2019-03-09 234 瀏覽
好好彩排隊條龍唔長只係等第個就到,可能因為時間常早未到甜品時間每張枱都放定一張講明用餐時間幾耐,同班戟要等幾耐都寫明每位最抵消費最小一杯正價飲品有機非洲甘露茶-見到介紹有洛神花諗住會有酸酸甜甜味道可以消滯,點知飲落去味道同咳藥水一樣好奇怪熱飲陣味好勁只好等凍先飲冇咁大陣味芝士慕絲雜莓班戟-加左雪糕係雲呢拿味冇特別,芝士慕絲小小酸香滑好味,cream打得好輕不過一陣就溶晒啦,雜莓醬酸甜度剛剛好有口感但唔會太杰,班戟有啲失望唔夠輕唔夠鬆,推個碟冇蛋黃哥感覺唔識震顫顫,但蛋香就非常正個芯雖然俾街外好多同類舖已經較好,但有實嘅情況令我有小小失望總結:價錢偏貴但又未做到一試難忘,好彩唔洗排好耐,試一次見識過就算

每張枱都放定一張講明用餐時間幾耐,同班戟要等幾耐都寫明

每位最抵消費最小一杯正價飲品

熱飲陣味好勁只好等凍先飲冇咁大陣味

2019-02-25
2019-03-06 115 瀏覽
放工去食下班戟,順便睇下夠唔夠沖繩店好食😛 大約五點去到,排左九個字就入座唔算太耐👏🏻 平日比較少人唔駛等太耐,建議星期六日去嘅早啲到比較好🙋🏻‍♀️。聽講奶茶味唔錯於是叫左😗 班戟有三大塊,唔算震得好勁,食落好香蛋味~可惜無係日本食嘅咁鬆軟,質感偏淋身,口感似未熟透嘅粉漿😯 奶茶醬幾香茶味但偏向過甜,忌廉亦唔夠輕身,有啲實同又係偏甜。整體食落唔伏唔差嘅,但比起係日本食嘅真係有啲失望🤭 希望下次食可以食返日本嘅質素💪🏻

2019-03-05 90 瀏覽
A Happy PanCaKe .. 幸福的鬆餅 終於「降臨」銅鑼灣 在銅鑼灣上班又怎能錯過呢?又一間超人氣的人龍店 還好有先在線上預約 所以不用現場排隊輪候.. 有一種幸福 ... 就是不用排隊就吃得到幸福的鬆餅!🤣🤣🤣店內裝修跟日本的差不多.. 店員的服務也都ok 午餐時段我們點了一份鹹的pancake (全麥的pancake) + 一份奶茶口味的soufflé pancake ! YuMMM 蛋味香濃 🥞🥞🥞 跟在日本吃到的也差不多 不錯丫 吃鬆餅配咖啡 = perfect match! 香滑的cappuccino and latte 這跟日本大部分店都一樣 只有full fat milk .. no skimmed milk.. 哈哈 不過咖啡還是是不錯的!大滿足的午餐呢! 鹹 甜口味都不錯!全麥的鬆餅都不遜色丫 🥞🥞🥞 lovely texture! 整體而言是不錯的 只是在日本吃幸福的鬆餅還是比較幸福.. 哈哈... 價格有差咩 😅😅😅

午餐
Happy Pancake (original) 幸福班戟(原味)Cost💰: $108Overall ♥️: 4/5#Taste 🙇🏻‍♀️: 4/5#Service 👦🏻: 5/5You don’t have to tell somebody that you love her, you feed her pancakes🥞The only thing i dont like (other than the long queue of course - queued only 15min!!) is the portion of it. Three soufflé pancakes are too much for a dessert after a proper meal. They make you come again to try out the whole collection of these lovely fluffy pancakes😫!!
Happy Pancake (original)
幸福班戟(原味)

