2019-03-12 55 瀏覽
尖沙咀樓上的一間日式餐廳,餐廳的名叫德美,樓上雖然店鋪細細,但足足可以容納60個人,還有一張吧直枱,可以直接望到壽司師傅親手做的壽司,我們點了一客牛肉炒飯,上枱時,仲熱辣辣的石鍋承載已炒好的牛肉飯,食到最後尾的時候,有一片片的飯焦,飯焦非常香口。另外有兩款天婦羅:分別是雜菜天婦羅和日本番薯天富羅,雜菜天婦羅分別是用南瓜,番薯,秋葵,毛豆,茄子,冬菇和金針菇,這款雜菜天婦羅做工非常用心,上枱時碟上舖上隔油紙,雜菜天婦羅入口時一點皃油膩都沒有,尤其是外面的炸粉非常之香脆可口。六件的番薯天婦羅,經由炸至金黃食,入口不覺得油膩感。炒野菜,有椰菜,芽菜,洋蔥絲,紅蘿蔔絲,加上特色的日式醬汁,非常美味,最後還有兩客送贈餐後甜品,是糯米搓成的糯米糍,外面有一些花生粉,味道10分特別。

今晚媽媽決定吾煮飯 我同屋企人就嚟到尖沙咀厚福街揾好野食😋😋😋 由於媽咪中意食日本菜,我地就揀左德美壽司🍣🍣🍣果日7.幾去到好彩都吾洗等位 我地一行3人就叫壽司拼盤-美 三文魚刺身 蝦天婦羅 燒鯖魚 鰻魚朴葉飯share🤪🤪🤪壽司拼盤好豐富 有帆立貝 大大粒的飛魚子 玉子 吞拿魚 油甘魚 三文魚🍣 全部都好新鮮 尤其帆立貝好厚 好鮮甜 飛魚子卜卜脆😍😍😍三文魚刺身好肥美 溶雪做得好好😋 蝦天婦羅吾會油膩 食落好爽脆🥰 燒靖魚質素正常 好多人都推薦鰻魚朴葉飯 鰻魚同樣地都係好厚好肥美 飯帶有少少朴葉味 但略嫌吾夠多汁 吾可以撈飯食😗😗😗但整體刺身壽司炸物都好正 一定會再嚟😝😝😝😝推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

但整體刺身壽司炸物都好正 一定會再嚟😝😝😝😝

推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-03-12
  • 刺身拼盤
2019-03-12 38 瀏覽
今日同朋友去慶祝生日,於是就去咗呢間日本餐廳。我哋叫咗個玉子燒,好甜好好食,仲叫咗個鰻魚飯,鰻魚汁又多,鰻魚有大條好肥美。仲叫咗個燒茄子,茄子我就覺得一般,燒到有陣燶味。
2019-03-12 41 瀏覽
原本朋友comment一般但我覺得要親身體驗才知龍🐉或蟲🐛我覺得不錯,好新鮮,份量亦足夠👍🏻不過只能walk in,所以我選擇食early dinner限坐90mins,所以食完便尖沙嘴行街不過服務一般,叫了烏冬,好遲才到但整體ok
原本朋友comment一般

但我覺得要親身體驗才知龍🐉或蟲🐛

我覺得不錯,好新鮮,份量亦足夠👍🏻

限坐90mins,所以食完便尖沙嘴行街

不過服務一般,叫了烏冬,好遲才到

但整體ok
每隔一段短時間,總會心思思想到德美吃飯,這天媽媽與爸爸罷工,我就順理成章約同事放工後,到德美位於尖沙咀厚福街分店開餐。 由於時間尚早,來到餐廳的時候,店內只有兩枱客人,而入座時店員亦向我表示餐廳設有90分鐘用餐時間。 蟹柳卷 一客六小卷,帶點小清新感覺,蟹柳卷味道清甜,一啖一口很快就KO了。 魚子蒽拖羅茸飯 一如以愛,我點了最愛的魚子蒽拖羅茸飯,丼飯跟上沙律、麵豉湯及甜品。 丼飯非常大碗,拖羅茸份量比飯還要多,拖羅茸超級肥美,帶有獨特的魚油香味,口感細滑軟綿,每一口都令人非常滿足,而除了有拖羅菆外,還有三文魚籽、青瓜絲、日本豆苗芽及鵪鶉蛋,將鵪鶉蛋與拖羅茸攪拌後,味道會更加潤澤,絶對是必食推介。 鍋燒烏冬 同事點了鍋燒烏冬,湯底的味道非常鮮甜,而鍋內的材料豐富,包括有天婦羅蝦、雞肉、雞蛋、冬菇及蔬菜等,天婦羅蝦香脆彈牙,雞肉嫰滑不粗鞋,配上口感煙韌富彈性的烏冬,讚。

