2019-12-30
今日同朋友一齊去美孚食高級餐廳,慶祝朋友有新既發展。依間餐廳其實如果有用Google map搵,由美孚站行過去都係10零分鐘左右。我哋叫左個鵪鶉清湯,法國泥蟹湯,美國頂級牛腹肉12安士同埋美國肉眼扒16安士。佢一開始有送4塊麵包。個麵包外脆內軟,加埋佢配既醬,幾好食。個鵪鶉清湯一D都唔清。個waitress一開頭攞住一個碟埋嚟,入邊只有一隻細細既鵪鶉脾,咩湯都無,O哂嘴,點知轉頭攞住個水壺沖D湯入個碟度。依個先係最終既真身。個湯有好濃既禽鳥味,隻鵪鶉脾既味似係界乎煲同臘之間,好野味。個法國泥蟹湯好足料,食第一啖已經成個口都充滿住泥蟹既鮮味。點知係泥蟹?你會食到泥蟹既蟹味比一般既蟹要濃厚同沉重,食過就好易分得出。而且湯入邊仲有少少蟹肉增加個湯既口感,好正。美國頂級牛腹肉我哋叫左七成熟,出到嚟真係保持到外面熟透但內部保持到嫩滑同鮮甜。牛腹肉比較韌,但牛味就比牛扒濃厚好多,鍾意牛味既朋友極鍾意依道菜。美國肉眼扒我哋都係叫七成熟,塊扒煮得好好,真係約七成熟,肉質好淋,用刀一下就切開,唔使補刀。塊扒唔多肥膏,所以食落口唔會好肥膩。成個餐都好好食,而且因為餐廳比較隱蔽,所以私隱度好高,可以同朋友慢
成個餐都好好食,而且因為餐廳比較隱蔽,所以私隱度好高,可以同朋友慢慢食,慢慢傾計。餐廳佈置幾用心,好有氣氛。