悅滿軒

House of Joy
饒宗頤文化館前身為荔枝角醫院,是香港的歷史建築,經活化保育後變成現在的模樣。饒宗頤文化館場地設施包括有展覽館、演藝廳、文化旅館及餐廳等,是認識歷史文化的好去處。餐廳據說已經易手,轉為現在的悅滿軒,菜式以法式加意式為主。前往文化館比想像中容易,從美孚站上一層到行人天橋,根據指示大概數分鐘已經到達。入夜到訪欣賞不到四周美景,但可以想像到白天時附近的歷史建築群襯上翠綠山景應該令人心曠神怡。悅滿軒裝修古典優雅,綠白色的仿古英式梳化,懷舊圖案地磚,與紅磚外牆十分合襯。臨近聖誕,餐廳亦有聖誕佈置。餐廳餐牌由餐湯到頭盤到主菜到甜品都有供應,就是沒有套餐,看著餐牌也思考了一段時間才可點菜。鵪鶉清湯此湯上枱時先在碟底放上法國鵪鶉肶及紅蔥酒啫喱粒,再即場倒入法國清湯。湯色湯味均很清澈鮮甜,鵪鶉肶肉嫩滑無比。法國泥蟹湯法國泥蟹湯以泥蟹肉加白蘭地忌廉製成,味道顏色與龍蝦湯很相似,香濃又鮮味,味道令人回味。美國頂級牛腹肉12安士牛腹肉非常矜貴,全隻牛只有很少部分可稱為Hanger Steak,牛瘦肉伴隨著細緻油花,口感嫩滑鬆軟。扒類跟配烤車厘茄及原個燒蒜頭。蒜頭外皮燒脆,蒜肉又軟又甜,是扒類上佳配菜,蒜頭營養亦

鵪鶉清湯

法國泥蟹湯

美國頂級牛腹肉12安士
牛腹肉非常矜貴,全隻牛只有很少部分可稱為Hanger Steak,牛瘦肉伴隨著細緻油花,口感嫩滑鬆軟。扒類跟配烤車厘茄及原個燒蒜頭。蒜頭外皮燒脆,蒜肉又軟又甜,是扒類上佳配菜,蒜頭營養亦高。

焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯
此比目魚配上萵荀、紐西蘭蜆、本菇及昆布湯,湯色湯味同樣清澈鮮甜,深海比目魚肉滑不溜口,雪白細膩,味道鮮美。

蒜蓉炒羽衣甘藍
配菜加配蒜蓉炒羽衣甘藍,羽衣甘藍是超級食物,加蒜蓉炒熟,入口質感似紫菜但比較厚身,比生食味道口感更佳。

焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕
甜品外型顏色很美,焦糖脆片造型很立體。蘋果金寶配雲呢拿雪糕是很美式的甜品,下層蘋果粒暖暖的,軟腍中帶酸甜,中層金寶粒微甜很脆口,配上一球雲呢拿雪糕一冷一熱十分滋味,兩人食就剛好。
2019-12-19
紀念日
2019-12-19 1382 瀏覽
特別嘅日子,要黎特別嘅地方食飯無意中比我發現到呢間隱世法國餐廳離地鐵站其實好近,但確實清幽平日晚上時份,人流唔太多Menu選擇算多,另已upoload上比大家參考點菜後先送上餐前麵包熱度令人滿意,先留下第一個好印象我哋各點咗2個starters,2個main1. 香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎鵝肝味道豐厚,配上芒果莎莎正好中和膩感2. 香煎半熟深海黃鰭吞拿魚配菠菜苗,法國羊奶芝士,無花果黑醋汁上盤前份量令人驚喜食落味道都係,魚煎到半熟,好嫩下面係滿滿嘅菠菜苗食落爽脆清甜,唔會有苦澀味每一塊都平均沾滿咗醬汁,帶此少甜味嘅黑醋,正為我所好法國羊奶芝士味道唔係大眾喜愛,特意另放一邊我倒欣賞佢帶來嘅濃味,將呢道清新嘅菜式帶上另一層次食完starters,接著就幫我哋換碟食主菜A. 法國油封鴨配焦糖蘋果呢個配搭係100分鴨嘅膩感被蘋果嘅酸度中和,而引發出另一個味道鴨肉嫩,皮帶點脆口,好味道B. 美國頂級牛腹肉 12安士熟度我哋叫咗medium係朋友切緊鴨時,我就偷偷先試一舊好驚喜!好tender,肉味香濃Side dish嘅串茄同蒜頭都煎過另外配上2個sauce一個herbs,一個gravy個人
特別嘅日子,要黎特別嘅地方食飯
無意中比我發現到呢間隱世法國餐廳
離地鐵站其實好近,但確實清幽
平日晚上時份,人流唔太多
Menu選擇算多,另已upoload上比大家參考
點菜後先送上餐前麵包
熱度令人滿意,先留下第一個好印象

