2019-07-14 1706 瀏覽
所謂五星級酒店,除了地點方便,所謂招牌食物質素低級海南雞飯,雞肉冇味道及一般,,, 冷盤很少,除生蠔可以但個位細小,龍蝦個位小不只及肉質梅不合格,甜品種類太少味道一般,食物質素參差比想像中低,水平很難五星級酒店水平,魚生種類一只手都比多了,食物質素描述不符,食物好多是泠凍品,味道一般,所謂五星級酒店,一星都比多了,之前都很多好評論何來的真是无语我個人覺得奇怪真係五星級酒店,食物質素我一定不會回頭 惠顧
2019-07-05 15384 瀏覽
#小秘書 身邊總有班 #為食嘅朋友 常伴左右😏 咁啱呢排公司做緊staff promotion,居然連「Clipper Lounge」都攞到75折🥰 對於呢個「開心價」大家又點會唔動心吖!呢日 #民主阿婆 都嚟咗「香港文華東方酒店」,不過好快就唔見咗👀 一講到有好嘢食🍽 大家呢日特別準時,未夠6:30已經 #蠢蠢欲動 對準目標出發🎯 #小秘書 就最鍾意食 #蠔,而 #ClipperLounge 真係有我心,一次過出哂三款蠔任我食😋咁等我每款攞兩隻返位... 試真啲個味道吖嘛😉 一啖一口 #蠔肉 真係好鮮味😋 另外我要推介嘅係佢哋嘅 #炸軟殻蟹,#師傅 處理得非常好,夾起嚟面層有種炸薯片嘅鬆脆感覺,咬落去肉質仲好juicy👍🏻 仲有 #海南雞、#油甘魚刺身、大大隻 #鮮鮑魚... 都做得好好🥰 不過成餐飯最 #敗筆 嘅估唔到係杯 #餐飲咖啡🤤 #餐廳 用嚟裝 #咖啡奶 個 #壺 裡面居然起哂漬,範圍包括「壺咀」😏 #小秘書 覺得好肉酸,要求換過另一杯 #熱咖啡 ,但係 #女侍應 就反搏話「餐廳每個星期都會將啲 #銀器 漂一次,家陣個 #奶壺 有咩問題呢?」😌 車... 咁而家個 #奶壺

不過成餐飯最 #敗筆 嘅估唔到係杯 #餐飲咖啡🤤 #餐廳 用嚟裝 #咖啡奶 個 #壺 裡面居然起哂漬,範圍包括「壺咀」😏 #小秘書 覺得好肉酸,要求換過另一杯 #熱咖啡 ,但係 #女侍應 就反搏話「餐廳每個星期都會將啲 #銀器 漂一次,家陣個 #奶壺 有咩問題呢?」😌 車... 咁而家個 #奶壺 真係有漬吖嘛,唔通要我扮見唔到咩?

