2019-01-09 425 瀏覽
終於都過咗聖誕節旺季啦,街上嘅人潮終於散去。咁我呢日就朋友約咗喺尖沙咀,可以暢通無阻咁行下街,睇吓衫。行行下朋友忽然話想食日本野,咁我哋就即刻上openrice,search下附近有咩好味嘅日本餐廳。最後,我哋就決定試吓呢間德美壽司,聽講佢紅磡總店好好味。我哋行到嚟The One呢頭,再過一個街口就來走厚福街,喺路中間向上望,就見到呢幢「H8」,而德美壽司就係5樓。入到黎,見到呢度燈光好舒服,好柔和,幾啱約埋朋友一齊嚟傾吓計放鬆下。座位方面呢,都唔會好密質質嘅,枱與枱之間都有適當嘅距離。menu方面,夜晚就係散叫既,都幾好呀,想食咩就叫咩,完全冇局限。🍣海膽軍艦壽司 ($62)外形飽滿完整,色澤金黃,表面乾身兼且顆粒明顯,味道鮮甜,口感creamy。🍣火炙左口魚邊壽司 ($45)日本會叫平目魚,呢個左口魚邊好得意既,油脂肥美之餘,肉質又爽口,再炙燒埋,引哂d魚油香味出黎,呢個都係我中意食火炙壽司既主因。🥢金目鯛薄切 ($298)金目鯛係日本伊豆既特產,天氣越凍,就越肥美,姐係每年既12月至2、3月豐收,係日本菜之中,屬於高級魚種。除左顏色鮮紅外,仲有一個特點就係眼睛好大。佢既油脂含量適

海膽軍艦 +火炙左口魚邊壽司

🍣海膽軍艦壽司 ($62)
🍣火炙左口魚邊壽司 ($45)
金目鯛薄切

🥢金目鯛薄切 ($298)
金目鯛係日本伊豆既特產,天氣越凍,就越肥美,姐係每年既12月至2、3月豐收,係日本菜之中,屬於高級魚種。除左顏色鮮紅外,仲有一個特點就係眼睛好大。佢既油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美,再加上少量既柚子皮,令金目鯛既層次更豐富,仲可以蘸一蘸特制酸汁。

最後仲有個甜品添。

總結黎講,我同朋友都好滿意今餐啊,特別係個金目鯛薄切,入口鮮甜味甘,有別於一般白身魚。下次試埋池魚王薄切先!
2019-01-08
海膽軍艦 +火炙左口魚邊壽司
2019-01-09 1165 瀏覽
成日都聽同事講紅磡既德美壽司性價比好高,仲有唔少日本人捧場,但總店紅磡又唔係咁順路,都糾結咗好耐下。呢一日就比我發現原來尖沙咀都有,原來就喺厚福街H8呢幢大廈上面,既然大家咁有緣,咁就擇日不如撞日即刻想去試試佢啦。座位方面呢,雖然未至於好寬敞,但空間咁都幾足夠嘅,起碼都聽唔到隔離枱講咩呀,你知啦一個人食飯係有啲尷尬嘅,不過我已經進入化境,只係世界唔明我姐。壽司盛合 - 美 ($208)一個人食,又驚嗌得多食唔哂,但有想試多啲唔同野,呢個壽司盛盒就完全岩哂我啦!呢個一共有9件壽司,分別係吞拿魚、喜知次(本來應該係油甘魚既)、三文魚、池魚、帆立貝、熟花竹蝦、三文魚子、鰻魚、拖羅茸卷。當中有幾樣印象特別深刻,池魚壽司,口感非常爽脆,脂肪比例適中。三文魚同呑拿魚壽司都好肥美,有淡淡的甘香。三文魚子軍艦,食落卜卜聲,魚油香味滲滿成個口腔。仲有2粒玉子燒,甜甜地,令人非常滿足。醋飯味道同賣相都好好,亦唔會一夾就散,入口溫度微暖,帶有微微醋香。雞皮串燒 ($18)記得上一次食雞皮串燒,係喺日本嘅時候,雖然佢令我好有罪惡感,但真係好好食,燒到脆卜卜,已經唔係平時見到嘅軟林林嘅形態,偶爾食一串都唔係好過

