2023-09-07 222 瀏覽
今日帶阿媽嚟食飯,呢間餐廳喺觀塘嘅樓上鋪,裝修得幾靚,日頭係茶樓,夜晚都可以嚟食飯,係朋友介紹,要特登嚟先搵到。兩個人叫咗四樣嘢,唔想食咁肥膩,所以叫得清淡啲,清淡得來又入味,食完唔會口渴。茶位費每人$18 ~ 乾煸四季豆 $128 炒得好香,有微微焦香,好鍾意佢個醬,好岩送飯,味道有啲似XO醬,佢個豬肉底係偏肥,比較邪惡,但係同埋四季豆一齊食罪惡感減低🤤 鮮腐竹蕃茄浸菜苗$122 呢樣就正常發揮,菜苗新鮮,腐竹同埋蕃茄嘅鮮甜同埋菜苗嘅清新好配合,所以最後連佢嘅湯都飲埋,因為佢個湯真係幾甜。生煎蓮藕餅 $138 令我最回味嘅係呢道菜,有蓮藕同埋豬肉,入面嘅肉汁豐富,外層煎得香脆,內裏鎖住肉汁!日式海鮮炒飯 $145 炒到米粒鬆散而且帶有微微焦香,飯粒分明,兩個人都幾飽,多於平時兩碗飯,但如果可以再多啲海鮮,就更理想。

茶位費每人$18 ~
香片

香片
乾煸四季豆
鮮腐竹蕃茄浸菜苗
日式海鮮炒飯
With its sophisticated and elegant decor, the restaurant offers a spacious and grand atmosphere, ensuring a peaceful dining experience. It's definitely worth a return visit. ✨The 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝘽𝙖𝙡𝙡𝙨 were visually stunning, served with a tantalizingly tangy and sweet mango sauce that will make your taste buds dance with joy. 🍤The 𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙝𝙖𝙧 𝙎𝙞𝙪, boasting a caramelized exterior that gives way to tender. Get ready for a sensory spectacle as the 𝙁𝙡𝙖𝙢𝙞𝙣𝙜 𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝘾𝙧𝙮𝙨𝙩𝙖𝙡 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 arrives at your table 🔥,

The 𝙎𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝘽𝙖𝙡𝙡𝙨 were visually stunning, served with a tantalizingly tangy and sweet mango sauce that will make your taste buds dance with joy. 🍤The 𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙝𝙖𝙧 𝙎𝙞𝙪, boasting a caramelized exterior that gives way to tender. Get ready for a sensory spectacle as the 𝙁𝙡𝙖𝙢𝙞𝙣𝙜 𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝘾𝙧𝙮𝙨𝙩𝙖𝙡 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 arrives at your table 🔥, releasing the enticing aroma of truffle and surprising your palate with a medley of delightful mushrooms. And don't miss the 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙢𝙚𝙙 𝘽𝙖𝙗𝙮 𝘽𝙤𝙠 𝘾𝙝𝙤𝙮 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙈𝙞𝙣𝙘𝙚𝙙 𝙂𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘, bathed in a flavorful chicken broth, offering a refreshing and delicate taste that will leave you craving more. 🍲

裝修高尚雅緻,寬敞大氣。坐得舒服,每枱都有一定距離,唔會嘈到聽到隔離講嘢。

🥢艷影蝦球
賣相精美,香芒汁酸酸甜甜配埋炸蝦,十分開胃。而且炸粉唔厚,打頭陣剛好。

🥢招牌叉燒
外表焦香,厚肉大件,軟腍好咬。仲有小火爐保暖,誠意十足。

🥢火焰松露文晶雞
上菜時係用錫紙包住,再點火燒,視覺效果一流。打開就聞到松露香味,文昌雞配唔同野菌,有驚喜。

🥢米皇准山浸菜苗
有雞湯提鮮,菜苗新鮮,准山淡雅清新。

整體環境舒適,用料上乘,值得再訪。

𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
🍴 Cheung Kung Chi張公子📍 3/F, 58 Chun Yip Street, Kwun Tong

✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝓛𝔂𝓻𝓲𝓬𝓼

#ChineseCuisine #FoodieParadise #Foodie #HongKongFoodie #HKFoodieFinds #TasteofHongKong #FoodieAdventuresHK #HongKongEats #HKFoodExplore #hongkong #香港美食 #美食 #美食探店 #香港好去處 #中菜 #粵菜 #觀塘美食 #ahmoontt_food
2023-09-06
2023-09-05 133 瀏覽
放工約左同事食飯,今次試下位於觀塘既張公館,餐廳環境幾大幾寬闊,裝修都幾別緻。食物款式方面,有多款單點食物,而且都有套餐。🍴蒜泥秋葵($55)秋葵爽脆👄蒜泥汁味道鹹香,質感濃稠,令秋葵容易沾滿醬汁,味道幾夾👍🏻🍴艷影蝦球($75)蝦球外皮炸得香脆唔油膩👅中間包住大大隻蝦,食落爽口啖啖肉😋更配左一個秘製甜酸醬汁,味道有d 似西檸汁,酸甜開胃😝🍴咕嚕肉($148)咕嚕肉炸粉唔厚,而且部份外皮保持脆口😆肉揀得唔錯,係半肥瘦,肉質夠腍,醬汁酸甜適中👌🏻🍴張公子炒米粉($128)炒米粉嘅配料都幾豐富,包括:蛋🍳肉碎、芽菜、蝦米同韭黃等等,蛋炒到好似桂花咁,米粉炒得夠乾身😗味道幾香😋🍴花膠絲浸菜苗($142)上湯清甜,花膠絲份量幾多😙而且爽口,菜苗鮮嫩,清清地都唔錯💁🏻‍♀️

食物款式方面,有多款單點食物,而且都有套餐。

🍴蒜泥秋葵($55)

🍴艷影蝦球($75)

🍴咕嚕肉($148)

🍴張公子炒米粉($128)

🍴花膠絲浸菜苗($142)
2023-09-05 84 瀏覽
為食妹👧🏻平時最鍾意嘆茶 去酒樓食一盅兩件就最開心❤️ 豬仔🐽公司附近開咗間粵菜餐館「張公子」行兩步就到 當然要來試試啦😀🫧張公子招牌腸🫧皮薄香滑 卷著薄脆 菇菇 清新口味 好鍾意🥰🫧帶子芋蓉盒(三件)🫧芋蓉卷酥香可口 內藏帶子與綿密芋泥 一試愛上😍🫧蠔皇叉燒包(三件)🫧粒粒叉燒做餡 醬汁唔會死鹹 有驚喜❣️🫧香芋蒸排骨🫧芋頭香糯軟腍 排骨肥瘦適中👍🏿整體我哋都好滿意😃下次可以約埋朋友仔黎試吓晚飯🥣
為食妹👧🏻平時最鍾意嘆茶 去酒樓食一盅兩件就最開心❤️

粒粒叉燒做餡 醬汁唔會死鹹 有驚喜❣️

🫧香芋蒸排骨🫧
芋頭香糯軟腍 排骨肥瘦適中👍🏿

整體我哋都好滿意😃下次可以約埋朋友仔黎試吓晚飯🥣
如果想約人係觀塘區食飯,而想要得體既中餐選擇,呢間張公子絕對係一個推介!👍就係駿業街熟食市場對面,離港鐵站幾分鐘路程而已,電訊數碼大廈(個大堂都幾靚!)上3樓。入到嚟係好高尚雅緻既環境,古色古香風味。地方寬敞,枱與枱之間保持一定距離,唔似一啲中式酒樓咁迫夾,絕對坐得舒服!水都有蠟燭暖壺, 服務貼心細心。(茶位18@)🥢黑毛豬叉燒材料上乘,用上黑毛豬,豬味零舍好!係最靚既半肥瘦部位😍厚肉大件 ,好軟腍好咬🥢陳醋水晶肴肉唔會太鹹,醋味剛剛好!而且帶酒香,媽媽讚不絕口!性價比亦極高!推介👍🥢艷影蝦球👍👍👍半個拳頭咁大既蝦球,有檸檬片鋪底,配上亮眼既醬汁,再加青翠蘆筍擺面,賣相好靚!見到已經胃口大開😍蝦球外脆,入面2大隻彈牙鮮蝦,再夾埋帶甜酸既沙律醬,全部人一致覺得勁好味!必叫推介!👍👍👍🥢海味桂花粉絲煲有海蜇、帶子裙邊、火腿絲、粉絲、豬皮絲等等,味道口感豐富,黃色一粒粒碎蛋,果然好似桂花。食食下覺得份量原來都幾多!🥢鮮腐竹蕃茄浸菜苗整個菜食下,呢個幾好!菠菜苗新鮮鮮嫩,配蕃茄、腐竹,味道賣相俱佳。整體非常好!環境好寬敞、古典、大氣,慶祝/過節/宴客既好地方呀👍
如果想約人係觀塘區食飯,
而想要得體既中餐選擇,
呢間張公子絕對係一個推介!👍

