2021-11-28 134 瀏覽
天氣變涼,都想食暖心野最適合屋企人一定係中菜最鐘意中菜煮既方法,去呢間提早約左八寶鴨,裏面材料太豐富,多到數不盡又唔會最好味,反而好夾,龍眼肉、紅棗、薏米、冬菇冬天最適合,瑤柱, 栗子, 金華火腿 更加香,而且糯米好飽肚花雕蛋白蒸龍躉球新鮮龍躉配上花雕,更加鮮甜而且又有蛋白作為配料,煮法有心思,細膩入微既搭配士多啤梨骨,酸甜滋味,真係有🍓估唔到好開胃又食多幾碗飯啦屋企人想滋補一下,養生健康選擇了鮑汁扒花膠,真係大大塊,好有口感,食落大大舊,煮得正好,入味又特別下次都可以同朋友過黎,坐得又舒服!
天氣變涼,都想食暖心野
最適合屋企人一定係中菜
花雕蛋白蒸龍躉球
士多啤梨骨,酸甜滋味,真係有🍓
估唔到好開胃又食多幾碗飯啦
下次都可以同朋友過黎,坐得又舒服!
今天很開心約埋朋友嚟到觀塘一間私房菜店, 這晚我們的set好豐富~好鍾意佢呢款花膠扒羊肚菌, 係一種有益的食材,對身體可以增強免疫力,提神醒腦,預防感冒等等,各方面都不錯。配搭上滋陰養顏花膠更加出色,羊肚菌係珍貴菌類,甘香清純又爽滑,花膠軟綿綿,烹調入味,口感配搭出色。一大隻避風塘炒蟹,色香味俱全,一對巨型蟹鉗,肉質香甜幼嫩,當你放進嘴裏,豐盛蟹汁源源不絕湧進口腔,令人應接不暇,蟹身都不遑多讓,同樣鮮甜無比,我們連蟹腳都不放過。一碟蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,時間火路控制得宜,長長肥美蟶子皇,軟綿綿鮮甜至極,汁液豐富,蟶子皇下的粉絲,吸著滿滿的鮮甜,非常美味。一碟自家獨門秘方鹵水拼盤,香味與別不同,豬腸腍甜入味,牛肚爽口彈牙,多款食材同樣出色。一鍋雜菌大蜆豆腐湯,濃郁鮮甜,大大只大蜆鮮香又清甜,多款什菌配菜夠爽脆,嫩滑豆腐載滿濃湯又好吃。餐廳海鮮食材非常出色,金銀蒜蒸龍躉腩,一上枱龍躉腩加金銀蒜香撲鼻,肉質嫩滑,魚肉汁液澎湃,最愛佢嘅魚皮,厚厚的,柔韌爽脆兼備,彈牙多汁,高質食材餐廳絕不吝嗇。還有士多啤梨骨,都非常吸引,肥厚肉汁,咬下去的時候,肉汁像噴出來似的,甜甜的肉,香香噴噴的士多啤梨,非常