我哋各點咗2個starters,2個main
1. 香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎
鵝肝味道豐厚,配上芒果莎莎正好中和膩感

上盤前份量令人驚喜
食落味道都係,魚煎到半熟,好嫩
下面係滿滿嘅菠菜苗
食落爽脆清甜,唔會有苦澀味
每一塊都平均沾滿咗醬汁,帶此少甜味嘅黑醋,正為我所好
香煎半熟深海黃鰭吞拿魚配菠菜苗,法國羊奶芝士,無花果黑醋汁

法國羊奶芝士味道唔係大眾喜愛,特意另放一邊
我倒欣賞佢帶來嘅濃味,將呢道清新嘅菜式帶上另一層次

食完starters,接著就幫我哋換碟食主菜
A. 法國油封鴨配焦糖蘋果
呢個配搭係100分
鴨嘅膩感被蘋果嘅酸度中和,而引發出另一個味道
鴨肉嫩,皮帶點脆口,好味道

B. 美國頂級牛腹肉 12安士
熟度我哋叫咗medium
係朋友切緊鴨時,我就偷偷先試一舊
好驚喜!好tender,肉味香濃
Side dish嘅串茄同蒜頭都煎過
. 美國頂級牛腹肉 12安士

另外配上2個sauce
一個herbs,一個gravy
個人偏愛嘅食法係配上燒蒜加gravy sauce
好正,諗返都好滋味

今日天氣較熱,所以冇嗌湯飲
一人叫咗一杯cocktail
Pina colada

Sex on the beach

今次用餐整體感覺非常好
環境舒服,waitress 好nice
Bk枱時留咗個名,之後埋黎serve都會entitle你
而且嘢食cp值好高
唯一小不足係凍飲冇杯墊,搞到張枱濕咗😂
餐廳已經充滿聖誕氣氛,
未諗食咩嘅可以考慮下呢間!
香煎半熟深海黃鰭吞拿魚配菠菜苗,法國羊奶芝士,無花果黑醋汁
. 美國頂級牛腹肉 12安士
2019-12-19 62 瀏覽
最近難得放長假所以去左搵住喺美孚嘅婆婆順便同佢去附近饒宗頤文化館行下行完接近晚餐時間見到中區居然有間西餐廳幾特別決定試下蕃茄麵包配黑水欖牛油餐廳奉送麵包;麵包烘烤溫暖鬆軟而且蕃茄酸香醒胃配搭黑水欖牛油乳香輕柔法國泥蟹湯法國泥蟹湯質感濃稠配搭白甜蘭地忌廉酒香豐醇順滑;法國泥蟹拆肉肉質細嫩簡單伴搭法蔥已經足夠清鮮香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎法國鵝肝經過香煎表面焦脆甘香內層依然油潤柔滑配搭無花果芒果莎莎果香清新;凍鵝肝批質感細膩綿軟近似慕絲法國油封鴨配焦糖蘋果油封鴨髀先以鴨油低溫浸泡再以焗爐烘烤鴨皮酥脆同時保留肉質緊實柔嫩配搭焦糖蘋果以及砵酒汁整體相對輕盈烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜 · 印尼燒烤汁西班牙黑毛豬皮薄酥脆而且肉質軟嫩濕潤油脂豐腴配搭蘋果醋燴紅椰菜平衡膩滯感覺;乳豬跟配芥末籽以及印尼燒烤汁兩款蘸醬各有特式自家製雪糕(士多啤梨)自家製雪糕質感綿軟配搭金寶脆碎層次豐富;士多啤梨酸甜清香有助消滯減膩Mojito古巴經典調酒同時亦係個人最愛;基調選用朗姆酒配搭薄荷青檸以及梳打氣泡豐富同時酒體清爽

行完接近晚餐時間見到中區居然有間西餐廳幾特別決定試下

蕃茄麵包配黑水欖牛油

法國泥蟹湯

烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜 · 印尼燒烤汁

自家製雪糕(士多啤梨)

