已經第二次光顧呢間火鍋店!最掛住佢呢度嘅沙嗲火鍋湯底😍星期六晏晝經過,就book定即日夜晚食!今次太遲先訂位 得返bar 枱~ 不過我同朋友都enjoy bar枱所以冇問題😆先講湯底🥘沙嗲煮得好香,辣味同甜味適中,Balance👍食得出唔係求其攞現成醬包溝出嚟,沙嗲質感好香濃,煮煮下收咗汁會變杰身~建議加配烏冬同埋響鈴,煮到sok晒啲汁!超級惹味😋另外仲叫咗一個胡椒豬肚湯,胡椒味十足,建議用嚟煮蔬菜🥬對比起沙嗲嗰啲味道淡好多今次配菜叫咗響鈴,烏冬,手打蝦丸,韭菜餃,芋絲,芫荽,娃娃菜,羊肉片,豬腩肉,鴨血。所有食材都幾新鮮嘅,味道配合湯底都唔錯!總括來講比較推介嘅係⭐️手打蝦丸、羊肉片、烏冬飲品方面推介大家叫Damm lemon (tap beer)本地嘅檸檬味手工啤 味道酸酸甜甜配埋火鍋好開胃👍😋我個朋友一人一杯好滿意環境方面要讚嘅係,唔會好似平時火鍋店咁好嘈,正整地播下英文pop song ,傾偈幾舒服嘅!服務方面,staff服務周到,會主動過嚟收碟🍽禮貌都幾好~最後價錢方便,雖然價錢比起坊間嘅火鍋店會貴少少,但係食材、環境同埋身處嘅地段來講,cp值高!值得光顧!
已經第二次光顧呢間火鍋店!
最掛住佢呢度嘅沙嗲火鍋湯底😍
星期六晏晝經過,就book定即日夜晚食!
今次太遲先訂位 得返bar 枱~
不過我同朋友都enjoy bar枱所以冇問題😆

先講湯底🥘
沙嗲煮得好香,辣味同甜味適中,Balance👍
食得出唔係求其攞現成醬包溝出嚟,
沙嗲質感好香濃,煮煮下收咗汁會變杰身~
建議加配烏冬同埋響鈴,煮到sok晒啲汁!
超級惹味😋

今次配菜叫咗
所有食材都幾新鮮嘅,味道配合湯底都唔錯!

總括來講比較推介嘅係⭐️
手打蝦丸、羊肉片、烏冬

本地嘅檸檬味手工啤
味道酸酸甜甜配埋火鍋好開胃👍😋
我個朋友一人一杯好滿意

服務方面,staff服務周到,會主動過嚟收碟🍽
禮貌都幾好~

• 沙嗲湯底
2021-04-20 1336 瀏覽
We went with high expectations, the decor is way cool, unfortunately we left with our high expectatoons smashed upon the rocks of hot pot misery with bad taste in and 650 dollars lighter... We ordered the chicken coconut soup base which smelt like mop water and tasted like mop water. Strange as they poured liquid directly from a coconut. The beef balls were leathery and the frozen udon was obviously cheap supermarket produce, You only get 1 cheap frozen Udon for 48 dollars. The radish is as thick as a bible, and the sweet corn was actually ok (but thicker). Go to this restaurant if you prefer your surroundings over the flavour quality and value of the food.
朋友生日一行4人係OpenRice book 左星期六晚6:30既枱,去之前好清楚係限食兩個鐘。一坐底落單,個伙記落單既態度已經有啲串。唔緊要,香港文化 明既。食物質素就正正常常,冇乜特別會話好食令人記住既野,但千奇唔好叫佢個蕃茄三文魚餃,真係好臭!!重點黎啦,大約去到7:30左右已經叫我地last order,講番當時餐廳有一半都係空枱。唔緊要!限食兩個鐘呀嘛。點知去到8:10左右又吹多次話8:30要還枱,好,然後8:25 又再吹多次,而當時依然有好多空枱,包括4人枱或2人枱,門口亦冇任何人等緊位,10點後禁堂食亦仍然生效,姐係代表就算我地準時交枱都未必做到下一枱。而且疫情下既星期六既中環,會有幾多人黎食?去到8:25 我地枱面啲嘢依然未食哂,我未試過俾緊人均400-500仲要係中環既餐廳食到好似生死時速咁!啲staff會不停係你張枱前面望住你食完未 交枱未。好,真係搭正8:30 我地真係未食得哂 仲食緊條菜既時候,就過黎叫我地一定要交枱!如果你係一間150-300左右既打邊爐放題餐廳既話,我明,但唔係囉最好笑既係 當時依然有好多空枱 門口依然冇人排隊架!另外,隔離枱比我地更早入黎,

