2019-06-25 30 瀏覽
一個月總有幾餐想食日本野。於是係修頓OT過後就係附近搵下有咩食,同同事見呢度樓上靜靜地就撞咗上黎。因為老細請咗個好豐富嘅下午茶,所以唔算太餓就揀咗個份量無咁大嘅餐黎食。玫瑰花木碎煙燻蛋。味道清淡有淡淡玫瑰木香,雖然蛋黃未至於半熟流心,但蛋香十足配合上黎幾令人開胃。蝦天婦羅四食。原味/黑松露/腐皮/咸蛋,四款各有特色。黑松露香氣十足,腐皮酥脆香口有些許似椒鹽味。而咸蛋黃蝦好紮實,蛋黃好多又唔會過咸同乾口,將黃金蝦嘅效果以天婦羅方式呈現出黎。報紙雞。驟眼睇好似真嘅日本報紙咁,字樣圖案都十足。連雞皮醬燒雞以豆紙及蔥紮住再焗製,所以肉質會乾身啲,令雞肉味濃縮埋一齊,幾惹味。伴碟醃蘿蔔微酸味道,中和雞肉嘅油膩感。松茸燉湯。濃郁菇香撲鼻而來,清甜湯水令人暖入脾胃。生菜包三文魚。做法好似韓式嘅燒肉生菜包,不用海苔都別有一番風味。山葵/胡麻/香蔥醬味道清爽,降低不少三文魚嘅油分感。豆紙壽司。又一款以豆紙做成嘅菜式。黑松露配以白蝦碎,香氣加上甜味,混醋飯剛剛好。自家製子薑,酸/辣/甜均勻,菜式之間作為調節幾好。辣吞拿魚腐皮壽司。以反卷形式做成,脆口腐皮一反傳統軟腍腍嘅印象,再配以脆口青瓜及甜甜酸辣嘅吞拿
松茸燉湯。濃郁菇香撲鼻而來,清甜湯水令人暖入脾胃。
自家製子薑,酸/辣/甜均勻,菜式之間作為調節幾好。
辣吞拿魚腐皮壽司。以反卷形式做成,脆口腐皮一反傳統軟腍腍嘅印象,再配以脆口青瓜及甜甜酸辣嘅吞拿魚,唔錯食。
砂糖多士配抺茶雪糕。酥脆嘅牛油多士伴雪糕,一溫一冰嘅感覺十分滋味。
簡單一餐,就此完結。
2019-06-20
2019-06-25 31 瀏覽
有朋友從外國回來探親,我亦藉此機會相約食飯。外國生活生活離不開西餐及華人住家菜,所以我便提議了朋友未曾一嚐的日本OMAKASEおまかせ。慢慢品嚐美食之餘亦能細數在外流浪中的辛酸。一早預約好位於灣仔HENESSEY 3樓的Uo N。一進門發現, 原來剛開張不久,旁邊擺放不少花牌。既然在黃金地段之中店內環境當然MORDEN,樓底既高,空間感又充足。當晚的接待員係SOPHIAさん, 會親切地與客人互動,並安排我們於BAR枱就座每一次去OMAKASE 我都必然選擇坐於BAR枱前,無論與師傅交流,甚至欣賞手藝這裡都是最佳位置。櫻花木煙燻蛋櫻花木煙燻味道好強烈,賣相仿似巢中蛋般。煙燻蛋口感帶冷而蛋白味因為吸過櫻花木味後更為入味。4式天婦羅蝦普遍的天婦羅炸蝦都是大大條沾上厚厚炸粉的,所以這裡能夠吃到的當然沒有這麼簡單。蝦種用上刺身所點的牡丹蝦,SIZE相對較細。4式分別是黑松露、原味、腐皮及咸蛋。廚師介紹由淡味食至濃味,將口感慢慢提升。4款之中腐皮及咸蛋最有驚喜,炸腐皮令口蝦身外皮更脆,比傳統炸粉更有口感更有賣點。咸蛋炸蝦絕對有別於中式所食的黃金蝦,蝦肉完整沾上咸蛋黃外皮再炸,薄薄的咸蛋黃外皮不會奪
有朋友從外國回來探親,我亦藉此機會相約食飯。
慢慢品嚐美食之餘亦能細數在外流浪中的辛酸。

櫻花木煙燻蛋
櫻花木煙燻味道好強烈,賣相仿似巢中蛋般。
煙燻蛋口感帶冷而蛋白味因為吸過櫻花木味後更為入味。

4式天婦羅蝦
廚師介紹由淡味食至濃味,將口感慢慢提升。
咸蛋炸蝦絕對有別於中式所食的黃金蝦,蝦肉完整沾上咸蛋黃外皮再炸,薄薄的咸蛋黃外皮不會奪過牡丹蝦蝦肉味。

報紙燒雞
米紙印上報紙圖案,幾可亂真,而燒雞帶點硬身之餘又有汁味,創意GIMMCK之作。

同JOEさん交談之中,可以聽到他對工作充滿熱誠,期望客人帶住滿足感離開。
餐廳主打FUSION菜,獨有做法先會令食物更加昇華。

松茸湯
日式料理多數以松茸飯為主,用松茸味溶入飯中。
正正因為太普及,所以店家直接用上中式的松茸湯作FUNSION之意。
用松茸烹調湯直接可以吸收松茸精華,不但聞起來夠香,而入口亦帶有濃濃松茸味。

