A Happy Pancake 幸福班戟(HK$108)Soufflé Pancakes with Strawberries and cream cheese草莓配軟芝士班戟 (HK$158)Ranking: 4/5 ⭐網上預約到,唔洗排隊yeah 🤗不過條隊已經短左好多,8點都係得大概5個人排隊。個幸福班戟的確幾有幸福感,個口感好鬆軟,蛋味好濃郁,個蜜糖同楓糖同個班戟好夾,唔會過甜,成件事好治癒。另外果碟呢就唔好叫啦,overpriced & overcooked 好似食海綿蛋糕咁😆勸大家都係試返原味啦。Made a reservation online for this, no need to queue woohoo 🤗but the queue has been shortened so much already, there was only around 5 ppl waiting outside at 8pm. The happy pancake really does give you a nice happy feeling, the texture was real
[Causeway Bay 銅鑼灣]
A Happy Pancake 幸福班戟(HK$108)
Ranking: 4/5 ⭐
Made a reservation online for this, no need to queue woohoo 🤗but the queue has been shortened so much already, there was only around 5 ppl waiting outside at 8pm. The happy pancake really does give you a nice happy feeling, the texture was really fluffy in a good way, with strong egg flavour, the honey and maple syrup gave the right amount of sweetness to it, overall its very balanced and very "healing". The other pancake dish - strawberry one, was overcooked and overpriced, I would recommend you to just stick with the original flavour. 😆
A Happy Pancake 幸福班戟
A Happy Pancake 幸福班戟
2019-03-21 62 瀏覽
好耐之前係日本食過 一直好懷念 知道香港開左 就決定去潮聖一下 ! 週末黎到 已經有一大條長龍 我地3人大約等左一個多小時才入座 製作時間再等多30分鐘 超級肚餓 更加令人滿心期待 🤤 我地叫左兩款pancake 原味同朱古力 我覺得係不過不失 無大眾吹噓得咁厲害 亦無日本食落去入口即溶既感覺 反而另外叫既皇后奶茶☕️好香好滑 總括來說 依一個多小時係排得唔值得

90 分鐘 (堂食)
2019-03-20 67 瀏覽
日本過江龍~幸福Pancake人氣旺盛。等左好耐。諗住無咁多人先試!是日也排隊45分鐘以上.原味牛油加蜜糖,三件疏乎厘+1件牛油,一杯小蜜糖。Pancake外脆內鬆軟,蛋味好重味道不錯!煙肉炒蛋pancake,厚煙肉好食,炒蛋冇乜特別配左少少沙律菜,個咸pancake好乾..個人覺得甜點不過不失。咸點甚為失望😞
是日也排隊45分鐘以上.

個咸pancake好乾..

個人覺得甜點不過不失。咸點甚為失望😞
2019-03-19 56 瀏覽
><前面排隊嘅食客 人未齊所以未安排入座Hehee 變相快咗到我哋 但係落完單都係要等幸福班戟($108)蜂味牛油 焦糖漿本身好地地 一落個焦糖漿就出事係苦澀嘅味道 煮過龍燶咗咁店員話每日都會試咗味先畀客人lol 所以係冇問題奶茶班戟配自家製穀物($138)反而覺得似伯爵茶味 幾濃烈嘅味道比上次食偏甜?! 肉桂蘋果幾chewy><><><><><><><><><><><幸福班戟 A Happy Pancake銅鑼灣新寧道1號利園三期2樓203-205號舖
前面排隊嘅食客 人未齊所以未安排入座
Hehee 變相快咗到我哋 但係落完單都係要等
幸福班戟($108)
蜂味牛油 焦糖漿
本身好地地 一落個焦糖漿就出事
係苦澀嘅味道 煮過龍燶咗咁
店員話每日都會試咗味先畀客人lol 所以係冇問題
奶茶班戟配自家製穀物($138)
反而覺得似伯爵茶味 幾濃烈嘅味道
比上次食偏甜?! 肉桂蘋果幾chewy
><><><><><><><><><><><
幸福班戟 A Happy Pancake
銅鑼灣新寧道1號利園三期2樓203-205號舖
下午茶
2019-03-19 119 瀏覽
記得第一次品嚐到幸福pancake是在大阪的美國街,當時是我第一次吃到這種充滿空氣感的pancake,感覺十分新穎。之前聽到香港開了幸福pancake已經很想試,到了最近終於有時間去品嚐。大致跟日本吃到的味道差不多,但選擇不多,期望之後能推出更多不同口味!

