2018-08-03 134 瀏覽
今日係男朋友生日,本想同佢慶祝,之前在三、四日前book枱已講明在上甜品時加happy birthday,當日Confirm時也同我講咗會加,但最後十分失望,只是講負責的同事冇交低便算😡😡😡至於食物方面同普通二、三佰蚊的味道差不多,冇特別驚喜,亦都唔算好食,同埋好似趕住收工咁,未食完一道菜已上令一道,感覺食得好急,1個鐘內已食哂所有野(包括甜品),最好味應該係個柚子雪糕,但由於冇寫到happy birthday ,令到心情變差食咗一半就冇食,總括完唔值呢個價錢!!
2018-08-03
生日
2018-08-02 105 瀏覽
今日book左女朋友提過好多次,想試果間位於尖沙咀嘅心鉄板燒,同佢慶祝紀念日。<鐵板燒特選二人套餐>單單係前菜已經有三款,有杞子果仁沙律,山芋海膽,仲有我最愛既芝士,今次包成春卷,外脆內軟。而湯都有三款可以揀,我就選擇左中式既蟹肉元貝冬瓜湯。湯放喺鐵板上燒滾再倒落碗,保持熱度。冬瓜湯味道好清,入面亦真材實料。主食首先係日本岩蠔配櫻花蝦。廚師先將一堆櫻花蝦曬上鐵板上面炒,然後放上燒到金黃色又飽滿既蠔上面。隻蠔咬落去醬爆感十足,夾埋d炒到又香又脆嘅櫻花蝦更加香口,食完好想encore多隻。下一道係中南非鮑魚配紫菜柚子汁。望住個廚師喺鐵板後面個水族箱拎左兩隻鮑魚出黎,十分新鮮。一拎出黎去曬d內臟洗乾淨就擺上鐵板原隻燒,燒完唔單止冇縮水,仲好軟好淋。而醬汁既紫菜味配上鮑魚嘅鮮味好夾,仲有淡淡嘅柚子味。之後有用醋醃製既八爪魚酢物,清一清口腔。食完海鮮就到肉類,我地可以揀和牛/黑豚肉。我地2個牛魔王當然係揀前者啦!厚燒A4和牛燒到5成熟,油份恰到好處,呢個厚度食落亦岩岩好,而且牛肉味好濃,加少少wasabi同海鹽可以提升層次。而牛舌心亦比想像中好食得多,好爽口。尾聲部分有雜菜,入面

<鐵板燒特選二人套餐>

單單係前菜已經有三款,有杞子果仁沙律,山芋海膽,

仲有我最愛既芝士,今次包成春卷,外脆內軟。

而湯都有三款可以揀,我就選擇左中式既蟹肉元貝冬瓜湯。

湯放喺鐵板上燒滾再倒落碗,保持熱度。

冬瓜湯味道好清,入面亦真材實料。

之後有用醋醃製既八爪魚酢物,清一清口腔。

而牛舌心亦比想像中好食得多,好爽口。

尾聲部分有雜菜,入面有椰菜,冬菇,紅蘿蔔,芽菜絲。

仲有一碗好有家庭味道既小女子炒飯,入面加左雪菜粒,上面仲有隻脆邊太陽蛋咖!