還有士多啤梨骨,都非常吸引,肥厚肉汁,咬下去的時候,肉汁像噴出來似的,甜甜的肉,香香噴噴的士多啤梨,非常到位。

一碟蟹油炒麵,同樣出色,爽口不油膩,蟹味香濃,配搭幼嫩銀芽,令一碟蟹油炒麵變得不會孤獨。

餐後會有一款甜品奉送,今天的是芒果布甸,餐廳會不定時製作不同的款式給客人品嘗。
2021-11-25 105 瀏覽
觀塘一帶美食多多,很多更隱藏於工業大廈中,「御膳 Imperial」便是其中一間‼️🥰 這裡主打私房菜,餐廳會因應客人的預算和要求而安排合適的配搭,貼心的舉動喔‼️👍🏻 ▫️跟朋友試了一份 ❥$𝟵𝟴𝟬 的兩人套餐,水準極高‼️💛🧡💚 ☟☟❶麻辣手撕雞🥢 手撕雞沒想像中的辣,加了青瓜絲的關係,口感很清新‼️🥒▫️❷什菌豆腐大蜆湯🦪 蜆肉不算肥美、不過卻很鮮甜‼️👅 湯中還加了什菌和滑溜的豆腐🍄 冬天喝一碗熱氣騰騰的湯,很舒暢。‼️🐽▫️ ❸潮州鹵水鵝(例牌)🦩鵝片吸收了鹵水汁的精華很入味‼️肉質細嫩令人吃不停口‼️🥳▫️❹生煎東星斑12兩🐟 驚喜滿滿的菜式‼️😻 原條東星斑兩邊煎得香氣撲鼻,用筷子輕輕一夾就品嚐得到肉質嫩滑的魚肉‼️🤤 餐廳大廚將魚頭也煎得香脆,千萬不要因為魚肉不多而錯過了它‼️😉 餐廳用生煎的煮法令客人完美的品嚐到東星斑的鮮、香味‼️👍🏻▫️❺白胡椒爆炒南非鮑魚🍴 第一次吃白胡椒炒鮑魚,又是一口就愛上的菜式‼️🤤 鮑魚爽嫩得很、白胡椒碎香氣突出,每一口都吃得出鮑魚的鮮和白胡椒滲出的辣味,令人齒頰留香‼️👏🏻▫️❻蒜蓉粉絲蒸蟶子皇🥢 蟶子皇大而爽口、而且非常新鮮‼️😋 蒜蓉粉絲吸收了蟶子的鮮味、兩者缺一不可,很美
跟朋友試了一份 ❥$𝟵𝟴𝟬 的兩人套餐,水準極高‼️💛🧡💚
☟☟

▫️
❻蒜蓉粉絲蒸蟶子皇🥢 蟶子皇大而爽口、而且非常新鮮‼️😋 蒜蓉粉絲吸收了蟶子的鮮味、兩者缺一不可,很美味‼️😍

▫️
❼士多啤梨骨🍓 排骨炸至金黃色香脆可口‼️沾滿了酸酸甜甜的醬汁又帶有士多啤梨香甜味,醒胃效果一流‼️😚

▫️
❽蟹油銀芽炒麵🍜 芽菜、洋蔥、韭黃、蔥段爆香,下麵加入蟹油快炒,香味撲鼻、鑊氣十足‼️🤤 麵條乾爽不會過於油膩,忍不住吃了一大碗‼️🐷

❾芒果布丁🥭 吃得再飽最後也必須有甜品‼️🐖

2021-11-23 105 瀏覽
御膳私房菜觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈12樓F室同女朋友兩個人去食中菜, 2人餐花龍蝦餐, 像古裝劇皇帝用膳架情境。精緻款式多, 且食材都是優質上盛。 麻辣手撕雞比想像中多, 要了小辣撈埋醬汁很惹味。之後上大蜆什菌豆腐湯, 飲口湯可以沖淡剛才麻辣手撕雞的辣味。是家常湯品的滋味呢, 豆腐在食材中有君子之稱, 即本身味淡卻可以吸收其他食材的味道。金銀蒜蒸龍躉腩, 龍躉充滿著骨膠原, 厚厚的一層肉質好彈牙, 食落帶蒜芳香,花龍蝦店家說有成足足5至6兩重的,上湯煮,旁邊炸麵都好好食。海鮮蒸來食最能品嚐到原汁原味,蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2隻, 粉絲能吸掉精華, 蟶子大隻肉質與別不同,有嚼勁且白胡椒爆炒南非鮑魚,鮑魚好易煮過火肉質就會如硬膠, 爆炒過後面層香同有點, 入面仍是彈牙女朋友已飽戰鬥力已降到零,潮州滷水鵝例牌就由我獨力食。滷水鵝片肉蟹油炒麵, 冬天是蟹肥美的季節,炒麵是幼身爽口。已經食到好飽準備埋單, 店家告訴我們還有甜品呢! 當日是芒果布丁一早訂了位,才有機會食到高水準之菜式, 而二人餐各色各式的拿手菜都有, 第一次來不用多考慮的
御膳私房菜
觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈12樓F室