幸福班戟
熱朱古力班戟配自家製穀麥
幸福班戟
當真心掛念某間店鋪,就會無視要排隊一個鐘的痛苦,無視明知香港價格虛高的事實,無視曾經揚言絕不回港跟風排隊的過往。而我,終於係按捺左足足兩個禮拜之後嘅哩一日,忍足住衝過去了卻心願。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌕🌑味道:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:HKD125/Pal【Summary】原來鹹班戟都好好味&甜班戟一定唔會錯。——————————————————————◆芝士慕斯雜莓醬班戟>◇HKD128 😍依然係熟悉的味道。鬆軟有彈性,微微的濕潤感,豐富的蛋香味,伴住順滑的忌廉,係幸福的感覺啊!!雜莓醬食落係普通果醬,其實我唔算好中意有果肉嘅口感,不過酸酸地幾開胃。◆厚切煙肉炒蛋鹹班戟◇HKD128😍事關冇食晚餐真係太肚餓,決定試下鹹班戟,竟然味道有驚喜。鹹版似全麥班戟,比甜版多左麥香同咬口,鹹鹹甜甜嘅味道幾得意。煙肉厚切,煎得啱好唔會過火。炒蛋一般,唔係平時嘅滑蛋,香味有所欠缺。沙律一般,擺盤好求其,不過柚子汁頗開胃。💁🏻‍♀️平日可以網上book檯,唔駛排得咁辛苦💁🏻‍♀️8點半左右就已經截龍,入座之後要再等半個鐘先有得食,絕對考驗耐性💁🏻‍♀️其實真係中意食先

回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

芝士慕斯雜莓班戟

◆芝士慕斯雜莓醬班戟>◇HKD128 😍

厚切煙肉炒蛋鹹班戟
◆厚切煙肉炒蛋鹹班戟◇HKD128😍
事關冇食晚餐真係太肚餓,決定試下鹹班戟,竟然味道有驚喜。

💁🏻‍♀️平日可以網上book檯,唔駛排得咁辛苦
💁🏻‍♀️其實真係中意食先肯排,否則咪搞了...多謝肯陪我排隊嘅天使👼🏻
芝士慕斯雜莓班戟
厚切煙肉炒蛋鹹班戟
2019-03-14 158 瀏覽
幸福班戟超多人排,我已經等左好耐,諗住冇咁多人,去到都係唔係好多人,但佢要等齊人先入得,都正常嘅,唔通比你霸住個位慢慢等咩,而我朋友未到,所以就慢慢等下先~入到去佢就話有限時同埋只可以ORDER一次,咁都OK GEI因為佢PANCAKE即叫即整,整一個都15-20分鐘,好難話你坐坐下又比你ORDER第二輪,咁咪會超晒時LOR我地3個人就叫左3款PANCAKE再加DRINKS,兩個咸一個甜咸嘅分別叫左厚切煙肉炒旦PANCAKE同埋三文魚牛油果PANCAKE先講厚切煙肉炒旦PANCAKE,厚切煙肉都好食,炒旦完全冇特別,配左少少沙津,完全冇特別.....而且個PANCAKE好乾三文魚牛油果PANCAKE,三文魚份量都算多,但又係完全冇驚喜冇特別......甜嘅我地就揀左最CLASSIC 幸福PANCAKE,AGAIN...完全冇驚喜冇特別... 而且有D'流',3個人SHARE一個,一人一件已經係岩岩好,食多半件都唔OK....名大於實...價錢又太太太高