壽司盛合 - 美

壽司盛合 - 美 ($208)

池魚壽司,口感非常爽脆,脂肪比例適中。
三文魚同呑拿魚壽司都好肥美,有淡淡的甘香。
三文魚子軍艦,食落卜卜聲,魚油香味滲滿成個口腔。
仲有2粒玉子燒,甜甜地,令人非常滿足。
雞皮串燒

雞皮串燒 ($18)
記得上一次食雞皮串燒,係喺日本嘅時候,雖然佢令我好有罪惡感,但真係好好食,燒到脆卜卜,已經唔係平時見到嘅軟林林嘅形態,偶爾食一串都唔係好過分姐!食落口又真係做到好似日本啲車就屋咁,又香又脆。為我嘅一人晚餐畫上完美句號。
甜品

今次知道咗原來尖沙咀都有德美壽司,交通方便,食材新鮮又好味,更加有我至愛嘅雞皮串燒,請即刻入飯堂list啊!
2019-01-04
雞皮串燒
甜品
2019-01-05 145 瀏覽
日本料理一定要試下德美又平又抵食,咁岩經過就上左尖沙咀呢間分店就試下啦,上到去都坐滿人,都要等左一陣先有位,所以一早以經諗好食咩。一坐底就叫左一個壽司盛盒,招牌徳美海膽魚生飯,牛油果軟殼蟹卷,同蟹肉忌廉薯餅。我覺得野食上得好快,員工又有禮貌,坐位又舒適。野食質素性價比非常唔錯特別推薦蟹肉餅,雖然冇咩人提起,但我食落就非常唔錯。鮮生飯都好新鮮,份量都好適中,而壽司都幾抵食,件數都幾多。如果下次想食日本野徳美都係唔錯既選擇。

如果下次想食日本野徳美都係唔錯既選擇。

12月28號去食,都仲係冇定食餐牌,限時一個半小時,每人最低消費120未加一。7點去到,冇乜人好多位,食左一陣已經大排長龍,其實之前已經食過沙田圍個間既午市定食,好味所以宜家再食多次。鍋燒烏冬 67同朋友每人叫左一個鍋燒烏冬,本來以為得烏冬,原來仲有隻蝦天婦羅,仲有好多好多菜,D菜全部都好鮮甜好味,仲有幾條粉絲咁,仲有D雞肉,有菇有蟹棒,都幾多料嫁,我本身仲抱住食一個烏冬+雜菜既心態,原來有咁多料,D湯都好好味,食完個烏冬都好滿足好飽~南瓜蕃薯天婦羅以為得烏冬冇餸所以叫左D小食尼配烏冬,南瓜蕃薯天婦羅,兩樣都好味,熱辣辣好脆,唔油,亦都唔大炸粉。汁燒魷魚筒D汁個人覺得有D甜,但D魷魚好彈牙好有口感,都好好味呀~估唔到每人120蚊都好飽飽~朋友直頭個烏冬食左一半已經話飽到崩潰

鍋燒烏冬 67

汁燒魷魚筒

D汁個人覺得有D甜,但D魷魚好彈牙好有口感,都好好味呀~

2018-12-28
2019-01-03 93 瀏覽
成日都聽朋友話德美好食,咁岩今日係尖沙咀就約左朋友諗住試下不過可惜冇得提早book位,一定要walk in 好彩早少少去,唔洗等好耐位分別叫左天婦羅溫泉蛋,火炙左口魚邊壽司,免治雞肉串,芝士年糕同埋一盤壽司天婦羅溫泉蛋個賣相好靚!味道唔係特別驚喜,但都幾好味火炙左口魚邊壽司好味好新鮮,我同朋友都好鐘意食左口魚,燒得唔錯免治雞肉串都好入味,推介芝士年糕就比較普通,分量唔算好多本身我地都好擔心唔夠飽,最後都係抱住個肚走hahaoverall 都坐得舒服,食物質素都幾好!一定會再黎
成日都聽朋友話德美好食,咁岩今日係尖沙咀就約左朋友諗住試下