食埋個紅豆抹茶小丸子同水果,女朋友真係甜在心。
2018-08-01 1352 瀏覽
又到左每月紀念日,又可以名正言順同男朋友慶祝食好野!今次揀咗喺尖沙咀食鐵板燒。店舖嘅環境唔算好大,九成位置都係圍住鐵板,可以近距離睇到廚師大顯身手,亦可以增加同廚師嘅溝通,而且亦都冇咁嘈,好適合我哋。我哋要咗個特選二人套餐,食物嘅種類同數量都非常豐富。首先有前菜杞子果仁沙律,山竽海膽,兩者選用嘅材料配搭都好特別,味道好清新。之後有芝士春卷,煙煙unun又香脆。之後到湯,一共有三款湯可以選擇,廚師會將你揀嘅湯放入水壺,然後放上鐵板燒熱,熱辣辣。我自己揀咗龍蝦湯,廚師加左煎香既新鮮嘅龍蝦肉,龍蝦味非常濃郁。之後正式進入鐵板海鮮部份,首先有日本岩蠔配櫻花蝦。巨型幾好笑員仍然好飽滿多汁,配合埋炸到非常香脆嘅櫻花蝦,鹹鹹香香,好夾好好味。之後有原隻南非鮑魚配紫菜柚子汁。燒過嘅鮑魚都完全唔乾,而且好淋,紫菜柚子汁嘅味道亦好特別,估唔到三樣野加埋又幾夾。再嚟有八爪魚酢物,用醋醃過嘅八爪魚加上青瓜同蕃茄粒,酸酸地,可以referesh下口腔。食完咁多海鮮,終於到我最愛嘅牛肉啦!日本A4和牛厚燒同牛舌心。和牛要咗五成熟,師傅完全冇overcook,表面微焦,中間仲係粉紅色,四個字講晒入口即溶,超正!牛舌

我哋要咗個特選二人套餐,食物嘅種類同數量都非常豐富。

之後有芝士春卷,煙煙unun又香脆。

之後有原隻南非鮑魚配紫菜柚子汁。

牛舌心係牛脷嘅中間部份,口感更加嫩滑,仲冇左平時既牛羶味。

食完油份重既肉類之後,係時候食返少少炒蔬菜。

雖然已經好飽,但係食見到呢碗小女子炒飯,上面有一隻半熟脆邊荷包蛋,都忍唔住要食。

用珍珠米即炒嘅炒飯入邊加咗雪菜同香蔥,幾有驚喜,加埋蛋黃嘅汁真係冇得彈。

壓軸仲有紅豆抹茶小丸子配水果。

十分滿足既一餐!!

呢餐食得非常之開心,食物質素好好,而且都好享受同廚師一邊傾計一邊食嘢嘅感覺。
很喜歡吃鐵板燒,望著「大師傅」在面前即席烹調,展示廚藝與技巧,為客人介紹各款菜式的特色和煮法。能藉此吸收如何炮製每一樣佳餚的過程是我最喜愛的。而食材一定揀選最新鮮為原則。食店不算太大,只有數張卡位和兩張鐵板燒枱;以單排設計可容納5-6位客人。環境和餐具皆乾淨衛生,景觀開揚能看到維港夜景。服務員招呼各人坐下並遞上餐牌,大家皆揀選了鐵板燒特選1人套餐,覺得這套餐欵式很多而價錢合理。前菜 : 杞子果仁沙律 山芋海膽 芝士春卷杞子果仁沙律食材清新健康,果仁香脆可口。山芋海膽,新鮮山芋其實是新鮮淮山, 雪凍後 上面放了海膽, 清涼而鮮味十足!芝士春卷,以春卷皮包裹著芝士煎得鬆脆。裏面芝士餡香軟細滑, 加上師傅控制油量適中 所以整體不算太油膩。松露蘑菇湯用十足材料煮呢個湯,每一啖都係粒粒的磨菇蓉, 既有濃郁的口感而飲落好滑好香。深海小龍蝦配彩椒汁龍蝦仔雖小但勝在啖啖肉,彈牙結實,口感可以媲美龍蝦;配上辣蕃茄醬吃更惹味!比目魚配他他醬比目魚的肉質嫩滑,魚油豐富。廚師特意把魚肉及魚皮分開烹調;魚皮以半煎炸形式,所以特別香口鬆脆。配以酸酸甜甜的他他醬和略帶微酸蕃茄乾,卽時感覺份外清新醒胃。清酒煮蜆濃濃清

前菜 : 杞子果仁沙律 山芋海膽 芝士春卷

松露蘑菇湯
松露蘑菇湯

清酒煮蜆
濃濃清酒香和蜆肉鮮甜肥美,加上蔥蒜點綴,令外觀和味道更豐富!

