2022-01-04 309 瀏覽
5/5Can’t help but to try all broth and noodles at one go. No regret at all, all very rich to taste. Noodles texture are amazing, lightly taste the different flavour. Pork char siu is very tender, egg is soft, all together is a very good bowl a satisfying dip ramen.
5/5
2021-12-28 275 瀏覽
好多拉麵店都以湯拉麵為主,但呢間「彩」就係專賣沾麵,無湯拉麵🍜!除咗西環有分店,元朗都有一間~沾麵汁就得3款,款式配搭唔多,但會有啲「今日special麵」。我哋去嗰日除咗常規嘅小麥麵同黑胡椒麵,仲有紅辣椒麵同柚子麵,見幾特別就揀咗呢兩款,但發現啲麵係咩味都無🙊一開始以為係柚子本身淡味,但紅辣椒都係一啲紅辣椒味都無,有啲啲失望😢不過麵質係幾好,麵條比一般嘅拉麵粗啲啲,食落有啲韌度,唔太吸湯,但湯都幾易沾上麵👍🏻•🥢 蝦味噌湯叉燒沾麵配紅辣椒面 $113蝦味噌湯超級濃!做沾麵好夾!濃得嚟又唔會太鹹,一路食一路飲咗啲湯,都差唔多飲晒🙈 呢個叉燒沾麵比最普通嘅沾麵多兩片叉燒,叉燒薄切,唔會嚡~•🥢 原味豚骨湯沾麵配柚子麵 $83原味豚骨湯相對原味比較普通,同樣唔會太濃味,食完唔會好口渴👍🏼 每碗沾麵都有一隻完整溏心蛋,咬開係流心嘅糖心蛋黃橙紅色嘅蛋黃好吸引😍蛋味都好濃郁~

🥢 蝦味噌湯叉燒沾麵配紅辣椒面 $113
蝦味噌湯叉燒沾麵配紅辣椒面

🥢 原味豚骨湯沾麵配柚子麵 $83
原味豚骨湯沾麵配柚子麵
蝦味噌湯叉燒沾麵配紅辣椒面
原味豚骨湯沾麵配柚子麵
2021-12-18 210 瀏覽
My second day back to Hong Kong and hoping my son can surprise with new restaurants that he selected. Out of nowhere he picked Aya, I know the location which is where I buy fresh noodle but I did not realise they also do such a fantastic job on miso bone broth, brought me all the way back to shin Bashi Station and Shibuya. Amazing! With my son’s endorsement, I am posting this positive comments and hope to discover more shops like Aya, a shop with Takumi heart
2021-12-18
  • 原味豚骨湯
  • 蝦味噌湯
2021-12-14 257 瀏覽
彩 𝑨𝒚𝒂-🍜 原味豚骨湯沾麵 小麥麵麵底正所謂唔好以貌取人,位於西環創業對面既小巷街尾(˶‾᷄⁻̫ ‾᷅˵) 雖然一啲都唔起眼,但係入到店內服務好好,而且沾麵實在太出色了!♪(´ε` )店主係來自北海道,喺日本已經有經營麵店嘅經驗,喺香港嘅總店位於元朗,西環已經係第二間分店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 而彩aya 嘅賣點係每日新鮮製麵!已經係第二次光顧彩既我,依然都對佢嘅豚骨湯沾麵念念不忘!冇錯佢哋依然都冇生疏(*⁰▿⁰*) 佢哋麵嘅份量有3款,並盛有200g分量十足,今次叫小麥麵麵條好煙韌,有麥香,而麵條係凍上,點解要凍上嘅原因就係因為令到想點嘅時候面條分明唔會黐住一舊,繼續充滿麵條應有嘅彈性!配上熱辣辣濃味嘅豚骨湯,口感好正味道一流,而且十分掛湯!湯底嘅稀濃度啱啱好,唔會漿住過嘴,亦都唔會好稀(^L^) 然後流心蛋滷得好入味,夠香!而且叉燒肥瘦適中,厚度亦都啱啱好,唔會食到一半沾麵就冇晒啲餸(╹◡╹)♡ 最後好值得讚嘅一樣嘢係,飲晒佢哋成碗湯底,成日都唔會覺得口渴,證明唔係落味精啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 而且食完唔會好油膩添!而且價錢相宜性價比好高,一定成為長期飯堂^ω^📍G/F, Kam Ling Cou
彩 𝑨𝒚𝒂
🍜 原味豚骨湯沾麵 小麥麵麵底

