2019-04-07 57 瀏覽
前幾日同家姐去咗一間日本餐廳度食壽司,因為係朋友介紹嘅,所以都唔知好唔好食。我哋一於去試吓...我哋嗰日好早就到咗,所以都仲未有好多人,地方都好舒服。呢度嘅嘢食都有好多可以揀,不過都係主要食刺身同埋壽司為主。我哋就叫咗啲壽司同埋天婦羅。我哋叫咗呢個和牛壽司,牛肉嘅顏色都好鮮紅色,味道好新鮮,仲有牛肉味。呢個係大蝦天婦羅,天婦羅炸得好新鮮,蝦肉好爽口同埋彈牙,粉漿都唔厚,炸得好鬆化。呢個係士多啤梨汁鐵板鵝肝,鵝肝下面仲有一片多士,鵝肝好厚身好甘香,士多啤梨汁味道酸酸甜甜,中和到鵝肝嘅油膩感

我哋嗰日好早就到咗,所以都仲未有好多人,地方都好舒服。

• 天婦羅
2019-04-05 99 瀏覽
德美就真係聽過但係未食過😋😁拉埋個fd 黎啦☺️餐廳分左普通坐枱同吧枱😁侍應話無所謂叫我地揀位坐🤔喂!緊係坐吧枱啦☝🏻仲可以近距離欣賞師傅啲刀功☝🏻☝🏻我地落完單好快就有野食到🥳🤤我唔客氣啦😌首先上既係⛅️壽司🍣🍣分別有大拖羅⛅️三文魚腩⛅️油甘魚腩☝🏻食落有清甜魚味😌尤其是大拖羅入口即溶食到滿口油香⛅️軍艦就有海膽,三文魚子,同蔥拖羅茸😍食落味道甘甜🤣質感細膩💓一啲腥味都無☺️喜歡⛅️卷物就有牛油果軟殼蟹卷🥳軟殼蟹既炸粉一啲都唔厚😁配合埋牛油果食落一啲都唔漏既⛅️野菜牛肉鍋☺️有牛肉野菜同粉絲👍🏻飽飽之選侍應哥哥都好細心咁俾左兩隻碗我地分個鍋食😌分左兩碗之後重有好大鍋可以慢慢食🤣🤣🤣⛅️汁燒魷筒燒到好香脆但食落一啲都唔乾身重好多汁🤤🤤⛅️Asahi 飲番個日本啤,relax relax我地食飽埋單之後侍應哥哥重送奶凍甜品俾我地食😍奶凍口感冰涼而唔會死甜😋岩岩好可以中和返之前味道濃郁既食物☺️絕對可以為呢餐飯畫上完美既句點👍🏻
德美就真係聽過但係未食過😋😁

⛅️野菜牛肉鍋☺️有牛肉野菜同粉絲👍🏻飽飽之選

⛅️汁燒魷筒
燒到好香脆但食落一啲都唔乾身重好多汁🤤🤤

⛅️Asahi
飲番個日本啤,relax relax

我地食飽埋單之後侍應哥哥重送奶凍甜品俾我地食😍
2019-04-02 5370 瀏覽
話說一直都想試下大家口中嘅德美壽司 今晚好好彩等一陣就有檯仲安排坐吧檯 可以睇住師傅手握壽司 師傅仲會問要唔要係飯度加wasabi 好有度身訂造感我地叫咗兩set三色壽司 每款各有一件第一set係大拖羅 三文魚腩 油甘魚腩 大拖羅最出色 雪花紋細緻 油脂分佈平均 入口即溶 食完魚油香氣一直留存口腔之中 三文魚腩 油甘魚腩 都新鮮肥美因為係魚腩位置更加柔軟嫩滑第二set係海膽 三文魚子 蔥拖羅蓉海膽鮮甜帶咸蛋黃醇香 重點係唔腥 三文魚子呈現飽滿顆實 精瑩通透 咬落口爆珠蔥拖羅蓉都係其中一款我至愛 口感綿軟之餘 加上香蔥芝麻 提升香味及層次感帆立貝壽司雖然中等size 但厚身肉質爽甜 質素比起珍寶size優勝 越食越滋味烘上德美兩字嘅厚燒玉子 非常吸睛金黃色蛋皮 紮實厚度 中間依然滑嫩嘅口感軟彈但又唔會一夾即碎 牛油果軟殻蟹卷 面層牛油果好creamy 軟殻蟹炸成天婦羅 四件卷物用上半隻軟殻蟹絕對係貨真價實 另外我地點咗熱食野菜牛肉窩 牛肉軟腍粉絲 野菜 雞蟹 配合甜甜嘅壽喜燒湯底 食完成個人暖笠笠 兩個人share都好夠飽 試埋好多人推介嘅汁燒魷筒 原隻魷魚燒砌成十個魷魚圈 每個都煙韌有
話說一直都想試下大家口中嘅德美壽司
幼凍Q彈 奶香無假甜 芒果汁酸酸地 啱我口味
終於明白德美點解咁多人推薦 果然名不虛傳
2019-04-01
2019-03-31 113 瀏覽
came here as i was recommend from a friend. we went on a friday evening and waited only 10mins.ordered mainly sushi and sashimi and everything was really fresh. The environment was a bit noisy but the food quality definitely made this shop worth visiting again.i dont normally eat raw salmon but this is just so good!loved their umi sushi so much.medium fat tuna, i feel like in heaven.the roll is ok

