2018-02-12
今日(12-12-2018 Mon)公司高層TL請食團年飯,一早預訂o左食物,有:1. 燒味拼盤有燒腩仔,叉燒,油雞,海蜇同煙鴨胸,份量唔多.燒腩仔皮脆,但切得好細舊,唔多夠喉.叉燒,蜜汁味夠,而且鬆軟又唔乾,好味.海蜇,正常冇問題.油雞唔太鹹,OK.煙鴨胸,都幾鹹,不過都係來貨.2. 春卷上碟時已將每件剪成兩件,食落,皮係薄脆,但內裡太腍,係餡料問題,因為裡面有蓉o個類o野.3. 咸水角外貌靚,可惜冇乜餡.4. 翅有蝦仁,帶子,瑤柱,竹笙,味道夠,質地又夠杰,不過竹笙有啲硬,我諗可能唔係竹笙.5.-6. 燒賣,蝦餃正常冇問題.7. 珊瑚蚌拚西蘭花口感爽.8. 花菇蠔油炆鴨掌花菇又大又厚;鴨掌夠腍,好味. 9. 清蒸海班蒸得o岩o岩好. 10. 瑤柱蛋白炒飯鹹淡適中,內裡有脆米,增加口惑,唔錯. 11. 炒烏冬眼見材料只有冬菇,食落,烏冬腍,但幸好仍有啲彈牙,味道就食到豉油味.12. 炸子雞竟然上o左飯至到,皮脆肉滑,但雞味唔夠.13. 紅棗糕熱騰騰, 紅棗糕要趁熱食,呢個口感過腍,係食到紅棗味,但有啲怪,麻麻地.味道係3.31分抵食係2.5分上次o黎原來都已經有一年,o個個食評:
1. 燒味拼盤
有燒腩仔,叉燒,油雞,海蜇同煙鴨胸,份量唔多.
燒腩仔皮脆,但切得好細舊,唔多夠喉.
叉燒,蜜汁味夠,而且鬆軟又唔乾,好味.
海蜇,正常冇問題.
油雞唔太鹹,OK.
煙鴨胸,都幾鹹,不過都係來貨.
2. 春卷
3. 咸水角
外貌靚,可惜冇乜餡.
4. 翅
5.-6. 燒賣,蝦餃
正常冇問題.
7. 珊瑚蚌拚西蘭花
口感爽.
8. 花菇蠔油炆鴨掌
花菇又大又厚;鴨掌夠腍,好味.
9. 清蒸海班
蒸得o岩o岩好.
10. 瑤柱蛋白炒飯
鹹淡適中,內裡有脆米,增加口惑,唔錯.
11. 炒烏冬
12. 炸子雞
竟然上o左飯至到,皮脆肉滑,但雞味唔夠.
13. 紅棗糕
味道係3.31分
抵食係2.5分
上次o黎原來都已經有一年,o個個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/vendor%E7%A0%B4%E8%B2%BB-e2741105