2023-09-28 12 瀏覽
食點心時,都能夠享受美景這度蝦多士,香香脆脆,食不停口。小籠包肉汁滿滿,咬一口薄皮就流出嚟,食到軟軟肉質。鵪鶉蛋松露燒賣鵪鶉蛋有蛋汁就流出,亦食到懷舊嘅味道。入口鬆化嘅焗叉燒包,入面叉燒同醬汁配搭剛好。懷舊嘅蘿蔔絲酥餅,酥脆軟軟和甜甜的蘿蔔絲。新鮮牛肉蒸出嚟有肉汁又有肉味,芫茜同馬蹄令牛肉更爽。新鮮嘅鮮魷咬口彈牙,令蒜蓉粉絲更入味。蝦餃皮薄,爽口蝦肉。香辣XO醬炒腸粉,配搭蛋絲、銀芽、葱粒、芝麻,XO醬令腸粉更美味。自家製杏仁茶杏仁味好香,滋潤養顏。
食點心時,都能夠享受美景

這度蝦多士,香香脆脆,食不停口。

小籠包肉汁滿滿,咬一口薄皮就流出嚟,食到軟軟肉質。

鵪鶉蛋松露燒賣
鵪鶉蛋有蛋汁就流出,亦食到懷舊嘅味道。

入口鬆化嘅焗叉燒包,入面叉燒同醬汁配搭剛好。

懷舊嘅蘿蔔絲酥餅,酥脆軟軟和甜甜的蘿蔔絲。

新鮮牛肉蒸出嚟有肉汁又有肉味,芫茜同馬蹄令牛肉更爽。

新鮮嘅鮮魷咬口彈牙,令蒜蓉粉絲更入味。

蝦餃皮薄,爽口蝦肉。

自家製杏仁茶
杏仁味好香,滋潤養顏。
2023-09-25 13 瀏覽
我就最鍾意飲茶, 呢日就同家人去咗間新派少少嘅飲茶好地方食點心, 茶款唔止平時個幾款, 仲有冷泡茶類別, 仲可以望到將軍澳大橋嘅夜景, 景觀好正, 涼涼地吹下海風都唔錯😃整體點心都好高質😍 有幾樣特別推介😋鵪鶉蛋松露燒賣 $55呢個鵪鶉蛋燒賣好特別, 入口鵪鶉蛋唔係全熟嘅, 係有蛋漿, 又有蛋香味, 配上黑松露一齊食, 好味道小籠包 $48即叫即蒸, 皮薄包住鮮嫩多汁的豬肉餡, 入口有好多湯汁流出嚟, 好好食窩貼蝦多士 $68用上鮮蝦製作的蝦膠, 啖啖蝦肉, 炸得好脆配埋沙律醬食, 沙律醬仲有雜果係入面, 果然係必食推介蘿蔔絲酥餅 $42入口酥脆, 滿滿蘿蔔絲餡料蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48魷魚彈牙, 蒜蓉蒸夠惹味, 平凡粉絲索曬汁都變不平凡我仲食咗以下點心:牛肉球 $38蝦餃 $42XO醬炒腸粉 $78焗叉燒包 $38蛋散 $38是日糖水-杏仁茶 $32每人茶位 $15玫瑰烏龍 +$9桂花苦蕎 +$9

整體點心都好高質😍 有幾樣特別推介😋

小籠包 $48

窩貼蝦多士 $68

蘿蔔絲酥餅 $42
入口酥脆, 滿滿蘿蔔絲餡料

蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48
魷魚彈牙, 蒜蓉蒸夠惹味, 平凡粉絲索曬汁都變不平凡

我仲食咗以下點心:

每人茶位 $15
玫瑰烏龍 +$9
桂花苦蕎 +$9
2023-09-22 27 瀏覽
得閒飲茶提供傳統點心味道,但環境有別於傳統酒樓,有幾張半室外座位可以帶寵物用餐,而且仲可以睇到海景。茶方面亦有提供冷泡茶,更適合年輕人飲茶。🌟焗叉燒包 $38表面有層雪山菠蘿皮,咬落酥脆,中間有粒粒叉燒餡🌟鵪鶉蛋松露燒賣 $55鵪鶉蛋微微流心,冬菇味幾香,松露味反而唔係好重🌟鍋貼蝦多士 $68蝦多士炸得好酥脆,多士唔厚,唔會太過油膩,面頭嘅蝦滑都幾爽,可以點水果沙律醬食🌟招牌小籠包 $48小籠包皮薄餡多,咬開係滿滿湯汁,點少少黑醋京好好食🌟蘿蔔絲酥餅 $42外面嘅酥皮酥脆唔會過厚,中間包住蘿蔔絲🌟蝦餃 $42蝦餃嚟講唔算大粒,但蝦肉幾爽彈,外皮軟身🌟牛肉球 $38牛肉球幾大粒,底下有腐皮,牛肉幾滑🌟蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48鮮魷爽口彈牙,份量都唔少,粉絲吸咗醬汁好入味🌟 XO醬炒腸粉$78加咗蔥花、芝麻、芽菜同XO醬,有少少辣,如果先煎香腸粉會更好食🌟自家製是日糖水綠豆沙 $32呢度仲有幾款甜品糖水,綠豆沙加咗陳皮同臭草,全部材料都打碎,只會食到沙沙嘅口感。🌟人蔘烏龍 (熱)🌟玫瑰烏龍🌟桂花苦薔可以額外加錢轉茶,仲有冷泡茶揀。桂花苦薔味道清新,鍾意呢款

🌟焗叉燒包 $38
表面有層雪山菠蘿皮,咬落酥脆,中間有粒粒叉燒餡

🌟鵪鶉蛋松露燒賣 $55
鵪鶉蛋微微流心,冬菇味幾香,松露味反而唔係好重

🌟鍋貼蝦多士 $68

🌟招牌小籠包 $48
小籠包皮薄餡多,咬開係滿滿湯汁,點少少黑醋京好好食

🌟蘿蔔絲酥餅 $42
外面嘅酥皮酥脆唔會過厚,中間包住蘿蔔絲

🌟蝦餃 $42
蝦餃嚟講唔算大粒,但蝦肉幾爽彈,外皮軟身

🌟牛肉球 $38
牛肉球幾大粒,底下有腐皮,牛肉幾滑

🌟蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48
鮮魷爽口彈牙,份量都唔少,粉絲吸咗醬汁好入味

🌟 XO醬炒腸粉$78

🌟自家製是日糖水綠豆沙 $32

🌟人蔘烏龍 (熱)
🌟玫瑰烏龍
🌟桂花苦薔
可以額外加錢轉茶,仲有冷泡茶揀。桂花苦薔味道清新,鍾意呢款
2023-09-22 19 瀏覽
我一直都好鍾意去將軍澳海旁啲餐廳,餐廳選擇多之餘又有靚靚海景,可以好chill咁享受一頓晚餐🥰今次揀咗去食點心,呢間係新式點心,融合咗創新同傳統,搬戶外位置可以睇到海景之餘,亦都可以涼冷氣😌😌😌我哋點咗幾款點心:✨脆皮叉燒包✨鵪鶉蛋燒賣鵪鶉蛋做到流心效果,代表蒸嘅時間掌握得好好👍🏻👍🏻✨XO醬炒腸粉XO醬偏辣好惹味!✨鮮竹牛肉球✨蝦多士食得出好足料,淡淡的蝦餃彈牙爽口,多士唔會油膩✨蝦餃✨蘿蔔絲酥卷✨蒜蓉粉絲蒸鮮魷✨招牌小籠包小籠包皮薄有湯汁,比得上出面專做上海菜嘅餐廳🥰✨綠豆沙綠豆沙打磨至非常細滑,作為飯後甜品非常好🫶🏻.📍 DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)將軍澳唐俊街23號Monterey Place1樓2A號舖

