2019-02-24 65 瀏覽
終於都抽到時間過黎排,預左要排好耐但比想像中快,半個鐘都唔駛🕠Pancake質感唔算係超級空氣的梳乎厘,唔同之前食過有d pancake真係食風一樣感覺,呢個其實感覺幾實在,但裡面都夠濕潤軟熟,我幾鐘意呢個質感。兩款pancake都好香蛋味,當然加朱古力醬一定會某程度蓋過左蛋香,好在朱古力醬味道唔錯,暖暖地少少苦唔會過甜👍🏻 原味幸福pancake就唔洗講,一定必食,因為最食到pancake本身蛋香,加左蜂蜜牛油,同焦糖漿,好夾。食甜野加左杯紅茶中和下幾好,好舒服。但試左一啖杯奶茶都幾香幾滑 。

2019-02-24 238 瀏覽
自食完FLIPPER'S的奇蹟班戟後友人A一直都說想試這間幸福班戟才感覺完滿於是便於臨完結廢中生涯前便找個時間一齊來星期1的16:15左右到達,2人大約排了45分鐘才能入座店內以白色主色調配以木色為主這個色調本來是頗和諧明亮唯獨是梳化位的藍色靠背很有違和感甜班戟理所當然地選擇較多,有6款而且可以+15配雲尼拿雪糕/鮮忌廉鹹班戟有4款選擇,而所有班戟也可以優惠價配指定飲品欣賞的是沒有加一服務費幸福班戟 $108與FLIPPER'S相比,空氣感比較低,是偏厚實質感口感有點似以前OK便利店的伊藤家芝士蛋糕焦糖漿味道沒特別,反而是麥蘆卡蜂蜜牛油有驚喜牛油口感似雪糕,有很香的蜂蜜味有機伯爵茶 $48伯爵茶香,茶不會很濃,不添加糖用來伴PANCAKE是不錯的選擇牛奶咖啡 $28個人喜歡食甜點配咖啡咖啡豆香不會偏酸,味道柔和總括而言,個人始終偏愛空氣感的PANCAKE只能說這款PANCAKE不是我杯茶本人有食過東京店的幸福班戟東京的空氣感來得比較高,這個明顯較失色既然都是要排隊的話,個人會選擇FLIPPER'S
自食完FLIPPER'S的奇蹟班戟後

而且可以+15配雲尼拿雪糕/鮮忌廉
鹹班戟有4款選擇,而所有班戟也可以優惠價配指定飲品
欣賞的是沒有加一服務費

幸福班戟 $108
與FLIPPER'S相比,空氣感比較低,是偏厚實質感
口感有點似以前OK便利店的伊藤家芝士蛋糕
焦糖漿味道沒特別,反而是麥蘆卡蜂蜜牛油有驚喜
牛油口感似雪糕,有很香的蜂蜜味

有機伯爵茶 $48
伯爵茶香,茶不會很濃,不添加糖
用來伴PANCAKE是不錯的選擇
有機伯爵茶

牛奶咖啡 $28
個人喜歡食甜點配咖啡
咖啡豆香不會偏酸,味道柔和
牛奶咖啡

總括而言,個人始終偏愛空氣感的PANCAKE
只能說這款PANCAKE不是我杯茶
本人有食過東京店的幸福班戟
東京的空氣感來得比較高,這個明顯較失色
既然都是要排隊的話,個人會選擇FLIPPER'S
2019-02-23 85 瀏覽
下午有空閒,約盈盈去登陸咗銅鑼灣一段時間嘅幸福班㦸,嘗試下幸福嘅滋味,睇下係咪真係名符其實。1645到達,已見一條吾短嘅人龍,為咗尋找幸福,唯有乖乖等候……!朝早search知道幸福班㦸除咗即場排隊walk-in外,原來新增咗網上預先訂位,click入去睇睇,邊有咁筍,原來差不多要預先14日預訂,而且吾係剩咁多配額,下次又試下先。講番今次同盈盈試食,等候咗大约35分鐘,落order後约15-20分鐘班㦸送到,好香蛋香味,賣相非常靚,打卡呃like吾少得,吾使10分鐘已經KO哂,雖然吾平,但都係正……。
2019-02-12
35 分鐘 (堂食)
2019-02-23 68 瀏覽
聽說銅鑼灣利園開了日本出名嘅pancake 店 “幸福pancake ”, 今日我同老公去開附近,就等我們來一嘗幸福嘅滋味😍今日不算多人排隊,大概10幾人, 還好!冇加一Open kitchen, 可以清楚地睇到製作過程,廚房好乾淨,食客對餐廳嘅信心也會增多👍🏻自助”針水”, 有冷熱水,有檸檬水餐牌上教有記載pancake 嘅成份😆今次我地叫來了一份甜pancake, 名為“幸福”pancake $108沒有想像中鬆軟,空氣感也不算很高,有少少失望,但味道還好,甜度也適中!朱古力牛奶咖啡 $48朱古力和咖啡嘅味道比例係 50/50下次再食,應該會是去日本吧⋯⋯