蟹柳卷

魚子蒽拖羅茸飯

鍋燒烏冬

2019-03-11
2019-03-09 2679 瀏覽
德美是我在尖沙咀工作時候的飯堂,離開舊公司後,對上一次食已經系一年前带新加坡朋友過來食晚飯。今日同舊同事食飯,就選擇這間我們的飯堂。首先我們當然要點活鰻魚朴葉飯, 超鍾意這一個鰻魚,因為佢個鰻魚好大條,兩三個人一齊分享都可以。用木盒承載著,中間有一塊荷葉飯墊底,領導米飯有一種荷葉香, 97蚊非常抵食。再加上又一換海苔麵豉湯,有好多海帶,美味又健康。牛油果軟殼蟹卷。牛油果沙得好, 軟腳蟹炸得好脆,一咬落去卜卜脆嘅感覺,再加上有啲青瓜絲,減省了炸物的油膩感。 三文魚腩壽司,新鮮肥美,好食。燒牛舌,牛舌咬落去肉汁四溅。口感十足,它燒烤過程當中用了黑椒,為牛舌帶上一點辛辣,非常惹味。最好的就是他沒有干巴巴的感覺。炸雞軟骨。炸得好脆唔油膩,下面有一些白色嘅炸粉絲, 而且佢有沙律醬同埋青檸非常之好味。 燒腐皮餃子自家製。腐皮煎得有點過火了。入邊係豬肉餡,有好多油,有少少失望。三種炸物之中最好是雞軟骨。汁燒魷桶,魷魚是新鮮的,爽脆,雖然怕膽固醇但係我都食咗好多,另外豉油燒汁好好味。因為以上所點的東西都好好食,所以我們又加了一個order.泡菜豬肉鍋,喜歡她的泡菜好爽脆,湯底酸辣適中,有粉絲,金菇,小

今日同舊同事食飯,就選擇這間我們的飯堂。

再加上又一換海苔麵豉湯,有好多海帶,美味又健康。

三文魚腩壽司,新鮮肥美,好食。

三種炸物之中最好是雞軟骨。

因為以上所點的東西都好好食,所以我們又加了一個order.

泡菜豬肉鍋,喜歡她的泡菜好爽脆,湯底酸辣適中,有粉絲,金菇,小棠菜,甘筍絲,豆腐,這些健康食材。最喜歡他的湯。

燒三文魚頭,同事愛點的。三文魚頭最好用來燒,逼出他們的油份,三文魚肉嫩滑。好味道。

同事們都很喜歡我選擇這間餐廳,雖然要排隊等了半個鐘,但也是值得的。工作上的辛苦,是同事才明白,是一齊打拼的好朋友,互相支持,互相鼓勵,希望佢有更好嘅人生。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
  • 汁燒魷桶
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 活鰻魚朴葉飯
2019-03-07 81 瀏覽
星期五happy friday, 這家日本餐廳想試好耐,今日我們一行四人就決定walk in一試。可惜今日沒有提供壽司盛合,所以沒有散叫太多壽司。燒牛舌 $40燒得剛好,不嚡口不會太韌。火炙左口魚邊壽司 $45炙燒後甘甜魚油滲出, 食落更覺濃郁甘香,入口即溶。溫泉蛋天婦羅 $47溫泉蛋好嫩滑,外脆內嫩,好特別。鰻魚炒飯 $120大大碟,很足料魚子葱吞拿魚腩茸飯 $138厚厚的呑拿魚茸在暖暖的飯面,每一口都大滿足。德美海膽魚生飯 $158厚切魚生,鮮甜肥美,但我就略嫌海膽不夠鮮甜,而蝦並不是刺身甜蝦。到卷物了,不要以為得四件要幾十元好貴,但其實每一件都好大件,好足料。我們點了兩款:牛油果軟殻蟹卷 $77, 大蝦天婦羅呑拿魚茸卷 $82。食了那麼多凍食,來個鍋物暖胃就最好不過。風味海鮮鍋 $94,最愛的是吸收了湯底精華的粉絲🤭。每人送上一件抹茶麻糬作結是日消費每人$220