名大於實...價錢又太太太高
30 分鐘 (堂食)
2019-03-13 80 瀏覽
星期一晩同老公去銅鑼灣食一直想試的幸福pancake, 一去到7:00pm 左右排隊人龍不算太多,等了五分鐘左右就可以入到餐廳。服務員態度友善帶位,值得加分。餐廳內原來有分室外同室內座位,室外果環境看似好舒服,下次去要試下。至於食物我們叫一個甜,一個咸pancake,甜既幸福pancake 入口即化好好味,雖然份量不是很大但都足夠一個女生食,加配雲尼拿雪糕更好味。咸既pancake 就普通,如果下次食一定要叫甜既
2019-03-11
5 分鐘 (堂食)
  • 幸福班戟
2019-03-12 99 瀏覽
今日食完early dinner都只係7點左右醒起happy pancake就喺附近決定過黎搏下有冇得食(之前8點黎到已經截左龍😦)一上到電梯見到得一對couple排緊非常開心點知原來仲有一截人龍喺好好好後面分開左兩截黎排雖然有個指示牌指住要排隊但未黎過應該唔會get到係商場後方😂一路排都見有好多人排錯隊我覺得餐廳指引可以清晰少少🤔由於低消係每人一樣正價產品我地岩岩食完飯唔太肚餓所以淨係叫左2個pancake 2個花茶幸福pancake(原味) 有3塊附有糖漿同有果片既cream食落fluffy 有蛋香奶茶pancake多左個sauce其實食唔出奶茶味反而似焦糖肉桂蘋果味道都唔錯甜蜜香橙茶 聞落有橙味 飲落冇乜另外一杯係美顏茶 薄荷味重兩杯都係茶包 不過不失結論係pancake幾好食下次會試下嗌香蕉牛奶
今日食完early dinner都只係7點左右
醒起happy pancake就喺附近
決定過黎搏下有冇得食
(之前8點黎到已經截左龍😦)

一上到電梯見到得一對couple排緊

兩杯都係茶包 不過不失

結論係pancake幾好食
下次會試下嗌香蕉牛奶
2019-03-12 103 瀏覽
工作繁忙期終於告一段落可以鬆一口氣,約咗朋友去幸福班戟,治癒一吓疲倦嘅心靈😞日本國產草莓配軟芝士班戟 (HKD158)芝士 ❤️❤️❤️❤️❤️草莓 ❤️❤️❤️❤️🖤班戟 ❤️❤️❤️❤️🖤食呢個期間限定真係掙扎咗好耐,因為$158食個班戟真係好貴,但最後都係輸比「期間限定」呢四個字😣今次期間限定係三塊鬆厚嘅班戟上面加上忌廉、草莓、開心果碎同軟芝士醬班戟充滿空氣感 ,食入口充滿蛋香,而且有控制甜度,配埋其他甜甜嘅配料一齊食都唔會負擔太重👍🏻忌廉好幼滑好甜,平衡咗新鮮草莓嘅微酸甜,配合得啱啱好,不過重點都唔係呢樣,個軟芝士醬真係令我驚喜到呆咗😳個軟芝士醬可以拉絲㗎!班戟嘅鬆軟加上軟芝士醬嘅煙韌令口感比平時配忌廉更加豐富👍🏻而且軟芝士醬加咗D檸檬皮,減少咗膩嘅感覺之餘又有檸檬嘅清香🍋個軟芝士醬好食到差D唔記得呢個係士多啤梨嘅期間限定不過排一個鐘隊真係有D難受,唔係為特別嘅醬,真係自己整都得🤨

日本國產草莓配軟芝士班戟 (HKD158)

芝士 ❤️❤️❤️❤️❤️
草莓 ❤️❤️❤️❤️🖤
班戟 ❤️❤️❤️❤️🖤

不過排一個鐘隊真係有D難受,
唔係為特別嘅醬,真係自己整都得🤨
2019-03-08
65 分鐘 (堂食)
2019-03-12 66 瀏覽
朋友剛結婚,相約一起💕排了差不多一小時😅pancake 很好吃,比起尖沙嘴K11某出名pancake好吃服務和環境亦是日式的舒適但$100食甜品太貴,不能常常吃😂
朋友剛結婚,相約一起💕

排了差不多一小時😅

服務和環境亦是日式的舒適

但$100食甜品太貴,不能常常吃😂
2019-03-11 68 瀏覽
平日下午茶時間,排左十分鐘就有位!甜品怪終於在香港食到喇!餐廳差不多9成都係女士選好可以自行去落單,我地一人點左杯飲品,再點左一份signature souffle pancake,大約需要等候20分鐘。Pancake空氣感OK,不算太大驚喜,但最美味是旁邊嗰舊cream!!好香滑!我爭啲想加多一份cream本身甜度十足,只需要加小小syrup就可以,千祈唔好一開始就倒晒落去!甜品最配是黑咖啡,幸福供應的是日式咖啡,味道比較淡。另外飲水,有自助服務。也許是日本情意結,還是覺得在日本吃的不一樣。但能夠在香港咁方便食到,也是另一種幸福
平日下午茶時間,排左十分鐘就有位!
甜品怪終於在香港食到喇!
餐廳差不多9成都係女士

選好可以自行去落單,
我地一人點左杯飲品,
大約需要等候20分鐘。

Pancake空氣感OK,不算太大驚喜,
但最美味是旁邊嗰舊cream!!

