2021-03-25 800 瀏覽
因為零用錢不夠,但又想食新野,又唔想太多人,剛抬頭就見到(廚尊)!開頭以為賣磁磚,原來是一間社企餐廳,睇過價錢都可以!就入去試試!裡面賣的是新加坡🇸🇬食品!簡單地選了一些大路的食物!幾得意!有驚喜!餐廳背景資料!是一間由新加坡的社企來港幫助一些耳障的朋友,做一些工作!買餐是用自助型式⋯⋯我們去幫襯,也是一種支持及鼓勵
裡面賣的是新加坡🇸🇬食品!簡單地選了一些大路的食物!
幾得意!有驚喜!
買餐是用自助型式⋯⋯
我們去幫襯,也是一種支持及鼓勵
2021-03-02 1230 瀏覽
建議:愛心社企 食得飽 大家都開心 啲野食岩岩上枱,Fd 子已經話係鄉下既味道 😌,不過可惜今次 Rajak (囉惹沙律) 賣曬 🙈話說每人都有一個「鄉下」✈✈✈✈有人係日本 🇯🇵、有人係韓國🇰🇷、又有人係台灣🇹🇼 😌當618上海街蘇媽長期都塞滿人,值得去試下 2樓 Dignity Kitchen廚尊。套餐: 主食+野飲 HK$69 👍//「廚尊」位於市建局保育及活化項目「618 上海街」,以大排檔的形式提供餐飲服務,是由新加坡的社會企業Project Dignity所營辦,其社會使命是幫助香港弱勢群體在職的需要,給予他們能自力更生的「尊嚴」//
建議:愛心社企 食得飽 大家都開心

話說每人都有一個「鄉下」✈✈✈✈
有人係日本 🇯🇵、有人係韓國🇰🇷、又有人係台灣🇹🇼 😌

套餐: 主食+野飲 HK$69 👍

2021-02-26 1120 瀏覽
公司附近有間社企餐廳主打星州菜同事提議去試下社企餐廳主要聘請嘅員工都係一啲有特別需要嘅人士例如殘障或者自閉等等幫佢哋投身社會 自力更生發揮一技之長其實佢地同一般人係冇分別收銀 煮食 收枱 服務同一般餐廳無異點左幾樣野食雞肉叻沙炒粿條肉骨茶蝦麵咖央多講真 食物質素「ok啦」10分滿分攞6分嘅程度形似神不似嘅感覺兩個湯麵味道都較淡叻沙湯底椰香蝦香都唔夠如果個味可以重啲就好好多但對比價錢我覺得可以接受嘅感激有心人願意出心出力去栽培佢哋融入社會我見到每個職員都好有熱誠好喜歡佢地嘅工作加油!
公司附近有間社企餐廳

雞肉叻沙

炒粿條

肉骨茶蝦麵

咖央多

講真 食物質素「ok啦」
10分滿分攞6分嘅程度

感激有心人願意出心出力去栽培佢哋融入社會
我見到每個職員都好有熱誠好喜歡佢地嘅工作
加油!
2021-02-23 938 瀏覽
整體來說,食物味道不夠風味,茶味和咖啡香味不足、茶啡味道亦欠奉。叻沙不夠濃香、多士不香脆。味道一點不是新加坡地道的味道。除了班蘭蛋糕合格之外,其他食物質素有待改善。購買食物時點蝦麵,店員說沒有供應。點香菇肉碎麵時又沒有供應,令人失望。只要在收銀當眼處張貼什麼食品沒有供應,可減低客人的不愉快點餐經驗。因為排檔是長型,若購買了飲品和粉麵,要左右兩邊走去取食物和飲品,繁忙時間會很多人出入,有點混亂和容易造成意外。因為要自取食物和飲品,若只是一人到訪,又要找位子,又要同時在不同位置的排檔取食品,會很不便。 總括來說,這個營運模式不是很合適,希望管理層能檢視各方面,改善整體質素。可取之處是員工有熱誠。

