2004-06-16 23 瀏覽
家住魚涌,因此常常到彩雲軒一盅兩件,點心不錯,偶然也會吃晚飯,當然算不上是極品,但味道和賣相絕對可以。在區內可以說是物有所值的酒樓,商務宴客也不會失禮。但有點比較奇怪,就是侍應在晚間服務態度比午間好..
但有點比較奇怪,就是侍應在晚間服務態度比午間好..
(非會員)
2004-03-19 22 瀏覽
原來電話號碼係2590-9398,我打左去電話公司問啦!
原來電話號碼係2590-9398,我打左去電話公司問啦!
2004-02-18 30 瀏覽
夜晚就要飛倫敦公幹數天,今日當然把握機會飲茶食點心,呢頭來說這裡都算唔錯,起火地方夠大。因為附近選擇不多,所以午飯時間都幾墟埳的,我地一行十人好彩訂左位,如果唔係實有排等。米睇佢只係一間普通酒樓,但一樣有個細細地的酒窖,除了一般紅白酒同白蘭地威士忌外,就連清酒都有。有自己廚房,製作不假外求,所以點心熱辣辣,水準唔錯。普通點心如咸水角、叉燒包、牛肉等都唔錯,千層糕有奶皇餡係幾好食的。幾個頂點如蝦餃王及鮑魚腸粉等都OK。亦有叫了一味XO醬炒芋頭糕的,但吃過還是覺得炒蘿蔔糕好食D,始終芋頭較漏,再加XO醬炒就更漏。甜品方面,其他同事叫的綠豆沙、杏仁茶、喳咋等都只屬一般,反而我的芒果布甸穩穩陣陣,算唁錯。食左十幾個點心,埋單七百幾,以區份計唔算平,但都算食得過。後記:回來看過其他食評才知道廁所原來大有看頭,無去睇睇男廁的坐位有無類似裝置添!
食左十幾個點心,埋單七百幾,以區份計唔算平,但都算食得過。
2004-02-13 22 瀏覽
公司春茗。食物只屬中上,最可讚是乳豬全體,熱辣辣,很脆。其他質素一般。(會是全包宴關係?!)最叫我吃驚的是那侍應的服務,完全不專業。竟然將個碟擺在轉盤上,叫我們自己傳開。離譜!
公司春茗。
2004-02-12 26 瀏覽
以前做part-time時department o既monthly birthday party試過黎呢度飲茶. o個次我地成15個人黎食. 我呢個small potato就當然係等食, 無嗌點心啦!d點心個個樣都好靚, 但係你話係咪好好食?我又唔係好覺. 雖然有好多男同事, 但係個個都話要減肥, 所以無叫炒粉面飯!埋單位位$70, 但係我食唔飽...返公司要食餅乾!
埋單位位$70, 但係我食唔飽...返公司要食餅乾!
2004-01-20 18 瀏覽
彩雲軒係我阿媽既食堂,時時去食下午茶,下午茶比正常茶市抵好多架,如果唔係都幾貴。年廿八一家五口去食團年飯,叫左一窩蟹肉生翅-$4xx 唔錯芝士焗龍蝦配伊面底(30兩)-$4xx 勁正,d芝士好香,龍蝦有咬口又大隻,再加伊面簡直一流,不過一定肥死我蒜茸粉絲蒸元貝(6隻)-$150 好味,蒜茸好香栗子雞煲-$68 d雞好入味亦好嫩滑蜜餞牛柳粒-$58 竟然做到清甜既味道,肉質亦嫩滑昨晚既食物係超水準,平時d食物會唔夠熱,又上得慢,但係昨晚就全部熱辣辣又食完一樣接一樣,所以好滿意。由於我阿媽係熟客,所以服務當然好殷勤啦,埋單千三左右。
一窩蟹肉生翅-$4xx 唔錯
蒜茸粉絲蒸元貝(6隻)-$150 好味,蒜茸好香
栗子雞煲-$68 d雞好入味亦好嫩滑
蜜餞牛柳粒-$58 竟然做到清甜既味道,肉質亦嫩滑
呢度食o野一D 都唔平,小點都要成十幾蚊一碟;我地一行6人,冇乜點食過o野就已經$4xx 先埋到單,每人平均都要$7x,都算貴。<br />食物方面,唔係咁多選擇,連煎腸粉都冇得食。蝦餃、燒賣、春卷呢D 「行」D o既點心都okay 啦,起碼上檯果陣夠曬熱先;最正係個馬拉糕,裏面夾住D 奶皇,好香,趁熱食真係好正。珍珠雞就完全唔掂,淨係得D 糯米,冇餡o既,重敢賣成$2x 一碟,呃錢!茶市D 服務認真麻麻,叫完D 侍應拿o野轉頭一定冇o左件事,又唔會同我地收番D 空碟,沖沖下茶仲連個茶壺都唔見埋,差!<br />之但係,不得不提下呢度個女廁;每隔廁板都有廁板膠套同埋自動清洗功能,每隔廁所門仲有個細細o既LCD 電視,播緊翡翠台o嫁,好攪鬼!!可惜,男仕們就冇同等待遇喇~~^_^
2001-02-19 350 瀏覽
呢間敘福樓和其他各區的質數都差不多,本來就無咩特別要介紹,但這間最特別的地方不是在食方面,而是對駕車人士的大大優惠!!! 惠顧幫襯晚飯有4 小時免費泊車.......食飯就唔駛泊4 小時,但食完飽飽地,就最好行下附近的側魚涌公園, 行完再回來拿車....幾抵!!

2000-01-06 152 瀏覽
Foods OK!Prices are reasonable in this comercial area. Only good Chinese Restarant around Taikoo Place! They don't accept Credit Card during morning and afternoon YUM CHAR. Or you can pay by Credit Card if you willing to pay more in thier VIP Room..(VIP mean same food at high price)Make your choice! Guys!
Foods OK!
Make your choice! Guys!
1999-12-17 30 瀏覽
食物味道差差!服務態度差又差,比都吾好去,一定要改善。
食物味道差差!服務態度差又差,比都吾好去,一定要改善。