the roll is ok
2019-03-31 108 瀏覽
德美既分店愈開愈多,今日就同朋友試下尖沙咀呢間,行完街嘆下🍣🍵6點左右未開始多人,唔洗等位就有得食😋不過7點左右開始多人,想食可能要卜定位。我地點左幾樣野share食首先係南瓜天婦羅,之前係紅磡食完,之後一直好懷念。不過可能間間既師傅唔同,呢間南瓜切得比較厚身,無左入口即溶既感覺,不過都係炸得脆卜卜,唔油,而且南瓜好鮮甜!活鰻魚朴葉飯呢個盒用木箱仔盛上,入面飯既份量都算幾多,有塊扑葉同埋蛋絲,令整個飯好有日式風味,仲有湯跟埋。至於主角鰻魚既份量都幾足,但略嫌偏瘦同燒得比較焦,無之前係紅磡食咁肥美,係d失色。 魚子蔥拖羅蓉飯呢個飯係第一次係德美試,估唔到相當有驚喜!飯並唔係普通白飯,係調左味同加左唔同配料煮成,食落煙煙unun,重點既魚子同拖羅蓉非常鮮新,魚子唔係平時食咁,得咸味,食幾啖就滯,而係好鮮甜,好鮮甜!整個飯份量好多,拖羅蓉都好足料,唔洗就住食,仲有粒鵪鶉蛋點綴!

我地點左幾樣野share食

活鰻魚朴葉飯

魚子蔥拖羅蓉飯
2019-03-25
2019-03-25 85 瀏覽
自從工作離開左尖沙咀,就少左食德美。難得有志同道合既朋友掛住飯堂既味道,就一於約埋上去開餐。由於星期日夜晚怕無位,預先有打電話上去訂檯,但職員話不設預訂要walk-in。由於太耐無去,都唔知已經轉左係禁電腦拎飛排隊。7點半上到去,可能涼涼地加落雨,無咩人等位,我地等左一張檯就可以入座。本身打算叫壽司食完先再叫熱食,點之壽司完已經飽左。壽司水準keep得到最鍾意梅卷,唔係每間日式料理都會有,酸酸地再加細塊新鮮紫蘇葉今次甜品係芒果奶凍,同蒴餅一樣咁好食
今次甜品係芒果奶凍,同蒴餅一樣咁好食
2019-03-24
15 分鐘 (堂食)
2019-03-23 88 瀏覽
第一次食德美壽司,經常見人地推介呢間,我都去一去試試先。平日放工夜晚都要等一等位,好在唔需要等太耐就有位了。我很喜歡食厚燒玉子,初頭以為佢係暖暖地,實際上它的凍食的,也不錯👍🏻第二樣推介就係三文魚茶漬飯,其實我第一次食,味道一啖即上癮,感覺也很特別,食完呢個胃口大增。第三樣推介就係牛油果軟殼蟹卷,軟殼蟹本身比較熱氣,但用牛油果做配搭,中和返那熱氣感。整體來說我真心會推介,食物質素都幾好,當然價格亦會貴少少。值得一試。
第一次食德美壽司,經常見人地推介呢間,我都去一去試試先。
平日放工夜晚都要等一等位,好在唔需要等太耐就有位了。
2019-03-23 81 瀏覽
近排出親街都係食日本野,吾通食上癮🤣🤔定係追求更高質素⋯⋯一早已經聽聞德美好食,今日終於去會一會,睇下係咪甘得…拎飛係自己按機拎飛,黎到已經係晏就點半。吾算好多人等,等左一陣就可以入。睇完個menu 好多都好想試,但今日想食壽司多d!我同朋友都係叫左極上壽司set lunch $146Set lunch有沙律,麵豉湯,茶碗蒸.…沙律食完先醒起未影相🙈茶碗蒸有陣陣麻油香味,好足料👍甜蛋有德美兩個字,有心思😊三文魚油脂吾算好重,不過新鮮。三文魚子好味,三文魚子係口度爆開,除左有淡淡咸味仲有鮮味😮原本對三文魚子冇咩奇望,但反而有驚喜😋海膽好鮮甜完全冇腥味🤩帆立貝好厚身,食落有好滿足感👍蔥拖羅卷同其他壽司都好好味🥳食完仲有甜品,不過不失…值得一提ge係可能冇加一服務費,基本上冇咩服務…侍應吾會主動加水,叫佢俾份menu 黎睇,冇回應跟住就係耳機度話邊度要menu 。如果可以加強服務就更好
近排出親街都係食日本野,吾通食上癮🤣🤔定係追求更高質素⋯⋯