最好笑既係 當時依然有好多空枱 門口依然冇人排隊架!另外,隔離枱比我地更早入黎,但又唔吹佢地架喎,可能間餐廳係睇人啦!埋單1600蚊4個女仔,呢個價錢 咁既質素真係會嬲。

總結,如果你想俾400-500入去食一間係咁俾人吹交枱既打邊爐就去啦,但絕對可以話俾你知去完你真係會blacklist呢間野 因為價錢差唔多但食物質素、服務比佢好大把,真係唔需要去食呢個!如果係想同朋友打邊爐 傾下計既更加唔洗去!因為你地冇時間講到野🙂

最後,我衷心希望呢間餐廳既老闆會改善你既做生意模式,間餐廳係裝修同menu 有啲特別,但食物就完全冇特別可言,同埋係咁吹人交枱真係好趕客。呢種經營同定位,希望疫情之下仲捱得住啦😉
2021-04-05 948 瀏覽
今晚同朋友落青樓飲花酒,去食一間bk左好耐嘅餐廳😚好有特色。喺中環酒吧區一帶,有啲虹光位照出嚟,就係佢啦-怡紅院‼️唔單止個名有gimmicks,連裝修都好有情調,同睇古裝戲一樣, 好似身在其境一樣,今晚一於同friend滾一滾先🤪🤪。坐低有個condom樣既濕紙巾,連餐牌都叫賣身契,做戲做足全套😂😂🥥原隻椰青椰子雞湯底,椰子水喺面前即落,椰子水清甜,雞件份量多,雞肉嫩滑鮮甜。。🥩牛件有4種唔同靚牛部位,包括牛頸脊、安格斯、手切吊龍、牛粒,牛味重,濃郁。🍤手打蝦丸又大又圓既蝦丸,打至蝦肉柔軟夾帶蝦肉,爽口彈牙,蝦肉鮮甜。🥟自家製黑松露蟹肉餃餃子脹卜卜,黑松露味香,啖啖蟹肉,口感十足。🙊鴨血雖然賣相唔太吸引,但口感軟滑。呢間邊爐坐得舒服,高質食物質素,又可以打卡,會再黎🤣
今晚同朋友落青樓飲花酒,去食一間bk左好耐嘅餐廳😚好有特色

