮好夾,開胃一流!阿拉斯加比目魚配昆布湯初初有啲擔心呢個配搭,但原來西式嘅焗魚同日式嘅昆布湯非常合拍!魚肉焗得帶適量油香,配上溫和嘅昆布湯,好有驚喜,冇揀錯!必叫US Prime hanger 12 o.z. !呢個價錢食到酒店扒房燒得好靚既牛扒質素😋非常抵食!仲有配上燒到非常軟既蒜,一定要夾埋牛肉食再配埋汁,牛香、蒜香同菇/香料香係個口入面溶為一體,完美配搭😋😋😋💯💯💯因為幾款菜式都好食,所以叫就試埋甜品啦。加拉斯加焗雪山,上菜時會點火,燒到蛋白霜表面微微燒香,份量足兩人食。蛋白霜外層微脆,入面朱古力蛋糕有酒香,最內層係冰凍嘅雪糕,外熱內冷,加上三層唔同口感,層次十足,唔錯。總括呢間法國餐廳食物非常高質,大廚每味菜都非常用心,係超越期望既一餐🥰

前菜日本帶子沙律非常清新😍每種菜都好新鮮好夾,開胃一流!

總括呢間法國餐廳食物非常高質,大廚每味菜都非常用心,係超越期望既一餐🥰 咁多樣野每人都唔洗600,性價比係最近食過最高既餐廳😋😋😋Merry Christmas 🎄
饒宗頤舘建成多年,還是首次踏足,這座文化活城堡,當中有酒店、餐廳等。交通較預計方便,步行10分鐘到美孚站;有車位供食客使用,劃一收費$50。餐廳聖誕氣氛濃厚,熱暖色調的節日佈置,碰上冷色調的傢俬及花磚地,和諧別緻。點餐後隨即送上餐前麵包,配以黑水欖牛油,牛油滲著淡淡的黑欖味道,層次上多出一份滋味。前菜點了香煎日本帶子配牛油果沙律及熱情果汁 $108,賣相精美。當中有小妹喜歡的牛油菠菜,配甜酸味的沙律汁,異常美味。帶子煎至微焦,香氣撲鼻,還有大愛的牛油果,質感頓時變得豐腴起來。熱情果汁調至甜甜酸酸的,醒胃醒神。另一款是香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎 $108,鵝肝煎至外層焦脆,內裏剛剛熟,芒果醬鮮艷奪目。鵝肝批味道濃郁幼滑,可以塗在麵包上,加上原先的黑水欖牛油,雙重味覺亨受。威露頓牛柳配砵酒,選用澳洲M5和牛牛柳 $428,配菜是原隻獨子蒜及小蕃茄,全客牛柳連配菜,吃至一點不留。👍👍外層酥皮香脆,卜卜脆片聲隨刀而至,裏面有火腿片及碎蘑菇包著M5和牛。和牛厚身,中間保待嫩粉紅,就算邊位熟透也一點不韌,和牛就是和牛,質量有保證。焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕 $68,焦糖裝飾口感脆硬,主體軟綿;加上

焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕 $68,焦糖裝飾口感脆硬,主體軟綿;加上熱蘋果及凍雪糕,味道甜美。

阿拉斯加焗雪山 $68,經曲的甜品,是肥爹那些年常吃的,很有歷史的元素。冰火二重奏,有得玩有得食,火光紅紅,絕對吸睛有啅頭。

外層蛋白泡沫,中層朱古力批,包著中間的雪糕,隔熱處理得宜,中間的雪糕絲毫沒有溶化,是個可愛的甜品

悅滿軒這名字令人聯想到中式酒家,內裏其實是精緻西餐廳,質數令人滿意,值得組團再戰。
2019-12-24 59 瀏覽
浪漫晚餐 @ House of Joy 悅滿軒 ~餐廳的裝修洋溢著歐陸風情 , 座位寬敞 , 樓底甚高 , 滿有聖誕氣氛 , 使人開心 ~Menu ~麵包 & 牛油 : 牛油軟滑豐厚 , 有黑松露的菌香味 , 牛油軟滑豐厚 , 有黑松露的菌香味 ,  麵包烘得鬆軟 , 帶有乾蕃茄和香料味 ~鵪鶉清湯 : 侍應把一個盛載了鵪鶉腿的湯碗端來 , 然後再把清湯倒入去 , 說是清湯但湯底的味道濃郁幽香 , 飲落去就知道是不平凡之物 , 味道高深莫測 , 把鵪鶉腿切肉跟湯來飲 , 更有畫龍點睛之效 ~法國泥蟹湯 : 外表吸引 , 味道更是濃郁鮮美 , 滿有蟹味 , 入口甘香又滑順 , 很好喝 ~香煎半熟深海黃鰭吞拿魚伴菠菜苗,配法國羊奶芝士無花果醋汁 : 一道很有地中海風味的前菜 , (注意 : 不這是在說有地中海風味 , 並沒有證實是正統地中海菜) 食得出食材的新鮮 , 厚切的吞拿魚 , 煎得剛好半熟 , 肉質軟嫩 , 味道鮮口 , 伴以菠菜苗 , 以洋蔥、鮮無花果和黑醋調味 ; 配上羊奶芝士和黑橄欖來吃 , 地中海風味滿溢 ~威靈頓牛柳配砵酒汁 (澳洲M5和牛牛柳) : 賣相靚靚 , 酥
浪漫晚餐
@ House of Joy 悅滿軒 ~
Menu ~

