2017-03-24 1742 瀏覽
觀塘工廈多。原來隱世美食都唔少。「御膳」私房菜朋友極力推介。今晚一行四人去探個究竟。無奢華格局。環境簡單。時間未夠1900 。已經坐無虛席。不得了香芒沙律大🦐球~🦐球係炸嘅。撈埋生果一齊食。減少油膩感。沙律有🍏。🍎。🍓。🍇。芒果。藍莓。配上千島醬。好滋味蒜蓉粉絲蒸蟶子皇~蟶子size 大過我隻👋。蟶子鮮甜彈牙。蒸煮時間啱啱好。避風塘炒大肉蟹~蟹嘅烹調方式自由選擇。👇🏻《花雕🐔油蛋白蒸/避風塘炒/薑蔥炒/胡椒炒/四川香辣炒》我地揀咗避風塘炒。惹味香口。味甜肉厚。好味指數爆燈白胡椒爆炒南非鮑魚~胡椒味完全滲透每隻鮑魚。味濃程度好似飲緊胡椒🐷肚湯。隻隻彈牙爽口。呆E思生煎東🌟斑~煎東🌟斑真係第一次。煎咗嘅🐟唔乾唔油膩。🐟肉仲好滑溜。江南百花🐔~🐔肉上面鋪咗層🦐膠。多咗個層次。口感豐富。上湯浸時菜~食咗咁多濃味嘢。有個浸時菜清下味蕾。招牌御膳炒飯~有🦐粒。牛肉粒。菜粒。🥚粒。餡料豐富。炒飯粒粒分明。甜品~椰汁糕滑啫啫。唔太甜。唔洗走入西貢。都可以食到呢個質素。抵讚
香芒沙律大🦐球~
🦐球係炸嘅。撈埋生果一齊食。減少油膩感
。沙律有🍏。🍎。🍓。🍇。芒果。藍莓。配上千島醬。好滋味
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇~
蟶子size 大過我隻👋。蟶子鮮甜彈牙。蒸煮時間啱啱好。
避風塘炒大肉蟹~
蟹嘅烹調方式自由選擇。👇🏻
《花雕🐔油蛋白蒸/避風塘炒/薑蔥炒/胡椒炒/四川香辣炒》
我地揀咗避風塘炒。惹味香口。味甜肉厚。好味指數爆燈
白胡椒爆炒南非鮑魚~
胡椒味完全滲透每隻鮑魚。味濃程度好似飲緊胡椒🐷肚湯。
隻隻彈牙爽口。
呆E思
生煎東🌟斑~
煎東🌟斑真係第一次。
煎咗嘅🐟唔乾唔油膩。🐟肉仲好滑溜。
江南百花🐔~
🐔肉上面鋪咗層🦐膠。多咗個層次。口感豐富。
上湯浸時菜~
食咗咁多濃味嘢。有個浸時菜清下味蕾。
招牌御膳炒飯~
有🦐粒。牛肉粒。菜粒。🥚粒。餡料豐富。炒飯粒粒分明。
甜品
椰汁糕滑啫啫。唔太甜。
唔洗走入西貢。都可以食到呢個質素。抵讚
  • 白胡椒爆炒南非鮑魚
  • 避風塘炒肉蟹
  • 生煎東星斑
2017-03-20 250 瀏覽
同朋友傾計嘅時候知道觀塘有間私房菜味道唔錯,只要俾個Budget佢,就會幫你安排好餐單,最啱我地啲有選擇困難証嘅人喇。只要預先致電餐廳訂位,就唔洗再用腦諗菜式,安排完唔啱?當然你亦可以更改菜式。夜晚我哋一行四人上到,待應就即時俾菜單我地再睇多次,等無問題就準備起菜,好快手唔使捱餓等食。開餐啦……先嚟過香芒沙拉大蝦球,裡面有炸蝦同雜果沙津。食落酸酸甜甜,夠晒醒胃,炸蝦仲有片芒果相伴,味道好夾。第二味係蒜蓉蒸蟶子,蟶子夠大夠鮮甜,仲好彈牙添!第三味係大肉蟹,可以自己揀點整,因我哋怕辣,所以揀咗疆葱炒大肉蟹。肉蟹真係好大隻,味道好香,不過火喉好似差少少,再熱啲就更好喇!第四味係白胡椒爆炒鮑魚,鲍魚好新鮮好彈牙,非常有口感!胡椒味香而不辣,配搭好有新鮮感。唔使次次例牌清蒸咁單調,我最欣賞就是呢味喇!第五味係生煎東星斑,一開始聽到覺得好似有啲浪費。東星斑唔係蒸會滑啲咩?不過試完之後,竟然意想不到咁好食!魚嘅外皮又香又脆,魚肉就依然嫩滑,好特別!第六味係百花雞,每件雞都饟咗蝦膠,蝦味不過不失,而雞肉都幾嫩滑,如果蝦膠再厚啲彈牙啲就更加正!第七味係上湯浸時菜,我哋揀咗西蘭花。有啲雜菇相伴,睇到啲西蘭
第二味係蒜蓉蒸蟶子,蟶子夠大夠鮮甜,仲好彈牙添!
第七味係上湯浸時菜,我哋揀咗西蘭花。有啲雜菇相伴,睇到啲西蘭花咁翠綠就知無過火喇,望落已經覺得好爽脆,連埋啲上湯齊食,口感夠爽味道又夠清甜。
其實都已經飽飽地,不過見到最後一味御膳炒飯,睇到粒粒分明嘅飯粒,炒埋啲帶子,瓜粒,肉粒落去。炒得唔錯咁喎!繼續食埋先,果然唔錯!一點都唔腻,又幾香口,所以都食晒一碗,哈哈!
嘩!重有甜品添,甜品係雲尼拿奶凍,睇落冇乜特別,但食落又香又滑,唔會太甜,仲有少少椰汁味添,都幾啱我口味~
食飽飽啦!大家都好滿意,果然無介绍錯,因好多地方食中菜都會煮到又油又鹹,調味過重,食完之後會好口乾。但依間餐廳就唔會喇,覺得好健康。有機會都會再嚟試下其他菜式!
觀塘的工廈不乏隱世美食,這些隱於工廈中的食肆,多沒有太多宣傳,沒有太多的曝光,亦沒有亮麗堂皇的裝潢,但卻有令人感動的美食。御膳,便是觀塘工廈隱世美食的表表者。它所處的工廈雖然只距鐵路站不過十分鐘的腳程,但如果不是經口耳相傳或食客在網路的推介,都難以被發現。受到口碑的引領,早在一星期前懷著無限的期待率先預訂,於今天帶著家人一行四人來這裡晚飯。這兒以類近私房菜的形式運作,食客可向餐廳提出消費預算,餐廳就著預算金額和客人的要求制訂餐單,最低消費更可至每人$100 左右,可謂豐儉由人。餐廳的裝修非常簡潔樸實,沒有花巧的外在,只有踏實的內在。早在訂座時已預訂好菜式,確保能吃到心頭好。香芒沙律大蝦球大蝦球經新鮮炸過,脆卜卜很香口,大蝦肉質結實。沙律混合了雜菜和鮮果,包括有蘋果、士多啤梨和藍莓,再配以千島沙律醬,感覺很醒胃。薑蔥炒大肉蟹大肉蟹有多種煮法選擇,花雕雞油蛋白蒸、避風塘炒、四川香辣炒、胡椒炒、和薑蔥炒等。想夠鑊氣,夠惹味,夠地道,薑蔥炒不失為一個好選擇。炒蟹一上桌,薑蔥的惹味撲鼻而來,感覺空氣迅即被薑蔥味緊緊包圍。啖啖肉的肉蟹,肉質鮮美無比,蟹鉗的肉更是一級美味。大肉蟹真的大得很,蟹肉蘊藏