Cost💰: $108
Overall ♥️: 4/5
#Taste 🙇🏻‍♀️: 4/5
#Service 👦🏻: 5/5

2019-02-04
15 分鐘 (堂食)
2019-03-02 105 瀏覽
排排排排....排45分鐘班戟話就話要等20分鐘 其實2分鐘就有1.幸福班戟 班戟口感 蛋味香 好動L 表面好脆班戟有厚度 溫度適中  但食落有空氣感同埋濕潤 唔會干 有入口即溶既感覺配上楓糖醬有點似 M記熱香餅早餐當然 班戟好食好D 但我覺得唔太突出因為口感正常 冇俾到我驚豔感覺2.朱古力香蕉班戟朱古力同香蕉不嬲都好夾香蕉冇烤一烤 否則覺得更有心思朱古力醬偏甜  加埋班戟食我覺得班戟冇咁dry, 但都係普普通通咁啦OVERALL, 我覺得經過可以排下 但唔好特登黎食。
排排排排....排45分鐘

因為口感正常 冇俾到我驚豔感覺

2.朱古力香蕉班戟
朱古力同香蕉不嬲都好夾

香蕉冇烤一烤 否則覺得更有心思

OVERALL, 我覺得經過可以排下 但唔好特登黎食。
2019-03-02 116 瀏覽
日本的A Happy Pancake 早前已經登陸香港,一直沒有時間朝聖,所以去完旅行後藉此有時間立即約好友去那裡朝聖。我大約1200去到排隊,前面沒有很多人排隊,但餐廳𥚃已經坐滿了食客。排隊中遇上另一位朋友,從朋友口中說咸味的班戟需要等長一點時間。真的很期待呢!終於到我們有坐位啦!先點兩杯咖啡,要知道我們是咖啡控喔!我們分別點了兩份班戟,一份甜的一份咸的。不用等很久甜的班戟送到桌上。香蕉朱古力班戟做午餐🤣。味道不錯,班戟有點像梳乎厘又不像輕如風,有點實在感。不像我們平常吃一般的班戟。我們喜歡它充滿蛋味。芝士磨菇奄列配全麥班戟都來了。咸的班戟原來用麥粉造成的。本人比較喜歡蛋做的班戟。覺得這個麥造的班戟味道一般。說真的如果要排隊等上一至兩小時,我覺得不值得。因為不像我們在日本吃的味道。

終於到我們有坐位啦!先點兩杯咖啡,要知道我們是咖啡控喔!

30 分鐘 (堂食)
  • 朱古力香蕉班戟
2019-03-02 121 瀏覽
今日行過這間已經想去好耐嘅pancake店,終於以前打晒蛇餅嘅人龍唔見咗,只有兩三個人排隊。就同老公埋去等位,原來前邊兩個人都未齊人,我同老公就直接入去坐低。已經感覺很幸福。Menu上邊有鹹同甜,望都冇望鹹嘅就睇睇甜嘅有乜嘢選擇,就揀招牌幸福pancake同埋朱古力香蕉pancake,枱面已經放咗一牌話要等20分鐘, OK啊預咗要等。終於等到喇,招牌上邊有一個好似雪糕,一啖食咗半個,唔似雪糕,問店員原來係牛油,真係估唔到,應該係點pancake一齊食,下次知道啦。跟嗰個糖漿都好好味因為係蜜糖。香蕉朱古力都好好食不過冇乜特別。食完好開心好幸福。
食完好開心好幸福。
日本空氣班戟紅了一段時間,但這段熱潮絲毫未冷卻!繼Gram、Flippers等日本過江龍來港插旗,表參道著名的幸福班戟(幸せのパンケーキ)都在銅鑼灣利園三期開設它的首間海外分店~今次去到,在樓下扶手梯向上望已經看到長長的人龍,情侶、家庭、甚至老一輩的客人都有,空氣班戟真的魅力沒法擋!!!——————————🔸幸福班戟 $108📍 4/5朋友做過資料搜集,說原味最厲害,吃下去果然不錯👍🏻班戟厚身,口感鬆軟綿密但不濕潤。蛋味香濃,配上蜂蜜牛油及焦糖醬,甜度剛好!切一小塊班戟,沾一下旁邊的香草雪糕,濕潤又帶點冰涼,口感豐富吃清新!🔹奶茶班戟配自家製穀麥 $118📍3.5/5奶茶醬濃郁偏甜,啡色的醬可見大量的紅茶粉末,與微微打發的忌廉及鬆軟班戟一起吃😳口感幼滑好細緻!表面灑上大量自家製的蘋果肉桂穀麥,脆脆又香口,配搭不錯👍🏻🔸全麥班戟配芝士蘑菇奄列 $118📍4/5個人比較愛鹹點,所以叫了一個鹹班戟來吃😆班戟用上全麥製作,吃起來帶點燕麥顆粒的口感~奄列蛋皮滑溜、蘑菇香軟,半融的芝士有微微拉絲的效果,配上開胃的番茄蓉及新鮮爽脆的沙律菜,好吃😋🔹有機非洲甘露茶 $28📍3.8/5花茶味濃,帶微微的
——————————