... 不過講完就算啦🤔 整體上我都幾滿意 #文華東方 整個團隊,無論 #環境、#員工、#食物水準🙏🏻 我哋 #嘻嘻哈哈 成晚又係時候返屋企,大家臨走前當然要嚟個 #指定動作 ... #selfie 先啦🤪 eee... 啲相又影得大家幾靚喎😉
2019-07-04
優惠券
2019-06-26 1980 瀏覽
<AMOREPACIFIC x 雨前仙境下午茶>終於食下午茶了~今次的下午茶是閨蜜推介給我, 因為見到他的仙氣下午茶,主打綠茶級的食品同飲品,⋯⋯加上又是文華東方酒店同韓國品牌AMOREPACIFIC合作的下午茶, 所以就同閨蜜一同嘗試仙氣級的下午茶了, 我就嘗試左雨前一的綠茶,雨前一的綠茶真的好清新,回甘味重, 之後AMOREPACIFIC下午茶上來了, 職員會整出仙氣般的擺盤,真的看到令人更有想食的意慾, 鹹點方面:龍蝦三文治、鵝肝醬金葡萄法式奶油包, 韓式酒香煙燻三文魚千層酥, 樣樣味道都好食,又其鵝肝醬奶油包,食落好creamy, 三文魚千層酥有少酒的香味, 之後甜點方面,最開心是可以食到文華芝士餅,另外加左綠茶粉, 真的有綠茶的回甘,另外士多啤梨撻,綠茶歌劇院蛋糕3同埋綠茶軟心朱古力玄武岩石,味道方面不會太甜, 最驚喜是新鮮鬆餅中,有埋綠茶鬆餅, 味道好皇綠茶味,加埋玫瑰花果醬及牛油忌廉,真的最高的享受, 加上食完仲會有AMOREPACIFIC的禮品試用裝, 同閨蜜也好滿意哩個咁有仙氣的下午茶, 值得一試~!!
<AMOREPACIFIC x 雨前仙境下午茶>
終於食下午茶了~
今次的下午茶是閨蜜推介給我,
 因為見到他的仙氣下午茶,主打綠茶級的食品同飲品,⋯⋯
 所以就同閨蜜一同嘗試仙氣級的下午茶了,
 我就嘗試左雨前一的綠茶,雨前一的綠茶真的好清新,回甘味重,
 之後AMOREPACIFIC下午茶上來了,
 職員會整出仙氣般的擺盤,真的看到令人更有想食的意慾,
 鹹點方面:龍蝦三文治、鵝肝醬金葡萄法式奶油包,
 韓式酒香煙燻三文魚千層酥,
 樣樣味道都好食,又其鵝肝醬奶油包,食落好creamy,
 三文魚千層酥有少酒的香味,
 之後甜點方面,最開心是可以食到文華芝士餅,另外加左綠茶粉,
 真的有綠茶的回甘,另外士多啤梨撻,綠茶歌劇院蛋糕3
同埋綠茶軟心朱古力玄武岩石,味道方面不會太甜,
 最驚喜是新鮮鬆餅中,有埋綠茶鬆餅,
 味道好皇綠茶味,加埋玫瑰花果醬及牛油忌廉,真的最高的享受,
 加上食完仲會有AMOREPACIFIC的禮品試用裝,
 同閨蜜也好滿意哩個咁有仙氣的下午茶,
 值得一試~!!
2019-05-18
  • 綠茶文華芝士餅
2019-06-20 1836 瀏覽
見到網上介紹餐廳期間限定雨前茶Afternoon Tea,畀佢地嘅仙氣抺茶下午茶所吸引,以我哋呢班抺茶迷一定會去試下😍😍一行3人,這個set是一人一份,價錢大約$520/位,比平日的afternoon tea貴左少少,因為佢地送韓國某品牌的護膚品sample,雖然唔會用,但個Tea set都仍然吸引👍👍餐廳奉上茶點時有乾冰噴霧配合,好有仙氣🤣😍餐廳嘅有原味英式鬆餅及抺茶鬆餅,兩款味都好好味道👍👍而且咸、甜點都各有特式,仲好美味👍👍酒店服務不錯👍👍值得一食,嘅可欣賞亦可品嚐,呢次雨前抺茶下午茶都不錯👍👍
餐廳奉上茶點時有乾冰噴霧配合,好有仙氣🤣😍
餐廳嘅有原味英式鬆餅及抺茶鬆餅,兩款味都好好味道👍👍
而且咸、甜點都各有特式,仲好美味👍👍
酒店服務不錯👍👍
值得一食,嘅可欣賞亦可品嚐,呢次雨前抺茶下午茶都不錯👍👍
2019-06-15 11845 瀏覽
今日生日! 老婆帶我往中環文華東方酒店快船廊食自助餐。餐廳環境高格調, 座位舒適, 而且可以看見維多利亞夜景, 好舒服, 期間侍應好細心, 提供座位給我們放手袋和物品。餐廳食物有烤肉, 凍海鮮、刺身、壽司、生蠔、熱食和甜品等, 分享如下:烤肉: 今日有烤肉和烤火腿, 前者肉質均勻, 食落有肉味有油花, 配上黑椒汁, 齒頰留香;後者肉質鹹度適中, 食落惹味, 配上蜜糖芥茉汁, 食落口感十足。凍海鮮: 有面包蟹, 龍蝦、鮑魚、蝦仁和青口。面包蟹肉質鮮甜味美;龍蝦食落新鮮彈牙, 個人認為如果龍蝦大一點更佳;鮑魚食落鮮甜彈牙;蝦餐廳好細心, 事前已經去殼, 食落彈牙鮮甜;最後青口食落爽口鮮甜。刺身: 有三文魚, 吞拿魚、不寄貝、甜蝦和油甘魚。三文魚和吞拿魚肉質新鮮;不寄貝和甜蝦食落鮮甜;最後油甘魚入口即熔, 有油花,因為好少酒店有油甘魚, 口感十足, 個人認為如果壽司師父即叫即切會感覺好些。壽司: 有火炙蝦, 鰻魚、三文魚沙律、太卷、加洲卷和吞拿魚壽司。酒店好少見有火炙蝦壽司, 醬汁食落惹味, 蝦食落彈牙, 飯粒軟綿;鰻魚肉質鮮甜, 醬汁惹味;三文魚沙律壽司三文魚肉質味美, 配上沙律醬食落開胃
今日生日! 老婆帶我往中環文華東方酒店快船廊食自助餐。餐廳環境高格調, 座位舒適, 而且可以看見維多利亞夜景, 好舒服, 期間侍應好細心, 提供座位給我們放手袋和物品。餐廳食物有烤肉, 凍海鮮、刺身壽司、生蠔、熱食和甜品等, 分享如下:

壽司: 有火炙蝦, 鰻魚、三文魚沙律、太卷、加洲卷和吞拿魚壽司。酒店好少見有火炙蝦壽司, 醬汁食落惹味, 蝦食落彈牙, 飯粒軟綿;鰻魚肉質鮮甜, 醬汁惹味;三文魚沙律壽司三文魚肉質味美, 配上沙律醬食落開胃;太卷和加洲卷, 太卷紫菜香脆, 加洲卷食落足料, 口感十足;最後吞拿魚壽司肉質肥美有油花。

生蠔有三款, 分別有Irish,Brittity和芬狄加三款生蠔。Irish食落比較瘦, 口感較淡;Brittity食落礦物味濃;最後芬狄加比較大隻, 食落味道較濃,三款生蠔食落鮮甜, 口感十足。

熱食方面有很多選擇, 有海南雞, 西蘭花海鮮、炆鮑魚、鱈魚、羊肩、辣子蝦、蟹肉炒飯、清蒸石班和車仔面等。海南雞是酒店主打, 海南雞肉質鮮嫩味美, 雞油飯食落軟綿;西蘭花海鮮西蘭花爽口, 海鮮有帶子和蝦仁食落彈牙鮮甜;炆鮑魚食落鮮甜, 醬汁味濃;羊肩食落啖啖肉而冇酥味;鱈魚肉質鮮甜爽口;辣子蝦辣度適中, 蝦食落彈牙;蟹肉炒飯飯好乾身, 蟹肉味道香濃;清蒸石班肉質鮮甜;車仔面有生菜, 帶子、蝦和魚蛋, 生菜食落爽口, 帶子, 蝦和魚蛋食落新鮮彈牙, 湯底鮮甜。

甜品有意大利芝士餅, 芝士蛋糕、綠茶燉蛋、綠茶蛋糕、朱古力熔漿蛋糕、特濃朱古力蛋糕、伯爵茶奶凍、水果和雪糕。酒店主角意大利芝士餅食落香濃之餘, 有啖啖酒香;芝士蛋糕餐廳安排了一件送給我這位壽星公(謝謝老婆安排), 芝士香濃, 餃底有層次, 食落滿足;綠茶燉蛋食落綠茶清甜, 燉蛋軟綿;綠茶蛋糕茶味香濃;朱古力熔漿蛋糕熱辣辣入口即熔;特濃朱古力蛋糕食落香濃軟滑;伯爵茶奶凍茶味香濃;水果有西瓜和蜜瓜, 食落新鮮鮮甜;雪糕我試了朱古力, 雲呢拿、綠茶和檸檬雪巴四款;朱古力味香濃;雲呢拿軟滑、綠茶茶味清甜;檸檬雪巴酸甜度適中。