可惜今日沒有提供壽司盛合,所以沒有散叫太多壽司
燒牛舌 $40
燒得剛好,不嚡口不會太韌。

火炙左口魚邊壽司 $45
炙燒後甘甜魚油滲出, 食落更覺濃郁甘香,入口即溶。

溫泉蛋天婦羅 $47
溫泉蛋好嫩滑,外脆內嫩,好特別。

鰻魚炒飯 $120
大大碟,很足料

魚子葱吞拿魚腩茸飯 $138
厚厚的呑拿魚茸在暖暖的飯面,每一口都大滿足。

德美海膽魚生飯 $158

每人送上一件抹茶麻糬作結

是日消費每人$220

2019-03-07 69 瀏覽
很喜歡的日式居酒屋已經來了幾次,水準亦能保持。👍🏻略嫌輪候時間較長,但值得等待⌛️特別推介,必食鵝肝壽司。第一次食完就對他念念不忘🤤 每次來都是指定菜式。煎得非常甘香,肥美肉厚。舔舔脷指數爆燈!😋😋😋另外,軟殼蟹牛油果卷就比較一般了。壽司種類繁多,食材新鮮可靠。推介,炙燒左口魚,帶子壽司和三文魚子壽司。還有其他小吃,例如炸雞軟骨也不錯,也是每次必叫的菜式。
很喜歡的日式居酒屋

已經來了幾次,水準亦能保持。👍🏻
略嫌輪候時間較長,但值得等待⌛️

鵝肝壽司

另外,軟殼蟹牛油果卷就比較一般了。
軟殼蟹牛油果卷

壽司種類繁多,食材新鮮可靠。
推介,炙燒左口魚,帶子壽司和三文魚子壽司
多款壽司

還有其他小吃,例如炸雞軟骨也不錯,也是每次必叫的菜式。

鵝肝壽司
多款壽司
2019-03-07 63 瀏覽
夜晚約左兩個好耐無見既朋友食飯,佢地問我有咩好介紹,就帶佢地黎試下,好彩有訂位,好full! 一個半鐘就要交枱,如果想慢慢食同朋友吹水既就唔係太啱,同埋都比較嘈,講野要好大聲先聽到...叫左鵝肝帶子卷,鵝肝好香,我次次黎都會叫,仲有軟殻蟹卷,但今日食,軟殻蟹得好少。仲有鰻魚和風卷,必食!配埋牛油果+沙律醬,好fresh, 但要小心鰻魚有骨。海膽軍艦-海膽新鮮,最正係紫菜仲脆既,好怕食d軍艦既紫菜係淋左。整體食物都好滿意。但侍應唔夠人手,做唔切,叫好耐先有人落單
整體食物都好滿意。但侍應唔夠人手,做唔切,叫好耐先有人落單
2019-03-03 105 瀏覽
德美一向cp值高,所以久唔久都會返去食,回頭率極高。每人最低消費$120 ,限時90mins。火炙左口魚邊($45)是我的最愛,每次必點!用藍色碟好靚,左口魚邊魚油飽滿,肥美得黎又好有口感,令人想一再encore。寿司環節帆立貝寿司($38)厚身大塊,鮮甜無比,無得輸!海膽魷魚寿司($50),魷魚質地滑lu lu有咬口,配海膽的甘甜,一試難忘。甜蝦寿司($36)賣相精緻,味道十分鮮甜。蟹肉蟹膏軍艦($43)爆多蟹肉,蟹味濃郁。大阪風免治墨魚串($38),肉質扎實彈牙,配沙律醬、甜醬汁和木魚,章魚燒個種sauce,好有特色。燒牛舌($40)爽脆,加了少許鹽和黑椒,已經超好味,非常有質素!地雞大蔥串($32),雞肉燒得很香,帶點焦,用兩種蔥切絲,很用心,加埋一齊食很好吃。送上芒果豆腐甜品,so sweet!
德美一向cp值高,所以久唔久都會返去食,回頭率極高。

