2022-04-27
Our objective is create job for the needy , 呢個新加坡店主不止一次堅堅定定告訴我們,呢間食肆嘅needy 係清一色physical / mental handicaps 嘅朋友仔,為咗配合佢哋嘅需要,爐具、刀、workflow 也細心設計⋯「呢個枱面特別高,「師傅」係輪椅人士,可以坐著煮煲仔飯」「呢個砧板位,「師傅一隻手因中風不能動,我哋設計咗一個山仔叉,他切蔥好靚」「呢個麵位,一按下就是5mins , 令有情緒問題的師傅容易manage ⋯」「疫情後回來,有啲同事情緒病發作,要慢慢再「訓練」「有5 個師傅去咗其他食肆⋯」真係好感動🥺冇社工,冇OT , 冇nurse ⋯只有一班有心人,踏踏實實create job , 不是施受,不是憐憫,是一份在輸咗嗰段起跑缐上「接駁」一個adapter⋯今日試咗班蘭蛋糕,咖映多士,慢煮焗餅,好正宗新加坡味道,我打包咗一個旦糕回家。小店設計好多打卡位,結合新加坡大排檔cross over 老香港嘅特色,一定會再來
「呢個枱面特別高,「師傅」係輪椅人士,可以坐著煮煲仔飯」
「疫情後回來,有啲同事情緒病發作,要慢慢再「訓練」
「有5 個師傅去咗其他食肆⋯」