可取之處是員工有熱誠。
2021-02-23
2021-01-23 2302 瀏覽
616上海街活化後第一次去試了廚尊,是社企雖然老闆是星加坡人,但叻沙變了香港味道,無椰汁和花生味。飽肚的好大份量看起上來好辣,原來無辣味裝修用了舊式街邊大排檔的格局咁大間餐廳,疫情無遊客,希望做得住
616上海街
活化後第一次去
試了廚尊,是社企
雖然老闆是星加坡人,但叻沙變了香港味道,無椰汁和花生味。
飽肚的
好大份量
看起上來好辣,原來無辣味

裝修用了舊式街邊大排檔的格局

咁大間餐廳,疫情無遊客,希望做得住
叻沙雞麵
2021-01-23
午餐
2021-01-22 1702 瀏覽
因為鍾意食新加坡嘢,加上支持社企嘅關係所以去咗試呢間野。地方都幾大又成層,但係冇乜人。叫咗個喇沙試吓,中規中矩冇乜特別。老實講我覺得佢啲嘢食可以整得好啲,不過都算係咁。
2021-01-07 8383 瀏覽
今次再逛上海街「618」,由於是閒日,人流稀少,瀏覽十分舒適。午餐在二樓「廚尊」,佔地二樓全層,快餐廳式,先購買,後自取食品。我們選擇如下:主餐:金沙骨蝦麵,飲品:熱南洋咖啡走糖少甜,小食:咖央多士、甜品:摩摩喳喳。多士夾著一片厚牛油與咖央醬,挺美味的!金沙骨蝦麵,先嘗一口麵湯,味道不錯,香而不鹹。金沙骨賣相像煲湯排骨,肉味香濃,肉質腍滑,白灼蝦也鮮甜冇黑腸,首次同時嘗米粉與線麵,幾特別!熱南洋咖啡走糖少甜,甜度剛好,師傅拉茶手藝令我回憶起在大馬旅遊,欣賞馬拉師傅表演拉茶功夫。摩摩喳喳很重椰奶香甜,幾顆綠色的丸子,是口感煙煙靭靭的粉團,還有大大粒的南瓜與竽頭,有嚼勁口感!小賣部「廚尊」是由新加坡的社會企業Project Dignity所營辦,提供餐飲服務,其社會使命是幫助香港弱勢群體在職的需要,給予他們能自力更生的「尊嚴」。我的餐後感,餐飲水凖、服務都不錯,支持社企、傷健共融。
今次再逛上海街「618」,
由於是閒日,人流稀少,瀏覽十分舒適。

午餐在二樓「廚尊」,佔地二樓全層,
快餐廳式,先購買,後自取食品。

我們選擇如下:

主餐:金沙骨蝦麵,
飲品:熱南洋咖啡走糖少甜,
小食:咖央多士、
甜品:摩摩喳喳。

多士夾著一片厚牛油與咖央醬,挺美味的!

咖央多士

金沙骨蝦麵,先嘗一口麵湯,
味道不錯,香而不鹹。
金沙骨賣相像煲湯排骨,肉味香濃,
肉質腍滑,白灼蝦也鮮甜冇黑腸,
首次同時嘗米粉與線麵,幾特別!

金沙骨蝦麵

熱南洋咖啡走糖少甜,甜度剛好,
師傅拉茶手藝令我回憶起在大馬旅遊,
欣賞馬拉師傅表演拉茶功夫。

熱南洋咖啡

摩摩喳喳很重椰奶香甜,
幾顆綠色的丸子,
是口感煙煙靭靭的粉團,
還有大大粒的南瓜與竽頭,
有嚼勁口感!

小賣部

「廚尊」是由新加坡的社會企業
Project Dignity所營辦,
提供餐飲服務,其社會使命是幫助
香港弱勢群體在職的需要,
給予他們能自力更生的「尊嚴」。

我的餐後感,餐飲水凖、
服務都不錯,支持社企、傷健共融。
2021-01-05
熱南洋咖啡
2020-11-28 2435 瀏覽
位於旺角上海街618商場二樓的 社企 呢度用咗好多殘疾人士。 為咗希望佢哋能夠繼續經營我就嚟試一次。呢度地方好闊落坐得耐都唔會畀人趕走 最啱同人慢慢傾。我就叫咗一個海南雞飯加一件斑蘭蛋糕 過海南雞飯飯底偏太油雞肉就好嫩口好好味 班蘭蛋糕入口鬆軟嫩同大品牌的水準沒有分別朋友就叫咗一杯朱古力味六再加一份 咖央多士咖央多士配上牛油好好味 新鮮出爐的看底麵包脆軟鬆化有一點馬來西亞風味 朱古力美祿也不過不失你一次支持下殘疾人士 自力更生