我哋點咗幾款點心:
✨脆皮叉燒包
✨鵪鶉蛋燒賣
鵪鶉蛋做到流心效果,代表蒸嘅時間掌握得好好👍🏻👍🏻
✨XO醬炒腸粉
XO醬偏辣好惹味!
✨鮮竹牛肉球
✨蝦多士
食得出好足料,淡淡的蝦餃彈牙爽口,多士唔會油膩
✨蝦餃
✨蘿蔔絲酥卷
✨蒜蓉粉絲蒸鮮魷
✨招牌小籠包
小籠包皮薄有湯汁,比得上出面專做上海菜嘅餐廳🥰
✨綠豆沙
綠豆沙打磨至非常細滑,作為飯後甜品非常好🫶🏻
將軍澳唐俊街23號Monterey Place1樓2A號舖
2023-09-21 32 瀏覽
放假最爽就係悠悠閒閒嘆杯茶食個包😌 今日去左將南的「得閒飲茶」,除了品嘗餐廳的自家製點心,仲可以望住將南跨灣大橋靚景啊!凍玫瑰烏龍茶 ($15茶 +$9)首先,叫了佢地的凍玫瑰烏龍茶,茶香與玫瑰花的香氣交織在一起,帶來了一種清新又芬芳的口感,夏日解渴的好選擇。熱碧螺春茶 ($15茶 +$12)朋友點了一壺熱碧螺春茶。濃郁的香氣和滋味,完全感受到茶葉的細膩。窩貼蝦多 (4件 $68)外皮炸得金黃酥脆,內部則鮮嫩多汁,搭配蝦肉的鮮味,令人垂涎欲滴。小籠包 $48皮薄餡多,每一口都傳遞著鮮肉的鮮美滋味。蘸上一點醋,味道更能提昇。鵪鶉蛋松露燒賣 $55呢個燒賣有驚喜! 每粒燒賣中間都有原粒嫩滑的鵪鶉蛋和香氣撲鼻的松露。結合在一起,口感更加豐富!蘿蔔絲酥餅 $42脆皮外酥內軟的酥餅裡包裹著新鮮的蘿蔔絲,入口時爆出一股淡淡的甜香和蔬菜的清新味道,絕對是一個令人驚喜的組合。焗叉燒包 $38口感特別鬆軟、香氣四溢的叉燒包,每啖都係香嫩的叉燒,每一口都令人大滿足!X0醬炒腸粉 $78腸粉薄而滑嫩,配上特製的X0醬,散發出一種辣椒和海鮮的香氣,絕對是一道辣味愛好者的最愛。蝦餃 $42絕對係經典選擇,餃皮薄

凍玫瑰烏龍茶 ($15茶 +$9)

熱碧螺春茶 ($15茶 +$12)

窩貼蝦多 (4件 $68)

小籠包 $48

焗叉燒包 $38

X0醬炒腸粉 $78

蝦餃 $42

絕對係經典選擇,餃皮薄餡嫩,蝦肉鮮嫩多汁,每一口都帶來蝦的甜美滋味。
將軍澳越來越多有質素的餐廳進駐,DHYC真心是最近吃過最好吃的點心,沒有想過小店的質素竟然可以媲美傳統老店,而且加入創新的元素,餐廳環境也沒有中菜館的老氣,難怪週末很早來到已經滿座,有實力原因係餐廳傳𠄘自 米芝蓮中菜「益新美食館」,背後有經驗團隊主理,點心功夫相當紮實,已經推介佢比所有住喺將軍澳嘅朋友,難得有誠意的小店打破傳統和一般酒樓不同,特別加設冷泡茶的選項,我們跟朋友可以分別點不同種類的茶,大推冷泡茶,當中的桂花觀音和玫瑰烏龍,花香與茶香融合,冷凍之後口感更佳,減低苦澀味之餘,入口更回甘,適合夏天品嚐鮮蝦脆米網腸粉$48雙重口感超愛,新鮮米漿推成薄薄的米網去油炸成為脆米,包著爽口大粒的蝦肉,入口滑溜而不黏牙,好吃程度五粒星鵪鶉蛋松露燒賣$55見到唔少人都有點呢款,流心鵪鶉蛋燒賣有別於傳統overcook鵪鶉蛋,火候掌握得非常好,加上松露味道點綴,值得一試蝦餃$48想試吓點心師傅工藝,一定要試吓呢度嘅蝦餃,不單止賣相靚最重要是蝦餃皮通透,摺度足夠,餡料超級飽滿,蝦肉爽口彈牙,油份相當充足,有相當質素,價錢相當超值蒜蓉粉絲蒸鮮魷$48越來越少酒樓提供蒸鮮魷,因為處理繁複,蒜蓉粉絲很惹

