餐廳: 彩福皇宴 (京瑞廣場1期)
資訊:

2018-09-26 165 瀏覽
臨近中秋,阿媽話今年飲茶當過節,去彩褔飲茶可以book位,唔洗去到慢慢等,座位又夠闊落。我地一家有成10個人,所以叫左好多野食,有包點、炸物、腸粉等等。見到有張點心紙寫住得獎點心,但我地無特別點。包點類:我地order左馬拉糕、千層糕、雞包仔、叉燒包同糯米卷,所有包類質感非常鬆軟。叉燒包個餡唔會好脷蒸點心類:有蝦餃、燒賣、金錢肚、鳳爪蝦餃皮薄Q彈、餡紮實,而且蝦都夠大隻;燒賣食落冇肥豬肉破壞口感。金錢肚同鳳爪夠入味。腸粉類:有叉燒腸同蝦腸。腸粉淋上豉油,滑嫩鮮美。其他類:煎栗米花姿餅、海蜇拼掌翼、椒鹽魷魚鬚、腐皮卷、芋頭糕、咸水角。魷魚鬚係必食之選,啲魷魚鬚口感唔會太乾太韌,咬落軟熟,再者,粉漿簿,兼且炸得甘香酥脆。

蒸點心類:有蝦餃、燒賣、金錢肚、鳳爪
金錢肚同鳳爪夠入味。

腸粉類:有叉燒腸同蝦腸。腸粉淋上豉油,滑嫩鮮美。

2018-09-20 354 瀏覽
這酒樓已飲過多次茶,喜歡他編排座位之間夠闊落坐得舒服,今晚在這裡提早做節。到埗客人頗多,因預先訂了位,所以不用等候。點了多款小菜:脆皮南乳雞半隻(特價$68) - 上枱雖然熱辣辣,但雞肉不夠滑,可能特價吧!還可以。翡翠炒大龍躉斑球 - 斑球有十多件,肉質夠滑彈牙,很好。雲耳勝瓜炒牛肉 - 雖然只是一般菜式,但鑊氣不錯,可以接收。油泡鮮蝦球 - 有十多隻蝦,但嫌蝦細了一點,但味道不錯。粟米魚肚羹 - 魚肚夠多,調味恰可。可能點菜多了一點,一家三口食得飽飽。😊總括而言水準尚可,價錢以斑球稍為高了一點,基本上不錯。
點了多款小菜:
翡翠炒大龍躉斑球 - 斑球有十多件,肉質夠滑彈牙,很好。
油泡鮮蝦球 - 有十多隻蝦,但嫌蝦細了一點,但味道不錯。
粟米魚肚羹 - 魚肚夠多,調味恰可。
可能點菜多了一點,一家三口食得飽飽。😊
總括而言水準尚可,價錢以斑球稍為高了一點,基本上不錯。
2018-09-20
1 分鐘 (堂食)
2018-09-18 390 瀏覽
幾個人最啱去食啲小菜,可以叫唔同款式一齊share嚟食。彩福喺香港有好多分店,九龍區好多間都試過,咁啱見到石門嘅京瑞廣場入面都有一間彩福皇宴,見到咁多人食我哋都唔執輸。隨即職員就帶我地入去坐一張大圓枱,途中經過見到其他食客枱上面嘅小菜非常吸引!已經垂涎三尺!當然唔少得開一壺我最鍾意嘅普洱茶,一邊飲一邊揀嘢食。見到餐牌咁多款式咁多選擇,而且圖文並茂,一口氣我哋就叫咗幾款小菜。媽咪鍾意食脆皮南乳雞,我哋叫咗一隻三大一小食,連我個姪仔都話雞皮好脆,不斷要搶住食🙈。女士們咁貪靚當然唔少得要食魚,經過店員推介之下就order左清蒸沙巴龍躉斑同埋剁椒茄子蒸斑頭腩。龍躉斑終於等到佢了,烹調時間真的剛剛好,食落去魚肉唔會太老,反而係好滑溜,恰到好處。唔好睇剁椒茄子蒸斑頭腩咁多辣椒,其實食落去唔算太辣,反而好滋味。我就比較喜歡食香口海鮮,特別係椒鹽,隨即叫咗兩隻椒鹽鮑魚,估唔到又整得幾入味,好食。仲有送飯一流嘅大良炒桃姿帶子同埋翠玉瓜惹味燒汁蝦球,最後我食咗兩碗飯,好飽好滿足!估唔到叫咗差不多有五六個餸菜,仲要幾乎食唔晒要打包走,價錢都只係$800有找,難怪咁多一家大細情侶幫襯啦。
幾個人最啱去食啲小菜,可以叫唔同款式一齊share嚟食。