薑蔥炒大肉蟹
大肉蟹有多種煮法選擇,花雕雞油蛋白蒸、避風塘炒、四川香辣炒、胡椒炒、和薑蔥炒等。想夠鑊氣,夠惹味,夠地道,薑蔥炒不失為一個好選擇。炒蟹一上桌,薑蔥的惹味撲鼻而來,感覺空氣迅即被薑蔥味緊緊包圍。啖啖肉的肉蟹,肉質鮮美無比,蟹鉗的肉更是一級美味。大肉蟹真的大得很,蟹肉蘊藏量非常豐富,四人都絕對夠吃。只是意猶未盡,吃極都不夠喉。
薑蔥炒大肉蟹
白胡椒爆炒南非鮑魚
鮑魚大大隻,大如成人的掌心,在視覺上已經先聲奪人。鮑魚的底部被以#字稍稍𠝹開,白胡椒的味道滲透更加均勻。鮑魚的肉質很彈牙,鮮味又十足。下次來一定要最少每人兩隻!
白胡椒爆炒南非鮑魚
生煎東星班
東星斑約十二兩一條,清蒸的吃得多,生煎卻是頭一次。要把東星斑煎得完整漂亮,不過火又要保留魚肉的嫩,絕對考功夫。師傅把魚分成兩邊,讓兩面的肉受熱均勻,更能縮短烹調時間。東星斑煎得焦香,外面焦脆,再淋上鼓油汁作點綴,地道又惹味。
生煎東星班
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
蟶子皇足足有成隻筷子長,它的肉質本來已經非常鮮味又爽口,再配以蒜蓉蒸,味道更上一層樓。鋪在蟶子底下的粉絲,充分地吸收蟶子的精華,美味程度相信不用多說。
江南百花雞
百花雞的百花意指蝦膠,蝦膠被鋪在雞件上,再打上茨汁,視覺和味覺同樣豐富。
上湯浸時蔬
芸芸肉類菜底中必需最少來一兩個蔬菜類的菜式平衡一下。本天時蔬是我和家人都愛吃的西蘭花,還有少許冬菇和紅蘿蔔作陪襯,配以清淡的上湯,非常踏實。
上湯浸時蔬
招牌御膳炒飯
到了壓軸的一道菜-炒飯,肚子已經很飽。但看見炒得粒粒晶盈,色澤均勻,香氣繞樑的炒飯,立刻又拿起了碗筷。炒飯的配料包括蝦仁、牛柳和翠肉瓜等,炒得很乾爽又夠鑊氣,且調味得宜,讓本已吃飽的四人迅即把整碟炒飯清得一乾二淨。
紫米椰汁糕
椰汁糕的椰汁味很香濃,跟加入了椰汁烹調的紫米味道顯然很匹配。雖然是道簡單的甜品,然而卻能從伴碟和味道,了解到餐廳對出品的認真和用心。
紫米椰汁糕
4人套餐連甜品共有九道菜,價錢為$1740。單看價錢,可能會覺得不便宜,但吃過後,絕對覺得是物超所值。試想一下,如果自行去街市買同樣的材料,再屈指算算烹調所需的心力和時間,這價錢實在是大划算。
2017-03-01
2017-03-08 1687 瀏覽
每次與友人們聚餐我都煞費苦心,都不想大家吃不飽不滿足,偶爾想起我們相識多年也未曾吃過#私房菜,私房菜既可飽足,又沒有酒樓與餐廳那種局促感,最合適我們聚餐。私房菜另一款賣點有湯可喝,這點很重要,因為朋友是中式湯迷,吃中菜她不可以缺少湯呢。這雜菌大蜆豆腐湯朋友滿意極了,光是她一人已喝了三碗,我也喝了兩碗。清爽軟嫩的豆腐在雜菌與大蜆食材的搭配下,熬煮出香甜的湯頭,更為整頓晚餐掀開美味的序幕。大蜆的鮮甜都有煮進湯裡,口味不重,豆腐亦吸飽湯香,入口順滑,十分好喝,令人念念不忘這湯。麻辣滷水拼盤份量不馬虎,豬腸、金錢肚、手撕雞真的很美味,忍不住會想一直吃。它的麻辣真的是那種吃了就上癮,不會辣到讓你吃不消,但是又充滿著麻辣香氣,三款小食口感都在水準之上。金錢肚上的麻辣聞起來香氣十足,而且非常厚重,吃起來厚實有嚼勁,越吃越香越夠味。手撕雞又麻又辣又香,現在回想都快流口水,真想再來一盤。肥滋滋的豬腸,油油亮亮很有軟滑富咬勁,沒有腥味,只有香辣感。對於龍蝦是否新鮮,我們都很著重,因為很怕吃到的都是雪藏的,店員二話不說取了兩隻蹦亂跳的龍蝦給我們拍照,證明御膳貨真價實都採用新鮮食材。芝士焗花龍蝦上桌時,不得不

雜菌大蜆豆腐湯

麻辣滷水拼盤
手撕雞又麻又辣又香,現在回想都快流口水,真想再來一盤。
芝士焗花龍蝦
芝士焗花龍蝦上桌時,不得不用色香味俱全來形容,芝士香氣跑進鼻裡,亦佈滿在龍蝦上,色澤漂亮。因為龍蝦新鮮,所以口感很強韌,不鬆散,其清甜濃郁是無法隱藏的,果然新鮮就是非同凡響。

如果想吃龍蝦最原始的甜味選擇這道煮法也不錯,亦不會被芝士搶風頭,可完整保留鮮味。
芝士焗花龍蝦
半隻龍蝦也能保有香甜,龍蝦下的炸麵條美味值非常高,口感也特別好,搭配龍蝦入菜,芝士醬汁香而不膩,又因為麵條幼細,更容易吸取醬汁,以致酥脆的麵條非常入味可口,極為推薦。店舖很貼心還有附上濕紙巾可供食客使用。
金銀蒜蒸龍躉腩
我引頸企盼之一的金銀蒜蒸龍躉腩正好在我們吃完龍蝦時馬上來,這道是我的心頭好。