鮮蝦脆米網腸粉$48

鵪鶉蛋松露燒賣$55

蝦餃$48

蒜蓉粉絲蒸鮮魷$48

越來越少酒樓提供蒸鮮魷,因為處理繁複,蒜蓉粉絲很惹味,鮮魷夠軟滑吸滿醬汁,好吃到馬上encore了

椒鹽豆腐粒$68

絕對不會出錯的小食,外脆內軟一口,接一口停唔到

綠豆沙

絕對有驚喜!清新不會過甜的綠豆沙的味道,口感卻是芝麻糊和杏仁茶般幼滑,很喜歡這種絲滑的口感

當天消費的單據
—————————————————

DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)
將軍澳唐好俊街23號Monterey Place1樓2A號舖

—————————————————
  • 焗叉燒包
  • 蒜蓉粉絲蒸鮮魷
  • 鮮蝦脆米網腸粉
  • 蝦餃
🇭🇰✨將軍澳南海濱台式高質點心專門店之後同朋友食過一次中午,覺得幾好食,今次試下晚餐~餐廳名幾得意,叫「得閒飲茶」”DHYC”,啱哂鍾意食點心嘅我哋~餐廳有分室內同室外用餐區,今次揀咗坐室外梳化椅,可以一路食一路欣賞海景~佢哋仲係寵物友善嘅餐廳,毛孩家庭可以帶屋企毛孩一齊嚟啊🐕呢度既茶類選擇多,有多款熱茗茶同冷泡茶選擇,我地叫咗香片。(每人茶位 $15,香片另加 $12)① 鍋貼蝦多士 $68🔹多士炸到金黃香脆,同爽口彈牙蝦滑嘅比例係一比一,配懷舊雜果沙律醬,中和油膩感② 蘿蔔絲酥餅 $42🔹千層酥皮酥脆鬆化,充滿牛油香氣,包住滿滿清甜爽口嘅蘿蔔絲③ 鵪鶉蛋松露燒賣 $55🔹呢個係心機之作,鵪鶉蛋呈軟心效果,豬肉燒賣充滿松露香味④ 小籠包 $48🔹皮薄餡靚,飽滿多汁⑤ 焗叉燒包 $38 (3個)🔹菠蘿包皮薄脆,塞滿叉燒餡⑥ 蝦餃 $42🔹蝦肉爽彈,皮略厚⑦ 牛肉球 $38🔹牛肉比例比麵粉多,超級爽彈⑧ 蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48🔹鮮魷爽口彈牙,粉絲吸晒蒜蓉汁,充滿蒜香味⑨ XO醬炒腸粉 $78🔹腸粉滑身,加入了香濃XO醬,炒得好惹味①⓪ 自家綠豆沙 $64🔹口感濃稠,綠豆打磨得好細緻,口
🇭🇰
✨將軍澳南海濱台式高質點心專門店