小麥麵麵底

原味豚骨湯沾麵

📍G/F, Kam Ling Court, 16 Whitty Street, Sai Wan
#jcfoodgasm @tsukemen.aya.hku
小麥麵麵底
  • 原味豚骨湯
2021-11-22 284 瀏覽
嚟到西環好多低調小店,今次嚟到呢間西環拉麵都好多人推薦,但個位置都幾偏僻,搵咗一陣先搵到門口,呢間舖頭只賣沾麵,最特別係手工制拉麵,仲有好多唔同嘅口味可以選擇,就睇當日有啲咩麵可以揀!🍜蝦味噌湯沾麵 $93 (自選柚子拉麵)麵嘅份量都幾足,配料有兩塊叉燒一隻蛋,一啲竹筍同埋紫菜,蝦味噌湯質感唔係濃稠,比較水一啲,飲得出蝦嘅香味,唔會太咸,但係蝦味唔算濃,但都恰到好處,反而拉麵有驚喜,麵好幼細,質感比較輕盈,一咬就斷,有淡淡柚子香,食得出自家製嘅用心!初初都覺得柚子味嘅拉麵會唔會同湯底唔夾,但係出奇地幾夾,柚子嘅清新加上蝦嘅香味,好好食,食落一啲唔油膩!推薦指數: 7.5/10整體都幾好食,好欣賞佢拉麵會出唔同嘅味道,創新有誠意,湯底都幾唔錯,不過未到驚艷,略嫌蝦嘅香味唔夠濃,但質素絕對係中上,食曬都唔覺膩!

🍜蝦味噌湯沾麵 $93 (自選柚子拉麵)

推薦指數: 7.5/10
之前有住元朗嘅朋友推薦過呢間沾麵店,又試過西環店外賣覺得唔錯,就揾日堂食試晒三種湯底。小店只有約20個位,留意15:00-18:00店休,想避開午餐人潮都要就下時間。除左小麥麵同黑胡椒麵外,仲有今日Special麵,當日嘅款式係伯爵茶麵,之前仲岀過羅勒麵、紫菜麵等。麵條凍上,但可按客人喜好提供熱麵,預設麵量有200g,份量比想像中多,男士都應該夠飽。

🍽蝦味噌湯沾麵 - 伯爵茶麵 Tsukemen in Shrimp Miso - Earl Grey Noodles ($93)最鍾意蝦味噌湯底,用上北海道蝦油同蝦味噌,嗅覺同味覺都好滿足,呢款會油膩少少,但非常推薦畀食得較濃味嘅人士。伯爵茶麵明顯較深色同有茶葉碎,不過沾湯後味道被蓋過,就咁食會有好淡嘅茶香。🍽原味豚骨湯沾麵 - 小麥麵 Tsukemen in Pork Bone Soup - Wheat Noodles($83)餐牌介紹豬骨湯同叉燒均使用西班牙嘅放養豬隻,湯底有柚子皮中和膩感,食落豬骨同鰹魚湯嘅味道都幾濃郁,唔會太鹹,叉燒肥瘦均勻夠淋,小麥麵味道就無咩特別,但要讚沾麵質感夠煙韌掛湯。
🍽黑蒜油湯沾麵 - 黑胡椒麵 Ts

原味豚骨湯沾麵

🍽黑蒜油湯沾麵 - 黑胡椒麵 Tsukemen in Black Garlic Oil Soup - Black Pepper Noodles($88)
自家製黑蒜油會將蒜頭烤焦,所以會帶苦味,雖然好有特色但我就覺得沾麵配濃香嘅蝦湯夾啲。黑胡椒麵係三款麵中味道最突出嘅,微辣但有後勁,唔錯,溏心蛋亦流心有酒香。

黑蒜油湯沾麵

☕️富士山柚子汽水/ 完熟桃汽水 Mt. Fuji Yuzu Soda/ Peach Soda ($22/ each)
純粹為解渴叫嘅,柚子嗰款較甜但啲味唔算好假,桃嗰款帶少少酸清新啲。
富士山柚子汽水
完熟桃汽水