美國西冷厚燒
西冷牛要求五成熟,但肉質畧欠淋滑; 好彩牛肉味濃。可沾上芥末,燒汁或岩鹽是唔錯的配搭。

神戶黑豚薄燒
薄薄的黑豚肉燒得好香又脆口,混合埋微辣中帶點甜酸的泡菜分覺惹味。而且豚肉油脂分佈均勻,所以食落肉質嫩滑,不用點任何醬汁都好好吃,可減低油膩感。

季節野菜
有椰菜,芽菜同菌,野菜炒得好香,而且食落清甜爽口,非常健康。

小女子炒飯
炒飯炒得很乾身而且粒粒分明,沒有半點油膩感覺。配上一隻蛋白煎得夠香脆而個蛋黃還是半生熟的荷包蛋,混合一齊吃滋味十足。

2018-07-25
2018-07-26 78 瀏覽
這次為慶祝妹妹拿到好工作, 所以來到這店吃鐵板燒哈。這間鐵板燒價錢公道合理, 味道又好, 所以不怕來請妹妹吃一餐挑了個鐵板燒特選二人套裝, 價錢是$1880, 裡頭吃的可豐富好期待~先是來了前菜: 海膽凍豆腐, 蟹肉枝豆薯蓉,煮穴子沙律豆腐自然豆味重且口感嫩滑, 配上海膽, 增加了海鮮風味, 海膽鮮甜豆腐清香, 配搭起來增加了不少鮮甜的口感。蟹肉枝豆薯蓉自然跟平日吃的不同, 薯蓉是帶有一種蟹肉香味, 感覺比平日的開胃濃郁, 非常的搭。穴子沙律的菜很鮮, 沙律醬帶點酸甜是一道很好的開胃菜。湯的話有3款, 我選了花膠雞湯, 有著很香濃的雞味, 配搭著花腸所以更突出雞的鮮並有海鮮的鮮甜。哈哈, 海鮮終於上來了, 來的是西班牙紅蝦配紅蝦啫哩, 紅蝦自然鮮甜而用紅蝦做的啫喱則口感獨特, 是帶點鮮咸的味道, 口感香濃。活北寄貝配芝士牛油汁, 這種配搭真的沒得輸, 又香又濃郁, 又鮮又惹味。鵝肝配黑醋汁, 鵝肝肥美又不會很肥膩, 厚度適中有咬感味道鮮香。黑醋汁更減了油膩與飽肚感, 多士又香脆, 超合。終於來到主菜, 日本A4和牛厚燒跟牛舌心。和牛自然是入口很香濃香化, 牛肉香味很重, 非常的好吃!

先是來了前菜: 海膽凍豆腐, 蟹肉枝豆薯蓉,煮穴子沙律

穴子沙律的菜很鮮, 沙律醬帶點酸甜是一道很好的開胃菜。

終於來到主菜, 日本A4和牛厚燒跟牛舌心。和牛自然是入口很香濃香化, 牛肉香味很重, 非常的好吃! 然後牛舌心口感彈牙爽, 味道也是一流。

之後來到季節野菜, 哈, 很清新鮮香, 全部都吃光。

高菜文昌魚炒飯, 上邊有煎得金香的荷包蛋, 非常的惹味, 飯粒也是飽滿分明, 味道又足。

最後是生品紅弄湯年糕伴意式雪糕, 雪糕超香濃, 紅豆湯甜度適中。嘿, 真的超大滿足~
3K
2018-07-26 80 瀏覽
手起鏟落、剛中帶柔,另人賞心悅目,這就是鐵板燒帶來的樂趣。越是看得津津樂道,美食自然更加好味。頭盤三款打頭炮:杞子果仁沙律配以紅莓汁,酸酸咪咪,即時醒胃。山芋海膽精緻典雅。海膽雖小,有著甘鹹的味道。山芋爽口清新。芝士春卷小巧可人。脆口的外層,濃郁軟糯的內餡,越食越滋味!龍蝦湯濃稠鮮味,材料十足。有感份量太少⋯⋯比目魚配他他醬魚塊煎得香口,啖啖肉,魚香還是保持得到。魚皮另外柝開煎,脆脆的口感似薯片,非常惹味。深海小龍蝦配彩椒汁小龍蝦真的細小,意外地充滿肉質。彩椒汁居功不少,帶出龍蝦肉的鮮味。清酒煮蜆煮過後酒味仍然香濃。蜆隻熟度剛好,鮮甜嫰滑,盡顯廚師功架!神戶黑豚厚燒豚肉肉質軟腍,味道濃厚,油脂香溢,好味!美國西冷厚燒這個比較遜色了,筋位太多,肉質太實,有點失望。季節野菜小女子炒飯名字的由來不得考究。飯粒爽口,粒粒分明,配以荷包蛋,絕配。紅豆抹茶小丸子配時令水果
手起鏟落、剛中帶柔,另人賞心悅目,這就是鐵板燒帶來的樂趣。
越是看得津津樂道,美食自然更加好味。