佢哋仲係寵物友善嘅餐廳,毛孩家庭可以帶屋企毛孩一齊嚟啊🐕

① 鍋貼蝦多士 $68

② 蘿蔔絲酥餅 $42
🔹千層酥皮酥脆鬆化,充滿牛油香氣,包住滿滿清甜爽口嘅蘿蔔絲

③ 鵪鶉蛋松露燒賣 $55
🔹呢個係心機之作,鵪鶉蛋呈軟心效果,豬肉燒賣充滿松露香味

④ 小籠包 $48
🔹皮薄餡靚,飽滿多汁

⑤ 焗叉燒包 $38 (3個)
🔹菠蘿包皮薄脆,塞滿叉燒餡

⑥ 蝦餃 $42
🔹蝦肉爽彈,皮略厚

⑦ 牛肉球 $38
🔹牛肉比例比麵粉多,超級爽彈

⑧ 蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48
🔹鮮魷爽口彈牙,粉絲吸晒蒜蓉汁,充滿蒜香味

⑨ XO醬炒腸粉 $78
🔹腸粉滑身,加入了香濃XO醬,炒得好惹味

①⓪ 自家綠豆沙 $64
🔹口感濃稠,綠豆打磨得好細緻,口感好滑順,加入咗臭草、陳皮,不過略甜

📍DHYC Dimsum Restaurant
將軍澳唐俊街23號Monterey Place1樓2A號舖
好耐無飲茶啦,這次我久違地和朋友吃點心。餐廳名為DHYC,原來是「得閒飲茶」的意思,希望可以在優雅的空間內結合傳統點心和提供一個良好的用餐體驗。由於個日下大雨,我和朋友被安排坐在室內位置,如果坐室外位置仲可以望住海景嘆茶呢!<鍋貼蝦多士> $684件蝦多士炸得香脆,蝦滑彈牙,點附上的沙律醬汁更加滋味<小籠包> $48小籠包一共3件,薄薄的外皮包裹住湯汁,趁熱點上薑絲醋同醋,令人回味無窮。<鵪鶉蛋松露燒賣> $55很少看到餐廳有提供鵪鶉蛋燒賣了。這次一於點來試試,一籠共有3粒,火候剛好,鵪鶉蛋呈現流心狀,加上黑松露,味道香濃。<焗叉燒包> $38叉燒包有3個,外皮似香港常見的菠蘿包酥皮,內裡包裹住香甜叉燒,叉燒份量都好夠,不會皮多餡少<蘿蔔絲酥餅> $42一共有3件,外層酥脆,入面的蘿蔔絲軟淋香甜,層次分明。<蒜蓉粉絲蒸鮮魷> $48魷魚煙韌彈牙,容易咬開,粉絲吸收魷魚鮮味同蒜蓉醬汁,好惹味。<蝦餃> $42蝦餃有4件,蝦餃皮尚算通透,餡料飽滿,蝦肉餡料帶有鮮味。<牛肉

<鍋貼蝦多士> $68
4件蝦多士炸得香脆,蝦滑彈牙,點附上的沙律醬汁更加滋味

<小籠包> $48

<鵪鶉蛋松露燒賣> $55

<焗叉燒包> $38

<蘿蔔絲酥餅> $42
一共有3件,外層酥脆,入面的蘿蔔絲軟淋香甜,層次分明。

<蒜蓉粉絲蒸鮮魷> $48

<蝦餃> $42
蝦餃有4件,蝦餃皮尚算通透,餡料飽滿,蝦肉餡料帶有鮮味。

<牛肉球> $38
牛肉球有3大件,份量十足。牛肉球加上芫茜和香蔥粒,增添香氣和口感

<鐵觀音> $15
<桂花苦蕎> $9
我和朋友分別點了鐵觀音熱茶和冷泡茶中的桂花苦蕎。茶味香濃,食點心點可以少咗杯茶呢!
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 蒜蓉粉絲蒸鮮魷
2023-09-13 30 瀏覽
大家想飲茶係咪只會諗到去茶樓呢?將軍澳呢間DHYC Dimsum Restaurant就唔同啦,環境舒服之餘,又有海景睇,最重要係唔使同人迫!而呢度不論晏就定夜晚都有點心提供😋有寵物嘅朋友亦可以帶小主人嚟!DHYC Dimsum Restaurant嘅裝修非常新派,連食物亦都係!夏日炎炎,行到勁熱,呢度就有多款冷泡茶(例如:桂花觀音、玫瑰烏龍)選擇,真係夠晒透心涼!我同朋友叫咗好多唔同點心,印象最深刻嘅係鵪鶉蛋松露燒賣,因為入面隻鵪鶉蛋係流心嘅,好得意!另外,個鍋貼蝦多士同樣好正,上面啲蝦好彈牙,下面個多士好鬆脆,口感唔錯!我哋一路望住個海景,一路食點心,唔覺唔覺就叫咗勁多,超滿足!最後,當然要叫返碗綠豆沙糖水啦,呢碗綠豆沙真係不得了,因為煲咗勁耐,所以變到好濃好溶,食完好舒服!想慢慢地靜靜地食個包嘆番杯茶,大家就一定要嚟DHYC Dimsum Restaurant啦!