今日不算多人排隊,大概10幾人, 還好!

冇加一

自助”針水”, 有冷熱水,有檸檬水

餐牌上教有記載pancake 嘅成份😆

今次我地叫來了一份甜pancake, 名為
“幸福”pancake $108

朱古力牛奶咖啡 $48
朱古力和咖啡嘅味道比例係 50/50

下次再食,應該會是去日本吧⋯⋯

2019-02-17
  • 幸福班戟
2019-02-20 93 瀏覽
上一次星期日去,排囇長龍🤦‍♀️,無食到,今次平日特登去,心諗應該無咩人啦掛,點知一樣,,算啦照排,美食是需要等待的總算唔使好耐,都可以入座。上次食過TST一間,覺得好好味,今次想試下呢間不過,有少少失望,因為內在實咗少少,空氣感唔夠呢份都要108, 貴咗少少🥴朱古力醬太甜,原來唔太夾pancake 😓我幾乎無點,反而配鮮忌廉就完美了一人一碟,實在太飽了
,算啦照排,美食是需要等待的

總算唔使好耐,都可以入座。
上次食過TST一間,覺得好好味,今次想試下呢間

不過,有少少失望
,因為內在實咗少少,空氣感唔夠

呢份都要108, 貴咗少少🥴

朱古力醬太甜,原來唔太夾pancake 😓
我幾乎無點,反而配鮮忌廉就完美了

一人一碟,實在太飽了
2019-02-20
2019-02-19 68 瀏覽
Another popular Japanese pancake place has made its way to Hong Kong.There are still crazy lines for this place, even coming here on a weekday, we had to wait around 20 minutes for a seat.Each pancake is made-to-order, so the fresh fluffy pancake will take 20 minutes to come to your table.The pancakes tasted like warm fluffy omelettes. A little bland on their own. But when you pair it with the butter and syrup condiments it was pretty good.The whipped butter had a delightful sweet fragrance of M

The whipped butter had a delightful sweet fragrance of Manuka honey. The syrup had a strong caramel flavour to it. These paired exceptionally well with the light taste of the pancake.

30 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 幸福班戟
2019-02-16 170 瀏覽
趁星期六早上得閒, 又去了排隊食幸福班戟, 大約等咗半個鐘左右就入得.上次食過奶茶班戟, 雖然pancake好食, 但奶茶醬偏甜而且茶味不濃, 所以今次試另一款口味.本來想試期間限定“日本國產草莓配軟芝士班戟”, 但最後還是選擇了比較經濟嘅“芝士慕絲雜莓醬班戟”最後證明我今次冇揀錯, 班戟一如以往有好香嘅蛋味, 雜莓醬同埋芝士慕絲嘅味道好夾(雖然雜莓醬對我嚟講偏甜), 而且啲cream好滑......好正P.S. 1. 要自己出去斟水, 有清水及橙片水可供選擇, 幾鐘意橙片水嘅味道呢2. 免加一