頭盤三款打頭炮:

杞子果仁沙律
配以紅莓汁,酸酸咪咪,即時醒胃。

山芋海膽
精緻典雅。海膽雖小,有著甘鹹的味道。山芋爽口清新。

芝士春卷
小巧可人。脆口的外層,濃郁軟糯的內餡,越食越滋味!

龍蝦湯
濃稠鮮味,材料十足。有感份量太少⋯⋯

清酒煮蜆
煮過後酒味仍然香濃。蜆隻熟度剛好,鮮甜嫰滑,盡顯廚師功架!

神戶黑豚厚燒
豚肉肉質軟腍,味道濃厚,油脂香溢,好味!

美國西冷厚燒
這個比較遜色了,筋位太多,肉質太實,有點失望。

小女子炒飯
名字的由來不得考究。
飯粒爽口,粒粒分明,配以荷包蛋,絕配。

2018-07-25
2018-07-25 111 瀏覽
好開心揀選左呢間店同老公慶祝生日🤗各位員工好有禮👍🏾又細心照顧我地B.B. 👶🏻廚師見到我要照顧BB食唔到野😭佢好有心抱起我bb👶🏻等我可以專心食✌🏽最緊要係野食真係超級好味👍🏾👍🏾好多謝廚師同所有員工👍🏾💜💕好有愛丫👍🏾

2018-07-24
生日
1K
2018-07-22 87 瀏覽
如果要大時大節先食得好,咁就原全錯了,如果喜歡望主師傅即時為你煮菜嘅話,這裡絕對係一個唔錯嘅選擇!而且這裡絕對有係日本時食和牛時嘅感覺!早好當然要訂位,因為要望主師傅煮食嘅位置相對唔係太多,所以確保一定有位,訂枱就係常識吧!而今晚就同朋友點了個二人餐,想對較單點抵吃,個餐有成九個項目,只有湯同主菜可以選擇,其他都set 好,望望都唔錯,湯就選擇了蟹肉元貝冬瓜湯,主菜就日本A4和牛厚燒配牛舌心熱食嘅部份真係全晚都係師傅在你面前煮,而前菜就有健康嘅杞子果仁沙律,入口清新果仁香脆可口;山芋海膽,新鮮山芋上面放了鮮味嘅海膽,入口都好清新!同時間師傅就利用鐡板煎緊條芝士春卷,上枱十分香脆,重有好濃郁嘅芝士味!跟住就係個湯,師傅都係係鐡板上煮一煮啲湯料,之後再加上湯底,冬瓜容同蟹肉元貝都好夾味道鮮甜!日本岩蠔配櫻花蝦,師傅用鐡板燒一燒隻岩蠔,再配埋煎香嘅櫻花蝦,入口岩蠔肥美多汁,配埋啲香脆嘅櫻花蝦,夠晒口感!中南非鮑魚配紫菜柚子汁,大大隻,師傅𠝹開再煎,煎到金黃色,配埋個柚子汁,入口清新,而隻鮑魚嘅肉質夠晒彈牙爽口!八爪魚酢物,八爪魚肉質都好煙韌爽彈,重要配埋啲開胃酢物,完全係為主菜準備!主角出現

主角出現了,日本A4和牛厚燒,每粒都燒得好香,而且入口即時感覺得到香濃嘅牛肉味,而且入口十分嫩滑軟熟,肥美多汁,堅正!而牛舌心就好有口感,夠彈牙爽口!