2023-09-11 52 瀏覽
🌟今日跟朋友嚟到將軍澳海皮飲茶,非傳統酒樓格局,外觀好像一間西餐廳,座位面向澳南大橋,邊飲茶邊聽到雀仔🐦聲,亦聞到海水嘅味道,響咁Chill環境底下飲住中茶談下心,簡直心曠神怡。***** ***** ***** ***** ***** ***** 🥠蒸點心order🥟小籠包、蝦餃、牛肉球、燒賣、鮮魷全部即叫即蒸,上枱都係出晒煙熱辣辣,材料好新鮮。最欣賞炸物「🍤鍋貼蝦多士」,新鮮蝦滑同黃金鬆脆嘅多士份量是一比一,口感非常鬆脆又惹味,平時最怕熱氣嘅我都唔理咁多,食完先算。仲有一定要推介「🥕蘿蔔絲酥餅」,輕盈鬆化嘅外層包裹住豐富蘿蔔絲,響出面酒樓好少食到呢個效果,都係唔理熱氣,實在太好味,食完一件再食一件。「焗义燒包」都最深刻,上檯已經聞到香噴噴,急不及待拿拿林食;菠蘿脆皮外層,咬落去鬆脆,中間濃香蜜汁叉燒,諗起都仲係回味。「XO醬炒腸粉」都很推薦。腸粉又薄又滑,有香濃XO醬同蝦干同炒,真係好惹味,使人食慾大增。最後最後一定要點讚「綠豆沙」,師傅將綠豆打磨成糊狀,口感幼滑,有香濃綠豆同臭草嘅傳統味道,非一般傳統綠豆沙,一試難忘。

2023-09-11 28 瀏覽
今日帶媽咪去海旁嘆茶,唔單止有靚景睇,食物仲好高質,望住跨灣大橋成餐飯都好relax。蝦餃:嫩滑的蝦肉包裹在薄脆的皮中,味道爽口和鮮甜。鵪鶉蛋松露燒賣:中間有流心的鵪鶉蛋,燒賣有滿滿的松露,整體口感好有層次。牛肉球:牛肉彈牙,肉汁鮮美,馬蹄好爽口。小籠包:薄皮包裹著鮮嫩多汁的豬肉餡,湯汁好鮮甜。鍋貼蝦多士:蝦多士外酥內軟的,加沙律食冇咁邪惡之餘,味道又更加豐富。焗叉燒包:上面有酥脆的菠蘿,內餡有香甜的叉燒肉,經過焗烤後更加香氣四溢。蘿蔔絲酥餅:外層酥脆,內部有嫩軟的蘿蔔絲,口感清爽。XO醬炒腸粉:腸粉經過炒煮,搭配香辣的XO醬,口感彈牙,而且令人開胃。蒜蓉粉絲蒸鮮魷:鮮嫩的魷魚蒸熟後,搭配蒜蓉和粉絲,口感滑嫩,蒜香味濃郁。冷泡桂花觀音:香氣撲鼻的桂花和觀音茶的結合,口感順滑,花香茶味交融。人蔘烏龍:烏龍茶茶香和人蔘的味道相互融合,帶來清新而微甜的口感。