肥美的龍躉腩,鮮嫩的入口即化,無可挑剔。

蒜泥既有蒸又有炸,口感豐富,而且與龍躉腩融為一體,將精華滲透墊在魚下的粉絲,鮮美度讓人讚不絕口直呼很滿足。
蒜蓉粉絲蒸蟶子王
蒜蓉粉絲蒸蟶子王真是驚為天人,肉質軟嫩而且甘甜彈牙,再加上爆香與未爆香的蒜蓉,滋味美妙不可言喻,那種香甜的氣味因為太美好,印入腦中,當再想起時,連舌頭上似乎都可以嚐到那份甘甜。
士多啤梨骨
士多啤梨骨滋味濃郁,整個醬汁浸透入骨,油脂完全釋放,排骨吸飽醬汁精華。每一塊排骨像披了一層亮晶晶的外衣,閃閃動人,輕輕一咬即骨肉分離,大家把肉吃光才罷休。
上湯浸時菜
上湯浸時菜沒有把湯汁收乾,加入更多的清湯,讓整盤蔬菜泡在湯中,不但能吃到菜,還能喝到幼嫩的菜湯,味道很鮮甜,朋友又喝了兩碗。
招牌御膳炒飯
招牌御膳炒飯熱騰騰的一上桌就聞到它的香氣,粒粒分明的米飯中帶點大火快炒的焦香味,絕無膩味感。炒飯用料實在,飯中有不少彈牙帶點爽脆的#蝦,亦有新鮮的帶子粒,也有肥瘦適中的豬肉,加上恰當好處的調味,炒飯散發淡淡鹹味與鮮味。
紅豆椰汁糕
飯後甜品紅豆椰汁糕~我們全都誤會是沙律,因為繽紛的士多啤梨、藍莓、青瓜與菜蔬擺得精美,椰汁糕看似豆腐。吃過我們才知這是椰汁糕,難怪會淋上紅豆汁。紅豆味很重,而且不是用糖水浸的紅豆,吃進嘴裡滿是強烈的紅豆味,真的讓人很難去忽略它。椰汁糕的椰子味清雅了,愛椰汁味的人是一大福音,而且口感綿密,這讓味蕾回味無窮。
細心的朋友發現like與share facebook可以免費有一瓶汽水,我們當然不會錯過這免費優惠~
雜菌大蜆豆腐湯
金銀蒜蒸龍躉腩
蒜蓉粉絲蒸蟶子王
上湯浸時菜
招牌御膳炒飯
成日見朋友們 全家人 / 成班人 咁都食私房菜, 羡慕咗好幾年鳥…因為難就時間關係, 真係未有機會集齊人去食食… T^T 响 Open Rice search 黎 search 去,見到有私房菜人小小都可以, 我即時開心番… 我真係無試過 2個人都可以食到私房菜, 好開心啊!!! 花心而最愛中菜嘅我 最鐘意款多量少~ 😂😎(我呢個多數食2餸飯嘅人, 成日都羡慕朋友們大家族, 可以 share 好多好多個餸…)經 What’sApp 確認訂位 + 講明有咩唔食後,用餐前一日收到菜單, 可以作最後修改啊~ 我呢, 就要求: 唔食辣+ 唔食內臟 (我見到 OpenRice 大家分享有時有內臟頭盤嘛… ) + 唔食沙律醬 (我見到 OpenRice 大家分享有時有鮮果沙律嘛… ), 而 finalized 時我更要求連手撕雞哥小小麻辣都唔要呢~ 觀塘地鐵站出後唔難揾, 投注站右轉到尾, 右轉向余文樂成日出現嘅華嫂方向就 arm 嘞~ 我 830pm上到去, 見到御膳 2個單位都近乎全滿~同事們都好 nice, 上菜收碟添熱水都恰到好處, 懇勤有禮的~手撕雞 雞肉味鮮量足, 雞肉多得黎大大條,平

因為難就時間關係, 真係未有機會集齊人去食食… T^T

我真係無試過 2個人都可以食到私房菜, 好開心啊!!!
花心而最愛中菜嘅我 最鐘意款多量少~ 😂😎

我 830pm上到去, 見到御膳 2個單位都近乎全滿~

手撕雞 雞肉味鮮量足, 雞肉多得黎大大條,平時食碎濕濕哥啲唔夠過隱, 而呢個食得心爽~ 質感好, 比起一般哥 d 有咬口同有雞味~ (上枱時跟番個辣醬, 我諗係真係估唔到我咁唔食得辣吧應該係, HaHa… 味道已經剛好, 我無點過呀,所以唔知個辣會係點~)

生煎東星斑, 我第一次食煎嘅, 估唔到皮脆得黎佢啲肉 keep 得住嫩滑, 2邊面珠 dom 都有滑滑肉食,唔錯呀~

什菌豆腐大蜆湯, 好足料 蜆都大隻嘅, 係爭在個胡椒味過重 重到唔覺得有其他味了 , 我怕辣, 所以只係飲得少半碗嘅唧~

白胡椒爆炒南非鮑魚,初時怕咁多汁會好重味, 但入口又

ok 喎, 肉質彈牙得黎完全唔靱,點解我平時自己蒸哥啲可以靱成咁架呢!? 哈哈…

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇, 鮮度夠 肉身係脆口架, 一條真係唔夠喉, 我真係好想食多 2條!!! 個墊底嘅粉絲吸曬啲汁, 好好味呀,我趁朋友食緊其他餸未發現時, 我自己食曬全部粉絲… 我諗…

佢唔睇番我 ig 啲相, 都唔知原本係有粉絲嘅… XD 但食曬, 都係想要多 d 嘅其實…

香煎花龍蝦, 我無食龍蝦 朋友話肉質好新鮮好彈牙, 佢好開心可以食埋我哥份喎~
啲麵質感好 而出奇地個汁零尿壓味 係我難得會食嘅龍蝦麵底…

士多啤梨骨, 汁好味開胃 但係肉太大條而靱同鞋,我唔係好咬得到, 如果做番

細 / 幼 dd 會好啲~ 我本身係好期待食呢個餸的 (Open Rice

食評大部份都話好味, 無耐我牙仔弱…)~

蟹油銀芽炒麵, 比一般豉油炒多份鮮味 又幾好喎~ (太飽喇, 我食咗 2啖就外賣咗佢黎做第朝早餐, 惜食吖嘛~ ^^)
上星期公司請食飯,由於我地公司係觀塘,而觀塘嘅樓上餐廳特別多,所以老闆就選擇左係敬運工業大厦嘅,“御膳”。我地早幾日就已經用WS確認左菜單,有龍蝦,蟹,非常豐富1)大蜆湯。。。。非常鮮甜,蜆肉提鮮不少,再配以豆腐2)蒜子蟹。。。用好多蒜瓣烹調,蟹肉相當清甜,但蒜頭數量多左D,少番D就好一點貼3)香煎花龍。。。香氣撲鼻,肉質爽甜,啖啖口感4)川式水煮牛肉.。。。。一睇就知道超辣,但牛肉非常有牛味且軟腍,牛味十足。“御膳”整體非法有水準,菜式特別且新穎,坊間少見,值得一試。
我地早幾日就已經用WS確認左菜單,有龍蝦,蟹,非常豐富

1)大蜆湯。。。。非常鮮甜,蜆肉提鮮不少,再配以豆腐

金雞
  • 富瑤炒飯
  • 菊子魚
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
同一班姊妹來到觀塘工業大廈內的樓上私房菜食肆,大家都非常熱衷吃中菜,姊妹推介之下來到御膳,無論在食物款式、質素及環境各方面都很有特色,預先已經訂好菜單,來到可以即時享受美食。 觀塘的樓上食店,地方感覺舒服開揚,充滿優雅的格調,很適合與姊妹前來共渡開心浪漫的一個晚上。 香芒沙律大蝦球 外型已相當討好,芒果十分清香,吸引很開胃,沙津份量十足,生果很新鮮,大蝦球很爽口,整個香芒沙律大蝦球口感細膩,滿載的味道清新,別有一番風味。 砂鍋大魚頭豆腐湯 熱辣辣的砂鍋大魚頭豆腐湯,湯保持熱度,營養豐富,喝一口湯,非常的鮮甜,大魚頭十分香,豆腐吃得到的滑溜,兩者平衡得天衣無縫,充滿優雅不膩的滋味,令人唾涎三尺。 菊子魚 起肉炸過的沙巴龍躉,龍躉肉軟滑,配合經過配製柚子,酸酸的柚子十分開胃,不會太甜,味道適中,滿載的味道清新,令人心曠神怡,感覺很不錯。 大肉蟹 色澤金黃的肉蟹2隻好大,可選花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑沖炒,胡椒炒,四川香辣炒,古法蒜子炒,梅子果皮蒸。我們選擇薑沖炒,炒得非常有鑊氣,舖滿乾蒜令肉蟹香氣滿載,蟹膏黏很豐腴,肉蟹肉多鮮甜,特別美味,我們都很鐘意。 蒜蓉粉絲蒸特大蟶子王

砂鍋大魚頭豆腐湯

大肉蟹

蒜蓉粉絲蒸特大蟶子王

蟶子皇好大隻,原隻來蒸,原味多汁,鮮嫩剔透,口感細膩,肉質很爽滑鮮甜,彈牙之餘有咬口,粉絲爽滑,味道恰到好處,水準很不錯。

踏雪金巢

金勾翅,瑤柱,蛋白,和 芋頭造成雀巢,金巢感覺很香脆,中間利用椒鹽方法去製成菇類食品,菇香撲鼻,金巢底下是蛋白,蛋白加金勾翅和瑤柱碎,樣子可愛,含豐富蛋白質,令我食慾大增,咀嚼後第一個感覺是香滑煙靱,層次變得更是分明,非常滋味,值得推介。