好香滑!我爭啲想加多一份cream

甜品最配是黑咖啡,幸福供應的是日式咖啡,味道比較淡。
另外飲水,有自助服務。

也許是日本情意結,
還是覺得在日本吃的不一樣。

但能夠在香港咁方便食到,
也是另一種幸福
10 分鐘 (堂食)
  • 幸福班㦸
2019-03-11 93 瀏覽
朋友話想食souffle pancake, 所以揾個星期六去食,around 7pm到,已經叫比較少人,2個人排左ard 45mins.佢既portion其實有d大,每個有3件,一個人食一份好多,但2個人share可能又唔夠喉,其實最好3-4個人黎share 2/3份最optimal. 我地一人一份當dinner 佢其實有鹹同甜既,但我地叫咁士多啤利同奶茶味,兩個都係甜既。朋友叫士多啤利個賣相比較靚,最typical個d, 士多啤利唔係浸左糖水個d, 可以令你覺得冇咁甜。我想試新野所以叫奶茶味,佢係個sauce係奶茶sauce, 不過又唔係太似奶茶,本身pancake就已經係milk個d味,個sauce好杰身,所以even 有d nuts 都比較膩,好似士多啤利比較好食。overall不過不失,係日本食一定抵d (可能好味d添),不過作為港女點都要試下,打下卡都唔錯咁啦~

2019-02-23
45 分鐘 (堂食)
2019-03-10 47 瀏覽
知道呢間幸福班戟開業好耐了🙈之前食過Flipper's後就未有再試其他,今次終於泥食!🤣去到都好多人排隊,我整身片本身都預左要等好耐,所以都唔緊要🙈當我入到去發現其實都有幾張空檯,但就奇怪佢哋唔會即時叫人入泥😂奶茶班戟配自家製殼麥($133)班戟有啲實身,並不是疏乎厘嘅口感,亦唔會好快塌落泥。自家製殼麥係蘋果肉桂殼麥,夾埋班戟食可以增加口感。而奶茶醬味道偏甜,不過班戟點奶茶醬食就剛剛好甜度:✨✨✨✨蛋香:✨✨空氣感:✨✨* 5✨為滿分個人比較喜歡呢個口味。原味幸福班戟($108)焦糖漿有啲苦澀味,所以我夾埋牛油一齊食,味道會較好。不過友人覺得焦糖漿唔係好苦,可以接受。甜度:✨✨蛋香:✨✨空氣感:✨✨* 5✨為滿分與友人一齊share食,大家都覺得雖然呢個係份量唔多嘅甜品,不過食完好有飽腹感。我個人鐘意多空氣感和蛋香多啲既班戟,而呢度價錢亦唔算好平,試過就算了。🙈
奶茶班戟配自家製殼麥

奶茶班戟配自家製殼麥($133)
班戟有啲實身,並不是疏乎厘嘅口感,亦唔會好快塌落泥。

甜度:✨✨✨✨
蛋香:✨✨
空氣感:✨✨
* 5✨為滿分
個人比較喜歡呢個口味。

原味幸福班戟

原味幸福班戟($108)
甜度:✨✨
蛋香:✨✨
空氣感:✨✨
* 5✨為滿分
35 分鐘 (堂食)
午餐
奶茶班戟配自家製殼麥
2019-03-10 99 瀏覽
幸福班㦸,9點已經說冇晒,好彩最後又話我們可以等,真的好多人排隊,我們等了大半小時。環境幾好,夠寬濶又大,但是安排可以好d。先到是先入座,不應該是看人數安排!!!原味,牛油加蜜糖,三件疏化里pancake,一件牛油,一小杯蜜糖,班㦸外面金黃色,入面鬆軟,幾香蛋味的,也是好味的,不過三件好多,感覺有d漏!奶茶味,個醬唔似奶茶,冇乜味,又比較稀,有d脆脆,好多忌廉芝士士多啤梨,士多啤梨唔算甜,芝士醬唔夠香生果,這個冇醬的。生果也比較碎。有菠蘿,蘋果,香蕉,士多啤梨。

奶茶味,個醬唔似奶茶,冇乜味,又比較稀,有d脆脆,好多忌廉

芝士士多啤梨,士多啤梨唔算甜,芝士醬唔夠香

2019-02-23
45 分鐘 (堂食)
$158 (其他)