當然唔少得開一壺我最鍾意嘅普洱茶,一邊飲一邊揀嘢食。

2018-09-17 288 瀏覽
打完10號風,周圍都亂晒龍,請左日假陪屋企人睇完醫生就去飲個茶。次次星期六日黎都要等好耐先有位。石門風災後情況都還好,不過岩岩又撞正茶樓無冷氣,真係好焗。熱死人,好彩啲野食都ok。不過平日都幾貴,25蚊大點,30蚊精點。紅棗糕除左係迷你少少之外,係好紅棗既,唔會太多糕粉無左紅棗味。鮮蝦菜肉餃,都係有中上既,因為啲皮夠Q,唔會好易爛,足料既。唔記得左係海膽定蟹黃餃,都好食,足料。海鮮烏東,啲蕃茄幾juicy,不過烏東有啲黏左少少。 腸粉幾入味,煎左脆脆地,唔會好"suk"
唔記得左係海膽定蟹黃餃,都好食,足料。

海鮮烏東,啲蕃茄幾juicy,不過烏東有啲黏左少少。

腸粉幾入味,煎左脆脆地,唔會好"suk"

2018-09-16 309 瀏覽
同朋友喺附近行緊街,就搵吓有乜嘢美食,一行四人梗係要食返啲小菜醫飽個肚。見到彩福皇宴酒樓門面,環境舒適,而且座位位置寬敞,隨即店員就帶咗我哋入去坐一張大圓枱。酒樓以小菜、海鮮同埋套餐為招牌菜,而且多種種類選擇,包括時令小菜、燒味、主食同埋海鮮等。除此之外,酒樓餐牌推出左好多菜式優惠,例如彩福三大優惠、經典名菜同埋精選小菜等,價錢非常抵食。見到椒鹽鮑魚只係$28一隻,最後我哋叫咗兩隻。鮑魚炸得好香脆可口,表面嘅椒鹽味道剛剛好,唔會太多太鹹,食落去味道新鮮美味。仲有一條清蒸沙巴龍躉斑,都幾大條,魚肉非常鮮嫩,而且肉同埋骨分明,簡直係送飯一流之選。除此之外,主菜仲叫咗脆皮南乳雞一隻同埋剁椒茄子蒸斑頭腩。最後食返啲蔬菜-翠玉瓜惹味燒汁蝦球,為呢一餐豐盛嘅中餐畫上句號。四個人埋單都係$800有找,四個人食咁多嘅份量,相比價錢合理,而且每一款食物都好味,值得再encore。

見到椒鹽鮑魚只係$28一隻,最後我哋叫咗兩隻。

除此之外,主菜仲叫咗脆皮南乳雞一隻同埋剁椒茄子蒸斑頭腩。

2018-09-08 465 瀏覽
數算著,自從五月起,已有很長的一段時間沒有在中式茶樓享用午膳了。最近,我特別愛上了沙田的石門,因它方便就腳,食市林立,環境也很舒適。於是就在此選取了彩福皇宴,安頓好我的五臟廟。位於瑞京廣場一期的三樓,乘電梯而上,原來其裝潢也非常用心,設有戶外的空中花園,我想,在這裏擺婚宴,一定浪漫至極。這裏亦設有不同大小的偏廳,適合不同形式的宴會。我和友人被安排坐於偏廳內,環境安靜,縱然外面客似雲來,人山人海。打開點心紙,看見一系列,共八個的得獎主打點心,可想而知其水準之優秀。我們點了蝦餃皇,金錢肚,义燒腸,椒鹽白飯魚和鴻圖帶子窩伊麵。先讚一下個蝦餃皇,皮薄,鮮蝦夠大隻,爽脆彈牙;义燒腸則非常嫩滑;金錢肚味道野味,連其伴菜的薯肉,也充滿醬汁;至於椒鹽白飯魚,每條都有像手指尾的長度,脆卜卜,香口無比;最後,鴻圖帶子窩伊麵,從外表看,以為沒什麼特別,原來寶物尋歸底,內裏充滿蟹肉和數十粒帶子,用料十足,而且伊麵的軟韌恰到好處,湯底更是鮮甜味美,令我一碗接一碗。這裏不設搭枱,可以有自己的空間與至親享受食物,閒聊談天,是一個消閒的好地方。