🔸幸福班戟 $108📍 4/5

🔹奶茶班戟配自家製穀麥 $118📍3.5/5
奶茶班戟配自家製穀麥

🔸全麥班戟配芝士蘑菇奄列 $118📍4/5
全麥班戟配芝士蘑菇奄列

🔹有機非洲甘露茶 $28📍3.8/5
有機非洲甘露茶

花茶味濃,帶微微的清新果香,喝下去非常順口!

🔸甜蜜香橙茶 $28📍3/5
甜蜜香橙茶

雖然命名「甜蜜香橙茶」,但是以茶味為主,橙香為次,微甘不甜,感覺比甘露茶還澀一點~

題外話/補充資料: 週末光顧的話,需等個多小時才入座,請自行衡量時間! 座位方面,幸福班戟除了室內座外,還特設戶外座,吹著微風、曬著太陽、吃著美食,也是不錯的享受。
2019-02-09
90 分鐘 (堂食)
全麥班戟配芝士蘑菇奄列
2019-02-28 181 瀏覽
上年訪日時專程來到這間幸福pancake打卡, 抱著到港過江龍必伏的心態來試味, 驚喜地沒有失望, 班戟的蛋香及厚實感與日本店的分別不大, 來到平日的晚上8點左右, 等候的時間也與日本平日的輪候時間差不多, 就只是價錢分別特別大。地理位置不算是特別易搵的地方, 事實上大部分人來到這棟商業中心的目的都只是因為尋找幸福開心的感覺😆, 店鋪環境與日本店鋪一樣, 製餅的透明度極高, 讓你有安心進餐的心情。個人點了奶茶班戟配皇家奶茶, 班戟奶茶味不算非常突出, 但自家製的穀麥香甜脆口與醬料配搭不錯, 皇家奶茶不會有港式奶茶濃烈感, 正好與pancake 味道中和。論性價比可說是中等, 皆因為pancake 飽肚感充實亦是一個中高價位的用心甜點, 未吃過日本分店的值得一試, 吃過的就來作一個正評的對比吧😋溫馨提示, 開水冷熱水請到店內中間位置自行refill

奶茶班戟

未吃過日本分店的值得一試, 吃過的就來作一個正評的對比吧😋

溫馨提示, 開水冷熱水請到店內中間位置自行refill
2019-02-22
奶茶班戟
如果你唔係好急要試或者你好鐘意排隊,會建議先上網訂位 ahappypancake.hk 用餐日,比訂坐時間早到十五分鐘,外面排住十至二十人,以為都要等一陣,點知原來枱已經準備好,直接入得! Pancake 本身質感好好,十分輕柔,味道亦不錯,就係另加嘅雲呢拿雪糕扣分,雪糕做得實在過份甜,雲呢拿味偏淡,似食一啖凍沙糖。所以會建議加忌廉好過雪糕,如果你選擇嘅pancake 本身無跟忌廉。不過整體都價得一試,可惜pancake 選擇唔多,減低回頭率!由於人龍、熱潮依然,餐廳規定一人要order 一樣正價食品或飲品,pancake 只可以order 一次不設加單。如果你去只係想試一下 或者係餐後甜品,建議兩個人的話,叫一份pancake 加一杯飲品好,一人一份pancake 真係食唔完!