P.S.
2. 免加一
芝士慕絲雜莓醬班戟
2019-02-16
30 分鐘 (堂食)
$128 (早餐)
芝士慕絲雜莓醬班戟
2019-02-15 135 瀏覽
其實真係好鐘意日本 pancake ....成日話過江龍 pancake 唔得 .... 今日經過好少人排隊 .... 即刻試下喇,係日本食當然好食 ...香港都 keep 到個水準 ... 我係朱古力控,有朱古力一定嗌朱古力...不過真的覺得朱古力有少少蓋過濃郁蛋味 ....所以只係點少少黎食止下癮 ....3 塊 pancake 不論 size 口感都同日本一樣 .... 不會覺得相差太遠... 不過原味蛋咪或者個 cream 個味會出 d .. 下次都係叫味😻😻
其實真係好鐘意日本 pancake ....
成日話過江龍 pancake 唔得 ....
今日經過好少人排隊 ....
即刻試下喇,係日本食當然好食 ...
香港都 keep 到個水準 ...
我係朱古力控,有朱古力一定嗌朱古力...
不過真的覺得朱古力有少少蓋過濃郁蛋味 ....
所以只係點少少黎食止下癮 ....
不會覺得相差太遠...
不過原味蛋咪或者個 cream 個味會出 d ..
下次都係叫味😻😻
2019-02-15 174 瀏覽
開張以黎已經好想試 但係驚多人 所以等熱潮過左啲先黎試平日夜晚黎到等位 大約等左50分鐘就有位見到menu有個期間限定嘅日本國產草莓配軟芝士班戟由2月1日至日本國產草莓供應期完結期間限定當然要叫返個黎試下我對鹹嘅pancake冇咩興趣 所以另外一個就叫最傳統嘅幸福班戟先黎左個幸福班戟食落好鬆軟 空氣感適中 亦好有蛋香味牛油充滿左蜂蜜嘅香味 配埋微苦嘅焦糖醬 甜而不膩而草莓班戟嘅草莓唔夠香甜但芝士醬食落有cream cheese嘅香味一啖食晒草莓、pancake同芝士醬 口感豐富 好好味比起幸福班戟 我更加中意食依個期待下次再試其他期間限定嘅pancake
開張以黎已經好想試 但係驚多人 所以等熱潮過左啲先黎試

牛油充滿左蜂蜜嘅香味 配埋微苦嘅焦糖醬 甜而不膩
幸福班㦸

而草莓班戟嘅草莓唔夠香甜
但芝士醬食落有cream cheese嘅香味
一啖食晒草莓、pancake同芝士醬 口感豐富 好好味

比起幸福班戟 我更加中意食依個
期待下次再試其他期間限定嘅pancake
日本國產草莓配軟芝士班戟
50 分鐘 (堂食)
幸福班㦸
日本國產草莓配軟芝士班戟
2019-02-14 87 瀏覽
過江龍日本班戟店幸せのパンケーキ,係東京、大阪已經係超人氣,來到香港氣勢亦都唔弱,上年9月份開店至今都仍然大受歡迎,下午大概排了20分鐘才能入座。我就例牌點咗個原味班戟($108)嚟試下,呢度嘅班戟都係即叫即做,大約等20分鐘保證以最好嘅狀態送到客人面前,班戟帶有濃濃嘅蛋香味,空氣感十足有綿綿嘅口感,本身班戟本身沒有帶甜味,所以要配上蜂蜜奶油同蜜糖一齊吃, 據報導奶油是北海道鮮奶製成,而蜜糖則選用紐西蘭麥蘆卡蜂蜜,拼湊而成就是【幸福的味道】。廿分鐘又廿分鐘,幸福不會是一步登天,用心經營及等待後,才能得到幸福的甜度。
過江龍日本班戟店幸せのパンケーキ,
係東京、大阪已經係超人氣,來到香港氣勢亦都唔弱,
上年9月份開店至今都仍然大受歡迎,
下午大概排了20分鐘才能入座。

我就例牌點咗個原味班戟($108)嚟試下,
呢度嘅班戟都係即叫即做,大約等20分鐘
保證以最好嘅狀態送到客人面前,
班戟帶有濃濃嘅蛋香味,空氣感十足有綿綿嘅口感,
本身班戟本身沒有帶甜味,
所以要配上蜂蜜奶油同蜜糖一齊吃,
據報導奶油是北海道鮮奶製成,
而蜜糖則選用紐西蘭麥蘆卡蜂蜜,
拼湊而成就是【幸福的味道】。

廿分鐘又廿分鐘,幸福不會是一步登天,
用心經營及等待後,才能得到幸福的甜度。
2019-01-26
2019-02-14 106 瀏覽
Both the pancakes and the staffs are super nice. The pancakes provide an unique texture and taste to the taste buds which can rarely find in ordinary It would be even better if the waiting time could be improved as we have been queuing for around 1 hour in a normal day at around 4pm.