江南百花雞

傳統廣州四大名菜之一江南百花雞,肉質香軟嫩滑有彈性,剔透帶鮮甜,每塊厚薄適中,雞肉巳去骨,方便入口,咬落去啖啖肉,食出江南百花雞的鮮滑,讓人回味無窮。

招牌御膳炒飯

份量足的招牌御膳炒飯,炒飯有很多鮑魚粒及瑤柱粒,炒飯來到時香氣撲鼻,不會感到太油膩,黏性剛好,不會太硬或太軟,炒得剛好,十分有嚼勁,口腔中的香味久久不散,齒頰留香,值得推介。

御膳Imperial

地址:觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈12樓F室
2017-01-18
慶祝紀念
紀念日
2017-02-01 515 瀏覽
今年阿媽生日去咗食私房菜,呢間都食了三、四次,質素比較平均!一行17人,只計大人,3位小朋友不需另計!鹵水大拼盆 ,為了照顧大小朋友,選擇咗不要麻辣。砂鍋大魚頭豆腐湯,鮮甜魚湯,可以分到17碗!芙蓉蛋白老虎班,啖啖肉沒有骨!薑沖炒大肉蟹3只,肉質結實,薑蔥味可以帶出肉蟹的鮮甜!蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇,每天size都很大,先甜又爽口,聖戰下的粉絲也不容錯過!邪惡流沙黃金大海蝦,香濃蛋黃包着海蝦,鹹香無比!大蜆燉蛋,超級鮮甜美味!小朋友至愛酸酸甜甜士多啤梨骨!招牌御膳炒飯,盡顯大廚工架,搞到粒粒分明!蟹油銀芽炒面,有鑊氣,麵質彈牙!略嫌多了點油!金華玉樹雞,雖說大家讓著已很飽,但亦可以清碟!上湯浸時菜,新鮮蔬菜點可以少得!菠蘿鳥,絕對係心機之作,睇得又食得,水果清甜!另加壽包,樣子脹卜卜的,祝願阿媽身體健康!每位三百多元,沒有加一,食物質素同服務都比出邊酒樓好!

一行17人,只計大人,3位小朋友不需另計!

鹵水大拼盆 ,為了照顧大小朋友,選擇咗不要麻辣。
砂鍋大魚頭豆腐湯,鮮甜魚湯,可以分到17碗!
芙蓉蛋白老虎班,啖啖肉沒有骨!
薑沖炒大肉蟹3只,肉質結實,薑蔥味可以帶出肉蟹的鮮甜!
邪惡流沙黃金大海蝦,香濃蛋黃包着海蝦,鹹香無比!
大蜆燉蛋,超級鮮甜美味!
小朋友至愛酸酸甜甜士多啤梨骨!
招牌御膳炒飯,盡顯大廚工架,搞到粒粒分明!
蟹油銀芽炒面,有鑊氣,麵質彈牙!略嫌多了點油!
金華玉樹雞,雖說大家讓著已很飽,但亦可以清碟!
上湯浸時菜,新鮮蔬菜點可以少得!
菠蘿鳥,絕對係心機之作,睇得又食得,水果清甜!
另加壽包,樣子脹卜卜的,祝願阿媽身體健康!
每位三百多元,沒有加一,食物質素同服務都比出邊酒樓好!
2017-01-21 368 瀏覽
觀塘的工廈多私房菜食係為食人都知架喇,我地呢班人就Book間黎食下。行去餐廳講緊都只不過係幾分鐘時間,不過記得睇openrice嘅指引呀,店內嘅環境都唔錯,入座後俄應好細心咁對我地,仲為我地介紹一啲餐廳特別嘅野食麻辣鹵水拼盤呢個拼盤都幾特別,內有適量嘅麻辣牛展、大腸同埋口水雞。拼盤的食物入口一啲都唔會覺得太多醬,結實嘅牛展,辣度適中嘅大腸同埋雞絲,十分惹味同開胃,為餐廳開左個好頭…芙蓉蛋白老虎班食完冷盤一份老虎斑就送上枱喇,師博好細幫我地把魚肉分成一塊塊,魚夠晒嫩滑,矜貴嘅老虎班魚肉下面仲有滑溜嘅蛋白等緊我地,令菜式嘅食法更有層次。上湯焗花龍蝦龍蝦肉吸收左上湯嘅精華,而主角大大隻,入口鮮甜,而且帶有陣陣的咸香味,下層舖底嘅炸麵,可以龍蝦嘅汁沾黎食令味道更豐富,就真係絕對唔可以錯過。金華玉樹雞半只廚師真係好用心去做呢個菜,餐廳一早處理好金華火腿,令其咸味去除不小並帶有小小甜味,再用鮮雞夾住金華火腿,兩樣食材一齊入口層次感即刻出晒黎。避風塘炒大肉蟹肉蟹好大隻,每人分到的份量不算小。鮮甜嘅蟹肉再加上底下嘅炒蒜,食完蟹肉仲可以享受到咁惹味嘅炒蒜,真係即刻想叫碗白飯呀。士多啤梨骨士多啤梨骨醬汁入
芙蓉蛋白老虎班
上湯焗花龍蝦
金華玉樹雞半只
避風塘炒大肉蟹
士多啤梨骨
士多啤梨骨醬汁入口甜美,肉質亦十分嫩滑,不過未食已經聞到士多啤梨醬汁嘅香味,另外顏色非常鮮艷,用黎影相都岩架
富瑤炒飯
呢個炒飯賣相雖然好普通,但食起落就一啲都唔簡單,口感十分十足,另外廚師加入左不少好似鮑魚粒等多種矜貴配料炒勻,顯功架同時又顯得呢個炒飯嘅不簡單。
菠蘿鳥
生果盤嘅造型好似隻鳥仔咁,內裡有有菠蘿、提子、士多啤梨及奇異果等咁多種嘅水果。不過呢個果盤嘅造型真係比人用黎呃like架。

餐廳食物份量好夠,味道非常具功架,入觀塘工廈食中式嘅私房菜已經係一個必須要做嘅地方,不過御膳真係俾左一個好好嘅夜晚俾我地。
朋友升職加薪請食飯,相約我地要好朋友到官塘工廠區食私房菜晚餐 ~ 御膳。 因朋友了早預定菜單, 所以好快上菜呢!首先來了什菌大蜆豆腐湯~淡白色的湯,十分清甜好飲,而內有好大挻新鮮蜆、什菌及滑嘟嘟豆腐 。香芒沙律大蝦球~這道是涼拌菜,把脆口蝦球與甜甜濃的芒果肉片並附有沙律醬汁,吃起來甜酸中帶出蝦鮮味,口感酥脆中帶著芒果香味,在旁有好多什果,十分開胃。 蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇 ~這蟶子非常之大約手掌咁長,蒸得剛剛好,原汁原味,肉質滑嫩鮮甜厚肉,配上炸蒜蓉出奇好味, 底下粉絲也食埋佢,完全吸收了蟶子精華。 古法蒜子炒大肉蟹 ~大大隻蟹啖啖肉又厚肉,很鮮嫩肉汁豐富,蟹肉又入味有淡淡蒜子味,帶甜味又特別,突出蟹肉十分鮮甜好吃。 白胡椒爆炒南非鮑魚 ~南非鮑魚厚肉新鮮彈牙, 配上濃烈白胡椒汁帶辣辣地, 衝擊味蕾,十分惹味。 蒜片牛柳粒 ~炒功夠鑊氣, 香口可口,牛柳粒肉質濃香帶肉汁,外嚼勁內有軟腍,可夾蒜片一齊來食更好味。 菊子魚~這菜都幾考功夫,首先將龍躉起肉切花去炸,炸成菊花球好別緻。咬上魚球外酥脆, 內肉質滑溜帶魚鮮味,附上少少柚子汁帶酸甜清新,醒胃可口,與沙菜食同食,可減熱氣感。 踏雪金

因朋友了早預定菜單, 所以好快上菜呢!