🥩牛件

🍤手打蝦丸
又大又圓既蝦丸,打至蝦肉柔軟夾帶蝦肉,爽口彈牙,蝦肉鮮甜

🥟自家製黑松露蟹肉餃
餃子脹卜卜,黑松露味香,啖啖蟹肉,口感十足

🙊鴨血
雖然賣相唔太吸引,但口感軟滑

呢間邊爐坐得舒服,高質食物質素,又可以打卡,會再黎🤣
2021-04-03
10 分鐘 (堂食)
2021-03-28 642 瀏覽
服務員主動幫忙有衝勁,值得一讚,食物質素幾好,價錢雖然貴少少,不過好好食,擺設好特別,環境好靚,18:30開始食,兩個鐘打邊爐,都好趕,服務員提咗兩次20:30交枱,20:20有個女服務員話枱客已經到了,要快D食,我哋急急腳快快食,倒落口.......,走人之際,仲有吉枱,門口冇人等枱,明白做生意想做多一輪,不過唔好呃我
服務員主動幫忙有衝勁,值得一讚
2021-03-05 6225 瀏覽
怡紅院呢個名真係改得太好了😍👏🏻每次去開中環食野經過都會好想去試下😂今次終於搵埋男朋友仔陪我一齊去青樓到滾😌裡面裝潢好有古代中式既格調,而餐牌亦用上「賣身契」同「怡紅寶鑑」玩味十足😎今次有幸兩個人都可以包箱坐到佢既「撚雀園」🤪-🌟養顏濃厚花膠雞 $398 (7折優惠後$278.6)我真係大愛呢個湯底!好養顏滿滿的骨膠原喔❤️極力推薦💕雖然價錢都少貴,但真係好足料~花膠同埋雞既份量都好多,仲要每塊花膠都好厚身,而雞煲完後仍能保持著嫩滑😌重點係佢既湯底十級好飲,好濃🔥尤其我咁鍾意飲湯既,真係飲左兩三碗先開始打邊爐啊,所以基本上已經半肚了🤣-🎈手打墨魚丸(半份) $48 (7折優惠後$33.6)呢款都好有驚喜!!因為手打所以超彈牙,口感好好👍🏻-🎈魚皮餃(半份) $48 (7折優惠後$33.6)印象中都係幾好食,魚皮餃皮好薄😛幾喜歡呢度可以叫半份,就算人少少都可以試多幾樣野~-🎈滑牛肉 $88 (7折優惠後$61.6)個人覺得真係普通🥲滑牛肉夾起來感覺太碎了~不過網上見到啲人叫啲定價比較高的牛肉,不論紋路或是賣相都不錯的🤭所以建議可比多少少錢試下貴價少少既牛肉仲好😛-🎈黃金炸魚皮 $88 (7

🌟養顏濃厚花膠雞 $398 (7折優惠後$278.6)
養顏濃厚花膠雞

🎈手打墨魚丸(半份) $48 (7折優惠後$33.6)
手打墨魚丸(半份)

呢款都好有驚喜!!因為手打所以超彈牙,口感好好👍🏻
🎈魚皮餃(半份) $48 (7折優惠後$33.6)
魚皮餃(半份)

🎈滑牛肉 $88 (7折優惠後$61.6)
滑牛肉

滑牛肉

🎈黃金炸魚皮 $88 (7折優惠後$61.6)
黃金炸魚皮

係我最喜歡的鹹蛋黃啊🥳每一塊都好香脆仲要沾滿哂鹹蛋黃,超邪惡🔥🥰兩個人share食會有點兒膩,所以我最終食唔哂的都有打包回家慢慢吃🤩
🎈響鈴 $48 (7折優惠後$33.6)
響鈴

即叫即炸的響鈴好香脆,係男朋友仔既最愛😚響鈴索哂成個湯底超正🥳
🔸怡紅院火鍋料理
📍中環雲咸街43-55號余悅禮大廈地下B-C號舖及1樓102-4號舖
2021-02-02
慶祝紀念
生日
養顏濃厚花膠雞
手打墨魚丸(半份)
黃金炸魚皮
響鈴
2021-02-24 1236 瀏覽
好耐無得多人打邊爐,一可以四人,便立刻網上訂位。一開始就滿晒。坐低立刻叫了杯fruit punch($58)解解渴。之後就叫湯底,叫了麻辣配芫荽皮蛋湯底$188。第一時間叫了牛頸脊及至愛的墨魚丸。牛頸脊好有牛味及十分新鮮。墨魚丸十分彈牙及一d腥味都沒有。鮮味十足!跟住再點了脆鯇魚腩,勁爽脆。由於我們都喜愛海鮮,所以再叫了美國筒𧐢及蟶子皇。美國筒𧐢($198)好大隻,一客有五大隻,鮮甜又大隻,十分抵食。反而蟶子王($264)比較少肉,那麼美國筒𧐢比較抵食。再叫了鴨血及寬粉,鴨血的外觀雖然不是十分吸引,但係食落口好軟滑。寬粉亦都好嫩滑,配以麻辣湯底,正!雖然再叫了菜籃,但已吃不完。真的好懷念可以打邊爐的聚會。下次一定再返嚟!
Fruit  punch