就係駿業街熟食市場對面,
離港鐵站幾分鐘路程而已,
電訊數碼大廈(個大堂都幾靚!)上3樓。

入到嚟係好高尚雅緻既環境,古色古香風味。

地方寬敞,枱與枱之間保持一定距離,
唔似一啲中式酒樓咁迫夾,
絕對坐得舒服!

水都有蠟燭暖壺, 服務貼心細心。
(茶位18@)

🥢黑毛豬叉燒
材料上乘,用上黑毛豬,豬味零舍好!
係最靚既半肥瘦部位😍
厚肉大件 ,
好軟腍好咬

🥢陳醋水晶肴肉
唔會太鹹,醋味剛剛好!
而且帶酒香,
媽媽讚不絕口!
性價比亦極高!推介👍

🥢艷影蝦球👍👍👍
半個拳頭咁大既蝦球,
有檸檬片鋪底,配上亮眼既醬汁,再加青翠蘆筍擺面,
賣相好靚!見到已經胃口大開😍
蝦球外脆,入面2大隻彈牙鮮蝦,
再夾埋帶甜酸既沙律醬,
全部人一致覺得勁好味!
必叫推介!👍👍👍

🥢海味桂花粉絲煲
有海蜇、帶子裙邊、火腿絲、粉絲、豬皮絲等等,
味道口感豐富,
黃色一粒粒碎蛋,果然好似桂花。
食食下覺得份量原來都幾多!

🥢鮮腐竹蕃茄浸菜苗
整個菜食下,呢個幾好!
菠菜苗新鮮鮮嫩,
配蕃茄、腐竹,
味道賣相俱佳。

整體非常好!
環境好寬敞、古典、大氣,
慶祝/過節/宴客既好地方呀👍
2023-09-02 75 瀏覽
呢間觀塘新開嘅中菜館食物質素好好,所以長期好多人食。✨陳醋水晶肴肉 $58外觀晶瑩剔透非常吸引,陳醋啫喱入口即化,肉質口感鮮嫩爽滑。味道酸酸甜甜好開胃。✨張公子叉燒 $258半肥瘦鮮嫩多汁,又有少少焦香。味道香甜,充滿蜜汁香。厚肉但肉嫩,與別不同,絕對唔會令人失望!👍🏻😻世一推薦!✨生煎蓮藕餅 $138煎得黃金酥脆,肉汁香濃又多肉汁。有少少蓮藕同冬菇,口感好豐富。✨鮮腐竹蕃茄浸菜苗 $122酸酸甜甜好開胃,菜苗好嫩。腐竹特別滑好好食。✨爽滑薑汁糕 $38薑汁味道香,好易入口。質地好彈好滑。📍張公子 (觀塘)觀塘駿業街58號3樓
呢間觀塘新開嘅中菜館食物質素好好,所以長期好多人食。

✨陳醋水晶肴肉 $58

✨張公子叉燒 $258
半肥瘦鮮嫩多汁,又有少少焦香。味道香甜,充滿蜜汁香。

厚肉但肉嫩,與別不同,絕對唔會令人失望!👍🏻😻世一推薦!