首先來了

底下粉絲也食埋佢,完全吸收了蟶子精華。

衝擊味蕾,十分惹味。

踏雪金巢~好有詩意的菜名,同是好考功夫的菜式。

由芋頭製成金巢,中間是椒鹽菇,菇香濃郁,兩款十分香脆可口,送酒一流。

而金巢下有蒸蛋白,加入金勾翅及瑤柱,滑滑口感,與椒鹽菇一齊同食, 別有風味。

自家製黃豆醬炒時菜~這菜好鮮嫩,又炒得夠鑊氣, 少渣好吃。

招牌御膳炒飯 ~這炒飯炒到粒粒分明,有夠鑊氣得來不太膩,

又好多料配料,食上去好感到滿足。

菠蘿鳥 ~這菠蘿鳥色彩繽紛, 非常吸晴。睇得出切功非常一流及精緻,深信落了不少功夫。

甜品有多種不同的水果, 有菠蘿、 提子、藍莓、奇異果等,全部十分新鮮多汁,有酸有甜,能幫助消化呢!

總括來說,食物質素十分之高, 色香味俱全。

另外免開酒費, 所以朋友都自帶幾支紅酒呢!
2017-01-09 6250 瀏覽
假期剛過難免有些假日後遺症,一覺醒來已近九時上班亦忘記了,2017年首個上班日便大遲到,幸好同事們皆在閒聊,大家感染了同一症狀,我並不另類!工作如常,下班繼續好節目,這夜一行六人在觀塘工廈內開年吃大餐,魚蝦蟹貝樣樣齊,清精靚巧是我們崇尚的美食主義,找來這家御膳正符合要求,我們刻意選擇吃海鮮自然清而不膩、精而多吃不滯,菜式精緻老師傅功架,最後的甜點菠蘿鳥簡直是呃 like 的必殺絕技,大家怎可能不談笑風生、盡興而歸!希望一月效應靈驗,大家全年開開心心食神相伴!回歸正題,御膳是一家藏於工廈內的穩蔽私房菜,啟業已經三年多,口啤向來不俗,只因不就我腳,之前緣份未至!其實地點並不難找,跟著openrice上地址指引走便成。門口並無招牌,但F單位內燈火通明應該錯不了,本來沒有期望,甫入店內感覺非常企理整潔,木桌椅子木色牆身有簡約寧靜之感,客人可在大廳及房間用餐。我們訂了房內角落的桌子,六人坐在十人桌,非常寬敞舒適,餐桌上早已放上熱水壼、茶壼、乾潤紙巾、公筷及鉗子等用具,準備就緒。起初以為房間如常設置電視,看清楚原來是網台HKTV的節目。雖然格局如私房菜,但其實有菜單供應讓客人自選,只要預先安排便成

1938 瀏覽
雖然格局如私房菜,但其實有菜單供應讓客人自選,只要預先安排便成,懶得揀,有由二人起至十二人的實惠套餐選擇,人均消費三四百元左右。

我們預先點菜了,既然遠道而來,當然要吃最好的,今晚八餸一湯一手工甜點,但求十全十美。

通知服務員人齊後,熱湯轉頭就到,非常有效率。

砂鍋大魚頭湯
奶白湯頭,一看便知老火,煲至火喉十足,鮮甜醇厚無腥味,啖啖魚湯如奶滑,形容貼切。
砂鍋大魚頭湯
湯濃但清,湯面完全沒有油光,湯裡無雜渣,刻意加進一些芫荽、菇菌、豆腐粒及一只巨魚頭,魚頭預先煎香過,皮脆肉嫩依然可吃,大大片魚臉珠歸我所有,魚唇魚皮亦滑,完全滿足了我這個魚痴!

麻辣鹵水拼盆
水準之作,雖然遷就了香港人的口味,麻辣味不強但調味出色。拼盆包括金錢壯、手撕雞及豬大腸,正如其菜名,全部材料預先鹵水了才混合麻辣醬,因此肉質入味。
金錢壯
若然不愛麻辣可以多吃金錢肚,煮至腍嫩入味,厚切大片,柔韌富嚼勁,灑上了少許白芝麻好看增口感,調味豐富而不怎麼樣辣。
麻辣手撕雞
三款之中手撕雞最辣,全身沾滿麻辣醬汁,先辣後麻之層次分明,手撕雞連皮帶脂肪,肉質嫩滑,配以青瓜絲倍增爽口,亦有助中和麻辣之刺激;麻辣之味並不過搶,舌頭沒有不好受,適量刺激反而突出雞肉之香滑,我覺得很好。
滷豬大腸
滷豬大腸外表看起來柔軟肥美,同樣加了白芝麻增美感及香辛,大腸皮下略有脂肪不過份,其實都頗好嚼,成功之處在醃得入味,豐富兼少許爆汁。

龍蝦三吃:香煎、上湯、芝士焗三只龍蝦三款做法,適合多心的我們,每只足六両,皆一開為二,伴以脆麵及生菜沙律,用巨型大碟上菜甚有睇頭。

香煎龍蝦
我認為香煎龍蝦最有特色,因為其他粵菜酒家少做,期望如願,煎功了得,龍蝦非常新鮮,肉質結實細膩,香甜無比。
香煎龍蝦
其實煎烤貝殻類的海鮮非常奇妙,煎香蝦殼能夠倍增蝦香,吃來別有風味!大廚願意慢功出細貨,表面焦香有烙印但沒有過火乾身,啖啖肉食落有汁,這就是佳餚。

上湯龍蝦
上湯煮的味道豐富,是熟悉的口味,沒有出錯,優勢在湯汁可以伴麵;龍蝦本身上乘貨式,肉質有彈性,蝦頭有肉但無膏。

芝士焗龍蝦
芝士焗的我沒有吃,嚐了脆麵上沾了的芝士汁,味道討好,鹹味適中,沒有蓋過龍蝦之鮮; 見到芝士醬汁豐富全蓋龍蝦,吃過的朋友認為滋味無窮。
脆麵
脆麵配搭別出心栽,炸至完全通透,香脆不膩,內藏小蝦,味道不淡,淨吃亦美味。

花雕蛋白蒸肉蟹
一只肉蟹大概一斤重,兩只鉗非常巨大,肉質香嫩鮮甜有彈性,我認為花雕蛋白做法更可令肉蟹鮮味昇華。
花雕蛋白蒸肉蟹
只嫌花雕份量不足,能夠多點酒香更好,而且本來見到蛋白豐富很高興,雖然滑但水份過多容易散,幸好吸收了蟹香,味道的確不錯。

菊子魚
手本名菜,手工技藝出衆,沙巴龍𧄌兩斤起肉,雕成菊花造型,調以柚子汁,一客十件,魚頭炸至酥脆放中央,賣相絕對出得廳堂。
要做成菊花狀,魚肉必須夠厚,師傅刀工細緻,看魚件上凹凸位大小平均,魚塊扎實不鬆散,夾起完整不爛,真是功夫菜!柚子的酸香味道特出,亦似橙酸,香酸背後微微之甘,少少的變化,同時嚐到鹽糖鼓油之醃味及香煎之惹味,再加上魚之鮮美,美味可口。
菊子魚
魚頭堅挺,皮脆肉嫩,我們亦不浪費,有朋友包辦了,見她吃得津津有味。
菊子魚
內外在美兼備,不愧為招牌。

啫啫鮑魚煲
火喉足夠,蒜子香氣撲鼻,傳統啫啫做法,爆香大量蒜子伴煎鮮鮑,以香惹彌補鮮鮑味不及之不足,醬油豐富,味道滲透鮑魚肌肉,
鮑魚
原只鮮鮑,逼出了多餘水份,肉質更加結實。

士多啤梨骨
以新鮮士多啤梨作汁,香酸味道自然,果甜令排骨肉質更加鬆軟美味,亦甜亦酸亦鹹,醃至非常入味,豐富濃郁,更伴以新鮮士多啤梨果肉。
士多啤梨骨
另一特色是用超巨型的排骨,肉厚但完全不嚡,大大件食肉獸之滿足;未能完美是選材並非一字骨,而且大小不一,似湯骨貨式,跌了呢!