之後就叫湯底,叫了麻辣配芫荽皮蛋湯底$188。

牛頸脊
墨魚丸

跟住再點了脆鯇魚腩,勁爽脆。
脆鯇魚腩

由於我們都喜愛海鮮,所以再叫了美國筒𧐢及蟶子皇。
美國筒𧐢
蟶子皇

鴨血

雖然再叫了菜籃,但已吃不完。
真的好懷念可以打邊爐的聚會。下次一定再返嚟!
Fruit  punch
牛頸脊
墨魚丸
美國筒𧐢
蟶子皇
鴨血
2021-01-19 1476 瀏覽
又到中午吃午飯的時候,想吃一下中式料理,途經怡紅院見店面裝潢雅緻,所以就入去光顧,這次是坐卡位,坐了位之後就點餐,點了一碗花膠濃雞湯烏冬麵和一杯飲品,一會之後麵和飲品也來了,之後就開始吃,這碗花膠濃雞湯烏東麵湯底是用鮮雞餚製而成,有很濃郁的雞湯味,而且清甜可口,麵也很彈牙和易入口,就這樣一口麵一口湯慢慢地品嚐,花膠和雞也很充料味道很好,賣相也不錯,店內的環境舒適好坐,中式格局的裝潢佈置很典雅別緻,別有一番意境,店內的服務員態度也很好,整體上很不錯,下次再來光臨
2020-11-28 2155 瀏覽
早前約左朋友去怡紅院滾 一聽到個名已經相當期待 當日去到果然無令我地失望 裝潢古式古香 一椅一桌 一碗一碟 每個位置都經悉心構思 連餐牌濕紙巾都相當特別 彷如置身古代青樓 特別鍾意包廂既位置 好有私人空間講咁耐 其實怡紅院係一間火鍋店 除左特色火鍋湯底 配料 小菜 亦有供應多款雞尾酒 Like fb同ig仲可以免費換取$38既飲品 (有啤酒有wine)▪️養顏濃厚花膠雞 $438女仔最想就係保持皮膚靚靚 毫不猶豫揀左呢個養生花膠湯底 估唔到花膠都有一定厚度 份量亦唔少 湯底非常鮮甜 大家都忍唔住飲左成碗足料雞湯 同食左好多件嫩滑嘅雞 先開始打邊爐▪️手切本地牛頸脊 $388家姐大力推薦 牛頸脊薄薄一片 質地嫩滑 香濃牛味 就算唔小心滾耐左 都唔會變到好韌 依舊嫩滑▪️自家製黑松露蟹肉餃 $68餃子皮薄有咬口 入口陣陣黑松露香入面加有爽口蝦肉 蟹肉 菇 口感豐富▪️䈑筍蝦滑 $88蝦滑口感彈牙 當中加有粒粒䈑筍 增添左唔少口感▪️爆汁皮蛋貢丸(半份) $48 咬開無想像中咁爆汁 不過餡料份量十足 入口薑味超濃 有些微皮蛋碎粒 貢丸厚度相對較薄 微微彈牙▪️遍地黃金炸魚皮 $88炸魚皮香脆唔油膩

▪️養顏濃厚花膠雞 $438

遍地黃金炸魚皮

炸魚皮香脆唔油膩 唔會過於厚身 每一片魚皮都沾滿鹹蛋黃

▪️涼拌香辣海蜇 $88
涼拌香辣海蜇

呀妹大力推薦 海蜇爽口 辣度唔會太高 相當開胃 特別鍾意佢既青瓜 爽甜濃醋香

▪️Pretty crazy $128
Pretty crazy
當桂花米酒 山楂 洛神花 遇上檸檬汁同蘋果汁 味道有啲似sangria 甜酸balance得幾好 酒感唔算好重 容易入口