鴻圖帶子窩伊麵
  • 蝦餃皇
  • 椒鹽白飯魚
1K
2018-08-17 810 瀏覽
第一次來,已經覺得這個場地很正,樓或高,場內無柱,另更有很大的空中花園。所以環境已經很高分。最近,他們做優惠 加拿大龍蝦做優惠$88/1斤 。所以決定來吃晚飯試一試他們的食物。到場後,發現有不少菜式都有做優惠,炸子雞$68半隻,一條魚$148 。因有這麼多優惠,所以選擇都很易。我們一行5人,先挑了個青瓜海哲作前菜,海哲青瓜都很爽口清涼,配合少少辣的汁,很開胃。很不錯主菜選了龍蝦加e麵,龍蝦很多肉,價錢$100內,很抵吃。魚,很大條,岩岩熟,還要$148真係好優惠。另我地吃了不少甜品,特別推薦燕窩椰皇蛋白,蛋白很滑很香,最岩女士。較失色的是炸雞,很油,但又不夠脆。下次再會去吃,值得推薦
因有這麼多優惠,所以選擇都很易。
主菜選了龍蝦加e麵,龍蝦很多肉,價錢$100內,很抵吃。
魚,很大條,岩岩熟,還要$148真係好優惠。
較失色的是炸雞,很油,但又不夠脆。
下次再會去吃,值得推薦
2018-07-11 1606 瀏覽
今日約埋幾個隔離鄰舍的太太去飲下午茶,去到我們就近的沙田石門站(彩福酒樓)石門現今已開了好多商場及酒樓 , 彩福就在石門港鐵站好方便。做緊優惠,游水的加拿大龍蝦$88一斤十分抵食。我們每次都會叫這碟七彩顏色繽紛的腸粉,腸粉十分嫩滑。有午市商務套餐, 方便公司帶客人到酒樓食飯。酒樓地方好大,座位好寬敞坐得好舒服,不經不覺就嘆咗一個下午茶。酒樓門前有一個好大的海鮮大魚缸,可以即時點自己喜好的海鮮。酒樓早午下都有優惠點心及粉麵飯。

做緊優惠,游水的加拿大龍蝦$88一斤十分抵食。

我們每次都會叫這碟七彩顏色繽紛的腸粉,腸粉十分嫩滑。

有午市商務套餐, 方便公司帶客人到酒樓食飯。

酒樓門前有一個好大的海鮮大魚缸,可以即時點自己喜好的海鮮。

酒樓早午下都有優惠點心及粉麵飯。
2018-07-11
2018-07-10 890 瀏覽
今日(10-7-2018 Tue)晏晝,成條team共10人o黎呢o度食晏,叫o左個餐同其他o野食.1. 粟米墨魚餅味道清淡.口感正常.味道: 4分2. 叉燒全瘦o既,但竟然好鬆軟,蜜味甜度又o岩o岩好,好食.可惜一碟得好少,手快有手慢冇.味道: 5分3. Wasabi貓耳朵味道依然較得唔錯,今次貓耳朵大部份都爽口,但有啲啲好似未熟透.味道: 4分4. 燒腩仔肥瘦均勻,皮脆.味道: 4分5. 唔知咩一口豆腐上面淋o左燒汁,味道麻麻.味道: 2.7分6. 蝦膠釀茄子大大舊…….茄子, 蝦膠味道好濃,鹹淡適中.味道: 4分7. 菠蘿咕嚕肉同上次一樣,唔係熱騰騰,酸甜度適中,都仍脆口.味道: 5分8. 椒鹽鮮魷一樣唔係好覺有椒鹽,但味道同口感正常.味道: 4分9. 蝦餃大大粒,口感同味道正常.味道: 3.5分10. 上湯浸時蔬又係同上次一樣,時蔬係白菜,重有啲菇,鹹淡適中.味道: 4分11. 棉花雞魚肚竟然彈牙,唔夠腍,但好彩冇鯹味;雞肉僅僅熟,口感滑.味道: 2.5分12. 燒賣大大粒,又係口感味道都正常.味道: 4分我冇食到o既有:13. 牛蒡金錢肚,我曾經搵過牛蒡但唔見有.14. –