不過可惜冇得提早book位,一定要walk in
好彩早少少去,唔洗等好耐位

天婦羅溫泉蛋個賣相好靚!味道唔係特別驚喜,但都幾好味

火炙左口魚邊壽司好味
好新鮮,我同朋友都好鐘意食左口魚,燒得唔錯
免治雞肉串都好入味,推介

芝士年糕就比較普通,分量唔算好多

本身我地都好擔心唔夠飽,最後都係抱住個肚走haha
overall 都坐得舒服,食物質素都幾好!一定會再黎
2018-12-03
10 分鐘 (堂食)
港女就至鍾情日本野架啦但而家香港都多左好多日本餐廳質素參差不齊想食好野都想揾的質素穩定既呢間德美就做到啦呢次並唔係我第一次黎但象中上次既魚生都好新鮮因為下午食得太飽晚餐都無叫好多但相當滿意首先黎既係紫蘇沙追魚海膽天婦羅紫蘇葉好香個粉都唔會太厚海膽味最後出好有層次😍之後叫既壽司都到了有海膽,三文魚子芥辣八爪魚,活赤貝甜蝦,池魚,帆立貝火炙左口魚邊壽司全部都好新鮮一間日本餐廳保持到食物既質素客人先會有回頭所以,我是一定會再黎的最後叫左個野菜牛肉鍋暖下肚甜甜地食完暖笠笠下次想食新鮮日本野既你地都可以考慮下徳美難怪甘多人幫襯同越開越多分店
港女就至鍾情日本野架啦
全部都好新鮮
一間日本餐廳
保持到食物既質素
客人先會有回頭
所以,我是一定會再黎的
最後叫左個野菜牛肉鍋暖下肚
甜甜地食完暖笠笠
下次想食新鮮日本野既你地都可以考慮下徳美
難怪甘多人幫襯同越開越多分店
2019-01-03 146 瀏覽
沙田嗰間德美我就食得多今日經過尖沙咀見到呢度都有一間所以就決定試吓呢度間味道係點同樣都係德美但係尖沙咀呢一間比起沙田選擇就少咗好多今次揀咗平時喺沙田冇食開既銀鱈魚定食同埋天婦羅定食頭盤同樣係沙律同埋蒸蛋但係沙田嘅沙律係蔬菜沙律配黑醋尖沙咀呢間係蟹子沙律🥗雖然兩個沙律唔同唔可以直接比較但係始終都係鍾意食沙田得味嘅沙律多啲因為沙田嗰間嘅沙律裝得滿滿唔知呢度呢一間好似求其執一執青瓜絲俾你已經計方面亦都係沙田比較好相信大家睇相都睇得出呢度嘅蒸蛋過咗火所以食落口已經唔夠滑身不過都係好食嘅👌🏻天婦羅定食喺沙田嗰間係冇嘅所以特登叫黎試吓天婦羅應該係即炸所以嚟到嘅時候都仲好脆而且炸粉唔會太厚,食落口亦都唔會太油而蝦既size亦都好大,味道都唔錯只可食呢個定食本來係配牛肉烏冬但係店員唔記得咗上烏冬最後食晒個天婦羅先追單牛肉烏冬嘅質素亦都只係普通銀鱈魚🐟方面,其實銀雪魚本身就好好食但係係配搭方面好似有啲錯誤感覺上係唔應該配沙律醬而銀雪魚就算吾點沙律醬本身都有啲甜甜地嘅汁雖然覺得有啲怪怪地不過整體來講都可以接受最後找到甜品🍮尖沙咀嘅德美終於贏番一次因為平時係沙田食開嘅甜品係杏仁豆腐但係呢度食嘅係沒茶紅豆糕配
沙田嗰間德美我就食得多

不過都係好食嘅👌🏻

天婦羅定食喺沙田嗰間係冇嘅
所以特登叫黎試吓
天婦羅應該係即炸所以嚟到嘅時候都仲好脆
而且炸粉唔會太厚,食落口亦都唔會太油
而蝦既size亦都好大,味道都唔錯
只可食呢個定食本來係配牛肉烏冬
但係店員唔記得咗上烏冬
最後食晒個天婦羅先追單