蝦餃:
嫩滑的蝦肉包裹在薄脆的皮中,味道爽口和鮮甜。

鵪鶉蛋松露燒賣:
中間有流心的鵪鶉蛋,燒賣有滿滿的松露,整體口感好有層次。

牛肉球:牛肉彈牙,肉汁鮮美,馬蹄好爽口。

小籠包:
薄皮包裹著鮮嫩多汁的豬肉餡,湯汁好鮮甜。

鍋貼蝦多士:
蝦多士外酥內軟的,加沙律食冇咁邪惡之餘,味道又更加豐富。

蘿蔔絲酥餅:
外層酥脆,內部有嫩軟的蘿蔔絲,口感清爽。

蒜蓉粉絲蒸鮮魷:
鮮嫩的魷魚蒸熟後,搭配蒜蓉和粉絲,口感滑嫩,蒜香味濃郁。

冷泡桂花觀音:
香氣撲鼻的桂花和觀音茶的結合,口感順滑,花香茶味交融。

人蔘烏龍:
烏龍茶茶香和人蔘的味道相互融合,帶來清新而微甜的口感。
  • XO醬炒腸粉
❤️小籠包真的皮薄餡靚。皮薄得黎唔易穿。入面好多汁。❤️鵪鶉蛋松露燒賣上枱時店員話我地知鵪鶉蛋是流心的。果然,我將燒賣從中間切開,鵪鶉蛋中間的蛋黃緩緩流出,令我垂涎欲滴🤤。❤️窩貼蝦多士多士炸得酥脆香口,唔會燶或乾。蝦膠彈牙。隨奉上沙律,唔係純沙律醬,重有蒟蒻同雜果。將蒟蒻和雜果放在多士上一塊兒吃,口感豐富~😋❤️焗叉燒包包好薄身又香脆。❤️蘿蔔絲酥餅好鬆脆,入面有好多白蘿蔔條,味道清甜。❤️XO醬炒腸粉腸粉好熱辣嘴,炒得夠鑊氣,落左XO醬炒,少少辣辣地唔鹹。好滑👍~芽菜脆口。❤️蝦餃蝦夠新鮮冇雪藏味👍。❤️牛肉球用上李派林喼汁,夠酸,嗆鼻。牛肉唔會血淋淋夠熟,熟得黎又唔會令牛嘅肉質變硬。❤️蒜蓉粉絲蒸鮮魷未食已經聞到好香蒜蓉味!😍 粉絲份量足,口感彈牙。鮮魷新鮮脆口。❤️嗌左「冷泡桂花觀音」同「熱玫瑰烏龍」。「熱玫瑰烏龍」好香~食點心食到咁上下飲番啖茶消滯解膩👍。對住個海食點心真係太正!😍
❤️小籠包
真的皮薄餡靚。皮薄得黎唔易穿。入面好多汁。

❤️鵪鶉蛋松露燒賣

❤️窩貼蝦多士

❤️焗叉燒包
包好薄身又香脆。

❤️蘿蔔絲酥餅
好鬆脆,入面有好多白蘿蔔條,味道清甜。

❤️XO醬炒腸粉

❤️蝦餃
蝦夠新鮮冇雪藏味👍。

❤️牛肉球

❤️蒜蓉粉絲蒸鮮魷

對住個海食點心真係太正!😍
2023-09-05 20 瀏覽
DHYC取自於粵拼「得閒飲茶」嘅首字母,見到呢個名咁得意,就立刻約埋朋友黎試下,餐廳對出一望仲有得睇靚靚夜景🤩*鵪鶉蛋松露燒賣 $55好特別嘅燒賣,同平時食開嘅燒賣唔同~佢上面有一大勺黑松露,而且入面係半熟嘅鵪鶉蛋,仲識流心添~黑松露味好香濃,但唔會喧賓奪主,配搭得好好😋*焗叉燒包 $38叉燒包外皮焗完之後好酥脆,內裡叉燒餡好多🫶🏻*鍋貼蝦多士 $68蝦多士炸得好香脆,上面係滿滿嘅蝦肉,仲好彈牙,配沙律醬好解膩🤤🤤*小籠包 $48小籠包蒸得熱辣辣,皮薄餡多,入面仲有好多湯汁㗎❣️*蘿蔔絲酥餅 $42好鬆化,入面蘿蔔絲好足料😍*XO醬炒腸粉 $78好大碟!XO醬炒過之後腸粉好惹味,而且唔會太油膩同太鹹,調味得啱啱好👍🏻*牛肉球 $38牛肉球大大粒,好彈牙,而且有香蔥粒係入面增加口味同香味~*蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48鮮魷蒸得好嫩,完全唔韌,而且蒜蓉蒸更加提升到魷魚嘅鮮味😻*蝦餃 $42皮薄餡大,蝦肉大大份!*紅棗糕 $42甜而不膩,紅棗味突出,做飯後甜點唔會太過heavy😍茶位*玫瑰烏龍*碧螺春

*鵪鶉蛋松露燒賣 $55

*焗叉燒包 $38

叉燒包外皮焗完之後好酥脆,內裡叉燒餡好多🫶🏻

*鍋貼蝦多士 $68

*小籠包 $48

小籠包蒸得熱辣辣,皮薄餡多,入面仲有好多湯汁㗎❣️

*蘿蔔絲酥餅 $42

好鬆化,入面蘿蔔絲好足料😍

*XO醬炒腸粉 $78

*牛肉球 $38

牛肉球大大粒,好彈牙,而且有香蔥粒係入面增加口味同香味~

*蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48

鮮魷蒸得好嫩,完全唔韌,而且蒜蓉蒸更加提升到魷魚嘅鮮味😻

*蝦餃 $42

皮薄餡大,蝦肉大大份!