菜包壽司 – 這道靈感來自韓國的菜包飯,中間夾住三文魚及少量日式麻醬。
用菜包壽司確實第1次試,取代紫菜後帶來清新感,不論視覺旅是味覺都是一種新衝擊。
豆紙壽司 – 中間是黑松露甜蝦蓉壽司再用豆紙包好,增添不少賣相分數。
辣吞拿魚壽司 – 吞拿魚配上春卷脆皮,口感新鮮。

砂糖多士配抹茶雪榚
雖然只是簡單甜品,但砂糖多士做法值得一讚,多士底用上鹹牛油均勻塗上底部,而面上就撒上砂糖。
口感一鹹一甜,一脆一軟,再夾上雪榚有種冰火的味覺刺激。

Dessert Wine
最後送上一杯無酒精Dessert Wine 清一清味蕾,為朋友歸來聚會畫上完美句號
The Hennessy 三樓就是日本餐廳 UO n,主打性價比高的 Omakase。入座後先送上一壺淡雅芬芳的櫻花茶,還可以自己選擇茶杯。茶湯呈琥珀色,清新的味道蠻解膩的喝完茶之後就送上第一道前菜,煙霧瀰漫的玻璃罩下不知道葫蘆裡賣甚麼藥呢?甫打開夢幻的煙絲便緩緩散去,剩下的是鳥巢上的煙燻日本鵪鶉蛋。煙燻香氣牢固在鵪鶉蛋內,巧妙的用烏冬湯浸過,半凝固的蛋黄味帶溏心,色香味俱全~接下來是牛油果他他,看似平凡但原來一挖下去是粒粒的雜錦刺身,小小一個但底下釀滿了紅鯛、深海立魚、帶子、三文魚 、青瓜和玉子等食材,夏日炎炎吃這個很清爽開胃的說師傅端上熱騰騰的石鍋,細心地將一包昆布清酒煮銀鱈魚放上去,高温的熱力令清酒咕嘟冒煙,慢慢將酒精揮發。清酒提昇了銀鱈魚的鮮味,肉質嫩滑細緻,湯汁也很清甜南瓜饅頭用木盒盛著,鹹甜滋味配合綿糯的口感,內餡有本菇和蝦肉串燒是年糕牛肉漢堡,白白胖胖的年糕賣相討喜,烤過之後又軟又Q,和濃郁的多汁的漢堡來吃味道很特別吃完濃味的漢堡就吃一點柚子沙冰清清味蕾壽司來了~有牡丹蝦壽司、辣吞拿魚卷和生菜包火炙三文魚牡丹蝦壽司跳岀傳統框框,將壽司用豆紙包裹著,令人賞心悅目呢生菜包火炙

清酒提昇了銀鱈魚的鮮味,肉質嫩滑細緻,湯汁也很清甜

吃完濃味的漢堡就吃一點柚子沙冰清清味蕾

壽司來了~有牡丹蝦壽司、辣吞拿魚卷和生菜包火炙三文魚

牡丹蝦壽司跳岀傳統框框,將壽司用豆紙包裹著,令人賞心悅目呢

生菜包火炙三文魚同樣令人驚豔,一口咬下,吃到鮮甜的日本生菜和充滿魚油脂香的火炙三文魚,口感豐富

這個湯品賣相絕對是新奇又趣味盎然,燒杯內放了和牛骨熬成的湯,細細慢燒直至杯中物沸騰後升至上方的木魚筒,湯吸收了木魚的味道後層次更為昇華,然後就可倒進湯碗內了

熱湯將和牛刺身微微灼熟,將油脂融入湯中,湯頭金黃澄明,入口有濃郁牛味,滋味無窮

稍休片刻,店員為我們送上冰涼的 dessert wine,甜甜的葡萄香氣,不過是無酒精的,老少咸宜

甜品是砂糖多士配綠茶雪糕,烘烤過的多士又香又脆,十分惹味呢

是夜吃了一頓有創意又富特色的美味佳餚,表示十分滿足~
2019-06-24 88 瀏覽
早排爸爸節,所以就去左灣仔等爸爸放工再食個飯。今日揀左間係灣仔新開無耐的日本Omakase。呢到的Omakase同一般的都幾唔同,因為呢到的菜式好多都好有創意,一邊食都會有Wow的感覺。前菜已經充滿驚喜!玫瑰煙熏温泉蛋,一黎到職員幫忙打開蓋,就有一陣煙熏香。温泉蛋煮得剛剛好,佢唔係流心,而係軟心。香濃的蛋味加上煙熏的淡香,整體幾Match。一般的魚肝會比人有Heavy及腥的感覺,但餐廳的魚肝用了柚子醋及蔥粒去平均個味道。師傅幫忙叫廚房準備了熟食。天婦羅一份有四隻蝦,比平時一蝦幾瓜菜更豐富!天婦羅炸得唔會泡油的感覺,用了天婦羅炸漿準備了原味天婦羅及黑松露天婦羅,皮唔似平時個D成個油淋淋的殻,而係鬆脆的口感。此外,另外兩款蝦天婦羅用了腐皮包住,口感比普通天婦羅更有層次。。同樣用上了腐皮,第四款蝦加入了鹹蛋黃,呢個鹹香味好出,味道豐富,相信好多人都會鍾意呢款!報紙雞上網呃Like簡直一流!其實師傅用了米紙包住日本雞肉去燒。用了米紙去燒,雞肉保持到個濕度。食壽司前,餐餐準備了沙冰讓我們清清味蕾。呢個柚子沙冰清清地,好Refreshing!不過如果沙冰可以再幼細D會更好。壽司共有3款,其中我最鍾