最後食完甜品, 我們點了餐飲凍奶茶和熱檸蜜;凍奶茶茶味香濃, 奶味香滑;熱檸蜜配上曲奇餅, 曲奇餅食落夠熱又香脆。酒店食物高質, 尤其烤肉, 生蠔、凍海鮮、甜品和餐飲好高質素, 而且部長好細心, 會問食客意見和改善的地方(而且職員好主動替我們拍照!),高質酒店自助餐體驗, 食了一頓高質豐富自助餐, 多謝老婆。
熱食
凍海鮮
壽司
烤肉,烤火腿和海南雞
龍蝦和生蠔
車仔面
刺身和三文魚沙律壽司
伯爵茶奶凍,綠茶蛋糕和意大利芝士餅
2019-06-13
信用卡優惠
2019-06-09 1974 瀏覽
"文華"我認識係高檔酒店,有xx信用卡有優惠我就報答同事食一餐自助晚餐啦,折完都要差唔多$600一人。。好過無啦夠鐘啦可以拎野食,巡埸一圈有咩啱心水先,答案竟然無,唯有取生蠔,有三個不同地方既蠔,本人不是太食海產類尤其是蠔呢D,但當晚食得最多就知道無野啱同食返果本啦。。生蠔算好,夠滑唔腥,都重有鮮味,雖然係急凍但都做到咁既質數,算係咁。。其他都係一般,同三星級酒店差不多,沒有驚喜甜品都是不是太多款,但都有一兩款驚喜,一個xx奶凍食左幾杯,所以前後都沒有個半鐘就完成我的報答飯,有沒有下次再幫襯,我估要等到一年後
夠鐘啦可以拎野食,巡埸一圈有咩啱心水先,答案竟然無
2019-06-04 2412 瀏覽
落雨天的中環選擇唔多,要想從附近的寫字樓行路去到食飯地方而又唔駛淋雨的話,來來去去都係呢幾間酒店同商場內的餐廳。今日要就唔同客戶的口味便直接選擇了自助餐。Salad+Dessert bar $328,如果需要熱食main course要加多$100起。不得不吐槽一下,Salad bar的質素令人很難相信這是五星級酒店出品,沙律菜、cold cut全部都是普通貨色,魚生只有三款,吞拿魚同埋甜蝦腥到令人懷疑其新鮮程度,數款壽司的賣相和質素仲低過連鎖店。還有一些殼類海鮮如蟹腳、青口等,因為過敏的關係便沒有嘗試了。有兩款熱湯,中湯為”瑤柱花膠”蛋花粟米湯,但瑤柱花膠大約是隱形了,整個湯品完全是十足的茶餐廳粟米蛋花例湯咁款,鹽同生粉都落到足。反而甜品的部分都算唔錯,種類味道終於有返五星級水準。主菜的惠靈頓三文魚扒不過不失,賣相有待進步。如果不是因為要湊客貪五星級酒店的名氣同環境,絕對不會主動幫襯😰
2019-06-04
今次我地一行三人去咗文華東方酒店嘅快船廊食自助晚餐3月份去 仲有8折優惠 平均每人~$580 (已包服務費)超級抵食前菜有差唔多七款嘅芝士 同十幾款嘅麵包 仲有莎樂美腸、煙熏三文文等但我就不太好呢啲 直接就跳過去到冷盤海鮮區到冰鎮海鮮區有任食唔嬲嘅三款生蠔Irish Rock, Brittany等雖然size唔大 但平時怕腥少食生蠔嘅我都食咗半打因為原全唔腥 非常鮮甜 而且洗得好乾淨 唔會有沙石或碎殼每款都拎咗2隻試食其他海鮮亦令人處於興奮狀態有任食唔嬲嘅龍蝦,雪埸蟹,青口,幫你剝埋殻嘅蝦重要的是竟然有鮑魚食!食咗好多龍蝦龍蝦鉗也十分之大隻另外 蟹好大隻 而且好多好多蟹膏好香好好味哦~另一邊廂 中意食粥嘅人 可以選擇滾海鮮粥非常鮮甜 當晚自己都食咗三碗而熱盤區 都有十多款款式但呢十幾款也不是兒戲有一份份海南雞飯 但一份已經會好飽肚差不多有六件切雞 加上金黃色嘅香油飯但個人認為那也是必食的 因為每一件海南雞都十分嫩滑 真係好好味另外 驚喜嘅係有好香嘅牛油焗蝦同魚發財蠔豉大大塊嘅響螺每一款熱盤都好好味同好精心令我好想再encore呢間餐廳但我仲未興奮完之際不知不覺已經嚟到甜品區擺設好靚 而
今次我地一行三人去咗文華東方酒店嘅快船廊食自助晚餐
3月份去 仲有8折優惠 平均每人~$580 (已包服務費)
超級抵食
但我就不太好呢啲 直接就跳過去到冷盤海鮮區