Mojito

2019-12-18
  • 法國油封鴨配焦糖蘋果
2019-12-17 107 瀏覽
在美孚地鐵站走5 分鐘,在一個充滿中國文化特式的饒宗頤文化館中,竟然有一間法式西餐廳,環境寧靜,感覺遠離繁囂。紅磚屋的門面,室内的藍白色皮椅配上磁磚地,格調十分高雅舒適。星期日都有午餐供應,百多元已經有餐湯,沙律,餐包,主菜,餐飲及甜品,份量十足,賣相精緻,回頭率很高。要了一個炭燒羊扒配甜薯蓉($148), 這個價錢竟然有三大塊厚身羊扒,仲要係炭燒過,有陣陣炭燒味,煎到7 成熟的羊扒剛好,切開仲好juicy, 配上燒南瓜,矮瓜,露筍,蘑菇及甜甜的蕃薯蓉,好味。另一個主菜是炸軟殼蟹配蕃茄意大利飯($118),  軟殼蟹炸得香脆,仲可以食到蟹肉,意大利飯充滿濃郁的蕃茄及芝士味,意大利飯煮得剛好,不會太腍或太硬。最後配上一杯咖啡及自家製vanilla 雪糕,很完滿。整體十分滿意,食物熱度十足,服務周到。溫馨提示: 這裡有數個車位提供,$50一次。

炭燒羊扒配甜薯蓉

炸軟殼蟹配蕃茄意大利飯

最後配上一杯咖啡及自家製vanilla 雪糕,很完滿。

整體十分滿意,食物熱度十足,服務周到。
溫馨提示: 這裡有數個車位提供,$50一次。
2019-12-15
炭燒羊扒配甜薯蓉
炸軟殼蟹配蕃茄意大利飯
2019-12-16 75 瀏覽
估唔到饒宗頤文化館有間咁浪漫嘅法國餐廳。好適合情侶約會💑!.🦀法國泥蟹湯有好濃郁嘅蟹膏味道,啖啖充滿鮮味。食得出食材好新鮮。.🥗香煎日本帶子配牛油果沙律,熱情果汁帶子生熟度啱啱好,外面煎得夠香,裏面保持爽口彈牙。熱情果汁令沙律食落更清新。.🥭香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎鵝肝批係我嘅最愛。呢度嘅鵝肝批亦唔會令我失望。一如想像中酒味香濃,入口即溶。.🍗法國油封鴨配焦糖蘋果鴨腿係低溫慢煮底下表皮香脆,肉質保持嫩滑。焦糖蘋果平衡咗油膩感。.🐟焗阿拉斯加深海魚比目魚配昆布湯比目魚焗得啱啱好,魚肉嫩滑無腥味。冇諗過西式煮法嘅比目魚會同日式嘅昆布湯咁夾。湯入面嘅紐西蘭大蜆亦好juicy。.🍽悅滿軒House of Joy美孚青山道800號饒宗頤文化館H座
估唔到饒宗頤文化館有間咁浪漫嘅法國餐廳。好適合情侶約會💑!
🦀法國泥蟹湯
有好濃郁嘅蟹膏味道,啖啖充滿鮮味。食得出食材好新鮮。
🥗香煎日本帶子配牛油果沙律,熱情果汁
🥭香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎
🍗法國油封鴨配焦糖蘋果
🐟焗阿拉斯加深海魚比目魚配昆布湯
🍽悅滿軒House of Joy
美孚青山道800號饒宗頤文化館H座
2019-12-16 115 瀏覽
食西餐不一定要去到尖沙咀或中環的地方,今晚朋友帶我們去了美孚青山道800號饒宗與文化館H座(悅滿軒)食法國菜,餐廳外面是一座座的藝術建築物環境寧靜,餐廳內面設計十分高格調,佈置好有聖誕氣氛,不是朋友住喺美孚也不知道這隱世的餐廳,一邊吃著法國菜一邊欣賞寧靜的環境。法國泥蟹湯$78~用了法國泥蟹肉、白蘭地忌廉、法䓤淆製而成,湯味十分香濃。香煎日本帶子配牛油果沙律、熱情果汁$108,帶子鮮甜再加上新鮮沙律菜,十分配合。美國肉眼扒16安士$298,叫了五成熟,炭燒煎的牛扒除了外面帶著少許燒味,更能鎖住肉汁,令到厚切食肉眼更加有質感。蘋果木煙燻美國野雞$238,用木桶煙燻的野雞,皮脆肉嫩更加香口肉質非常嫩滑。阿拉斯加雪山$88將火焰噴上面頭有些焦香味,食落時第一層軟滑的泡沫蛋白、第二層香濃的蛋糕、第三層冰凍的雪糕、好有層次感。