2019-02-26 114 瀏覽
今次第二次食,已冇初初開店咁多人因為食過愛上左,所以就排隊等食😋一等都要等半個鐘,幸福係要自己爭取😏三個人叫左三個pancake食 好誇張🤣時令鮮果Pancake👍佢個蛋味做得出色,加埋個日本鮮忌廉一齊一食,簡直絕配🤤。而且可以做到個質地咁鬆軟,好勁,好想知佢有咩秘訣😂熱朱古力pancake配自家製穀物👍,好香濃朱古力味,如果點太多會蓋左pancake原本嘅味道,唔使點太多醬,不過都好好味👍幸福pancake👍我得到幸福🤤配上個牛油加埋糖漿食,味道啱啱好。開店個陣係熱辣辣,而且服務認真。不過依家就差左少少啦,食物唔夠熱,而且d侍應一般,廚房裏面d人都有些馬虎了☹️但已經冇我初時黎嘅震撼感,而且唔夠初時嚟嘅咁好食😔不過整體上都係好好食嘅,因為太多pancake店唔夠好食啦!
今次第二次食,已冇初初開店咁多人
因為食過愛上左,所以就排隊等食😋
一等都要等半個鐘,幸福係要自己爭取😏

三個人叫左三個pancake食 好誇張🤣

幸福pancake👍我得到幸福🤤
配上個牛油加埋糖漿食,味道啱啱好。

開店個陣係熱辣辣,而且服務認真。
  • 幸福pancake
  • 時令鮮果班戟
2019-02-26 181 瀏覽
每次到銅鑼灣利園第三期都係為咗去光顧我至愛嘅咖啡店,其實亦有衝動想試吓樓上日本過江龍幸福班戟 🥞💕,但可惜每次都是人頭湧湧排長龍😅今日中午時分又來到,可能是上班族不會浪費午飯時間等位,所以沒有平日那麼多人排隊😉大概等了20分鐘終於可以入座啦👍🏻餐廳有室內及戶外座位。班戟的選擇不算太多,但亦有咸及甜不同口味。我點咗最基本嘅幸福pancake加雲呢拿雪糕老公就點咗期間限定嘅日本國產草莓配軟芝士班㦸因為梳乎里班戟即時製作,等了大約三十分鐘⏰我的幸福出現在👀前了😘 🥞班㦸好鬆軟十分有空氣感,可能係用日本🥚嘅關係所以雞蛋味十分之濃厚,面上的鮮忌廉跟雪糕球一樣大,最啱鍾意食忌廉嘅我啦🤣🤣🍓草莓芝士班戟的芝士好濃稠,芝味十足😘只可惜草莓有點酸,那就是扣分點。店內更有檸檬水🍋提供客人自助,頗為細❤️

