2008-10-23 48 瀏覽
我愛吃nuts,所以家人買了帝苑的hazelnut cake 給我做生日蛋糕。整個cake都是nuts 做的,店員話一點蛋糕成分也沒有。個cake有D硬,用刀切不下去,咬下去發現有少少hazelnut 味,但不太特出!應該用了幾種不同的nuts做的。中間有果醬,應是紅莓醬?淡淡的不會太甜!第一次試食全nuts cake,不難吃,但也沒有驚喜!
整個cake都是nuts 做的,店員話一點蛋糕成分也沒有。
中間有果醬,應是紅莓醬?淡淡的不會太甜!
第一次試食全nuts cake,不難吃,但也沒有驚喜!
2008-10-21 40 瀏覽
慶祝生日,姐姐買來了我想吃的帝苑蛋糕!這次我們試了:Chocolate Truffle Cake:朱古力味濃滑,甜度適中,令人想再吃!Chocolate mousse cake:好甜,mousse好滑,但味道沒有Truffle 的好吃,同吃多了有D漏!Tiramisu:咖啡味好濃,sponge cake 做得好滑,但唔覺有酒味,反而不是太特別!Fig tart:比較特別,有淡淡的無花果味,料ok, 但皮做的有D淋,不夠脆!
慶祝生日,姐姐買來了我想吃的帝苑蛋糕!這次我們試了:
2008-10-05 33 瀏覽
這是個有點兒過期的entry...其實佢係應該屬八至九月份既。當中Vanilla Sky好似係monthly special, 所以現在應該已無得供應。 前前後後個兩個月去左Fine Foods四次...結果係食到我中醫要我戒食甜野...等我戒嚴完畢我會再去癲過!Chocolate Truffle Cake: 朱古力味濃而不膩﹐香滑兼備又不過甜。個樣仲要係「省鏡」﹐簡直係有外在美亦有內涵。我變態到係食佢當早餐...此舉令到小妹office一度引黎恐謊 - 大家都話見到我想嘔喎。 但係真係好好味呀嘛...番工咁辛苦點都要慰勞下自己架﹐佢地都無解既。Chocolate Eclair: 這個拿到回家時已一副我受不了香港天氣﹐溶溶的模樣。那我只有免為其難地吃掉它。 老實說我從沒吃過是朱力cream filling做的chocolate eclair, 所以我已經anticipate左喱個會唔錯。 一咬落去﹐ gooey 既 chocolate icing很甜膩配上鬆軟既puff pastry。 個chocolate cream filling又唔算話好出色﹐不過不失﹐但係佢再加上小小粒脆波。幾

Chocolate Eclair: 這個拿到回家時已一副我受不了香港天氣﹐溶溶的模樣。那我只有免為其難地吃掉它。 老實說我從沒吃過是朱力cream filling做的chocolate eclair, 所以我已經anticipate左喱個會唔錯。 一咬落去﹐ gooey 既 chocolate icing很甜膩配上鬆軟既puff pastry。 個chocolate cream filling又唔算話好出色﹐不過不失﹐但係佢再加上小小粒脆波。幾得意~ 攪到我好掛住係supermarket就可以買到chocolate eclair既日子...仲有M&S既clotted cream rice pudding...

Blueberry Cheesecake: 這個我覺得不錯﹐芝士打得幾smooth同埋鬆。我會覺得唔夠星仔既香但又無星仔做得咁漏﹐兩者都有過人之處。這裡做的芝士既咸和糖份既balance拿捏得很好﹐因我很怕過咸既cheesecake但又受不了過甜 (我知我很麻煩...)。
Blueberry topping, 少少酸食落唔把滯﹐幾好呀。整體很不錯但我會prefer用digestive來
做餅底...

Vanilla Sky: 這個幾特別﹐好light, 好多生果但係gelatine 唔係set係個cake度...佢會走位架!!! 木槿花o者喱和berries超酸﹐ 配上vanilla mousse 都幾好味。食到差唔多center既時後就有一小舊此店describe為"almond sponge cake"的東東。好moist, 口感比覺raw﹐因為杏仁係切但好小好小粒既所以食到喱個質感。這個sponge cake較甜﹐我覺得似法式但我個friend話似"italian almond sponge cake"喎! 哈哈~其實我話我地兩個係唔識就真。

Tiramisu: 我覺得喱個麻麻喇...唔知係咪我鐘意creamy同moist o的既mascapone既原因我覺得Fine Foods所做的太實了。口味既野確實係太太太主觀喇~ 哩度咁多人都覺佢既tiramisu好所以我可能係錯架。其實HK做得算係最似我愛吃既味道係肥天使...但我有唔係咁鐘意食佢其他野波...