1. 粟米墨魚餅
味道清淡.口感正常.

2. 叉燒

味道: 5分

3. Wasabi貓耳朵

4. 燒腩仔
肥瘦均勻,皮脆.

5. 唔知咩一口豆腐
上面淋o左燒汁,味道麻麻.
味道: 2.7分

6. 蝦膠釀茄子
大大舊…….茄子, 蝦膠味道好濃,鹹淡適中.

7. 菠蘿咕嚕肉
同上次一樣,唔係熱騰騰,酸甜度適中,都仍脆口.

味道: 5分

8. 椒鹽鮮魷
一樣唔係好覺有椒鹽,但味道同口感正常.

9. 蝦餃
大大粒,口感同味道正常.
味道: 3.5分

10. 上湯浸時蔬
又係同上次一樣,時蔬係白菜,重有啲菇,鹹淡適中.

11. 棉花雞
魚肚竟然彈牙,唔夠腍,但好彩冇鯹味;雞肉僅僅熟,口感滑.
味道: 2.5分

12. 燒賣
大大粒,又係口感味道都正常.

我冇食到o既有:
13. 牛蒡金錢肚,我曾經搵過牛蒡但唔見有.
14. – 20. 春卷,叉燒腸, 金錢肚,星洲炒米,雞包仔,唔知咩粥同釀尖椒

價錢:
唔知幾錢,因為係team head請.

上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/vendor%E7%A0%B4%E8%B2%BB2-e3057365
2018-07-10
午餐
  • 叉燒
  • 菠蘿咕嚕肉
2018-07-04 842 瀏覽
彩福皇宴是集團式經營的酒樓, 電視的晚間時段常看到酒樓婚宴的宣傳廣告, 石門的京瑞廣場有一間分店, 今日中午來飲茶, 酒樓地方面積很寛敞, 樓底高, 裝修華麗, 大型水晶燈, 燈的光線充足   環境舒適, 沒有一般酒樓的壓迫感    望出玻璃窗外看到幾個園林實景供結婚拍婚紗照   酒樓有一條龍式的婚宴配套服務, 現在商業社會競爭大, 無論任何行業也不斷增值, 為生意創機。    我們參考圖文並茂描述的點心紙, 點了幾款點心, 包括一些酒樓曾獲奬的點心。「香茜牛肉腸粉」、「旋風黃金流沙包」、「香煎粟米花枝餅」、「海螺片滑雞扎」、「海膽明珠球」   「香茜牛肉腸粉」   ~    牛肉腸粉以一長形碟盛放, 一碟6 件, 牛肉饀料份量幾多, 配合醬油牛肉腸粉更可提鮮, 味道很好。「旋風黃金流沙包」 ~   包略為乾硬, 不夠鬆軟, 咬了一口後包久久不能回彈 , 幸好流沙餡料夠流沙和好味。「香煎粟米花枝餅」    ~   花枝餅很厚, 煎得金黃, 放上枱已聞到好惹味的煎香味, 花枝餅好彈牙, 亦很鮮甜。「海螺片滑雞扎」   ~    雞扎大大件, 雞肉嫩滑, 味道鮮甜, 腐皮很滑也滲有雞汁味
  環境舒適, 沒有一般酒樓的壓迫感
   望出玻璃窗外看到幾個園林實景供結婚拍婚紗照