一早已經聽聞德美好食,今日終於去會一會,睇下係咪甘得…

睇完個menu 好多都好想試,但今日想食壽司多d!

我同朋友都係叫左極上壽司set lunch $146
Set lunch有沙律,麵豉湯,茶碗蒸.…
沙律食完先醒起未影相🙈茶碗蒸有陣陣麻油香味,好足料👍

食完仲有甜品,不過不失…

2019-03-21 4062 瀏覽
尖咀厚福街食肆多到你數唔到, 今晚去左 H8 上樓餐廳食日本菜。 估唔到閒日 7 點左右已經咁多人等緊, 好彩朋友早黎一步拎左位。餐牌食物款式勁多, 刺身、壽司、串燒、天婦羅、燒物、炸品、一品料理、烏冬、御飯、丼飯、鍋物 … 自家製燒腐皮餃子日式餃子食過無數次, 但用腐皮做嘅餃子真係第一次食, 腐皮令餃子嘅外皮更加鬆脆, 有 D 似食中式腐皮卷嘅感覺, 餡料係勁多肉汁嘅豬肉, 配埋特製嘅餃子汁, 一個字 “正” 呀 !!三色魚生飯主食 Order 左個丼飯, 每碗丼飯都會跟沙律、味噌湯 & 甜品。 個丼飯超大碗, 有三文魚、油甘魚、帶子、蟹子 & 半熟雞蛋, 非常豐富 !! 魚生夠晒新鮮肥美, 而且都幾厚身, 用蟹子 & 半熟雞蛋撈埋 D 飯一齊食, 好有口感 !!沙律係青瓜絲加上少少蟹子、蟹柳 & 沙律醬, Very Fresh !!味噌湯嘅材料除左有豆腐、海帶 & 青蔥外, 仲加入蜆肉一齊煮, 果然用料十足 !!甜品係日式三色糕, 上面有少少芒果醬, 唔會好甜, 味道唔錯 !!

餐牌食物款式勁多, 刺身壽司、串燒、天婦羅、燒物、炸品、一品料理、烏冬、御飯、丼飯、鍋物 …

三色魚生飯

2019-03-19
2019-03-20 103 瀏覽
德美壽司🍣黎親尖沙咀做野都一定去呢度食飯尖沙咀的飯堂中午好抵食午餐好多選擇有魚生飯、壽司🍣、便當🍱、鰻魚飯、滑蛋豬扒飯、拉麵等今日叫左雜錦魚生飯有海膽、三文魚、北寄貝、油甘魚、熟蝦、帶子等樣樣都好生鮮油甘魚 魚油香甜 帶子鮮甜仲有最重要係海膽😋😋😋放入口完全吾想吞好想俾呢塊海膽係口裡面遊蕩另外飯底吾係普通飯係加左香菇的飯套餐除左魚生飯外 仲有茶碗蒸、蟹子沙律同埋麵豉湯樣樣都好好味最後有芒果牛奶奶凍做甜品🍮芒果醬吾係好甜味道岩岩好
德美壽司🍣
黎親尖沙咀做野都一定去呢度食飯
尖沙咀的飯堂
中午好抵食

午餐好多選擇
有魚生飯、壽司🍣、便當🍱、鰻魚飯、滑蛋豬扒飯、拉麵等

今日叫左雜錦魚生飯
有海膽、三文魚、北寄貝、油甘魚、熟蝦、帶子等
樣樣都好生鮮
油甘魚 魚油香甜 帶子鮮甜
仲有最重要係海膽😋😋😋
放入口完全吾想吞
好想俾呢塊海膽係口裡面遊蕩

