2016-11-11
秋高氣爽,漸漸地又到左唔使開冷氣嘅季節,相信好快冬天就會來臨。 適逢10月係食大閘蟹嘅季節,一大班朋友黎到天后,除咗食蟹之外,仲食埋羊腩煲,非常豐富。 今次係第二次來,book了房,比上次吃得更舒服,店內可間很多間房,亦有麻雀耍樂。今次目的係食蟹,枱上已經準備左食蟹工具。 御名一品併盤 $188有叉燒、鴨胸、海蜇、雞髀、燻蹄叉燒燒得入味,蜜汁好濃郁,雞髀就啖啖肉,肉質好嫩,海蜇好爽口,一碟餸有齊幾種滋味。 大閘蟹 $48隻因為每人都想食兩隻,所以一次過黎左好大盤蟹,場面壯觀。呢個價錢呢個份量,認真抵食,大閘蟹內的膏很多,而且很香甜。 食完仲每人配返杯薑茶,可以驅寒氣,認真貼心 古法羊腩煲 $198冬天必食羊腩煲,呢度嘅羊腩煲羊腩煮得夠腍身,唔會好羶,羊腩肉嘅部位好多,唔太多骨,炆得好入味,其他配料亦都吸收左羊腩煲嘅精華。 咕嚕明蝦球 $148平時食開咕嚕肉,今次配蝦球,口感有不同,蝦頭爽口彈牙,炸粉唔厚,酸酸甜甜好開胃。 流沙帶子賽螃蟹 $98入口充滿蛋白及蟹肉的鮮甜味,仲可食到一粒粒帶子,甜甜地而且好滑。
有叉燒、鴨胸、海蜇、雞髀、燻蹄
因為每人都想食兩隻,所以一次過黎左好大盤蟹,場面壯觀。
呢個價錢呢個份量,認真抵食,大閘蟹內的膏很多,而且很香甜。
題外話/補充資料:
食完呢餐之後,新聞先話有大閘蟹有毒嘅事件,好擔心嘅我,特登打咗俾餐廳問大閘蟹嘅來源,原來大閘蟹來自三陽泰,負責人話佢哋嘅來貨係絕對無問題嘅,我即刻放心晒。