呢度地方好闊落坐得耐都唔會畀人趕走 最啱同人慢慢傾。

我就叫咗一個海南雞飯加一件斑蘭蛋糕 過海南雞飯飯底偏太油

雞肉就好嫩口好好味 班蘭蛋糕入口鬆軟嫩
同大品牌的水準沒有分別

朋友就叫咗一杯朱古力味六再加一份 咖央多士

咖央多士配上牛油好好味 新鮮出爐的看底麵包脆軟鬆化

有一點馬來西亞風味 朱古力美祿也不過不失

你一次支持下殘疾人士 自力更生
2020-11-20 2657 瀏覽
難得和朋友聚餐, 真係唔想趕住交台, 可以坐成晚最好, 地方一定要夠大, 無人等位,  無心理壓力阻人搵食, 所以依度真係好正,  而且食物都好有新加坡特色, 我的蝦麵有三條肉骨, 而咖沙湯麵的咖沙湯很香, 我們加HK$40 要大SIZE 囉也一碟, 超地道, 我在馬來西亞食過之後, 都是第一次見在香港有得食。這裡以美食廣場形式營運, 自助點食物, 用八達通比錢, 之後便按食物的Counter 自取食物,  工作的人員都似是弱勢社群, 但見他們努力以赴,  相信背後負責培訓的理念是相當好的, 這個新加坡社企真是值得支持。
2020-11-19
2020-11-19 1639 瀏覽
試咗叻沙雞。同曾經喺新加坡食嗰D差好遠。夠creamy但唔夠咸,唔夠辣,亦唔夠濃味。有多空間進步。凍南洋咖啡亦都justOK啦。可惜冇kopi.環境都幾好。有新加坡嘅大排檔feel。空間算大。坐得舒服嘅。Tried the Chicken Laksa and it can't compare to authentic Singapore. It's creamy, but not tasty nor spicy enough. Nanyang coffee is meh.The environment is nice. Singapore food stall decor and pretty spacious. Can enjoy your food comfortably.
2020-11-19
5 分鐘 (堂食)
2020-11-15 1388 瀏覽
Did not know this place exist until I read about it on FB when a friend is talking about a good place to eat. I find the concept of supporting this community very refreshing.Nasi lemak - my son really love the fragrant rice and said is 1 of the best he had so far in HK. The Rendang is tender is delicious. The baby of the family ordered the Claypot rice- a bit dry but we love how close it was to the taste we had back home in Malaysia. We also ordered Milo and Milo Dinasour - both great drinks . Y
Claypot  rice

You can also “Pay it forward “ with a HKD 50 donation so that food can be delivered to the homeless.
The next time when you are looking for some thing to eat in a clean environment, highly recommend that you check out this place.
Claypot  rice
2020-11-11 2068 瀏覽
618上海街 - 由活化後的戰前唐樓組合而成,內裡有售賣餐具的店鋪、有賣懷舊文具/精品的小店、有走文青風的店舖,亦有手作店及餐廳。位於二樓的「廚尊」,由一間新加坡的社企所經營,主打新加坡街頭小食。餐廳仿照大牌檔佈置,鐵皮造型的熟食檔,每檔負責烹煮不同的食物或飲品,種類雖然不多,但都頗有特色。海南雞飯整體份量不算多,海南雞味道不錯,不是很肥,油飯香而不油膩。香菇肉碎麵配料除了冬菇、肉碎外,還有肉丸及肉片,麵底有點似幼麵/全蛋麵,配以一碗清湯同吃,味道不過不失。菜單有一款叫「囉喏 Rojak」的食物,原來是新加坡水果沙律,材料很豐富,但不知道味道如何,下次要試試。

