2017-01-21
觀塘的工廈多私房菜食係為食人都知架喇,我地呢班人就Book間黎食下。行去餐廳講緊都只不過係幾分鐘時間,不過記得睇openrice嘅指引呀,店內嘅環境都唔錯,入座後俄應好細心咁對我地,仲為我地介紹一啲餐廳特別嘅野食麻辣鹵水拼盤呢個拼盤都幾特別,內有適量嘅麻辣牛展、大腸同埋口水雞。拼盤的食物入口一啲都唔會覺得太多醬,結實嘅牛展,辣度適中嘅大腸同埋雞絲,十分惹味同開胃,為餐廳開左個好頭…芙蓉蛋白老虎班食完冷盤一份老虎斑就送上枱喇,師博好細幫我地把魚肉分成一塊塊,魚夠晒嫩滑,矜貴嘅老虎班魚肉下面仲有滑溜嘅蛋白等緊我地,令菜式嘅食法更有層次。上湯焗花龍蝦龍蝦肉吸收左上湯嘅精華,而主角大大隻,入口鮮甜,而且帶有陣陣的咸香味,下層舖底嘅炸麵,可以龍蝦嘅汁沾黎食令味道更豐富,就真係絕對唔可以錯過。金華玉樹雞半只廚師真係好用心去做呢個菜,餐廳一早處理好金華火腿,令其咸味去除不小並帶有小小甜味,再用鮮雞夾住金華火腿,兩樣食材一齊入口層次感即刻出晒黎。避風塘炒大肉蟹肉蟹好大隻,每人分到的份量不算小。鮮甜嘅蟹肉再加上底下嘅炒蒜,食完蟹肉仲可以享受到咁惹味嘅炒蒜,真係即刻想叫碗白飯呀。士多啤梨骨士多啤梨骨醬汁入
士多啤梨骨醬汁入口甜美,肉質亦十分嫩滑,不過未食已經聞到士多啤梨醬汁嘅香味,另外顏色非常鮮艷,用黎影相都岩架
呢個炒飯賣相雖然好普通,但食起落就一啲都唔簡單,口感十分十足,另外廚師加入左不少好似鮑魚粒等多種矜貴配料炒勻,顯功架同時又顯得呢個炒飯嘅不簡單。
生果盤嘅造型好似隻鳥仔咁,內裡有有菠蘿、提子、士多啤梨及奇異果等咁多種嘅水果。不過呢個果盤嘅造型真係比人用黎呃like架。
餐廳食物份量好夠,味道非常具功架,入觀塘工廈食中式嘅私房菜已經係一個必須要做嘅地方,不過御膳真係俾左一個好好嘅夜晚俾我地。