温泉蛋

魚肝

報紙雞

柚子沙冰

壽司共有3款,其中我最鍾意係呢個辣呑拿魚卷!係卷物上加了伴了洋蔥丁的刺呑拿魚,食落有不同層次的香辣,加上脆的春卷皮,口感的層次。
辣呑拿魚卷

豆紙壽司以豆紙包住壽司飯,上面加上口感細滑的甜蝦蓉及黑松露,成粒好似燒賣咁,好得意。
豆紙壽司

用了韓式燒肉的靈感,師傅用了日本生菜去包住炙燒三文魚。燒香的三文魚放上麻醬,食落好香滑,爸爸好鍾意。不過我自己就比較少醬,咁就可以更食到魚的香。
日本生菜包炙燒三文魚

食完壽司後,師傅幫我們安排燉湯。今次的湯係松茸湯,一上菜時已經聞到好香的菇味,燉左個幾鐘,個湯好入味。
松茸湯

飲完個湯就係時間食甜品。先上一杯酒紅色的Dessert Wine來清清味蕾。今次的Dessert Wine係無酒精,味道就有D似有汽的提子汁般,甜度對我黎講係多左少少,不過個提子香係不錯的。

甜品係砂糖多士配綠茶雪糕。砂糖多士味道偏甜,加埋有微微綠茶的苦涰味,一熱一冷,感覺幾得意。
沙糖多士配綠茶雪糕

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
温泉蛋
魚肝
辣呑拿魚卷
日本生菜包炙燒三文魚
沙糖多士配綠茶雪糕
2019-06-22 58 瀏覽
我很喜歡日本🇯🇵料理,尤其是當中的廚師發板Omakase,由他們決定用最時令新鮮嘅食材,每每能為我帶來驚喜,今晚相約友人到Uo n見面🤗Uo n的店名十分有趣,很容易給人留下深刻印象,它的Logo像一個魚字但沒有了四點水而改為火字,不知道意思是否指將海產放在火上面烹調的意思?店內環境,中央部分是組合式餐桌設計,旁邊三邊都是卡座,而且每個卡座有獨立垂簾,特別適合需要私隱度高的客人,而入門口位置亦設有面對廚師的吧枱,條狀的巨型吊燈十分有氣派坐下來之後,為我們奉上了熱茶,玻璃透明的茶壼,放在燭台上溫熱,別緻的茶具更顯心思,可能心理關係,好像特別好飲😬第一道菜,玫瑰花🌹煙燻蛋,整個玻璃器皿佈滿了濃煙,有點像拆禮物一樣的心情,期待裏面是什麼🤔打開之後,一股玫瑰花香氣飄出,侍雲霧散開,看見在雀巢上的兩顆溫泉蛋,從大小看來,估計應該是鵪鶉蛋,這道菜,可謂色、香、味全滿分💯跟著的高溫石鍋紙包鱈魚,上枱時不斷發出吱吱聲響,特製的玻璃紙包裹着說魚和所有配料,放在高溫石鍋內不斷沸騰,然後在客人面前打開,大大件又白又滑的鱈魚吸引了香料的味道,啖啖肉,入口嫰滑,根本無須咀嚼,還有不要錯過鍋內的魚湯,鮮甜無比👍🏻
明火樸葉和牛,用鐵板上的和牛我吃得多,像這樣將和牛放在一大片樸葉上,再用明火烹調,我還是第一次[调皮]果然與別不同👍🏻而且葉香濃烈,侍牛肉燒至微焦,入口即化的感覺以外,還特別有肉味,這應該跟溫度有直接關係🤗
柚子沙冰,四方木盒冰鎮著一小杯柚子味的沙冰,冰涼清新,一個很好的過場👍🏻
之後來了一個高湯煮魚熱食,厚厚的魚肉味道帶點甜味,入口彈性比剛才的較有咀嚼感,結實一點,底下是疏菜類,吸收了魚的鮮味,正👍🏻
壽司環節,三款別緻的壽司放在白色長形器皿上,旁邊配上姜片和姜牙,姜牙不常見,於是嚐了一口,有爽脆感,不辣😬
一、豆紙甜蝦,上面有黑松露,豆紙軟軟的包裹著,將整件放入口中,黑松露和甜蝦的味道慢慢的在口腔內滲透出來🤗
二、吞拿魚日本腐皮,日本腐皮很脆和香,已經調好味道,稍為加少許醬油更好👍🏻
三、日本生菜三文魚卷,產地直送的日本生菜,菜葉的部分特別大,能夠將整件三文魚壽包裹著,建議用手拿著吃,很名貴又別緻的日式生菜包,要分幾口才能吃完😬
甜品方面是焦糖多士的綠茶雪糕,還有紅肉柚子,係Double dessert 🍨🍮So sweet 💕
Omakase 收費只是$980@人,而且驚喜不斷,與眾不同,敢創新又能保留傳統精粹,非它莫屬🌟🌟🌟🌟🌟
2019-06-20 64 瀏覽
經朋友介紹灣仔一間日本omasake,坐bar檯睇住師傅製作既過程都咪話唔爽呀!櫻花煙熏溫泉蛋櫻花🌸重點,黎到時候香味飄散出黎。味道唔錯,蛋味都十足!炸四色天婦羅有四樣唔同既味道,包括原味,黑松露,腐皮同鹹蛋黃味。師傅叫我地由淡味食到濃味,外脆內軟。入面既蝦炸完都可以咁嫩 真係不可思議!最底下仲有個炸麵,味道都唔錯!櫻花味花茶食完炸物飲翻杯,清熱解毒!日本報紙雞無聽錯呀,好神奇!報紙都食得?雞肉用日本報紙包住,食落去口感好奇怪,從未試過 但係唔係唔好食噃!呢個我覺得點都一定要試下。柚子沙冰師傅話用黎清一清個口既!冰涼透心。後至前:豆紙壽司,香辣蔥吞拿魚卷,日本生菜包火焰三文魚豆紙壽司外面係一層無乜味既豆紙,包住三文魚籽同蟹肉。香辣蔥吞拿魚卷蔥加吞拿魚配搭就無點得輸既。日本生菜包火焰三文魚平平無奇既火焰三文魚俾生菜包住,變成咗另一樣野!生菜係用日本生菜食起黎真係有唔同,令件三文魚昇華咗!蓮藕牛骨湯牛骨湯就試得多,係呢度我試到係日本飲過既味道!湯清甜得黎又有牛味! 掂呀。dessert wine氣派十足,味道就似cclemon,甜甜地,唔錯喎又!多士配抹茶雪糕一口砂糖多士係日本餐廳食既都係

