2006-12-24 22 瀏覽
Have to reserve table for lunch!
2006-12-10 28 瀏覽
今日成班9個人一齊去食晚餐,本來想食豐富的海鮮晚餐。但係椒鹽瀨尿蝦一只成130蚊(唔係好大隻)!9個人最少要3只先至夠分!只係椒鹽瀨尿蝦就已經要400蚊!叫左元貝蒜蓉粉絲蒸,元貝一只28蚊,細到你唔信,比個手指公細!唔抵食!蒜香牛仔粒,牛肉好軟不韌唔錯!但係比較沒牛肉味!我地叫左啤酒3只來了半打,在大家的努力下,最後剩下一樽,叫左侍應退返一樽,但係另一個侍應卻開左了蓋!侍應上菜時還把菜汁倒到張枱!
蒜香牛仔粒,牛肉好軟不韌唔錯!但係比較沒牛肉味!
侍應上菜時還把菜汁倒到張枱!
2006-11-30 14 瀏覽
在太古坊工作,所以去過三次,三次都好勞氣咁走,一次佢\地自己取消咗我地order又唔出聲, 我地十幾人係咁等, 第二次,叫人幫我地落單個個都話等陣, 又將個茶壺係bb仔頭上面遞嚟遞去, 第三次,我未坐落就走咗, 我book咗7位, 佢\俾張4人枱我仲話\"坐得落喇,唔要再等多半個仲可能會有其他枱嘅\"過份, 不知所謂
在太古坊工作,所以去過三次,三次都好勞氣咁走,
過份, 不知所謂
2006-09-17 15 瀏覽
一行七人在此食晚飯, 叫左:1. 燒雞半隻- 皮算脆, 肉也嫩, 唔太油, 蒜香燒汁幾香.2. 翠塘豆腐- 豆腐滑, 清清地.3. 帶子賽塝蟹- 粒粒帶子蛋白炒得幾嫩, 也唔太油.4. 魚湯浸白菜仔- 奶白色魚湯很正呀.5. 燒汁煎蝦膠釀帶子- size唔算大, 又不太鮮味, just okay.6. 炆花膠海參- 海參唔太厚, 獻太杰.7. 蒸東星- $4XX 一條, 肉嫩但無魚味.甜品要左鮮奶杏仁露, 很滑, 很香, 唔似溝粉, 甜得很自然, 附送既甜品竟是全晚既高潮.
一行七人在此食晚飯, 叫左:

2. 翠塘豆腐- 豆腐滑, 清清地.

3. 帶子賽塝蟹- 粒粒帶子蛋白炒得幾嫩, 也唔太油.

4. 魚湯浸白菜仔- 奶白色魚湯很正呀.

6. 炆花膠海參- 海參唔太厚, 獻太杰.

7. 蒸東星- $4XX 一條, 肉嫩但無魚味.

2006-05-16 12 瀏覽
母親節嗰日同屋企人, 當然同埋媽咪去慶祝啦, 佢哋好似一定要人食套餐咁, 十二人餐最平都過二千, 於是我哋散叫, 味道係唔錯, 不過大碟返D會好D囉.
2006-01-16 22 瀏覽
以前去開三聖邨度食海鮮既, 不過呢個地方對於我地呢d港島人真係好遠, 駕車來回都要成3個鐘. 所以, 我地就揀左呢度.皆因不嬲都覺得好彩集團出品ok既.我地一行17人黎食, 不過張枱唔係好夠大, 坐得好親密, 不過一家人, 冇所謂啦. 先黎個乳豬全體, 好脆, 好好味, 熱辣辣, 係隻乳豬底下既油仲係滾既, 令到我地有d懷疑佢係咪叮過黎. 不過部長話邊有咁大個微波爐喎. Anyway, 好食咪得囉.跟住黎上湯龍蝦兩隻, 伊麵底, 好大隻, 食落好清(覺得唔係好夠味), 不過咁樣可以食真d龍蝦味. 龍蝦肉好爽口.再黎就係當晚既主角- 一條10斤既老虎班, 兩食, 炒球同蒜香頭腩. 呢度既炒球係冇走油, 不過都一樣爽口好食(唔知係咪要好大既魚先可以唔走油呢?). 頭腩我地通常都係炆或者蒸, 未試過咁樣炸. 蒜味好香, 炸得脆. 唔錯唔錯.一人一隻鼓油皇花竹蝦(唔記得係咪咁既名), 好大隻架, 用刀叉食. 不過蝦呢, 就乾左d.仲有螺片炒西蘭花, 瑤柱扒豆苗, 竹笙花膠煲翅都幾好, 冇乜特別, 不過不失咁啦.生果盤係波蘿, 好甜, 唔知係咪浸糖水既呢.最後自己揀糖水(送既), 都幾好服侍丫,