Green Tea Opera: 第一口覺得茶味過濃帶苦﹐但再吃第二口時我又覺得都幾ok波。舊macaroon比較chewy, 個casing唔脆﹐唔知係咪我放過夜之過。我媽媽每次都同我爭食哩度既蛋糕但佢對哩個無興趣囉。 不過我覺得唔差呀﹐配杯花茶就perfect喇! Green Tea lover應該會接受到。

Mixed fruit Napolean: 佢個樣幾靚﹐生果新鮮﹐pastry有少去ling身。個custard cream 係做得較杰身有少少vanilla pod。味道我反而覺甜左小小﹐整體佢係做得好香﹐由pastry到custard cream都係好香。個pastry因為脆得黎帶硬所以表面個幾層pastry一叉就碎但係底層又好難差得開波。攪到食得好messy﹐不過諗落我食親喱個都係攪到一pat野咁架喇...

service 唔錯﹐我每次買完都唔會立即拎走。 佢地會幫你keep, 如果你係佢地收鋪前趕唔切番都唔怕﹐佢地會幫你keep係Martini Bar個邊。佢地可能太popular, 我每次去都見唔到cream cone, hazelnut chocolate crunch cake, etc...想試都試唔到。
  • chocolate truffle cake
  • chocolate eclair
  • blueberry cheesecake
2008-10-04 55 瀏覽
這是主人與奴隸獸史無前例的舉動,連續兩天光顧了『帝苑餅店』,被充滿魔力的蛋糕甜品吸引著,已身陷其中,不能自拔。第一天我們買了:1. Fresh Fruit Cream Horn(HK$28):酥皮鬆軟得幾近入口即化的程度,香、濃、滑的吉士 Cream 配著新鮮微酸的 Raspberry,簡直是超好味,一嚐難忘。2. Chocolate Yuzu Mousse Cake(HK$28):濃郁的朱古力,柔滑的慕思,配著清香、甘而帶有少少苦澀味的柚子皮,超一流的配搭,超一流的好味。3. Napoleon(HK$28):酥皮難以想像的鬆脆,吉士 Cream 配著新鮮的生果,與 Cream Horn 有異曲同工之妙。4. Mango Delight(HK$28):賣相非常吸引,可惜芒果味道太酸,打了少少折扣。5. Tiramisu(HK$28):味道雖無驚喜,但咖啡、芝士、朱古力及酒味配合得恰到好處,口感柔滑,亦是不錯的選擇。6. Vanilla Sky(HK$28):賣相靚靚,Berries 的味道濃郁,但為什麼叫做 Vanilla Sky,實在有點兒摸不著頭腦。第二天我們買了:1. Fresh

第一天我們買了:

第二天我們買了:

1. Fresh Fruit Cream Horn(HK$28):Encore!Encore!再Encore!!

2. Apple Pinea Tart(HK$22):清新及酸酸甜甜的蘋果絲,配著新鮮的松子仁,好開胃呀!

3. Black Forest Cut Cake(HK$36):曼妙的 decoration 遭女店員破壞喇!奴隸獸心中有少少懊惱及無奈。濃郁的朱古力配著勁酸的 Berries 蓉,味道非常特出,但 Not My Cup of Tea。

4. New York Cheese Cake(HK$36):香、濃、滑的芝士味道,噢~~~!奴隸獸覺得太好味喇!

主人與奴隸獸都覺得物有所值,成為我們至愛的餅店。
Fresh Fruit Cream Horn
第一天買的蛋糕甜品
第二天買的蛋糕甜品
$162 (其他)
2008-09-18 42 瀏覽
呢個蛋糕好清,芒果好甜,最欣賞係個芝麻脆脆好香。我男朋友十分喜歡,總共吃了大半個。其實我比較欣賞他們的cut cakes。好靚,又可以試唔同口味,當中有個綠茶蛋糕,好好味,相信好難係其他餅店食到咁好味蛋糕以佢地價錢有咁質素,真係好抵!
以佢地價錢有咁質素,真係好抵!
$50 (其他)
  • 芒果芝麻
  • 脆脆
2008-08-27 53 瀏覽
呢輪成日都想去買, 但係次次行過都禮拜六日同好晏咁就好多都無, 所以次次都無買今日蛇王一天, 去開尖咀又走去碰下運氣...終於有我最想試既cream horn, 今次既生果有strwaberry, rasberry, cherry 同blueberry 各一粒買左兩個cream horn, 兩個strawberry napoleon, 一個laychee & rasberry delight, 一個mango delight, 另加三個麵包本來想影相, 但係返到屋企有d 已經散左lu~ >.<試左個cream horn 同mango delight, 真係好好味! 正正正...姐姐仲好好人咁解答我既問題仲話比我聽下次可以訂呢, 雜餅夠6件就ok la~雖然廿几三十蚊件餅好似几貴, 但係你睇返美x 同聖安x 0個d 咁既價錢, 質素超低, 就會覺得好值得麵包仲抵, 正價都係$10, 而家去各大連鎖店都要$6個腸仔包啦...fine foods 呢度五點半後仲有六折, 抵 x 10000
呢輪成日都想去買, 但係次次行過都禮拜六日同好晏
咁就好多都無, 所以次次都無買

今日蛇王一天, 去開尖咀又走去碰下運氣...
本來想影相, 但係返到屋企有d 已經散左lu~ >.<

正正正...姐姐仲好好人咁解答我既問題
仲話比我聽下次可以訂呢, 雜餅夠6件就ok la~

2008-08-20 58 瀏覽
從前試過Fine foods的士多啤梨拿破侖切餅,堪稱驚艷,一直念念不忘,今次生日roommate就很窩心的買來一整件Raspberry napoleon給我,驚喜感動之余,當然也不能忘記和朋友們分享呀。是次的拿破侖蛋糕的吉士依舊甜美香滑,口感細膩,不過酥皮就脆感不足,有少少失色。另外有些朋友覺得raspberry過酸,我就幾欣賞那份酸,味道自然醒神,與吉士的甜美形成動人的平衡。同場美酒則是另一個朋友的禮物,我不懂得品酒,只是覺得入口清甜,酒味并不飽滿。水果香氣清新自然,酒精度不高。在此再謝過兩位朋友的美味禮物,雖然最終每個人分到的蛋糕與酒都不多,可是與大家一起共度的生日甜美時光卻千金不換,小漏漏感激在心啦。亦希望所有熱愛飲食的朋友都可以天天有食神、吃遍天下美食

亦希望所有熱愛飲食的朋友都可以天天有食神、吃遍天下美食
天天有食神:p
  • napoleon
不知是不是经济真的衰退了,越来越多的人来买5点半六折的面包了。我呢,照旧一个星期去一次,买老公第二天的早餐。 不过,最近的几个星期,5点30分或者5点35分到达这里时,要么是人头涌涌,要么是没有啥选择了。捡这个便宜的,富贵的也有,像我这样的平民也有,先到先得,其实也无可厚非。不过,上个星期二,我照例在5点30分到达,竟然很多人已经拿着一盘一盘的面包在排队买单了,盛况空前啊。没办法,拿了别人挑剩下的一个chocolate muffin 和 一个bacon & potato quiche. 谁知道就在我付完钱的时候,有位穿着RoyalGarden黑色制服的女士姗姗而入。忽然间,counter后面的另一位黑色制服掀开了在面包篮柜台下的一块白布(我也才注意到有一个面包盘在那里),拿起一个肉松包 (我的天啊,是我的新宠啊),很专业地放进一个纸袋里,同样很专业地报价‘6蚊' , 然后把纸袋递给自己的同事。 哦,原来是这样啊?那块白布下很明显还有其他珍藏,不过应该不是给我们这种贪便宜的外部人士的。昨天又是星期二,我还是在5点35分到达,还是没有很多选择了,还是muffin+quiche。这次不死心

昨天又是星期二,我还是在5点35分到达,还是没有很多选择了,还是muffin+quiche。这次不死心,问了一句,‘没有肉松包啊’,人家回来一句‘哦,对不起,没有啊。’不过,面包篮下面的那块白布还在,还是盖着一些珍藏。 不管那位小姐说的是不是实话,我也无所谓了。