櫻花煙熏溫泉蛋
櫻花🌸重點,黎到時候香味飄散出黎。味道唔錯,蛋味都十足!

櫻花味花茶
食完炸物飲翻杯,清熱解毒!

日本報紙雞

柚子沙冰
師傅話用黎清一清個口既!冰涼透心。
柚子沙冰

後至前:豆紙壽司,香辣蔥吞拿魚卷,日本生菜包火焰三文魚
豆紙壽司,香辣蔥吞拿魚卷,日本生菜包火焰三文魚

豆紙壽司
外面係一層無乜味既豆紙,包住三文魚籽同蟹肉。

香辣蔥吞拿魚卷
蔥加吞拿魚配搭就無點得輸既。

dessert wine
氣派十足,味道就似cclemon,甜甜地,唔錯喎又!

多士配抹茶雪糕
一口砂糖多士係日本餐廳食既都係第一次,又唔差喎,加埋雪糕一熱一凍!幾特別。
多士配抹茶雪糕

總結,呢間既omasake無論味道,心思,都係一等一!希望餐廳keep住團火做落去!
豆紙壽司,香辣蔥吞拿魚卷,日本生菜包火焰三文魚
2019-06-19 104 瀏覽
今晚又食Omakase啦,去左灣仔一幢商廈入面,非上班時間嗰邊係比較靜。餐桌擺設唔花巧,簡而潔。玫瑰煙燻溫泉蛋,蛋白有少少甜,蛋黃仲係軟,溏心蛋咁。櫻花茶,茶味甘香,花味帶香同埋清新。魚肝,醬汁同塊葉加持之下,一啲腥味都無。什錦蝦天婦羅,四種唔同既味道同口感,四隻蝦都仲彈牙。而炸梅素麵好脆,梅味都係第一次食。黑松露好香但味唔濃,味道唔錯。原味炸粉薄,無肉同粉分開。油漬腐皮超脆,應該係用鬆化黎形容。咸蛋起沙好香好濃,好好味。報紙雞,米紙上印左日本既舊聞,連埋雞一齊食幾得意,感覺食緊報紙咁。而兩塊腐皮炸到好香脆。柚子沙冰,食完炸野就比啲清甜既沙冰我地清清味蕾。魚生壽司生菜包火炙三文魚,食法類似韓燒咁,燒完出哂油香既三文魚,用日本既菜比住食,食到滿滿既魚油香之餘有菜中和返油膩感。豆紙包甜蝦,賣相幾靚,甜蝦加上黑松露味道好夾。辣吞拿魚,加左春卷皮碎好有口感,少少辣幾惹味。燉松茸菇湯,松茸味好香,但碗湯飲落一啲都唔俗。無酒精dessert drink,好甜既紅莓同提子味。焦糖多士配綠茶雪糕,多士似大塊版既爆谷,脆卜卜同好甜,雪糕綠茶味幾香,唔係好甜,成個甜品一冷一熱,幾特別。