另外飯底吾係普通飯
係加左香菇的飯

套餐除左魚生飯外
仲有茶碗蒸、蟹子沙律同埋麵豉湯

樣樣都好好味

最後有芒果牛奶奶凍做甜品🍮
芒果醬吾係好甜
味道岩岩好
雜錦魚生飯
2019-03-20
雜錦魚生飯
2019-03-20 178 瀏覽
尖沙咀厚福街成條街都係飲食無人不知。但好評咁一面倒嘅就不多,一於上樓 CHECK IT OUT… 自家製燒腐皮餃子見到好多枱都有叫,一問之下原來係自家製燒腐皮餃子,聽個名都幾特別。有 D 似腐皮卷嘅口感,但裡面嘅餡就用上秘製豬肉取代蝦肉,Juicy 得黎有咬口,腐皮煎得香脆,味道無得彈!銀雪魚西京燒燒好後的銀鱈魚表面金黃,魚肉帶有淡淡白味噌的甘甜味,銀鱈魚魚油油香豐溢,配白飯一流!德美海膽魚生飯海膽色澤金黃、表面乾身、顆粒明顯、味濃、肉厚肥大、甘甜、零腥味,好味到心心眼。三文魚腩厚切、肥美。三文魚子大大粒 + 脆爆。事實證明人多都係有道理 !

德美海膽魚生飯
三文魚腩厚切、肥美。
三文魚子大大粒 + 脆爆。

麵豉湯
套餐甜品

事實證明人多都係有道理 !
2019-03-19
麵豉湯
套餐甜品
2019-03-14 103 瀏覽
厚福街個度咁多日本野都食過,encore返德美,今日放工夜左去,8點都要等20分鐘先有位。今日簡單食,首先送左每人一個湯同沙律,沙律有魚生!湯就勁多海帶,有蜆食!一d都唔過咸,仲可以要多碗。主食一人一個丼就好了,原來飯量都幾大,勁欣賞是用香菇醋飯!完全有想食多d嘅衝動。三色丼魚生厚厚的。拖羅丼就好滑好好撈。仲有半熟蛋喎!小食叫手作餃子,皮脆但肉過淋,可以改進!之後甜品送左一人一個蕨餅,雖然只係咁細舊,但睇得出店嘅心思,新鮮有咬口!日本都未必食到咁正!
拖羅丼就好滑好好撈。
仲有半熟蛋喎!
小食叫手作餃子,皮脆但肉過淋,可以改進!
2019-03-14 66 瀏覽
晨咁早做完運動,勁肚餓之際就同朋友係尖沙咀四處搵嘢食,但朋友又要食日本嘢,結果搵咗好耐終於搵到呢間日本嘢食。 最後就叫咗佢一個德美壽司定食。 首先講下,佢個前菜係一個日式'鄧'蛋,個蛋蒸得超滑,超香蛋味。 而壽司超好味,好新鮮,特別佢個海膽壽司真係超正。 呢間嘢真係有得再食,整得真係好好味。
晨咁早做完運動,勁肚餓之際就同朋友係尖沙咀四處搵嘢食,

但朋友又要食日本嘢,結果搵咗好耐終於搵到呢間日本嘢食。

最後就叫咗佢一個德美壽司定食。

每當朋友問我邊間日本餐廳好,我一定會推介德美佢地既魚生好新鮮,而且款式多又樣樣都保持到水準,令人再三回味呢一間人氣壽司店總係大排長龍,連平日夜晚都係要等位既。但係為左享受美食,等待係絕對值得既!黎德美一定要點壽司🍣!今次點左海膽軍艦、三文魚子軍艦、三文魚腩壽司、灸燒左口魚邊壽司同埋炙燒帶子壽司。魚生鮮甜味美雜錦天婦羅有大蝦、魚、茄子、蕃薯同埋冬菇等。薄薄的一層炸粉包著大蝦同埋各款野菜一齊炸,食落十分香口。燒雞翼同埋燒雞軟骨,令次黎必點最後附送甜品。
每當朋友問我邊間日本餐廳好,我一定會推介德美

燒雞翼同埋燒雞軟骨,令次黎必點

最後附送甜品
2019-03-13
5 分鐘 (堂食)
2019-03-13 50 瀏覽
之前黎食過德美 已經對佢魚生飯念念不忘😍好耐好耐之前黎飯仲有得自選魚生飯 可惜而家無左 不過menu好似多左野食今次黎揀左個拖羅蓉丼飯 牛油果軟殼蟹卷同蟹子沙律 丼飯同壽司質素都keep到 尤其係個丼飯 份量非常慷慨 每啖飯都可以配到拖羅蓉食 而且拖羅蓉唔會話淋pat pat 口感岩岩好至於個卷物 等左好耐先上菜 但份量都比想像中多 個卷物都算幾巨型 牛油果同軟殼蟹都好足料 雖然卷物算係捲得幾實 但都要一啖食哂 唔係果話都會散😂最後個蟹子沙律就無咩特別 如果多d醬會更可口

最後個蟹子沙律就無咩特別 如果多d醬會更可口