✨生煎蓮藕餅 $138

✨鮮腐竹蕃茄浸菜苗 $122
酸酸甜甜好開胃,菜苗好嫩。腐竹特別滑好好食。

✨爽滑薑汁糕 $38
薑汁味道香,好易入口。質地好彈好滑。

📍張公子 (觀塘)
觀塘駿業街58號3樓
2023-08-31
2023-08-29 72 瀏覽
以前周不時都會喺觀塘同啲朋友食吓晚飯中餐,前身係孔夫子嘅中菜館搖身一變,而家變咗張公子,見未試過就去試吓啦,一入到去,入面嘅環境依然都係好舒適,菜式依然做得好精緻美味🤤🐉龍皇吐霧酒香鮮鮑魚 $118 打卡一流嘅菜式,酒香鮮鮑魚沉浸係霞雲之海,極具貴氣之餘亦帶有仙氣,詩情畫意般,未食都已有視覺嘅享受,味道方面帶有淡淡嘅酒香,係十分出色嘅涼菜🐖陳醋水晶肴肉 $58 超級抵食,以為58蚊會得3-4舊,點知有8舊咁多,舊舊都好厚肉,淡淡嘅陳醋味會隨著咀嚼嘅時候係口腔慢慢散發,亦都有好香濃嘅花雕酒味道🐂淮山牛柳粒 $108 淮山入口即化,新鮮美味,帶有牛柳嘅味道同少少嘅油香,至於牛柳嘅口感好嫩好軟腍,牛肉味道亦都好濃,清淡嘅淮山配上濃味嘅牛柳,味道中和得恰到好處🥛奶湯雲吞煲 $138 奶白色嘅清湯加入咗8粒雲吞同埋蔬菜,成個菜都散發着清湯嘅鮮甜味道,用砂鍋承載著,慢慢食都唔會搞到個餸凍晒,超級好,雲吞嘅口感十分爽口,入邊有好多原隻鮮蝦,隻隻都鮮甜美味🫛乾煸四季豆 $128 用大量嘅肉末炒成嘅乾煸四季豆,四季豆新鮮好味,口感軟硬適中,每一條嘅四季豆都有肉嘅肉香同油香,調味做得十分出色,呢個菜配埋白

🫛乾煸四季豆 $128 用大量嘅肉末炒成嘅乾煸四季豆,四季豆新鮮好味,口感軟硬適中,每一條嘅四季豆都有肉嘅肉香同油香,調味做得十分出色,呢個菜配埋白飯食,絕對可以食返十碗

📍觀塘駿業街58號3樓 - 張公子
2023-08-28 296 瀏覽
是晚約咗位長輩食飯, 老人家鐘意食中菜, 而且會坐得舒服D就帶咗佢陪我一齊試呢間新開的中菜館就是被呢個大門口很有氣勢的招牌吸引著去, 好像很有氣派的2個人點了幾道餸, 點都要試下呢度嘅招牌菜 張公子叉燒 $258雖然價格係高咗少少, 但佢係用黑毛豬肉製成, 而且每件都係厚切大大件的叉燒面頭有蜜汁伴以蠔油黃豆, 上檯時仲有個暖爐烘著, 唔怕放涼咗唔好食肉質柔軟, 是半肥瘦的黑毛豬肉, 所以稔得嚟會有點爽口叉燒表面燒到有金黃色, 但又唔會燶邊, 而蜜汁的份量都剛好艷影蝦球上檯時無諗過蝦球咁大隻, 每人食2件都飽咗我覺得佢有D似綿滷雲吞, 內裡是大蝦球, 外層是酥炸脆皮, 再在面頭淋上甜甜酸酸的自家秘製醬汁食落係好開胃蝦球非常大又彈牙爽口, 雖然是炸物, 但加咗D甜酸醬感覺無咁膩口火焰松露野菌文昌雞無想過原來上檯都咁有驚喜! 食飯之餘都有其他話題食中菜要夠穫氣之餘, 我覺得要熱辣辣咁食先好味而服務生全晚都好體貼, 自動加水同埋會換過D乾淨碟比我地講返呢道菜先, 有少少中西Fusion, 加入咗黑松露呢個西方食材元素, 但又幾夾喎打開分錫紙包裝後, 傳出濃烈的松露香氣雞肉嫩滑, 又唔會太肥,
是晚約咗位長輩食飯, 老人家鐘意食中菜, 而且會坐得舒服D
就帶咗佢陪我一齊試呢間新開的中菜館
就是被呢個大門口很有氣勢的招牌吸引著去, 好像很有氣派的
2個人點了幾道餸, 點都要試下呢度嘅招牌菜
張公子叉燒 $258
張公子叉燒

