2017-03-05
小弟比較傳統,幾鐘意食中菜. 今次又搵到一間唔錯中菜館.梨山手抓骨手爪骨其實係豬脾,好少中菜館有得食。用錫紙包裹住骨頭位,方便我地用手拿嚟食,好user friendly 。豬脾好彈牙,鮮嫩多汁,不過有D筋幾韌,好彩有得用手幫手lol.古法羊腩煲羊腩煲得唔硬唔淋,口感彈牙。古法秘製湯底,味道幾特別,雖然有腐乳,但湯底已經令羊腩好入味。最後,一定要用配料腐竹,沾上大量湯底,雖然邪惡,但真係好好味。最後重配有生菜比大家解膩。蟲草花燉雞湯好足料嘅雞湯,個湯清甜唔膩。自己屋企都有煲過雞湯,但點都會有D雞油煲到出嚟。但呢個湯可以話係冇,應該隻雞揀得好,同埋上菜前有整走D油先。菠蘿沙拉油條蝦油炸鬼夾住蝦,外脆夾上鮮蝦,口感好特別,但相對其他菜式,就顯得有D普通。面醬炒油麥菜油麥菜新鮮爽口,面醬又令D菜帶上D甜味,暫時係我食過最惹味嘅油麥菜。但原本諗住食咗咁多油膩嘢,想清淡吓,點知本沒倒置想清吓腸胃嘅,要留意吓喇。
梨山手抓骨