「海膽明珠球」

圖左 : 「香茜牛肉腸粉」, 圖上 : 「旋風黃金流沙包」, 圖右 : 「香煎粟米花枝餅」
「香茜牛肉腸粉」
「香煎粟米花枝餅」

圖左 : 「旋風黃金流沙包」, 圖右 : 「海螺片滑雞扎」
「海螺片滑雞扎」

「海膽明珠球」
「海膽明珠球」 ~ 蝦球沾上春卷皮絲, 炸得金黃乾爽, 外觀很吸引, 蝦球的蝦膠好味的, 蝦膠彈牙有蝦的鮮味, 可惜海膽有腥味, 其實如果確保不到海膽的新鮮度的話, 可轉採用鵝肝或是芝士等材料, 使這款點心味道的穏定度提高很多呢!

是次消費 : $175
2018-07-03
$87.5 (午餐)
  • 「香茜牛肉腸粉」
  • 「香煎粟米花枝餅」
  • 「海螺片滑雞扎」
2018-06-14 1220 瀏覽
本人與家人9大人5小朋友於19:30左右於石門彩福預祝父親節,本人親自點菜,其中有兩個薑蔥炒蠔,期間一切正常而本人因事提早離開,但家人結帳時卻遇到非常不禮貌對待。結帳時本人懷孕8個多月的妹妹負責,在查單時發現結帳單據與本人點菜時的單據有出入,結帳單據發現多出一個薑蔥炒蠔的價錢(即3個)。我妹當時即時向結帳職員詢問,結帳職員用非常不禮貌的語氣:「你地係食左三個煲丫麻!你地一定有食到!」我妹及家人都清楚記得只有兩個,因為我們並不是全都吃蠔而最後兩隻也是本人勉強吃下。我妹遂叫職員查我們的點菜單,但該職員卻堅稱我們應該要結帳。到這時我父母已相當氣憤,令我們好好的一餐變成負分,一餐數千元的晚飯中一個菜的價錢其實只是很少,我們不會賴帳,該職員的高調語氣及聲量亦吸引了附近其他客人的注意,令我家人更感不舒服。我妹遂要求該職員找她的上司過來跟進,另一位職員很快就到場,但過來後不見她作任何調查就直接回應:「廚房出錯左比你地呀!你地係食左三個薑蔥炒蠔(煲)。」該職員大聲說:「你地有食!我地可以睇返CCTV!你地有食到!」我妹當場非常生氣並要求覆查CCTV,並稱:「枱面三個煲都係度,兩個蠔另外一個錦江雜菜豆腐

並要求覆查CCTV,並稱:「枱面三個煲都係度,兩個蠔另外一個錦江雜菜豆腐煲。」該職員當場面露怯色並找經理到場。

幾分鐘後當值經理到場,當值經理了解事件後立即向我妹道歉。

據稱是廚房遺失了一筒美國蠔找不到而最後懷疑送到了我們的抬上。我父母亦稍稍消氣。

我家人有老人家小朋友大肚婆,是否比較容易欺負?(點睇都係老屈,9個大人有三個唔食蠔點會叫3筒美國蠔?我未仲意食到咁既程度,而我地仲叫左好多其他野食,無可能食得哂)

好好地一餐飯比佢地攪到好唔開心!
2018-06-13
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
父親節
  • 彩椒咕嚕肉
2018-05-29 1227 瀏覽
今日(29-5-2018 Tue)vendor來訪兼請食飯,我o地一其11人,食o左:1. Wasabi貓耳朵味道依然較得唔錯,不過貓耳朵好似冇咁爽.2. 海蜇同燒鴨海蜇爽口, 燒鴨皮脆,唔太鹹.3. 燒腩仔肥瘦均勻,皮脆.4. 一口豆腐冇炸過火,正常冇問題.5. 涼伴金錢肚酸酸辣辣咁,但我覺得唔係咁好食.6. 金錢肚夠味同夠腍,唔太辣.7. 上湯浸時蔬時蔬係白菜,重有啲菇,鹹淡適中,OK o既.8.春卷脆口正常.9. 椒鹽鮮魷唔係好覺有椒鹽,味道同口感正常.10. 煎魚餅唔係煎得脆口o個種,有粟米粒,口感正常.11. 菠蘿咕嚕肉唔係熱騰騰,酸甜度適中,都仍脆口o既.12. 鹹水角唔算好惹味,一般.13. 燒賣兩籠大大粒,都係正常冇問題.我冇食到o既有:14.-18.釀尖椒,星州炒米,欖菜炒豆角,辣椒牛柳粒,乾蒸牛肉,味道係3.32分服務:上菜速度超快,落完單冇耐,o野食已擺到一枱都係.環境:係闊落啲o既,但冷氣唔太夠.上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E9%83%BD%E5%8F%AF%E4%BB%A5o%E6%97