生果盤係波蘿, 好甜, 唔知係咪浸糖水既呢.

最後自己揀糖水(送既), 都幾好服侍丫, 送既糖水都有得自己揀.

全程服侍都好好, 經理成日走埋黎問d餸得唔得, 可能係星期日夜晚, 我地又晏開始食, 開始食既時候d人都開始走囉. 咁佢地得閒d啦. 又或者我地食得豪呱.

埋單7千幾8千. 唔知實數幾多. 一人400-500蚊左右啦.

呀...碗碟有d污漬, 乾淨要扣分.
2005-12-02 18 瀏覽
某日中午去食lunch, 坐佐好耐都無野食, 再望下隔離左右, 全部都係度吹水, 檯面都係無食物既d 伙計又唔知走晒去邊, 卒之搵到個黎問下, 先知電腦壞佐, 入唔到單喎大半個鐘後都係無野送黎, 隔離檯都係咁, 於是乎一肚氣走人去第二間搵食我諗要過一排先敢再去食喇, 不嬲d 野都黎得慢, 而家仲要無得食!
2005-11-25 14 瀏覽
今天與同事去吃中午飯,我們在那裡等了足足45 分鐘, 沒有任何食物送到. 我們最後問他們, 才說電腦壞了,會馬上送到. 結果到了1:30pm, 也沒有東西送到. 我們只有空著肚子回公司去了. (服務太差了,如果電腦有問題或其它問題,應早通知顧客,給他們選擇是等或去找其它食店吃午餐呀!!!要顧客最後空著肚子氣呼呼走了,對餐廳更加不好)
2005-10-30 14 瀏覽
星期六同老婆、阿媽嚟飲早茶。嘢食質素都叫做保持到,不過出點心好慢,重要係唔熱,都唔知廚房攪乜鬼!今餐唔係好抵飲。
2005-06-17 41 瀏覽
我在太古坊工作,所以常常去彩雲軒飲茶.此乃好彩集團其中的一間,食物水準不會太差.但我上星期五晚上光顧,有點兒失望.我們二人在七時三十分到達,那時食客不多,只點了南乳素煲,蒜香牛仔粒,椒鹽瀨尿蝦,足足等了兩個鐘,仲要三催四請,先至上晒菜,搞到白飯凍冰冰,無胃口食.午市上菜很快,但為何晚市這麼耐呢?

午市上菜很快,但為何晚市這麼耐呢?
2005-05-02 20 瀏覽
星期日朝早八點幾同老婆去飲早茶,唔駛等,重有唔少位。叫了幾樣點心:荷葉飯(特價$10)叉燒包(小點$8)咸水角(小點$8)牛肉腸(大點$14)樣樣都保持水準,其中尤以叉燒包同咸水角最正,只嫌荷葉飯油多了些少同偏甜。另外要彈嘅係,香片唔夠味,服務普通,個個侍應都木口木面,冇笑容。茶錢$5位,加一埋單$55,總體算唔錯。
荷葉飯(特價$10)
叉燒包(小點$8)
咸水角(小點$8)
牛肉腸(大點$14)
2005-01-18 16 瀏覽
上次食晏先去飲茶o黎叫d 點心成半個鐘都唔o黎, 同個侍應講叫佢check 下啦佢就話得得得... 咁就行左去個層層糕一籠有3件, 但3件都唔同高度,每件都扁塌塌就叫千層糕.....仲有d伙記真係好求其, 居然就隔離再隔離張枱個壼滾水加左水後放o黎我地張枱, 隔左15分鐘又突然覺得唔妥,就咁原封不動拎番過去人地個枱, 真係唔衛生~ d 野唔平架, 服務又唔得, 點心又唔見得好食, 唔值得去
上次食晏先去飲茶o黎