大概等了20分鐘終於可以入座啦👍🏻餐廳有室內及戶外座位。

班戟的選擇不算太多,但亦有咸及甜不同口味。

我點咗最基本嘅幸福pancake加雲呢拿雪糕
幸福班㦸

老公就點咗期間限定嘅日本國產草莓配軟芝士班㦸

日本國產草莓配軟芝士班㦸

店內更有檸檬水🍋提供客人自助,頗為細❤️

2019-02-01
幸福班㦸
日本國產草莓配軟芝士班㦸
  • 幸福班戟
2019-02-25 254 瀏覽
日本過江龍 pancake 餐廳🥞Weekend 8:15 pm 去排隊前面已經有20人👭👬👭👬👭大約等20分鐘就可以入座 ,比想像中快大約9:00 pm 就會截人龍有甜或鹹pancake 選我地偏好甜pancake 而鹹pancake 會附有奄列🥞幸福班戟($108)班戟無甜味一定要配埋蜂蜜牛油同焦糖醬一起食🥞芝士慕絲雜莓醬班戟($128)雜莓醬比較令人開胃芝士慕絲口感好滑同好濃兩款配埋一起好match 🥚蛋味很濃 ,口感偏實,會易飽肚我個人偏好空氣感多些的pancake 自己比較喜歡銅鑼灣希慎商場個間多一點🙊🙊
日本過江龍 pancake 餐廳🥞

Weekend 8:15 pm 去排隊
前面已經有20人👭👬👭👬👭
大約等20分鐘就可以入座 ,比想像中快
大約9:00 pm 就會截人龍

有甜或鹹pancake 選
我地偏好甜pancake
而鹹pancake 會附有奄列

🥞幸福班戟($108)
班戟無甜味
一定要配埋蜂蜜牛油同焦糖醬一起食

幸福班戟

🥞芝士慕絲雜莓醬班戟($128)
雜莓醬比較令人開胃
芝士慕絲口感好滑同好濃
兩款配埋一起好match
芝士慕絲雜莓醬班戟

🥚蛋味很濃 ,口感偏實,會易飽肚
我個人偏好空氣感多些的pancake
自己比較喜歡銅鑼灣希慎商場個間多一點🙊🙊
First, they are not pancakes; they are soufflés. Dry, not so fluffy, deflated soufflés. These pancakes are very popular though and patrons actually queue up for them. I went on a Sunday evening at 8 p.m. and had to wait 30 minutes before I got a table for 4.To be fair, all the other patrons waited just as long as I did (if not longer). The waiters looked enthusiastic. They paid heed to smile when they explained gently to patrons that it could be another 20 to 40 minutes wait as the pancakes are

To be fair, all the other patrons waited just as long as I did (if not longer). The waiters looked enthusiastic. They paid heed to smile when they explained gently to patrons that it could be another 20 to 40 minutes wait as the pancakes are made as and when they are ordered. When the pancakes finally arrived after all this waiting, most patrons looked happy with their orders.

We ordered 4 pancakes. I tried all 4 of them and they were not all that special. They came to a total of about HK$520.

It may be called A Happy Pancake but this patron is not so happy. These neo-pancakes are not for me. They are overrated.
熱朱古力班戟配自家製穀麥
時令鮮果班戟
2019-02-24
30 分鐘 (堂食)
$130 (其他)
2019-02-24 39 瀏覽
琴晚落大雨 黎到a happy pancake都係排長龍等左差不多一個鐘 終於入去坐低🙈兩個人叫左個奶茶班戟配自家製穀麥🥞同一個花茶等多十幾分鐘終於有得食😍首先個奶茶味既醬好濃味👍🏻忌廉好大而且甜度適中👍🏻班戟咬落去好重蛋味 而且勁鬆軟😍鬆軟得黎又唔會啲空氣走哂塌落黎👍🏻咬落去真係十分幸福💕同個店名夾到絕😆漫長既等待係個一下即刻覺得好值得!希望有機會再黎試其他味😍不過要留意每人最低消費一杯野飲呢~
琴晚落大雨 黎到a happy pancake都係排長龍
忌廉好大而且甜度適中👍🏻
班戟咬落去好重蛋味 而且勁鬆軟😍
鬆軟得黎又唔會啲空氣走哂塌落黎👍🏻
咬落去真係十分幸福💕同個店名夾到絕😆
漫長既等待係個一下即刻覺得好值得!
希望有機會再黎試其他味😍
不過要留意每人最低消費一杯野飲呢~
  • 奶茶班戟配自家製穀麥