麻辣手撕雞比想像中多, 要了小辣撈埋醬汁很惹味。

蟹油炒麵, 冬天是蟹肥美的季節,炒麵是幼身爽口。

私房菜好推介叫得做私房菜係人都知係好野黎🤫呀媽生日特登帶佢黎食🤤依到主打食海鮮🦞提早一日book 佢地會幫客人準備好🤗就唔怕食唔到啦.🌶麻辣手撕雞聽個名依為好辣🤣但其實得少少辣,手撕雞用既係雞脾肉,所以好滑😇加埋啲青瓜撕,完全好惹味😌.大蜆什菌豆腐湯豆腐好滑,加左啲蜆,帶出左鮮甜味😍.四川香辣炒大肉蟹好細心,會幫我地整開少少先😇方便我地食‼️用左好多調味料,好似辣椒乾🌶️香蒜等等,蟹肉鮮甜而又結實😍.蒜蓉粉絲蒸聖子皇蒸聖子最重要係唔可以蒸太耐,依到佢蒸到岩岩好,又唔會話好老😋聖子表面鋪滿蒜蓉,底部放上粉絲撈上豉油都好好食.士多啤梨骨一拎上黎就好大陣士多啤梨醬味,感覺上有啲似金沙骨,但轉左士多啤梨🍓味.花膠扒羊肚菌好精緻既一碟菜😍食出花膠同羊肚菌原先既味道🤩上面就淋上芡汁,好有酒樓既風味.蟹油銀牙炒麵好夠鍋氣👍🏽麵唔會話好乾,每條麵都沾滿左豉油🤤
私房菜好推介
🌶麻辣手撕雞

大蜆什菌豆腐湯
豆腐好滑,加左啲蜆,帶出左鮮甜味😍

四川香辣炒大肉蟹

蒜蓉粉絲蒸聖子皇

花膠扒羊肚菌

蟹油銀牙炒麵
好夠鍋氣👍🏽麵唔會話好乾,每條麵都沾滿左豉油🤤
近年很少外出食晚飯,昨晚很開心我們一家人再次去到往日吃私房菜的菜館。今天的花膠扒羊肚菌餐,美味之餘再加上羊肚菌非常有益,功能非常多,補腎、補腦提神、可預防感冒、更有益腸胃化痰理氣,還可以增強免疫力。羊肚菌清香味甘配搭滋陰養顏綿滑花膠烹調,更加錦上添花。一味麻辣滷水拼盤,可以選擇唔辣,獨家調製鹵水汁特別滋味,都能帶出各款食材不同特質,軟綿綿嘅豬腸吸着滿滿的鹵水當你放進嘴裏非常滋味,另一個牛肚爽口彈牙,豬肚軟滑滿載鹵水濃香。什菌大蜆豆腐湯一同配食,更加相得益彰,大大只鮮蜆鮮甜厚肉,有多款爽滑雜菌,嫩豆腐都注滿鮮甜上湯。一款金銀蒜蒸龍躉腩,渾圓肥嘟嘟嘅龍躉,時間控制得100分,肉質幼嫩鮮甜,魚香撲鼻,尤其佢個厚厚嘅魚皮,柔韌彈牙,咬下去時汁液滿載口腔。一只大肉蟹可選擇不同風味,可選擇花雕雞油蛋白蒸、薑蔥炒、四川香辣炒等,今晚我挑選避風塘炒,離遠已經聞到濃濃香氣撲面而來,一上抬見到金黃亮麗,肥大嘅蟹鉗冧冧肉,肉質爽口鮮甜,蟹身同樣出色,外面滿滿的香辣脆蒜,內裏厚厚的蟹肉滿滿的汁液令人吃不停口。另一款蒜蓉粉絲蒸聖子皇都不遑多讓,餐廳絕不欺場,蟶子皇鮮甜脆口,高質素食材加上細心烹調冇得輸。還有大廚