肉質柔軟, 是半肥瘦的黑毛豬肉, 所以稔得嚟會有點爽口
叉燒表面燒到有金黃色, 但又唔會燶邊, 而蜜汁的份量都剛好
上檯時無諗過蝦球咁大隻, 每人食2件都飽咗
食落係好開胃

火焰松露野菌文昌雞
無想過原來上檯都咁有驚喜! 食飯之餘都有其他話題
食中菜要夠穫氣之餘, 我覺得要熱辣辣咁食先好味

而服務生全晚都好體貼, 自動加水同埋會換過D乾淨碟比我地
打開分錫紙包裝後, 傳出濃烈的松露香氣

雞肉嫩滑, 又唔會太肥, 入面仲有好多雜菇添
最後蔬菜緊係唔少得啦, 老人家鐘意食蕃茄, 點咗呢份有唔同嘅蔬菜嘅
鮮腐竹蕃茄浸菠菜, 好有營養

份量都幾多, 仲配埋濃濃嘅蕃茄湯底, 食得又飲得
蕃茄仲要係去咗皮添呀, 食得好放心, 唔怕老人家會咬唔爛個皮而哽親
腐竹淋而入味, 吸收哂蕃茄湯嘅精華, 好味~
題外話/補充資料: 見佢而家晚市有D tasting menu promotion, 人多嚟食都幾好, 坐得舒服service又唔錯!
2023-08-23
2023-08-26 92 瀏覽
同屋企人去咗觀塘食晚飯,今次揀咗間中餐食🥢╰☆黑毛豬叉燒 叉燒肥瘦適中,肉質鬆軟,蜜汁甘香,食多幾塊都唔會覺得膩。 旁邊仲有秘製醃黃豆,味道帶甜,口感咬落似花生,幾好味╰☆龍皇吐霧酒香鮮鮑魚 滿滿仙氣😍睇得又食得,鮑魚已切件,方便食用,口感爽彈,味道鮮甜帶酒香╰☆公子牛肋排 面頭有大量蔥粒,炒得好香,牛肋肉鮮嫩多汁,軟腍又入味,超好味😋╰☆艷影蝦球 蝦球大大隻,鮮味十足,配以酸甜醬汁,爽口又開胃╰☆燕窩3.6牛乳布甸布甸面鋪咗輕甜燕窩,再用上3.6牛乳,口感特別滑溜,牛奶味香濃╰☆米皇淮山浸菜苗 食晚飯點都會叫一碟蔬菜🥬菜苗入口清甜,淮山充滿湯汁味道,口感好爽口
同屋企人去咗觀塘食晚飯,今次揀咗間中餐食🥢