整體而言 環境靚 食物質素高 特別推薦養生濃厚花膠雞 手切本地牛頸脊 雖然定較高 但偶爾食一次獎勵吓自己都唔錯
2020-10-15 1831 瀏覽
打個邊爐好似返返古代青樓咁!呢間位於蘭桂芳嘅怡紅院,別具一格嘅裝潢彷彿真係置身在古時青樓,今晚就同朋友嚟風流快活返一晚😋先講呢個雞湯底溫潤甘美,滋補十足!差D未開始烚野就已經飲完🤣當中嘅雞肉質地仲保持到軟嫩,飲落啖啖都係精華同骨膠原,朋友們都讚不絕口Menu同濕紙巾都似模似樣,賣身契同condom🙈食品種類選擇都非常多,比較推介嘅有:★★★★★遍地黃金炸魚皮★★★★沙拉骨★★★★麻辣蜜糖單骨雞翼★★★★怡紅杭州骨★★★★各款新鮮海鮮★★★★★手切吊龍食完緊係唔少得周圍打下卡,扮下青樓女子啦!老闆店員十分好客,任影唔嬲~同朋友玩咗成晚不亦樂乎怡紅院火鍋料理中環雲咸街43-55號余悅禮大廈地下B-C號舖及1樓102-4號舖整體評分★★★★地理環境★★★★★服務★★★★★食物★★★★價位$$$$

比較推介嘅有:
★★★★★遍地黃金炸魚皮
★★★★沙拉骨
★★★★麻辣蜜糖單骨雞翼
★★★★怡紅杭州骨
★★★★各款新鮮海鮮
★★★★★手切吊龍

食完緊係唔少得周圍打下卡,扮下青樓女子啦!
老闆店員十分好客,任影唔嬲~同朋友玩咗成晚不亦樂乎

怡紅院火鍋料理
整體評分★★★★
地理環境★★★★★
服務★★★★★
食物★★★★
價位$$$$
2020-10-08 1337 瀏覽
今日朋友帶咗我去中環覓食,今次去咗以靑樓為主題的怡紅院「滾」(火鍋)。門前覺得外觀已經好吸晴,而入面都極具懷舊格調。餐牌的頁面係賣身契,豉油樽係旗袍身段的外形,濕紙巾包裝為domdom設計,十分有趣。先嚟點個鴛鴦鍋(藥膳雞/麻辣湯底),再點手切吊龍丶肥美桶蠔丶鵝腸丶手工餃及墨魚滑,食物的質素高,最啱一邊食一邊打卡。
2020-10-07
墨魚滑
藥膳雞/麻辣湯底
  • 藥膳雞湯
2020-10-03 895 瀏覽
因為疫情關係很久沒有食麻辣火鍋,睇雜誌知道中環雲咸街開了一間青樓妓院,其實是以怡红院為名主題火鍋店,餐廳𥚃𥚃外外充滿濃濃中國風,兩層高,環境寬敞,餐廳裝修別具一格,擺設佈局及濕紙巾玩味十足非常有創意,至於貴賓包廂房命為 「撚雀園 、 吹簫亭 、 含春閣 」超級抵死。打開賣身契(餐牌)鍋底和菜名好抵死,大家不妨同朋友來打打卡。火鍋湯底選擇了燈紅麻辣鍋和鹹酸菜胡椒豬肚湯,兩者中豬肚湯更勝,豬肚份量好多湯底濃郁,至於火鍋食材同一般火鍋店沒有分別,只是分量較為多些。我個人最喜歡值得推介是黑柏葉大大塊口感鮮嫩爽脆和炸響鈴特別鬆化。整體來說環境更勝於食物,價錢方面略為貴了少少但中環區算可以接受。

5 分鐘 (堂食)
2020-09-19 3584 瀏覽
前排經過中環雲咸街,見到開咗間怡紅院,一直充滿好奇,到底Hooters冇做之後開嘅怡紅院到底玩邊科。會唔會有衣着性感嘅花姑娘侍應招待?答案係冇嘅,去怡紅院的確係去滾,文件上有怡紅寶鑑(drink list)更有賣身契(餐牌),花姑娘欠奉,着黑色工作服的小二倒是有幾個。我哋當日去啤酒有折,朋友叫咗一1 pint,但出到嚟隻杯真係好細,大約只有¾ pint。雖然我哋同小二講完之後,佢後來都加咗一杯俾我哋,但始終唔係寫出嚟嘅嘢。嘢食方面我哋叫咗碟澳洲和牛,由於我哋三個女仔都唔係細食,於是我哋叫咗一碟大份澳洲和牛,出嚟嘅份量細到呢,我估120g左右,我哋再三證實嗰份係大份。另外我哋叫咗墨魚滑同其他幾樣火鍋料,味道相當唔錯。但係由於太肚餓,所以唔記得影相了。選擇湯底嘅時候我哋諗緊叫雞定叫鴨,最後雖然我哋三個女仔,但係我哋都係決定叫雞。花膠雞濃湯都真係好飲,所以食火鍋之前我哋每人都飲咗兩碗,花膠份量都足夠。響鈴應該係in咋而唔係攞貨返嚟嘅,好鬆化,年輕得碰着誰亦能像威化般鬆脆。除咗叫雞仲應該做乜?叫完雞梗係要食鮑魚啦,所以小食方面我哋叫咗皮蛋鮑魚,老實講鮑魚同皮蛋都好味,但將佢哋夾埋一齊又好似有啲