2019-02-13 119 瀏覽
於農曆年期間與三位友人相約下午茶相聚,排了一小時多,終於可入座。點了三款pancakes: 原味、奶茶及芝士雜莓。另外點了一杯皇家奶茶。Pancakes蛋味香,比另一家位於尖沙咀出名的pancakes 質感較紮實,易飽肚且份量較多。原味簡單好味。奶茶味清新帶茶香。芝士雜莓一點也不膩。
原味簡單好味。

奶茶味清新帶茶香。

芝士雜莓一點也不膩。
2019-02-13 111 瀏覽
終於有機會可以一試盛傳要等起碼一小時才能入座的有人說 很多人排隊的幸せのパンケーキ。我們也很幸運地不用等,因為入座時已差不多9時半最後點餐 ... 好險 🙄這種 soufflé pancake 本身已帶來浪漫感覺。我覺得吃這個時的感覺好像身處於一間簡單的咖啡店內,望出窗外欣賞富良野的薰衣草原的情景。點了幸福 pancake、奶茶pancake 和時令鮮果pancake。幸福 pancake 旁邊有一球很 fluffy 的牛油,令其很容易塗上 pancake 上。加上濃味的楓葉糖漿後 ... 🥞 滑滑的牛油化解了楓葉糖濃烈的甜,拾到好處。 但我最喜歡的是奶茶味 ☕。雖然我不太嘗到茶味,但我是蠻喜歡那個奶茶味顏色的甜漿和上面的乾果與穀麥。除了顏色漂亮,漿的甜味和質感剛好。時令鮮果較普通。由於水果不是太甜,而 pancake 本身沒什麼甜味,其實需要漿汁襯托,所以覺得這個陪搭怪怪的。這店是個很不錯的下午茶 / 飯後甜品站!!

但我最喜歡的是奶茶味 ☕。

這店是個很不錯的下午茶 / 飯後甜品站!!

奶茶 pancake
時令鮮果 pancake
2019-02-12
3 分鐘 (堂食)
$130 (宵夜)
  • 奶茶班戟
2019-02-12 128 瀏覽
幸福班戟來香港開分店就肯定會成為排長龍既食店啦!當日太約排左30分鐘到我們,已確係等得不太耐既時間!而我地亦都好快order左佢地最聞名既原味班戟,煙肉蛋班戟。煙肉班㦸是一個非常常驚喜既食品,佢地班㦸係由小麥粉做,非常有麥香味,絕對係我地連飯都未食既就食甜品既人的恩物!主角出場,來到未食已聞到充滿蛋香既味道,一入口絕對唔會另到大家失望,好有蛋味同非常鬆軟,仲有佢地既cream 由來自北海道既牛奶而做,再配埋楓糖漿非常美味,再配埋佢地既牛奶咖啡,當然佢地既奶都係北海道奶啦!這一餐需然由排隊到食可能要付上較多既時間,但絕對係直得排隊去食。

2019-02-12 251 瀏覽
明知要排隊, 但為左得好幸福 點都要去啦~排隊指示好清晰 ! 排左大約一個小時左右。如果開鋪時間去應該排隊時間可以縮短。落完單都要等20 MIN, 所以最好一坐底就即落單啦~叫左最基本原味的"幸福班戟" , 採用左麥蘆卡蜂蜜牛油。實物同相片一樣大,3大舊, 食到好飽, 唔似食左陣風咁,配上蕉糖漿及CREAM 不會太甜 , 味道剛好。另外重叫左個期間限定"草莓配軟芝士班戟"草莓好新鮮,不酸 , 加上少少開心果乾軟芝士有少少拉絲、少少咸得黎又帶點甜。口感好特別 , 我覺得比更勝原味。p. s. 有得網上book位 !!!
明知要排隊, 但為左得好幸福 點都要去啦~
排隊指示好清晰 ! 排左大約一個小時左右。
如果開鋪時間去應該排隊時間可以縮短。

落完單都要等20 MIN, 所以最好一坐底就即落單啦~
叫左最基本原味的"幸福班戟" , 採用左麥蘆卡蜂蜜牛油。

另外重叫左個期間限定"草莓配軟芝士班戟"
草莓好新鮮,不酸 , 加上少少開心果乾
軟芝士有少少拉絲、少少咸得黎又帶點甜。
口感好特別 , 我覺得比更勝原味。

p. s. 有得網上book位 !!!
草莓配軟芝士班戟
2019-02-09
100 分鐘 (堂食)
草莓配軟芝士班戟