2019-12-15 114 瀏覽
「悅滿軒」聽個名吾好以為系中餐廳,其實係一間好有格調既西餐廳,而且位於文化館區內,環境恬靜可忙裡偷閑。臨近聖誕節,餐廳已經充斥住滿滿既聖誕氣氛,掛上左聖誕飾物及聖誕樹,好岩作為食聖誕大餐聚會既好地方。服務上餐廳員工十分有禮貌,更帶有一點點既溫情呢。🔷香煎日本帶子配牛油果沙律 熱情果汁 💰108 💙78/100Hokkaido Scallops, Avocado, Passion Fruit Dressing外觀上擺放得非常精美,好似用個杯放滿左沙律菜後倒放咁,形成一個圓柱體外觀。帶子有四大粒,先乾炒至兩邊金黃酥香,再應該有加入少許鹽或黑椒調味,保持內裡生生地無全熟十分抵贊。熱情果汁好特別,既健康又新鮮,取代日常既沙律醋或醬亦都十分醒胃。🔷美國頂級牛腹肉12安士 💰298 💙90/100 US Prime Hanger 12oz 餐廳採用來自美國既天然牛肉,主張無激素無抗生素。另外與平時食開既西冷扒很不同,牛腹肉個脂肪含量就咁睇不會有太多,所以食到既牛味會更加強烈,肉質更富彈性及更實。叫左7成熟,個成熟度都岩岩好,雖說紅肉部分明顯但沒有血水流出。牛腹肉係上檯前已經切好,配埋兩款特調醬再有
香煎日本帶子配牛油果沙律 熱情果汁
香煎日本帶子配牛油果沙律 熱情果汁
美國頂級牛腹肉12安士
🔷美國頂級牛腹肉12安士 💰298 💙90/100
 US Prime Hanger 12oz
餐廳採用來自美國既天然牛肉,主張無激素無抗生素。另外與平時食開既西冷扒很不同,牛腹肉個脂肪含量就咁睇不會有太多,所以食到既牛味會更加強烈,肉質更富彈性及更實。叫左7成熟,個成熟度都岩岩好,雖說紅肉部分明顯但沒有血水流出。牛腹肉係上檯前已經切好,配埋兩款特調醬再有一嚿蒜一拼食,會食到另一感覺。
自家製意粉配蒜片辣椒 紐西蘭大蜆
自家製意粉配蒜片辣椒 紐西蘭大蜆
🔷自家製意粉配蒜片辣椒 紐西蘭大蜆 💰208 💙88/100
Homemade Spaghetti, Garlic, Chilli, Basil, Tua tua, Clam
意粉質感食得出很不同,會較為有咬口及彈牙,原來係自家製整既意粉。有加上辣椒絲炒所以辣度都明顯但可接受,大蜆有四隻,連殻上而且蜆肉都大粒。
炒什菌
🔷炒什菌 💰45 💙88/100
Fried Mix Mushroom
作為side dish揀左炒什菌,呢道既牛油味濃烈,炒得味道十分平均。
Apple Flower
🔷Apple Flower 💰72 💙78/100
(Gin, Peach Liqueur, Sour Apple Liqueur, S&S, Apple Juice, Pineapple Juice)
呢款cocktail個酒精味會較為濃烈,以Gin為主另外仲加入左Peach Liqueur 及 Sour Apple Liqueur,名字為APPLE FLOWER 所以飲落會有青蘋果既回味。
Mojito
🔷Mojito 💰78 💙80/100
(Rum, Fresh Mint Leaf, Fresh Lime, Brown Sugar, Soda)
呢杯以Rum為底,再放左都頗多既新鮮薄荷葉,所以成杯飲落都已經好清新。加埋Lime帶微酸及soda,爽。
2019-12-14 93 瀏覽
今日一早出九龍整嘢順便約朋友食個早餐聚吓舊❣️我哋選擇行去饒宗頤文化館靜靜哋嘆早餐😌呢度環境清靜又少人👍🏻食幾耐都無人趕❣️啱哂口水多嘅你❣️🔺歡樂早餐➕凍咖啡🔺$98+1✅份量屬於重量級❣️食完飽到下午都未消化完❣️首先沙律落左黑醋😌酸酸甜甜好開胃👍🏻麵包一開二烘得好脆加埋橄欖油牛油好香❣️煎雙蛋好靚呀🤤半生熟啱啱好無煎燶❣️煙肉焗到好香口又脆卜卜👍🏻寶物尋沉歸❣️底下仲有啲蕃茄仔炒磨菇🙃腸仔同埋茄汁豆❣️食完飽到嘔😂🔺炒雞蛋配牛仔腸麵包多士及雜菜沙律➕凍咖啡🔺$58✅朋友選擇咗個輕量版早餐❣️個蛋值得一讚👍🏻炒得好嫰滑🤤下次嚟試埋夜晚先❣️