1. Wasabi貓耳朵
味道依然較得唔錯,不過貓耳朵好似冇咁爽.

2. 海蜇同燒鴨
海蜇爽口, 燒鴨皮脆,唔太鹹.

3. 燒腩仔
肥瘦均勻,皮脆.

4. 一口豆腐
冇炸過火,正常冇問題.

5. 涼伴金錢肚
酸酸辣辣咁,但我覺得唔係咁好食.

6. 金錢肚
夠味同夠腍,唔太辣.

7. 上湯浸時蔬
時蔬係白菜,重有啲菇,鹹淡適中,OK o既.

8.春卷
脆口正常.

9. 椒鹽鮮魷
唔係好覺有椒鹽,味道同口感正常.

10. 煎魚餅
唔係煎得脆口o個種,有粟米粒,口感正常.

11. 菠蘿咕嚕肉
唔係熱騰騰,酸甜度適中,都仍脆口o既.

12. 鹹水角
唔算好惹味,一般.

13. 燒賣兩籠
大大粒,都係正常冇問題.

我冇食到o既有:
味道係3.32分

服務:
上菜速度超快,落完單冇耐,o野食已擺到一枱都係.

環境:
係闊落啲o既,但冷氣唔太夠.

上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E9%83%BD%E5%8F%AF%E4%BB%A5o%E6%97%A2-e2978757
2018-05-29
午餐
2018-05-22 1432 瀏覽
食母親節飯,母親大人要食中式,酒樓岩哂。去拎枱時淨係對個姓氏就講左枱號,電話都無對,我仲念今晚得我地一個姓?張枱有個人坐係到,帶位個個仲話“唔認得呀?仲未見到?”其實我真係唔識個個人。不過個職員態度不惡劣,搞錯枱者,小事。到叫餸時,我地問d白飯餸到時再落單ok ma?個阿姐話ok,白飯好快者。d餸落單後十分鐘上哂,但d飯等到d餸開始凍都未黎,追左三四次,其實甘多人係場到企,搵人入去裝飯仲快。另外我地d餸的份量比其他枱細份,不過夠食就算。總體味道同服務都唔錯,可以再黎。

慶祝紀念
母親節
2018-05-21 710 瀏覽
這天和家人慶祝母親節,由於沒有訂位只能到門外拿籌等候。當天有人舉辦婚宴活動,所以對外開放的座位很少。等候時間大約半小時入座。母親節餐牌選擇有限。我們點了個乳豬拼盤,燒鵝,蒸魚,菜苗,燉湯。燉湯內有很多材料味道不錯。推薦這間餐廳的燒味,我們點的乳豬拼盤和燒鵝都十分出色。以後還會再來。
這天和家人慶祝母親節,由於沒有訂位只能到門外拿籌等候。

2018-02-28 1966 瀏覽
去了這家店飲茶3、4次,覺得點心很好吃,價錢適中,值得再光顧。 唯ㄧ不美的是,没有停車優惠,仲要28蚊ㄧ個鐘,在新界區,收這個價,有點貴!年初三,我和太太,同家人,第ㄧ次去吃晚飯。 雖然是新年期間,仍有不少菜色可供選擇,值得讚賞! 其中帶子炒西蘭花, 帶子大粒,蔬菜青嫰,很不錯!回家途中,收到酒樓員工電話,才知道我遺留了蓝牙耳機! 失而復得,感謝之餘,更要稱頌該員工拾金不昩的高尚情操!這家店真令我食得開心兼放心!

這家店真令我食得開心兼放心!
2018-02-18