╰☆黑毛豬叉燒

╰☆龍皇吐霧酒香鮮鮑魚
滿滿仙氣😍睇得又食得,
鮑魚已切件,方便食用,口感爽彈,味道鮮甜帶酒香

╰☆公子牛肋排

╰☆艷影蝦球
蝦球大大隻,鮮味十足,配以酸甜醬汁,爽口又開胃

╰☆燕窩3.6牛乳布甸

╰☆米皇淮山浸菜苗
食晚飯點都會叫一碟蔬菜🥬
菜苗入口清甜,淮山充滿湯汁味道,口感好爽口

2023-08-25 98 瀏覽
張公子 (觀塘)📍觀塘駿業街58號3樓今次搵咗間觀塘食高級中菜嘅餐廳地點都好方便 而且裝修都幾靚 又有私人房幾適合黎聚會呢度嘅菜式都幾特別 偏向手工菜龍皇吐霧酒香鮮鮑魚$118下面放咗乾冰 而且仲可以拉到一個大波波吞雲吐霧咁樣 幾靚鮑魚用咗清酒煮 幾有鮑魚味 打卡一流艷影蝦球$198又係另一款呢度推薦嘅菜式中間包左大蝦爽口彈牙外面用咗甜酸汁調味 一啲都唔覺得漏黑毛豬叉燒$258叉燒比較鬆軟 做得出色外層有麥芽糖 令人食得滋味份量都唔少 足夠兩至三個人分羊肚菌竹笙花膠湯$138/位如果想飲冇咁濃嘅湯 呢款係好推介清清地又有羊肚菌 竹笙同花膠又好厚身珊瑚蓮藕卷$128手工嘅菜式 用咗 薄切嘅蓮藕片 包豬肉碎個醬汁有啲似少少辣既蒸魚豉油 幾滋味桂花炒魚翅$388炒得好乾身 蛋黃做到粒粒分明魚翅好大一梳 用料十足仲有啲金華火腿帶出啲鹹香味
張公子 (觀塘)
📍觀塘駿業街58號3樓

炒得好乾身 蛋黃做到粒粒分明
魚翅好大一梳 用料十足
仲有啲金華火腿帶出啲鹹香味

2023-08-25 63 瀏覽
前排聽朋友講觀塘有間中菜好正今次要為大家介既係 - 張公子張公子係位於觀塘駿業街58號3樓一睇個名就知張公子係食中菜啦餐廳成個環境同裝修都好優雅食物個方面 今次分別點左:- 生煎蓮藕餅- 奶湯雲吞煲- 鮮腐竹蕃茄浸菜苗- 張公子叉燒 - 艷影蝦球個人大愛佢地既張公子叉燒呢個叉燒都好有誠意 佢上菜係有個小火爐保曖佢想keep住你食既時候都係暖笠笠而且啲叉燒全部都係厚切架 食落蜜汁味好濃 超正Location : Kwun Tong
前排聽朋友講觀塘有間中菜好正

而且啲叉燒全部都係厚切架
食落蜜汁味好濃 超正

Location : Kwun Tong
2023-08-22 99 瀏覽
觀塘向來多美食~這天和同學收工後一起到工廈附近的張公子吃中菜~餐廳屬於中高檔菜館!裝修古色古香,舒適寬敞,店員服務周到,菜式高質(*ˉ︶ˉ*)我們點了:鐵觀音 $18/位每枱都有熱水蠟燭座保暖,所以沖出來的茶溫度剛剛好。張公子叉燒 $248果然是名不虛傳⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄不得了!超級好吃(*ˉ︶ˉ*)半肥瘦叉燒超正!四大塊真的不夠吃(*≧ω≦)叉燒燒得剛剛好,外表焦香,配上香甜的蜜汁,肉質軟腍,正👍🏻艷影蝦球 $50外皮厚度適中,不會過厚~炸得渾圓,外表淋上特調芒果汁🥭熱辣辣又酸酸甜甜, 10分開胃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)而且性價比很高! 椒鹽沙𩺬魚 $58風味十足(≧∇≦)無腥味,相當鮮美o(≧v≦)o有少少魚骨,吃的時候要小心哦~乾煸四季豆 $128鹹香又帶點微辣,不油膩,是一道很好下飯的菜式~!

我們點了:
鐵觀音 $18/位
每枱都有熱水蠟燭座保暖,所以沖出來的茶溫度剛剛好。

張公子叉燒 $248

艷影蝦球 $50

椒鹽沙𩺬魚 $58

乾煸四季豆 $128
鹹香又帶點微辣,不油膩,是一道很好下飯的菜式~!
2023-08-21 102 瀏覽
呢間餐廳有好多座位,古色古香好有中國風,門外附近仲有D詩詞字句好特別,環境舒適光猛,我地夜晚黎到呢度食飯仲要見到有機械人會幫手收拾餐具,清潔衛生,我地食左一碟黑豚肉叉燒,呢碟叉燒半肥瘦岩岩好,而且肉質好軟熟,好厚肉另外,仲有一碟用錫紙包住點火燒成既黑松露雞肉,雞肉有好多仲有一碟腐竹蕃茄炒菜苗,清淡得黎又健康,蕃茄湯底好濃郁,無加味精好鮮甜,呢度D食物比較特別同健康為主,中午仲有點心食,晚市就有多款小菜提供。