威靈頓牛柳配砵酒汁 (澳洲M5和牛牛柳) : 賣相靚靚 , 酥皮焗的香脆 , 牛肉焗得生熟度剛好 , 肉質軟嫩 , 牛肉味道濃郁 , 配上味道甜香的砵酒汁 , 味道是難以理解的好味 ; 伴以焗得透徹的蒜頭 , 幸福感爆燈 , 夫復何求也 ~

蘋果木煙燻美國野雞 : 震撼性的登場 , 野雞肉煙燻得香口 , 肉質嫩滑 , 配上味道酸酸辣辣 , 極具個性的 HarIssa sauce, 這味道實在非比尋常 , 是筆墨所難以形容之 ~
阿拉斯加雪山 : 原個雪山端上來 , 然後由侍應即席燃點火焰 , 實在是色香味俱全 , 叫人滿心歡喜 ~

浪漫 + 美味的一餐 ~

本篇完 ~
2019-12-23 50 瀏覽
臨近聖誕緊係要食好嘢啦,之前多數食buffet有啲悶,食嚟食去都係嗰啲,加上自己食力又差,唔著數。今年就特別啲,去咗饒宗頤文化館嘅《悅滿軒》,吓?個名咁中式嘅?聖誕節食中餐?其實係食法國菜㗎。饒宗頤文化館位置係偏咗少少,不過入到去都唔少食客,以為好穩世,其實只係自己唔識食。餐廳裝潢似一間屋仔咁,白色牆身加上聖誕佈置,播放住聖誕歌曲,好有節日氣氛。意大利麵包溫熱鬆軟,冬天食即時暖笠笠。【法國泥蟹湯$78】法國泥蟹肉、白蘭地忌廉、法蔥,蟹味好濃,真係精華嚟。加咗忌廉口感軟滑,蟹肉鮮美,真材實料,好想encore飲多碗,必點之選。【香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎$128】法國鵝肝油脂豐富,一切落去「咇」緊油,食落滿口油香。配無花果芒果莎莎,鮮甜芒果味同鵝肝又幾夾。另外似棋子餅嘅係凍鵝肝批,鵝肝味更重,口感棉滑。一熱一凍配搭特別。【法國油封鴨配焦糖蘋果$228】油封鴨脾,鴨皮香脆,鴨肉嫩滑又Juicy。配焦糖蘋果粒同提子乾,豐富味道之餘仲減低膩感。【美國頂級牛腹肉12安士$298】切成一件件,方便食用。餐廳特別選用天然牛肉,無激素、抗生素。肉質嫩滑、肉汁豐富、牛味

意大利麵包溫熱鬆軟,冬天食即時暖笠笠。

【法國泥蟹湯$78】

【香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎$128】

【法國油封鴨配焦糖蘋果$228】

【美國頂級牛腹肉12安士$298】切成一件件,方便食用。餐廳特別選用天然牛肉,無激素、抗生素。肉質嫩滑、肉汁豐富、牛味濃郁、脂肪比例較低,健康啲。配咗兩款汁,阿根廷青醬,味道清香;意大利青胡椒汁就少少惹味嘅香辣。