還有大廚嘅手藝都非常出色,佢嘅士多啤梨骨食過令你返尋味,士多啤梨香氣不在話下,肉質柔軟嫩滑,厚厚肉裏藏滿濃香肉汁。

還有蟹油炒麵,整碟蟹香撲鼻,麵條不油膩,爽口煙韌就算你飽飽都會不捨得放過。

最後還奉上,一款甜品芒果布甸,餐廳的質素真的不會令人失望。
2021-11-20 347 瀏覽
𝙘𝙝𝙚𝙘𝙠 𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙝𝙞𝙙𝙙𝙚𝙣 𝙘𝙝𝙞𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙞𝙣 𝙠𝙬𝙪𝙣 𝙩𝙤𝙣𝙜! 𝙞 𝙡𝙤𝙫𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧𝙨 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙧𝙞𝙗𝙨 𝙞𝙣 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚. 𝙢𝙚𝙖𝙩𝙮 𝙧𝙞𝙗𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝𝙡𝙮 𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙨𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚, 𝙘𝙖𝙣 𝙮𝙤𝙪 𝙧𝙚𝙨𝙞𝙨𝙩?😝.平時間唔中都會想食下中菜,位於觀塘工廈嘅御膳私房菜有幾款套餐提供,什菌豆腐大蜆湯湯底鮮甜,入口絲滑,仲有大大隻海蜆同滑豆腐,冷盤麻辣手撕雞好重麻油香,爽脆青瓜絲加上芫荽根,開胃醒神,另外潮州鹵水鵝好入味,五香味十足,鵝肉肥美鬆化份量仲好多!之後到重頭戲有一系列嘅海鮮,白胡椒爆炒南非鮑魚超惹味,肉質彈牙,重口味得嚟唔會死咸,送飯一流!蒜蓉粉絲蒸蟶子皇面頭鋪滿生蒜片同炸蒜,墊底嘅粉絲索哂豉油香好食到不得了😝 蒸東星班平啲就食得多,生煎又真係第一次,口感外焦爽嫩細膩,配上煎魚豉油又係勁好送飯,另外士多啤梨骨上枱已經聞到濃濃嘅士多啤梨香味,酸酸甜甜咁襯托出肉排香氣之餘又解膩,最後蟹油銀芽炒麵鑊氣十足,炒得乾身唔油膩,食埋甜品
平時間唔中都會想食下中菜,位於觀塘工廈嘅御膳私房菜有幾款套餐提供,什菌豆腐大蜆湯湯底鮮甜,入口絲滑,仲有大大隻海蜆同滑豆腐,冷盤麻辣手撕雞好重麻油香,爽脆青瓜絲加上芫荽根,開胃醒神,另外潮州鹵水鵝好入味,五香味十足,鵝肉肥美鬆化份量仲好多!之後到重頭戲有一系列嘅海鮮,白胡椒爆炒南非鮑魚超惹味,肉質彈牙,重口味得嚟唔會死咸,送飯一流!蒜蓉粉絲蒸蟶子皇面頭鋪滿生蒜片同炸蒜,墊底嘅粉絲索哂豉油香好食到不得了😝 蒸東星班平啲就食得多,生煎又真係第一次,口感外焦爽嫩細膩,配上煎魚豉油又係勁好送飯,另外士多啤梨骨上枱已經聞到濃濃嘅士多啤梨香味,酸酸甜甜咁襯托出肉排香氣之餘又解膩,最後蟹油銀芽炒麵鑊氣十足,炒得乾身唔油膩,食埋甜品真係要捧住個肚走~
白胡椒爆炒南非鮑魚
生煎東星斑
蒜蓉粉絲蒸蟶子
白胡椒爆炒南非鮑魚
生煎東星斑
蒜蓉粉絲蒸蟶子
  • 什菌大蜆豆腐湯
2021-11-19 66 瀏覽
去到觀塘工廈搵食,搵到食私房菜。預先訂咗位可以同朋友靜靜地食一餐,舒舒服服。先來麻辣鹵水拼盆有牛肚、豬腸、麻辣雞絲。好友大排檔風味,牛肚夠林,豬腸又整得乾淨,麻辣雞絲好惹味!潮州鹵水鵝例牌,份量都相當多。滷水夠入味,鵝片有鵝油香。幾個人當然要整個砂鍋什菌龍躉骨湯。魚湯給足料有魚味。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,呢個有好多蒜蓉,粉絲又夠入味。蟶子大大隻爽口。菊子魚整到好似開花咁,有刀工有心思,用東星12兩做,仲係養魚。味道唔錯!士多啤梨骨,好似士多啤梨嘅顏色,甜甜地。經典富瑤炒飯有鮮南非鮑魚粒、瑤柱 、金華火腿、蔥花等,加上秘製醬汁製作整。炒飯味道唔錯。碧綠炒花枝片,花枝夠林而且西蘭花爽口。最後甜品有芒果布丁🍮,好友家庭式嘅感覺。