跟住就係小女子炒飯,最喜歡就係個煎蛋煎得夠香脆而個蛋黃還是半熟狀態,當吃個炒飯時混埋一齊入口,真係好好味!

同時配埋個季節野菜,清新爽口,一啖飯一啖菜真係唔錯嘅享受!

最後上埋個甜品,紅豆抺搽小丸子配時令水果,最驚喜係碟上師傅用心嘅伴碟圖案,畫得十分神似!

2018-07-21 1380 瀏覽
話說我係結婚前,已經為男朋友諗定一年12個月不同嘅紀念日,俾晒足夠嘅藉口去同我慶祝每一個唔同嘅開心 moments 。老公話又多個藉口食好野。之前朋友介紹心鉄板燒不錯,尖沙咀地點方便,budget 大約每位 $1,000。價錢同食物質素成正比所以覺得合理,值得一試。店長安排了我們坐鐵板燒枱,旁邊的大窗戶可以遠看維港景色。當晚我們點的是二人套餐,單單是前菜已經有三款。最先上枱是山芋海膽,海膽入口creamy,新鮮味美又唔腥,山芋口感清爽。後來的杞子果仁沙律滿有驚喜,養顏補腦的核桃及杞子,配上清新的沙律醬,味道開胃。就算係小小的一條芝士春卷,也是師傅即叫即製的,誠意之作。 湯可以三選一,我點了龍蝦湯,師傅會把龍蝦肉放在碟裡,然後再把燒熱了的湯汁倒進碟內,加強口感,味道濃郁。日本岩蠔配櫻花蝦 亦是另一道驚喜菜式。日本岩蠔大大隻入口很鮮嫩,厚厚的肉質,每咬一口都有爆汁的感覺,感受到滿滿的蠔香味。就連櫻花蝦也炒得金黃香脆,兩者配合增加滿足。中南非鮑魚配紫菜柚子汁,中南非鮑魚非常大隻耶,呈心型真係好可愛。大隻又好生猛,入口有彈性,肉質厚的,味道鮮甜軟嫩,配埋柚子汁更能帶出鮑魚鮮味。八爪魚酢物作中場

八爪魚酢物作中場休息,酸酸甜甜好醒胃。

而我最期待嘅就係 日本A4和牛厚燒+ 牛舌心。今年冇得飛去神戶玩,估唔到香港都食到差唔多嘅級數,正!真心推薦好吸引!厚燒日本A4和牛我愛 medium rare,閃爍著鮮嫩粉紅色,因為A4質素高,入口軟綿即溶。肉嫩而牛味濃郁,肉汁豐富,牛味突出又夠軟滑。

燦爛之後歸於平淡,季節野菜是鉄板燒不可或缺的,用上油脂炒出香味四溢的野菜,爽脆清甜。

我最驚老公唔夠飽,見到小女子炒飯即刻放心晒。師傅把每粒飯都炒得色香味美,加上面頭煎到脆邊的一隻太陽蛋,香口惹味,蛋汁撈飯蛋香十足。

最後已有最驚喜的是甜品位,好可愛嘅小新呀!店員點解可以咁有才華㗎!唧唧用朱古力劃成可愛嘅公仔伴碟,睇見都心心眼。紅豆抹茶小丸子配時令水果,紅豆甜湯甜度適中,抹茶小丸子軟嫩好食。