除咗叫雞仲應該做乜?叫完雞梗係要食鮑魚啦,所以小食方面我哋叫咗皮蛋鮑魚,老實講鮑魚同皮蛋都好味,但將佢哋夾埋一齊又好似有啲不知所謂。

鮮炸嘅鹹蛋魚皮非常香口

位於中環雲咸街呢個地段,味道有返咁上下,裝修玩味亦都好符合呢一帶嘅環境,去怡紅院叫雞同食鮑魚呢件事本身係好好玩,值得一試,但人均$650一位嘅選擇其實真係好多,短期之內都未必會再去了。可能,我實在太大食。
2020-06-10
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2020-09-17 596 瀏覽
📍怡紅院 中環呢間火鍋店相信大家去開中環都會成日見倒佢哋嘅裝修無論係出面定入面都好吸引😍去到餐廳附近已經有大大個射燈射住對面牆餐廳裝修嘅風格係以古代青樓為主入到去餐廳入面好似返返去古代咁🥰而火鍋嘅質素都相當高質佢哋嘅牛肉真係食過不停口今次嘅湯底就叫咗胡椒豬肚湯入邊有好多豬肚🤤每食一啖都有淡淡嘅胡椒味簡直係冇得彈👍🏻另外餐廳嘅座位仲有分為兩種有一種係包廂 有設立最低消費至少四個人如果一大班人食嘅話就可以試吓坐包廂因為感覺真係好唔同值得一試
📍怡紅院 中環

如果一大班人食嘅話就可以試吓坐包廂
因為感覺真係好唔同
值得一試
2020-07-18 1230 瀏覽
之前有朋友介紹這間怡紅院湯底唔錯,食材新鮮,之後我約這個朋友不如一齊去食下吹下水。這間格局同店名非常配盒。【Sapporo(上)、Elvis juice G IPA(下)】同朋友一齊食飯一定飲下啤酒先可以慢慢嘆,果味都突出。【養顏濃厚花膠雞】養顏花膠雞湯底非常香濃,每一啖的湯底都非常膠住口內,內裡很多花膠,膠質真是非常豐富。值得推介。【魚肚】魚肚非常厚身,由含豐富膠原蛋白,仲要吸收晒花膠湯嘅精華,簡直正呀。【珊瑚蚌】非常新鮮的珊瑚蚌,又夠鮮甜爽口又吸味。【黑松露蟹肉餃-半份】獨特的黑松露蟹肉餃,餃皮好薄,本人真係第一次食,食到新鮮拆蟹的蟹肉鮮味,還有少許黑松露醬味道,值得推介。【西班牙黑毛豬肉片-半份】黑毛豬不同產地各有食法,最出名的西班牙黑毛豬,吃橡果長大,豬肉中富有濃郁橡果味道。 簡單用來吃已經很美味。到最後整體不錯,尤其事湯底。
同朋友一齊食飯一定飲下啤酒先可以慢慢嘆,[Elvis juice G IPA]果味都突出。

【養顏濃厚花膠雞】

魚肚
【魚肚】

【珊瑚蚌】
非常新鮮的珊瑚蚌,又夠鮮甜爽口又吸味。

【黑松露蟹肉餃-半份】

【西班牙黑毛豬肉片-半份】

到最後整體不錯,尤其事湯底。
2020-06-28
魚肚