牛肉烏冬嘅質素亦都只係普通

銀鱈魚🐟方面,其實銀雪魚本身就好好食
但係係配搭方面好似有啲錯誤

要做到呢一種服務質素可能真係比較難

2018-12-29
午餐
2019-01-03 71 瀏覽
The food here is actually pretty good but the reason why I won’t come again is the ridiculously long queue FOR THE ELEVATOR, not even the resto lolWe waited a good old 15minutes for the elevator, and another 20 minutes for getting into the restaurant on a Wednesday night (not a public holiday).The sushi are of good quality and I really like their fried eggs with the name of the resto ‘engraved’ on top. Very airy in texture and super rich in egg flavor.I also recommend their ox tongue skewers whi

I also recommend their ox tongue skewers which taste better than some high-end skewer restaurants!!
2019-01-02 162 瀏覽
上次講過黎呢度食Lunch既性格比會高D之後.. 今次終於真係黎呢度lunch喇!要慶祝一下踏入2019年.. 希望有個好開始呀! 今次一行10人… 12:30pm上到去已經爆左半場喇! 所以店方安排左一間房仔比我地.. 大慨可以坐到14個人… Lunch menu大慨係咁樣..其實食物同dinner既差唔多.. 可能係賣相有小小分別~ 今次揀左<<壽司定食配牛肉烏冬>> $97呢個Set有6件壽司加一個牛肉烏冬~ 份量其實都足夠一個男生食用.. 6件壽司有: 三文魚、油甘魚、帶子、熟蝦、蔥吞拿魚腩蓉 & 三文魚籽壽司仲有2粒德美signature既燒玉子.. 壽司上面既刺身全部都肥美,新鮮..而且係厚切呀!!! 唔錯唔錯! 個人最鍾意就係油甘魚同帶子!!油甘魚入口會有小小溶化既感覺 好滿足~而帶子就非常鮮甜又大粒! 好想再食多一粒 >< <<牛肉烏冬>> 就中規中矩~ 有2片牛肉, 牛味唔算太突出! 烏冬都OK彈牙..唔智點解有片魚片😂😂😂但幾好食🥰🥰
要慶祝一下踏入2019年.. 希望有個好開始呀!

Lunch menu大慨係咁樣..

其實食物同dinner既差唔多.. 可能係賣相有小小分別~

今次揀左<<壽司定食配牛肉烏冬>> $97

仲有2粒德美signature既燒玉子..

個人最鍾意就係油甘魚同帶子!!
油甘魚入口會有小小溶化既感覺
好滿足~
而帶子就非常鮮甜又大粒! 好想再食多一粒 ><

唔智點解有片魚片😂😂😂但幾好食🥰🥰
2019-01-02
2018-12-28 901 瀏覽
徳美壽司🍣 周二,森仔和女朋友放工後,去左尖沙咀食野拍拖仔。行下行下,去到好出名的徳美壽司🍣。餐廳外表和網評都好正,就去試下佢!一到餐廳,就見到長長的人龍,大約8-10人。甘我地為左試都照等啦。睇佢餐廳裝潢亦都新淨同日本風。特別刺身部果邊,師傅即場製作手握壽司和手卷等。😆😆係等侯的過程,森仔睇下餐牌,製作精美亦有清楚展示食物賣相👍🏼最重要睇到當中的食物種類好多,有刺身壽司,串燒和火鍋等森仔叫左3款壽司🍣,包括:三文魚,帆立貝和炙燒三文魚🍣三文魚係好新鮮,油脂分佈得好好,又肥美,一絕👍🏼而壽司飯係手握的,和醋飯做得好好食,味道適中,和刺身配合得天衣無縫。而帆立貝亦都好鮮甜,仲要大大粒,完全冇腥苦味😂至於炙燒三文魚更加係正中之正👍🏼👍🏼👍🏼三文魚燒到入口即溶,食落口仲暖暖的🤓🤓仲要配上沙律醬😆味道口感都提升了一個層次👍🏼另外,我地亦叫左芝士鰻魚卷物。這個卷物,森仔覺得正常,和街外的一樣,沒什麼特別。正常係鰻魚和芝士都好搭配,而鰻魚非常林身,和滿滿的燒汁味😍😍鍋燒烏冬這個烏冬超出森仔預期的好食。雖然個湯底清一點,不是森仔杯茶。但係,個烏冬好彈牙👍🏼👍🏼令人人食到停唔到口!而當中仲有好多配料,
徳美壽司🍣
周二,森仔和女朋友放工後,去左尖沙咀食野拍拖仔。
行下行下,去到好出名的徳美壽司🍣。
餐廳外表和網評都好正,就去試下佢!