蒜蓉炒芥蘭
可算是最失色的一道,芥蘭外表翠綠,真的新鮮,但先灼後炒,不夠脆失口感。

富瑤炒飯
炒得出色,米飯粒粒分明,不乾身不油膩,收水功夫好,材料豐富豪華,是一道海鮮炒飯,不乏鮑魚、蜆肉等,味道好有口感。

菠蘿鳥
好戲連臺,特色手工甜點必須預訂,本來一個生果盤,花點心思,以紅蘿蔔及菠蘿肉作鳥嘴,剩下來的菠蘿尾頭作鳥的尾巴,做型栩栩如生,十分趣緻。
菠蘿鳥
水果品種豐富有色彩,有士多啤梨、奇異果、青提子、藍梅及當然有的菠蘿;整個菠蘿起肉供應,沒有減料,味道香甜,也許曾浸過糖水,若然先吃菠蘿其他水果就會變得略酸,當中有些水果雕了花配合形象。
總括來說,不枉此行,海鮮新鮮,烹調功夫了得,吃得出是大師傳功架,傳統的味道,同時又加進新意,性價比合理,可自行帶酒及生日蛋糕免收費。
2017-01-03
金錢壯
麻辣手撕雞
滷豬大腸
鮑魚
2017-01-06 4118 瀏覽
預先訂枱,早一日跟店方定好菜單,來到便不用費時費神,等齊人便可以上菜。私房菜越做越多,要做下去,質素和價錢是成敗關鍵,服務、環境和地段也是因素。尤其是觀塘,入夜後一樣熱鬧,除了收工的,還有找吃的。這天來到御膳。距離地鐵站不遠,但不算最方便,連等𨋢搭𨋢,由地鐵站到餐廳大概十分鐘。接近沒有佈置的環境,夠簡單。放了兩部大電機。電視撈飯,是家庭感覺不可缺少的一環。人齊後,開始上菜。我們的菜單由湯開始,以甜品作結,一共十道。大蜆什菌豆腐湯湯盡是魚的鮮甜。滑溜溜、輕壓即碎的豆腐和大隻得有咬口、新鮮清甜的蜆,讓清清的湯變得有層次。麻辣鹵水拼盤牛肚、豬大腸和雞絲伴青瓜絲,看上去沒甚特別,味道卻非同凡響。牛肚爽又軟,鹵水味不太重,吃時惹味卻不會味濃至遺下餘味,吃畢口裡只留下輕輕的麻,叫人回味。中間的雞絲不嚡不韌,跟切得粗幼差不多的爽脆青瓜絲有對比,又夠夾。厚身的豬大腸濕潤又軟腍腍,油香十足,比炸大腸味更鮮,帶麻辣不會油膩。是整頓飯最驚喜的一道。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇份量十足的蟶子皇,一人一隻絕對夠癮。脹卜卜的,肉夠肥美,十分鮮甜,又夠爽口。味夠鮮,僅以適量豉油、蒜蓉和蔥花作調味,不似某些蒜蓉蒸海鮮以過量的油人

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

份量十足的蟶子皇,一人一隻絕對夠癮。脹卜卜的,肉夠肥美,十分鮮甜,又夠爽口。味夠鮮,僅以適量豉油、蒜蓉和蔥花作調味,不似某些蒜蓉蒸海鮮以過量的油人造濕潤和香口。在口裡細嚼半分鐘,慢慢享受其嚼勁和滋味。
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
蟶子之下藏著粉絲,煮得剛好,不會太腍,伴豉油和蒜蓉一流。
古法蒜子炒大肉蟹

一隻蟹夠五個人分,可以大概猜到它的大小。熱得燙手的煲,散發著惹味的香氣。
古法蒜子炒大肉蟹
炒得乾爽,先舔一下蟹殻,鹹香誘人。已拍碎的蟹殻輕易拆開。肉又肥又厚,把殼填滿,好蟹一隻。炒至剛熟,肉一絲一絲的,十分軟嫩,清淡鮮甜。殻內殻外,強烈對比。蟹好吃,蒜亦沒被比下去。少腍帶爽,淡淡的蒜味,加上炒得香口,連對原粒蒜敬而遠之的人,都容易接受。不過,慣吃蒜的,或者會嫌不夠濃烈。
流沙黃金蝦

蝦殻上薄薄一層蛋黃,濕潤又香濃,叫人有連殻吃下的衝動。夠香之餘,又夠清新,或都是味沒調得過重,沒有一般鹹蛋黃菜式的邪惡感。蝦不大,肉尚算爽,淺嚐亦足以滿足。
流沙黃金蝦
麻辣水煮龍躉球

別看大大盤水煮魚,其實龍躉只有六七片,貴精不貴多。肉質實中帶嫩,滑溜溜的同時有點咬口,只可惜水煮的味道只停留在表面,並沒有滲入魚肉之中。滿足不了對水煮的癮,勝在突出魚鮮,事後有輕輕的麻。
麻辣水煮龍躉球
寶物沉歸底。內有青瓜和薯粉,青瓜稍腍,煙韌滑溜、吸盡水煮精華的薯粉最得人心,越吃越上癮。
士多啤梨骨
大啖肉的骨跟甜得不過份的士多啤梨醬很夾。濃稠度恰到好處,濕度亦剛好,加上豬肉的嫩腍,口感一流。最後加上新鮮士多啤梨,以天然的甜平衡果醬的甜。
自家制黃豆醬炒時菜
賣相踏實的炒白菜仔,炒得爽口,濕而不油,以黃豆醬深而不濃的鹹調味。
自家制黃豆醬炒時菜
富瑤炒飯
見到「瑤」,以為是乾瑤柱,怎料炒飯裡是鮑魚粒。飯炒得乾身,粒粒金黃,粒粒分明。毫不油膩,味亦清淡,反而帶出蛋香和蔥花的配搭,況且吃了這麼多道菜,來到最後,清清地填飽肚子,效果更佳。飯乾又香,鮑魚添上嚼勁,增加口感的層次,不過味道上貢獻不大。
楊枝甘露
甜品反而欠驚喜。鮮黃的糖水,比一般楊枝甘露黃得多,卻椰汁味偏重,好在甜度剛好。內有適量芒果粒、碌柚和西米。晚餐在這裡畫上句號。
楊枝甘露
菜式出色,座位闊落,跟酒樓密麻麻放滿餐桌的壓逼,差天共地,吃得暢快又盡興。雖然店員不似大部份私房菜般親切,對菜式完全沒有介紹,但最基本的服務都做足。相比酒樓一圍數千元,嘈吵得談不到話,食物欠新鮮又煮得求其,還有店員不斷催埋單,這裡是一家人吃飯的好地方。
2017-01-04
  • 麻辣鹵水拼盤
2016-12-31 3592 瀏覽
又一個生日飯局, 今次友人請客, 再來這間中式私房菜館.雖然之前已經來過吃晚飯, 招牌菜幾乎都試過. 但由餐廳訂出的菜單看來, 有不少是新菜式, 所以期望甚殷.平日晚上, 幾近滿座! 比起不少酒樓冷清場面, 這裡熱鬧得多.這裡上菜甚快, 剛坐下不久便起菜.大蜆什菌豆腐湯一上枱已經聞到湯的香味, 湯的味道不太濃, 入口有啖啖蜆的鹹味和豆味. 大蜆夠大隻, 無沙, 味道新鮮! 友人對這個湯讚不絕口呢!香芒沙律大蝦球沙律菜加上芒果和其他生果的沙律,  中間放了炸蝦球. 微酸的沙律很開胃, 不過沙律醬似乎太多了. 蝦球一人一隻, 不算大隻, 外層沾了炸粉,不過尚算彈牙. 花龍蝦兩食友人S愛吃龍蝦, 餐廳建議兩食, 即用兩種煮法煮花龍蝦.第一食: 芝士焗花龍蝦花龍蝦比平常見的龍蝦細小, 每隻約5至6兩左右. 一隻大概分四大塊肉. 龍蝦香味四溢, 肉質鮮甜, 入口彈牙. 芝士味不俗, 與平時在酒樓吃的芝士焗龍蝦, 不相伯重. 另外,  墊底的炸麵炸得香脆, 不油膩, 美味! 第二食: 香煎花龍蝦香煎其實是用醬油去煎, 一般多數用來煎大蝦, 不過今次換了龍蝦而已.  香煎吃起來很冶味, 鹹香的味道更
又一個生日飯局, 今次友人請客, 再來這間中式私房菜館.