到冰鎮海鮮區
有任食唔嬲嘅三款生蠔

Irish Rock, Brittany等
雖然size唔大 但平時怕腥少食生蠔嘅我都食咗半打
因為原全唔腥 非常鮮甜 而且洗得好乾淨 唔會有沙石或碎殼

每款都拎咗2隻試食

其他海鮮亦令人處於興奮狀態

有任食唔嬲嘅龍蝦,雪埸蟹,青口,幫你剝埋殻嘅蝦
重要的是竟然有鮑魚食!

食咗好多龍蝦

令我好想再encore呢間餐廳

但我仲未興奮完之際
不知不覺已經嚟到甜品
擺設好靚 而且十分唔簡單

每款甜品都好靚靚 都好好味!

仲有自家製雪糕
2019-03-19
2019-06-02 1409 瀏覽
梨到文華食Dinner buffet, 一梨就俾甜品吸引住,一來我好中意食甜嘢,二來文華buffet一向以甜品取勝甘當然都要禁住自己,先食左冷盤先啦海鮮刺身都好新鮮,waiter亦會細心準備鉗俾我地食長腳蟹🦀生蠔不停refill,可以食番夠本‼️冷盤選擇都多,質素不錯,但熟食選擇少,而且在場既熟食都不太吸引至於甜品係全晚最抵讚,款式多,每種都好吸引
甘當然都要禁住自己,先食左冷盤先啦
至於甜品係全晚最抵讚,款式多,每種都好吸引
2019-05-31 1436 瀏覽
顏值極高的下午茶我跟靚太茶腳終於可以約期嘆茶文華東方酒店環境一流可能我們較遲進店所以坐的位置偏遠但居然安排在Amorepacific 附近店員端上下午茶,他倒水後就噴出霧氣未食已經覺得賞心悅目龍蝦三文治,不算太大驚喜,蝦肉鮮甜鵝肝醬金葡萄法式奶油包,跟金葡萄配合,不覺油膩韓式酒香煙燻三文魚千層酥,很甘香的三文魚,正1936文華芝士餅配綠茶粉,綠茶歌劇院蛋糕綠茶味香濃,芝士餅的確是文華佳品綠茶軟心朱古力玄武岩石,濃厚朱古力夾綠茶,偏甜綠茶鬆餅不容錯過,熱騰騰食就最好配上玫瑰花果醬及牛油忌廉,有另一番滋味靚太飲雨前茶茶味香,色澤透光茶綠色焗兩三分鐘見到雨前茶葉全開因為偏涼,我唔敢飲我反而點了 Cuppacino配上曲奇餅好Chill 過了一個完滿的下午茶最後送上AMOREPACIFIC的禮品試用裝,518蚊下午茶真係唔平,但禮物包都300幾甘計落無甘心痛雨前仙境下午茶供應日期:即日起至6月30日
顏值極高的下午茶