一到餐廳,就見到長長的人龍,大約8-10人。
甘我地為左試都照等啦。
睇佢餐廳裝潢亦都新淨同日本風。
特別刺身部果邊,師傅即場製作手握壽司和手卷等。😆😆
最重要睇到當中的食物種類好多,有刺身壽司,串燒和火鍋

森仔叫左3款壽司🍣,包括:三文魚,帆立貝和炙燒三文魚🍣

三文魚係好新鮮,油脂分佈得好好,又肥美,一絕👍🏼

而帆立貝亦都好鮮甜,仲要大大粒,完全冇腥苦味😂

仲要配上沙律醬😆味道口感都提升了一個層次👍🏼

另外,我地亦叫左芝士鰻魚卷物。
這個卷物,森仔覺得正常,和街外的一樣,沒什麼特別。

鍋燒烏冬
這個烏冬超出森仔預期的好食。
雖然個湯底清一點,不是森仔杯茶。
但係,個烏冬好彈牙👍🏼👍🏼令人人食到停唔到口!
而當中仲有好多配料,包括炸蝦🍤天婦羅,蔬菜,蟹棒,冬茹,蘿蔔和窩蛋😍😍😍😍
味道都非常之好,幾值得👍🏼

軟殻蟹手捲
最後,森仔在飽左8成的情況下,都被e個吸引到!
因為佢真係太正了🤓🤓
外脆內多汁,蟹肉鮮味,沒有雪味😆
而紫菜亦十分之脆身!🤓
連埋壽司飯和軟殻蟹一齊食,再沾上豉油,正子👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
  • 牛油果軟殻蟹卷
  • 壽司
2018-12-21 199 瀏覽
德美壽司喺尖沙咀厚福街,因為位置非常方便而且價錢相對便宜,所以都食過好幾次。今次又食下新野,要讚一下 辛味櫻花天婦羅卷,本身餐牌無相,以為同普通天婦羅卷物或者壽司差唔多,點知出到黎個賣相一分驚人,差d以為自己叫錯,壽司卷外部以天婦羅炸醬炸脆,卷物面頭有辣味三文魚同蟹子,而入面則有牛油果同紫菜,配埋日式甜沙律醬,記住要一淡擺落口先可以完整感受到由外面天婦羅以及裡面紫菜加埋形成既獨特口感,$78既價錢絕對超值,如果唔係因為食到最後先叫已經飽肯定會再叫多碟。兩人加埋總計$639,已經又有刺身前菜沙律壽司燒物卷物,食到飽飽,真係好抵食。除左適合聚會,亦十分適合情侶一齊黎食。

2018-12-21 173 瀏覽
一坐低先叫左碟枝豆過下口癮,我地兩個都鍾意食刺身,所以一開始叫左一個刺身拼盤,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、油甘魚、帆立貝同埋玉子。刺身好新鮮鮮甜,由其帆立貝。 壽司方面叫左帆立貝、火炙鰻魚壽司同芥辣八爪魚軍艦。帆立貝同刺身一樣都係咁鮮甜,火炙鰻魚同軍艦都好食。食完生野,之後我地集中叫串燒同其他小食,叫左個燒青椒仔、雞翼、地雞大蔥串、七味燒雞腎、雞軟骨、免治雞肉串、蟹子沙律同埋辛味櫻花天婦羅卷。串燒整體水平好有驚喜,每款燒物無論調味同火候都控制得好好,唔會過熟而乾身,外皮亦都香脆,比起不少專營串燒店既質素更加高。食飽飽每人都唔使250,能夠以呢個價錢係尖沙咀地段享用到咁精美既日本料理,性價比十分高,