餐牌:
20 分鐘 (堂食)
午餐
完熟桃汽水
2021-10-28 316 瀏覽
近排發現我哋好耐冇食過沾麵 所以就嚟到香港大學一間好出名嘅沾麵店 其實我哋以前成日都會嚟食 唔知而家嘅水準有冇下降呢😚👅原味豚骨湯沾麵 $83佢嘅豚骨湯底好濃郁 調味啱啱好 唔會太鹹😛上枱嘅時候好夠熱 湯底亦都落咗啲柚子皮 令到食落更加清新🤤沾麵我哋揀咗小麥麵 麵係比較粗身 啱晒女小編 亦都幾掛汁 好好食😋而佢嘅配料都幾豐富 有兩片大叉燒 叉燒比較瘦 不過食落唔會太靭 仲有溏心蛋 筍同紫菜 整體真係好滿足😍幾推介大家一試呢個湯底‼️👅原味豚骨湯叉燒沾麵 $103呢個其實只不過係多咗兩塊叉燒 其他都係一樣嘅😝總括嚟講 呢間沾麵店好高質🤩係女小編最鍾意食嘅沾麵店之一🥰大家一定要嚟試吓‼️😋 好味:8.87/10🤑 價錢:8.10/10🤗 服務:7.65/10😝 環境:7.76/10😚 衞生:7.31/10🤩 整體:8.51/10

👅原味豚骨湯沾麵 $83

😝 環境:7.76/10
😚 衞生:7.31/10
🤩 整體:8.51/10
2021-10-24 344 瀏覽
入咗香港拉麵關注組之後,不斷有到有人推介彩AyaBookmark咗,終於約咗朋友去試知道佢嘅蝦湯好出名,就試蝦湯咁啱果日嘅特色麵係菠菜麵諗住健康d有菜,就揀咗呢隻麵試朋友就試豚骨湯雖然係揀咗最細嘅份量,但食完都好飽蝦湯味好濃,不過我自己本身唔算太好蝦味所以覺得ok la麵方面,食得出有淡淡嘅菠菜味,不過麵身較幼(個人鍾意食粗麵)有少少唔符合自己嘅要求整體嚟講,水準都ok但西環後巷太隱閉,如果喺附近先會考慮encore
入咗香港拉麵關注組之後,不斷有到有人推介彩Aya
Bookmark咗,終於約咗朋友去試
知道佢嘅蝦湯好出名,就試蝦湯
咁啱果日嘅特色麵係菠菜麵
諗住健康d有菜,就揀咗呢隻麵試
朋友就試豚骨湯
雖然係揀咗最細嘅份量,但食完都好飽
蝦湯味好濃,不過我自己本身唔算太好蝦味
所以覺得ok la
麵方面,食得出有淡淡嘅菠菜味,
不過麵身較幼(個人鍾意食粗麵)
有少少唔符合自己嘅要求
整體嚟講,水準都ok
但西環後巷太隱閉,如果喺附近先會考慮encore
2021-10-20 1188 瀏覽
西環最後一站去左食拉麵個地點都幾難搵係一田對面d小巷入面就係呢間彩aya總店係元朗不過當時老闆砂田先生同股東發生左好多事結果搞到拉麵店執左最後自立門戶再開左西環分店我地今日去既呢間係今年開既新店前身係一間叫做翁記既老麵店而家保留番原來既港式味道改成拉麵店而彩既舊店其實就係斜對面因為保留番原有風味所以廚房係好港式既不過今晚就見到唔到老闆砂田先生因為局格同一般拉麵店好唔同座位亦都唔係傳統既bar檯二人位都坐得好舒服檯面夠晒大茶杯印有彩既名雖然話保有港式風味但應該都有改裝過吊燈應該係新既牆上面亦都有貼左最後一日既蘋果日報好難得有一間日本老闆係黃既同一般填紙仔唔同彩係有餐牌既湯底就有三款口味後面呢頁我自己理解係料比較多而彩既麵條自家制制麵機係對面舖呢間比較特別除左可以揀湯底味道仲有麵底都有三種味可以揀固定兩款係小麥同黑胡椒而今日既special係柚子大約五分鐘上麵我揀左柚子麵底既蝦沾麵擺盤同其他拉麵店有d唔同麵條用碟黎放既感覺就好似食緊一乾三濕咁基本有200G麵都真係夠晒麵條望落幾靚不過柚子味就唔係太出無泓一咁重味蝦湯發揮正常叉燒三塊同一整隻溏心蛋隻蛋岩岩好呢份賣九十三蚊麵條仲要係自家制係香港
西環最後一站去左食拉麵