但居然安排在Amorepacific 附近

店員端上下午茶,

他倒水後就噴出霧氣

未食已經覺得賞心悅目

龍蝦三文治,不算太大驚喜,蝦肉鮮甜

鵝肝醬金葡萄法式奶油包,跟金葡萄配合,不覺油膩

韓式酒香煙燻三文魚千層酥,很甘香的三文魚,正

1936文華芝士餅配綠茶粉,綠茶歌劇院蛋糕

綠茶味香濃,芝士餅的確是文華佳品

綠茶軟心朱古力玄武岩石,濃厚朱古力夾綠茶,偏甜

綠茶鬆餅不容錯過,熱騰騰食就最好

配上玫瑰花果醬及牛油忌廉,有另一番滋味

靚太飲雨前茶

茶味香,色澤透光茶綠色

焗兩三分鐘見到雨前茶葉全開

因為偏涼,我唔敢飲

我反而點了 Cuppacino

配上曲奇餅

好Chill 過了一個完滿的下午茶

最後送上AMOREPACIFIC的禮品試用裝,

518蚊下午茶真係唔平,但禮物包都300幾

甘計落無甘心痛

雨前仙境下午茶

供應日期:即日起至6月30日

2019-05-18
Tea set 絕對吾合格今日三點幾去到,坐了8成人,大半吃Tea set,318一位。做底一分鐘就來到放低啦,嚇親,原來系隔離抬,5星級酒店都係第一次。tea set 擺切平平無奇,Tea set 有12款餅食包括4款三文治,一款批,5款蛋糕,同2款鬆餅。加兩種果醬同飲品。數量就夠,質量絕對吾系5星水準,有起碼2/3比普通餅店還要差,真系好失望。比較好的只有兩款鬆餅,但不要搽果醬更好。三文治就只有薄荷雞蛋青瓜三文治比較清新和特別。蛋糕就無一種得,連用佢個名1963文華芝士蛋糕都失敗。朱古力就比較吾夠朱古力和太甜。
Tea set 絕對吾合格

朱古力就比較吾夠朱古力和太甜。

Tea Set 賣相平平無奇
鬆餅
朱古力
2019-05-21
鬆餅
  • scone
2019-05-14 9024 瀏覽
妺妹上兩個星期前已訂好了文華東方酒店的下午茶。從酒店大門進入,上一列宏偉的樓梯,便可抵達位於閣樓的快船廊。我們雖然只是二人,卻安排到了一張四人座位的桌子。座位寬敞,又靠近高窗邊,所以都較光猛,坐得舒服。看過餐牌後,我們選擇了快船廊最有名的文華英式下午茶,每位$318,另加一服務費。飲品方面的選擇很多,除有各式各樣的花茶、綠茶、香草茶、紅茶等外,還可選朱古力熱飲或香濃咖啡。妹妹選了草莓綠茶,據她所說,這款綠茶除有清香的綠茶味外,還有草莓的香甜味。我選的是cappuccino (意大利泡沫咖啡),賣相討人外,咖啡味不會太濃,又有熱奶的香。最愛還是牛奶泡沫和灑在奶上的可可粉。不可不提的是伴飲品而來的一片開心果仁曲奇,鬆化美味。這時,賣相吸引的三層式英式下午茶點亦到來了!毫無疑問,必是相機食先啦!我們首先便吃文華馳名遠播的鬆餅,有傳統的和提子兩款。前者是原味,後者加了提子乾。兩款都是暖暖的,同樣鬆軟,配文華自製的玫瑰花果醬,會增加香甜味;牛油忌廉軟滑,增添口感。文華鬆餅果然名不虛傳!👍韭葱小洋葱法式鹹批非常精緻,可惜已凍了。外皮微鬆化,饀料惹味。*最底層個人認為鹹點的finger sandwi

*最底層
個人認為鹹點的finger sandwiches 以核桃檸檬香草烤雞三文治最好味,清新美味,加了沙律醬又不會太乾,核桃碎亦增口感。
意大利火腿番茄芝士泡芙三文治較惹味。薄荷雞蛋青瓜三文治和煙熏三文魚香草忌亷芝士三文治只是一般。

*第二層
綠色的抺茶蛋糕裏的抹茶味濃。最愛還是1963文華芝士蛋糕,顏色鮮明,芝士味香而濃,和頂上的甜脆小花是絕配。

*頂層
熱情果芒果慕斯蛋糕最為吸引,芒果慕斯軟滑可口,頂上的糖片和底部的椰茸畫龍點睛,甜甜酸酸,非常好味。👍有異曲同工之感的蜜桃士多啤梨慕斯同樣軟滑好味。相比下,海鹽焦糖朱古力慕斯蛋糕就比下去了!