每人最低消費$120 ,限時90mins。

寿司環節

帆立貝寿司($38)厚身大塊,鮮甜無比,無得輸!

甜蝦寿司($36)賣相精緻,味道十分鮮甜。

蟹肉蟹膏軍艦($43)爆多蟹肉,蟹味濃郁。

送上芒果豆腐甜品,so sweet!
  • 海膽魷魚寿司
  • 蟹肉蟹膏軍艦
  • 燒牛舌
  • 地雞大蔥串
  • 帆立貝壽司
2019-03-02 85 瀏覽
係尖沙咀晚餐,如果諗唔到食咩,去H8梗有一間岩食的餐廳。今次去左朋友一直推介的德美,因為佢食過大圍個間一直好鍾意,今日見我未試過,就大家一齊黎試下尖沙咀分店。接近8點左右,餐廳都好多食客,幾乎滿客。等左一陣先可以入座。以木為主的裝修,空間唔算好大,不過尚算坐得舒服。納豆卷($30)不是每間日式料理店都有提供納豆卷,乾脆的紫菜加上黏口的飯粒和納米,口感和味道都很好。燒牛舌($40)唔算特別厚身,咬落好軟嫩。而且好香牛味,簡單用鹽和黑椒做調味已經好好食。銀雪魚西京燒($94)銀雪魚做得好滑,而且保留住著身的肉汁,所以食落肉質好嫩滑。不知道是否我最近食得比較清淡的關係,我個人覺得味道比較咸(但寶寶又覺得剛好)。配上混了煙肉粒的香滑薯蓉,甚是好食。三色魚生飯($128)(連味噌湯和沙律)三色魚生飯,包括三文魚﹑吞拿魚﹑帆立貝和蟹籽。魚生片好新鮮,魚質軟嫩。飯的味道都不錯,加點甜豉油調味已經好好食。仲附上味噌湯和小沙律。食完仲有黃豆蕨餅送上呢。
係尖沙咀晚餐,如果諗唔到食咩,去H8梗有一間岩食的餐廳。

以木為主的裝修,空間唔算好大,不過尚算坐得舒服。

納豆卷($30)

燒牛舌($40)

銀雪魚西京燒($94)

銀雪魚做得好滑,而且保留住著身的肉汁,所以食落肉質好嫩滑。

配上混了煙肉粒的香滑薯蓉,甚是好食。

三色魚生飯($128)(連味噌湯和沙律)

飯的味道都不錯,加點甜豉油調味已經好好食。

仲附上味噌湯和小沙律。

食完仲有黃豆蕨餅送上呢。
一直已經很想試的一間日本料理餐廳,這天去厚福街先知原來這裡也有一間分店。因為時間尚早,便打算看看是否有位,幸運地2個人可以入座。時間稍過,晚餐時間真的食客不斷呢。餐廳有BAR枱的位置可以看到師傅作菜的樣子。MENU選擇都好多元化。三文魚腩壽司($39)﹑油甘魚腩壽司($49)和海膽﹑三文魚子﹑吞拿魚茸壽司($82)刺身好新鮮肥美。海膽顏色偏淡,不過一點都唔苦,食落帶點甘香,值得一試。燒雞翼($22)雞翼已經做了開邊,雞皮燒到香脆金黃色,咬落肉質依家嫩滑,仲保持到肉汁。洋風鰻魚PANCAKE($59)這個鰻魚PANCAKE的配搭很有趣。外層的PANCAKE是微甜的,而鰻魚是咸的,食落又唔會覺得唔夾。PANCAKE質地好細滑厚身,而且好香蛋味。包住鰻魚﹑芒果﹑蟹籽和青瓜等,食落好FRESH,而且又配上沙律醬,很開胃。三色魚生飯($128)好豐富的一個魚生飯,有三文魚﹑吞拿魚﹑帆立貝和蟹籽,而且每片刺身都好大片同厚身。價錢十分實惠。飯的味道都不錯,加點甜豉油調味已經好好食。而且仲包埋湯和沙律呢。晚後餐廳會送上黃豆粉蕨餅,煙韌口感。