潮州鹵水鵝例牌,份量都相當多。滷水夠入味,鵝片有鵝油香。

幾個人當然要整個砂鍋什菌龍躉骨湯。魚湯給足料有魚味。

士多啤梨骨,好似士多啤梨嘅顏色,甜甜地。

碧綠炒花枝片,花枝夠林而且西蘭花爽口。
最後甜品有芒果布丁🍮,好友家庭式嘅感覺。

2021-11-19 71 瀏覽
朋友網上搵到呢一間私房菜, 所以我們一行四人嚟試下。 位置觀塘工廠大廈交通算方便。 我們叫了個套餐,就先來了魚湯, 連不喝湯的我也感到很濃魚味,其他朋友也飲幾碗呢。 再來蒜蓉蟶子,蒜蓉很多很多, 愛蒜蓉的人 一定很喜歡。之後來的麻辣拼盤有牛肚雞絲及大腸, 很入味少少辣, 味道獨特。 之後來了鹵水鵝片, 份量充足我們四人也吃不完。 菊子魚第一次聽, 要很花刀工, 濃郁的柚子味。 花姿西蘭花很有家庭味道, 士多啤梨骨咁大個人也是第一次食,估不到真的好有士多啤梨味, 有種好像小時吃過的味道。 再來炒飯粒粒分明材料豐富,有鮑魚,金華火腿等等,味道濃,也是四人也吃不完。最後食埋個甜品, 一邊食飯一邊討論食經,很難忘的一天。
再來蒜蓉蟶子,蒜蓉很多很多, 愛蒜蓉的人 一定很喜歡。
之後來了鹵水鵝片, 份量充足我們四人也吃不完。
菊子魚第一次聽, 要很花刀工, 濃郁的柚子味。
花姿西蘭花很有家庭味道,
最後食埋個甜品, 一邊食飯一邊討論食經,很難忘的一天。
2021-11-18 85 瀏覽
麻辣鹵水拼盆味道比較特別。。。雞似胸肉位砂鍋什菌龍躉骨湯食得魚腥既我都覺得少少腥,可能用加埋魚頭又冇落夠薑,唔食得腥果啲直頭冇飲到菊子魚手工菜起肉界花炸, 養魚無魚味係正常,肉質同炸既手法都幾好,再比啲柚子甜醬加啲味,okay 既,有2件多骨,要小心食。蟶子皇 總結嚟講就係蒸得比較老同埋落超級多蒜蓉,甘多炸蒜食完好似食蒜醬多過食海鮮。士多啤梨骨士多啤梨骨嘅肉比較un同老,個汁好香精 ,食完一嚿就算啦鮑魚瑤柱炒飯熱上果時重咸香味,飯煙un幾好食,但就油啲芒果布丁芒果布丁都係現成布丁粉,味道係好味嘅,係個茶杯比較核突
麻辣鹵水拼盆
味道比較特別。。。雞似胸肉位

砂鍋什菌龍躉骨湯

菊子魚

蟶子皇

士多啤梨骨
士多啤梨骨嘅肉比較un同老,個汁好香精 ,食完一嚿就算啦

鮑魚瑤柱炒飯
熱上果時重咸香味,飯煙un幾好食,但就油啲

芒果布丁
芒果布丁都係現成布丁粉,味道係好味嘅,係個茶杯比較核突
超級多蒜蓉蟶子皇
鹵水鵝片
養東星畀花起肉炸
士多啤梨糖味士多啤梨骨
酒樓茶杯裝羅拔人芒果布丁
超級多蒜蓉蟶子皇
酒樓茶杯裝羅拔人芒果布丁
2021-11-14 57 瀏覽
最近升職加人工,同屋企人慶祝做仔女都要請下屋企人食正野避風塘炒大肉蟹最鐘意炒香的蒜,非常唔錯,加上鮮甜蟹肉,味道入味又惹味最新菜色要預定先有呢個古法八寶鴨係屋企人一早預定無得即刻落單,因為要早一兩日準備裏面材料真係超級多有蓮子,龍眼肉,紅棗,薏米,冬菇仲會有我最愛既芋頭,蝦乾裏面仲有瑤柱, 栗子, 金華火腿 ,糯米,包係一齊,味道好夾,又好味道最後飲碗金湯海皇翅真係暖入胃又夠多料,而且份量都多服務態度好,又主動下次會再黎!
最近升職加人工,同屋企人慶祝
做仔女都要請下屋企人食正野

