2018-12-04
2052 瀏覽
呢幾年陸陸續續都有食過唔少酒店嘅afternoon tea,上星期六終於都有機會同朋友一齊去文華到試下佢個tea喇,好在有得book位唔似得半島咁樣要等餐懵。當日喺職員殷勤嘅協助下都順利安坐。要彈嘅一點係坐位編排比較密,傾計容易俾人聽到,私隱度一般。order後,tea set大約15分鐘左右送到。聞說文華tea set中最出名嘅係scone,當然要先試啦。好彩都完全冇令我同朋友失望,scone 微溫而且口感偏濕潤,唔似得其他酒店咁乾爭爭。食落非常有牛油香味,配撘埋clotted cream同特色玫瑰果醬,更加係非一般嘅享受。可惜Tea set嘅其他食物質素就一般,你問返我都唔記得邊一樣野係特別出色。目前喺香港,始終都仍然未一間酒店係平衡scone嘅水準得來,亦能夠將其他食物做得精緻。