【阿拉斯加焗雪山$88】每次見到餐牌有都叫點,落酒精後點火,好靚~仲即刻聞到香味。蛋白輕盈,下一層係鬆脆朱古力蛋糕,核心係雲尼拿雪糕,甜而不膩又好味,雪白嘅蛋白好有聖誕feel。完美嘅聖誕大餐!
法式海鮮燴意大利飯🥘$268材料有紅蝦、紐西蘭大蜆、青口同帶子配海鮮汁😉意大利飯色澤金黃,海洋汁味道濃郁😚飯粒夠軟腍,加埋芝士,口感豐富味道有層次😊美國肉眼扒16安士🥩$298Medium Rare😎肉眼扒煮得啱啱好😁肉汁濃郁,入口嫰滑多汁☺️完全符合我呢個牛魔王既預期🤩忌廉蘑菇湯🥣$58時日廚師介紹😉蘑菇湯香滑濃郁🤤非常足料,仲咬到一粒粒嘅磨菇茸☺️同埋麵包多士一齊食,最佳配搭😛朱古力心太軟😘$68雖然個心太軟唔算十分流心🙈但朱古力味道夠濃郁,唔會太甜😊意大利白酒🥂$682017 Friso Chardonnay☺️易入口,酒味比較重身濃郁😊悅滿軒 (美孚)美孚青山道800號饒宗頤文化館H座
法式海鮮燴意大利飯🥘$268
材料有紅蝦、紐西蘭大蜆、青口同帶子配海鮮汁😉
意大利飯色澤金黃,海洋汁味道濃郁😚
飯粒夠軟腍,加埋芝士,口感豐富味道有層次😊

美國肉眼扒16安士🥩$298
Medium Rare😎
肉眼扒煮得啱啱好😁
肉汁濃郁,入口嫰滑多汁☺️
完全符合我呢個牛魔王既預期🤩

忌廉蘑菇湯🥣$58
時日廚師介紹😉
蘑菇湯香滑濃郁🤤
非常足料,仲咬到一粒粒嘅磨菇茸☺️
同埋麵包多士一齊食,最佳配搭😛

朱古力心太軟😘$68
雖然個心太軟唔算十分流心🙈
但朱古力味道夠濃郁,唔會太甜😊

意大利白酒🥂$68
2017 Friso Chardonnay☺️
易入口,酒味比較重身濃郁😊

悅滿軒 (美孚)
美孚青山道800號饒宗頤文化館H座
黎到美孚呢間專食法國菜既餐廳,叫悅滿軒,地點位於美孚地鐵站附近,都再要行多一段路先到。市區深山食野既感覺特別清優。一去到門口就見到棵人咁高既聖經樹,真係幾有氣氛,對比唔少餐廳黎講,都算係幾落出本去裝修。入到去,一路食一路會聽住background既pop song,氣氛輕鬆,加上入面好多聖誕裝飾,所以都幾有節日氣氛,感覺温暖。待應都著曬白恤衫西褲,招呼得幾好,法國餐必須既一環,做得都唔差。由於本人唔好太甜,所以今次只係食左4道菜。餐湯有龍蝦湯,飲落幾鮮,幾有咸香,送餐包就一流。牛扒5成熟,熟度岩岩好,同埋足曬16oz,兩個人share就岩岩好。炆羊,羊整得一d都唔酥,帶少少甜味,又唔會太熟,唔食羊既朋友,都可以一試

[美孚]悅滿軒同女朋友提早食聖誕大餐揀左間近近地既法式餐廳一去到門口已經有哂聖誕裝飾🎄好有氣氛🎄咁今次我地就叫左兩個前菜同兩個main.香煎帶子配牛油果沙律,熱情果汁食剩指數:0/100 (好驚喜~)首先係佢帶子煎得好香肉質都好甜之後食牛油果沙律係好驚喜佢個熱情果汁酸酸甜甜好開胃一般沙律好多時都係黑醋汁/柚子汁有時會覺太酸但係呢個岩岩好加埋牛油果🥑個口感更豐富.澳洲藍青口配白酒忌廉汁食剩指數:0/100澳洲藍青口睇落細細隻但係食落又唔差肉都好多佢個白酒忌廉汁好香濃好想送飯😂佢有蒜蓉包伴碟浸落個汁度吸滿汁真係好正~.法國油封鴨配焦糖蘋果🍎食剩指數:0/100油封鴨唔係咁多地方都整得好呢間我覺得做得好好外皮好香脆但係無油膩感肉質好軟好入味配埋焦糖蘋果🍎果種甜味更加好食.焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯食剩指數:0/100一開始我以為係一個焗魚加一碗湯嚟到原來係一整個比目魚焗得好滑昆布湯好有日式風味有滑菇同蜆等配料有兩隻大蜆超級鮮甜我就一啖魚加埋湯咁食食法唔知正唔正宗但係我覺得咁幾夾個味~😂.Blue Hawaiian食剩指數:5/100飲品就叫左一杯cocktail呢個就基本水準不過個cock