餐桌擺設唔花巧,簡而潔。

玫瑰煙燻溫泉蛋,蛋白有少少甜,蛋黃仲係軟,溏心蛋咁。

櫻花茶,茶味甘香,花味帶香同埋清新。

魚肝,醬汁同塊葉加持之下,一啲腥味都無。

黑松露好香但味唔濃,味道唔錯。
原味炸粉薄,無肉同粉分開。
油漬腐皮超脆,應該係用鬆化黎形容。
咸蛋起沙好香好濃,好好味。

柚子沙冰,食完炸野就比啲清甜既沙冰我地清清味蕾。

魚生壽司
豆紙包甜蝦,賣相幾靚,甜蝦加上黑松露味道好夾。
辣吞拿魚,加左春卷皮碎好有口感,少少辣幾惹味。

燉松茸菇湯,松茸味好香,但碗湯飲落一啲都唔俗。

無酒精dessert drink,好甜既紅莓同提子味。

2019-06-17
跟友人慶祝生日,選了有水準的新開日式料理餐廳,寬敞的坐位,空間感足,讓食客可以在私隱度高的環境享用高質素日食。晚餐的omakase才六百多,內容豐富,價錢抵食吸引!前菜三點包括合桃蓉菠菜、魚籽醬蝦和海膽併梅子素麵;合桃蓉併菠菜,帶點中國風味的口味。海膽併梅子素麵,梅子的酸和金薄海膽的甘甜,為一頓豐盛晚餐打開醒胃序幕。Fusion的天婦羅蝦口味帶來舌上驚喜,腐皮、咸蛋、黑松露和原味天婦羅各有特色,個人喜歡黑松露獨特的味道,有人說黑松露是蕈菇、蒜頭、蜂蜜、酵母和肉桂的綜合體,UO n 大廚首次把天婦羅混合不同地道食材元素,把天婦羅昇華更高層次!昆布清酒蒸銀鱈魚,不是一般的昆布湯,每一口都是淡淡清酒醇香,鱈魚肉嫩新鮮,清酒把魚腥變成了薰香,更加滋味!帶子、鹽板、海鮮木魚湯,新奇的吃法,把帶子放在燒紅了的鹽板烤香,再焦點海鮮湯,注入DIY的元素,吃得更香~Omasake的三件廚師拍板壽司,炙燒過的金目鯛,魚脂香溢,魚肉爽嫩滑膩,超讚!三文魚壽司不一樣的壽司吃法,醃製過的三文魚被新鮮日本生菜包裹著,炙燒過的三文魚入口薰香,配上大蔥、芝蔴、芝蔴沙律醬配料,清新不造作以豆紙包著三文魚籽、呑拿魚朒蓉、

晚餐的omakase才六百多,內容豐富,價錢抵食吸引!

三文魚壽司

以豆紙包著三文魚籽、呑拿魚朒蓉、帶子的壽司,完全是一件藝術品,入口即溶的呑拿魚朒,配上粒粒魚籽爆破的口感,加上香滑的帶子,滿滿超rich的層次特色

松蓉和舞蓉湯
把松蓉打碎而成的湯,帶點西式雜菌湯的味道,西日fusion的湯品,松蓉打得份子得細,是入口幼滑粒粒感覺

最後的壓軸甜品是砂糖多士,配上無酒精飲料-黑加倫子汁,來一個甜蜜完滿的總結!
慶祝紀念
生日
2019-06-19 48 瀏覽
UON新開無耐,環境裝修設計非常ok!! 好舒服。店員非常有禮!就算她不是廚師,只是侍應,但卻對食材非常熟悉~令我和朋友在用膳其間都上了寶貴一課。我們非常享受當晚的服務和食物,非常推介大家!值得一食!性價比高~食過你就懂!煙薰温泉蛋~濃郁煙薰味滲入温泉蛋,味道芳香,但温泉蛋稍為熟了點點,沒有我追求那種流心感,但大致上係好味的。4味天婦羅炸蝦~分別為原味,腐皮味,黑松露味,咸蛋味既炸蝦天婦羅。賣相吸引,每隻約為手指長度,不是那種大大份厚漿厚厚那種!全都薄薄剛好的粉漿!全部都新鮮炸出!最令我覺得好食的是腐皮味道,獨有既腐皮味和炸蝦非常襯!其他味道不是不好,只是沒有腐皮味道那種驚喜!報紙雞~幾有趣味既卓頭,用上食用既米紙加上彷日本既報紙設計,幾特別既賣相~雞肉燒到好香,仲保持到肉汁鮮嫩。柚子jelly冰是為了消除過多的油膩感而食的,廚師用盡心思為客人食出最佳感覺。有3款創作壽司,日本豆紙包住入面的甜蝦,非常鮮味,清清既黃豆香配上甜蝦,很好食;生菜卷入面的是燒三文魚腩,有點 fusion感覺,非常鮮嫩,壽司飯醋既比例調教得很好;吞拿魚卷入面放入春卷皮,整體口感好正!之後還有這杯無酒精既dess