另外,仲有一碟用錫紙包住點火燒成既黑松露雞肉,雞肉有好多

2023-08-20 112 瀏覽
同朋友去行觀塘開倉店,順利係果頭飲下茶,係apm行過去5分鐘已經發現好多食市,今次揀左張公子。平平地飲個茶,點了幾道傳統點心:XO醬煎腸粉、蠔皇叉燒包、百花釀魚肚和金網香芒鮮蝦卷。🌟#XO醬煎腸粉腸粉皮薄而Q彈,搭配著香辣的XO醬,香氣四溢。🌟#蠔皇叉燒包外皮白嫩鬆軟,一口咬下去,鮮嫩多汁的叉燒肉和濃郁的蠔皇醬完美融合,帶來了一種口感和味道的絕妙平衡。每一口都充滿了滿滿的肉汁和海鮮風味,保留傳統水準。🌟#百花釀魚肚魚肚軟綿香滑,蓬鬆的魚肚結合蝦滑,口感豐富。🌟#金網香芒鮮蝦卷金黃色的酥皮包裹著鮮蝦和芒果,一口咬下去,酥脆的外皮和鮮嫩多汁的蝦肉、甜美的芒果,好食。而且賣相和味道也相當出眾,讓人回味無窮。這家餐廳,裝潢滿有氣派,環境都舒適,點心亦有一定水準。

平平地飲個茶,點了幾道傳統點心:
XO醬煎腸粉、蠔皇叉燒包、百花釀魚肚和金網香芒鮮蝦卷。

🌟#XO醬煎腸粉
腸粉皮薄而Q彈,搭配著香辣的XO醬,香氣四溢。

🌟#蠔皇叉燒包

🌟#百花釀魚肚
魚肚軟綿香滑,蓬鬆的魚肚結合蝦滑,口感豐富。

🌟#金網香芒鮮蝦卷

這家餐廳,裝潢滿有氣派,環境都舒適,點心亦有一定水準。

• 叉燒包
  • 腸粉
  • 金網香芒鮮蝦卷
2023-08-20 90 瀏覽
張公子招牌腸 $50賣相精緻🤩腸粉皮軟糯透薄有米香🍚出色🏆包住炸薄脆、菇絲、蘿蔔絲等齋菜香脆爽口👍🏻外軟內脆口感層次、味道配搭極佳😇難怪係招牌腸粉❤️‍🔥蟹粉小籠包 $68外皮有少少厚🤏🏻好處係唔易穿、唔會漏走湯汁小籠包蟹味突出🥟沾上醋汁食🥢恰到好處✅煎釀虎皮尖椒 $45/4件尖椒新鮮爽脆🫑有籽既位置會好辣釀墨魚滑口感彈牙🐙無腥味😻淋上醬汁、蒜蓉等提鮮惹味👍🏻帶子菜苗餃 $48/3件帶子肉質鮮嫩菜苗餃內餡足料🥬有蝦肉、豬肉等🦐味道鮮甜外皮有厚度但口感煙韌😽增加口感層次幾好👏🏻整體而言,餐廳樓底高環境舒適🤩唔會好似普通茶樓咁嘈坐得舒服💯茶芥$18位茶味道唔差👌🏻可以坐係到慢慢品嚐點心、嘆下茶☕️

張公子招牌腸 $50
賣相精緻🤩
腸粉皮軟糯透薄
有米香🍚
出色🏆
包住炸薄脆、菇絲、蘿蔔絲等齋菜
香脆爽口👍🏻
外軟內脆
口感層次、味道配搭極佳😇
難怪係招牌腸粉❤️‍🔥

蟹粉小籠包 $68
外皮有少少厚🤏🏻
好處係唔易穿、唔會漏走湯汁
小籠包蟹味突出🥟

唔會好似普通茶樓咁嘈
坐得舒服💯
茶芥$18位
茶味道唔差👌🏻
可以坐係到慢慢品嚐點心、嘆下茶☕️