時間稍過,晚餐時間真的食客不斷呢。

餐廳有BAR枱的位置可以看到師傅作菜的樣子。

MENU選擇都好多元化。

刺身好新鮮肥美。

海膽顏色偏淡,不過一點都唔苦,食落帶點甘香,值得一試。

燒雞翼($22)

洋風鰻魚PANCAKE($59)

PANCAKE質地好細滑厚身,而且好香蛋味。

三色魚生飯($128)

飯的味道都不錯,加點甜豉油調味已經好好食。

而且仲包埋湯和沙律呢。

晚後餐廳會送上黃豆粉蕨餅,煙韌口感。
2019-02-28 58 瀏覽
係香港好難搵到啲高質親民價日本野不過真係好多人食 唔想等位就早啲去呢個拼盤係我必食因為2個人呢個份量加1至2個熱食就好夠飽❤️😍😍啲壽司都好新鮮 職員又有禮貌最後仲有個小甜品😍😍回頭率極高👍🏻👍🏻👍🏻
係香港好難搵到啲高質親民價日本野
壽司都好新鮮 職員又有禮貌
最後仲有個小甜品😍😍
回頭率極高👍🏻👍🏻👍🏻
2019-02-26 76 瀏覽
今日收工約咗朋友在尖沙咀食飯,嚟到厚福街H8,睇完樓下水牌,最後決定揀返食開嘅德美壽司🍣🤣德美壽司最出名就係卷物👍🏻👍🏻所以我哋都唔執輸叫咗兩款,牛油果軟殼蟹卷同埋蔥拖羅蓉卷!呢度嘅卷物出咗名足料,淨係睇見蔥拖羅蓉卷上滿滿嘅拖羅就已經滿足晒!牛油果軟殻蟹4件已經有成半隻軟殻蟹,真係絕不欺場!除咗足料,食材亦都非常新鮮,蔥拖羅卷令人一試難忘!真係好好味🤤🤤好耐無食過茶漬飯,所以今日叫咗個三文魚茶漬飯!🍣🍵茶香正正解咗三文魚嘅油膩感,好清爽!🍚稻庭烏冬口感煙軔,清清淡淡一個湯上已經好好味!🍜🍜食飽飽仲有綠茶蕨餅做甜品,綠茶味十足,仲唔會太甜😋埋單都只係305蚊,絕對係高質之選👍🏻👍🏻👍🏻

稻庭烏冬口感煙軔,清清淡淡一個湯上已經好好味!🍜🍜

2019-02-25
2019-02-23 84 瀏覽
聽朋友講厚福街多咗好多好嘢食,於是去睇下,果然冇講錯,行咗一個圈,就揀咗呢間日本店上到去地方唔算好大,而且都好多人,好彩等左一陣就有位,打開個Menu睇吓,除咗壽司之外都有唔少嘅選擇首先我地點左幾款壽司包括:三文魚腩壽司,帆立貝壽司,活赤背壽司同埋火炙左口魚壽司,每款壽司都大大件而且用料非常之新鮮活鰻魚朴葉飯,呢個鰻魚飯,都係其中一個我食過最好味嘅之一,鰻魚嘅肉質嫩滑,加上獨有嘅醬汁,配襯起上嚟值得推介蒜味牛油活青口,青口就食得多啦,煮到生生哋嘅就第一次食,感覺又好唔錯喎,而且冇熟咗嘅青口咁硬,好鮮甜番薯拼南瓜天婦羅,咬開個番薯入邊出晒煙,外邊就趣卜卜,火候啱啱好
2019-02-19
10 分鐘 (堂食)