這裡上菜甚快, 剛坐下不久便起菜.

花龍蝦兩食

友人S愛吃龍蝦, 餐廳建議兩食, 即用兩種煮法煮花龍蝦.

第一食: 芝士焗花龍蝦

第二食: 香煎花龍蝦

香煎其實是用醬油去煎, 一般多數用來煎大蝦, 不過今次換了龍蝦而已.  香煎吃起來很冶味, 鹹香的味道更突出龍蝦的鮮味, 友人們都偏愛這個吃法多一點.
花雕蛋白蒸大肉蟹

肉蟹頗大隻, 啖啖肉, 肉質結實而鮮甜. 碟旁邊的花雕蒸蛋白, 口感嫩滑, 酒味不重, 加上蟹汁的鮮甜味, 友人吃清光呢!
啫啫南非鮑魚
鮑魚切件, 加上大量蒜頭去爆, 香味十足! 鮑魚肉質腍滑, 加上蒜頭香味, 不俗.
士多啤梨骨
餐廳的招牌菜, 大大件的一字排,  加上微酸甜的士多啤梨汁, 吃起來肉味十足!
炒菜

炒得不老, 白菜仍然保持爽脆, 不會太腍.
蟹油銀芽炒麵
炒麵不會太油膩, 鹹香味剛剛好, 麵身也不會很腍, 仍舊帶點彈牙, 比不少酒樓食館好.
紅豆椰汁糕
椰汁糕十分滑溜, 椰汁味超濃郁, 好像在飲鮮榨椰子汁一樣. 以紅豆來做汁醬, 還是首次吃到.  紅豆醬味道不太甜, 不會搶了椰汁味, 既特別又美味.

總的來說, 食物水準都保持到, 而友人們也盛讚. 希望下次再來時, 會有新菜式可吃.
2016-12-06
  • 紅豆椰汁糕
  • 士多啤梨骨
  • 花雕蛋白蒸大肉蟹
  • 香煎花龍蝦
  • 大蜆什菌豆腐湯
近年租金貴 唔少食店一係結業,一係鋪頭搬去租偏平既工廈, 若有實力 個方法可以行得通 , 所以 工廈區工廠都頻頻出現唔同種類既食店 有甜品 中菜 西餐等 當然 好食既不多 淨番係比較高質既食店。 呢間喺觀塘工廈既私房菜 御膳 以中菜主打, 無論上網 住或工作喺附近既 朋友都無不讚好 而為食既我想食好耐,無奈於住得太遠,終於 甘啱朋友話喺觀塘食飯 於是我就提議 食呢間。 睇下佢御膳 imperial係咪真係帝皇級雖然工廈區 但其實觀塘站b1 出口行去都係大慨7 分鐘 去到工廈既停車場轉入去 發現有一部行人lift三部運貨lift上到12 樓 f座就會見到一個好普通既木門 推入去就係食店 食店 唔太 估計大慨放到3,4, 張圓枱 可容納30 人大慨 雖不大 但十分企理 原來 佢係以私房菜形式, 佢一本好靚既彩色menu會有好多唔同食材 唔同 價錢既set俾你選, 但你打去book位時都可以同佢講講 有乜想食 預大慨幾錢 我訂枱時因番需要 定左一個大慨每人370 蚊既6 人餐 , 包括香芒沙拉大蝦球首先黎個外表色彩濱分 酸甜開胃既前菜用沙律生菜墊底 上面鋪上藍莓 青紅蘋果 士多啤梨 青提 等

香芒沙拉大蝦球

首先黎個外表色彩濱分 酸甜開胃既前菜

用沙律生菜墊底 上面鋪上藍莓 青紅蘋果 士多啤梨 青提 等生果 生果唔係一早雪凍拎出黎 而食得出係新鮮當日好近晚飯時間整 所以食落juicy, 而上面既蝦經過油炸 全不肥膩又十分香口 鋪上新鮮芒果 同秘製沙律醬 配合得好好 既清新又不失炸蝦既香口!
蒜蓉粉絲蒸大蟶子 6 隻

平時喺街市買最大既蟶子 有成隻筷子長,大又排列整齊,外觀望落去已好開心 蟶子新鮮不在話下 蒸既時間剛好 所以口感彈牙又不失鮮味 而上面加左炸蒜 蒜同辣椒 葱花等調味 令到整體十分香口 而下面既粉絲都不能睇少 充滿住醬汁 同蒜味既粉絲熱辣辣 而且又十分爽滑軟熟 要黎撈飯真係冇得輸
花龍蝦 5至6兩 3 隻 分別煮法係

滿意係6 人3龍蝦佢肯分開三個煮法 煮前直接拎3 隻生龍蝦俾我地睇 而每一個煮法 都有生菜 同炸既麵做墊底 拌碟又靚 真係有心機

順帶一提 所有龍蝦都有好多蝦膏 無論邊種整法 食佢個蝦頭都一流!

香煎 龍蝦煎得十分乾身 香味指數最高 食落去隱約食得出有好多調味 尤其胡椒味 十分惹味 而佢墊底既炸脆麵比較乾身 最適合配啤酒
上湯 龍蝦 以為湯碗上碟 原來都係用炸麵拌碟 喺上湯拎出黎再放碟 可令到龍蝦肉唔會放喺湯太耐而變林 十分細心 龍蝦當然新鮮 而上湯汁完全覆蓋住龍蝦 食落既湯汁好鮮 而且好軟滑 令到龍蝦既口感增加左層次感 !

芝士 龍蝦 芝士十分濃稠 醬汁已完全滲入去龍蝦肉 咬落去啖啖新鮮既龍蝦肉味 配合埋芝士既醬汁十分juicy而墊底炸麵亦因為撈埋左芝士醬而變得好食 正!
花鵰蛋白蒸肉蟹 1 大隻

肥美既大肉蟹 一上枱有好香既花鵰蛋白香 , 肉質鮮嫩啖啖肉 一揭開蟹蓋 蟹膏都幾多 蟹身仲放左葱去蒸 令到整碟蟹增加香味 , 而底部既蛋白密度偏高 食落幾有質感 富有蛋味

菊子魚

用12兩東星班養魚整成菊子魚 將成條班切開魚肉 切到好似菊子甘 連埋魚背一齊炸, 十分花心思時間, 魚肉因為切成菊子形 連埋魚皮炸 所以外面食落香脆而又好有口感 入面既魚肉厚實又好有彈性 唔會因為炸左冇魚味 , 整個魚肉上面亦鋪上紅椒同柑桔 令到油炸既魚肉增加清新同甜味 , 而魚背同魚頭雖冇整成菊子 但亦都炸得十分香脆且啖啖肉 好適合配啤酒

士多啤梨骨

用豬排骨整成, 豬排骨炸得有鑊氣 有少量骨 所以骨側邊既肉連筋十分有彈性 其它部位 脂肪同肉既比例佔37 成 夠口感又有豬油香 出面鋪住左濃稠既士多啤梨汁 聞落去好香 仲帶點醋既酸味 , 咬落去首先係酸甜既士多啤梨醬然後就係排骨既豬肉口感, 雙重享受!