之後還有這杯無酒精既dessert wine來一個結尾,清甜幾好飲。

還有甜品呢,焦糖多士配上綠茶雪糕!非常清新口感~無得頂。
總結的是,性價比高,不妨一試!會令你難忘的用餐體驗。
2019-06-19 60 瀏覽
日本迷好友生日臨近, 只有精緻的高級日菜才能討好她, 充滿驚喜和新鮮感的OMAKASE似乎是唯一選擇了XD位於灣仔的UO n頗近地鐵站, 裝潢甚有fusion感, 環境清靜很能培養食欲。三款小巧誘人的前菜置於精緻木盒裡, 微甜的合挑茸配搭爽口波菜, 清新梅子素面配甘甜的金箔海瞻, 魚子醬大蝦能吃到粒粒魚子在口中爆開的咸香滋味, 三款清爽跟濃郁的配搭非常和諧。創新的蝦天婦羅系列, 當中以腐皮蝦最為特別, 取腐皮收水後揑碎代替粉漿裹上蝦去炸, 外皮口感更香脆; 還有最近風行的咸蛋黃口味, 深深感受到充滿咸香的港式style; 相比下黑松露蝦味道較清爽, 入口後會有淡淡的松露香在口中散開, 是一般吃天婦羅嚐不到的滋味。吃罷炸物是該收斂一下, 嚐嚐昆布清酒蒸銀鱈魚, 魚肉細滑軟嫩, 銀鱈魚本身充滿魚脂的甘香, 所以用上木魚水加清酒蒸煮除去油膩感, 兩者中和後鮮而不淡,恰到好處。接下來端上桌的組合很奇特, 夾起半熟嫩滑帶子, 在滾燙的鹽板上輕輕拖過, 再沾上海鮮凍湯泡沫, 吃法玩味十足, 些許的鹽跟海鮮湯更能突出帶子的鮮味。小休片刻,
日本迷好友生日臨近,
只有精緻的高級日菜才能討好她,
充滿驚喜和新鮮感的OMAKASE似乎是唯一選擇了XD
位於灣仔的UO n頗近地鐵站,
裝潢甚有fusion感,
環境清靜很能培養食欲。
三款小巧誘人的前菜置於精緻木盒裡,
微甜的合挑茸配搭爽口波菜,
清新梅子素面配甘甜的金箔海瞻,
魚子醬大蝦能吃到粒粒魚子在口中爆開的咸香滋味,
三款清爽跟濃郁的配搭非常和諧。
創新的蝦天婦羅系列,
當中以腐皮蝦最為特別,
取腐皮收水後揑碎代替粉漿裹上蝦去炸,
外皮口感更香脆;
還有最近風行的咸蛋黃口味,
深深感受到充滿咸香的港式style;
相比下黑松露蝦味道較清爽,
入口後會有淡淡的松露香在口中散開,
是一般吃天婦羅嚐不到的滋味。
吃罷炸物是該收斂一下,
嚐嚐昆布清酒蒸銀鱈魚,
魚肉細滑軟嫩,
銀鱈魚本身充滿魚脂的甘香,
所以用上木魚水加清酒蒸煮除去油膩感,
兩者中和後鮮而不淡,恰到好處。
接下來端上桌的組合很奇特,
夾起半熟嫩滑帶子,
在滾燙的鹽板上輕輕拖過,
再沾上海鮮凍湯泡沫,
吃法玩味十足,
些許的鹽跟海鮮湯更能突出帶子的鮮味。
小休片刻,
吃一點檸檬柚子冰清一清味蕾,
冰涼酸甜,清新醒胃,
做好準備迎接更多美味。
師傅即席制作壽司3點:
第一道金目鯛肉質彈牙,
火炙過後更能激發香氣。
用日本生菜包著三文魚腩,
再加上大蔥、芝麻、芝麻醬提味,
入口既能嚐到肥美的魚脂香,
又有蔬菜的清新感,
造型跟味道都蠻特別的。
豆紙包著帶子、toro茸和三文魚子,
滿口細滑軟糯,
加上一粒粒爆開的三文魚子,
口感特別又層次豐富。
牛骨湯看似清澈簡單其實功夫十足,
先將牛骨完全打碎萃取所有精華,
加入菠菜及蓮藕等配料,
再用木魚水淆成。
入口是滿滿牛香味及鈣質,
溫暖又有營養!
甜品是非常西式的砂糖多士配綠茶雪糕,
多士香甜脆口,
雪糕充滿奶香又帶綠茶甘香,
配無酒精的汽泡dessert wine清爽不膩,
為這頓晚餐完美作結。

友人的生日大餐吃得異常滿足,
價錢其實比預想中實惠,
下次要再來試試Lunch set!
慶祝紀念
生日
2019-06-17 64 瀏覽
今次的週年慶祝選擇了灣仔一間樓上日本omasake!一入到呢間日本的感覺是很高級,無論是牆上的吊燈還是日式餐具,所有的裝潢都很有格調。店員還特意安排我們坐上吧檯,師傅所有的製作過程都一目了然。前菜-玫瑰煙醬油煙熏溫泉蛋應該是我見過最特別又有心思的前菜!呢道玫瑰煙醬油煙熏溫泉蛋,主角除了日本溫泉蛋外,玫瑰煙也是重點,當店員拿開蓋,陣陣玫瑰煙飄出來。接下來就是品嚐醬油味煙熏溫泉蛋,最愛就是淡淡煙熏味。揚物-炸四色天婦羅呢道炸四色天婦羅含不同口味,包括原味,黑松露,腐皮和鹹蛋黃味!師傅還特意地分味道擺設,由淡味到濃味。個人最愛為鹹蛋天婦羅味,外面裹上一層鹹蛋炸粉,入面包住鮮嫩甜蝦,特別滋味。值得一讚的是最底層是炸粉紅色麵,炸得形狀好像孔雀開屏,少女心十足。櫻花味花茶吃過炸物,店員捧著幾款杯子過來選擇,搭配飲用呢壺櫻花味花茶。日本保紙雞(報紙?)另一款特色熟物是保紙雞,感到很神奇的是呢款日本紙也可以食用。整個保紙雞感覺很像墨西哥雞卷,日本保紙包住惹味黑椒雞肉,估唔到係香港食到咁有特色同創新既菜式柚子沙冰準備食卷物之前也要先清一清口腔,因此師傅特意準備呢杯清甜冰涼的柚子沙冰。卷物拼盤-(豆紙壽司