2018-12-16 235 瀏覽
這天與好姊妹去尖咀行街,日本控的她不怕寒風又想吃刺身,就帶我去她食過不錯的餐廳。餐廳在食肆林立的H8內,我食左tea不餓所以叫小小嘢share就算。叫左原排燒魷魚鬚($30)。幾爽口,用燒汁燒,惹味之餘帶點香甜味。另外叫左一個刺身飯,朋友說份量唔細,兩個女仔share啦就。德美海膽魚生飯($158),海膽不是主角,海膽份量比想像中少,但幾鮮甜。另外仲有帶子,三文魚,蝦,油甘魚,三文魚籽,蟹籽,蟹棒及玉子等。其實都好豐富,最欣賞係刺身飯非白飯,而係有飯素漬物拌醋飯,唔會話食完餸唔想食飯。唔錯,百幾蚊,比很多丼飯專門店抵食。整體刺身新鮮而且性價比高,可以一試。

這天與好姊妹去尖咀行街,
日本控的她不怕寒風又想吃刺身
就帶我去她食過不錯的餐廳。
餐廳在食肆林立的H8內,
我食左tea不餓所以叫小小嘢share就算。

叫左原排燒魷魚鬚($30)。

幾爽口,用燒汁燒,惹味之餘帶點香甜味。
另外叫左一個刺身飯,朋友說份量唔細,
兩個女仔share啦就。

德美海膽魚生飯($158),海膽不是主角,
海膽份量比想像中少,但幾鮮甜。
另外仲有帶子,三文魚,蝦,油甘魚,
三文魚籽,蟹籽,蟹棒及玉子等。
其實都好豐富,最欣賞係刺身飯非白飯,
而係有飯素漬物拌醋飯,唔會話食完餸唔想食飯。
唔錯,百幾蚊,比很多丼飯專門店抵食。

整體刺身新鮮而且性價比高,可以一試。
2018-12-16 196 瀏覽
每次黎H8都見到德美好多人等,所以都無食到。今次就終於的起心肝book個位試下佢。三文魚䰵軍艦三文魚䰵好新鮮,比一般嘅新鮮,濃味啲,脆身啲。油甘魚腩壽司幾肥而且夠厚,魚油香味都好濃。飯都好淋身,唔散。池魚壽司魚味幾濃。飯就同油甘魚一樣。炸三文魚皮油溫控制唔錯,唔會太淋油。好脆口。櫻花蝦菜餅天婦羅炸得好乾身,不過粉有少少厚左啲啲。活鰻魚朴葉飯海鮮炒飯炒飯炒得幾粒粒分明。而且都幾夠料。總結:呢度嘅壽司嘅質素係全店最好,普遍魚生係新鮮又唔會太薄。如果我下次再黎一定會食再試多啲呢度嘅壽司。
三文魚䰵軍艦
三文魚䰵好新鮮,比一般嘅新鮮,濃味啲,脆身啲。

油甘魚腩壽司
幾肥而且夠厚,魚油香味都好濃。飯都好淋身,唔散。

池魚壽司
魚味幾濃。飯就同油甘魚一樣。
炸三文魚皮
油溫控制唔錯,唔會太淋油。好脆口。
櫻花蝦菜餅天婦羅
炸得好乾身,不過粉有少少厚左啲啲。
活鰻魚朴葉飯
海鮮炒飯
炒飯炒得幾粒粒分明。而且都幾夠料。

• 壽司
📍尖沙咀📍性價比超高嘅壽司店❤️今次嚟要咗個壽司盛合😍每樣食材真係好新鮮😏而且壽司飯都握得幾好,唔會鬆散👌🏻雖然我本身唔係幾舒服無咩胃口🙈但都食咗啲😽因為真係太吸引🤩而且呢度有我最鐘意嘅茶碗蒸🍵係海膽蒸蛋🤓仲有蒜味牛油活青口同煎餃子☺️☺️都好好味💓坐bar枱仲可以望住師父整壽司🍣仲怕我地肚餓整住一半盛合俾我地,後來知道我地想等齊曬啲壽司影相,特登做咗俾我地先,好細心😘
📍尖沙咀📍性價比超高嘅壽司店❤️
而且呢度有我最鐘意嘅茶碗蒸🍵係海膽蒸蛋🤓