避風塘炒大肉蟹
最鐘意炒香的蒜,非常唔錯,加上鮮甜蟹肉,味道入味又惹味

最新菜色要預定先有
呢個古法八寶鴨係屋企人一早預定
無得即刻落單,因為要早一兩日準備
裏面材料真係超級多
有蓮子,龍眼肉,紅棗,薏米,冬菇
仲會有我最愛既芋頭,蝦乾

最後飲碗金湯海皇翅
真係暖入胃又夠多料,而且份量都多
服務態度好,又主動
下次會再黎!
2021-11-13 129 瀏覽
星期六晚同男朋友黎左食飯,2個人真係叫吾到幾多,尤其係海鮮, 建議多啲人嚟食先做到開心share。首先我地點了椒鹽豆腐。 冇諗過豆腐唔係細細粒嗰隻,而係甘大件,但一樣做到皮脆豆腐滑, 味道同出面食ge一樣甘好,但就冇得一啖一粒。另外仲叫咗個士多啤梨骨, 個醬汁調得幾好味,骨都好入味,但我咬到好攰😂😂😂最後叫咗個荷香龍躉球蒸飯,上菜見到勁大個籠,份量都吾細,個炒飯底好正,好有蒜香味,龍躉肉大大舊,但我覺得佢冇連埋塊荷葉一齊蒸,因為冇咩荷葉味,或者佢只係裝飾?

椒鹽豆腐

荷香龍躉球蒸飯

2021-11-13
椒鹽豆腐
荷香龍躉球蒸飯
2021-11-09 62 瀏覽
觀塘工廈除了開倉特別多外,其實特色餐廳私房菜都多,今日就去左間幾隱蔽又唔多人識去的御膳私房菜。今次係二訪,好似成年冇來了一來唔係成日去觀塘二來冇人陪,今次好友話想食海鮮叫我諗,我決定同佢來食。話明想食海鮮,那麼緊要來個海鮮二人餐呢! 有避風塘炒大肉蟹一隻, d炸蒜辣椒超香口忍唔住留左d 配最後來的蟹油炒麵拌住食, 肉蟹大隻亦夠惹味。 涼拌小菜係手撕雞,人手撕開的雞絲拌勻青瓜絲仲有芝麻的香味好清爽。另一海鮮驚喜之作蟶子,長長肉厚鮮甜的蟶子簡單清蒸絕對夠贏。 愛吃肉的我見到士多啤梨骨都流口水,食落酸甜夠軟腍唔會硬。 蒜蓉炒芥蘭亦唔錯唔會過老。食哂所有野後來再終極甜品,芒果布丁, 我們很滿足。

食哂所有野後來再終極甜品,芒果布丁, 我們很滿足。
2021-11-09 1888 瀏覽
呢間餐廳由經驗豐富嘅中廚主理👨🏻‍🍳訂座前可先選擇菜單,餐廳亦會因應客人嘅要求同預算,設計合適嘅配搭,今次就叫咗個價值$1️⃣3️⃣2️⃣0️⃣嘅四人套餐。💗鹵水拼盤🐷金錢肚:口感爽彈有嚼勁,滷水汁鹹淡得宜🐓手撕雞:雞絲肉質細嫩,簡單以鹽水調味,加入青瓜絲更清新🧂椒鹽豆腐:嫩豆腐炸至外層香酥,椒鹽粉鹹香惹味💗什菌豆腐大蜆湯魚湯呈奶白色,加入鮮甜大蜆、嫩豆腐、秀珍菇,無添加任何味精,味道清淡鮮美🍲以少量芫茜增加香味🌿💗避風塘大肉蟹肉蟹結實飽滿,食落鮮甜多汁,蟹蓋裝滿蟹膏,甘香四溢🦀加入大量炸蒜、辣椒、椒鹽炒成,食落辛口惹味🧄💗花雕蛋白蒸龍躉球蒸蛋白火喉掌握得啱啱好,口感非常滑嫩🥚面頭放上龍躉球,魚肉雪白嫩口,魚鮮味濃🐟淋上適量豉油同花雕酒提升鮮味🥃💗流沙黃金蝦大蝦炸得金黃香脆,肉質爽口彈牙🦐每隻沾滿鹹蛋黃醬,味道濃郁甘香,充滿牛油香,超級起沙🧈💗潮州鹵水鵝(例牌)分別有鵝片同鵝件,肉質柔軟嫩滑,不過略嫌偏肥。鵝油甘香味美,滷水汁濃郁入味🦆💗碧綠炒花枝西蘭花翠綠爽脆,軟硬適中🥦花枝片爽嫩彈韌🦑連同韮黃、蒜蓉、冬菇片、紅蘿蔔片炒成💗招牌御膳炒飯炒飯加入牛柳粒🐃﹑ 蝦仁🦐、珍珠帶子🐚、菜芯頭🥬、蔥花同蛋花🍳,
💗鹵水拼盤
🐷金錢肚:口感爽彈有嚼勁,滷水汁鹹淡得宜
🐓手撕雞:雞絲肉質細嫩,簡單以鹽水調味,加入青瓜絲更清新
🧂椒鹽豆腐:嫩豆腐炸至外層香酥,椒鹽粉鹹香惹味
鹵水拼盤