🔺歡樂早餐➕凍咖啡🔺$98+1✅

🔺炒雞蛋配牛仔腸麵包多士及雜菜沙律➕凍咖啡🔺$58✅
朋友選擇咗個輕量版早餐❣️個蛋值得一讚👍🏻炒得好嫰滑🤤

下次嚟試埋夜晚先❣️
2019-12-14
$100 (早餐)
2019-11-09 764 瀏覽
朋友仔快生日,又想試新嘢左搵右搵,結果搵左依間地區方便但舖位卻喺山旮旯嘅所謂法國菜見地點咁唔方便都冇一個劣評,加上賣相又ok所以決定一試就咁又出事見價錢一啲都唔平,環境舒服以為食物應該出色1)香前鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎$128超細份,鵝肝落唔夠鹽,帶唔出香味,跟莎莎味道亦不太夾,鵝肝批亦不太突出$128冇驚喜2)帶子配牛油果沙律熱情果汁$108份量相對比較合理,但味道亦沒有驚喜,話係熱情果汁其實我覚得味道似橙汁多啲3)西班牙乳豬$268跟鵝肝一樣,底味不足,外皮不似預期脆,又係一般般4)自家製意粉蒜片辣椒紐西蘭大蜆$208最驚嚇一碟,份量超細,大蜆新鮮但過重海水味(唔係鮮甜)唔知係唔係因為蜆汁影響,搞到意粉超咸,向職員反影,當時我地兩人各食左1隻蜆(一共有4隻)佢反問咁你地想點吖?我話想佢自己試下並再煮過一份意粉(我地夾起埋嗰2隻蜆),佢話唔試,亦唔多願換雖然最後都將意粉取回廚房,但再煮出來嘅一碟,係將佢拎走嗰碟加水再煮,所以出到黎嘅”新作”比之前明顯更細碟,且碎濕濕,再試味一樣係咸,於是向佢投訴,你收$200幾蚊碟意粉,煮到過咸要求你換,你居然就咁加水再煮?(意粉值得幾$?真係非
見地點咁唔方便都冇一個劣評,加上賣相又ok所以決定一試
就咁又出事
見價錢一啲都唔平,環境舒服
以為食物應該出色
1)香前鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎$128
2)帶子配牛油果沙律熱情果汁$108
3)西班牙乳豬$268
跟鵝肝一樣,底味不足,外皮不似預期脆,又係一般般
4)自家製意粉蒜片辣椒紐西蘭大蜆$208
最驚嚇一碟,份量超細,大蜆新鮮但過重海水味(唔係鮮甜)唔知係唔係因為蜆汁影響,搞到意粉超咸,向職員反影,當時我地兩人各食左1隻蜆(一共有4隻)佢反問咁你地想點吖?我話想佢自己試下並再煮過一份意粉(我地夾起埋嗰2隻蜆),佢話唔試,亦唔多願換雖然最後都將意粉取回廚房,但再煮出來嘅一碟,係將佢拎走嗰碟加水再煮,所以出到黎嘅”新作”比之前明顯更細碟,且碎濕濕,再試味一樣係咸,於是向佢投訴,你收$200幾蚊碟意粉,煮到過咸要求你換,你居然就咁加水再煮?(意粉值得幾$?真係非常小家)結果佢再從新煮過一碟齋意粉,出黎一樣求其,雖然沒有過咸但只有小小蒜味(其實似用蒜鹽非蒜片)又冇落辣椒,職員懶周到又走過黎問,今次仲咸嗎?我話唔會過咸了,但依次連辣味都冇埋,廚師忘記落辣椒,佢居然話駛唔駛俾兩隻紫天椒我自己加落去!!係唔係玩嘢?你估係越南湯河?又冇熱湯辣味點會釋出?!
之後佢仲碟碟不休,話依度冇人話過過咸(自己都唔願親口試下味就主觀覺得我地食得比常人淡口)如果你唔食得咸下次落單要求減咸!
真好笑!我點知你廚房基本試味都唔做?還是負責炒意粉嘅係老人家?味覚遲頓了?!
結論冇下次
2019-10-28
生日
2019-11-03 438 瀏覽
Booked a room at Heritage Lodge for the weekend and read good reviews about this place so we decided to have dinner here. Very pleased with quantity and quality of food. Service was warm and friendly, albeit slightly confused about western dining sequences. Crab meat soup with brandy cream was divine. Tuna salad was enough as a main after that. Bread basket consisted of warmed tomato bread and truffles butter! Side dishes of mixed mushrooms and stir fried kale were resplendent in umami flavor. S