老公訂位嘅時候已經跟我說很享受鐵板燒可以欣賞師傅製作料理的過程,師傅手勢俐落,有時更加會與我們交流。環境舒服空間闊大,最緊要係通風系統做得好,食完頭髮唔會有油煙味。希望出年嘅紀念日我哋又可以嚟呢度慶祝啦!
紀念日
  • 日本A4和牛厚燒、牛舌心
  • 龍蝦湯
  • 日本岩蠔配櫻花蝦
  • 中南非鮑魚配紫菜柚子汁
  • 紅豆抹茶小丸子配時令水果
2018-07-14 88 瀏覽
今日我BEST FRIEND生日, 佢平日都請得多我食好野啦今次為左報答返佢, 我就揀左近佢返工既, 位於尖沙咀既心鉄板燒同佢好好慶祝生日我同佢都期待左成日!上到去都FEEL到間餐廳用心製作, 因為個心字超大!入到去坐底, 見到環境幾開揚, 胃口都好D我地叫左兩位一人套餐, 咩都有得食下!山芋海膽個山芋口感幾特別, 爽爽地唔會太硬, 夾埋好鮮甜既海膽, 係出奇地夾!杞子果仁沙律沙律係食大餐之前既不二之選, D度既沙律幾新鮮, 而且個汁幾特別, 加埋杞子真係之前未試過!芝士春卷D個都係師傅係鐵版上面即整比你, 夠晒熱, 而且芝士超香口開胃, 食完D三個前菜真係令胃口大開!期待主菜!龍蝦湯D個龍蝦湯都係師傅係你面前整比你飲的! 唔錯喎! 個龍蝦湯好濃, 好香龍蝦味, 而且入面仲有兩舊龍蝦肉, 超彈牙, 超香口, 好正的湯比目魚配他他醬個比目魚魚味重, 肉質嫩滑, 啖啖肉超大滿足, 而個魚片起左出黎煎, 好香口, 油脂味好正, 另外D配菜都唔好睇少佢, 特別係個冬菇, 係我食過最好味的冬菇黎!小龍蝦配彩椒汁每人都有兩隻小龍蝦, 好大隻好厚肉, 輕輕一拉, D龍蝦肉就可以拉出黎, 而且個頭D膏
我同佢都期待左成日!

上到去都FEEL到間餐廳用心製作, 因為個心字超大!

入到去坐底, 見到環境幾開揚, 胃口都好D

我地叫左兩位一人套餐, 咩都有得食下!

龍蝦湯

小龍蝦配彩椒汁
每人都有兩隻小龍蝦, 好大隻好厚肉, 輕輕一拉, D龍蝦肉就可以拉出黎, 而且個頭D膏千奇唔好錯過! 超級香口, 個彩椒汁配龍蝦汁異常地夾!

清酒煮蜆
相信大家都食過唔少既清酒煮蜆, 但D個清酒煮蜆係好唔同的, 個清酒係好濃, 好濃, 好濃的! 飲落個湯超正, 超濃厚, D咁濃既清酒完全滲入咁大隻既蜆度, 好勁! 而且蜆肉大大隻, 完全冇沙, D個好大驚喜!

美國西冷 (厚切+薄燒)
因為我地叫兩份, 所以可以試晒厚切同薄燒, 厚切就同預期差唔多, 但個薄燒係好大驚喜, 入面夾左既料好夾, 個牛味又濃, 完全唔韌

神戶黑豚 (厚燒+薄燒)
同牛一樣, 因為我地叫兩份, 可以試晒厚切同薄燒, 日本黑豚幾正, 相信好多人試過, D度既黑豚都完全冇令人失望, 個厚切口感好好, 油脂味可以慘晒入口但唔覺好油;而個薄燒入面有泡菜, 好出色的配搭!

小女子炒飯
食鐵版燒食炒飯係一個好大既重點,D度既炒飯有蟹肉, 蟹膏, 漬物等等, 而且好細心咁怕客人覺得太乾, 個按客人要求煎隻蛋, 令到個飯冇咁乾, 食落鑊氣好夠, 個組合好正, 我好鐘意!

炒野菜
鐵版燒食炒野菜都係指定動作, D個炒野菜都好好味, 夠晒鑊氣

紅豆抹菜小丸子配水果

個小丸子基本唔甜的, 但夾埋紅豆就有返D甜味, 其實都幾唔錯!