前菜-玫瑰煙醬油煙熏溫泉蛋

揚物-炸四色天婦羅

櫻花味花茶

日本保紙雞(報紙?)

柚子沙冰

卷物拼盤-(豆紙壽司,香辣蔥吞拿魚卷,日本生菜包火焰三文魚)

豆紙壽司

呢款豆紙壽司一試難忘,亦是我三款卷物之中最愛。特色之處是外面一層黃豆味的豆紙,裹住有粒粒新鮮三文魚籽和蟹肉壽司!幾款食材味道好夾,絕對令人想encore。

香辣蔥吞拿魚卷

呢款香辣蔥吞拿魚卷面層加入了少少香辣份,帶出鮮味,蔥和吞拿魚的經典配搭也很出色。

日本生菜包火焰三文魚

最後,呢款日本生菜包火焰三文魚,生菜很清新,和平時一般食到的沙拉生菜有好明顯的差別!入面包住燒過的三文魚及加入香蔥絲。師傅更說呢款fushion靈感來源來自韓式燒烤的生菜包烤肉,創意無限。

吸物-蓮藕牛骨清湯

到差不多尾聲了,師傅準備了呢款蓮藕牛骨清湯,感覺有點中式燉湯,但味道也偏向日式。牛骨熬得較長時間,提升湯的鮮味。

甜品-砂糖多士配抹茶雪糕 & dessert wine

呢杯dessert wine,用上紅酒杯盛着,十分有氣派,味道則像提子味汽水,甜甜的。

另外甜點方面-砂糖多士配抹茶雪糕,一啖熱辣辣,烤過的砂糖多士,搭配清新帶點微澀的抹茶雪糕,特別有風味,亦作為是次omakase的完結甜品

整個omasake帶給我好多意想不到的驚喜和別出心裁的心思!特別欣賞師傅的堅持加上每道菜味道的背後意念。最後價錢都只係每人五百左右,唸唔到有乜理由唔推薦俾大家
2019-06-13
2019-06-16 545 瀏覽
是晚和友人共進晚餐,友人推薦我這家餐廳的omakase。這餐廳出乎意料地令我驚喜,每道菜式都很特別。先是這櫻花茶,味道很淡很淡,不怕晚上喝茶會睡不著。但又有點點茶香。玫瑰木煙燻蛋:很可愛的賣相,下面是鳥巢,上桌時有蓋子蓋著,還冒著蒸氣呢。蛋是用玫瑰木蒸熟的,蛋調味比較淡。但木香很濃,挺特別。四式大蝦天婦羅:有原味、蛋黃、黑松露、腐皮。底下是用梅汁浸過的麵條。裏頭的蝦也晶瑩剔透。因為不用天婦羅汁,所以外裹的口感很明顯。我最喜歡黑松露味,蛋黃和腐皮外層比較厚,蓋過蝦的鮮味。不過聽店員說很多食客都比較喜歡蛋黃味呢!紙包雞卷:這道菜夠搞笑的,是用可食用的墨汁噴在可食用的紙上。裏面是烤雞肉。店員說那有墨字的紙是他們自己做的呢,很有心思。吃下口感挺特別的,脆脆的,配著裏面軟軟的雞肉。雜錦壽司:甜蝦三文魚用豆子包著,味道鮮甜,口感豐富。生菜包火灸三文魚是我最愛,外層的生菜很爽,完全無根,裏面還加了芝麻汁呢!店員說這菜是特地從日本購入的,價錢不菲呢!吞拿魚卷物裏面還加了點腐皮,口感特別。和牛骨牛尾湯:上桌時還用熱布蓋著呢!湯有少少胡椒味,喝下很暖身呢。我也是第一次喝用和牛骨煮的湯,味道很濃郁呢!而且這

和牛骨牛尾湯:上桌時還用熱布蓋著呢!湯有少少胡椒味,喝下很暖身呢。我也是第一次喝用和牛骨煮的湯,味道很濃郁呢!而且這餐廳的食物味道都淡淡的,沒有味精,感覺更健康!