或许我是太fussy了,自己人照顾自己人,天经地义。而且,应该酒店也没有规定员工不可以享受特价的特权把。 不过,有些事情,个人觉得还是不要做得那么张扬 - 让我相信一些美丽的谎言好了。
2008-08-09 42 瀏覽
七,八月真的是特別多人生日 ......近日在這裡訂了兩個蛋糕~ 雜莓拿破崙這裡除了普通的芒果或士多啤梨拿破崙外, 還有雜莓的 (只需額外加$30)~ 想想雜莓酸酸甜甜的味道, 配上拿破崙應該不錯, 而且送禮又夠大方得體, 絕不失禮~ 所以趕緊訂了一個, 取餅當日, 一看見蛋糕就知自己決定沒錯呢, 師傅豪不吝嗇的為蛋糕鋪滿了雜莓, 雜莓應該比其他水果貴一點吧~晚飯後拿出蛋糕, 朋友們都覺得蛋糕很美, 不過很難切開, 明顯pastry比較硬, 不禁又想起mimosa的, 似乎是兩種style的拿破崙, mimosa的pastry比較鬆化, 這裡的則比較香脆, 不過兩者的custard都同樣香滑, 這裡的稍為挺身, 那一間較好呢? 還是個人口味吧~ 總括來說, 這個拿破崙內外皆一流, 是值得一試的~ Vanila sky (cake of the month)官方網頁的簡介「Vanilla supreme set on a layer of almond sponge cake and decorated with red fruits and hibiscus jelly」訂購蛋糕時,
七,八月真的是特別多人生日
......近日在這裡訂了兩個蛋糕~

雜莓拿破崙

訂購蛋糕時, 店員曾說這個蛋糕是vanilla mousse配上almond sponge cake, 還有mixed berries同木槿花啫喱粒, 聽起來像是很美味的, 見店員又誠意推介這個cake of the month, 於是又訂了一個~

賣相比上次的拿破崙還美, 蛋糕上全部都是紅彤彤的水果和啫喱粒, 加上一層薄薄的啫喱水及金箔, 十分精緻~ 唯一覺得可改善的就是圍邊紅白相間的蛋糕皮, 若然換上全白的蛋糕或是cream, 相信contrast更大更好看呢~

一口吃下, vanilla mousse味道不錯, 十分重香草味, 由於mousse較厚身, 吃多幾口就有點腻; 木槿花啫喱是超酸的, 友人說跟紫貝天葵的味道相似, 而mixed fruit都是以酸的水果為主, 想必是為了中和mosse cake的甜腻; 下層的蛋糕十分怪誕, 並不是大家take it for granted的海棉蛋糕, 一眾友人不禁一起"o咀", 相視而笑......繼而相議一番, 結論是「interesting的中式鬆糕」, 無論味覺口感皆一樣, 由於蛋糕味道有點奇特, 加上大家都飽了, 所以都不想再吃呢~

翌日想起這個「雪硬了的鬆糕」, 帝苑的出品沒可能這樣的水準吧, 這該是跟海棉蛋糕不一樣的蛋糕吧?十萬個為甚麼在腦海裡徘徊.....結果在酒店的網頁send了個enquiry, 想不到酒店的效率蠻高的, 下午已經打電話來解釋, 說跟tony一起試了這個蛋糕, 應該是沒問題的, 並解釋這個蛋糕的底層不是普通的sponge cake, 而是法式甚麼甚麼蛋糕(網頁都說是sponge cake喎...)~ 聽不明白也不懂欣賞, 只知道不合口味而已~

(除了這個vanila sky, 一切也很滿意~)
Mixed Berries Napoleon
Vanila Sky
Mixed Berries Napoleon
  • 拿破崙
2008-08-04 15 瀏覽
The creamcone is sooooooooooooo good that you all have to try...The cone is crispy and the egg custard inside is so smooth and delicious...Also the chef will use seasonal fruit on top so sometime you'll have strawberry and now they'll use cherry. The cherry are so big, sweet and solid....The service there is excellect...Highly recommand from Bun Bun....Tips: Better call the cake shop before you go cos they don't have it all the time. You can also pre-order it (min order: 6pcs)Price: $26/@

Price: $26/@
  • Creamcone
2008-08-02 40 瀏覽
一早聽說這裡的tiramisu和blueberry cheesecake很好吃~ 特意來買~怕賣晒, 就打電話來留了兩件!Tiramisu : 份量不多~少少的一件! 很不錯~ 但我還是喜歡大大件...哈哈~blueberry cheesecake :很滑的cheese~ 不會太甜的blueberry sauce! 幸福的味道!!