英式下午茶以鹹點飽腹,再以甜點作結,真是恰當,令人感覺滿足。最後,服務員還將我們剩餘的食物放在外賣盒內,給我們帶回家,非常細心,值得一讚。

2019-05-09
  • 1963文華芝士蛋糕
  • 熱情果芒果慕斯蛋糕
  • 蜜桃士多啤梨慕斯
  • 傳統鬆餅
2019-05-07 1833 瀏覽
繼續美美的下午茶分享,如果閣下或閣下的母親大人是 AMOREPACIFIC 的粉絲,尤其不可錯過文華東方酒店這個附送珍貴面膜及護膚品的【雨前仙境下午茶】!   眾所周知,綠茶含有一種多酚抗氧化劑,功能是可免除自由基的破壞作用,幫助延緩老化,多飲有益。而 AMOREPACIFIC 特選早春穀雨前十五天,以人手採摘第一片初出的綠茶嫩葉製成「雨前一™」綠茶,更是蘊藏非凡抗氧奇效,正正成為這次下午茶的主題~下午茶即日起至6月30日,在 Clipper Lounge 每日限量供應30份;定價每位$518,乍看不便宜,但每位賓客都可獲禮劵,於同層 AMOREPACIFIC 分店換領價值$370的禮品包,計起來還是物有所值。下午茶可選心水茶或咖啡,我當然要試試大名鼎鼎的雨前茶!綠茶以精緻玻璃容器呈上,茶色翠嫩怡人,入口清香、回味甘甜,果然是一款優質的好茶;這裡的侍者服務又好,密密添茶/加水,這天至少喝了十多杯呢。過了一會,仙氣飄飄的下午茶架也上檯了,同上還有一籃子的綠茶及原味鬆餅,既豐富又漂亮悅目,無論是拍照或拍片都非常吸晴又呃 like 啊!仙氣過後,建議趁熱先吃鬆餅。文華東方的原味鬆餅配上

仙氣過後,建議趁熱先吃鬆餅。文華東方的原味鬆餅配上 Devon clotted cream 及玫瑰果醬真心無敵,但這次新出的綠茶鬆餅也好好好吃啊,比起原味更加清香不膩;明明平時半件鬆餅就會收手的我,這天不知不覺就兩個鬆餅全都吃光,太放肆又幸福了!
接著慢慢細味底層鹹點,首先建議吃清鮮的帶子蘿蔔柚子撻,還有鍾楚紅的至愛的蘆筍紫蘇葉海帶西米脆餅;接著再品嚐非常足料的龍蝦咯嗲三文治、鵝肝醬金葡萄法式奶油包,以及韓式酒香煙燻三文魚千層酥,三款都是色香味俱全的精彩之作,不容錯過~
甜點也是無比精彩:文華芝士蛋糕從來都是極品,這次的 1963 文華芝士蛋糕餅配綠茶粉,滋味同樣扣人心弦,每口吃下去都是幸福!另外綠茶歌劇院蛋糕,以及綠茶軟心朱古力玄武岩石都有著幽幽綠茶清香,甜美不膩;最後再來一件清甜多汁士多啤梨撻,徹底滿足了!
嘆完下午茶後,其實 AMOREPACIFIC 的分店就在數步之遙,記得要把 TIME RESPONSE Introductory Kit 及 TIME RESPONSE Intensive Renewal Masque 帶回家,繼續好好呵護肌膚~沒有醜女人,只有懶女人;想學紅姑駐顏有術,今晚讓我馬上敷個靚 mask!
2019-05-04
試食活動
2019-04-01 3046 瀏覽
今天放假,所以去吃吃HIGH TEA。一如以往,有SCONE,有鹹甜點,也有香腸酥。餐飲點了果薑茶。個人覺得果薑茶是OK,不過總是覺得跟TEA SET不太搭調。SCONE配以CREAM 及 玫瑰JAM。我覺得CREAM...口感一般,不過果醬味道不錯,又甜又香。不過,後來吃多了,還是覺得甜。我覺得吃SCONE應該吃其原味好一點,不塗任何東西吃下去,有一股 麥/ 麵粉  的香。(相片沒拍好...)鹹甜點是沒有甚麼特別,不是難吃....不過沒有驚喜。食物有點不精緻的感覺不過,沒有期望的香腸酥,反而味道不錯,有惹味的香草~
今天放假,所以去吃吃HIGH TEA。

(相片沒拍好...)

鹹甜點是沒有甚麼特別,不是難吃....不過沒有驚喜。
食物有點不精緻的感覺
不過,沒有期望的香腸酥,反而味道不錯,有惹味的香草~
2019-04-01
2019-03-31 3025 瀏覽
好耐冇食自助晚餐了,今日約了舊同事一起聚會,她們都有三歲以下的小朋友,最好找一些餐廳可以有小孩免費優惠。頭盤吃了沙律、魚生及海鮮。吃完已經很飽,直頭沒有吃主菜,直接吃高質甜品。最後還吃了兩杯雪糕,大滿足

最後還吃了兩杯雪糕,大滿足