Crab meat soup with brandy cream was divine. Tuna salad was enough as a main after that. Bread basket consisted of warmed tomato bread and truffles butter! Side dishes of mixed mushrooms and stir fried kale were resplendent in umami flavor. Slightly pricey for the quantity, but worth the experience and would go again.
  • French crab meat soup
2019-11-02 511 瀏覽
同媽媽睇完物理治療,想同她*逃離*美孚🤣食其他野,所以坐的士去饒宗頤館的House of Joy。我幾鐘意呢度環境,好多花花草草去到只係12點左右,所以只得2。3枱客上次食過羊架,覺得好好味! 今日吾想食甘多肉,睇下食乜好先?lunch set包南瓜湯。沙律菜。香草麵包媽媽要左燒三文魚(128蚊),個魚煮到剛剛好粉紅色,沒overcooked, 伴碟有Parma ham包露筍。媽媽話好好味!我吾想食甘heavy, 要左蟹肉忌廉汁意大利雲吞(108蚊), 媽媽驚我吾飽,猛話俾三文魚我其實呢個忌廉汁+雲吞幾飽肚,我覺得好好味!!lunch set包咖啡,跟餐可加28蚊/杯餐廳自製既士多啤梨雪芭。上次食過覺得好正😋, 媽媽都話好好食呢餐2人食左325蚊。如果平日行上黎食lunch,呢度好清靜好舒服! 環境好靚,響美孚站行上黎好方便,千萬不要坐的士,兜路兜到您癲, 我地係因為媽媽脚痛不能行先坐的士咋
。我幾鐘意呢度環境,好多花花草草

去到只係12點左右,所以只得2。3枱客

上次食過羊架,覺得好好味!
今日吾想食甘多肉,睇下食乜好先?

lunch set包南瓜湯。沙律菜。香草麵包

媽媽要左燒三文魚(128蚊),個魚煮到剛剛好粉紅色

其實呢個忌廉汁+雲吞幾飽肚,我覺得好好味!!

, 我地係因為媽媽脚痛不能行先坐的士咋

2019-11-01
  • 士多啤梨雪芭
  • 羊架
2019-10-27 367 瀏覽
今日一行6人食午餐,其中一份西冷牛扒好多筋,只能吃的只有一半,另外餐茶點了熱咖啡,好難飲,似苦茶,有渣的,完全冇咖啡味,請了一位侍應跟進,但完全沒有理會,冇跟進,之後要再叫了另一位,先幫忙入去問下,原來她話之前咖啡機壞了。吃完後,叫一位著藍裇衫的侍應(貌似經理)結帳,佢話知道,但等了很久,帳單未到,再叫另一位侍應幫忙結帳,單便立即到,可見之前個位侍應完全冇理會,服務態度同食物質素極差,以後不會再來,失望

2019-10-13 773 瀏覽
讚1. 環境真係夠晒舒服,以近排氣氛,呢度仲好安全2. 下午茶既鹹食唔錯,雞翼好入味,三文治足料,三層架下午茶既鹹食好似酥餅都做得幾好3. 服務幾有效率彈1. 甜品完全唔得,係所有都唔得,連馬卡龍都係無乜味既,可惜可惜