海南雞飯

海南雞飯
整體份量不算多,海南雞味道不錯,不是很肥,油飯香而不油膩。

香菇肉碎麵

香菇肉碎麵

午餐
2020-11-01 1448 瀏覽
看港台節目介紹這間社企,一直是星馬菜的支持者,決定去試。首先先點了星馬菜的必食蝦叻沙,湯底帶椰香及香料味一點也辣不錯,麵是米粉加油麵,確實是正宗做星馬做法,讚。唯一美中不足是湯的湯溫度不太熱,要改善。之後店員強烈推介煲仔飯,決定要一個豉汁排骨煲仔飯。煲仔飯絶對是意外驚喜,一開煲蓋濃濃的飯香帶點蕉香撲鼻,OMG!!!! 廚師必定細心烹調火候控制十分好,熱愛飯焦的一定要食。比起同區茶仔提供的煲仔飯簡直鶴立雞群。最後叫了半隻海南雞,又一驚喜,雞滑味道好,我食到好飽都停唔到口,必食
看港台節目介紹這間社企,一直是星馬菜的支持者,決定去試。
之後店員強烈推介煲仔飯,決定要一個豉汁排骨煲仔飯
蝦叻沙
海南雞
2020-10-27
蝦叻沙
海南雞
  • 煲仔飯
  • 海南雞飯
2020-10-28 993 瀏覽
放假與朋友到訪文青新熱點,沒想到旺角這座舊樓活化得如此有特色,外牆保留了舊式石屎破柱外,內裡也重現了舊香港的面貌。這間社企餐廳佔了全層,規模相當大,也僱用了很多特別需要的朋友,裝修以大排檔為主題,每檔提供不同的星洲美食,我們不餓但也支持一下。「可口可樂」仁當雞配馬來椰漿飯,以十多種香料熬製而成,香味濃郁很馬拉卻不辣,雞肉非常軟身入味,連伴菜的咸魚仔及酸瓜也很出色。跟餐選了熱南洋咖啡,估計加了煉奶以代替牛奶,故奶香特別濃,是我喜歡的味道。
2020-10-26
2020-10-04 1124 瀏覽
好多人一直對社企呢兩個字有比較負面嘅感覺,覺得佢哋嘅服務同食品質素冇保證,將佢哋定位喺普通校園canteen嘅感覺,不過之前肺炎肆虐嗰陣屋企人曾經買個嘅一間外賣,令我覺得可以幫社會企業餐廳平反。呢間餐廳主要售買新加坡食品,睇返資料原來呢個企業來自新加坡,所以更加能夠帶俾我哋品嚐到貼地又好味嘅新加坡菜式。餐廳主打菜式有海南雞飯、喇沙、咖央多士等等,我哋今次都嗌咗咖喱雞肉,牛肉椰漿飯同埋喇沙試吓,等我呢個¼東南亞人試吓好唔好味啦!一打開包裝嘅感覺唔錯,配料擺放得好整齊,仲要勁多飯,啱晒我呢個飯桶!椰漿飯味道不過不失,反而我覺得咖喱有驚喜,雖然兩款都係咖喱,但係食得出兩款係唔同味道嘅,雞嘅味道偏向黃姜,我媽咪食過都話係家鄉嘅味道。至於牛肉方面都炆得好淋好入味,我覺得可以一試!喇沙嘅話我覺得味道都唔錯,豆卜吸收左超香濃嘅椰汁味,而且麵條跟返傳統嘅方法用油麵同埋米粉,直頭加晒分!最估唔到既係佢附上Sambal醬,Sambal醬係東南亞好出名嘅辣醬,通常去東南亞餐廳食飯都會見到佢嘅蹤影,裏面會有10幾種唔同嘅材料,主要都係辣椒,蔥頭,蒜頭同埋蝦醬,味道濃郁之餘,配飯或者唔同嘅餸菜都會有錦上添花嘅效

最估唔到既係佢附上Sambal醬,Sambal醬係東南亞好出名嘅辣醬,通常去東南亞餐廳食飯都會見到佢嘅蹤影,裏面會有10幾種唔同嘅材料,主要都係辣椒,蔥頭,蒜頭同埋蝦醬,味道濃郁之餘,配飯或者唔同嘅餸菜都會有錦上添花嘅效果,所以我見到有呢個醬料嗰陣我覺得好窩心呀!

呢間餐廳味道尚算中上,但係我覺得食到家鄉傳統味之餘仲可以支持社企活動,絕對係一個可以試吓嘅好地方!
外賣自取
  • 咖喱雞椰漿飯