幸福的味道!!
2008-07-30 32 瀏覽
早上在tst branch弄一些file,完事後就買半打餅反公司同班同事share齊齊食買的當然是Strawberry Napoleon、Tiramisu、Blueberry cheesecake、Chocolate mousse cake、strawberry mascarphone filled tart、chocolate truffle cake我,只是吃了士多啤利拿破崙,因我最愛吃這個,水準仍然,餅底仍然脆口,士多啤利超甜,中間的custard太正太滑,每次吃也好想吃不停口,當然要有節制一點堆單二百多,但吃過大家都好像charge左電一樣,抵哂

堆單二百多,但吃過大家都好像charge左電一樣,抵哂
2008-07-26 172 瀏覽
同個fd去完Poly swimming, 便行多幾步去尖東帝苑買餅。款式不算好多,但有我期待已久的napoleon。一共買了4件餅,用個靚靚盒裝住。Napoleon: 餅面同餅底的酥皮都很挺身,不能一叉叉進去。個酥皮整得好脆,而且夠甜。中間的custard非常軟滑。生果新鮮,用上了火龍果、kiwi and strawberries。Tiramisu:芝士味不會太濃,軟硬度適中,打得很幼滑。咖啡和酒味恰到好處;亦不會太濕。面層的朱古力分為黑、白朱古力,賣相加分!hazelnut chocolate crunchy cake:base ge hazelnut 碎餅整得十分脆口,hazelnutt味道濃且新鮮。中間的chocolate mousse亦是打得很幼滑,chocolate亦很出,但就唔會搶咗hazelnut 個味。面層的朱古力片也不遜色,很濃朱味且很滑。Lemon XX tart (forgot the exact name):原本諗住試賣相靚靚的paradise,但問過店員,但她說可能包著蛋糕的白朱古力會較甜,她建議試試呢個lemon tart。就試吓啦!估唔到味道幾清新,lem
款式不算好多,但有我期待已久的napoleon。
一共買了4件餅,用個靚靚盒裝住。

Napoleon:
餅面同餅底的酥皮都很挺身,不能一叉叉進去。
個酥皮整得好脆,而且夠甜。
中間的custard非常軟滑。

Tiramisu:
芝士味不會太濃,軟硬度適中,打得很幼滑。
咖啡和酒味恰到好處;亦不會太濕。
面層的朱古力分為黑、白朱古力,賣相加分!

面層的朱古力片也不遜色,很濃朱味且很滑。

就試吓啦!估唔到味道幾清新,lemon 很出,但又唔會過酸,有水準!
面層的cream打得幼滑,食後沒肥膩感。
同間除了lemon mousse之外,還有一層蛋糕。

服務都唔錯,有笑容,樂意介紹餅款同解答問題。
hazelnut
tiramisu
lemon tart
hazelnut
tiramisu
lemon tart
  • hazelnut chocolate crunchy cake
  • Napoleon
  • Lemon tart
2008-07-15 72 瀏覽
同TEAM同事生日....之前同事們生日...大家都係買東海堂b-day cake..(因為近公司)所以食到悶了....知道公司附近有間正酒店cake shop...所以好想下~~~見到個cake of the month-->Paradise"Layers of sponge cake with a filling of whole Wilamette raspberries and rose petal flavor bavarois, set on a base of almond dacquoise, coated and decorated with pink chocolate leaf."個樣好靚呀~~~好想試...不過驚唔係個個鍾意食...所以預訂左壽星女喜愛ge Chocolate Truffle Cake個樣都好grand好靚呀~~~本來想買1.5lbs...不過係每lb計...最後訂o左2lbs~期待^^($180/lb)今日lunch去伶個cake~下午同同事celebrate~~個cake真係好好味~~~唔會太甜..岩岩好...好rich ge cho
所以食到悶了....

個樣好靚呀~~~好想試...不過驚唔係個個鍾意食...

個樣都好grand好靚呀~~~
($180/lb)

個cake真係好好味~~~唔會太甜..岩岩好...
好rich ge chocolate cream ar~
個餅底都好好味呀~~好似cookies咁
Very Good~!!!!!!!!好想試埋其他ge cake ar~~

平時公司有個日本manager次次都唔食我地D B-day cake ge...
今次知我地係royal garden買..即刻話要食~~~
仲話佢生日都要呢間cake shop ge B-day cake tim =.=

另外,D staff ge service都好好呀~very nice~
Chocolate Truffle
Paradise~想試呀~!
Chocolate Truffle
  • chocolate truffle cake
2008-07-11 24 瀏覽
ordered a strawberry roll cake as a birthday cake, though have never tried roll cake @ here before, yet as the reputation of the shop is really good, i've still decided to order 1.it just didn't disappoint us, the cake was delicious! fluffy cake, not too sweet (though it was covered with cream!)1 lb for 4 person was not enough, everyone wanted more!