以同價位既舖頭黎比
呢度就真係完勝荃灣麵屋福
起碼坐得舒服好多
張凳仲有得埃
係有時見到侍應兩邊走黎走去幾搞笑
呢間性價比高
但始終西環太遠
下次再番去元朗試下分別大唔大
2021-08-21
$90.5 (晚餐)
2021-10-08 244 瀏覽
上星期剛好到住西環的朋友家作客,因為多人,所以買外賣在朋友家中一齊享用。經朋友極力推介下,第一次嘗試「彩」的沾麵。面嘅種類,湯嘅種類,可以任君選擇,還有加大面的份量。本來揀咗伯爵麵,但係 out of stock,可惜! 最後選了黑椒面,豬骨湯。本來以為將湯倒入面一起食,點知原來要將面每次放入湯,再放入口,食飯新鮮,超級無敵好味,尤其糖心蛋,叉燒也不錯。面的份量雖然有點兒多,最後達標完成,完成後兩小時才可進食甜品,大滿足 ! 以這樣的價錢,這樣的份量,這樣的質素,value for money !
外賣自取
2021-09-22 397 瀏覽
之前聽朋友講過 話呢度啲麵大大份又好食今日終於有機會一試!我叫咗黑蒜油湯底配小麥麵 ~湯底真係非常之濃郁夠味!!朋友就係豚骨湯底配是日special嘅辣椒麵~我怕辣所以冇叫 但朋友話食落都唔算辣每份麵底有200g!加上本身每碗都會有一隻完整嘅溏心蛋同兩塊叉燒連大食嘅我都覺得非常好食非常夠飽!但一開始入座嘅時候問到一陣奇怪嘅味道懷疑來自廁所嘅清潔劑或者消毒藥水味但好彩坐坐下就冇再聞到~另外職員都好好 我哋大概1330入座最後一直傾計坐到佢地1500落場~整體依然都係愉快嘅用餐體驗
之前聽朋友講過 話呢度啲麵大大份又好食
今日終於有機會一試!
我叫咗黑蒜油湯底配小麥麵 ~
湯底真係非常之濃郁夠味!!

朋友就係豚骨湯底配是日special嘅辣椒麵~
我怕辣所以冇叫 但朋友話食落都唔算辣

每份麵底有200g!
加上本身每碗都會有一隻完整嘅溏心蛋
同兩塊叉燒
連大食嘅我都覺得非常好食非常夠飽!

但一開始入座嘅時候問到一陣奇怪嘅味道
懷疑來自廁所嘅清潔劑或者消毒藥水味
但好彩坐坐下就冇再聞到~

另外職員都好好
我哋大概1330入座
最後一直傾計坐到佢地1500落場~
整體依然都係愉快嘅用餐體驗
2021-09-21
2021-09-19 364 瀏覽
有一日踢波前,在石塘咀找小店食午餐,這間小店隱藏在後巷,高樓大廈之間。這裡吃日本沾麵。有三種湯底揀:原味豚骨湯 ($86),黑蒜油湯 ($88),蝦味增湯 ($93);有三種麵選擇:小麥麵,黑胡椒麵,今日Special麵;麵,可以加錢加底,麵一份 ($25),麵半份 ($15)。第一次來,我選擇了原味豚骨湯、沾麵、小麥麵、加半份麵。麵的份量很多很多,好飽好飽。小麥麵的質素幾好,不過麵上枱時候是冷的。沾麵湯底也重要,原味豚骨湯,正常發揮,熱湯加冷麵,一半時間,湯變冷了。幸好店員肯加熱湯。 總評味道:一分錢,一分貨;環境:店外環境一般,店內環境可以;服務:上菜速度算快,店員好人;衛生:OK。