*紅棗糕 $42

甜而不膩,紅棗味突出,做飯後甜點唔會太過heavy😍

茶位
*玫瑰烏龍
*碧螺春
2023-09-04 645 瀏覽
今次黎到將軍澳搵食,去左一間食點心嘅專門店,可能係因為夜晚嚟,加上入邊嘅冷氣吹到出嚟,而且旁邊都有風扇吹住,所以坐外面都唔覺得太熱,仲可以睇到將軍澳大橋嘅夜景添鍋貼蝦多士 $68炸嘅時間啱啱好,keep到麵包唔會一咬就碎晒,每一啖都食到爽口彈牙嘅蝦膠,份量一啲都唔吝嗇,一份有四塊,每一塊都大大塊,呢個都算抵食呢蘿蔔絲酥餅 $42呢個外層好酥脆,入面嘅蘿蔔絲都做得好細緻,食落去嘅口感好輕盈,一啲都唔油膩,唔係太鍾意食蘿蔔絲酥餅嘅Emi都覺得有驚喜鵪鶉蛋松露燒賣 $55平時啲鵪鶉蛋燒賣都係擺粒蛋喺上邊,然後蒸到老晒,呢粒鵪鶉蛋真係做到蒸完都依然軟心嘅效果話說曾經喺Mott32食過一款差唔多樣嘅鵪鶉蛋燒賣,要價接近$90/2粒,呢度呢個價錢已經有3粒,性價比高之餘個味道同質感都好接近,必食推介蛋散 $38食到最後叫咗個蛋散諗住當甜品食,本身都仲驚食唔晒,點知佢係好輕薄好鬆脆果款,好似都好多年冇食過好食嘅蛋散啦除左以上果幾款印象特別深刻嘅點心,Emi今次仲食左幾樣,全部都唔錯,可以比大家參考番- 焗叉燒包 $38- 蝦餃 $42- 牛肉球 $38- 蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48- XO醬炒蘿蔔糕 $

鍋貼蝦多士 $68

蛋散 $38

- 焗叉燒包 $38
- 蝦餃 $42
- 牛肉球 $38
- 蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48
- XO醬炒蘿蔔糕 $88
- 鮮蝦脆米網腸粉 $48

整體黎講佢呢度啲煎炸點心都幾好食,冇將軍澳海景高質點心專門店油淋淋食到好膩果啲,呢度除左有海景,其實仲係寵物友善嘅餐廳,可以帶埋寵物黎食野,不過當然要坐室外啦,下面就係海濱公園食飽飽仲可以帶毛孩散步添🐕
  • 蘿蔔絲酥餅
2023-09-01 14 瀏覽
呢間餐廳有好靚既環境,戶外可以望到好靚既海景餐廳,室內環境光鮮仲可以望到入面D廚師點整點心,環境衛生整潔,我地叫左一份新鮮用即日食材整成既鵪鶉蛋黑松露燒賣,黑松露同燒賣既味道好夾,仲有我地叫左必食蝦多士,蝦多士外面脆卜卜,鳳梨咕嚕蝦球蝦球用左新鮮大蝦同埋去左蝦屎,炒埋一碟既蝦肉好多比起平時食既惹味唔會得好少料,呢間係請左一個好勁既點心師傅黎餐廳整點心,甜品好正有綠豆沙,綠豆同出面食既唔同綠豆係逐粒剝殼同埋將D沙磨成粉再去自家制既,全店食物無添加味精,客人食得安心又放心。

仲有我地叫左必食蝦多士,蝦多士外面脆卜卜,