💗什菌豆腐大蜆湯

💗避風塘大肉蟹
避風塘大肉蟹

💗花雕蛋白蒸龍躉球

💗流沙黃金蝦
流沙黃金蝦

💗潮州鹵水鵝(例牌)

💗碧綠炒花枝
碧綠炒花枝

💗招牌御膳炒飯
炒飯加入牛柳粒🐃﹑ 蝦仁🦐、珍珠帶子🐚、菜芯頭🥬、蔥花同蛋花🍳,食落乾爽焦香,鑊氣十足,飯粒分明之餘配料豐富🍚
招牌御膳炒飯

💗芒果布丁
芒果布丁口感滑溜冰涷,甜而不膩🍮加入適量花奶增加奶香,如果有芒果肉就更完美🥭
芒果布丁
碧綠炒花枝
招牌御膳炒飯
1K
2021-11-04 1192 瀏覽
男人都係鍾意食住家飯,不過近排公事繁忙,我真係無時間下廚,只可以搵間私房菜同M佬去嘆吓!觀塘嘅樓上餐廳好多,但都要識路,如果唔係有同事介紹,我都唔知原來觀塘都有私房菜,所以我就同M佬提前預約,嚟到御膳,試吓呢個花膠扒羊肚菌餐。麻辣手撕雞份量好多,嫩滑嘅手撕雞配上爽脆青瓜絲,口感一流。加上麻香十足,又夠晒辣,非常開胃醒神!如果唔食得太辣嘅,都可以預訂時同餐廳要求少辣架!大蜆什菌豆腐湯嘩!好甜呀!湯底入面有大大隻嘅大蜆,加上好多什菌同豆腐,所以湯色呈奶白色,味道濃郁。金銀蒜蒸龍躉腩龍躉腩炸到外面脆卜卜,而魚肉嫩滑,上面鋪上金銀蒜同薑葱,味道好有層次,好惹味。薑葱炒大肉蟹餐廳提供多款肉蟹烹調方法,M佬就話薑葱炒係最好味!大大隻肉蟹,份量完勝,超多肉,肉質鮮美,比較爽滑。加上用咗大量薑葱炒,所以非常入味!蒜蓉粉絲蒸蟶子皇蟶子大大隻,肉質鮮甜彈牙,但每次食蟶子,重點不在於蟶子,識食當然係食粉絲啦!粉絲索晒精華,加上炒過嘅蒜蓉,真係非常香口惹味。士多啤梨骨士多啤梨醬由店家親自製作,所以真係有粒粒士多啤梨架!士多啤梨醬嘅味道酸酸甜甜,非常滋味,加上酸甜味可以中和返肉骨嘅油膩感。花膠扒羊肚菌羊肚菌據說

大蜆什菌豆腐湯

金銀蒜蒸龍躉腩

薑葱炒大肉蟹

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

花膠扒羊肚菌
羊肚菌據說非常有益,可以幫助消化、補腎壯陽同補腦提神等功效,但通常有益嘅食物,味道都係麻麻。不過,呢個定律並不適用於御膳嘅羊肚菌,呢個羊肚菌勁索味,口感有啲似竹笙。至於重點當然係花膠扒啦,花膠夠厚身,入晒蠔皇味。

蟹油銀芽炒麵
炒麵炒得乾身有鑊氣,因為用蟹油炒,所以幾有光澤。

雲呢拿布甸
每日嘅甜品都各有不同,今日就係雲呢拿布甸。奶味香濃又夠滑,為呢餐私房菜畫上完美句號。
2021-11-02