這裡吃日本沾麵。

第一次來,我選擇了原味豚骨湯、沾麵、小麥麵、加半份麵。

總評
味道:一分錢,一分貨;
環境:店外環境一般,店內環境可以;
服務:上菜速度算快,店員好人;
衛生:OK。

2021-09-04 260 瀏覽
今晚又食彩喇yeah今次嗌嘅係黑蒜油湯沾麵睇幅圖就知佢落咗好多黑蒜油喇呢次嘅特色麵係紫菜麵,不過唔係幾食到紫菜個麵照舊200g,唔使驚唔飽今次個沾湯有少少澀,唔知關唔關黑蒜油事呢下次再試埋其他湯底先
今晚又食彩喇yeah

今次嗌嘅係黑蒜油湯沾麵
睇幅圖就知佢落咗好多黑蒜油喇
呢次嘅特色麵係紫菜麵,不過唔係幾食到紫菜
個麵照舊200g,唔使驚唔飽
今次個沾湯有少少澀,唔知關唔關黑蒜油事呢
下次再試埋其他湯底先
2021-08-29 320 瀏覽
又嚟到hku附近搵食啦😋今次就試下好受學生歡迎嘅彩拉麵~餐廳係小巷入面 加上外牆裝修緊 所以都搵左陣 不過原來同一條巷有兩間!我地就去左裝修比較日式個間~餐廳主要做三款湯底嘅沾麵:豚骨、黑蒜油、蝦味噌而麵底都分三種:小麥麵、黑胡椒麵、Special麵Special麵就係視乎當日供應嘅 主要係紫菜麵或者柚子麵最後個版相信就係配料量多啲嘅分別😛咁我就叫左個黑蒜油湯沾麵 配當日special嘅紫菜麵🤩個湯好香好濃 基本配置都有齊叉燒雖然唔算厚 但有三大塊 煮得都好腍👍🏻溏心蛋係原隻上 一咬開入面仲係流心🤤而用碟上嘅麵底都好大個!好滿足如果無特別要求 比嘅都會係冷麵🤤不過唔係好食得出紫菜嘅味道 可能被湯底蓋過左—————————————————————總結整體都幾高水準👍🏻 份量多 價錢又合理 仲要唔收加一🤤難怪咁多學生中意去食!有機會會想試下其他湯同麵嘅配搭😋
又嚟到hku附近搵食啦😋
今次就試下好受學生歡迎嘅彩拉麵~
餐廳係小巷入面 加上外牆裝修緊 所以都搵左陣
不過原來同一條巷有兩間!我地就去左裝修比較日式個間~

餐廳主要做三款湯底嘅沾麵:豚骨、黑蒜油、蝦味噌
而麵底都分三種:小麥麵、黑胡椒麵、Special麵
Special麵就係視乎當日供應嘅 主要係紫菜麵或者柚子麵

—————————————————————
總結
整體都幾高水準👍🏻
份量多 價錢又合理 仲要唔收加一🤤
難怪咁多學生中意去食!
有機會會想試下其他湯同麵嘅配搭😋
2021-08-27
2021-08-08 258 瀏覽
大爺一直話好想食沾麵大少呢個拉麵王又舉腳贊成🙋🏻‍♂️我哋3個人叫左兩個麵我叫左蝦味噌湯沾麵🦐大爺同大少就叫左原味豚骨湯沾麵🐷由於我同大少都好肚餓嘅關係我哋叫左個特盛400g嚟share😎真係好多麵呀😂😂😂我個🦐味湯底好濃郁好重蝦味 岩哂鍾意蝦嘅朋友麵叫咗柚子味成件事好清新🌱原味豚骨湯開頭都怕好咸原來又唔會啊😆加埋麵食啱啱好湯底好濃郁 大少仲食咗一大碗😎✨彩aya (西環)📍西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖#heacookmama@tsukemen.aya.hku
大爺一直話好想食沾麵

原來又唔會啊😆
加埋麵食啱啱好
湯底好濃郁
大少仲食咗一大碗😎

✨彩aya (西環)
📍西環石塘咀屈地街16號金陵大廈地舖

#heacookmama