1. 環境真係夠晒舒服,以近排氣氛,呢度仲好安全
3. 服務幾有效率

2019-09-30 749 瀏覽
沒有滿月 的晚上 , 跟幾個朋友來到一家叫悅滿軒的多國 菜餐廳。 點了墨魚汁鮑魚意大利飯 。 肉眼扒 。 烤比目魚 。 長通粉 和cheese piatter. 烤比目魚用上檸檬汁並不稀奇 , 但連檸檬一起烤 , 層次 就不一樣了 。 開胃之餘少了鮮檸檬的清澀 , 多了一分讓 人回味的後調 。 肉眼扒配上我最愛的串茄和平常不愛吃 的蒜頭 , 竟然有驚喜 。 真沒想到烤蒜跟牛排會如此般 配! 在這紛擾的世道 , 這家大隱隱於古意盎然的饒宗頤文化 館內的餐廳 , 確是避世之選 。
沒有滿月 的晚上 , 跟幾個朋友來到一家叫悅滿軒的多國
菜餐廳。
和cheese piatter.
烤比目魚用上檸檬汁並不稀奇 , 但連檸檬一起烤 , 層次
就不一樣了 。 開胃之餘少了鮮檸檬的清澀 , 多了一分讓
人回味的後調 。 肉眼扒配上我最愛的串茄和平常不愛吃
的蒜頭 , 竟然有驚喜 。 真沒想到烤蒜跟牛排會如此般
配!
在這紛擾的世道 , 這家大隱隱於古意盎然的饒宗頤文化
館內的餐廳 , 確是避世之選 。
2019-09-29
  • 墨魚汁鮑魚意大利飯 。 肉眼扒 。 烤比目魚 。
2019-09-23 864 瀏覽
饒宗頤文化館我成日無野做都會行上去散步。因為覺得鳥語花香好鬼靚開心速遞成日響度拍戲銀杏館關門後我都無為意開左乜餐廳? 上openrice偶爾發現變成法國餐廳House of Joy悅滿軒。一直好想去試下。上次中秋假黃昏黎無位沒試到。講真。我覺得食lunch 抵好多而且日頭呢度好靚。晚上黎浪費哂個景今日我生日我講左家姐我要食呢度餐廳的地磚好靚我地12:30黎到。餐廳2/3 full house。而且仲有一班僧侶食飯。原來餐廳lunch set有1至2款係vegetarian點解我話lunch抵好多。因為晚上食羊架都接近240蚊仲要散叫乜都吾包意大利包配湯+沙律。個蘑菇湯好好味我要左碳燒澳洲羊排配甜薯蓉(148蚊)個羊架肥瘦適中。我要左7成熟。一d都吾un。車仔食到lam lam 脷家姐要左燒美國豬仔肶配甜辣醬。香煎薯波。青瓜乳酪沙律(128蚊)。我覺得呢度的伴碟配菜好好味跟餐可以加錢要甜品。其實我睇openrice最想食souffle但係午餐時間沒得叫。好失望最後加左28蚊要左自家製士多啤梨雪糕。其實係sorbet。酸味味有粒粒果肉yummy反而加38蚊的伯爵茶creme brulee。
開心速遞成日響度拍戲

銀杏館關門後我都無為意開左乜餐廳?
而且日頭呢度好靚。晚上黎浪費哂個景

今日我生日
我講左家姐我要食呢度

餐廳的地磚好靚

點解我話lunch抵好多
。因為晚上食羊架都接近240蚊
仲要散叫乜都吾包

意大利包配湯+沙律。個蘑菇湯好好味

我要左
碳燒澳洲羊排配甜薯蓉(148蚊)

個羊架肥瘦適中。我要左7成熟。一d都吾un
。車仔食到lam lam 脷

家姐要左燒美國豬仔肶配甜辣醬

但係午餐時間沒得叫
。好失望

yummy

反而加38蚊的伯爵茶creme brulee。麻麻地
因為個伯爵茶味完全蓋過蛋香。寧願他整原味好過

跟餐的咖啡都幾香
凍飲加5蚊吾多抵

埋單385蚊。食物味道
環境都靚。唯獨服務有待改善。因為中年男侍應吾知點解非常晦氣
。放低野食時好大聲仲無乜禮貌。完全沒配合餐廳環境
。吾通。。他都受到近日暴力事件攪到心情欠佳?

多謝姐姐請我同噹噹車仔慶祝生日
House of Joy可以encore再去呀