[美孚]悅滿軒
同女朋友提早食聖誕大餐
揀左間近近地既法式餐廳
一去到門口已經有哂聖誕裝飾🎄
好有氣氛🎄
咁今次我地就叫左兩個前菜同兩個main
香煎帶子配牛油果沙律,熱情果汁
食剩指數:0/100 (好驚喜~)
首先係佢帶子煎得好香
肉都好多
佢個白酒忌廉汁好香濃
好想送飯😂
佢有蒜蓉包伴碟
浸落個汁度吸滿汁真係好正~
法國油封鴨配焦糖蘋果🍎
不過個cocktail menu都算多款
一般bar有既佢都有
同埋唔係好貴!
2019-12-22 66 瀏覽
今日遊走饒宗頤文化館,看了館內展覽,有點肚餓去看看附近的餐廳見到悅滿軒,原來是間西餐廳,我們叫了tea set,今日做冬不吃太多。雞尾醬配蝦不錯,蝦仁好大隻,爽肉,醬汁很惹味,牛油果蟹肉小食多蟹肉,餅塊上塗滿了牛油果醬,一口一件很滋味,法國鵝肝脆波很甘香,凍凍地,口腔都充滿獨有的味道飽肚的有迷你牛肉漢堡,很香的牛肉球,煎封了牛肉,鎖緊肉汁,漢堡迷你,食得很lady,酸瓜襯托下很醒胃。火腿布里芝士三文治很香脆,很喜歡烘多士,芝士拉絲,非常滿意的咸點甜點有scone ,切半可以大家share,有朱古力小蛋糕,很濃郁的味道唔算太甜,意式椰汁奶凍,配上草莓醬也不錯,馬卡龍有兩粒檸檬味同綠茶味,很開心可以食到馬卡龍。 $268 另收加一,仲有得飲熱咖啡,好chill ar

餐廳:悅滿軒 (美孚)地址:美孚青山道800號饒宗頤文化館H座饒宗頤文化館由19世紀開始先後成為檢疫站、傳染病醫院🏥、海關分廠⚓️等,依家係一個地標性嘅文化平台🎨,比社會大眾係呢到作文化交流,當中有唔少展覽、演出🎼,而今次介紹嘅就係入面其中一間餐廳——悅滿軒悅滿軒佈置高級,服務周到👩🏼‍🍳,餐廳仲有年長職員👍🏾,係文化館入面嘅餐廳果然唔同啲,照顧到每一個年紀嘅人,難怪黎食飯嘅由一家大細、情侶、成班老友記到一班青年人都有先叫左個自家製甜薯條($45),又脆又幼嘅薯條撒上砂糖🍟,甜而不膩,比起平時食開嘅鹹薯條更為特別主菜叫左個自家製意粉配蒜片辣椒紐西蘭大蜆($208)同美國肉眼扒16安士($298)。因蒜片同辣椒嘅緣故,意粉炒得香而辣🌶,紐西蘭大蜆仲要好大隻😍,鮮甜入味;美國肉眼扒足16安士🥩,超大塊,切開果陣肉汁豐富🤤,夠哂juicy,我就鍾意食7️⃣成熟嘅肉眼扒喇甜品方面點左個阿拉斯加焗雪山($88)同焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕($68),重頭戲緊係雪山啦🌁,職員用火槍點著外層蛋白,睇得又食得👍🏾,蛋白內仲有雪糕同朱古力蛋糕,一個甜品有齊3個textures😚;甜酸配合嘅蘋果金寶配埋雲呢拿雪糕唔
餐廳:悅滿軒 (美孚)
地址:美孚青山道800號饒宗頤文化館H座

職員用火槍點著外層蛋白,睇得又食得👍🏾,蛋白內仲有雪糕同朱古力蛋糕,一個甜品有齊3個textures😚;甜酸配合嘅蘋果金寶配埋雲呢拿雪糕唔知你又鍾唔鍾意呢

最後叫左杯Apple juice🍹同cool mint tea☕️,畫上完美嘅句號🥰,有機會黎饒宗頤文化館睇展覽、食個飯都係個不錯嘅選擇

2019-12-21
7 分鐘 (堂食)
2019-12-20 77 瀏覽
香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎~鵝肝油脂豐滿,入口即溶,這個價錢都對得住了香煎日本帶子配牛油果沙律,熱情果汁~熱情果汁酸酸甜甜,超級開胃,令平日不愛吃沙律菜的母親都超愛吃,帶子更煎得非常香,非常好吃烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜,印尼燒烤汁~脆卜卜的乳豬皮,加上嫩滑的乳豬肉,真的停不了🙈🙈焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯~比目魚很嫩滑,剛剛熟,滿意阿拉斯加焗雪山~這個是打卡位,烈焰的火點著拍照後,要記得盡快吹熄,否則會燶🤣🤣但很好玩也好吃,內裡是蛋糕及雪糕,不錯~

焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯~比目魚很嫩滑,剛剛熟,滿意