佢就話得得得... 咁就行左去

d 野唔平架, 服務又唔得, 點心又唔見得好食, 唔值得去
2004-12-25 249 瀏覽
is so good
is so good
2004-09-08 20 瀏覽
一行三人黎左飲茶....雖然有訂位...但係去到都仲要再等幾個字.....佢大檯就多....至於細檯就少之又少....所以眼見好多遲過我地既人都早過我地入座........食左:椒鹽南瓜- 食果陣唔知佢係南瓜....甜到以為佢係蕃薯.....用椒鹽去炸...面頭再"審"七味粉.....好惹味....唔錯....蝦餃- 好味....D蝦好大隻....健康雜菌餃- 好特別既點心....味道好清....D菇又好味....推介之一.....上湯鮮竹卷- 好入味....而且不油不膩....推介之二.....雜菇腸- 有別於一般叉燒腸呀....蝦腸呀果D....滑滑既腸粉包住大大隻既秀珍菇....冬菇等....好好味.....千層糕- 底層有一浸好有咬口既野...有D椰絲...有D相信係欖仁既物體....好多料...但係我唔鐘意.....叉燒飽- 的的式式....兩啖食完....都幾好味....另外要左一碟菜.....埋單$220.....三個人既lunch.....算豪架啦......P.S. 食完哂所有野....佢地會比一壺熱水你....每人又比一盅茶你.... 比你消滯...都算幾細心喎..
食左:
蝦餃- 好味....D蝦好大隻....
叉燒飽- 的的式式....兩啖食完....都幾好味....
P.S. 食完哂所有野....佢地會比一壺熱水你....每人又比一盅茶你.... 比你消滯...都算幾細心喎....
2004-08-29 24 瀏覽
一班朋友操上去彩雲軒晚飯, 等左無耐就有位, 十個人叫左十二個菜, 其中印象深刻的如下:橙花香檳骨:好香橙花味, 橙花骨幾大件, 香甜! 欖角醬燒骨:同橙花骨好相近, 只係醬料不同, 香濃野味~紅燒BB鴿, 水準一般, BB鴿本身細隻亦唔多肉, 鴿皮唔名脆身.大良煎蝦餅(見圖), 同蝦仁炒蛋好相近, 不過鮮蝦十分大隻.蓮藕炆腩仔, 蓮藕同腩仔都炆得好淋, 南乳味亦好香, 幾討好~咖哩海中寶, 咖哩有D辣, 用黍送飯係一個唔錯既選擇, 海鮮同粉絲都做得唔錯, 不過大家都覺得有d騎哩, 因為咖哩海鮮煲中竟然有薯條做配菜.野山菌扒翠苗: 味道輕清既一度菜, 唔好好突出.重慶辣子雞: 起初為係滿滿辣椒同炸雞粒O個種辣子雞, 上台時原來係一個沙窩辣椒雞煲, 雞肉幾滑, 辣椒幾香口.環境舒適, 整體上每一個小菜都唔錯, 水準平均, 服務態度都唔錯. 埋單時一人$100, 幾抵食~

橙花香檳骨:好香橙花味, 橙花骨幾大件, 香甜!
欖角醬燒骨:同橙花骨好相近, 只係醬料不同, 香濃野味~
野山菌扒翠苗: 味道輕清既一度菜, 唔好好突出.