食完我地兩個都大滿足, 而且師傅好健談, 吹下水, 講下飲食經, 令人忘記一星期工作既辛苦! 食物同服務都好好, 一定會再來
2018-07-14
2018-07-12 1417 瀏覽
昨天是拍拖的紀念日子, 帶女朋友去食好野~ 朋友介紹心鈇板燒不錯, 在尖沙咀, 地點方便, 預算每位一千左右, 覺得合理, 可以一試。餐廳安排我們坐近窗邊的鐵板燒枱, 可以看到窗外景觀各先要了份一人餐, 首先前菜有三款, 山芋海膽- 海膽新鮮,山芋是清爽, 杞子果仁沙律-有核桃及乾豆, 沙律醬味道清新, 芝士春卷是即燒熱的湯是三選一, 我點了中式的蟹肉元貝冬瓜湯, 師傅是把配料放在碟上, 再把燒熱的湯倒在碟內, 我的湯內有冬瓜蓉, 加強湯的質感, 味道清甜。深海小龍蝦配彩椒汁 - 有驚喜, 小龍蝦外貌像大蝦, 一吃就感覺到很濃郁的龍蝦味!!彩椒汁跟龍蝦也很配!淡淡的彩椒味及甜味, 不會有草青味。比目魚配他他醬 - 魚皮煎的金黃香脆, 咬一口就感覺到魚油香~比目魚很嫩, 厚厚的一塊, 很滿足!!清酒煮蜆 - 是用兩隻大蜆!!肉多且鮮, 最最最特別是那個湯真是濃濃的清酒味配上蜆鮮味~ 喜歡清酒的人肯定會欣賞!美國西冷及神戶黑豚也可以選厚燒/薄燒, 我們最後每種都各自選, 就可以多試口味~美國西冷薄燒 - 真心推薦!!牛肉卷一卷, 內裡放了調了味的山藥, 牛肉入口即融, 滿口的牛油, 很美味

美國西冷厚燒/薄燒
牛肉卷一卷, 內裡放了調了味的山藥, 牛肉入口即融, 滿口的牛油, 很美味!!! 厚切的牛肉反而不及薄切, 薄切有驚喜, 建議大家試~
美國西冷薄燒

神戶黑豚 - 與美國西冷相反, 厚切有驚喜!! 一點也不粗鞋, 有肉汁!!! 薄川也不錯, 也是卷著一些漬物, 四款也試了, 建議選擇西冷薄切及黑豚厚切是最好食!!
神戶黑豚厚燒/薄燒

小女子炒飯 - 師博建議蛋汁流在炒飯上吃, 但我喜歡熟一些, 所以要了荷包蛋, 男朋友是太陽蛋, 炒飯粒粒分明帶少許麵鼓味~
小女子炒飯
另外野菜主要是芽菜, 食完肉再食菜, 肥膩感覺降低些
季節野菜

最後的甜品是紅豆抹茶小丸子加水果, 碟上畫了個心~ 回味的周年紀念餐

餐廳養住的海鮮很大隻><好想下次再試
2018-07-11
紀念日
美國西冷薄燒
  • 神戶黑豚厚燒
2018-07-12 88 瀏覽
一早已聽聞過呢間鐵板燒 上星期終於可以一試!地方唔大 最多只可以招待十幾個客人!但正正因為咁 可以增加廚師同客人既交流 仲可以欣賞埋維港美景芝士春卷即烤即食 芝士味唔會過重 作為前菜ok!鮑魚配紫菜柚子汁鮑魚好大隻 非常生猛!廚師純熟地將鮑魚煮好 過程中留意到調味料只落鹽 但仍然好夠味 而且鮑魚煮得剛剛好 一切即開!估唔到柚子醬汁加上鮑魚係一個唔錯嘅配搭日本A4和牛牛燒+牛舌心從未食過如此好味嘅和牛燒皮帶薄脆 肉質·超·級·鮮·嫰·同juicy!起初還怕點七成熟會令和牛過老 但竟然仍保持到如此水準 實在令我有絕對驚喜!小女子炒飯雖然只有一碗飯嘅份量 但仍見到廚師嘅心思 絕不馬虎!炒飯粒粒分明 而且口感豐富
一早已聽聞過呢間鐵板燒 上星期終於可以一試!

芝士春卷即烤即食 芝士味唔會過重 作為前菜ok!