甜品:有焦糖多士,熱騰騰的而且很香脆。配上綠茶雪糕,一冷一熱,口感豐富。Dessert wine 是有氣的利賓納,沒有酒精但卻令整餐飯更有格調了。

真是物超所值的一餐飯,每道菜都令我有所驚喜,喜歡特別新意的人一定要試試嚐嚐。
2019-06-14
忙碌了一整個星期,星期五一定要食好啲,就與同事開心地去食日本嘢😃。這間餐廳前身也是日本餐廳,不知道是轉手呀,還是rebrand?不過看價錢是比前身平民一啲。*北海魚生丼 (HK$220)這個魚生丼飯原本有海膽、三文魚籽、牡丹蝦、蟹鉗和蟹肉,不過我那一碗海膽不見了🙀,但多了帶子和碎吞拿魚腩!問了店員,佢話因為只剩返一份海膽,而同事點了海膽壽司一件,所以就俾咗同事囉。廚師就補咗帶子和吞拿魚腩俾我。哦,咁都得?!我是有少少失望,但好彩我不偏食,帶子和碎吞拿魚腩我也鍾意食😋午餐是包括前菜、沙律、燉蛋、味噌湯和牛奶布丁一杯。不要甜品的話,可以點咖啡奶茶喔。
北海魚生丼 (HK$220)

午餐
2019-06-14 41 瀏覽
如果說想要吃有新意的日本料理,可以來到這裏,除了OMAKASE,一般傳統的日本料理,師傅花心思研究出特別的菜色。櫻花茶泡久了會有道清新的香氣。這3道前菜,魚子梅麵,有淡淡的梅香和酸味,鰻魚配昆布,昆布調過味,酸酸的特別開胃,櫻花蝦蓮藕,微微的甜味加上爽口口感,我最喜歡這個。報紙雞,食用紙包了用照燒汁煮過的雞肉,食用紙沒有味道但是印上日本報紙,外型特別,雞肉嫩滑。4色天婦羅蝦,由啖味開始吃,原味,黑松露,腐皮及咸蛋口味,黑松露加上了香氣,帶點西式感,腐皮最好吃,口感特別脆又帶有豆味,咸蛋味道也不錯,咸咸香香。壽司方面,賣相像燒賣其實是豆紙+甜蝦+三文魚子,吞拿魚卷中包了春卷皮所以有不一樣的口感,而壽司pizza是師傅的創新菜色,飯是炸過的,上面加了沙律和三文魚,口感層次豐富。這道湯是用日本菇舞茸等打磨成,是有日式口味的西式風格湯。甜品是綠茶雪糕配多士,多士甜甜脆脆的很好吃,雪糕奶味比較重。最後還有杯dessert wine,有點像汽水,甜甜的也不錯。

櫻花茶泡久了會有道清新的香氣。

這道湯是用日本菇舞茸等打磨成,是有日式口味的西式風格湯。

2019-06-14 101 瀏覽
一開始職員就為我哋提供唔同形狀嘅杯, 享用麥茶, 都幾有心思, 我就揀咗個靚靚杯, 再享用麥茶黃金蕎麥茶,他們的熱茶非常的香!是那種雖然淡淡的,但一直都在鼻中繚繞的香氣,我喝了大概四、五杯吧!之後食炸物難免還是會膩,十分解膩。煙燻 溫泉蛋, 一打開蓋, 煙燻溢出, 賣相滿分, 雞蛋口感滑嫩, 重要的是吃起來不斷發出淡淡的煙燻香味之後有天婦羅蝦, 油揚天婦羅, 黑松露, 原味同咸蛋金黃色薄脆麵衣,滋味純粹的美味天婦羅, 天婦羅麵衣酥脆且薄,肉質吃起來緊繃有彈性, 每種味道都各有特色, 有新鮮感'令人著迷。天婦羅嘅後面就係師傅特別炸嘅天婦羅麵, 咬落去脆身之餘, 仲加點淡淡嘅梅香十分特別之后係報紙雞, 炸雞外面就包住一層類似報紙嘅, 細問職員原來佢哋係特登製造, 食用紙, 賣相特別, 軟嫩多汁、香氣撲鼻的炸雞總是令人難以抗拒食完一輪炸物之後, 師傅奉上柚子沙冰, 一條條柚子皮放落冰上面, 柚子酸甜風味,清爽消暑. , 重點是, 解膩又添香豆子 甜蝦三文魚子壽司, 賣相特別之餘, 最重要係口感豐富, q彈嘅蝦, 鮮香嘅三文魚子, 再加個脆身嘅豆子包圍住, 層次豐富還有更特別嘅就係 , 日

之後有天婦羅蝦, 油揚天婦羅, 黑松露, 原味同咸蛋

還有更特別嘅就係 , 日本生菜配火灸三文魚, 火灸三文魚外, 包住日本嘅 生菜 , 咬落去 三文魚 經過火灸之下, 入口即溶, 外面再有層爽脆嘅生菜, 一種滿足嘅多層次口感呈現

牛骨湯, 一上桌便可聞到濃濃的牛骨湯香味, 牛骨中的菁華充分融入湯中

食完一輪鹹點之, 後就嚟到結尾啦, 飲一杯house wine refresh之後, 易人口, 清甜, 就正式食甜品

口感澎鬆的美味焦糖麵包. 一口咬下. 上面的焦糖,非常的酥脆, 加上綿密的抺茶雪糕,一口可同時品嚐三種味道,不會太甜膩, 大滿足!