金華肉樹雞半隻

外表美觀 用金華火腿同雞肉梅花間竹 ,類似菜膽雞整法 用茨汁淋落煮熟既雞食落會更香滑 不同既係玉樹雞既雞肉超滑 雞有雞味 而且全部去骨 十分貼心 好適合 連埋火腿一齊食 , 金華火腿因為煮得夠林 加上茨汁 不會太咸 最邪惡係厚切 咬落去煙韌彈牙 同軟滑既雞肉同時放入口 口感好match !

蒜蓉炒芥蘭

外觀上菜既色澤表現出鮮綠色 估計落既油份剛好 , 聞落去菜既香味撲鼻 而且用左炸蒜炒 更加惹味, 食落去 菜當然新鮮 出面脆身夠鑊氣 而入面有比較粉既口感 又帶點juicy可見炒既時間剛好 !

蟹油炒麵

香芳撲鼻既炒麵 一開始係聞到好香既豉油味 食落去就帶點蟹油香味 炒麵炒得最緊要乾身 佢做得到, 但乾身之餘又唔會炒到麵質太鞋 要夠爽口彈牙就更難, 佢都做到! 呢味炒麵食落去超爽口 配埋紫洋葱 芝麻調味 色香味俱全又夠鑊氣 推介!
楊枝甘露

食完甘多好餸就食番個楊枝甘露,甘露好濃好香滑 入面既芒果 西柚 都係新鮮整成 所以食落好juicy, 加上西米粒落得份量適中增加口感 而且整個甘露奶味好香濃 明顯地落足材料 食得十分滿足!
整體上環境舒服企理

食材因為每天朝早預備 十分新鮮

廚師既餸菜多樣化有創意 色香味 外表俱全 十分用心再加上價錢以私房菜黎講真係唔貴

所以 若揀食私房菜 我都會再黎呢間 值得enore!
2016-12-06
12月,特別多飯局我還是鍾情吃中菜,所以找幾個朋友一起到公司附近的御膳大家都比較期待吃私房菜吃西餐有冷盤,現在中餐也有沙律做冷盤香芒沙律大蝦球大片沙律菜上有芒果沙律加上一顆大蝦球蝦球沒有想像中的大,不過夠彈牙爽口芒果沙律很醒胃,微酸Juicy大時大節,在家吃飯的話,家人一定會煲一個靚湯當中會細數,湯料用了什麼什麼,煲了多少多少個鐘出外用餐,多是味精湯,很多時都會Skip喝湯環節我喜歡吃私房菜的原因,很大程度是因為他們的湯品有家的感覺今天我們喝的是大魚頭豆腐湯用料雖然簡單,就是大魚頭配豆腐 - 看得出的簡單、很清 - 但味道非常鮮,魚鮮味出眾,沒有其他多餘的口感喝過熱湯,來一個 麻辣鹵水大併盤有牛肚、大腸,中間還有雞絲牛肚大腸都非常入味,夠香夠腍,鹵水又不會太咸微暖,越吃越滋味中間的是麻辣手撕絲,很惹味麻味香,但其實沒有很辣中間夾雜青瓜,口感又顯得清新主菜來了大肉蟹有楜椒炒及古法蒜子炒2種肉蟹菜式蟹本身已經嚐得出新鮮,大蟹鉗拆出來的肉都很完整味道鮮甜,所以以一般楜椒炒法出來的味道好吃是非常普通的事,我覺得也是應該的~「古法蒜子」我還是第一次吃,確實比較期待看上去,比較乾身,在砂鎬中一直保
12月,特別多飯局

我還是鍾情吃中菜,所以找幾個朋友一起到公司附近的御膳

大家都比較期待吃私房菜

吃西餐有冷盤,現在中餐也有沙律做冷盤

大片沙律菜上有芒果沙律加上一顆大蝦球

蝦球沒有想像中的大,不過夠彈牙爽口

芒果沙律很醒胃,微酸Juicy
大時大節,在家吃飯的話,家人一定會煲一個靚湯

當中會細數,湯料用了什麼什麼,煲了多少多少個鐘

出外用餐,多是味精湯,很多時都會Skip喝湯環節

我喜歡吃私房菜的原因,很大程度是因為他們的湯品有家的感覺

今天我們喝的是大魚頭豆腐湯

用料雖然簡單,就是大魚頭配豆腐 - 看得出的簡單、很清 -

但味道非常鮮,魚鮮味出眾,沒有其他多餘的口感
喝過熱湯,來一個 麻辣鹵水大併盤

有牛肚、大腸,中間還有雞絲

牛肚大腸都非常入味,夠香夠腍,鹵水又不會太咸

微暖,越吃越滋味
中間的是麻辣手撕絲,很惹味

麻味香,但其實沒有很辣

中間夾雜青瓜,口感又顯得清新
主菜來了大肉蟹
有楜椒炒及古法蒜子炒2種肉蟹菜式

蟹本身已經嚐得出新鮮,大蟹鉗拆出來的肉都很完整

味道鮮甜,所以以一般楜椒炒法出來的味道

好吃是非常普通的事,我覺得也是應該的~
「古法蒜子」我還是第一次吃,確實比較期待

看上去,比較乾身,在砂鎬中一直保持熱度

很香的蒜味,吃到口中也是滿滿蒜香

味道稍甜,與蟹的感覺有點不太相襯

但拆骨吃蟹肉,又覺得蒜與蟹肉的甜還是可以相容

很有趣的煮法,令我體驗新鮮的口感
蒜蓉粉絲蒸聖子皇

每次吃海鮮,大家都最喜歡點聖子皇

今次也不例外,一定要點這道菜

吃得出新鮮味道,火候、配料調配得剛好

吃過最差的是:聖子、醬汁、配料3樣味道都分開,沒有容為一味的power,再新鮮也有浪費食材的感覺

今次品嚐的結果是:連墊底的粉絲也吃光光,吃不下的只有那一條條的殼~
士多啤梨骨是用士多啤梨調出醬汁,微酸微甜

醬汁一點都不黏稠,不會覺得口感厚重

與一般甜酸骨比較,他的甜度是新鮮水果的香甜味

比較健康

排骨選用一字排,大小相同,吃得很方便,也體驗出廚師的心思
黃豆醬炒豆苗
吃過海鮮,再來一碟清清的豆苗平衡飲食
黃豆醬本身微咸,用作炒豆苗,傳出層層醬香,令豆苗變得咸甜得宜
豆苗亦很嫩,沒有渣,味道不錯
荷香龍躉球蒸飯

其實吃到最後,我沒有想過要再吃一碗飯

多數中餐吃到最後都沒什麼胃口

但當這盤蒸飯出來時

有點抵受不了那荷香的吸都力
非常、非常、非常香的荷葉味道

打開蓋一看,上面的龍躉球大大塊

還是第一次覺得飯的吸引力真不少
裝了滿滿一碗

每一口都有荷香,加上龍躉啖啖肉,魚味加上香蔥,鮮味十足

很久沒有試過中餐吃到十足飽 (平日只會刻制8成飽就好了)
最後閒談間,波蘿鳥飛了過來

這簡直是一件藝術品

用波蘿雕成鳥狀,明顯是一隻亞熱帶森林的鳥~~~

好有趣,在座有小朋友在場,見到都非常雀躍
有多種不同的水果,奇異果、士多啤梨、波蘿、提子、藍梅

我比較喜歡吃波蘿,老實說,其他的水果平日都會自己買來吃

唯獨波蘿比較少,只因太麻煩了

波蘿味道有酸有甜,但用來解滯非常 perfect

這一餐真的吃得有點多,有點太飽的感覺

波蘿鳥來得合時,簡直是救星
一餐下來,飽足又滿足
  • 大魚頭豆腐湯
  • 麻辣鹵水大併盤