2025-07-07
最近發現觀塘工廈有間高質中菜館!!餐廳主打每日新鮮到貨海鮮,我哋嗌咗上湯龍蝦、鮑魚、扇貝、龍躉,又真係足料又靚料🔥❝ 香芒沙律大蝦球賣相睇落平平無奇,食落又幾有驚喜!蝦球彈牙爽滑,芝士味濃,配搭芒果幾清新✨❝ 極黑豬叉燒餐廳用上半肥瘦叉燒,外層有少少燒香,味道鹹中帶甜,不錯不錯☺️❝ 冬瓜果皮魚湯浸龍蝦店員話係新推出菜式,推薦我哋試吓!上枱嗰陣見到一整隻龍蝦有少少嚇親🫨問返原來係用足14両龍蝦,真係好足料😍 咬落肉質有鮮味帶彈牙口感,食落仲有少少冬瓜同陳皮香👍🏻❝ 白胡椒爆炒南非鮑魚鮑魚肉質肥厚,非常鮮嫩~ 配上白胡椒能夠提鮮,但唔會搶咗鮑魚鮮味,挺好吃呢😋❝ 蒜蓉粉絲蒸大扇貝唔係講笑,大扇貝係真心大隻🤣🤣🤣 有手掌心咁大!蒜蓉同粉絲多到好似唔使錢咁,惹味又好味,咁足料得唔得㗎🥹❝ 花雕雞油蛋白蒸龍躉球一上菜已經聞到好香花雕味!!蛋白同龍躉嘅熟度剛好,龍躉仲有超多魚膠,用料真係靚😍❝ 脆皮玻璃乳鴿是日最喜愛菜式!!乳鴿皮脆肉嫩又多汁,原隻上又好打卡able🤣 食完好想encore多隻😭❝ 蒜蓉炒白菜仔我哋嗌咗二人份量,細細碟就啱晒喇😛蒜蓉炒菜係常見配搭,不過啲白菜仔係好!鮮!甜!細節見真
❝ 香芒沙律大蝦球
❝ 極黑豬叉燒
❝ 冬瓜果皮魚湯浸龍蝦
❝ 白胡椒爆炒南非鮑魚
❝ 蒜蓉粉絲蒸大扇貝
❝ 花雕雞油蛋白蒸龍躉球
❝ 脆皮玻璃乳鴿
❝ 蒜蓉炒白菜仔
我哋嗌咗二人份量,細細碟就啱晒喇😛
蒜蓉炒菜係常見配搭,不過啲白菜仔係好!鮮!甜!細節見真章,餐廳用料靚唔靚,大家係感受到的🥹🫶🏻
❝ 蟹油銀芽炒麵
炒麵香得嚟又唔會太油膩,而且鑊氣十足✨
❝ 綠茶布丁(甜品)
平時酒樓食開都係紅/綠豆沙,今次見有日式甜品都幾創新,決定試試佢😛
估唔到又幾香濃滑溜,裏面仲要有唔同層次,食完好滿足😆
❝ 滷水鵝肝鵝腎
慶祝生日就有得送一碟滷水鵝肝鵝腎🎂 雖然係免費送,但係份量都絕對唔hea🙌🏻 唔使生日正日都用得,訂座嗰陣講聲就得喇💪🏻
餐廳而家仲做緊打卡送汽水優惠🥳 不過最難得係免加一、冇切餅費/開瓶費,慶祝生日/朋友公司聚會啱晒🤪