鮑魚配紫菜柚子汁

日本A4和牛牛燒+牛舌心
從未食過如此好味嘅和牛燒

• 日本A4和牛厚燒、牛舌心
2018-07-07 99 瀏覽
Came to Hato Teppanyaki last weekend, and was surprised by its high quality. The restaurant has a very good sea view and environment, and they provide dinner set menu with reasonable price.The set started three appetizers, which consisted of Gogi and nuts salad, sea urchin with yam and spring rolls with cheese. All of them were very fresh and tasty. Next, they offered three choices of soup, and I had the mushroom cream soup with truffle. Love its taste a lot! Then we had couple seafood including
The set started three appetizers, which consisted of Gogi and nuts salad, sea urchin with yam and spring rolls with cheese. All of them were very fresh and tasty. Next, they offered three choices of soup, and I had the mushroom cream soup with truffle. Love its taste a lot! Then we had couple seafood including scampi, flat fish and clams. And afterwards it came to the highlight of the night which they served both beef and pork. We had sirloin steak and Kobe Pork, and they served in sliced rolls as well. The meat were very tender, juicy and delicious. Last but not least, we had the seasonal vegetables and fried rice. To wrap up with dessert, we had the green tea maruko with red bean, and some fresh fruits.
Overall, the food quality was very good and portion was big, and they provided excellent service.
早前第一次去食午餐,12:30左右進門沒有人接侍,自己找侍應帶位😑當時只見一枱客人,我們被安排同枱。然後我們選了二個set,一個係龍蝦、美國薄牛肉,另一個係帶子、和牛粒。頭盤係沙律菜加了nuts,幾清新!2.係上帶子伴了些類似沙律醬、青瓜絲、蟹柳做成的汁,味道偏淡。3.係上龍蝦、好新鮮再拌一個辣辣的醬,很好味!但是攪笑的事發生了,這時間上炒飯??我們的主菜還未上,我和先生雙目而視發現同枱客人同時也上炒飯,而侍應也問廚師上炒飯?而侍應才剛放下我們那份炒飯的配料。有想過當下出聲,但她都話係上炒飯,出聲怕換來尷尬。而侍應則將配料送回廚房。只見另一枱三個客人的飯分了五份,真的少得可憐😅炒飯味道不錯,但味道比較濃。所以再上和牛粒、薄燒牛肉都有些失色!個人比較鍾意薄牛肉的煮法配搭特別些,有些昆布在內。整體來說食物👌🏻但服務和專業方面,真的有待加強😑你們的不用心,足以影響食客的心情😔
2018-06-25
2018-07-06 94 瀏覽
鮮有嘗試鐵板燒,若不是朋友推介,真的不知道在尖沙咀亞士厘道有一家樓上鐵板燒店。 難得有機會,就去品嘗一下有專業師傅在我面前烹飪美食的鐵板燒。 食店不算太大,每張鐵板燒枱可坐6位客人,師傅十分健談,會為客人介紹各款菜式的特色和煮法。 今次就試了鐵板燒自選套餐: 【蟹肉季節沙律配日式醬汁】 蟹肉鮮甜美味,甘苦的火箭菜配以日式醬汁,十分惹味。 【大蝦】 蝦肉肉質鮮嫩,爽口彈牙,佐以辣醬,簡直絕配。 【黑毛和牛】 和牛燒到五成熟,肉質軟糯,第一次將和牛沾上芥末,非常匹配。 【炒飯】 熱辣辣的炒飯配上半生熟雞蛋,相當好味。 鐵板燒的價格一般都較高,食物的份量也不算多,如果是大食之人,一定未必滿足。 但講到食物的味道,師傅的手藝確實有水準,大家若有機會,可以一試。

今次就試了鐵板燒自選套餐:

【蟹肉季節沙律配日式醬汁】
蟹肉鮮甜美味,甘苦的火箭菜配以日式醬汁,十分惹味。

【大蝦】
蝦肉肉質鮮嫩,爽口彈牙,佐以辣醬,簡直絕配。

【黑毛和牛】
和牛燒到五成熟,肉質軟糯,第一次將和牛沾上芥末,非常匹配。

【炒飯】
熱辣辣的炒飯配上半生熟雞蛋,相當好味。